Wandelgroetjes uit Borgloon 2
Inhoud blog
  • 48e MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS. MELEN. / MELEN. 27/08/2022
  • 24E MARCHE DES BLES. / LES CASTORS DE BERNEAU. / DALHEM. 24/08/2022
  • OOGSTTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / GELINDEN. 22/08/2022
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    30-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HEIDETOCHTEN. / KWSV 50 ZONHOVEN./ ZONHOVEN. 13/08/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 13 augustus 2022.

    HEIDETOCHTEN.

    KWSV 50 ZONHOVEN.

    ZONHOVEN.

    We gaan wandelen in Zonhoven, dit behoorde vanaf de 11e eeuw tot het Graafschap Loon. De toenmalige graaf van Loon Gerard stond rechstreeks onder het gezag van de Graven van Loon. Zo heeft Zonhoven een raakpunt met Borgloon. Maar wij komen vandaag hier wandelen en omdat het heidetochten zijn en de heide nu volop in bloei staat. Het landschap van Zonhoven is zeer afwisselend en behoort tot de Kempen. Het natuurgebied de Teut behoort tot het Limburgs Hoogplateau. Op de Teut liggen enkele middelgrote vijvers. Het zuidelijke deel van de Teut wordt Molenheide genoemd. De Teut wordt getypeerd door heidelandschappen en kunstigmatige bebossing. De ondergond bestaat uit zand en er zijn niveauverschillen van tientallen meters. De Teut is het grootste natuurgebied dat gevormd wordt door de valleien van de Laambeek en de Roosterbeek en is ruim 600ha groot. Wij mogen vandaag dit prachtige gebied bewandelen met zijn vennen, vijvers, heidevelden en dennenbossen. Op de Teut bevondt zich tot eind jaren 60 een miltair domein. Het munitiedepot Molenheide. Vandaag is het een uitzonderlijk natuurgebied. Het Limburgs mijnverleden is ook duidelijk aanwezig op de Teut. Ten tijde van de Kempense mijnzetels werden op de Teut naaldbomen geplant. Deze kunstmatige bebossing maakt nog steeds grote delen van deTeut uit. Een andere gebied dat gescheiden word van de Teut door de A2-E314 is het heidegebied Tenhaagdoornheide in Houthalen deze worden verbonden door het de ecotunnel. De Teut en Tenhaagdoornheide vormen samen het grootste heidegebied van de provincie. Onze wandeling brengt ons over deze prachtige heidelandschap. Zo mooi om te bewandelen door de heide, en te genieten van de mooie natuur. Een pracht van een wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-08-2022, 19:24 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    24-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIETOCHT. / WSV IRIS KORTESSEM. / KORTESSEM. 07/08/22.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 07 augustus 2022.

    VAKANTIETOCHT.

    WSV IRIS KORTESSEM.

    KORTESSEM.

    Kortessem is gelegen in vochtig-Haspengouw nabij het het dal van de Mombeek en de Winterbeek. Een deel van het grondgebied wordt ingenomen door de fruitteelt. Langs de Mombeek vindt men gras- en hooilanden en populierenplantages. Omdat veel hiervan niet meer als zodanig in gebruik is, gaat het geleidelijk over in meer begroeid terrein, zoals broekbossen. Een prachtige bos, het Bellevuebos dat gedeeltelijk op grondgebied van Gors-Opleeuw. We vertrekken met onze tocht tegenover de romaanse-gotische Sint-Pieterskerk één van de belangrijkste monumenten van Kortessem. We wandelen het dorp uit en passeren een mooie vakwerkhuis en zo langs velden en hoogstamboomgaard waar de koeien liggen te rusten. Zo komen we dan in het Bellevuebos, is een bosgebied dat zich uitstrekt tussen Kortessem en Gors-Opleeuw. Met zijn 128 ha is het een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Limburgs-Haspengouw. Het Regionale Landschap Haspengouw heeft er in 1999 het bos toegankelijk gemaakt met wandelpaden. Vandaag is het de wandeling “Verborgen Moois – Bellevuebos” het is een prachtig eiken-haagbeukenbos met verschillende planten. In het bos zijn er ook dassenburchten aanwezig. Een heel eind door het bos, en dan komen we terug via Wellen naar Kortessem. Langs het bloemenhuis van onze vriend Johan en dan komen we aan de Onzelieveherenboom. Op de grens van Wellen stond tot 18 juli 2009 de Onzelieveherenboom, een duizendjarige eik. Een hevige rukwind velde de reeds gehavende boom. Dan komen we terug aan ons vertrek waar we langs het kasteel de Fauconval. Gebouwd in 1860 en kwam later in bezit van de De Bernard de Fauconval, omstreeks 1900 werd het nog verbouwd, dn in 1965 werd het aangekocht door de gemeente en ingericht als CC en bibliotheek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt tijdens de Achttiendedaagse Veldtocht als commandopost van het 1ste Regiment Jagers te Paard. Bij het kasteel behoort nog een hoeve- hoeve de Fauconval- die in 1844 al werd vernoemd. Het park bestaat uit een open gazon en enkele merkwaardige bomen, waaronder de grote mammoetboom uit Californië, spijtig dat hij beschadigt is bij de laatse storm. Ook vindt je er de Kapel de Fauconval, een grafkapel uit 1900 voor de familie De Bernard de Fauconval. Zo eindigt onze wandeling in Kortessem.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-08-2022, 20:16 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    17-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DE LA ROYALE GODASSE OUPEYE. / LA ROYALE GODASSE OUPEYE. / OUPEYE. 06/08/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 06 augustus 20220

    MARCHE DE LA ROYALE GODASSE OUPEYE.

    LA ROYALE GODASSE OUPEYE.

    OUPEYE.

    De wandeling van Oupeye is altijd een wandeling met vraag tekens, waar gaat ze langs we zullen het vandaag ondervinden en nu al kan ik zeggen het is een Remigiuskerk. We vertrekken met onze tocht en komen aan het kasteel van Oupeye. Het kasteel heeft een middeleeuwse oorsprong met een donjon, een versterkte woontoren, uit de 12de of 13de eeuw. Het vierkante bouwwerk met muren van 1,7m dikte en gebouwd met natuurstenen blokken, in de 17de eeuw met bakstenen en kalksteen gerestaureerd. Aan de andere kant van de binnenkoer staat het kasteel bestaande uit twee haakse vleugels, in neo-klassieke stijlverbouwd in de 18de en 19de eeuw op een veel oudere basis. We wandelen over de koer en dalen het park in. We wandelen langs het kerkhof en kerk van Vivegnis (1865) en zo verder langs een boerderij uit 1777. Op de muur een oud bord “boites de lait” depot 1420. De naam Vivegnis is afkomstig van Vigne, dat wijngaard betekent. Vivegnis was van ouds bekend om de kwaliteit van haar wijn. In Vivegnis, met name in Abhooz waren tot 1962 de steenkoolmijnen van de ”Societé anonyme des Charbonnages d’Abhooz et Bonne-Fol Hareng. Zo komen we aan de controle post. Op de muur plakkaten die het verhaal avn de mijnen vertellen. Zo komen we aan het Albertkanaal. Dan komen we aan de kerk van Pontisse, de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk. Gebouwd in art-decostijl in 1933-1934. Achter de kerk is de “Village de Marie” een park met beelden uit het leven van Maria. Hier is er controlepost. Verder met de tocht door de laan naar het hotel. Dan komen we aan een oude boerderij. Waar een ezelsopvang is en deze gaat verder in het Fort van Pontisse. In de omliggende weiden lopen de ezels. Weer verder met onze wandeling en komen langs een paar mooie gebouwen, nog een stukje door een bosje, dan komen we terug op ons vertrek een mooie en aangename wandeling,








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-08-2022, 19:21 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    16-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L’AOÛTIENNE. / LES MARCHEURS DE L’AMITIE DE LANDENNE. / BONNEVILLE. 03/08/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

                                                  Woensdag 03 augustus 2022.

    L’AOÛTIENNE.

    LES MARCHEURS DE L’AMITIE DE LANDENNE.

    BONNEVILLE.

    Bonneville is een deelgemeente van Andenne. We vertrekken in het centrum in zaal Sainte Eléonore. Het centrum heeft nog verschillende prachtige oude huizen en boerderijen. Eens het centrum uit komen we in de open ruimte, velden en weilanden enn grote stukken bos. Maar eerst gaan we langs de kerk uit de XI eeuw de Sint-Firmanuskerk met kerkhof. Deze oude kerk met robuuste toren is één van de merkplaatsen van Bonneville. Ook langs de straten verschillende kapellen. Het is een prachtig dorp met vele huizen in grijze hardsteen. Het ene al mooier dan het andere. Soms verbaast over de schoonheid als de vensterbanken bedekt zijn met bloembakken en een zee van bloemen de gevels bekleden. Dan verlaten we definitief het dorp om in de velden en weilanden te wandelen. Verwonderlijk zijn de grote kudde koeien met hun licht bruine kleur. Een mooi beeld de groep koeien met een prachtig panorama op de achtergrond. Een eenzame heuvel steek boven de velden uit, waarschijnlijk een terril. Dan wandelen we een heel eind door de bossen met prachtige zichten op de omgeving, stukken bos met landbouwgronden tussen een lappendeken. We komen in Thon en zien de Saint Remi kerk, het dorp heeft vele huizen in grijze lokale hardsteen. We wandelen nog een heel eind door het landschap tot we op de weg naar Bonneville zijn zo komen we aan de grote kasteelboerderij. Een prachtige oude boerderij met vierkante torens en verschillende stallingen in hardsteen. Op de achtergrond zien we de kerk van Thon. We wandelen verder door de velden en weilanden en genieten van de mooie panorama’s over het prachtige landschap langs de kapel onder de bomen de kapel Notre Dame de bon secours uit 1850. Dan wandelen Bonneville binnen. We komen aan de Ferme de Dhuy. Welke nu in restauratie is en dan komen we aan het kasteel van Bonneville. Het kasteel van Bonneville is een groot geheel uit de XVI/XVIIde eeuw. Vroeger een boerderij met donjon uit de vijftiende eeuw. 1617 kocht Jacques de Zualart het landgoed, hij werd heer van Sclayn-Bonneville en bouwde de het hoofdgebouw. In 1690 ging de familie failliet en ridder Jean-Hubert van Tignee werd eigenaar van Bonneville en heer van Bonneville. Nog steeds na 10 generaties behoort het kasteel nog steeds aan de directe afstammeling: ridder Boudewijn van Theux. Zo komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-08-2022, 18:11 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen./OOGSTTOCHT. / DE SCHOVERIK DIEPENBEEK. / DIEPENBEEK. 01/08/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 01 augustus 2022

    OOGSTTOCHT.

    DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.

    DIEPENBEEK.

    Maandagtocht bij de Schoverik, vertrek in Lutselus. Al vlug wandelen de Dautewijers en Wijers binnen. Dit natuurgebied word beheerd door Natuurpunt. Het 11 ha omvattende gebied bestaat uit een reeks vijvers, waaromheen zich verlandingszones bevinden. De vijvers zijn ontstaan door winning van ijzererts, welke plaatsvond in de 19de eeuw en in 1873 tot een einde kwam. Om de vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden te vinden. We wandelen door de prachtige omgeving door smalle wegjes langs de vijvers. Verschillende vijvers staan droog, en op de weinige plekken waar nog water staat zijn de vogels samen zitten. Op de bloemen zitten libellen, wat mooi om te zien, de paarden grazen rond de vijvers, en wij kijken of we de boomkikkers kunnen zien helaas niet. We wandelen een heel eind door dit prachtig stukje natuur. Wat verder zien we de rupsen van de dagpauwoog. Nog even en de rupsen veranderen in poppen en weer wat later komen de prachtige vlinders te voorschijn prachtig toch hoe de natuur werkt. Wat verder steken we de beek over de nieuwe brug en wandelen zo het domein van Demerstrand op. Waar we langs de vijver gaan waar een blauwe reiger zit. We verlaten het Demerstrand en steken over en verder door het natuurgebied om zo aan de vijver de Pomperik te komen. Dan nog even verder en we komen nu langs het nieuw aangelegde parkje en zo eindigt onze maandagwandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-08-2022, 12:24 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    15-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.44STE SOMMERWANDERUNG. / WANDERFALKEN. / WEYWERTZ.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 31 juli 2022.

    44STE SOMMERWANDERUNG.

    WANDERFALKEN.

    WEYWERTZ.

    Al 45 jaar organiseren de Wanderfalken hun sommerwanderung. Vertrek in de skihut. Het is een feestjaar voor de club en dat vieren ze. Een muziekgroep brengt ambianse in de tent. Ulfbachtaler Musikanten. Veel wandelaars zijn komen opdagen voor deze feestwandel tweedaagse. We vertrekken aan de skihut en wandelen al vlug de natuur in. Langs de boswegen waar kleurrijke bloemen bloeien en waar vlinders op afkomen. Wel mooi om te zien. Verder door de boswegen en genieten van de weidse zichten weilanden met bomen zo typische voor de streek. Zo komen we voorbij een mooie oude eifelwoning. Dan weer verder langs de weilanden en komen zo in Robertville. We wandelen door het dorp langs oude huizen en boerderijen. Verder komen we in Ovifat, ook hier weer oude mooie huizen wat verder komen we aan de burcht Reinhardstein aan de rivier de Warche. Wij draaien hier van deburcht weg en klimmen zo door het bos naar de barrage Robertville een stuwdam van het stuwdam op de rivier de Warche. De stuwdam werd aangelegd in 1928 en heeft een hoogte van 55 meter. We wandelen rond het meer. Tot we in Robertville aan komen en langs de kerk en kapel. Dan een heel eind door een lange dreef om aan de controlepost te komen. “la ru du Quarreux”. Weer verder en we komen zo terug op ons vertrek wat een mooie wandeling. Als we binnen komen is het feest nog altijd bezig en zien vele bekende wandelaars. Het zal zeker tot volgende jaar zijn voor de volgende wandeling








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-08-2022, 19:00 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    14-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RUND UM DEN SAAR-HUNSRUCK-STEIG. / WANDERGESELLEN ALT-HURTH. / TRIER-TARFOST. 30/07/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 30 juli 2022.

    RUND UM DEN SAAR-HUNSRUCK-STEIG.

    WANDERGESELLEN ALT-HURTH.

    TRIER-TARFOST.

    Tarfost ligt op het Petrisberg-plateau en is daarom een van de hooggelegen districten van Trier. Bovendien is Tarfost momenteel de snelste groeiende regio. In 1969 werd de gemeente Tarfost onderdeel van de stad Trier. Deze wijk nu bekent als Alt-Tarfost, heeft tot vandaag zijn dorpse karakter behouden. In de jaren 80 kwam daar het grote landgoed Trimmelter Hof. Veel inwoners van Trier komen hier wonen. Tarfost is ook de wijk van de universiteit waar meer dan 15.000 studenten ingeschreven zijn. We vertrekken in het sportcentrum en wandelen het dadelijk het dorp in. We komen langs de Andreaskerk die in de stijgers staat en langs Maximiner Zehnt- en gerechtshof uit 1586. Statig gebouw met een veel zijdige trappentoren. Een opvallende gebouw. Dan wandelen we nu op de hoogte van het plateau. Wijdse landschappen uitgestrekte akkers waar het graan al geoogst is. Zo indrukwekkende zijn de vergezichten over het Petrisberg-plateau. Dan dalen we af het bos in. We volgen de Saar-Hunsruck-Steig een deel van van etappe 27- Kasel-Filsch-Trimmelterhof. Het grootste gedeelte gaat door het bos. Afwisselende delen en klimmen. We wandelen verder en komen zo op de kruising Korlingen en Filsch. Wij moeten naar Filsch. Het is een prachtig parkoers met zichten op de prachtige omgeving, zo zien we de wijnvelden op de hellingen van het Ruwertal. Ten zuidwesten van Waldrach zakt een smalle uitlopenachtige hoogte hoogte 170 meter steil naar de Ruwervallei. Deze smalle bergkam wordt ongeveer 150 meter naar achteren gescheiden door een trep van aarde van ongeveer 42 meter lang en 20 meter breed, met daarachter een 7 meter brede sloot. Dit bouwwerk is ongetwijfeld door de mens gemaakt en vertegenwoordigt een zogenaamde sectiemuur en diende ter verdediging van de Naumeter Kopf op de gemakkelijk bereikbare berghelling, omdat mensen hier in tijden van nood. Een toevluchtskasteel van ongeveer 150 meter lang en 25 meter breed. Van aan het kruis hebben we en prachtig zicht op Waldrach. Nu stijgen we weer opnieuw en komen zo opnieuw aan de hoog vlakte met velden. In de dalen zijn groene bossen. En dalen af naar Filsch. Nog wat verder en komen terug aan de spothal waar onze wandeling eindigt.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-08-2022, 21:06 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    09-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19E MARCHE DES VACANCES. / LES MARCHEURS DE LA MAGNE. / SOUMAGNE. 23/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 23 juli 2022.

    19E MARCHE DES VACANCES.

    LES MARCHEURS DE LA MAGNE.

    SOUMAGNE.

    We vertrekken met de wandeling op de vroegere domein van Société Générale Coopératieve, waar vandaag een sporthal is en de andere gebouwen van de vroegere fabriek. Micheroux beleefde industriele ontwikkeling met kolenmijnen; kolenmijnen van Hasard, Bois de Micheroux en Bure Guillaume. En de fabriek van de Generale Cooperatieve. In het begin van de jaren zeventig werd Micheroux diep getekend door hun definitieve sluiting. In 1983 gevolgd door de ontmanteling van de oude lijn 38 van de NMBS en de opheffing van het station Micheroux en zijn bijgebouwen. We wandelen vanuit de sporthal en wandelen langs de ingang van de oude fabriek. We wandelen verder langs terril. Langs de velden en langs de kleine wegen. Waar veel vlinders zijn. Zo komen we Cerexhe- Heuseux en langs de Sint-Andreaskerk. Deze kerk werd gebouwd omstreeks 1550 en in 1653 werden dwarspand en koor vergroot. De kerk heeft een voor gebouwde vierkante toren met achtkante spits. We komen aan het station van Melen. We wandelen op de oude spoorwegzate en dan wandelen we het dorp met zijn Sint Jobkerk. De huidige kerk werd gebouwd in Classicistische stijl in 1760-1761. Het dorp bezit verschillende historische boerderijen. Na de controle verder met onze wandeling. Nog een eind door de weilanden door het golvend landschap. Het is toch een prachtige streek met zijn golvende landschap en zijn bomen rijen. Het land van Herve op zijn best. Zo komen we op de tweede rustpost nog een korte afstand en we komen aan het station van Micheroux en zo terug op ons vertrek. Een pracht van een wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-08-2022, 21:04 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    08-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2EME MARCHE DES LURONS. / LES JOYEUX LURONS. / LOYERS. 21/07/2022.

    Donderdag 21 juli 2022.

    2EME MARCHE DES LURONS.

    LES JOYEUX LURONS.

    LOYERS.

    Loyers is een deelgemeente van Namen. We vertrekken met de wandeling bijna aan de kerk een prachtig gebouw en er tegen een prachtige wit geschilderde kasteelhoeve, omgeven door een gracht met water en daar ligt het kasteel van Loyers. Een prachtig kasteel uit de 16de-17de eeuw. We vertrekken met onze tocht en komen langs oude huizen in grijze hardsteen. Langs de weg staan ook vele kapellen. Langs de zaal van de fanfare uit 1902. Hadden wel een mooie naam “Les echos de Loyers” we wandelen door het prachtige landschap veel landbouw en bos. Weilanden met koeien. We komen op de kruising van Wierde en Limoy in het bos. Langs de bosrand wandelen we verder tot we aan een grote boerderij komen waar de rustpost is. Na de rust weer verder en komen zo aan een indrukwekkende hoeve. Vier hoektorens bakken de uiteinde van de hoeve aan. Wat een hoeve. Wat verder komen we aan de kasteeldreef en kasteel voorbij de kasteelhoeve en kerk en zo zijn we terug aan ons vertrek. Weer een prachtige wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-08-2022, 21:08 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 17 juli 2022. 46E MARCHE DES CHARMILLES./ CLUB DE MARCHE DES CHARMILLES. / XHOFFRAIX-MALMEDY. 17/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 17 juli 2022.

    46E MARCHE DES CHARMILLES.

    CLUB DE MARCHE DES CHARMILLES.

    XHOFFRAIX-MALMEDY.

    Voor de hoeveelste keer gaan we wandelen in Xhoffraix, vele jaren wandelen we hier en telkens is het een prachtige wandeling. We vertrekken met de wandeling in het dorpje, de huizen in lokale steen. Het is een aangenaam dorpje met huizen in lokale steen en veel natuur. Wat moet je meer hebben om te wandelen. En er zijn nog enkele vakwerkhuizen. Zo mooi onderhouden en parels in het dorp. We lopen het dorp uit en wandelen e natuur in waar we van kunnen genieten de weidse zichten de verschillende bloeiende planten en de vele verschillende vlinders. De keizermantel komt bij ons niet voor maar hier wel en je kun hen zien op de bloeiende planten een prachtige vlinder. We wandelen tussen de struiken op smalle paadjes over houten brugjes. Natuur op zijn best. We komen ook wat heidestruiken tegen en die staan al in bloei nog even en we kunnen weer op de paarse heide gaan wandelen. Op verschillende plekken op de Hautes-Fagnes staan rustplekken elke heeft een eigen naam, “Duseu les Trôs” “Viaheid” zijn er twee van welke wij tegen komen op onze tocht. Nu wandelen we op de “La Fagne de Xhoffraix” we wandelen nu in het hart van de vennen. Zo mooi stukken grasland, vennen en bomen zo prachtig. Zo komen we aan het volgende dorpje met prachtige oude huizen en hier hebben we rust en controle. Na de rust gaan we weer verder terug de vennen in. Langs een bos en dan komen we aan de plek “Pasé do cure” wat verder komen we langs de kerk en zijn terug in Xhoffraix. Nog langs enkele mooie huizen met hoge hagen rond en dan komen we aan het einde van de wandeling. Wat een prachtige streek is dit om te wandelen en genieten van de natuur en rust.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-08-2022, 20:21 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    04-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.53E MARCHE DES 2 RIVIERES. / MARCHE CLUB PEPINS. / CORNESSE-PEPINSTER. 16/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 16 juli 2022.

    53E MARCHE DES 2 RIVIERES.

    MARCHE CLUB PEPINS.

    CORNESSE-PEPINSTER.

    We wandelen vandaag in Cornesse, een deelgemeente van Pepinster. De streek heeft nog veel te lijden onder de overstromingen van vorig jaar. We vertrekken bij de kerk. We wandelen het dorp uit. En al vlug krijgen we prachtige zichten over het mooie landschap. Met vergezichten over de streek. We lopen ook langs bunkers. Maar ook langs prachtige oude huizen gebouwd met lokale steen. Hier op de hoogte hebben ze geen overlast gehad van de overstromingen. We komen in Drolenval. Een gehucht dat een heerlijkheid was van het Prinsdom Luik. Op het einde van het ancien regime werd Drolenval een gemeente en in 1822 werd de gemeente opgeheven en bij Cornesse gevoegd. Ook hier weer prachtige zichten op de mooie natuur. Prachtige zichten en veel bos en langs kleine wegen door het landschap. Op de heuvel ligt een ruïne van een burcht. Zo mooi om te zien de ruïne boven op de rots en beneden de andere gebouwen gelegen in een groene omgeving. En door de vele planten die in bloei staan krijgen we vele vlinders te zien, de tweede generatie landkaartjes komen nu ook al voor, wel speciaal ze zijn totaal anders dan de vlinders uit de eerste generatie. Beneden in het dal komt nog juist het dak van de kerk tevoorschijn. Dan dalen we af naar het dorpje. Beneden zien we de rivier rustig door het landschap vloeien. Nog een eind door het bos en dan dalen we af langs de weilanden en komen zo aan de veldweg beneden. Hier wandelen nu door de vlakte met weidse zichten met weilanden en bomen en struiken zo mooi. Dan wandelen we het dorp binnen. En in de school is de controle post. Dit gebouw was een hospice van de paters waar zieken opgevangen werden (1916-1942). Wat verder komen we terug Cornesse binnen. Langs een kasteeltje en boerderij zo komen we terug aan ons vertrek. Een mooie wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-08-2022, 19:42 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    03-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. LEDENWANDELING. / DE SCHOVERIK DIEPENBEEK. / ALKEN. 15/07/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 15 juli 2022.

    LEDENWANDELING.

    DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.

    ALKEN.

    Vandaag ledenwandeling in Alken. We vertrekken bijna aan de brouwerij en wandelen dan op weg naar de Mombeekvallei. De Mombeekvallei is een natuurgebied op de grens van Sint-Lambrechts-Herk en Alken word beheerd door Natuurpunt. Centraal in dit gebied stroomt de de Oude Mombeek. Parallel met dit laagst gelegen beekje, dikwijls droogstaand, stroomt de Nieuwe Mombeek. In de vallei vindt men herstelde hooilanden, schermbosjes langs de expresweg. Een millenniumbosje en restanten van oude canadapopulieren. We komen ook poelen en ruigten tegen. Bijzonder is het dat tussen de Oude en Nieuwe Mombeek grazen boerenpaarden. Het is fijn om met de leden van de Schoverik samen te wandelen in dit natuurgebied. Het is een prachtig stukje natuur om te ontdekken en te bewandelen. In de poelen kwaken de kikkers en vliegen de libellen. Vroeger stonden hier vele hoogstambomen en die zijn door de jaren heen verdwenen maar er werd een nieuwe hoogstamboomgaard geplant. Op de natte gedeelten werden plankenpad aangelegd zodat de wandelaars met droge voeten kunnen wandelen. Wat verder komen we in het dorpje aan met zijn oude vakwerkhuis uit 1921. Zo komen we op de rustplek waar we ven kunnen zitten en iets drinken. Daarna gaan we verder met onze wandeling langs de reeën en terug de natuur in. Zo komen we aan de graslanden waar boerenpaarden de begrazing doen. Wat verder komt de brouwerij weer in zicht. Brouwerij Alken bestaat ziens 1880, en is in de loop van de jaren samen gegaan met andere brouwerijen. Nu komen we met onze tocht terug op de parking waar we vertrokken zijn. Samen gaan we nog een terrasje doen op het plein van het dorp. Hier eindigt onze wandeling met onze club. Tot volgende keer.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-08-2022, 20:07 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    22-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DES VACANCES. / LES KANGOUROUS DE FALISOLLE. / FALISOLLE. 13/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 13 juli 2022.

    MARCHE DES VACANCES.

    LES KANGOUROUS DE FALISOLLE.

    FALISOLLE.

    Vandaag wandelen we in de provincie Namen, deelgemeente van Sambreville. van Oignies. Tussen 1794 en 1817 bewaarde de familie Moussiaux de kerkschat van Oignies, ingemetseld op een geheime locatie in een muur van hun boerderij. Na het overlijden van landbouwer Moussiaux was het abt Lambotte, pastoor van Falisolle, die de kunstwerken verborgen hield. We wandelen door het dorpje en wandelen door de omgeving met weilanden. Wat verder door een bosje. We komen langs de rivier de Samber. Waar plezierboten op varen. We wandelen een tijdje langs het water. Zo komen aan d ebrug van Sambreville, de kerk en plein. We wandelen verder en komen in Aiseau-Presles. Door het dorp en langs een paar mooie kapellen. Dan een stukje bos met een stevige klim. Dan langs velden en akkers. Zichten op de omgeving de heuvelruggen zijn bebost. Nog een korte afstand tot de start van de wandeling. Een niet zo bijzondere wandeling maar toch fijn om hier eens te komen wandelen.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    22-07-2022, 14:44 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    21-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AMBASSADEURS SINT PIETERSBERG. / GROEVE ROUMONT. 09/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 09 juli 2022.

    AMBASSADEURS SINT PIETERSBERG.

    GROEVE ROUMONT.

    Onder leiding van ecologische Denis Colart bezoeken we groeve Roumont. De Groeve Romontbos of Groeve van Romont (Frans: Carrière du Romont) is een steengroeve ten westen van Eben-Emael. De steengroeve is in dagbouw ontgonnen in het Haspengouws Plateau in de westelijke helling van het dal van de Jeker en ligt tegen de provinciegrens met Limburg aan. Sinds 1976 wordt er in de groeve kalksteen gewonnen om te worden verwerkt tot cement. De dekgronden die bovenop het kalksteen lagen zijn op een stortheuvel opgeworpen in het zuidwesten van de groeve, de Romont heuvel. Tussen 1976 en 2004 werd de eerste fase van de groeve ontgonnen en bestreek toen het gebied tussen de nog doorlopende Visésteenweg en de Rue de Campine. Vanaf 2004 wordt de tweede fase van de groeve ontgonnen die zich uitstrekt van de Visésteenweg tot ongeveer aan de Emaelerweg. Volgens de planning uit 2020 wordt dit gedeelte tot 2026 ontgonnen. Vanaf 2026 wil de cementfabriek het gebied ten noorden van de Emaelerweg tot aan de provinciegrens in het noorden ontginnen. Het gedeelte waar de CBR al klaar is met afgraven wordt heringericht als akkerland. De herinrichting vindt plaats door op de kalkbodem een bed van vuursteen aan te brengen van een meter dik. Hier bovenop wordt restgesteente gestort tot op een diepte van ongeveer 180 tot 150 centimeter onder het toekomstige maaiveld. Daarop stort men een laag slib van zeker een meter dik. Daar bovenop komt een laag van 60 tot 80 centimeter dik die afkomstig is van de oude deklagen (bv van de Romontheuvel) of suikerfabrieksgronden. Tegen eind 2020 wordt reeds 58 hectare herontwikkel, waarvan 7,5 hectare reeds door landbouwers in gebruik is genomen. De Romontheuvel wordt afgegraven en in 2020 verwacht men dat dit in 2025 afgerond is, waardoor er nog eens 23,4 hectare beschikbaar komt voor landbouwers. Maar ook de natuur krijgt een belangrijke plek op de afgegraven delen. Wij verkennen met de groep de herstelde natuur. Het is een ingreep in de omgeving de afgraving gelukkige zijn ze vandaag zover dat de ontgonnen plekken een nieuwe bestemming krijgen. Zo kunnen we zien hoe delen terug aan de landbouwers gegeven word maar ook delen die voor de natuur. En in de toekomst zullen er ook wandelaars welkom zijn om de natuur te ontdekken, er zullen wandelpaden aangelegd worden, voor ons was het voorrecht om als eerste er te mogen wandelen en te zien hoe het erin de toekomst uit zal zien. Na het bezoek van de groeve gaan we samen naar Eben Emael. Waar we ontvangen worden op de Moulin de Loverix. Waar we gezellig iets kunnen eten en drinken. Het was weer eens een prachtig met dank aan Bart Vandermeeren.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    21-07-2022, 21:19 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23E MARCHE DE LA FRAISE. / LES SPITANTS DE NAMUR. / WEPION. 06/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 06 juli 2022.

    23E MARCHE DE LA FRAISE.

    LES SPITANTS DE NAMUR.

    WEPION.

    Wepion de midweek wandeling is jaarlijks de aardbeientocht. Gelegen aan de Maas. Geeft een prachtig zicht op de vallei van de Maas. We op de Place du Vierly tegenover de kerk op een groot plein. We moeten ons inschrijven en dan op weg, we verlaten het dorp langs een kapel die van buiten goed uitziet maar binnen neit te aanzien is. We klimmen het dorp uit komen langs het gebouw van de waterleiding een mooi gebouw uit 1938. Langs verschillende oude huizen in lokale steen, zo komen we na een paar kilometer op de rustpost aan, waar we nog een tweede keer komen. We klimmen verder en komen langs de ingang van het karmelietenklooster, dat verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. Straks komen we hier terug. Zo gaan we de buiten op. Velden en akkers maar ook veel bos zo prachtig is de natuur hier. Het graan begint al te rijpen en kleur geel. We komen dan een eind verder aan een prachtig huis met baksteen en hardsteen, waarschijnlijk het huis van de boswachter van het achtergelegen goed. Nu weer een eind dalen terwijl we wandelvrienden tegen komen. Dan komen we aan een gebouw “Source du Suary” een stukje geschiedenis.

    Het verhaal van een Bron

    Wat de geschiedenis folders van de bron ons vertellen: "In 1692, tijdens het beleg van Namen door de Fransen, liet de grote koning Lodewijk XIV zijn tenten en die van het hof opslaan in een grote weide in de Val des Rois, op vijf stappen van de klooster van Marlagne". Het was daar dat de hertog van Saint-Simon de deugd van deze wateren uitriep "als de mooiste en de beste die hij ooit had gedronken." En het lijkt, zo lijkt het, zwart op wit te liggen in zijn memoires. De reputatie van dit water was geboren. Pas in 1930 kocht Jean-Henry Brouwers de grond en besloot deze te exploiteren. Hij deed een beroep op de gave van de plaatselijke wichelroedeloper, Auguste Effinier. De lente ontspringt in de Suary-vallei. Leidingen en langs deze verzamel- en opslagpunten werden aangelegd. Ondanks het overlijden van de heer Brouwers bleef zijn weduwe, toen met haar twee dochters (en schoonzoon), de bron van de Suary exploiteren. Een teken des tijds en diversificatie, zuiver mineraalwater was verkrijgbaar in menthinette, mousserende cola, orangeade of limonade. Desondanks moesten operators de sleutel onder de deurmat leggen. Dat was in 1975. Aangezien het water daar wordt gebotteld, staan ​​er nog enkele van de duizenden flessen op het terrein. Vandaag is het een Gîte.

    Een prachtige plek om enkele dagen te verblijven met de prachtige natuur en omgeving. Wat verder komen we aan een oude hoeve wit gekalkt. Vanaf daar gaan we het bos in. Prachtige wandelpaden en ook hier nog een enkele bunkers, verder met onze tocht, langs bermen met braambessen en op de bloemen duizenden vlinders hoe mooi kan de natuur toch zijn, Keizermantel, bont zandoogje, witjes dagpauwoog en kleine vos komen hier veel voor. Wat een pracht. Dan wandelen we het domein van de “Marlange “op de ruine van de 17de eeuwse karmelietenklooster de Marlange. De kapel staat er nog met een gedenkplaat dat zegt dat de “Archiducs” aartshertogen Albert en Isabelle en Lodewijk XIV hier verbleven tijdens het beleg van Namen.(1692). We wandelen door de ingangspoort en dan weer verder tot we terug aan de Place du Vierly komen. De kerk Eglise Notre-Dame de l’Assomption is open en we gaan even binnen kijken. Een mooie eenvoudige kerk. Zo eindigt een mooie wandeling in Wepion, hopelijk tot volgende jaar.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-07-2022, 20:30 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    20-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIETOCHT. / DE SCHOVERIK DIEPENBEEK. / BEVERST. 04/07/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 04 juli 2022.

    VAKANTIETOCHT.

    DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.

    BEVERST.

    De maandagwandeling van de Schoverik vertrekt in het Beversheem in Beverst. Wat ons wat verwant voelt met dit dorpje is dat Beverst behoorde tot de Heerlijkheid Oerle dat en leen was van de Graven van Loon. We vertrekken in het centrum vlak bij de Sint-Gertrudiskerk, een neogotische bouwwerk uit 1900. Er zijn een aantal vakwerkboerderijen deels uit de 17de eeuw en enkele vierkantshoeven op de hoek van de straat van het vertrek staan de geklasseerde huizen genaamd “De Zon” en “ De Maan”. Deze twee authentieke boerderijen zijn bijzonder. We wandelen het meeste door de velden met akkers met granen en mais. Hier en daar afgewisseld met een groepje bomen. We komen dan aan een mooie kapel en wandelen verder. Een stukje langs de beek en dan zijn we terug aan ons vertrek. Een mooie wandeling in Beverst.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-07-2022, 10:37 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    19-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50. INTERNATIONALE VOLKSWANDERTAGE. / EIFELER WANDERVEREIN. / HUNNINGEN-BÜLLINGEN. 03/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 03 juli 2022.

    50. INTERNATIONALE VOLKSWANDERTAGE.

    EIFELER WANDERVEREIN.

    HUNNINGEN-BÜLLINGEN.

    Voor de 50ste keer organiseren de Eifeler wanderverein hun wandeling in Hunningen. Een ruime vertrekhal en parkeerplaats zijn er altijd. Een fanfare verwelkomt de wandelaars, gelukkig hebben we vandaag een prachtige dag met veel zon. We wandelen in de Belgische Eifel, het dorpje met een 400 inwoners hebben veel meegemaakt, in de 19de eeuw kwamen mislukte oogsten voor. De laatste hongersnood was in 1882/1883 waardoor het bevolkingsaantal snel afnam en meer dan een kwart van hen emigreerden naar Amerika en of naar naar her Ruhrgebied. Ook in 1944 werd het dorp ook zwaar getroffen door het Ardennenoffensief, bijna de helft van de huizen werd vernielt en vele inwoners kwamen om het leven. De huizen die er nu nog staan zijn typische Eifelhuizen. Maar vooral de natuur is indrukwekkend vergezichten over de Eifel zijn bijzonder. Er is in het dorp een natuur- en cultuurroute met infoborden die het verhaal vertellen hoe het landschap vormt geven werd door de inwoners. Wij komen een aantal van deze borden tegen op de wandeling. We wandelen door de prachtig natuur langs veldwegen/boswegen met bloemrijke bermen. Waar vele vlinders te zien zijn. Als we de bossen in wandelen zien we hoe speciaal deze streek is en hoe afwisselend de omgeving. Zovele vlinders ook speciale die alleen hier voor komen de keizermantel kom veel voor, maar ook witjes, klein vos, dagpauwoog en ook de kolibrievlinder. We wandelen nu naar de grens met Duitsland waar de rustplaats is in een gezellige tuin van een hotel. We wandelen verder naar Buchholz en Honsfeld de nabij gelegen dorpjes. We wandelen in de “ schmetterlingstäler van de gemeente Büllingen” nu zijn we in het Warchetal bij Buchholz. We wandelen door het dal en komen iets speciaal tegen. Waterbuffels in het gehucht Honsfeld. Ze liggen in de poel wat een zicht dit verwacht je niet in de Eifel. Deze plek is een van de mooiste weiden van de Eifel. Prachtig plek om te wandelen en tot rust te komen. Verder na deze toch wel bijzondere ontmoeting komen w edichter bij het dorp. We wandelen het dorp binnen en weer worden we verrast door de mooie huizen. Wat verder is de aankomst. Wat en prachtige wandeling in de Belgische Eifel.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-07-2022, 16:30 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    15-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CIRCUIT PERMANENT D’HENRI-CHAPELLE. / POMOMA TROTTERS- WELKENRAEDT. / HENRI-CHAPELLE. 02/07/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 02 juli 2022.

    CIRCUIT PERMANENT D’HENRI-CHAPELLE.

    POMOMA TROTTERS- WELKENRAEDT.

    HENRI-CHAPELLE.

    De permanente wandeling vertrekt in het centrum van Henri-Chapelle. Aan het monument voor de gesneuvelden en de Sint-Joriskerk. Een gotische kerk met een romaanse toren. De zware romaanse toren uit de 12-13de eeuw en wordt geflankeerd door de verlengde zijbeuken. Het schip werd in 1718 voorzien van zijbeuken. Het gotische koor is uit 1630. Binnen staan verschillende objecten uit de 17de en 18de eeuw. Het beeld van Sint Joris die de draak dood is uit de eerste helft van de 18de eeuw. Wij hebben geluk de kerk is open en kunnen even binnen gaan kijken. Dan wandelen we de natuur in. Henri-Chapelle behoort tot het zogenaamde Platdietse streek, maan landschappelijk tot het Plateau van Herve/Land van Herve. Vanop het hoogste punt heb je een prachtig zicht op de Ardennen in het zuiden, het dal van de Berwijn en over het Maasbekken. In het noorden heb je een zicht op het Limburgs Heuvelland, en Drielandenpunt en de Eifel. We wandelen door de velden en weilanden en komen aan een rusthuis, hier staan prachtige bloemen en ze zitten vol met vlinders. De dagpauwoog, kleine vos, witjes en de prachtige Koninginnenpage. Wat verder hebben we prachtig zicht op de vallei de la Berwinne een zicht van 360 graden over de prachtige vallei. Dan verder veel weilanden met hier en daar een grote boerderij. Dat we in het Land van Herve zijn zie je goed de weilanden nog omzoomt door hagen waar de koeien achter grazen. Zo komen we in een klein gehucht met oude huizen en een boerderij. Heuvelende landschap met hier en daar een huis, zelfs nog een vakwerkhuis tussen het groen. Dan komen we het Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle. Deze werd in 1944 aangelegd en is circa 20 hectare groot. Op de begraafplaats liggen 7989 Amerikaanse soldaten en worden 450 vermiste soldaten herdacht, die tijdens het Ardennenoffensief (december 1944 en januari 1945) en tijdens de opmars vanuit Frankrijk door België naar Nederland begin 1945 gesneuveld zijn. Wij kunnen niet het kerkhof op maar kunnen we verschillende foto’s maken. De rijen witte kruizen geven een beeld van hoeveel soldaten hier begraven zijn, indrukwekkend en tevens treurig omdat er zoveel, zo ver van hun vaderland hun leven gaven voor onze vrijheid. Diepe dankbaarheid voor deze helden die het grootste offer brachten voor ons. Van hier heb je ook een prachtig zicht op het landschap. Nu volgt er een prachtig stuk natuur, bossen en weilanden wisselen af met prachtige zichten op de omgeving. Dan komen we terug in Henri-Chapelle langs verschillende prachtige oude huizen. Wat verder komen we aan het Museum van de Weg. Het Museum ligt in open lucht en werd aangelegd door de buurtbewoners en toont reconstructie van het wegdek in zes verschillende tijdperken: dat van de Romeinen, van Karel de Grote, van Notger, van keizerin Maria Theresia, van Napoleon en tenslotte van Koning Albert. De beschrijving van de zes stroken op de trottoirs op de muur zijn zichtbaar vanaf de straat. Nog enkele meters en we staat terug aan ons vertrek. Onze afstempeling moeten wij gaan halen bij de bakker”L’Instant Gourmand” waar ze lekkere gebak en meeneem koffie hebben. Zo eindigt een 12 kilometer lange prachtige wandeling door het Land van Herve en de gemeente Henri-Chapelle.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-07-2022, 16:05 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    13-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4E MARCHE PRE VACANCES. / MORTIER C’EST L’PIED./ MORTIER. 29/06/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 29 juni 2022.

    4E MARCHE PRE VACANCES.

    MORTIER C’EST L’PIED.

    MORTIER.

    Mortier ligt in het Land van Herve, wat je natuurlijk ook ziet aan het landschap, tussen de vallaien van de Ruisseau de Mortier en de Ruisseau Loneu. De omgeving bestaat vooral uit landbouw, maar ook veel bos. Prachtige zichten over het landschap. In de verte krijgen we regelmatig de mijn van Blegny zien is een industrieel monument dat gelukkig bewaard is gebleven en nu een baken in het landschap is. Zo komen we in Saint-Andre. Hier komen we verschillende prachtige monumenten tegen, de Sint-Andrieskerk een bakstenen kerkje uit 1859. De toren met muren van 1,2 meter dik is van de 12de eeuw. Tegenover de kerk een groot houten kruis met crucifix onder een afdak. Verschillende boerderijen uit de 17de en 18de eeuw. Het heuvelachtige landschap wordt gekenmerkt door weilanden, holle wegen en graften. ( een graf is een knik of mini terras op een heling, meestal begroeid met struiken) verder door het mooie landschap en komen zo in Chenestre. Is een gehucht van de stad Dalhem. Betekent een plaats beplant met eiken. Een prachtige stuk natuur met een stevige klim. Wat een prachtig landschap weilanden, bomen en bosjes. Na een prachtige controle op het einde van het bos, waar we even verpozen, dan verder komen we in Trembleur. Dit dorp heeft een rijke geschiedenis, niet alleen was er landbouw, maar had ook nijverheid. Er werd steenkool gewonnen en straatkeien. Ook waren er smeden, metaalbewerkers en wapensmeden. In de 20ste eeuw werd er steenkool gewonnen vanuit de Steenkoolmijn van Hasard. In Cheratte was de mijnzetel waar de kool bovengrond kwam. Nog verder langs oude boerderijen en dan zijn we terug in Mortier. Waar onze mooie wandeling eindigt.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-07-2022, 19:57 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / HEERS. 27/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 27 juni 2022.

    ZOMERTOCHT.

    AVIAT ST TRUIDEN.

    HEERS.

    Heers ligt op het hoogste punt van een plateau van droog-Haspengouw (132 meter) het is een dorp dat vrij golvend is. Het is vooral een dorp dat samengesteld is met de omliggende dorpen. Landbouw word er nog intensief beoefend, grote velden met suikerbieten, granen en zeker ook nog fruit. We komen ook verschillende kapellen tegen. Maar er is ook nog een prachtig reservaat. We wandelen door het natuurreservaat en genieten van de omgeving zo komen we in Mechelen-Bovelingen. Dit dorp ligt in de vallei van de Herk. We komen aan in het dorp Mechelen Bovelingen. Langs de Sint Annakerk van 1784. Dan verder langs een paar mooie oude huizen en boerderijen. Het is een korte wandeling maar toch een mooie tocht de laatste kilometer krijgen we een hevige regen en moeten even schuilen gaan. Maar we komen toch nog redelijk droog binnen.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-07-2022, 19:43 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!