1989 – 19 oktober – Parochieblad : Bericht aan onze dorpsgenoten “Aan het nieuwe monument voor de oudstrijders op de begraafplaats te Leest is er een plaats voorzien om bloemen te leggen voor de oudstrijders, waarvan de naam in het monument gebeiteld staat. Dit ter gelegenheid van Allerheiligen en de wapenstilstand. De gewest o/voorzitter Georges Veillez.”
1989 – Zaterdag 21 oktober : Kwisavond Jeugd VV Leest In het chalet van V.V. Leest. Inschrijvingen bij Jan Van den Heuvel. (PB, 12/10)
1989 – Zaterdag 21 oktober : Galaconcert “Niettegenstaande het groot aantal concurrerende activiteiten van andere verenigingen werd het galaconcert een onverwacht succes. Op zaterdag 21 oktober ll. liep het sportcentrum van Leest behoorlijk vol om samen met onze jubilerende fanfare het laatste luik van ons 90-jarig bestaan neer te laten. Een 500-tal muziekliefhebbers waren zeer enthousiast over de optredens van ons trio gastorkesten. Als voorprogramma warmde ons eigen korps het binnenstromend publiek op. Na deze warming-up namen de muzikanten van de K.F. Sint Jansvrienden uit Wiekevorst plaats achter de pupiter. Deze nationale kampioenen hogere afdeling en winnaars van de gouden medaille van de stad Antwerpen lieten het ijzer niet hard worden. Hun dirigent, Denis Van Den Putte, smeedde met brio de prachtige concertstukken aan elkaar. Zijn muzikanten pompten hun laatste adem in de koperen instrumenten en gaven een puik optreden. Menige muziekliefhebbers trakteerden dit super-korps met een staande ovatie. Na een korte pauze werd er plaats gemaakt voor de Koninklijke Katholieke Muziekvereniging ‘De Xaverianen’ uit Aartselaar. Met een wervelende show van klank en kleur kregen ze ons thuispubliek aan hun kant. Het zeer vlotte en ontspannen muziekoptreden van het orkest o.l.v. Jos Van Echelpoel werd afgewisseld met speelse danspasjes van de mooiogende twirls en het geslaagde optreden van hun drumband. Het kwam voor velen als een aangename verpozing tussen de twee andere korpsen. Tijdens de diverse pauzes hadden onze diensters en tappers hun handen vol met de dorstige concertgangers. Gedurende de optredens bleven de kranen gesloten opdat iedereen zo intens mogelijk kon genieten van het muziekfestijn. Als top of the bill kregen we de succesrijkste brassband uit België voorgeschoteld : de brassband Willebroek o.l.v. Frans Violet. Hun optreden was subliem en zat vol primeurs. Ze vergastten ons met een wereldcreatie voor piano en brassband van Koen De Wolf. Dit stuk werd een dag later opgenomen in de B.R.T.studio’s maar wij kregen het voor het eerst te horen. Ook hun beide werken voor het nakend Belgisch kampioenschap werden voorgesteld. Het applaus bleef niet achterwege en met een langdurige ovatie werd een orgelpunt gezet achter dit fantastisch galaconcert. Sommigen kaartten nog even na in onze drankgelegenheid en anderen gingen met een opgeruimd hart vol muziek huiswaarts. Op naar het tweede galaconcert…binnen 90 jaar ! Bart Lauwens”. (‘Toeters en Trompetten’, december ’89)
1989 – 21 oktober : Davidsfonds Leest – Rondleiding Ter gelegenheid van Europalia Japan : rondleiding om 16 uur in het Paleis van Schone Kunsten te Brussel. (Parochieblad 12/10)
1989 – Zondag 22 oktober : Pensenkermis K.F. St.-Cecilia In zaal Piessens.
1989 – Donderdag 26 oktober : Davidsfonds en B.G.J.G. – spreekbeurt Om 20 uur in het parochiecentrum “Het Klooster”. “Welke spanningen kunnen onze kinderen aan ?” Spreker Guy Didelez beantwoordde vragen als : wat met de gruwel in sprookjes ? Kinderen en angst : te mijden of er leren mee omgaan ? En wat kunnen en moeten ouders doen ? (PB, 12/10)
1989 – 4 november - Gazet van Antwerpen : Leestse vijftigjarigen (foto onderaan) Bertha Smulders, Louisa De Bruyn, Agnes Piessens en Guido Hellemans namen in Leest het initiatief om hun vroegere klasgenoten nog een keer samen te brengen. Ze plozen heel wat registers na en kwamen aan een lijst van een vijftigtal namen, allemaal geboren in 1939. Die hadden niet alleen school gelopen in Leest maar er ook hun eerste en plechtige communie gedaan. De meesten wonen nog in Leest, maar enkelen zijn uitgezworven tot buiten de Mechelse grenzen. Deze reünie bood dan ook een enige gelegenheid om heel wat herinneringen op te halen. (GvM, 4/10/89)
1989 – 4 en 5 november : Rust Roest bracht Boerenpsalm van F. Timmermans In een bewerking van P.G. Veen. De voorstellingen gingen door te 20 uur in de gemeentelijke basisschool, Ten Moortele 2 Leest.
Personages Boer Wortel : Guy Van Aken Fien, zijn eerste vrouw : Renild Polfiet Belleke, buurvrouw : Nicole Van Gindertaelen Klara, buurvrouw : Imelda Van der Hasselt Joke, buurvrouw : Ria Verschooten De pastoor : Guido Hellemans Maruske, het kosterken : Dominiek Van Laenen Amelieke, blind dochtertje van Wortel : Hilde Van Dam Fons, de zoon van Wortel : Raf Scheers Soe, jongste zoon van Wortel : Steven De Wit Frisine, lief van Fons, 2de vrouw Wortel: Imelda Van der Hasselt De Freule van het kasteel : Nicole Van Gindertaelen Dorpsdokter : Herman Van den Bossche Veldwachter : Marc Windelen Liske, dochter van Frisine : Ria Verschooten Lorejas, buurman : Dominiek Van Laenen Fille, buurman : Eric Vandenwyngaert Ossekop, buurman : Raf Scheers Angelik, oudere juffrouw : Nicole Van Gindertaelen.
Achter de schermen Teksthulp : Ria Verschooten en Herman Van den Bossche Grime en kapsels : Vera Moernaut Kostuums : Milou Van Stijvoort Geluidsband : Johan De Laet Decorbouw : Raf, Eric, Marc, Dominiek, Steven, Guy o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers Belichting en techniek : Fik Diddens Algemene leiding : Guido Hellemans. (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)
Hoe Wim Vertommen over ‘Boerenpsalm’ dacht :
“Beste Guido,
Veertien dagen geleden zette je de ‘Boerenpsalm’ van F. Timmermans op de scène met Rust Roest. Naar mijn bescheiden mening en inzicht, was die avond samen met een paar andere opvoeringen (zoals ‘Greenwich’) weer een hoogtepunt in uw toneelactiviteit. Lutgart en ik, en voorzeker nog vele andere sympathisanten hebben er echt van genoten. Toneel is voor u veel meer dan toneel. Dat merken we aan de keuze van de stukken, aan de geestelijke en fysieke energie die ge er insteekt en de manier waarop ge u er in uitleeft. Timmermans was 19 jaar toen Boerenpsalm verscheen; toen hij 50 jaar was had bijna heel Vlaanderen dit werk gelezen en was het al in het Duits vertaald. Er is een zekere leeftijd nodig om zo’n werk te schrijven, te doorvoelen, te begrijpen en op te voeren ! Ik heb zo het stille vermoeden dat je u in de figuur van boer Wortel zeer goed herkend ! (…)”
Foto’s : -De vijftigjarigen van Leest in 1989. -De affiche van ‘Boerenpsalm’. -Boven : Herman Van den Bossche, Fik Diddens, Johan De Laet, Vera Moernaut, Nicole Van Gindertaelen, Marc Windelen, Eric Vandenwyngaert, Raf Scheers, Guido Hellemans. Midden : Renild Polfliet, Imelda Van der Hasselt, Hilde Van Dam, Guy Van Aken, Ria Verschooten. Onder : Dominiek Van Laenen, Steven De Wit. (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)



|