Cursiefjes onder de kerktoren. Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
09-07-2020
958 Petrus
958 Petrus
Eddy Beernaert, gekend van “Groeten uit Meise”, gaat Petrus op de paal proberen in kleur te zetten. Toen onze heemkundige kring een opendeurdag hield in de St.-Martinuskerk deed ik reeds het voorstel om Petrus op de paal terug te brengen digitaal. Julien D.R. kreeg een afdruk van de postkaart en wou van de vergroting een schilderwerk maken. Maar hij gaf dat op. Het tweede voorstel was om mijn optreden op Ring-TV over de muurschilderingen af te spelen op het scherm in de kerk. Wegens allerlei duistere rivaliteiten ging dit niet door. Jammer! Ik deed op 28 mei een oproep via facebook om een recentere foto, dia, negatief of film te pakken te krijgen. Want dat zou een beter resultaat opleveren. Petrus werd door de kerkfabriek overschilderd en werd helaas niet opgenomen bij de restauratie van de muurschilderingen. Dit schilderij is nochtans historisch van een veel grotere waarde. Want lang geleden zou op elke paal een apostel afgebeeld zijn. En laat er ons een lekkere Petrus Bordeaux wijn op drinken, als wij dat kunnen betalen.
Een van de vorige besturen wees het voorstel om het plein voor het Willy Van den Berghecentrum de naam te geven van de zangeres. Dit oud voorstel van Guido Van den Troost en niet van Berla zou weer opgenomen worden. Ik beschouw dit als politieke spelletjes of vergis ik mij ?
De fundamentele vraag is : welke objectieve criteria worden gebruikt bij de toekenning van namen aan straten, monumenten, … Zijn er die? Een van de criteria zou kunnen zijn : onbaatzuchtige verdienste ten gunste van Meise. Voor Ann Christy, die ik ten andere volop waardeer, moet ik helaas negatief oordelen. Een standbeeld, al dan niet van een roos, lijkt mij overdreven, want er staan er daar al drie verwaarloosd bij. Zij leende zich destijds bij het inrichten van de eerste zesurenloop in het centrum van Meise (initiatief van de handelaars en de Jogklub van Linda) via het Gemeentekrediet, samen met Eddy Merckx om de aftrap te geven. Naar mijn weten trad zij nooit op in de parochie Meise, maar wel in de parochie Rode (Eversem) op het jaarlijkse jaarmarktbal o.i.v. Fred Van Campenhout.
Voor de rest verbleef zij op de Zonnelaan en later op de Brusselsesteenweg.
Een straatnaam in Eversem lijkt ons dan ook realistischer bij gebrek aan vrouwelijke prominente figuren.
Een heeft kansen laten liggen om in Corona tijden een vooraanstaande rol te spelen. T.V. heeft quasi iedereen. Waarom de lessen niet geven via de T.V. Universiteit Vlaanderen is een goed voorbeeld. Twee korte vragen worden er door wetenschappers toegelicht. Kan dat niet voor alle leerlingen. Het zou zeker puzzelen zijn om ieder leerjaar aan bod te laten komen. Een gemiste kans V.R.T Bovendien is het hoog tijd dat het onderwijs zich concentreert op het essentiële. Vele vakken kunnen via multimedia en I.C.T. beter en grondiger aan bod komen. Verspil daar in het onderwijs geen tijd aan! Aggiornamente van de lestabellen : Sport eruit : naar de sportclubs! Religies eruit. : naar de kerken , moskeeën, synagogen, … Kunst eruit : naar de academies!
In 2004 ontdekte Shi Zhengli in Zuid-China dat vleermuizengrotten een natuurlijk reservoir zijn voor coronavirussen. Het Corona virus Covid-19 is de 7de in de rij van uitbraken die veroorzaakt zijn door vleermuizenvirussen :
In 1979 reeds deed Peter Rottier onderzoek naar Coronavirussen. In 2023 werd hij door de Chinese ambassade in Brussel gesommeerd. Ze hadden toen moeten luisteren!
De rol van de sociale achtergrond in de verspreiding van Covid19 werd opnieuw sterk benadrukt. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen, dat dit om politieke redenen op de voorgrond geplaatst wordt. Bizarre VZW’s spelen daar ook een rol in. Sociale achtergrond is er altijd, dus ook nu. Op T.V. maakte een kleine jongen zijn beklag over het feit dat ze te weinig eten hadden. Hij deed dit met zijn smart phone in de hand. Die heb ik zelfs niet! En dan maar klagen over gebrek aan middelen. Als de ouders werken en hun karige middelen efficiënter inzetten, zijn we al een stap verder. En laat ons ons concentreren op de echte schrijnende gevallen. Daar helpen wij graag!
Er werden mij inlichtingen gevraagd over de pastorijtuin in Meise. Ik beheerde jaren het tuinhuis van de pastorij St.-Martinus voor het Beiaardcomité. Daar stonden de reuzen van Meise tot dank zij Jaak Wouters ze hun definitief onderdak vonden in de pastorij. Momenteel staan er twee onderdelen van de historische Michiels beiaard : het klavier en de unieke wekkering. Ik blijf bij mijn standpunt dat de vijver overgedragen moet worden aan de Plantentuin. Hij is deel van de waterhuishouding van dit wetenschappelijk instituut. Dat zou het onderhoud garanderen voor de toekomst. Vroeger hielden wij in de vijver een mannelijkheidsproef voor 14 jarige kerels inde Chiro. Het kwam erop aan een wimpel te bemachtigen die in het midden van de vijver opsgesteld stond. Wat ze niet wisten was dat er meer slijk dan water in de vijver stond. Dat is nog altijd zo.
De Gekko inspireerde de makers van Spider – man. Aan hun pootjes werken drie krachten : 1. Van der waalkracht door de haartjes die erop staan 2. Capulaire kracht door het vocht dat er zich tussen zet 3. Elektrostatische kracht
Van Le Corbusier kennen we dit verhoudingssysteem. Het bestaat uit twee lijsten van getallen. De ene lijst bevat de dubbelen vn de andere, bij benadering. Elk getal in een lijst volgt uit het voorgaande door het te vermenigvuldigen met de gulden snede : 1.1618 en het al of niet af te ronden. De ideale schoonheid volgens hem is een mens van 1.61 waarvan de navel precies op 1 m staat. Dat geldt volgens hem niet voor Joden en Afrikanen. Hier herkennen wij zijn facistische trekjes. Alle mensen verdienen gelijk bekeken te worden. Dat geldt evenzeer voor alle leven. In een ideale wereld zou dt zo zijn!
De kracht van de natuur mogen we zeker niet onderschatten. De supervlammen en explosies in de zon werden reeds lang bestudeerd. In 1128 zag John of Worcester reeds zwarte vlekken in de zon. De Chinezen en Koreanen noemden die rode damp. In de 17de eeuw bracht Galileï met zijn telescoop beter zicht. In 1843 ontdekte de Duitser Heinrich Schwabe de elfjarige zonnecyclus. En op 1 september 1859 zag Carrington een grote zonnevlek die het poollicht veroorzaakt. op Vlaanderen T.V. gavan ze deze week uitleg over de schade die het in de zon kijken kan aanrichten op ons zicht.
De ruimtevaartdeskundigen inspireren zich andermaal op de natuur. Zij onderzoeken of ze ruimtevaarders in een winterslaap kunnen brengen voor de verre ruimtereizen. Deze hibernatie waarin de kosmonauten slapend de ruimte ingaan heeft voordelen. Deze toestand beschermt tegen de afbraak van de spiermassa en botdensiteit, maar ook tegen kosmische straling. Zij gingen hiervoor te rade bij de beer en vleermuizen. Deze kunstmatige slaap ontstaat door leptine. Dit is een hormoon dat hoge vetreserves nabootst. Om het herstel te bewerkstelligen gebruiken ze ghreline, het hongerhormoon. Zo komen de verre planeten een stap dichter.
Een piano heeft 88 toetsen. Daarom wordt elk jaar op de 88ste dag pianodag ingericht. De top 3 van de instrumenten bestaat uit piano, gitaar en drumstel. Maar een symfonisch concert wordt met heel wat meer instrumenten gespeeld . In de normaalschool kregen wij muziek van Wie Pée. Een van zijn lessen ging over de samenstelling van een klassiek concert. Boven het orgel. 5de trap : contrabassen, slagwerk en pauken 4de trap : contrabassen, hoornen, bas tuba en bazuinen 3de trap : contra bassen, klarinetten, fagotten contra fagot en trompetten 2de trap : picolo, fluiten, hobo’s, Engelse hoorn en celesta 1ste trap : cello’s, altviolen beneden : 1ste violen, cello’s, alt violen, 2de violen vooran : dirigent, en zijn drie orkestmeesters
Toen wij nog de JVC-prijs voor poëzie van Meise uitreikten in het AVC (nu Semper) was een van onze juryleden Marcel Wauters. Dat was een goede vriend van Louis Paul Boon. Hij woonde in Jette. Ik lag aan de jury eens enkele gedichten en teksten voor van mijzelf. Marcel zei toen dat ik talent had voor korte teksten. Toen de haan van de kerktoren viel, ben ik met deze reeks begonnen. Ondertussen heb ik 944 weken een cursiefje geschreven : een scherm vullende tekst met mogelijk een foto en een titel bestaande uit 1 woord. Het motto luidt : komisch en kritisch.
De nieuwe zijstraat, tweede links in de Mankevosstraat in Meise heet Edwin Ganzweg. Deze Zwitserse landschapsschilder woonde in de Oranjerie van de Plantentuin. Meer over hem kun je vinden op http://www.bloggen.be/erfgoedmeise nr.404 Hij wandelde vermoedelijk langs de voetweg die helaas verdween, van zijn woonst naar Oppem. Want daar woonde zijn vriendin. Speciaal aan de straat naar hem genoemd is de bestrating. Geen asfalt noch beton maar dikke tegels.
Dit is de genetische oervader van alle maïssoorten. Hij verschaft voedsel aan de inwoners van Totonpetec, een bergdorp in de Siera Mixe in Mexico op 1800 m hoogte. Dat is ideale lucht voor lichte astmalijders. Deze plant heeft maar een kolf. Hij heeft luchtwortels. Die produceren slijm dat voedsel biedt aan bacteriën. Die trekken op hun beurt stikstof uit de lucht en voeden hiermee de plant. Dit is een mogelijke deeloplossing voor ons klimaatprobleem.
Onderzoekers van Universiteit Gent en Plantentuin Meise hebben voor het eerst de oorsprong van groene zeewieren opgehelderd. De evolutie van groene zeewieren was cruciaal in de ontwikkeling van complexe mariene ecosystemen en speelde waarschijnlijk een sleutelrol in de vroege evolutie van dieren. Groenwieren zijn meer dan 1 miljard jaar geleden ontstaan. Een splitsing vroeg in hun evolutie gaf aanleiding tot twee groepen. De ene waaruit zo’n 400 miljoen jaar geleden de landplanten zijn ontstaan, de andere gaf aanleiding tot een grote diversiteit aan groene algen, waaronder de groene zeewieren (macroscopische mariene algen) die een belagrijke rol spelen in mariene ecosystemen.
Verenigingen vernieuwen, maar verbeteren ze ook? Vernieuwing betekent voor velen naamsverandering en verandering van logo. Zo kregen we recent Ferm voorgeschoteld. In Meise was dat vroegere achtereenvolgens : Boerinnenbond St.-Annabond K.V.L.V. Ferm
Organisaties hebben de sterke neiging om hun naam onverstaanbaar te maken. Dat is hiefr ook zo. En dan verschieten ze dat hun ledenaantal plots daalt! Neem nu Semper. Had dat niet beter Centrum Volwassennenonderwijs Noord, - West Brabant geheten? En het oorspronkelijke logo was ook klaar en duidelijk!
De gevolgen van de inslag van deze meteoriet, 66 miljoen jaar geleden in de Golf van Mexico waren desastreus. Daarom draagt hij ook de naam van doder van de dinosauriërs. Hij voegde wel een succesvolle lijn toe van de dino’s naar moderne vogels. De eerste vogels daagden 150 miljoen jaar geleden op. Ze evolueerden van de vleesetende dino’s (theropoden) naar een grote diversiteit. Vandaag kennen we meer dan tienduizend vogelsoorten. De helft ervan zijn zangvogels. Ze komen aanvankelijk uit Australië. DNA – onderzoek bracht dat aan het licht.
Er werden vijf nieuwe vogelsoorten ontdekt in geïsoleerde regenwouden in Indonesië. Sinds 1990 werden wereldwijd slechts vijf à zes nieuwe vogelsoorten per jaar beschreven worden. In de afgelegen bergregenwouden van het eiland Peleng maakten ze geluidsopnames van een waaierstaart (een zangvogel die qua gedrag lijk op de vliegenvangers). In de hoger gelegen primaire bergbossen, ontdekten ze in het bladerdak een nog onbekende soort boszanger. Dit is een zangvogeltje dat verwant is aan de Europese tjiftjaf. De Peleng boszanger werd gefotografeerd op het moment van de ontdekking op 27 maart 2009. Eind 2013 vonden ze een nieuwe soort struikzanger, een vogel met een uiterst verborgen levenswijze en de dwerghoningeter.
Er werden vijf nieuwe vogelsoorten ontdekt in geïsoleerde regenwouden in Indonesië. Sinds 1990 werden wereldwijd slechts vijf à zes nieuwe vogelsoorten per jaar beschreven worden. In de afgelegen bergregenwouden van het eiland Peleng maakten ze geluidsopnames van een waaierstaart (een zangvogel die qua gedrag lijk op de vliegenvangers). In de hoger gelegen primaire bergbossen, ontdekten ze in het bladerdak een nog onbekende soort boszanger. Dit is een zangvogeltje dat verwant is aan de Europese tjiftjaf. De Peleng boszanger werd gefotografeerd op het moment van de ontdekking op 27 maart 2009. Eind 2013 vonden ze een nieuwe soort struikzanger, een vogel met een uiterst verborgen levenswijze en de dwerghoningeter.