CLOBILA
Inhoud blog
  • Hoofdstuk 7 : VELT en de erkenning door de overheid
  • Hoofdstuk 6: van dure potgrond tot ecologische boomschorsrecyclage
  • HOOFDSTUK 5 : Jongen en wetenschap!
  • Hoofdstuk 4: VELT wint veld...!

    Zoeken in blog



    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ons ECO-centrum in Ronsele (Zomergem) werd het allereerste vormingscentrum voor duurzame landbouw, erkend door het ministerie van landbouw!

    In november 1976 werd ik erkend als lesgever (nr.26/2511) bij vzw VELT. Zo kon ik gesubsidieerde voordrachten geven in de verschillende VELT-afdelingen.

    Het werkveld van de vzw VELT breidde zich zienderogen uit. De vzw was erkend door het ministerie voor sociocultureel vormingswerk en verzorgde de uitgave van het driemaandelijks “Seizoentje“. Om de controle van de bio-bedrijven en het wetenschappelijk onderzoek via het VELT-LABO in goede banen te leiden, werd in 1980 beslist een afzonderlijke vzw op te richten. Zo werden de toenemende nevenactiviteiten functioneel en administratief gescheiden van vzw VELT.

    In overleg met het dagelijks bestuur van VELT en een aantal milieuvriendelijke wetenschappers vanuit de faculteiten landbouwwetenschappen van de Gentse universiteit (RUG) werd er op 24 mei 1980 een stichtingsvergadering gehouden in Ronsele. De stichtende voorzitter van VELT Jan Heyman en de secretaris Daniel Willays waren hierop aanwezig. Het bestuur werd er samengesteld. Volgende leden maakten er deel van uit: Prof.Willy Versraete (microbioloog), Prof. LudoVerdonck (anorganische scheikunde), Ing. Walter Steurbaut Walter ( nu prof. fytofarmacie), Ing. Omer Verdonck (bodemkunde), dhr. Arthur De Cock (boekhouder), dhr. Paul Dirickx (beheerder recyclage), Mw. Rita Scoon (secretaresse), Ing. De Vliegher (staalnemer en laborant), dhr. Paul Beckaert (VELT vertegenwoordiger) en ikzelf (Fernand Verheughe, voorzitter) De nieuwe vzw was een feit en kreeg als naam " VELT-D" (diensten).

    De leden van de faculteit landbouwwetenschappen van de RUG fungeerden ook als leden van onze technische commissie. Die stond in voor de controle op het VELT LABEL (brandnetel) en voor het wetenschappelijk onderzoek in verband met de bodem, het composteren en de planten- en gewassenbescherming. Ook ging alle aandacht naar de begeleiding van de bio- telers in omschakeling om hen te begeleiden op het vlak van bodemonderzoek, bio-bemesting, vruchtwisseling en teeltplanning .

    Nu de nieuwe vzw VELT-D  van start was gegaan, werd de heer Gabriels, directeur-generaal van het ministerie van landbouw, uitgenodigd op ons Eco-centrum met proeftuin en labo in de parklaan in Ronsele. Gespreksonderwerp was onze aanvraag om erkend te worden als vormingcentrum voor bio- en duurzame landbouw met als doelgroep de hobbytuinder, de beroepsteler en de bio-telers in omschakeling.

    De vergaderdag was goed gevuld met vruchtbare discussies tijdens een (uiteraard!) lekkere, pure bio-maaltijd. Deze laatste ging natuurlijk vergezeld van enkele glaasjes wijn van eigen bodem. Aan het eind van deze spannende vergaderdag konden we dankbaa en opgelucht tegelijk: de heer Gabriels vond het een goed idee en zette het licht op groen om dit initiatief uit te bouwen. Er bestond immers nog geen officieel opleidings-en vormingscentrum in dit departement.

    Op 8 april 1981 werd de erkenningsakte voor het VELT-D Ecocentrum ondertekend door dhr. R. Brankaer, hoofdingenieur-directeur. Hij deed dat in naam van de minister van landbouw, onder de referentie Lg / 81246 .

    Vanaf deze datum werden er gesubsidieerde cursussen gegeven rond bio-landbouw, biologisch tuinieren, geneeskrachtige kruiden, bijenteelt, kleinveeteelt, bio-bemesting en scheikundig- en bacteriologisch bodemonderzoek .

    In 1988 werd de naam VELT-D (diensten) veranderd in CLOBILA: Centrum en Laboratorium voor Onderzoek in Biologische Landbouw. Naamsverwarring met VELT als vereniging voor ecologische leef en teeltwijze werd op die manier onmogelijk gemaakt.

    Gedurende 3 jaar werden cursussen gegeven die telkens uit 7 lessen bestonden. De cursisten (bio-beroepstelers en bio-consulenten) werden door Mw. Vera Dua beloond met een ministrieel getuigschrift.

    In een volgende fase legden we contacten met de medische vereniging voor Nutri – fytotherapie. Dat was een logisch gevolg van onze overtuiging dat bio-voeding aan de basis ligt van ziektepreventie en gezondheidsbesef .

    Ziektepreventie vertrekt immers vanuit een correct gezondheidsbesef. Es quod edis… Je bent niet alleen wat je eet, je gezondheid wordt meebepaald door wat je drinkt. “Zuiver drinkwater” is dan ook steeds een van onze allerbelangrijkste aandachtspunten geweest!

    Ons oppervlakte- en grondwater is vervuild. Dat staat vast. Herbiciden en pesticiden en andere vervuilende factoren ( oestrogeenresten bijvoorbeeld!) hebben ervoor gezorgd dat er op grootschalige wijze aan waterzuivering wordt gedaan. In weerwil van wat wordt beweerd is het leidingwater niet vrij van ziekmakende elementen. Daarom is extra drinkwaterfiltering via omgekeerde osmose aangewezen.

    Veel, heel veel cursussen over het gebruik van planten en kruiden uit de eigen biotuin werden aangeboden aan zowel geïnteresseerde beginners als aan gevorderde tuinders en herboristen. De cursisten kregen theoretische informatie en praktische demonstraties over het verwerken van kruiden en vruchten tot thee’s, poeders, zalven, tincturen, glycerinemaceraten, siropen, vruchtenwijnen en –likeuren. Veel aandacht ging ook naar natuurlijke medische recepten rond het verwerken van bijenproducten, groene klei, komboechadrank (en zijn perssap). Alle de lessen en lezingen werden ondersteund door powerpointpresentaties. Na afloop, tijdens het vragen- en discussie-uurtje werden de cursisten getrakteerd op een gezellig aperitiefje van eigen brouwsel.

    Alle inzichten die ik aan de cursisten doorgaf, waren gebaseerd op vele jaren ervaring (ondertussen zijn dat er reeds ruim 50…) in eigen gezin en bij de patiënten via mijn paramedische praktijk. Nog lang voor de term werd uitgevonden maakte ik al werk van “Levenslang Leren”. In elk van mijn functies volgde ik bijscholingen en vervolmakingscursussen:

    -als hoofdverpleger aan de militaire school te St.-Denijs-Westrem (Gent)

    -als kinesitherapeut, fisicotechnieker en vertebrotherapie-chiropracticus (methode dr. De Sambucy)

    - als multidiciplinair naturopaat volgde ik lessen of cursussen in de accupunctuur en electroaccupunctuur, psychoanalyse, kirlianfotografie, iriscopie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, aromatherapie, levende bloedanalyse en vrijradikalentest, bioelectronische toetsen van L.C.Vincent ( PH – HR² - R ), nutri-fytitherapie bij S.B.P. ( Societé Belge de Phytotherapie )

    -tot op heden blijf ik het hele werkterrein met belangstelling volgen door het deelnemen aan congressen en symposia

    Het werken in de biotuin en het telen van groenten, fruit en kruiden voor het eigen gezin behoort nog steeds tot mijn topprioriteiten! Daarnaast blijf ik actief als lesgever en als gastheer voor geïnteresseerde groepen en verenigingen.

    In het volgend hoofdstuk zullen we het hebben over onze contacten met universitaire faculteiten, met biodynamische school in Nederland (het Warmonserhof) en andere laboratoria , zoals van DCM (meststoffen) en van BIOBEST (natuurlijke insectenbestrijding).


    25-09-2009, 00:00 geschreven door F. Verheughe

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 21/09-27/09 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!