Vakantie 2004 op het schiereiland Pilion. Het schiereiland ligt op het vaste land van Griekenland. Het is nog niet ontdekt door het toerisme. Wandelaars kunnen hun hart hier ophalen, er zijn heel veel wandel mogelijkheden. Ook watersporters komen hier aan hun trekken, men kan er vissen, varen en zwemmen in de golf van Pagasitikos. De golf van Pagasitikos dankt zijn naam aan de 4000 jaar geleden onstane vesting Pegasus. De plaatsen gelegen aan deze baai waren vroeger vaak doelwit van zeerovers. Als reactie hierop bouwden men forten, kastelen, kerken en kloosters die moeilijk toegankelijk waren voor vreemden. De Pilion heeft een bijzondere bouwstijl van de huizen.De bovenverdieping steekt uit boven de onderverdieping. Het huis moet een vereist aantal ramen hebben in bepaalde afmetingen. Wat verder opvalt zijn de kleine fonteintjes langs de wegen, waar helder (drinkbaar) bergwater uitstroomt. De dorpen gebruiken het bergwater dan ook als drinkwater. De oostelijke kant van het eiland is bedekt met een ongerepte natuur, waaronder veel bossen met beuken-,kastanje-en fruitbomen. Pilion heeft talloze mooie dorpjes die uw bezoek waard zijn.
We logeerden 2 weken in het appartement "Sonia" in Plantanidia, een klein rustig plaatsje met een haventje, enkele taverna's en een vrij lang kiezelstrand. Een ideale plaats voor mensen die eens even rust willen nemen, ver van de dagelijkse beslommeringen. Het appartement ligt 100 meter van het strandje.
Na een paar dagen, de omgeving te hebben verkend, hebben wij op zondag een kaartje gekocht voor een tochtje met het historische treintje "O Moutzouris" ( De Smeerpoets). Het treintje rijdt op zaterdag en zondag van Platanidia naar het mooie dorp Milies en terug.
Volos is de hoofdstad van de Pilion. Deze stad behoort met 120.000 inwoners tot een van de grootste steden van Griekenland. Tevens is het de derde grootste haven van Griekenland. Aan de Argonauten-boulevard kan je vanaf een terras de vissers gadeslaan. Het centrum heeft vele winkels en er is bijna iedere dag markt. Op de markt zijn er druiven, vijgen, appels, perziken, olijven en peren in overvloed verkrijgbaar.
De Pilion was in de Griekse oudheid al een favoriete vakantiebestemming. Volgens de mythologie kwamen de goden van Olympus er al.
Hieronder beschrijf ik enkele van de schilderachtige dorpjes van de Pilion:
Makrinitsa, dit was de oorspronkelijke hoofdstad ten tijde van de Turkse overheersing. Dit pittoresk plaatsje is boordevol klassieke architectuur en cultuur. Het plaatsje lig op 600 meter hoogte aan de rand van een steile afgrond. Op het dorpsplein heeft men een prachtig uitzicht over de stad Volos en de gehele baai van de Pagasitische Golf. Milies, het culturele centrum van Pilion. U kunt zich daar verdiepen in de bibliotheek met waardevolle manuscripten.De uit 1741 daterende kerk Pammegiston Taxiarchon is een bezoek ten volle waard. Millies is tevens het eindpunt van het stoomtreintje. Kala Nera, iseen klein Grieks kustdorpje. Het ligt ingesloten tussen de Pagasitische Golf en het enorme Piliongebergte. Hania,hier bevindt zich een skicentrum. 's Zomers is het heerlijk koel en een verademing na de hitte van de stad en het strand. Platanidia, een klein vissersplaatsje. Het strand dat langzaam afloopt in zee met een kleine boulevard met een aantal terrasjes en tavernen. Platanidia is de haven van het sfeervolle Ano Lechonia, dat slechts op 1 km ligt. Ano Lechonia,na een korte wandeling bereikt u het gezellige dorpsplein, waar u zeker op een terras onder de grote plataan een drankje moet gaan drinken. Ano Lechonia is tevens het vertrekpunt van het oude treintje "Moutzouris". Agios Georgios,een schilderachtig dorpje dat u een schitterend uitzicht biedt over de Pagasitische Golf. Enkele bezienswaardigheden zijn,het klooster van Taxiarhon, de kerk van Agios Georgios en het kunstmuseum van de beeldhouwer Nikola. Koropi,het dorpje Koropi ligt aan een mooi zandstrand, gelegen aan de baai . Afissos,dit voormalig vissersdorpje is gebouwd op één van de uitlopers van het Pilon gebergte. De bevolking is vriendelijk. Het door veel groen omgeven dorpsplein straalt een serene rust uit. Portaria,was ten tijde van de turkse overheersing hèt handelscentrum van Pilion, alle gebruiksvoorwerpen, sieraden en kledingstukken werden hier gemaakt.Het mooie dorpsplein en de kapel van de Panagia met de fresco's zijn uit de 16e eeuw. In Portaria wordt ieder jaar het traditionele huwelijk gevierd (alles in klederdracht, in traditionele stijl). Zagora,een van de alleroudste dorpen uit de Pilion, met een 250 jaar oude bibliotheek dat vele manuscripten van grote historische waarde bezit. Ook drie oude kerken zijn een bezoekje waard.
De spoorweg is aangelegd in 1894 van Volos naar Ano Lechonoia om zo het vele geteelde fruit makkelijker en sneller af te voeren naar de haven van Volos. In 1900 heeft men het traject doorgetrokken naar Milies, maar helaas is in 1970 de lijn opgeheven. Sinds een aantal jaren tuft het treintje met ca 25 km/u over een afstand van 28 km van Ano Lechonoia naar Milies door het prachtige landschap met de vele dalen en bruggen.Het treintje rijdt op enkel spoor, de rails is slechts een meter breed. Het interieur zoals de banken, zijkanten, en het plafond van het treintje zijn gemaakt van hout. Deze rit moet je meegemaakt hebben, je hebt het gevoel dat de trein ieder moment uit de rails loopt. Het piept en knarst en wiebelt aan alle kanten. Heel spannend zijn de smalle bruggen over de diepe dalen.
Naast veel zuiver water (bergwater), drinkt men ook graag Tsipouro en maken dit dan ook zelf. Tsipouro lijkt op ouzo, hoewel het niet zo'n anijsachtige smaak heeft. Bij de bakker in het dorpje Ano Lechonia, 1 kilometer verderop, kan je heerlijk olijvenbrood kopen ,een locale specialiteit. Proef ook eens de heerlijk baklava mierzoet, maar wel erg lekker. Een locale specialiteit in de Pilion is Spetzofai. Spetzofai,is een stoofpot dat bestaat uit een combinatie van, worst, tomaten, paprika en lokale kruiden.
250 gram courgettes 250 gram aubergines 500 gram aardappelen 250 gram pommodore 750 gram gehakt 1 grote ui fijngesneden 1 klein kopje olijfolie 2 kopjes zonnebloemolie ½ eetlepel boter ¼ kopje peterselie ½ kop geraspte kaas ½ kopje wijn peper en zout
Voor de beschamelsaus: 1 liter volle melk 4½ eetlepel meel 1 ei 2 eetlepels boter ½ kopje geraspte kaas peper, zout. Naar behoefte teentje knoflook toevoegen.
De oven voorverwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie of olijfolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Daarna 10 minuten laten smoren.
De beschamelsaus maken:
Laat de boter met een ½ theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en het ei en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.
Een ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappel, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen.Weer wat geraspte kaas. De beschamelsaus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer en half uur is de Moussaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden.
500 gram Gyrosvlees tzatzikisaus (kant en klaar) 1 groene paprika olijfolie 1 courgette 8 pittabroodjes 2 vleestomaten 100 g olijven
Bereidingswijze:
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes. Halveer de courgette in de lengte en snijd hem in dunne reepjes. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat een wok goed heet worden. Schenk er 3 eetlepels olijfolie in en laat ook deze heet worden. Roerbak het gyrosvlees 3 minuten op hoog vuur. Neem het vlees uit de pan. Voeg nog een scheutje olie aan de pan toe en roerbak de paprikareepjes 4 minuten op hoog vuur. Voeg de courgette en tomaat toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg het vlees en de olijven toe en laat het geheel door en door warm worden. Serveer het vlees met de warme pitabroodjes en tzatzikisaus.
De tomaten en paprika wassen, in grote stukken snijden, komkommer schillen en in plakjes snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen,olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken doorelkaar schudden, zodat de olijfolie, azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven rondom de salade leggen.
Calabrië is een regio in het zuiden van Italië, ten zuiden van Napels. De regio vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de laars van Italië. In het noorden wordt zij begrensd door de regio Baslicata, in het westen door de Tyrrheense Zee en in het oosten door de Ionische Zee. Calabrië ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de straat van Messina. De oppervlakte van de regio beslaat 15.080 km2 en zij heeft een inwonertal van ongeveer 2.05 miljoen. De regionale hoofdstad is Catanzaro. De regio is opgedeeld in vijf provincies, met gelijknamige hoofdsteden: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria en Vibo Valentia.
Calabrië de mooiste kusten van Italië, zegt men wel eens. De Tyrrheense kust is hiervan de meest fascinerende, met een verscheidenheid die verbaast en betovert. Met zijn kristalheldere water, mooie stranden, verscholen baaitjes en helderblauwe luchten is het er volop genieten. Karakteristieke dorpjes die uitkijken op zee, zijn heel apart door hun middeleeuwse structuur, kastelen en monumenten.
Paarsviolet is ook de kleur van de zee en de lucht tijdens de zonsondergang. Je vindt er zowel kleine strandjes tussen grillige klippen als uitgestrekte stranden met zeer fijn, wit zand.
Het klimaat is typisch Mediterraans: milde winters en zomers die erg heet kunnen zijn. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 22 graden Celsius. In de bergen kan het gemiddelde aardig zakken en 's winters is het er soms erg koud.
De beste tijd om Calabrië te bezoeken is april-mei of september/ begin november.
Voor deze stevige kost heb je nodig : 400 gr cappelletti - 2 eetlepels tomatensaus - 1 ui - 150 gr rundergehakt - 2 takken selder - 2 wortels - olijfolie - 100 gr salsiccia (liefst pikante, worst) - peterselie - zout - peper - oregano - geraspte parmezaan.
Hak de ui en oregano fijn. Kuis de wortels en selder. Snijd die, samen met de peterselie fijn. Warm de olie in de pan en laat alles goed warm worden. Voeg dan het gehakt en de worst toe en laat het geheel 20 minuten bakken op een matig vuur. Voeg de tomatensaus toe en laat alles nog eens 30 minuten koken tot al het vocht ingekookt is.
Kook ondertussen de cappelleti volgens de gebruiksaanwijzing "al dente". Giet ze af en laat uitlekken. Doe ze in een voorverwarmde schotel en giet er het gehaktmengsel op. Serveer met geraspte parmezaan.
2/3 van het basisrecept voor pastadeeg met ei zout 1 eetlepel olie
Voor de groentesaus: 2 citroenen 8 kleine artisjokken 1 teentje knoflook 1 bosje peterselie 100 gr pecorino (met peperkorrels) 4 eetlepels olijfolie zout, peper
Bereid het pastadeeg volgens het basisrecept en laat het, gewikkeld in plastic folie 30-40 minuten rusten. Pers de citroenen uit en giet het sap bij een liter water. Snijd de artisjokstelen van de vrucht, schil ze, verdeel ze in 3 cm lange stukken en leg die direct in het citroenwater. Verwijder de buitenste bladeren van de artisjokken en knip de harde bladpunten weg. Snijd de artisjokken in de lengte door, was ze zorgvuldig en snijd ze in de lengte in parten. Leg ook deze stukken direct in het citroenwater. Hak de knoflook en de peterselie en rasp de pecorino grof. Draai met behulp van de pastamachine spaghetti van het pastadeeg en laat de spaghetti, uitgespreid op een doek drogen. Neem de artisjokken uit het water, laat ze goed uitlekken en bak ze in de hete olie op hoog vuur 5 minuten. Blus af met 1 dl water en strooi er zout en peper over. Breng intussen ruim gezouten water met de olie aan de kook en kook de spaghetti hierin in 3-4 minuten beetgaar. Giet de pasta af en laat goed uitlekken. Schep de knoflook en de peterselie door de artisjokken en laat het geheel enkele minuten koken. Meng de spaghetti, artisjokkensaus en geraspte kaas in een warme schotel en serveer direct.