“Leest mag er fier op zijn een bloeiende plaatselijke afdeling van de B.B. te bezitten. Gesticht door de heer Victor De Laet, op 22 juni 1919, met als medestichters : F. Van der Hasselt, Ed. Van Boxom, Fr. Van Loos, L. Selleslagh, Ch. De Borger, J. Spruyt, J. Selleslagh en J. Verlinden. Deze stichting ondervond veel tegenstand vanwege de boerinnen, die dachten dat de vergaderingen van de gilde, niets anders waren, dan een gelegenheid van hun mannen, om een avond uit te gaan en een grote pint pakken. De 25ste verjaring van deze gebeurtenis, werd een paar jaar terug herdacht, met de wijding van een mooie bondsvlag, een optocht en een welgelukte feestvergadering. Thans telt onze gilde 124 leden. Dank zij de zorgen van de toegewijde Voorzitter en zaakvoerder, die kosten noch moeite sparen, krijgen we steeds de beste voordrachtgevers op de maandelijkse vergaderingen, die spijtig genoeg soms door zo een klein aantal leden bijgewoond worden. Ik weet nu wel, al wat die heren vertellen kan niet nageleefd worden, moesten we het doen : dan waren we soms al “failliet” voor we begonnen. Maar iets valt er toch op iedere vergadering wel bij te leren en mee te dragen, en dommer zullen we er niet door worden. Na de vergadering is er ook gelegenheid een kaartje te leggen, een pint te drinken of een gezellig babbeltje te doen, en wees gerust, onze vrouwen tegenwoordig hebben er niets meer tegen dat we eens een uurtje later uitblijven. Laten we dan nu het Winterseizoen begint, het voornemen maken de vergaderingen talrijk en aandachtig bij te wonen, tot profijt van ons zelve en tot bloei van onze Boerengilde. M.V.”
1960 – Septembernummer “De Band” : KWB-rubriek
“…dus mannen, vanaf de eerste vergadering op post , want wij zullen rekening houden met de programma’s van de Televisie…” (Emiel Polfiet)
“Heel vlug ging er een schoon werkjaar voorbij in onze jonge beweging. Schoon…omdat er iets gedaan werd door onze leden. Schoon, omdat er moeilijkheden waren die moesten overwonnen worden, en vooral omdat we hopen en het ook geloven, dat er iets bereikt werd. We hielden kleine studievergaderingen, zochten naar een wachtwoord en probeerden, zo goed en zo kwaad als het ging, er iets van in toepassing te brengen. We speelden met ballen, patatten, telloren, enz, lieten af en toe onze speurzin werken, deden trektochten van groot formaat, om met blauwe plekken en blaren terug te keren. En tenslotte kwam, na een drukke wafelslag, het langverwachte kamp, als de kroon op het werk. Er werd iets gedaan, maar hoeveel meer staat er nog voor de boeg…en daarvoor hebben we dappere jonge mensen nodig. Meisjes die niet alleen kunnen spelen, maar ook “ja” kunnen zeggen, als er eens veel van hen gevraagd wordt. Madeliefjes en zonnebloemen hebben we nodig, die zich niet een beetje, maar helemaal kunnen geven. Laat ons het nieuwe werkjaar met veel edelmoedigheid aanpakken, dan kan het worden zoals we het maken moeten : GOED.
Enkele praktische wenken(ter herinnering).
1) In normale omstandigheden is er elke zondag vergadering, behalve de 3de zondag van de maand (B.J.B.-vergadering).
2) Iedereen komt om kwart voor twee naar ’t lokaal om samen op te stappen naar het Lof.
3) Er wordt geen speciale bijdrage betaald voor lidgeld, wel wordt er elke zondag 2 fr. opgehaald voor verzekering en boekje. De afwezigen betalen de volgende zondag hun achterstel, uitgezonderd de internen.
4) De zangherhaling voor de Jeugdcommuniemis, wordt in ’t vervolg ’s zondags na de hoogmis gehouden. De voorzangers worden tijdig verwittigd.
Nog iets.
AAN DE DEUGNIETEN , groot of klein, die graag bij onze groep zouden horen, zeggen we reeds een heel hartelijk WELKOM, en we rekenen er op dat er de volgende zondagen velen aan het poortje zullen kloppen. Blijf niet eeuwig de straat afslenteren ’s zondags, meisje, we hebben u nodig, of wist ge het niet ?
AAN ONZE INTERNEN : die slechts alle 2 of 3 weken met hun valieske komen aandragen, vragen we natuurlijk dat ze zoveel mogelijk op post zouden zijn. Afgesproken hé mannen ? S a m e n S t e r k !!! H.S.”
“Tijdens de maand september werd door de Koninklijke Fanfare Ste Cecilia in samenwerking met haar Gemengd Zangkoor opgetreden in Hemiksem, en dit tijdens de Vlaamse Volkskermis ingericht ten voordele van de christelijke scholen aldaar. Een daverend succes viel te beurt en de wens werd door de inrichters uitgedrukt de volgende maal terug beroep te mogen doen op dezes medewerking. Ook op de feestavond ingericht door de plaatselijke KWB werd opgetreden in de Parochiezaal. Tenslotte zullen beiden in de loop van oktober, en wel op zondag 9de een Kunstconcert geven te Kalfort-Puurs.”
1960 – Septembernummer “De Band” : Huisnummers
“Volgens een verschenen bericht van de gemeente-overheid zal er binnen afzienbare tijd overgegaan worden tot het vervangen van de huidige huisnummers. De nieuwe zullen van kleiner formaat zijn. De bewoners worden er toe aangezet de oude nummers te verwijderen, wat tijd voor de plaatsing der nieuwe zal besparen, plaatsing die gedaan wordt mits een vergoeding van 10 fr.” (DB)
1960 – September : Nieuwe Zuster Overste aangesteld
“Bij het begin van het schooljaar werd er een nieuwe Zuster Overste aangesteld in onze gemeente.” (DB, september 1960) Zuster Pamphilia zou tot september 1965 “Overste Hulp bij naschools werk van de Zusters leerkrachten” blijven. Zij verving zuster Clotilde. (DB, augustus 1973)
1960 – 8 september : Personenwagens botsten
“De personenwagen, bestuurd door dhr De Prins uit Leest en komende uit de richting van O.L.V. Waver kwam ’s nachts rond half twaalf in botsing met een tegenliggende wagen, bestuurd door dhr Van Camp uit O.L.V. Waver. Naast zware stoffelijke schade werd een medereiziger uit laatstgenoemd voertuig aan de voet gekwetst en kloeg Van Camp over inwendige pijnen.” (G.v.A., 8/10)
1960 – 30 juli – G.v.A. : Reeds witloof en spruiten op de Vrije Mechelse markt
“Door Geerts Clementine uit Leest werden de eerste spruiten aangevoerd en verkocht aan de prijs van 16 frank. (Foto’s van Clementine onderaan) Verhoeven Frans uit Hofstade bracht het eerste witloof ter markt dat werd verkocht aan de prijs van 20 tot 22 frank.”
1960 – 5 augustus : Diefstal van een bak bloemkolen
Petrus Ludovicus “Louis” Scheers, landbouwer uit Leest, Klein Heide 10, had ’s avonds 30 kassen gevuld met bloemkolen en die langs de straatkant geposteerd voor ophaling. De ochtend nadien stelde hij vast dat er een kist gestolen was. Daarin lagen 12 bloemkolen met een totale waarde van 30 frank. (VVH) Louis Scheers was gehuwd met Christina Bradt (°Leest 12/5/1897, +Mechelen 18/7/1976) en hij overleed in het O.L.Vrouwziekenhuis te Mechelen op 27 oktober 1990.
1960 – Zondag 7 augustus : De K.Fanfare “Ste Cecilia” trad op te Weert-bij-Bornem
De Leestse fanfare gaf een concert ter gelegenheid van de inhuldiging van de VISSERSKONING aldaar. (DB, nr.7)
1960 – Donderdag 11 augustus : Pater Nicasius Van der Elst te Leest begraven
Op 8 augustus overleed pater Nicasius Van der Elst te Mechelen. De plechtige lijkdienst werd gezongen in de kerk van de paters Minderbroeders. De pater was te Antwerpen geboren op 27 mei 1871 en trad in tot de Orde van de Minderbroeders in 1886. Tien jaar later werd hij priester gewijd. Om 10 uur werd de lijkdienst opgedragen door de E.P. Provinciaal Venantius. Als diaken trad E.P. Benno, Gardiaan op en als subdiaken E.P. Adephus. Vooraf stond in de zijkapel van de kerk het stoffelijk overschot opgebaard waar een erewacht werd opgetrokken door leden van oud-strijdersverenigingen, waaronder de Vuurkruisen, respectievelijk vertegenwoordigd met hun vaandel. Te 10 uur werd het stoffelijk overschot door 4 confraters in de kerk gedragen en neergezet op het hoogkoor. Voor de kist werd een kussen aangebracht met de onderscheidingen die E.P. Nicasius waren verleend. Hij was oorlogsaalmoezenier tijdens de eerste wereldoorlog en werd vereremerkt met de onderscheiding van Ridder in de Leopoldsorde, de Kroonorde en tevens was hij drager van verscheidene militaire eretekens. Deze lijkdienst werd bijgewoond door vele gelovigen waaronder de leden van de Derde Orde. Op het koor had Mgr. Theeuws, vicaris-generaal van de paus plaats genomen. Na de dienst werden de absoluten gezongen terwijl de paters van het klooster het stoffelijk overschot uit de kerk begeleidden met brandende kaarsen. Het stoffelijk overschot werd op het gemeentelijk kerkhof te Leest aan de aarde toevertrouwd. (G.v.M., 12/8)
1960 – Nacht van 14 op 15 augustus : Voetganger uit Leest aangereden
In de nacht van zondag op maandag heeft zich heel vroeg in de morgen een verkeersongeval voorgedaan op de Leestsesteenweg. De bromfietser Victor Verschuren reed er de voetganger René Leemans uit Leest omver. De voetganger werd zwaar gekwetst. (G.v.A., 17/8)
1960 – 17 augustus – G.v.A. : Canadaboompjes vernield te Leest
Drie jonge canadaboompjes van André Cooremans uit Tisselt werden op zijn eigendom op het Hertsveld te Leest opzettelijk vernield.
1960 – Donderdag 18 augustus : Met de Vrouwengilde naar “de Efteling”
De reis ging over Mechelen, Lier, Turnhout, Tilburg naar Kaatsheuvel waar ze een bezoek brachten aan het sprookjesparadijs. Vertrek was om 8 uur in de Alemstraat en terugkomst was rond 20 uur.
1960 – Zondag 28 augustus : Breughelkermis KWB
Vanaf 15 uur tot ’s avonds in het parochiehuis ten voordele van het lokaal van de KWB. “Kom op 28 augustus naar ons Parochiehuis, waar u alles zult vinden wat u maar lusten kunt. Muziek-zang-spel en plezier-loopkoersen voor de jongeren waaraan prachtige prijzen verbonden zijn. Honger zult u niet hoeven te lijden, want er is eten genoeg. Dorst bestaat er niet, want alle duivels uit de Hel staan klaar om deze te lessen. Balonnekens om ter verst, prijzen op zijn best. En ’s avonds, en ’s avonds en ’s avonds is ’t plezant, met muziek door de vermaarde Boerenkapel van Leest. Met de beste bieren en met gezelschapspelen. U WORDT VERWACHT ! In de FRITURE “bij Florent”. In de hel “Bij de duivel !” Bij de trekking van onze MONSTER TOMBOLA ! Als eerste prijs “E e n R a d i o “. Voor de leute en ’t plezier, bij een flink glaasje bier !! Polfliet Emiel.” (DB, nr.7 van 1960)
1960 – 29 augustus : Inbraak en diefstal te Leest
Tijdens zijn afwezigheid brak een onbekende binnen langs de achterzijde van de woning van L. Diddens uit de Blaasveldstraat. De dief had de deur opengebroken en alles grondig doorzocht. De inhoud van de kasten werd op de vloer verspreid en de dief kon verdwijnen met 6.000 frank en de spaarboekjes van de kinderen. (G.v.A., 29/8)
1960 – 31 augustus : Konijnen moedwillig gedood
Bij de landbouwer uit de Blaasveldstraat, Karel Leemans, werden een drietal konijnen, klaarblijkelijk moedwillig, gedood. De dader bleef onbekend. (G.v.A. 31/8)
Foto’s : -Twee foto’s met Clementine Geerts, boven met de vlag van het Boerenfront onder met drie andere leden van deze vereniging. -Laatste rustplaats van pater Nicasius Van der Elst op het kerkhof van Leest. (Foto : Eddy Apers) -De Boerenkapel van Leest. -De konijnen van Karel Leemans werden moedwillig gedood.