De chaos in Luik begon omstreeks half één. Nordine Amrani, die gekend is bij het gerecht wegens verschillende feiten in verband met drugs en wapenbezit, opende rond de middag het vuur op de omstaanders op de Luikse place Saint Lambert.  Het was op dat moment zeer druk op de place Saint Lambert in het Luikse stadscentrum waar ook een kerstmarkt doorgaat.

Hij gooide drie of vier granaten en opende vervolgens het vuur op de menigtemet een machinegeweer.

De aanslag werd gepleegd zijn door één geïsoleerde dader. Dat werd bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Er is ook geen verband met een vermeende ontsnappingspoging uit het Luikse justitiepaleis waar op dit moment een banditismeproces doorgaat.

Vier doden

De officiële balans van het drama staat nu op vier doden, waaronder de dader. Dat meldde de procureur des konings van Luik, Danièle Reynders aan RTL. Zij bevestigde dat twee van de dodelijke slachtoffers tieners zijn.

Le Soir en Associated Press maakten melding van een tweejarig meisje dat zich momenteel tussen leven en dood bevindt in een nabijgelegen ziekenhuis. Het is niet duidelijk of zij ondertussen is overleden.

Er vielen ook vijfenveertig gewonden en zeven zwaargewonden.

Koning komt steun betuigen

Om 17 uur komen Koning Albert II en koningin Paola naar het Luiks provinciehuis om hun steun te betuigen aan de slachtoffers. Ook Premier Elio Di Rupo, minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en Waals minister-president Rudy Demotte gaan later vandaag naar Luik.

Dader was bekende van het gerecht

Over de motieven van de dader bestaat nog geen duidelijkheid. Maar het gerecht gaat ervan uit dat hij alleen handelde en een soort ‘wanhoopsdaad’ pleegde.

Of de dader zelfmoord pleegde of gedood werd door een granaat die te dicht bij zijn lichaam ontplofte, is nog niet duidelijk. Hij droeg zijn paspoort op zich. Nordine Amrani heeft geen enkele link met terroristische organisaties.

Amrani werd drie jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna vijf jaar en een boete wegens cannabisteelt en wapenbezit.

Volgens Le Soir staat de auto van de dader nog op de Place Saint-Lambert en zal de ontmijningsdienst Dovo de wagen gecontroleerd laten ontploffen.

Speurders doorzoeken nu de woning van de dader.

Centrum Luik ontruimd

Onmiddellijk na de feiten werd de Place Saint-Lambert hermetisch afgesloten. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.  Het medisch rampenplan werd afgekondigd.  In het Luikse justitiepaleis werd een medische hulppost ingericht.

Ook vanuit Nederland werden een aantal ambulances naar Luik gestuurd.  Het Academisch Ziekenhuis Maastricht staat paraat voor het geval er vanuit Luik gewonden naar Maastricht worden vervoerd.

Er zouden ook problemen geweest zijn met de netwerken van Proximus en Mobistar in de omgeving van het centrum.

Alle bussen van de TEC werden door de politie gevraagd het stadscentrum te verlaten. Al het openbaar vervoer wordt verzocht buiten het centrum te blijven.

Crisiscentrum Binnenlandse Zaken

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt voorlopig geen maatregelen. Dat verklaarde woordvoerder Peter Mertens. 'We zijn op dit moment via onze kanalen informatie aan het verzamelen om een duidelijk beeld te krijgen op de situatie. Nadien bekijken we of er maatregelen nodig zijn.'