Uitgeschoten met de peper of de sambal? Zo kun je het gerecht nog redden
Suiker
Oosterse kruidenmixen zitten vaak vol suiker. Zoet kan pittigheid goed neutraliseren, maar voeg niet teveel suiker of honing toe als je zelf aan de slag gaat. Het is niet gezond en heeft al snel een grote invloed op de smaak.
Zuivelproducten
Het toevoegen van zuivel is een effectieve manier om pittige, kruidige gerechten weer binnen de normale bandbreedtes van de smaak te krijgen. Melk, kookroom, zure room of yoghurt werken allemaal prima. Zorg wel dat je het pas laat aan de pan toevoegt, want bij hoge temperaturen gaat zuivel schiften, en dat wil je niet.
Kokosmelk
Een scheut kokosmelk doet wonderen. Het is geen zuivelproduct, maar door de sterke smaak en het vet blust het uitstekend. Vooral bij Indiase, Thaise en andere Oosterse gerechten is dit een goed idee.
Mayonaise
Kun je het niet meer aan en staan de zweetdruppels op je voorhoofd na het verorberen van de eerste portie? Schroom dan niet en pak de mayonaise-tube erbij. De azijn, olie, eieren en vetten laten de hitte uit de maaltijd en je mond verdwijnen. En het smaakt nog erg goed ook.
Zetmeel
Aardappelen, rijst, pasta en couscous bevatten veel zetmeel, wat een hitte absorberende werking heeft en dus een verkoelend werkt. Mocht je te enthousiast zijn geweest met de hete kruiden in de soeppan, probeer dan eens wat rijst toe te voegen. Zo maak je een eigen Chinese congee (gevulde rijstsoep).
Gevaarlijke voedingsmiddelen om opnieuw op te warmen!
Eieren Eieren kun je beter niet opwarmen, want daarbij kunnen schadelijke gifstoffen vrijkomen. Als je eieren over hebt, kun je ze dus het beste weggooien.
Aardappelen Aardappelen kun je wel heropwarmen, maar alleen als je ze na het koken meteen in de koelkast hebt gezet. Als de aardappelen afkoelen en weer warm worden tot kamertemperatuur, stimuleert dit de groei van de zeldzame bacterie botulisme, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Rijst Bij het opwarmen van rijst kan de bacterie bacillus cereus zich ontwikkelen, die toxines aanmaakt die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Dit kun je voorkomen door de rijst snel af te koelen tot ongeveer vier graden, maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren en goed door te verhitten voor gebruik. Je kunt rijst dus alleen weer opwarmen als je ‘m na het koken in de koelkast hebt bewaard.
Kip Kip opnieuw opwarmen kan zorgen voor veranderingen in de eiwitten, wat spijsverteringsproblemen kan geven. Zorg ervoor dat zowel de binnenkant als buitenkant van de kip een temperatuur van minimaal 75 graden bereikt. Een keukenthermometer is hier echt handig voor.
Bladgroenten Groenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat, dat bij het opnieuw verwarmen kan worden omgezet in nitriet, wat slecht is voor je gezondheid. Andere groenten met veel nitraat zijn bijvoorbeeld rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
Afdrogen Was je sommige dingen af, omdat ze niet in de afwasmachine kunnen of komt je vaat nat uit het apparaat dan ben je misschien geneigd om de theedoek erbij te pakken. Laat dat maar zitten. Het is hygiënischer om je borden en kopjes aan de lucht te laten drogen.
Bovenop de keukenkastjes schoonmaken Ongetwijfeld ligt er een laag stof op je keukenkastjes, maar niemand die het ziet dus vaak zul je er niet poetsen. Leg je er kranten op dan wordt het vet en stof geabsorbeerd en hoef je helemaal niet meer schoon te maken. Leg enkel af en toe een nieuw krantje neer.
Strijken Je kunt jezelf een hoop werk besparen door je was niet te hard te centrifugeren en direct op te hangen zodra de machine klaar is. Als je dan ook nog bloesjes en zware kledingstukken op een hanger hangt plus de broeken op zijn kop dan zijn de meeste kreukels verdwenen en kun je die strijkbout lekker in de kast laten.
Je bed opmaken Het ziet er zo lekker strak uit, zo'n opgemaakt bed, maar voor de hygiëne hoef je het niet te doen. Sterker nog, het is beter om je dekbed opengeslagen te laten liggen, zodat het kan luchten en het vocht eruit trekt. Zo krijgen bacteriën en andere vieze beestjes geen kans.
Voorspoelen Er blijft discussie over, maar het is waarschijnlijk echt beter om je vaat niet voor te spoelen voor je hem in de afwasmachine zet. Het schoonmaakmiddel hecht zich aan het vuil waardoor alles beter schoon wordt.
Als jij nog geen azijn rondom je raam spuit dan moet je dit nu gaan doen
Nu de zon zich eindelijk laat zien, willen we graag de ramen van ons huis openen om frisse lucht binnen te laten. Maar hoewel frisse lucht welkom is, is ongedierte dat niet, vooral niet die vervelende muggen. Zelfs als de ramen gesloten zijn, lijkt het alsof de insecten toch binnenkomen via kieren.
Azijn
Je kunt insecten op afstand houden met een beetje azijn. Vul een spuitfles met 150 milliliter water en 150 milliliter azijn en schud de fles goed zodat de vloeistoffen goed worden vermengd. Spuit het raamkozijn, zowel binnen als buiten, in met het mengsel. Muggen houden niet van de geur van azijn en zullen dus op afstand blijven.
Ook spinnen
Het azijnmengsel houdt niet alleen muggen op afstand, maar ook spinnen. Azijn bevat een zuur waar spinnen niet goed tegen kunnen. Spuit het mengsel daarom op plekken waar je vaak spinnen ziet, zoals in kasten en hoeken. Hoewel azijn een sterke geur heeft, hoef je je geen zorgen te maken over de aanwezigheid van deze geur in je slaapkamer en/of woonkamer. Zodra de azijn is opgedroogd, zal je de geur niet meer ruiken.
Wasverzachter op de kraan smeren? Het werkt verassend goed!
Als je aan wasverzachter denkt, denk je waarschijnlijk aan je wasgoed en niet aan je kraan, maar wasverzachter kan enorm handig zijn in combinatie met de kraan. Je kunt namelijk wasverzachter gebruiken om ervoor te zorgen dat je de kraan veel minder vaak hoeft schoon te maken.
Maak eerst je kraan schoon zoals je normaal zou doen. Doe dan een heel klein beetje wasverzachter op een doek en wrijf hiermee op je kraan. Let op dat je niet teveel gebruikt.
Na het goed inwrijven zou je de wasverzachter niet op de kraan meer moeten zien. Maar door het dunne laagje heb je de kraan nu ‘geseald’ en zal het water zo naar beneden glijden en niet meer aan de kraan blijven plakken.Zo voorkom je dat er kalkvlekken ontstaan op de kraan!
Ontdek het verrassende natuurlijke slaapmiddel dat al in je keuken staat
Dit geweldige slaappoeder bestaat uit een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al hebt liggen! Het mixje van zout en suiker werkt wonderen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe handig deze ingrediënten kunnen zijn bij slapeloosheid. Ze helpen je om stresshormonen te reguleren en suiker signaleert je lichaam om de productie van deze hormonen te stoppen. Zout helpt dan weer om je adrenaline niveau te beheersen en zorgt dat je lekker tot rust komt. Zo makkelijk maak je jouw eigen slaappoeder:
2 eetlepels bruine suiker
3 eetlepels roze Himalayazout
4 eetlepels honing
Nu pak je een klein schaaltje om de drie ingrediënten goed door elkaar te mengen. Vlak voordat je gaat slapen, of als je midden in de nacht wakker wordt, neem je een theelepel van je zelfgemaakte poeder en doe je het onder je tong. Laat het rustig smelten en voilà, dat was het al! Zo simpel en natuurlijk om je eigen slaapmiddel te brouwen. Zeker het uitproberen waard!
Onthoud dat iedereen anders is en wat voor de een werkt, voor de ander niet per se effectief hoeft te zijn. Mocht je vaak last hebben van slapeloosheid en blijft het probleem bestaan, dan is een bezoekje aan een arts geen slecht idee. Een professional kan helpen bij het vinden van de oorzaken van je slaapproblemen en een geschikte oplossing voorstellen.
Doeleinden waar je wondermiddel appelazijn voor kan gebruiken!
Wittere tanden
Smeer elke dag je tanden in met wat appelazijn. Laat het even intrekken en spoel het even na. Je zult versteld staan na een tijdje worden je tanden vanzelf witter.
Ontkalk je toilet
Giet een kwart deel appelazijn in je toilet en laat dit minimaal een paar uur intrekken. Daarna door trekken en al je kalk is weg.
Verminderd maagzuur
Doe twee theelepels in een glaasje water, drink het op, je maagzuur wordt na een tijdje vanzelf minder. Het klinkt raar zuur met zuur bestrijden, maar het is bewezen dat het je maag rustiger maakt.
Kalknagels
Druppel elke dag een druppel pure appelazijn op je kalknagel, laat het goed intrekken, herhaal dit elke dag. Op den duur zul je al snel zien dat je kalknagel verdwijnt.
Dood bacteriën
Resten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit kunnen ongezond en vervelend zijn. Daarom wassen veel mensen hun groenten en fruit in appelazijn, in de hoop dat het meer chemische resten verwijdert dan wanneer het alleen met water wordt gewassen. Het is niet helemaal duidelijk of het meer pesticides verwijdert in vergelijking met water, wel kan het helpen om gevaarlijke bacteriën te doden. Het wassen met azijn heeft aangetoond dat het gevaarlijke bacteriën als E. coli en salmonella kan verwijderen.
Dit is een krachtig middel tegen plagen. Diatomeeënaarde, gemaakt van de gefossiliseerde overblijfselen van diatomen, kan teken dehydrateren en binnen uren doden. Strooi de aarde over plekken waar je teken verwacht of hebt gezien, en herhaal dit na regen of om de paar weken.
Natuurlijke afweermiddelen
Heb je een plek waar teken vaak zitten? Gebruik dan een natuurlijk, onschadelijk middel tegen teken. Teken kunnen niet tegen citrusgeuren. Hier is hoe je het maakt:
Begin met het snijden van twee citroenen, sinaasappels, limoenen of grapefruits. Kook daarna een halve liter water en voeg de citrusvruchten toe. Laat het geheel een uur op laag vuur staan, zeef het daarna en laat het afkoelen. Giet de vloeistof in een spuitfles en bespuit de plekken waar teken vaak zijn.
Cederolie
Andere geuren, zoals die van cederolie, werken ook goed tegen teken. Om tekenbeten te voorkomen, doe je een paar druppels olie op je enkels, polsen en nek voordat je de tuin ingaat. Zorg voor een lange broek en een shirt met lange mouwen wanneer je in de tuin werkt.
Ontdek de Japanse methode: Zo pel je hardgekookte eieren in recordtijd!
De manier waarop je eieren kookt speelt een belangrijke rol bij zowel de voedingswaarde als het gemak waarmee je ze kunt pellen. De traditionele methode van koken in water kan resulteren in frustrerende ervaringen waarbij de schil in kleine stukjes breekt en aan het eiwit blijft kleven. Maar de Japanse aanpak begint met het schoonmaken van de eieren. Je laat de eieren eerst weken in een mix van water, een beetje zuiveringszout en een theelepel zout. Daarna poets je de eieren met een doek, wat het vuil helpt te verwijderen of verzachten door het zuiveringszout en zout.
Nadat je de eieren opnieuw hebt geweekt, dit keer in water met een eetlepel witte azijn, maakt de reactie van de azijn met het calciumcarbonaat in de eierschaal het pellen een stuk gemakkelijker. Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, kook je de eieren in water met een eetlepel zout, wat helpt om de ruimte tussen de schaal en het eiwit te vergroten. Direct na het koken moet je de eieren in koud water dompelen om het kookproces te stoppen en de eieren af te laten koelen, wat het pellen nog verder vereenvoudigt.
Als de eieren eenmaal gekoeld zijn, kan het pellen beginnen. Je zult merken dat de eierschalen in grotere stukken loskomen, wat het hele proces veel sneller maakt. Met deze techniek geniet je van perfect gekookte en gemakkelijk te pellen eieren. Dat bespaart niet alleen tijd in de keuken, maar zorgt er ook voor dat je de volle voedingswaarde van eieren optimaal benut. Dit is slechts één van de vele technieken die je kunnen helpen om eieren beter te bereiden en te consumeren, waardoor ze een nog aantrekkelijkere keuze worden voor je dagelijkse voeding.