Dwarsligger
Inhoud blog
  • Arrogante onverschilligheid bij de overheid
  • Provocaties en leugens regeren...
  • Als schapen midden een massa grote en kleine ezels...
  • Ook mooie vakanties eindigen...
  • Ze dronken een glas, pisten een plas en alles bleef zoals het was....

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Handleiding voor stoethaspels
    02-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leve de verkiezingen... Opdat het zou kunnen veranderen (sic).

     

    Het woord voor een zondag…

     

    Men hoort overal de stelling, dat de moderne mens zich afkeert van “het geloof” en de godsdienst. Deze evolutie is niet nieuw, want we vinden (minstens sedert 600 v. Chr.) bij Griekse “natuurfilosofen” al een streven, om een rationele verklaring te vinden voor al die "goddelijke dingen" die men niet begreep.

     

    Vroeger waren dat: donder, bliksem of overstromingen en droogtes, de pest en andere fenomenen die onze “voorouders” de stuipen op he lijf joegen of (heel reëel) hun voortbestaan bedreigden.

     

    Laten we ons echter geen illusies maken, de rationele medemens is slechts rationeel zolang hij niet in een echt (levens)bedreigende situatie terecht komt. In het zicht van werkelijk (oncontroleerbaar) gevaar vallen alle maskers af…

     

    Bij echte gevaren nemen ook zogenaamd rationele mensen hun toevlucht tot abstracte bezweringspraktijken… Niet voor niks zei men: tijdens een onweer worden de “schietgebedjes” wakker... En, tijdens de oorlog of de wereldcrisis stroomden de kerken lekker vol!

     

    Toegegeven, het geloof is een gemakkelijke (comfortabele) manier om de problemen te “overwinnen”, je moet er zelfs niet eens bij nadenken. Als men gelooft moet men niet begrijpen. Bovendien wordt elke verantwoordelijkheid afgeschoven naar het lot of een “hogere macht”…

    Politici, dokters en rechters maken daar gretig gebruik van. Zij eigenen zich het recht toe om zo maar te beslissen wat kan en vooral wat moet.
    En, men kan hen, zoals bij goddelijke machtswillekeur, niet eens ter verantwoording roepen… Ze verschuilen zich achter een naamloos mandaat, een erecode of ze verdwijnen gewoon achter de wet (dura lex sed lex = de wet is hard maar het is de wet).

     

    • Is het je al opgevallen, dat veel politici zich perfect verstoppen achter de wet, terwijl ze zelf die wetten opgemaakt hebben… Ze zijn dus rechter en partij!

     

    • Is het je al opgevallen dat sommige artsen zich verschuilen achter een onaantastbaar deontologisch scherm, terwijl ze vanuit de orde van de geneesheren zelf bepalen wat deontologisch is… Ze zijn dus ook al rechter en partij! 

     

    • Is het u al opgevallen hoe sommige rechters willekeurig kunnen beoordelen hoe de wet moet geïnterpreteerd worden?… Elke Belg is weliswaar gelijk voor de wet, maar het hangt wel af waar je voor de rechter komt!

     

    Kunnen politici persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden voor de onzin die ze uitkramen of aanstellen? Kan men hun partij hiervoor verantwoordelijk stellen?  Neen dus, geen wonder dat het “eindeloze” blunderboek vol staat met nutteloze openbare werken, waar wel een minister voor tekende, maar niet ter verantwoording kan geroepen worden!

     

    Tel maar eens de bruggen; midden in een veld die nergens toe leiden… Of bekijk eens de smeerpijp langs het Albertkanaal, die  ettelijke miljarden kostte, maar die nooit tot iets diende… Bekijk eens die ongelooflijk dure scheepslift die vooral een toeristische attractie is, maar waar geen politicus ooit de berekening voor maakte hoeveel de kostprijs is van één ton materiaal die langs die lift op een hoger/lager niveau gebracht wordt…

     

    Heb je ooit de vraag gesteld, waarom in de vliegtuigindustrie elk ongeval of een gevaarlijk incident tot op de bodem onderzocht wordt? Dat  terwijl de ziekenhuizen niet eens verplicht worden om te publiceren hoeveel mensen er jaarlijks sterven door foute ingrepen, nalatigheid of gewoon door die fameuze ziekenhuisbacterie?

     

    Moge het u na de verkiezingen goed gaan, in dit landje van melk en honing... Het landje waar de vossen wel van naam veranderen maar nooit hun streken afleren.

     

    Uw toegenegen

     

     

    Erwan

    02-06-2007, 13:23 geschreven door Ragnar

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar gaat de vakhandel naar toe?


    Als struisvogels handel drijven

     

    Men moet echt geen groot licht zijn om in te zien dat de vakhandelaars het steeds moeilijker krijgen in hun prijzenslag met de grootdistributie… Ze verdwijnen steeds sneller uit de markt!

     

    Als men het succes ziet van de “Doe-het-zelfzaken”; kan men zich afvragen waarom kleinhandelaars en vooral de vakhandel zo nodig een (hoge) prijs plakken op wat hun enig voordeel is: het verlenen van een vriendelijke en vooral vakkundige service. Eigen schuld dikke bult dus!

     

    De organisaties van zelfstandigen, zoals Unizo, eisen van de overheid beschermende maatregelen, maar dat blijkt dikwijls een “dovemansgesprek”. De overheid bewijst steeds weer haar onwil en/of onbekwaamheid om onze koopkracht te beschermen. De leerling-tovenaars van de Wetstraat zweren bij de concurrentie in een ongeremde vrijemarkteconomie. In werkelijkheid maken ze gebruik van de “lage-prijzen-politiek” van de discounters om hun beleidsfiasco te verdoezelen (onze koopkracht te beschermen)… Let maar eens op: hoe slechter onze koopkracht wordt, hoe groter de winsten van de discounters is!

     

    Dat de neoliberalen een Ikea-wet door het parlement jagen, is dus begrijpelijk, ook al vernietigen ze hierdoor systematisch veel de vak- en kleinhandels (raar, want "de middenstand" was - naar eigen zeggen" toch traditioneel een belangrijk blauw kiezerspubliek)…

     

    Dat de machtsovername door de grootdistributie zorgt voor een toename van de werkgelegenheid is een perverse leugen. Het is ook electoraal onbegrijpelijk, want het uitgeperste personeel van de grootdistributie stemt niet blauw maar overwegend rood!

     

    Vanuit het standpunt van de consument blijkt dat de vak- en kleinhandel zichzelf uit de markt prijzen. Dit is verstaanbaar, want om met de krimpende marges een leefbare winst te realiseren moet de vak- en kleinhandel handelaar meer verkopen dan mogelijk is in hun eigen, beperkte regio.

     

    Inderdaad, met kleine marges is een leefbare omzet moeilijk te realiseren; daarvoor is de “klandizie” van de klassieke buurtwinkels niet groot genoeg. Lage prijzen (en vooral smalle marges) en grote omzetten kunnen alleen als er voldoende kan verkocht worden. Om dit te realiseren heeft men meer klanten nodig. Maar, wegens de dure locaties is dit een oplossing voor de kapitaalkrachtige grootdistributie, die zich grote locaties met een supercompleet aanbod kan veroorloven.

     

    Sedert de productie zich verplaatste naar de lagelonenlanden, hebben we te maken met een gestandaardiseerde massaproductie door een enorm aantal mondiaal verspreide producenten.  In Verweggistan voeren (te)veel producenten een bittere strijd om te overleven, en dit veroorzaakt aldaar een kolossale overproductie en dus een totaal verzadigde markt,

     

    Dat er in de lagelonenlanden (ook van staatswege) met dubbele bodems gespeeld wordt, zoals bijvoorbeeld in China (via niet terugvorderbare bankleningen bij de centrale staatsbank e.a.) is amper een geheim.  

     

    Bedenk dat veel Chinese fabrieken met zeer jonge arbeidskrachten werken die, naast kost en inwonen in het fabriek, een maandloon van amper 90 euro bekomen. Als de ze daar zuinig mee omspringen, kunnen ze hiervan zelfs nog 50 euro naar hun familie op het platteland sturen! Het mag de vakhandel, dus niet verwonderen dat men in het Verre Oosten (super) complete fietsen (met kwaliteitsonderdelen) kan aanbieden tussen de 50 en 60 US-dollar, of (merk)schoenen en (merk)hemden van 2,5 tot 5 US-dollar!

     

    Tal van “zeemeeuwmanagers” ontdekten (al een hele tijd geleden) de mogelijkheden om op de korte termijn - via “outsourcing” (uitbesteding) en “delocatie” (verhuis van de productiemiddelen) - commerciële voordelen te realiseren.  Nu echter  iedereen dit doet (en het wordt nog erger) zijn de concurrentiële voordelen verdwenen, en zit iedereen opgezadeld met een logistieke kater en marges die voor de klassieke branchespelers moeilijk  (minder goed) leefbaar zijn.

     

    Men kan deze feiten niet negeren. Door deze marktontwikkelingen, mag de vak- en kleinhandel zich ook niet langer laten paaien door het schuldig verzuim van hun “middenstandsorganisaties”; ze moeten zelf (en vooral passend) reageren. Een struisvogelpolitiek helpt niet.

     

    Er moet dus snel en passend gereageerd worden…. De vakhandel moet beseffen dat struisvogels wel sterk en taai zijn, maar ze kunnen niet vliegen! Om de ontwikkelingen voor te blijven, moeten de marktspelers héél snel leren vliegen en liefst samenwerken.

     

    Elke kleinhandelaar moet zich eindelijk weer eens de juiste vragen durven. Zij kunnen niet zonder klanten, maar hun klanten kunnen wel zonder hen… Een vriendelijke, klantgerichte service mag geen uitzondering zijn. Als de vakman ons niet meer kan overtuigen, dat we meer zijn dan een rondlopende portemonnee, waarvan ze maximaal willen profiteren, loopt het definitief fout. Dan zien ze ons wellicht alleen maar terug in een wachtrij aan de kas van een of ander grootwarenhuis of bij een doe-het-zelver!

     

     

    Uw toegenegen Erwan

     

     

     

     

    29-05-2007, 00:00 geschreven door Ragnar

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 05/05-11/05 2008
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!