De Sint-Jozefskerk, waar de Sint-Michielsbeweging in Waregem nu thuis is, wordt omwille van het kerkenplan in 2021 gesloten. Er wordt nu een verhuis voorbereid naar het Woonzorgcentrum De Karmel in Waregem van de zorggroep Curando om er actief samen te werken met hun werking en dus niet zomaar een gebruiker van een ruimte te zijn. Op Pinkstermaandag 24 mei 2021 organiseert de St-Michielsbeweging aan het WZC De Karmel een openluchtviering met eerste steenlegging en boomplanting.
Zowel het kerkgebouw als de St-Jozefsparochie op de Biest werden opgericht in 1966. De eerste viering vond plaats op kerstavond van datzelfde jaar. De bewoning op de wijk Biest nam vanaf de 100 jaar geleden toe door de bouw van arbeiderswoningen, zodat omstreeks 1950 ook een school werd gesticht. Vanaf 1960 groeide de roep om een eigen parochie. Die werd gesticht op 1 mei van dat jaar (feestdag van Sint-Jozef) met de eerstesteenlegging voor een kerkgebouw. De nieuwe parochie kwam er door het enthousiasme van eerwaarde deken Jozef Verzele. De naam van de parochie verwijst naar deze initiatiefnemer, die op zijn beurt een houten beeld van de Heilige Jozef schonk. De kerk, naar ontwerp van Paul Felix, werd met kerstmis 1966 in gebruik genomen. Dit jaar wordt de kerk onttrokken aan de eredienst en in gebruik worden genomen als school en kinderopvang.
Het betreft een zaalkerk in de stijl van het naoorlogs modernisme, als een betonnen constructie met plat dak, en losstaande open klokkentoren van beton. Het interieur is sober, maar het bevat enkele schilderijen en beelden uit de jaren '80 van de 20e eeuw.
De parochiale gemeenschap op de Biest stond allesbehalve achter het kerkenplan. Dat bleek nog uit bijdrage in Biesteneirke op 29 november 2019. “De kerk van de Biest is de goedkoopste kerk van Waregem, zonder schulden. Naast de wekelijkse mis op zondag waren er de dopen, de begrafenissen, dagelijkse opvang voor de school, lessen van de school zoals muziek, turnen, bijlessen, wekelijkse repetities van het koor, regelmatig spreekbeurten, recitals, retraites voor het college, pastorale avonden, ontmoetingsruimte, schoolfeesten, grootouderbijeenkomsten, optredens, enz… Er is geen enkele kerk in Waregem waar de zondagsmissen zo worden opgeluisterd en zo wordt meegezongen en waar 5 tot 8 misdienaars behulpzaam zijn dankzij de Sint-Michielsbeweging, het is de jonge en nieuwe katholieke kerk, kerk voor de toekomst.”
Verhuis Pinkstergemeenschap
Na de succesvolle actie met De Warmste Doos voor alle bewoners van de Waregemse woonzorgcentra in december 2020, richt de Sint-Michielsbeweging in Waregem nu alle aandacht op haar verhuis van de Sint-Jozefskerk op de Biest naar de Karmel. De oorspronkelijke kleinere kapel die voorzien was in het WZC, krijgt een flexibele wand zodat de kapel toegankelijk is voor een grotere gemeenschap en deze extra ruimte ook voor ontmoeting gebruikt kan worden, wat voor de Sint-Michielsbeweging cruciaal bij gemeenschapsopbouw hoort.
Zo zal de Sint-Michielsbeweging een inclusieve en intergenerationele gemeenschap vormen waar men kiest voor vriendschap met bejaarden en liturgie viert met gezinnen met kinderen, tieners, volwassenen, senioren, bejaarden en hun eventuele familie, religieuzen, zorgverleners en vrijwilligers. De keuze om de geloofsbeleving altijd te laten samengaan met sociale inzet, krijgt in Waregem een natuurlijke invulling in deze vriendschap met bejaarden.
Pinkstermaandag 24 mei 2021
Charlotte Vanrobaeys en Klaas Decat : “Met de tieners fietsen we om 9.30u van de Biest naar de Karmel en houden dan op de site van de Karmel om 10.30u een viering in openlucht met max. 50 personen, zoals de maatregelen voorschrijven. Dit is samen met Raf Lust, projectcoördinator van Space for Grace. In de viering wordt een symbolische eerste steen gelegd en een boom als teken van nieuw leven gepland.”
In kerkgemeenschappen in Nederland, Duitsland en België werd de projectoproep ‘Space for Grace’ gelanceerd om financiële steun toe te kennen aan vernieuwende initiatieven. De Sint-Michielsbeweging in Waregem is een van de geselecteerde projecten. In dit kader komt de projectcoördinator, Raf Lust, op bezoek op Pinkstermaandag. Hij fietst deze week van project naar project en is op 24 mei te gast in Waregem.
https://www.sint-michielsbeweging.be/waregem/
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/tracing-grace-%E2%80%93-verbindende-tocht-tussen-geloofsgemeenschappen?microsite=108
|