Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
reizen en uitstappen van André en Jessica

23-07-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomerverlof 2022, 18-22 juli, op weg naar Portugal
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Na de fietsreis is het tijd voor het zomerverlof. Door het westen van Frankrijk richting Spanje en Portugal. We vermijden het drukke weekend en vertrekken pas op maandag 18 juli. Geen fileleed dus op weg naar onze eerste halte in Gouvets, een camperplaats die we per toeval ontdekt hebben in 2020. Nog steeds gratis en dit ondanks alle voorzieningen...We doneren opnieuw een vrijwillige bijdrage, hoe dit dorpje met 250 bewoners erin slaagt dit aan te bieden gaat ons petje te boven.

De volgende dag starten we met een wandeling door het dorpje. Daarna rijden we naar een camping in de buurt van Nantes (in Sainte-Luce-sur-Loire) Het jaagpad langs de Loire loopt voorbij de camping en verder door het centrum van Nantes.. Op de fiets dus voor een bezoek aan Nantes. We baseren ons hiervoor op de wandeling 'coeur de Nantes'. 

De volgende morgen gaat het richting Bordeaux. Onderweg maken we tijd voor een bezoek aan Vouvant, één van de mooiste Franse dorpjes (in de Vendée). We rijden nog een stuk verder en overnachten in Mirambeau. Op 21 juli rijden we naar een voorstad van Bordeaux, Artigues-prés-Bordeaux waar we de camper parkeren en naar het centrum fietsen. Na dit stadsbezoek rijden we nog een stukje verder naar het zuiden, tot Trensacq waar we overnachten.

Onze volgende halte is st-Jean-Pied-de-Port, bij de grens met Spanje. Een bekende naam voor wie richting Compostela trekt. Het middeleeuwse centrum is voorbehouden aan voetgangers, we maken een uitgebreide wandeling met bezoek aan de citadel die ooit deze grensovergang moest beveiligen.

Bijlagen:
Cirkwi-Balade_au_coeur_de_Nantes.gpx (23.5 KB)   
cirkwi-Balade_au_coeur_de_Nantes.pdf (1.6 MB)   
https://photos.app.goo.gl/kp7TNBZb711Ynpzo9   

23-07-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:zomerverlof
>> Reageer (0)
12-07-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De groene weg naar de Middelandse zee, fietsreis
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Proloog

In 2019 had ik mij ingeschreven voor een fietsreis; "de groene weg naar de Middelandse zee" met start in juni 2020. Helaas werd deze reis 2 jaar na elkaar geschrapt wegens corona... Dit jaar was het dan toch zover en kon ik op 17 juni vertrekken naar Roermond.

Volgens schema was er 1291 km te fietsen, wegens afwijkingen (iets bezoeken of door verkeerd te rijden..) zijn het er 1358 geworden. Omdat ook tijdens de rustdagen de fiets sporadisch gebruikt werd is de reis afgeklokt op 1380 fietskilometers. Het weer viel niet altijd mee, er waren enkele heel warme dagen maar ook meerdere regendagen..

De omkadering (bagagetransport, maaltijden enz..) was heel goed, ook het gezelschap was best aangenaam en zoals te verwachten ook gelijkgezind. Sommige etappes waren pittig, gelukkig kon ik beroep doen op mijn 'elektrische assistent' wanneer het te lastig werd.. Pas tijdens de reis heb ik mij gerealiseerd dat mijn 'hardware' misschien wat aan de zware kant was.. mijn fiets weegt rijklaar 26,5 kg, inclusief gereedschap.. Met de spullen die ik tijdens de dag meenam op de fiets kwam het gewicht op ongeveer 35 kg.

Deel 1 van Roermond naar Trier.

Dag 1 17 juni 2022: Aankomst in Roermond
Dag 2 Roermond - Nideggen, gepland 90 km (in praktijk 96,2km)
Dag 3 Nideggen - Rurberg, 30 km (29,3)
Dag 4 Rurberg - Gerolstein, 87 km (86,9)
Dag 5 Gerolstein - Trier, 82 km (86,6)
Dag 6 22 juni: Trier, rustdag

Tussen Roermond en Rurberg werd de Rurufer Radweg gevolgd tot aan de Rur Stausee (tweede grootste stuwmeer van Duitsland in volume). Op dag 3 ging het eerst verder stroomopwaarts langs de Urft en werd de waterscheiding tussen het Maas- en het Rijnbekken overschreden in de buurt van Blankenheim. (in deze streek nog steeds heel veel waterschade gezien als gevolg van de overstromingen in 2021) Na het overschrijden van de waterscheiding word de Kyll radweg gevolgd tot in de buurt van Gerolstein, eindpunt 3de etappe. De volgende etappe volgt de Kyll verder tot aan zijn monding in de Moezel, van daar is het slechts een klein stukje fietsen tot Trier voor een welverdiende rustdag.

Voor het bezoek aan Trier had ik een stadswandeling gevonden op 'reisroutes.be', ook het weer zat mee voor deze hernieuwde kennismaking met een van de oudste steden van Duitsland.

deel 2 van Trier tot Scey-s-Saône.

Dag 7 23 juni: Trier - Malling, 63 km (65,8)
Dag 8 Malling - Vic sur Seille, 99 km (108)
Dag 9 Vic sur Seille - Chatel sur Moselle, 95 km (95,6)
Dag 10 Chatel sur Moselle - Claudon Verbamont, 73 km (66,9)
Dag 11 Claudon Verbamont - Scey-sur-Saône, 59 km (58,7)
Dag 12 28 juni: Scey-sur-Saône, rustdag

na Trier word de Moezel stroomopwaarts gevolgd tot in Malling, bij Konz mis ik echter de overzetboot naar de andere oever (ik zocht naar een brug..). Na wat rondrijden zie ik een wegwijzer richting Remich die ik besluit om te volgen omdat deze stad op de route ligt. Na een rit over heuvel en dal kom ik terug bij het fietspad langs de Moezel en kan ik inpikken op de route naar Malling.

De volgende etappe van Malling naar Vic sur Seille word de langste rit van deze reis; de 99km van de planning worden er 108.. We zijn in het departement Moselle. 

De dag nadien volgt er opnieuw een lange etappe naar Chatel-s-Moselle, de rit passeert Lunéville met het bekende kasteel annex park. Echter een stop op een terras met zicht op dit kasteel volstaat voor mij, een bezoek word uitgesteld tot een volgende gelegenheid.. eindpunt voor vandaag is Chatel-sur-Moselle, een dorpje in de Vogezen. De volgende etappes zijn korter, en de rit van Claudon Verbamont naar Scey-s-Saône verloopt zelfs grotendeels bergaf.

Deel 3, Scey-s-Saône naar St-Donat-sur-l'herbasse

dag 13: 29 juni Scey-s-Saône-Marnay, 83km (58,3km)
dag 14 Marnay-Poligny, 69,8km (70km)
dag 15 Poligny-Condes, 70km (87,3)
dag 16 Condes-Priay, 56,6km (61,7)
dag 17 Priay-Faramans, 93km (95,3)
dag 18 Faramans-Saint-Donat, 45,2km (50,1)
dag 19 5 juli, Saint-Donat, rustdag

De rit van Scey-s-Saône naar Marnay is een stuk korter dan verwacht (telfoutje in de wegbeschrijving). De eerste 20km word de Saone gevolgd, de rest van de route is heuvelachtig. De camping in Marnay ligt aan het riviertje l'Ognon.
Na Marnay komen we in het departement Le Doubs, genoemd naar de rivier die we even zullen volgen in de buurt van Osselle (bij Besançon). Op 1 juli is er keuze tussen een korte route en een 'scenic route', die tweede weliswaar een stukje langer. Ik opteer voor de 'scenic route' hetgeen -in combinatie met een stukje verkeerd rijden- de dagrit toch een stukje langer maakt dan verwacht. In Condes zitten we in de Jura, bij de grens met Zwitserland (niet ver van Genève) De tweede helft van de rit volgt de Ain, met zicht op het Lac de Vouglans (onstaan door een dam op de Ain)
ook de volgende dagrit naar Priay volgt het dal van Ain al is dit geen vlakke rit langs een jaagpad.. De volgende rit van Priay naar Faramans begint wel vrij vlak, de eerste 55 km toch (ten oosten van Lyon), het laatste deel is een stuk zwaarder.. Faramans ligt ongeveer halfweg tussen Lyon en Grenoble. De rit van 4 juli is minder zwaar en veel korter, maar door een stukje verkeerd te rijden slaag ik er opnieuw in om enkele extra kilometers te fietsen... Na 6 dagen fietsen is het tijd voor een rustdag in Saint-Donat-s-l'Herbasse.

deel 4, van St-Donat-sur-l'Herbasse naar Arles, eindpunt van de reis.

dag 20: 6 juli van St-Donat naar Saou, 73km (77,2)
dag 21 Saou - Suzes-la-rousse, 55km (62,9)
dag 22 Suzes-la-Rousse - Arles, 96km (101)
dag 23 rustdag Arles en nachtbus naar Nederland
dag 24 10 juli aankomst Eindhoven

op weg naar Saou blijven we oostelijk van de Rhône, we steken de Isère over in Romans-s-l'Isère een 15tal km voor de monding in de Rhône.
De volgende etappe brengt ons in het departement Drôme, genoemd naar de rivier die door deze streek loopt. Het word stilaan vlakker, vandaag staat er slechts één beklimming op het parcours.
De laatste (lange) rit brengt ons langs de Rhône die verschillende keren overgestoken word, onder meer in Avignon. Eindpunt vandaag is Arles, tevens einde van deze fietsreis. Het is een lange vlakke rit, gelukkig met een stevige mistral wind in de rug die door het dal van de Rhône blaast (en tevens helpt om de temperatuur wat te drukken).
Op 9 juli een hernieuwd bezoek aan Arles, s'avonds laat de nachtbus terug naar Nederland. Ik stap uit in Eindhoven waar Jessica me opwacht voor de terugkeer naar huis.

Bijlagen:
https://photos.app.goo.gl/3xB4F7TqieN5twt36   
https://photos.app.goo.gl/gcWLYExWgmNphowX8   
https://photos.app.goo.gl/R2d3XjG9wKnkGWvj6   

12-07-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:fietsreis
>> Reageer (0)
12-06-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4-6 juni 2022, coeur de Flandre
Klik op de afbeelding om de link te volgen

op 4 juni vertrekken we naar de streek 'coeur de Flandre' in Le Nord (of Hauts-de-France in de nieuwe administratieve structuur). We hadden het adres van een camping gevonden in de buurt van Broxeele maar bij aankomst viel die nogal tegen.. een verloederde aanblik, een tiental katten rond de receptie.. Dan maar een alternatief gezocht: op de 'place' van Merckeghem wat verderop zouden 3 plaatsen voorbehouden zijn voor campers. Opnieuw pech, het is kermis in Merckeghem en de place staat vol met kermisattracties.. Achter de kerk wat verderop is echter ook een parking die er geschikt uitziet, dus we parkeren daar.

We opteren voor een bepijlde wandeling in de buurt: autour de saint-Mildrede, een wandeling van 8km of 9,5 indien de zijstap naar de kapel van saint-Mildrede genomen word. Omdat we vertrekken vanaf de kerk komen daar nog enkele km bij..

Bij terugkeer naar de parking zien we dat alles in gereedheid is gebracht voor een rommelmarkt s'anderendaags.. ook een parkeerverbod voor de parking waar we ons bevinden. In de buurt van Merckegem bevind zich nog een kleine camping, we rijden dan maar tot daar om te overnachten..

Wanneer we er s'morgens wakker worden is het weer omgeslagen, het regent en het weerbericht voorspelt een wisselvallige dag. We rekken ons verblijf tot de late voormiddag, maar rijden dan verder naar Wormhout voor een wandeling door de (kleine) stad. De weinige bezienswaardigheden (museum, kerk..) zijn echter gesloten wegens de feestdag.. Een volgende bezienswaardigheid is landschappelijk van aard: een complex van 3 vijvers met bijhorende parking waar volgens onze info overnachten met de camper toegelaten word. We maken een avondwandeling door het parkachtig terrein waar er nog gevist word tot s'avonds laat.

Langs deze vijvers loopt een bewegwijzerde wandeling; le moulin de la briarde, deze route doen we op maandag, de laatste dag van dit verlengd weekend.

Bijlagen:
2022_06_04 AUTOUR DE SAINTE-MILDREDE (8 Km) VOLCKERINCKHOVE.pdf (517.3 KB)   
2022_06_04 autour de Sainte-Mildrède.gpx (15.6 KB)   
2022_06_06 circuit_du_moulin_de_la_Briarde.gpx (26 KB)   
2022_06_06 circuit_du_moulin_de_la_briarde.pdf (498.3 KB)   
https://photos.app.goo.gl/9z8QbU69SWp8L9nB6   

12-06-2022 om 18:12 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-06-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26-29 mei 2022, land van Herve
Klik op de afbeelding om de link te volgen

26-29 mei 2022, hemelvaartweekend.
We rijden naar de regio tussen Luik en Aken, donderdagmiddag komen we toe op de camperplaats van Kelmis.. de 8 beschikbare vakken zijn echter bezet.. er is een plaatsje naast de uitgetekende vakken waar we parkeren.

We komen niet onvoorbereid naar hier; door deze streek loopt de via Mosana, pelgrimsweg tussen Aachen en Namen. Er zijn 2 varianten, een voor voetgangers en een voor fietsers, deze laatste is deel van de EV3 (loopt van Trondheim in Noorwegen naar Compostela in Spanje). Omdat de voetweg grotendeels half-verhard is opteren we om deze op de heenweg te volgen en de terugweg via het fietstracé af te leggen. (Gemeenschappelijk punt in Aachen is de lokale st-Jakobskerk).

Om deze voetweg te bereiken vanuit Kelmis fietsen we naar Moresnet en passeren hierbij het spoorviaduct van Moresnet dat de vallei van de Geul overspant. Deze spoorweg loopt van Aachen naar Antwerpen en werd gebouwd door Duitsland tijdens WW1. Over de "ijzeren Rijn", de spoorweg die het Ruhrgebied verbond met Antwerpen -deels door Nederlands Limburg- werd tijdens WW1 door het neutrale Nederland geen militair transport toegestaan. Er werd een alternatief tracé uitgewerkt dat Nederlands grondgebied vermeed en aansloot op een reeds bestaande spoorweg tussen Aachen en toenmalig grensdorp Welkenraedt, via de Gemmenichtunnel net onder het drielandenpunt in Vaals. Vandaag is dit een van de drukste spoorwegen voor goederentransport van België.

We komen ook voorbij Moresnet-Chapelle, met zijn kerkje/kapel en de 'calvarieberg', gelegen in een park en druk bezocht op deze feestdag. We ontmoeten er groepen Oekraiënse vluchtelingen. Richting Aachen rijden we door het Preusbos of Aachener wald. Onderweg zien we "drakentanden" van de Westwall, de verdedigingslinie die Duitsland tijdens WW2 moest beschermen tegen (tank)aanvallen vanuit het westen. In Aachen parkeren we onze fietsen voor een wandeling en een terrasje door het historische centrum. De terugweg naar Kelmis verloopt een stuk vlotter, de EV3 fietsroute maakt hier deels gebruik van een voormalige spoorweg die omgevormd werd tot fietspad. We komen dicht bij het drielandenpunt in Vaals, maar een bezoek is voor morgen.

Op vrijdag 27 mei staan we op met regen.. We rijden met de camper naar Aachen, naar een Chinees warenhuis waar we gisteren voorbij zijn gefietst. We wandelen nog wat rond in Aachen en eten er s'middags in een lokaal restaurant. Daarna rijden we naar Moresnet-Chapelle waar we parkeren op de Place Arnold Franck naast de kruisweg. Intussen is het gestopt met regenen, we trekken de wandelschoenen aan voor een wandeling die beschreven staat in de Pasar wandelfiche van juni 2021; drie landen op één middag. Deze loopt ook grotendeels door het Preuswald en leid ons naar het drielandenpunt in Vaals waar we gisteren voorbij zijn gefietst zonder te stoppen.

Daar bezoeken we de Boudewijntoren, op de top krijgen we een panoramisch uitzicht over zowel België Nederland als Duitsland... veel verschil valt er echter niet te zien.. Terugkeren naar de camper gaat -overwegend bergaf- iets vlotter.. We rijden terug naar de camperplaats in Kelmis die echter volzet is. Omdat er op de parking in Moresnet reeds een andere camper stond beslissen we om daar te overnachten. (Later komen er nog enkele campers bij).

Op zaterdag fietsen we een tweede lus; richting Luik via de voetweg, terugkeer via de EV3. Het verste punt ligt net over Clermont, daar komen we op een Ravel (voormalige spoorweg) die ons vlot terugbrengt naar Moresnet-Chapelle. Na de middag verplaatsen we ons naar het fort van Battice, de laatste zaterdag van elke maand is er geleid bezoek mogelijk, we maken gebruik van de gelegenheid. Er is veel volk komen opdagen, wij opteren voor een engelstalige gids en het blijkt een goede keuze, benevens ons zijn er slechts 2 duitstalige Zwitsers die zich aansluiten bij deze gids, we krijgen dan ook een meer gedetailleerde uitleg en komen op plaatsen die door de grote groepen met frans- of nederlandstalige gids om praktische redenen niet bezocht worden.. De rondleiding begint bovengronds maar pas nadat we 30 meter afgedaald zijn onder de grond word het echt interessant.. Na 3 uur is de rondleiding gedaan en rijden we naar Clermont-s-Brewinne, het dorpje waar we deze voormiddag doorgefietst zijn. Nu nemen we de tijd om er rond te wandelen. (behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië).

Omdat dit dorpje halfweg tussen Luik en Aachen ligt was het een bekende overnachtingsplaats voor pelgrims. Met deze traditie word blijkbaar terug aangeknoopt; in het centrum worden enkele gsm nummers vermeld voor wie op zoek is naar een overnachtingsplaats..

Op de laatste dag van dit lange weekend is het opnieuw wisselvallig met geregeld regenbuien. Onze fietsrit voor vandaag word geschrapt en vervangen door een stadswandeling in Luik. We starten bij het station Guillemins, middageten doen we in een lokaal restaurant en daarna wandelen we door het historisch centrum. (ook de beklimming van de montagne de bueren met zijn 374 trappen nemen we erbij..)

gpx files in bijlage, voor de liefhebbers.. 

Bijlagen:
2022-05-26 fietslus.gpx (260.2 KB)   
2022-05-27 wandeling.gpx (174.3 KB)   
2022-05-28 fietslus.gpx (193.8 KB)   
2022-05-29 Luik.gpx (54.7 KB)   
2022_02_27 Blieberg-pasar-2021-6-drie-landen-op-een-middag.gpx (46.7 KB)   
https://photos.app.goo.gl/3Fp2og6GocSmhM1k9   

01-06-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-05-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13-15 mei 2022, Corfu
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op 13 mei nemen we het vliegtuig naar Corfu. 

Het is reeds laat in de namiddag als we in het hotel inchecken, we beperken ons tot een wandeling en een etentje in de buurt. 

Op zaterdag nemen we de bus naar de stad Corfu, het hotel waar we verblijven ligt in Gouvia, een wijk van Corfu op 8 km van het centrum. De oude stad is erkend als Unesco werelderfgoed en kent net als het hele eiland een bewogen geschiedenis.

We bezoeken enkele van de bezienswaardigheden; de oude vesting met panoramisch uitzicht over de stad en de haven en het Spianadaplein dat tussen deze vesting en de oude stad ligt. Ook enkele Grieks-Orthodoxe kerken kunnen we niet voorbij lopen zonder deze te bezoeken. (foto's nemen van het interieur is echter niet toegestaan...)

s'Avonds nemen we de bus terug naar Gouvia, het avondeten nemen we buiten op het terras van het hotel.

Op zondag beginnen we de dag met een wandeling van het centrum van Corfu via de nieuwe vesting en de openluchtmarkt naar de haven waar we een 'cruise' van anderhalf uur boeken op een 'piratenschip'.. 

Na het middageten nemen we de bus naar de baai van Palaiokastrista. We bezoeken er het hoog gelegen klooster (pittige wandeling) en volgen nadien het paadje naar het uitzichtspunt 'iron cross' over de baai.

Terug op het strand is het tijd voor een terrasje, daarna gaat het met de bus terug naar Corfu. De chauffeur is zo vriendelijk om op ons verzoek een niet-geplande extra stop te maken als we zien dat we in de buurt van ons hotel voorbijkomen.. een meevaller die ons de busrit van het centrum van Corfu terug naar Gouvia bespaart.. 

We zijn hierdoor vroeger terug in het hotel dan we voorzien hadden, maar dat geeft ons meer tijd om te aperitieven voor we -opnieuw buiten- het avondeten bestellen...  

fotos bij deze uitstap via klikken op kleine foto of op de link hieronder... 

Bijlagen:
https://photos.app.goo.gl/abGXLpxECe9vh4YQA   

16-05-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7-8 mei 2022, Clairmarais en St-Omer
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We spenderen opnieuw een weekend in de streek van St-Omer.
Er zijn in de buurt van Clairmarais meerdere bepijlde wandelingen, zie de bijlagen.
Omdat er nogal wat overlappingen zijn opteren we op zaterdagnamiddag voor een wandeling die enkele ervan combineert, daarvoor baseren we ons op een beschrijving uit het tijdschrift Kreo van 2001.

De wandeling stelt niet teleur, vanuit Clairmarais (4 meter boven de zeespiegel) 'klimt' het naar Buysscheure (minder dan 500 inwoners, op ruim 30 meter hoog) Zelfs vanop deze geringe hoogte is te zien hoe Clairmairis en St-Omer ingesloten liggen met heuvelruggen rondom.

Spijtig genoeg is het 'estaminet' in Buysscheure gesloten (wegens brandschade), en laat dit de enige mogelijkheid zijn op deze wandeling om een (drank)pauze in te lassen.. Na 14 km komen we terug op het startpunt, la grange nature in Clairmarais.

Op zondag staat er opnieuw een wandeling op het programma, we baseren ons op een 'dagstapper' van grote-routepaden die we echter met de fiets willen afleggen. (we gokken erop dat door de langdurige droogte ook de ergste modderpaadjes berijdbaar zullen zijn..) Via het staatsbos van Rihoult-Clairmarais gaat het richting Arques, ten noorden van Arques rijden we langs de vijver van Malhove tot het kanaal van Neufossé dat we volgen richting Watten.

We rijden voorbij 'le moulin rouge', een bekend uitgaanscentrum voor de lokale bevolking, momenteel word het gebouw gerestaureerd en omgevormd tot een 'gîte'. Iets verderop verlaten we het kanaal en volgen een zijtak ervan 'le Grand Leck'. We rijden ons echter vast op een pad dat volledig overgroeid is. Terwijl we overleggen over de te volgen (om)weg springt een ree op uit het groen en rent er vandoor. (onduidelijk wie het meest geschrokken is..wij of de ree..)

We fietsen terug naar het kanaal en vervolgen het jaagpad naast het kanaal. Wat verder komen de gekanaliseerde Aa en het kanaal van Nieufossé samen, waarbij de gekanaliseerde Aa als naam behouden blijft tot de monding in Gravelines. In St-Momelin verlaten we het jaagpad en klimmen uit 'de kom' richting Lederzeele, tot op het hoogste punt van onze route, 50 meter boven de zeespiegel.

Verderop onze route ligt de 'Auberge de Booneghem', maar blijkbaar hebben we de verkeerde coordinaten, waar we dit verwachten aan te treffen is er geen restaurant ... Intussen zijn we in Nieurlet, en we besluiten om de GR-dagstapper exact verder te volgen, via een paadje (met een DIY-overzet) dat ons langs de kortste weg terug naar Clairmarais brengt. We hadden vooraf gepland om dit stukje te vermijden en met een omweg via geasfalteerde weggetjes terug te fietsen, maar gelukkig is het modderpaadje dermate opgedroogd dat fietsen geen probleem is.

We hebben echter opnieuw pech, wegens moederdag zijn allebei de restaurants in Clairmarais volgeboekt.. Het enige wat we nog kunnen bestellen middag is een koude schotel.. Maar na de fietsrit smaakt dit toch.

Na de koffie gaat het richting St-Omer, daar parkeren we ons bij de ruïnes van de abdij die aan de basis lag van de stad. (Audomarus, of Audmar(e), Omaar, Omer..), de Normandische missionaris die erin slaagde om de Germaanse stam van de Morini te bekeren tot het christendom. Deze ruïne is beduidend groter dan deze van Clairmairas en het park errond geeft de fundamenten weer van de originele gebouwen hetgeen een goede indruk geeft van de imposante omvang van deze abdij.

We volgen min of meer de 'religieuze wandeling' door St-Omer, met als eindpunt de basiliek van de stad. Na een bezoek aan het kantoor voor toerisme wandelen we nog iets verder richting de voormalige stadsomwalling, nu 'gepromoveerd' tot ringweg... Na een stop op de grote markt voor een ijsje word het tijd om het weekend af te sluiten en terug naar huis te rijden.

Bijlagen:
2022-05-07 Kreo 2001.gpx (45.1 KB)   
2022-05-08 GR dagstapper.gpx (137.9 KB)   
2022_05_07 CLAIRMARAIS.PDF (5.6 MB)   
2022_05_07 du_Bocage_au_marais.pdf (5.6 MB)   
2022_05_07 du_bocage_au_marais_Buysscheure_noorden_Frankrijk.gpx (6.9 KB)   
2022_05_07 Vers_le_paradis.gpx (14.2 KB)   
2022_05_07 vers_le_Paradis_Buysscheure.pdf (527.7 KB)   
2022_05_08 dagstapper-clairmarais-malhove-saint-momelin.pdf (621.2 KB)   
https://photos.app.goo.gl/K8mp8SxBwjihnMtY6   

08-05-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:camperweekend
>> Reageer (0)
18-04-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16-18 april 2022, Paasweekend Clairmarais
Klik op de afbeelding om de link te volgen

op 16 april vertrekken we met de camper voor ons eerste uitstapje dit jaar.
We kunnen pas op zaterdagnamiddag vertrekken en zoeken het dus niet te ver..

We rijden naar Clairmarais, een dorpje bij Saint-Omer, op de grens tussen Le Nord en Pas-de-Calais.
Initieel hadden we het plan om te overnachten op de mix-parking Rue du Romelaere maar nadat we wat rondgewandeld hebben beslissen we om te parkeren op de parking van ISNOR, waar boottochtjes door de kanalen van start gaan. (embarcade Isnor). Dit is een privé-terrein, goed gelegen (aan 3 zijden water) en s'nachts heel rustig.
Er is ook een camping in het dorp, maar met slechte recensies.

We gaan wandelen in het nabijgelegen natuurreservaat (Réserve naturelle nationale des étangs du Romelaëre). Er werd hier eeuwenlang turf gestoken (ook nog tijdens WW1 en WW2 toen de aanvoer van kolen stokte). Wat achterbleef zijn vijvers, met veel (water)vogels en rijk aan vis. In het nabijgelegen bos van Clairmarais zijn een 130-tal reigernesten.

De wandeling verloopt grotendeels over een vlonderpad, enkel het laatste stuk gaat door het gras. Een keer moet er een 'watergang' overgestoken worden dmv een 'bac à chaine', een bootje dat dmv een ketting over en weer kan getrokken worden.

Op zondagvoormiddag melden we ons aan voor een boottochtje met gids. Echter door een gebrek aan inschrijvingen word de afvaart van 10hr verschoven tot na 11hr, en zelfs dan zijn er slechts 5 passagiers.. Maar dat maakt de rondvaart er niet minder interessant op. De landbouw is op de smalle stroken land tussen de talloze kanaaltjes per definitie kleinschalig en arbeidsintensief (groenten, met bloemkool als topper).

Nadat de zwaluwen quasi verdwenen waren uit de regio (wegens grootschalig gebruik van biociden) werd het roer omgegooid en werden er nestkasten geplaatst specifiek voor zwaluwen. Intussen zijn er opnieuw zoveel zwaluwen dat die volstaan als insectenbestrijding. De muskusrat die hier geen natuurlijke vijanden kent word actief bestreden, er word een premie betaald van 2,2 Euro per gedode rat.. de staart dient voorgelegd te worden als bewijs..

Na het middageten in het lokale restaurant starten we voor de wandeling 'sentier de la cuvette'.. per fiets.. Het is bijwijlen zwoegen over paadjes die bedoeld zijn voor wandelaars. Na 21km zijn we terug bij de camper, 4 km meer dan verwacht, we zijn enkele keren het verkeerde pad opgegaan..

We voelen ons nadien nog goed genoeg om er een wandeling aan toe te voegen, het 'circuit de Booneghem' (maar zonder de zijsprong naar het natuurreservaat..) Terug bij de camper hebben we er 10km opzitten. 

Vandaag 18de, de laatste dag van het Paasweekend.
We opteren voor een fietstocht, de 4de -en tevens laatste- lus van 'les rives de l'Yser', de eerste drie hebben we vroeger gefietst. (lus 1 en 2 in 2014, lus 3 in 2019)

Het is wat zoeken om vanaf de parking het tracé van de fietslus te bereiken.
Eenmaal op het parcours gaat het via Nieurlet (Nieuweleed), Saint-Momelin, Wulverdinghe en Lederzeele naar Volckerinhove. Daar vinden we een restaurant dat open is op deze Paasmaandag.

Na het middageten fietsen we verder naar Broxeele en Buysscheure. In dit laatste dorpje ligt de 'officiele' bron van de Ijzer, een beekje met een bodempje water en een vijvertje..

Na Buysscheure gaat het terug naar het vertrekpunt in Clairmarais, we rijden echter nog een stukje verder zuidelijk om de ruines van de abdij van Clairmarais te bekijken. Niet erg imposant, er blijft weinig van over.. De abdijhoeve (vierkantshoeve) ernaast is daarentegen indrukwekkend groot (De binnenplaats alleen schat ik op ruim 1 hectare)

In het nabijgelegen staatsbos (Forêt de Rihault-Clairmarais) bevinden zich viskweekvijvers, destijds uitgegraven door de monniken. De meest bekende is de étang d'Harchelles, een vijver die veel hengelaars aantrekt. Een 'permis de jour' kost 9 Euro.. De fietslus van 29km zijn er bij aankomst bij de camper goed 37 geworden.

fotos van dit weekend: klikken op kleine foto of op de link hieronder

Bijlagen:
2022-04-17 boottochtje.gpx (31.1 KB)   
2022-04-17 circuit de Booneghem.gpx (106.4 KB)   
2022-04-17 sentier de la cuvette.gpx (120.1 KB)   
2022-04-18 rives de l'Yser 4.gpx (190.8 KB)   
2022_04_17 Circuit de Booneghem 8.6km.pdf (5.9 MB)   
2022_04_17 Clairmarais_sentier_de_la_cuvette.pdf (96.9 KB)   
2022_04_18 rives de l'Yser 4.pdf (527.2 KB)   
https://photos.app.goo.gl/DD9wUpFpSHnuLDzW9   

18-04-2022 om 00:00 geschreven door Vandenbroucke André

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Tags:camperweekend
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • update
  • 11 november weekend, Anzegem
  • 1 november weekend, Duinkerke
  • vakantiesalon 2022 Dusseldorf
  • zomerverlof, 8-12 augustus, Zaragoza - einde

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!