Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    23-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benzine goedkoper in Frankrijk
    Wie in Frankrijk tankt, hoeft binnenkort minder accijns te betalen op benzine en diesel. De heffing gaat omlaag, heeft premier Jean-Marc Ayrault woensdag bekendgemaakt op de Franse nieuwszender BFMTV. De maatregel is volgens hem "bescheiden en tijdelijk''.

    Hoe veel de brandstofprijs zal dalen en wanneer de korting ingaat, maakte Ayrault niet duidelijk. Minister van Financiën Pierre Moscovici gaat volgende week om tafel met oliebedrijven en consumentengroepen om de plannen uit te werken.

    Iets minder
    Een liter euro loodvrij kost in Frankrijk ongeveer 1,70 euro, iets minder dan in Nederland. Diesel kost gemiddeld ongeveer 1,50 euro, blijkt uit overheidscijfers.

    10 procent begroting
    De accijnzen leverden Frankrijk in 2010 34 miljard euro op, meer dan 10 procent van de totale belastinginkomsten. Volgens berekeningen van de vorige regering van president Nicolas Sarkozy kost een accijnsverlaging van 10 cent de schatkist 5 miljard euro.

    Verkiezingsbelofte
    Het in toom houden van de brandstofprijzen was een belangrijke verkiezingsbelofte van president François Hollande. Een dip in de prijzen van ruwe olie verdreef het voornemen even van de politieke agenda. Sinds enkele weken stijgen ze echter weer, net als de prijzen aan de pomp.

    Franse consumenten, die de gevolgen van de stagnerende economie toch al voelen, zijn hiervan de dupe.

    Oliemaatschappijen hebben de Franse regering gewaarschuwd dat de lagere prijzen geen oplossing zijn, maar tot brandstoftekorten zullen leiden.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop Frans chateau valt slecht

    In Frankrijk is woede ontstaan over de verkoop van een historisch kasteel met wijngaarden aan een Chinees. Het is een kasteel uit de 12de eeuw in de gemeente Gevrey-Chambertin, in de wijnstreek Bourgogne.

    Een Chinese gokmagnaat kocht het kasteel een tijd geleden, voor 8 miljoen euro. Dat is nu pas bekend geworden, tot woede van Franse wijnboeren. Zij hadden 5 miljoen euro geboden. Hun plan was om er samen met anderen een bezoekerscentrum van te maken.

    Gevrey-Chambertin is één van de bekendste wijnen uit de Bourgogne. Elk jaar wordt er zo'n 11.000 liter geproduceerd.

    Export

    Franse wijn is populair bij Chinezen. Eerst waren Franse wijnboeren daar blij mee, omdat de export naar China steeg. Inmiddels zijn ze minder enthousiast, omdat Chinezen steeds meer chateaus opkopen.

    Vorig jaar verkocht een Nederlandse wijnboer Château Richelieu in Bordeaux aan Chinezen. Hij had het kasteel in 2005 met hulp van Nederlandse investeerders gekocht. De Nederlander zegt dat hij het kasteel van de hand moest doen vanwege de moordende concurrentie. Steeds meer mensen kiezen voor wijn uit Zuid-Afrika, Australië en Zuid-Amerika.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse alcoholtests slecht voor de volksgezondheid

    In Frankrijk is iedere chauffeur verplicht om minstens één gebruiksklare alcoholtest in zijn auto te hebben. In de praktijk moet je er dus altijd 2 hebben om niet plotseling, na een controle, zonder te zitten. Aangezien de tests een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, betekent dit dat alleen al de Franse auto’s jaarlijks goed zijn voor maar liefst 80 miljoen ethylotests, die in de vuilnisbak verdwijnen.

    En dat is slecht voor het milieu. Elke test bevat kaliumdichromaat, een kankerverwekkende, chemische stof die zeer toxisch is en huid en ogen kan aantasten. Kaliumdichromaat is bovendien erg schadelijk als het in water terechtkomt. Als de ethylotests bovendien in de verbrandingsoven belanden, komt bij verbranding 120 kg chroom vrij per jaar.

    De Franse milieuorganisatie Robin des Bois eist dat de overheid een vernietigingsplan opstelt, gefinancierd door de fabrikanten van ethylotests. In afwachting daarvan kun je gebruikte en vervallen tests het best bij het chemisch afval inleveren.


    >> Reageer (0)
    21-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolvenplaag in Franse Alpen
    De boeren in de Franse Alpen klagen over een wolvenplaag. Er leven opnieuw zo'n 250 wolven in Frankrijk, dubbel zoveel als zes jaar geleden. Op zich een goede evolutie, maar die wolven bijten de schapen van de boeren dood.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterval in de Ardèche, Frankrijk. In de avondschemering geschoten met 20sec sluitertijd

    waterval
     In de avondschemering geschoten met 20sec sluitertijd 

    >> Reageer (1)
    18-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantiedrukte
    Vakantiegangers op de wegen in Frankrijk hebben zaterdag te kampen met flinke vertraging. Op het hoogtepunt rond 12.30 uur stond er 500 kilometer file op de Franse wegen, zo meldde de ANWB.

    Vooral op de A7 in de richting van het zuiden was het druk, automobilisten kwamen rond 12.30 uur terecht in langzaam rijdend verkeer over een afstand van 90 kilometer.

    Ook op de weg van Frankrijk naar Spanje ontstond drukte, reizigers kwamen daar in ongeveer 22 kilometer file terecht voor de grens.

    In Zwitserland en Duitsland valt het nog mee met de drukte.


    >> Reageer (0)
    17-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbrand blijft woeden in buurt van Franse badplaats Lacanau

    badplaats Lacanau

    Bewerkt door: Stijn Vossen − 17/08/12, 08u53  − Bron: belga.be
    © afp.

    De bosbrand in de buurt van de badplaats Lacanau in het Franse departement Gironde, is nog steeds niet geblust. Brandweermannen hebben de hele nacht tevergeefs geprobeerd om het vuur te blussen. De brand verwoestte al minstens 450 hectare vegetatie, meldt de brandweer.

    "Er zijn nog steeds enkele brandhaarden", verklaart een woordvoerder van de hulpdiensten in de Gironde. Evacuaties zijn er de voorbije nacht niet geweest.

    Het vuur, dat gisterennamiddag ontstond, wordt door zowat 200 brandweermannen bestreden met enkele blusvliegtuigen en een 80-tal brandweerwagens. Het gaat om een van de hevigste branden in Frankrijk sinds het begin van de zomer.

    Twee departementale wegen werden afgesloten, maar de inwoners zijn niet geïsoleerd, aangezien er nog alternatieve routes zijn. Slechts vijf woningen werden ontruimd.

    De bluswerkzaamheden zullen er vandaag niet eenvoudiger op worden, omdat de wind er plots van richting kan veranderen, de vegetatie er dichtbegroeid is en het er erg warm is. Gisteren raakten drie brandweermannen lichtgewond.


    >> Reageer (0)
    15-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische bus brandt uit op Franse snelweg

    Een Belgische bus met 69 Nederlandse toeristen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vuur gevat op de Franse snelweg A7, ter hoogte van Reventin-Vaugris (Isère). Dat heeft vervoerscoördinator William Bontrup van de Nederlandse reisorganisator Solmar Tours in Maarheze (nabij Eindhoven) tegenover Belga bevestigd.


    Volgens Bontrup vervoerde de door Van Hool gebouwde bus, gehuurd van Staf Cars in Lommel, 66 Nederlandse toeristen. De twee bestuurders waren Belgen.

    Toen de busbestuurder omstreeks 02.30 uur merkte dat zijn motor vuur vatte, stopte hij meteen op de pechstrook om de uit Spanje terugkerende passagiers te evacueren. Dat gebeurde in alle kalmte.

    De beginnende brand was aan de bestuurder gemeld door andere weggebruikers, waarna meteen gestopt werd. Bij de evacuatie is ook een deel van de bagage gered, voegde de vervoerscoördinator daaraan toe.

    Hij bevestigde dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. De toeristen waren rond de middag alweer op weg naar huis.

    Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet geweten.


    >> Reageer (0)
    12-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een roos meer...
    Dit bijzondere natuurfenomeen doet zich voor in de Franse Camargue. Door de hoge zoutconcentraties in het water kan dit soms rood, roze of oranje kleuren. De Russische fotograaf Sam Dobson maakte deze serie foto’s. Opvallend is dat niet alleen het water verkleurd, maar dat de zoutkristallen zich afzetten op de waterplanten in het meer.
    roze of rood

    >> Reageer (0)
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk geeft 47.000 Belgische autobestuurders boete in juli
    In de maand juli heeft Frankrijk 47.000 bekeuringen opgestuurd naar Belgische autobestuurders die verkeersovertredingen hebben begaan. Dat schrijft de Franse krant Les Echos vrijdag.

    Sinds 1 juli kunnen Belgische bestuurders die in Frankrijk de verkeersregels aan hun laars lappen de boete thuis toegestuurd krijgen. Dat is het gevolg van een akkoord tussen Frankrijk en België, dat toelaat om gegevens tussen beide landen uit te wisselen.

    Tussen 1 juli en 31 juli waren al 47.000 Belgische bestuurders op de bon geslingerd in Frankrijk, aldus Les Echos.

    De slechtste automobilisten komen volgens de krant evenwel uit Duitsland. Jaarlijks worden in Frankrijk 500.000 tot 1 miljoen verkeersovertredingen van Duitse bestuurders geregistreerd, maar voorlopig bestaat er nog geen akkoord tussen Frankrijk en Duitsland dat toelaat om die boetes ook op te sturen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://www.frankrijk.tk/
    http://www.frankrijk.tk/

    >> Reageer (0)
    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 euro voor wie eigen maaltijd nuttigt in Catalonië

    In een naar wanhoop riekende poging om het overheidstekort terug te dringen, overwegen enkele grote regio's in Spanje -Madrid, Valencia, Catalonië- van zodra de schooldeuren weer openen een belasting te heffen op leerlingen die hun eigen ontbijt meebrengen naar school. Ouders, bij wie het besparingswater al aan de lippen staat, reageren verbolgen.

    De kinderen die in de refter van de school aankomen met een brooddoos of knapzak, zouden volgens het initiatief een "financiële bijdrage" moeten leveren. Tot dusver was het meebrengen van een eigen ontbijt op Spaanse scholen verboden, behalve in extreme gevallen als een voedselallergie.

    Met het nieuwe systeem wordt groen licht gegeven voor "tupperware op school", zo schilderde woordvoerder Ignacio Gago Fornells van het ministerie van Onderwijs van de regio Madrid een rooskleurige toekomst.

    Betalen voor gebruik schoolkantine
    Door de crisis moeten steeds meer gezinnen de knip op de beurs houden en geven zij er de voorkeur aan, hun kinderen thuis te laten ontbijten. Bovendien wordt de financiële overheidssteun aan gezinnen voor het (school-)ontbijt verminderd: in de regio Madrid daalt die steun van 29 naar 16 miljoen euro.

    De regio Catalonië heeft al beslist tot drie euro per dag te gaan vragen voor het gebruik van de schoolkantine voor kinderen die hun eigen maaltijd meebrengen. Valencia overweegt een gelijkaardige heffing.

    Ouderverenigingen en de linkse politieke oppositie hekelen de maatregel die naar hun mening vooral de armere gezinnen treft.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse jongens jagen op straalbezopen pubermeisjes

    Het losbandige gedrag van minderjarige straalbezopen meisjes baart de politie van het Zuid-Franse kustplaatsje Argelès-sur-Mer zorgen. Schaarsgeklede pubers wankelen na het uitgaan maar al te vaak in de armen van Franse jongemannen met slechte bedoelingen.

    Hele busladingen tieners overspoelen tijdens de vakantiemaanden de Franse badplaats. Vooral Nederlandse meisjes die in groep meestal voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan, gooien alle remmen los, zo schrijft de Telegraaf. 

    Verkrachting
    Vorige zomer is er drie keer aangifte gedaan van een verkrachting maar Jean-Christophe le Gac van de plaatselijke gendarmerie is ervan overtuigd dat aanrandingen helaas vaker voorkomen. De meiden kleden zich erg sexy en brengen daarmee het hoofd van de lokale jeugd op hol. Eens dronken zijn het makkelijke prooien voor Franse jongens die hen speciaal opwachten aan de uitgang van discotheken of op het strand.

    Deze zomer loopt er een Nederlandse agent mee om een oogje in het zeil te houden, excessen de kop in te drukken, onbezonnen jongeren op hun verantwoordelijkheid te wijzen en mogelijke communicatieproblemen op te lossen. Geen overbodige luxe zo blijkt.

    Verantwoordelijkheid
    De organisatoren van de jongerenreizen schuiven hun verantwoordelijkheid immers af op de minderjarige jongeren zelf en hun ouders. "Jongeren van onder de achttien mogen alleen mee als hun ouders toestemming geven. Dan gaan wij ervan uit dat ze eraan toe zijn om zelfstandig op vakantie te gaan", verklaart Jacco Tas van organisatie Beachmasters aan de Telegraaf.


    >> Reageer (0)
    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreedzame Pyreneeën


    De vreedzame Pyreneeën

    De Pyreneeën, het gebergte, gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk kennen velen natuurlijk vanwege De Tour de France, die er jaarlijks doorheen trekt, maar ook als vakantiebestemming. Veel Nederlanders trekken jaarlijks naar de Pyreneeën om er te kamperen of te logeren in een hotel of in een gehuurde woning. Wat veel mensen niet weten is dat er in deze grensstreek al 637 jaar een vredeverdrag tussen de Fransen en de Spanjaarden bestaat.

    Top 3 Midi Pyrénées


    Jaarlijks vindt er op 13 juli op de Col de la Pierre Saint-Martin een herdenking plaats van een vredesakkoord uit 1375. Bij grenspaal 262 ofwel de steen van Pierre San Martin, wordt ieder jaar op 13 juli de “Tributo de las Tres Vacas” (Tribuut van de Drie Koeiën) gevierd.

    Eind aan ruzie

    In 1375 werd er een uitspraak gedaan die voorgoed een eind maakte aan de eeuwige ruzie die de mensen in de streek hadden over hoe het water en de weilanden voor het vee het beste benut zouden worden.

    Het bijzondere ritueel in beeld.

    Het is een prachtig ritueel: aan één kant van de grens staan de burgemeesters van Roncal met traditionele kleding; een hoed en een omslagdoek. Aan de andere kant staan de burgemeesters van Baretous in hun typische Franse kleding en de driekleurige vlag van de Republiek over hun borst gekruisd.

    Belasting van de drie koeien

    De burgemeester van Isaba vraagt vervolgens drie keer aan de Fransen of ze de belasting van de drie koeien gaan betalen in ruil voor het gebruik van water en weilanden gedurende 28 dagen per jaar. De Fransen antwoorden “ja” en de burgemeester van Isaba belooft dat er vanaf dat moment vrede zal heersen.

    Behalve deze leuke ceremonie is er veel fraais te zien in de oude dorpjes aan zowel de Franse als de Spaanse kant. Zo zijn bijvoorbeeld Arette in Frankrijk en Isaba en Roncal in Spanje beslist een bezoek waard.

    Arette.
    Isaba.

    Roncal

    Dit Pyreneeën dorp ligt midden in de bergen met mooie vaak oude huizen en smalle besteende straatjes en heeft als kroon het kerkje van Nuestra Señora del Castillo. Vanaf deze plek hebben we een mooi uitzicht op de Esca rivier. Ieder hoekje van het dorp ademt iets speciaals uit, en de sfeer die hier hangt is er één van herders en bossen, van aardige en eenvoudige mensen.

    Vanwege de sterke verbondenheid met de natuur beschikt Roncal over een Informatiecentrum. Het ligt aan de uitgang van het dorp en het is een goede hulp voor degenen die het schitterende landschap rondom het dorp beter willen leren kennen en begrijpen.

    Wanneer je hier bent mag je natuurlijk niet vergeten de beroemde Roncal kaas te proeven. Gemaakt van pure schapenmelk, pittig van smaak en geproduceerd op een zeer verfijnde manier.


    >> Reageer (0)
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.frankrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (1)
    04-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijnkenners ontmaskerd of hoe willekeur de wijnindustrie domineert

    In juni 1973 viel de Franse politie binnen in de kantoren van het gerenommeerde wijnhuis Cruse et Fils. Daar vonden ze bewijzen dat goedkope wijnen uit de Languedoc werden verkocht als Bordeaux die vijf keer duurder waren. Op een vat goedkope tafelwijn troffen ze de notitie ‘Kan als Beaujolais worden verkocht aan Amerikanen'. 18 mensen werden uiteindelijk voor de rechter gebracht, waarvan acht werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes van in totaal 8 miljoen dollar.

    Wijnfraude is van alle tijden. En het is tegen voormelde achtergrond dat de Amerikaan Robert M. Parker, een invloedrijke wijn-journalist uit de VS, in 1978 zijn wijngids zou lanceren. The Wine Advocate en Robert Parker behoren inmiddels tot de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. De gouden medailles die Parker uitreikt zijn dermate invloedrijk dat gerenommeerde wijnhuizen  makkelijk 1 miljoen dollar besteden om hun wijnen in de competitie te brengen.

    Een fles die 1 punt stijgt binnen Parker's systeem wordt gemiddeld 7% duurder.

    Tot daar het goede nieuws, want in essay dat in The Wall Street Journal verscheen, maakt Robert Hodgson, een gepensioneerd hoogleraar statistiek (en amateur-wijnkenner), brandhout van dit soort gidsen. Hodgson verbaasde zich over het feit dat  de uitkomsten van wijnproeverijen en -competities elkaar zo vaak tegenspraken. Een wijn die in de ene competitie aan de top staat, wordt in een andere in de vernieling geschreven. Hij legde een reeks keuringen naast elkaar en kwam tot vaak halucinante conclusies:

    1. Smaak: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs de meest doorgewinterde wijnkenner niet meer dan 3 à 4 smaken uit elkaar kan houden, maar een fles Silverado Limited Cabernet Sauvignon uit 2005 werd door de Wine News omschreven als: ‘stofferig, krijtgeuren met een vleugje munt, pruim, tabak en leder. Smaakvolle kers met een parfum van  gerookte eik'. 8 geuren of smaken dus. Exact dezelfde wijn krijgt op The Wine Advocate de omschrijving: ‘veelbelovend aroma van lavendel, geroosterde kruiden, bosbessen en zwarte bessen.' 12 smaken dus om een en dezelfde fles te omschrijven en geen enkele van de 12 smaken komt in beide omschrijvingen voor.

    2. Beïnvloeding: Tien jaar geleden liet de Franse onderzoeker Fréderic Brochet 57 Franse wijnexperts twee identieke, middelmatige Bordeauxwijnen proeven. Een werd uitgeschonken in een Grand Cru-fles, de andere in een fles waarin normaal huiswijn wordt bewaard. Conclusie: de Bordeaux in de Grand Cru-fles kreeg excellente kritieken; dezelfde wijn uitgeschonken als tafelwijn werd door de meerderheid van de experts omschreven met adjectieven als ‘ongebalanceerd' en ‘plat'.

    Daarop vroeg en verkreeg Hodgson de medewerking van een van de belangrijkste jury's van wijnen in de Verenigde Staten (California State Fair Wine Competition) voor een langjarig onderzoek. Die jury van zeventig leden proeft normaliter 100 wijnen in twee dagen. Ook hun gezag is groot, want hun bevindingen bepalen het lot van de wijnen op de markt. Hodgson schotelde deze jury opnieuw 100 wijnen voor, maar zonder dat ze het wisten kwam iedere wijn vier keer voor in de test. Resultaat: eenzelfde wijn kreeg beoordelingen die gemiddeld 4 punten uit elkaar lagen. (85 werd 81 en daarna 89), maar er waren ook verschillen tot 10 punten (waarbij 79 eerst 89 en dan 69 werd). Hodgson deed die testen verschillende jaren na elkaar en ook dat leverde verrassingen op, want juryleden die het ene jaar redelijk consistent waren geweest in hun beoordelingen, bleken een jaar later juist klungels. Hun ogenschijnlijk rechtlijnige bevindingen leken een jaar later gewoon toeval te zijn geweest. De resultaten werden in januari gepubliceerd in het Journal of Wine Economics. En de resultaten waren niet mooi: de jury had geen verstand van wijn. Erger nog, in september maakte de nieuwsbrief The California Grapevine de beste wijnen van het jaar bekend. Toen Hodgson de gegevens onderzocht bleek dat wijnen die in een categorie goud wonnen meestal kansloos waren in andere categorieën. ‘De medailles leken willekeurig te zijn verdeeld, met een kans van 9% dat eender welke deelnemende wijn wel ergens goud zou winnen. De toekenning van de medailles is identiek aan het toekennen van een prijs met een enkel criterium als maatstaf: geluk!', schreef Hodgson in zijn slotconclusie.


    >> Reageer (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplichte alcoholtester in Frankrijk wekt Duitse wrevel

    De Duitse automobielbond ADAC eist een oplossing voor de alcoholtester die verplicht is in Frankrijk sinds 1 juli. "De test is uitverkocht, onnauwkeurig en ongezond", zo luidt het verdict.

    De alcoholtester die in Frankrijk sinds 1 juli jl. verplicht is, zorgt voor de nodige beroering. De Allgemeine Deutsche Automobil Club (ADAC) heeft in een officieel schrijven om meer duidelijkheid en een aantal aanpassingen gevraagd.

    Eerst en vooral klaagt ADAC het feit aan dat de tester niet of nauwelijks nog te verkrijgen is. Frankrijk eist dat de test voldoet aan de voorgeschreven Franse norm (NF), wat betekent dat bijvoorbeeld in Duitsland geproduceerde alcoholtesten niet worden erkend. Omdat evenwel de testen met NF-norm niet te verkrijgen zijn, dringt ADAC nu aan op een erkenning van de in Duitsland toegestane alcoholtesters. Zonder uitbreiding van de bestaande regeling riskeren nu vele autobestuurders opgezadeld te worden met een boete als ze gecontroleerd worden in Frankrijk.

    ADAC is ook niet te spreken over de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de alcoholtester en er wordt ook gevreesd dat de tester stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In dit licht wordt aangeraden de tester buiten het bereik van kinderen te bewaren, bijvoorbeeld in de kofferruimte.

    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapitaalvlucht uit Spanje neemt 'Griekse' vormen aan
    De Spaanse banken komen stilaan maar zeker in Griekse toestanden terecht. In de eerste vijf maanden van 2012 is niet minder dan 163 miljard euro van Spaanse bankrekeningen gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank. In mei alleen bedroeg de kapitaalvlucht ruim 41,3 miljard euro.

    Ter vergelijking: van januari tot mei 2011 bedroeg de kapitaalvlucht uit Spanje ‘amper’ 14,6 miljard euro of minder dan een tiende van het bedrag van dit jaar.

    druk op foto

    In de Financial Times wordt steeds weer met de nodige terughoudendheid gereageerd op de Spaanse bailout van de banken. Daarmee werd nog eens de herinnering aan de eerste reddingsoperatie opgehaald, meer bepaald de bailout van Griekenland twee jaar geleden. Inzet van die bailout toen: 110 miljard euro.

    Daar gingen toen maanden van speculatie aan vooraf, gevolgd door paniekaanvallen waarna tijdens een weekend overhaast een plan in elkaar werd gezet. De tijd was toen dringend, want alles moest in orde zijn voor de Aziatische markten op maandag gingen openen.

    Geleerd door de ervaring

    Inmiddels heeft de E.U. al heel wat meer ervaring met het opstellen van reddingsplannen. Maar misschien is het probleem van de onderschatting nog altijd latent aanwezig. Het duurde niet lang alvorens Griekenland voor meer hulp moesten komen aankloppen.

    Hetzelfde kan nu met Spanje gebeuren. Er is één probleem waar weinig aandacht aan werd besteed. De Spaanse banken hebben het goedkoop LTRO-geld gebruikt om Spaanse overheidsobligaties te kopen. De link tussen de banken en de Spaanse staat is zo alleen maar groter geworden.

    De Spaanse schulden kunnen met maar liefst 20 % toenemen en dat zou de markten wel eens nieuwe kopzorgen kunnen bezorgen. Het zou met andere woorden slechts een kwestie van tijd kunnen worden alvorens Spanje met nieuwe, andere problemen geconfronteerd wordt.



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeriste zwaargewond in Frankrijk

    De politie in Frankrijk doet onderzoek naar een incident waarbij een jonge Nederlandse vrouw zwaargewond raakte. Vermoedelijk is ze aangereden en is de dader doorgereden.

    Ze werd gisterochtend op straat gevonden, vlak bij haar hotel in Mouans-Sartoux aan de Côte d'Azur. Ze had twee gebroken benen en een hoofdwond.

    Bij kennis

    De Nederlandse moet minstens 10 dagen in het ziekenhuis in Frankrijk blijven. Ze is bij kennis, maar kan zich niet herinneren wat er is gebeurd.

    De politie roept getuigen op zich te melden, maar er heeft nog niemand gereageerd.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe overleef ik zwarte zaterdag ?

    Hoe overleef ik zwarte zaterdag ?

    02/08/12, 12:14  − bron: ANP
    © afp. Nu al lange files richting het zuiden van Frankrijk.

    Wie komende zaterdag met de auto naar Frankrijk rijdt en files wil vermijden, kan het beste heel vroeg opstaan of juist een gat in de dag slapen. 'Het is het slimste om óf tussen 4 en 5 uur 's ochtends te vertrekken om voor de files uit te rijden, óf pas tussen 3 en 5 uur 's middags te gaan als de ergste files voorbij zijn", adviseert een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross Assistance.

    Op 'zwarte zaterdag' rijden duizenden Europeanen via de Franse snelwegen naar hun vakantiebestemming of juist naar huis. Vorig jaar telde de ANWB op deze dag ruim 700 kilometer file in Frankrijk. Midden in de nacht vertrekken om lekker door te kunnen rijden is niet altijd de beste optie, vindt Eurocross. 'Het kan wel, maar dan moet je natuurlijk wel heel erg goed uitgerust zijn.'

    Om uitgerust en geconcentreerd achter het stuur te zitten, is het ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verkeerssituatie. 'Zorg dat je op tijd weet waar de files staan, zodat je kunt kiezen: ga ik daarbij aansluiten, rijd ik om of zoek ik wat eerder een hotel op? Op die manier voorkom je onverwachte vermoeidheid.'

    Internet gebruiken
    Omdat de Franse radio niet altijd voor Engelstalige file-informatie zorgt, adviseert Eurocross ook internet te gebruiken. 'Kijk van tevoren op bijvoorbeeld de website van de ANWB, en laat je bijrijder onderweg wat informatie opzoeken. Of kijk wat er getwitterd wordt over de files.'

    Ook raadt Eurocross aan  om voldoende eten en drinken mee te nemen om het stilstaan door te komen, en tijdig te tanken. 'In een file moet je je motor vaak laten draaien, terwijl je amper vooruit komt. Je wilt niet ineens het laatste restje benzine opmaken, terwijl de volgende benzinepomp pas kilometers verderop is.'

    Op tijd tanken
    Op tijd tanken is ook belangrijk omdat 'vakantierijden' meer benzine kost, meldt auto-organisatie Bovag. 'Rijden met veel bagage, met een caravan of met de airconditioning aan kost extra brandstof.'

    Ook adviseert de club om de bandenspanning en het profiel, alle vloeistoffen en de remmen te controleren voordat je de weg opgaat. 'En als je auto lange tijd geen onderhoudsbeurt heeft gehad, moet je misschien toch nog even langs de garage. Zeker als je in de bergen gaat rijden.'


    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!