CLOBILA
Inhoud blog
  • Hoofdstuk 7 : VELT en de erkenning door de overheid
  • Hoofdstuk 6: van dure potgrond tot ecologische boomschorsrecyclage
  • HOOFDSTUK 5 : Jongen en wetenschap!
  • Hoofdstuk 4: VELT wint veld...!

    Zoeken in blog



    15-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woord vooraf: welkom aan de blogbezoeker!

    Op aandringen van leden, cursisten, medestichters van CLOBILA, bestuursleden,vrienden, bio-telers en firma's uit de bio-sector, heb ik alle gebeurtenissen sedert de jaren 1970 samengevat op deze bladzijden zodat iedereen kan volgen hoe alles ontstond, evolueerde en leidde tot de situatie van vandaag...
     
    Neem ook eens een kijkje op 
    www.users.skynet.be/clobila
    Het letterwoord werd behouden (CLOBILA), maar de naam voluit onderging een ingrijpende wijziging.
    Vanaf eind 2008 ligt het accent op Cultureel en Levensbelangrijk  Onderricht  en  Bio-Informatie  voor  Landelijke  Activiteiten


    Ik ben geboren te Gent op 23/12/33 in het centrum van de stad,op de hoek van de Nederkouter en de Ketelvest, vlak tegenover het monumentaal justitiepaleis. Ik kon enkel maar op straat spelen en mijn ouders vonden het beter mij tijdens de vakanties naar het platteland te sturen. Vanaf mijn tiende bracht ik dus al mijn vakanties door in Serskamp in Oost-Vlaanderen bij een bevriend gezin.

    Daar werd mijn belangstelling voor de natuur gewekt. Tijdens de oorlogsjaren (1940-1944) had mijn gastgezin een volledig selfsupportingssysteem opgebouwd rond voedselvoorziening: granen verbouwen, bakken, groenten, fruit, kweek van konijnen, kippen en schapen voor melk, boter en kaas...
     
    Mijn vader was kunstschilder en nam me iedere zondagvoormiddag mee naar schilderskunstgalerijen.Zo kwam ik in contact met de kunstschildersfamilie GEVAERT, stichters van de bekende firma LIMA  te Sint-Martens-Latem, die bekend was voor haar natuurprodukten en zuurdesembroden.

    We bleven contact houden en wisselden ervaringen uit. In 1974 werd een algemene vergadering bijeengeroepen van de vzw VELT (Vereniging Ecologische Leef en Teeltwijze). Daar bleek ondermeer dat er behoefte was aan een VELT-afdeling in het Meetjesland. Ik stelde voor daar werk van te maken en besloot tijdens de stichtingsvergadering in Zomergem een voordracht te laten geven met als titel: TUINIEREN ZONDER GIF. De nationale voorzitter van VELT, Jan Heyman, werd als spreker naar Zomergem gehaald.

    Tot zover deze korte aanloop. Ik neem mij voor de komende weken (lees: maanden ...) een reeks hoofdstukken toe te voegen die U chronologisch zullen meevoeren naar de huidige situatie van CLOBILA

    Veel leesplezier!

    15-10-2008, 00:00 geschreven door F. Verheughe

    Reageer (0)

    17-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inhoudstafel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reeds beschikbaar op deze blog...

    1.
      De voorgeschiedenis: wat mijn leven in de jaren '60 ingrijpend veranderde.

    2.  Het vertrek naar onze  tuin van eden ... We verhuizen van Gent naar het Meetjesland in de  gemeente  Ronsele (Zomergem, O-Vl.). We werken er aan de uitbouw van een selfsupporting-systeem of een BIO-LEEFSTIJL.

    3.  Kennismaking met VELT vzw (vereniging voor ecologische land-en tuinbouw) in St.- Martens-Latem bij Pierre Gevaert (stichter van de firma LIMA voor natuurproducten).
    Eerste contacten met de filosofie van Rudolf Steiner (grondlegger van de ANTROPOSOFIE en pionier van de biodynamische landbouw.
    Contacten met Jan Heyman (stichtend voorzitter van VELT vzw en met de pioniersfamilie D.Willays-Lagrou (landelijk secretaris VELT vzw) en Alberic Spillebeen (eerste Vlaams bio-bedrijf te Zwevegem).

    4. Stichting van de regionale VELT-afdeling MEETJESLAND  (Ronsele 1974 ).
    Eerste VELT-Meetjesland activiteit onder impuls van de landelijke voorzitter J.Heyman.
    Cursusreeksen:  Beter leven en ziektepreventie dank zij bio-voeding, bio-tuinieren, geneeskrachtige kruiden en natuurgeneeswijzen.

    5. Verdere evolutie en nieuwe structuren:
    -oprichting van VELT-DIENSTEN  vzw met LABO voor scheikundig en bacteriologisch bodemonderzoek
    -oprichting van de eerste BIO-BEROEPSVERENIGING en het eerste BUI-CONTROLESYSTEEM  met het geregistreerde BRANDNETEL VELT-LABEL
    -publicatie van het eerste BIO - VELT LASTENBOEK
    -contacten met VOLKER RUSCH (zoon van H.P.RUSCH, grondlegger van de BIO-        ORGANISCHE LANDBOUW in Duitsland) te Hernborn; bestuderen van de technische aspecten van het bacteriologisch bodemonderzoek (RUSCH TEST)  en het practisch op punt stellen ervan aan de R.U.G. faculteit landbouwwetenschappen (Prof. W.Verstraete, lid van onze technische commissie - afdeling ecologische bodem-microbiologie)
    Oprichting BIO-CONTROLE COMITE  (voorzitter Prof. L.Verdonck) met vertegenwoordiging vanuit de dienst fytofarmacie (Prof. W.Steurbaut) en vanuit de bio-consumentenorganisatie VELT vzw.

    6. Start van het project  BOOMSCHORSRECYCLAGE  (1977) als nieuwe zuivere humusbron voor land-en tuinbouw (in samenwerking met de R.U.G. faculteit bodemkunde).

    7. Herstructurering (1977) van VELT vzw in vijf regionale of provinciale organisaties, met elk 20 plaatselijke afdelingen in toepassing van het decreet tot erkenning van VELT als socioculturele vereniging met subsidiering en tewerkgesteld personeel .

    8. Stichting van VELT-DIENSTEN vzw te Ronsele (Zomergem) en erkenning door
    het ministerie van landbouw als eerste vormingscentrum voor duurzame landbouw.
    Naamsverandering (1988) van VELT - DIENSTEN vzw naar CLOBILA vzw (Centrum en Laboratorium voor Onderzoek in BIologische LAndbouw)
    Herstructurering van de dienst onderwijs. Organisatie van specifieke cursussen voor bio-beroepstelers, bio-consulenten en bio-tuinliefhebbers, kruidencursussen voor beginners en gevorderden. Organisatie van thema-vergaderingen en -lessen (o.m. imkeren, nutri-fytotherapie, komboecha)


    Nog te verwachten op deze blog...




    9. Contacten met diverse universitaire faculteiten en laboratoria,  firma's voor organische meststoffen, BIOBEST, voor natuurlijke insectenbestrijding,  enz ...

    10. Erkenning van CLOBILA vzw (1988) als Natuur- en Milieu- Educatief centrum (NME) voor Oost-Vlaanderen in het kader van  het project MOS (Milieu Op School ) en het promoten van BIO met KLASSE van VELT .

    11. Opening van het symposium PESTICIDEN en GEZONDHEID (1996) georganiseerd door de Vlaamse liga voor kankerbestrijding (VLK)  met als wetenschappelijke achtergrond de theorie van H.P.Rusch. Thematische behandeling van de kringloop van de melkzuurvormende bacteriĆ«n, de relatie tussen "bodem, plant en mens" ter ondersteuning van het IMMUUNSYSTEEM en een GEZONDE DARMFLORA.

    12. Informatieverspreiding via www.users.skynet.be/clobila

    13. Structuurwijziging (2008): CLOBILA vzw (Centrum en Laboratorium voor Onderzoek in BIologische LAndbouw) wordt CLOBILA (Cultureel Levensbelangrijk Onderricht  en  BIo-informatie voor Landelijke Activiteiten. Het ecocentrum wordt omgevormd tot een vriendenkring voor oud-cursisten en belangstellenden in de bioteelt, geneeskrachtige kruiden, ziektepreventie en nutri-fytotherapie, enz... Een uitgebreid programma vormingsactiviteiten wordt aangeboden...

    Heb je belangstelling voor onze activiteiten?    Neem contact op!    clobila@skynet.be  

    17-10-2008, 00:00 geschreven door F. Verheughe

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 21/09-27/09 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!