Burgemeester Kristof Chanterie ziet toekomst met nieuw bedrijventerrein Blauwpoort. Het is volgens hem een goede zaak voor de werkgelegenheid. Dat zegt hij in “Ondernemen” van 13 december 2024, het lijfblad van Voka West-Vlaanderen. “Kristof Chanterie (CD&V) neemt de sjerp over van partijgenoot Kurt Vanryckeghem, die na 18 jaar als burgemeester voor een andere uitdaging kiest. Chanterie was al schepen van Economie sinds 2007; het is een thema dat hem nauw aan het hart ligt.”
“Optimale bereikbaarheid van industriezones is ook in Waregem een belangrijk thema. Met de realisatie van de Vlecht aan de E17/Expresweg werd een belangrijke stap gezet. Eens de werken aan de Belgiek in Deerlijk afgewerkt zijn, wordt het effect van de Vlecht echt duidelijk en zal de doorstroming aan het op- en afrittencomplex in Waregem opnieuw vlot zijn. Daarnaast maken we samen met het Agentschap Wegen en Verkeer werk van een fietsersbrug over de autostrade, die woon- en werkverkeer met de fiets vanuit Anzegem moet stimuleren. Regio Waregem heeft een heel lage werkloosheidsgraad en we willen dat zo houden.
Werk in eigen streek is belangrijk. De aanwezigheid van bloeiende en innovatieve bedrijven in Waregem zorgt ervoor dat de braindrain wordt tegengegaan, en inwoners om te gaan werken niet in de file moeten staan in Antwerpen of Brussel. Er komt een nieuw bedrijventerrein Blauwpoort, waar een 20-tal bedrijven zich kunnen vestigen op in totaal 30 hectare. Een goede zaak voor de werkgelegenheid in onze stad.”
“We willen Waregem nog meer op de kaart zetten en verder uitbouwen als een moderne stad met veel aandacht voor veiligheid, mobiliteit en openbaar domein.”
Wat zijn 3 concrete verwezenlijkingen die u gedaan wil hebben tegen het einde van de legislatuur?
“Samen met Intercommunale Leiedal ontwikkelen we dus het nieuw regionaal bedrijventerrein Blauwpoort. Het moet een bedrijventerrein van de toekomst worden, met veel aandacht voor bufferzones en wateropvang, toegankelijkheid (ook voor zachte weggebruikers) en duurzaamheid. Daarnaast hebben we als blijvend aandachtspunt om de mobiliteit van en naar onze industriezones te verbeteren. Naast de E17 en de Expresweg, waar de voorbije jaren al heel wat aanpassingen zijn gebeurd, moet ook de N43 (Gentseweg-Kortrijkseweg) de komende jaren aangepakt worden, niet alleen om het wegdek te vernieuwen, maar ook in functie van een vlottere doorstroming. AWV heeft daarvoor een studiebureau aangesteld dat werkt aan een voorontwerp.
De laatste fase van de stadskernvernieuwing in centrum Waregem staat op de agenda voor het begin van de legislatuur. Er komt enerzijds een nieuwe verbinding tussen het winkelcentrum Het Pand en de groene long van het Regenboogpark en de stadionvijvers. Anderzijds wordt ook de markt vernieuwd, en aansluitend het primair kernwinkelgebied. We willen nog meer inzetten op een aangenaam openbaar domein in combinatie met beleving, ten voordele van onze winkels en horeca. De communicatie met de Waregemse ondernemer moet nog beter. Dat kan via verschillende kanalen, zoals onze digitale nieuwsbrieven en de uitbouw van de Waregem app. Daarnaast willen we ook één aanspreekpunt voor de ondernemers binnen onze dienst lokale economie.”
Hoe zal u van Waregem de meest ondernemende stad van West-Vlaanderen maken?
“Waregem heeft al lang een goede reputatie op het vlak van dynamisme en ondernemersvriendelijkheid. We willen de stad Waregem nog meer op de kaart zetten en verder uitbouwen als een moderne stad met veel aandacht voor veiligheid, mobiliteit en openbaar domein, en dat met een gezond evenwicht tussen investeringen en leefbaarheid, zonder de belastingen te verhogen.”
|