CLOBILA
Inhoud blog
  • Hoofdstuk 7 : VELT en de erkenning door de overheid
  • Hoofdstuk 6: van dure potgrond tot ecologische boomschorsrecyclage
  • HOOFDSTUK 5 : Jongen en wetenschap!
  • Hoofdstuk 4: VELT wint veld...!

    Zoeken in blog



    15-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdstuk 3: VELT-Meetjesland in actie!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu we ons in het landelijke Ronsele konden uitleven in het zoeken naar een "gezond evenwicht" groeide ook de drang om onze ervaringen te kunnen delen met alle belangstellenden.  In dit hoofdstuk hebben we het dan ook over de stichting van de regionale Oostvlaamse VELT afdeling “Meetjesland" in 1974 te Ronsele. Die startte met een lezing van de landelijke voorzitter Jan Heyman. We schoten uit de startblokken met de organisatie van 4 cursusreeksen: BETER LEVEN en ZIEKTEPREVENTIE via bio-voeding. bio-tuinieren, geneeskrachtige kruiden en natuurgeneeswijzen.

    Op 10 jul 1973 organiseerde VELT-nationaal de algemene ledenvergadering in de lokalen van LIMA in Sint-Martens-Latem. Alle reeds bestaande VELT afdelingen waren er vertegenwoordigd: Roeselare , Halle-Voorkempen, Pajottenland, Netevallei, Waasland, Mol en Turnhout, Sint-Katelijne-Waver, Limburg en Leuven. Ook ik was van de partij. Tijdens deze vergadering werd de naam “VELT” officieel in gebruik genomen: de Vereniging voor Ecologische Land-en Tuinbouw ging voor goed van start. Meteen werd een nieuwe afdeling boven de doopvont gehouden: VELT-Meetjesland.

    De statuten van VELT-nationaal vzw verschenen op 21 maart 1974 in het Belgisch Staatsblad. De maatschappelijke zetel werd ondergebracht bij de familie Willaeys-Lagrou in Halle-Zoersel. Daniël Willaeys werd de eerste landelijke secretaris.( zie foto boven , met mijn echtgenote en bezoek uit Africa .

    In september 1974 kwam de stichtende voorzitter Jan Heyman (leraar fruitteelt in de land-en tuinbouwschool te Roeselare) in Zomergem een voordracht verzorgen -met diamontage- over “TUINIEREN ZONDER GIF“. Dank zij de voorafgaande aankondigingen in de pers was de opkomst zeer bevredigend. Veel aanwezigen sloten meteen aan bij onze afdeling VELT-Meetjesland. Spoorslags werd een bestuur gevormd: vol enthousiasme konden we van start gaan met onze eigen programmatie….

    Onze eerste voordrachten gingen over biologisch tuinieren en over het opzetten van de veelgeroemde komposthoop. Onze theoretische studievergaderingen (steeds met diamontage) en de praktijklessen (zowel over de teelt in volle grond als onder glas) waren gebaseerd op de eerste cursus van Jan Heyman.

    Voor velen klonk er een echt nieuw geluid! De gedachte “tuinieren zonder gif” vond snel ingang en er was veel belangstelling voor onze lessenreeksen. Niet alleen over het kweken van groenten maar ook over het verwerken ervan. Algauw volgden kooklessen en infosessies over gezonde voeding, o.m over macrobiotiek.

    Alles gebeurde in een gezellige familiale sfeer bij ons thuis. De informatiehonger van de deelnemende cursisten was moeilijk te stillen. Aan onderwerpen was er geen gebrek: voorlichtingsvergaderingen over GEZONDHEIDSBESEF en ZIEKTEPREVENTIE, over GENEESKRACHTIGE KRUIDEN en over NATUURGENEESWIJZEN volgden elkaar in vlot tempo op.

    In 1976 werd de eerste langlopende cursusreeks gestart. Gedurende een jaar werd om de 14 dagen een onderwerp betreffende GEZONDHEIDSBESEF– en ZIEKTEPREVENTIE behandeld. De inleiding van deze reeks werd verzorgd door Prof. Serbruyns, docent in de CYTOLOGIE aan de R.U.G. Hij had het over de stofwisseling van de LEVENDE CEL, het kleinste en belangrijkste levend organisme van het lichaam. Een logische keuze want aan de basis van gezondheid én ziekte ligt inderdaad de kleinste eenheid die alle genetische informatie bevat. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat de kwaliteit van de LEVENDE SUBSTANTIE (zoals die kan nagegaan worden via levende bloedanalyse) een doorslaggevende rol speelt bij de stofwisseling. Onder de titel “BETER LEVEN” werden tijdens deze lessenreeks ook complementaire diagnostische en therapeutische theorieën besproken. Steeds onderbouwd met de wetenschappelijke achtergronden[1].

    Deze cursusreeks werd een groot succes en werd daarom jaarlijks herhaald tot in 2007. Gedurende meer dan 30 jaar kwamen jaarlijks tientallen cursisten over de vloer voor het volgen van lessenreeksen of afzonderlijke lezingen over de meest diverse onderwerpen rond “gezondheid”: theorie en praktijk van het biologisch tuinieren, geneeskrachtige kruiden voor het gezin, natuurgeneeswijzen voor gevorderden en nog veel meer…[2]

    Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw was ik nauw betrokken bij de opstart en organisatie van vele VELT-initiatieven: VELTCO (coöperatieve voor VELT beroepstelers) , VELT-DIENSTEN- LABO voor controle van de VELT bedrijven, de toekegging van het VELT-label (nu BIOGARANTIE), de opmaak (door Jan Heyman) van het VELT lastenboek en de oprichting van het BIO-CONTROLEcomite…

    Maar dat alles is stof voor het volgende hoofdstuk…


    [1]Voor meer info, google naar:

    Günther Enderlein (levende bloedanalyse)

    Gaston Naessens (kankeronderzoek)

    Harold P. Rusch (theorie rond de kringloop van de melkzuurvormende bacteriecyclus, de relatie tussen bodem, plant, dier en mens i.v.m. de stimulering van het immuunsysteem).

    [2] Voor de volledige programmatie, surf naar:

    www.users.skynet.be/clobila (rubriek “ activiteiten”). Steeds weer belagen stofwisselingsziekten de volksgezondheid. Milieubewuste verenigingen die streven naar een betere levenskwaliteit voor de huidige en volgende generatie(s) kunnen via de website deze lessen en voordrachten aanvragen.

    15-12-2008, 00:00 geschreven door F. Verheughe

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 21/09-27/09 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!