Dwarsligger
Inhoud blog
  • Arrogante onverschilligheid bij de overheid
  • Provocaties en leugens regeren...
  • Als schapen midden een massa grote en kleine ezels...
  • Ook mooie vakanties eindigen...
  • Ze dronken een glas, pisten een plas en alles bleef zoals het was....

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Handleiding voor stoethaspels
    18-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioenen en schuldgevoelens...

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Moeten senioren de Wetstraat platleggen?

     

    Waarom verzetten de senioren zich niet krachtdadiger wanneer een rijtje kortzichtige politici hen een schuldgevoel willen aanpraten over de gevolgen van de vergrijzing, en de zogenaamde onbetaalbaarheid van de toekomstige pensioenen !

     

    Het is een raadsel, wellicht ook voor veel politici, waarom de senioren nog steeds stemmen voor partijen die hun belangen geen absolute prioriteit geven… Meer nog, het is onbegrijpelijk dat ouderen hun stem niet gebruiken om politici af te straffen die hun legitieme eisen negeren.

     

    Senioren hebben, als groep, ook weinig te verwachten van de traitionele vakbonden. Deze vakbonden mobiliseren wel de arbeiders rond sociale drama’s, zoals: Sabena, Volkswagen of Opel, maar ze hebben nog nooit de gepensioneerden als groep gemobiliseerd tegen de idiote bewering van bepaalde politici die stellen, dat de solidariteit van de volgende generaties onvoldoende zal zijn om de vergrijzing te betalen…

     

    Waarom politici dergelijke stellingen de wereld insturen, ligt voor de hand…De overheid wil de verantwoordelijkheid voor de betaalbaarheid van de toekomstige pensioenen van zich afschuiven in de richting van het (twijfelachtige) solidariteitsgevoel van de jongere generaties met hun "ik-cultuur"..

     

    Het is op zijn minst een merkwaardige redenering, want het neoliberalisme werkt het egoïsme binnen een maatschappij in de hand. Voor veel neoliberalen is winstmaximalisring het voornaamste doel, en dan zijn begrippen zoals “maatschappelijke verantwoordelijkheid” of  “verantwoord ondernemen” alleen maar een lastige, en vooral ook vermijdbare beperkingen.

     

    • De overheid beschouwt de pensioenbijdragen als een inkomst voor de staatskas (iets wat Hugo Schilz al aanklaagde). Dit, in tegenstelling met de mening van de werkende belangstingbetalers die logischerwijze geloven dat de (verplichte) pensioenafhouding bedoeld is om later hun eigen pensioen te betalen.
    • Onze politici, anders dan in onze buurlanden, hebben als echte potverteerders, dit geld vanuit de staatskas onmiddellijk uitgegeven, in plaats van die in gespreide pensioensfondsen onder te brengen. Ze geven dus geld uit dat hen strikt genomen niet eens toebehoort!
    • Overigens, de pensioenfondsen zijn via de beurzen de grootste geldschieters van de industrie, en hierdoor hebben ze dus veel macht in het maatschappelijk debat… Dus als pensioenfondsen, (de grote aandeelhouders bij: Volkswagen, Opel-GM of Philips e.a.) zeggen dat de vestigingen in hun eigen landen niet dichtgaan, maar wel bij ons, dan kan men het resultaat, ook zonder universitair diploma, voorspellen!

    De strijd voor het behoud van de verworven (pensioen-)rechten is zeker niet eenvoudig. Meer nog, de nationale vakbonden zijn onderling niet eens solidair, laat staan dat er zoiets als een internationale solidariteit tegen de sociale afbraak in Europa zou bestaan… Meer nog, de vakbonden kunnen de sociale dumping tussen de Europese landen niet baas, laat staan dat ze gewapend zouden zijn om in een onbeperkte vrije markt economie de Chinees-Indische bedreiging en de outsourcing van antwoord te dienen.

     

    De vakbonden gedragen zich als loodgieters die zich vooral toeleggen op het dichten van gaten... Natuurlijk moeten de “gaten” gedicht worden, anders zinkt onze sociale zekerheid, even snel als die onzinkbaar gewaande Titanic… Daar tegenover staat het feit, dat de managers alleen de interesses van de aandeelhouders beschermen, en hiervoor gigantische premies opstrijken, in functie van het aantal geschrapte arbeidsplaatsen en toegenomen productiviteit.

     

    Het is onbegrijpelijk dat de senioren zich niet beter organiseren. Er bestaan wel twee grote ouderenverenigingen, het Vlaamse OKRA en het Waalse Union Chrétienne des Pensionnés (UCP) die samen goed zijn voor 260.000 leden, maar dat is slecht een fractie van het oudere "kiesvee" die in België gezamenlijke interessen te verdedigen hebben.

     

    Het volstaaat niet te pleiten voor een effectieve koppeling van de pensioenen aan de welvaart... Het volstaat niet dat men vraagt dat de pensioenen voortaan jaarlijks even veel zouden stijgen als de lonen... Het volstaat niet om vast te stellen dat de pensioenen eerst nog een forse inhaalbeweging nodig hebben of dat de ziekteverzekering moet veilig gesteld worden... Politici reageren alleen als we met  zijn allen de Wetstraat belegeren, zoals de boeren (slechts 2% van de bevolking) ons dat met succes voordeden.

     

     

    Uw toegewijde

     

    Erwan



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 05/05-11/05 2008
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!