Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
Â
Â
21-08-2014
Risico op inbraak in je huis was nooit zo groot
Risico op inbraak in je huis was nooit zo groot
Liefst 660 inbrekersbendes hebben vorig jaar minstens 75.000 keer ingebroken in ons land. Een schrikwekkend hoog aantal, dat volgens de federale politie nog toeneemt. Van de 2.440 bendeleden zijn er intussen 2.000 geïdentificeerd. De meesten komen uit Oost-Europa en slaan bij voorkeur toe in en rond de grote steden.
Het risico dat er bij u thuis wordt ingebroken, is nog nooit zo groot geweest. Vorig jaar registreerde de politie ruim 75.000 woninginbraken of pogingen tot inbraak. Na analyse van al die misdrijven komt de politie tot de conclusie dat liefst 660 verschillende daderbendes aan het werk waren, met samen ruim 2.440 leden.
In werkelijkheid ligt het aantal inbraken nog een stuk hoger. Twintig tot dertig procent hoger, schat de politie, omdat veel feiten niet aangegeven worden. En uiteraard opereren naast de dievenbendes ook nog veel inbrekers in hun eentje.
Asse het gevaarlijkst
Opvallend is wel dat het risico op een woninginbraak in Wallonië merkelijk hoger ligt dan in Vlaanderen (zie kaart). De arrondissementen Luik, Charleroi en Hoei gaan Asse vooraf, het enige Vlaamse arrondissement in de top 10 van deze rangschikking. Antwerpen staat op 11, Gent op 14. ‘Op nationaal niveau bedraagt het gemiddelde risico 1,53 inbraken per 100 woningen per jaar. In 2010 lag dat gemiddelde nog op 1,34 per 100 woningen. De situatie is er dus niet beter op geworden. Dat betekent dat een woning statistisch gezien om de zestig jaar het doelwit van inbrekers zal zijn.’
Bendes
‘Een bende bestaat uit minstens drie dieven, maar telt gemiddeld vijf tot tien leden’, zegt Eddy De Raedt, hoofd van de cel ‘Misdrijven tegen goederen’ van de federale politie. ‘We hebben 2.003 van de 2.444 leden van deze groepen kunnen identificeren. Meestal zijn ze tussen de 20 en de 30 jaar oud. Toch is één op de vijf minderjarig.’
Oost-Europa
De identificatie bevestigt het vermoeden dat heel wat inbrekers uit Oost-Europa komen. Roemenië levert het gros van de dieven, op afstand gevolgd door andere gewezen Oostbloklanden. De Albanezen waren op een bepaald ogenblik verdwenen uit de politiestatistieken, maar zijn sinds het openstellen van hun grenzen terug van weggeweest.
Binnen de inbrekersbendes zijn de taken goed afgebakend. Vrouwen en kinderen worden vaak ingeschakeld om op verkenning te gaan, bijvoorbeeld door onder een of ander voorwendsel aan te bellen en zo na te gaan of er iemand thuis is. Kinderen worden soms ook ingeschakeld om zich door nauwe doorgangen te wurmen. Maar het inbreken en stelen zelf blijft een taak voor de mannen.
De diverse nationaliteiten hebben zich klaarblijkelijk ook gespecialiseerd. De Roemenen zijn het meest bezig met het inbreken zelf. De Albanezen lijken zich toe te leggen op heling van de gestolen goederen.
Federale formatie: 17 miljard moet van ergens komen
Federale formatie: 17 miljard moet van ergens komen
Schaf de regering van Brussel af, dat is toch te gek voor woorden, en dan is er nog een regering voor Franstaligen en nog een regering voor Walonie ???? Dit is toch toppunt van ABSURDISTAN.
Diplomaten en ministers laten betalen en senaat afschaffen en federale regering afschaffen 1 regering geen 5 !
Als er nu nog belastingen bijkomen dan roep ik op tot een NATIONALE staking zonder einddatum! Wie doet mee???. De smerige "postjespakkers" zijn er weer... het moet toch van ergens komen....'t zal weeral uit onze zakken komen zeker. Ik ben het beu punt.
85 dagen na de verkiezingen starten vanmiddag de onderhandelingen over een 'Zweedse' federale regering. Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) bepalen de thema's, maar als het van N-VA en Open Vld afhangt, wordt er eerst over geld gepraat. "We moeten het zo snel mogelijk eens raken over het budget. De postjes, daar is geen haast bij."
VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert vroeg federaal coformateur Kris Peeters (CD&V) hoe hij de komende onderhandelingsperiode ziet. Peeters gaf toe dat het geen gemakkelijke onderhandelingen zullen worden. "Maar we hebben de afgelopen 14 dagen hard gewerkt om nu de onderhandelingen te kunnen starten met nota's van de formateurs." Vooral de zware besparingen zullen de onderhandelingen niet makkelijker maken. Toch ziet Peeters dat volledig zitten.
Op de vraag of de mensen die besparingen hard gaan voelen, zegt Peeters: "Die 17 miljard moet van ergens komen natuurlijk, maar ik wil daar niet op vooruit lopen. We zullen dat op een rechtvaardige manier aanpakken." Over wie Europees commissaris wordt , wil Peeters niets kwijt. Volgens hem gaat het nu enkel om de inhoud, niet om de postjes.
Een wereldwijd tekort aan hazelnoten zou de kosten van Nutella fors de hoogte in kunnen laten schieten en daar is niemand blij mee.
De hazelnootvelden in Turkije, waar 70% van de hazelnoten in de wereld geoogst worden, werden eerder dit jaar vernield door een verschrikkelijke hagelstorm.
Dit incident zorgt ervoor dat de prijzen van de hazelnoten de hoogte in zullen schieten. In februari kostten de hazelnoten 6500 dollar per ton. Nu is de kostprijs voor eenzelfde hoeveelheid al 10.500 dollar.
Er wordt geschat dat er ongeveer 300.000 ton hazelnootbloemen werden vernield aan de kust van de Zwarte Zee in Turkije door het slechte weer.
Ook de vraag naar cacao is hoog, maar cacaoboeren hebben meer hulp nodig bij het oogsten van de bonen. Tegen 2020 zou de vraag naar cacao onhoudbaar zijn geworden waardoor ook die prijzen zullen verhogen.
Een wereldwijd tekort aan zowel hazelnoten als cacao zouden rampzalig zijn voor chocolademerken als Nutella. Nutella gebruikt 50 hazelnoten per 400 gram. Ferrero, het bedrijf dat Nutella maakt, gebruikt 25% van alle hazelnoten in de wereld, waardoor het de grootste koper is.
Gelukkig is Nutella lang houdbaar, dus we stellen voor dat je al enkele potten hamstert voor choco zo duur als goud wordt.
Vlaming blijft massaal thuis om snelheidscontroles te snel af te zijn..
zou men niet beter de omheiningen van transformatoren en reaktoren gaan controleren ?
Deze week extra inspanningen om de burger nog wat meer te beroven
De federale wegpolitie gaat van maandag tot zondag intensievere snelheidscontroles doorvoeren op de snelwegen en nationale autowegen. De actie kadert in een Europese operatie, die door Tispol, de vereniging van de Europese verkeerspolitiediensten, wordt gecoördineerd.
De operatie wordt in 25 Europese landen gehouden en zal in alle tien Belgische provincies worden uitgevoerd. Er zal daarbij op verschillende manieren worden gecontroleerd.
"Snelheid is een beslissende factor in ongeveer een derde van de dodelijke ongevallen en het is de belangrijkste factor bij ongevallen waarbij doden of zwaargewonden vallen", aldus voorzitter van Tispol, Koen Ricour.
In 2013 werden op een week tijd in 28 landen alles samen zo'n 720.000 snelheidsovertredingen geregistreerd.
NSZ pleit voor doortrekken btw-vrijstelling op schenking voedsel aan lokale goede doelen
NSZ pleit voor doortrekken btw-vrijstelling op schenking voedsel aan lokale goede doelen
Voedingszaken die voedseloverschotten schenken aan lokale liefdadigheidsinstellingen, moeten btw op de aankoopprijs terugstorten. Daardoor is het voor hen fiscaal interessanter om het voedsel te vernietigen in plaats van weg te schenken. “De wereld op z’n kop en maatschappelijk onverantwoord”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ vraagt aan de nieuwe federale minister van Financiën om de btw-vrijstelling die bijvoorbeeld wel geldt voor warenhuizen die voedseloverschotten schenken aan voedselbanken, door te trekken naar schenking aan lokale doelen.
Ruim de helft van de buurtwinkels geeft één of meerdere keren per week voedseloverschotten weg die ze niet meer kunnen verkopen, zo blijkt uit een rondvraag bij 426 handelaars. Ongeveer een derde van de niet-verkoopbare producten wordt zelf geconsumeerd en in mindere mate weggegooid, ruim een vijfde wordt weggegeven aan personeel en klanten en een kwart wordt geschonken aan lokale goede doelen of personen die het minder goed hebben.
Nog te veel producten krijgen echter geen bestemming op het moment dat de verbruiksdatum is verstreken. Dit komt volgens het NSZ doordat schenking aan lokale doelen niet vrijgesteld is van btw, wat sinds 2013 wel het geval is bij schenking van voedseloverschotten aan nationale voedselbanken. “Het kan niet dat het wegsmijten van voedingsmiddelen interessanter is voor een handelaar dan het wegschenken”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarom vraagt NSZ aan de nieuwe federale minister van Financiën om die btw-vrijstelling door te trekken naar schenking aan lokale doelen. “Dit samen met nog duidelijkere afspraken met vaste afhaalmomenten tussen buurtwinkels en lokale doelen moet nog meer verspilling tegengaan”, aldus het NSZ.
VREG wil dat stroomleveranciers gedragsregels naleven bij afbetalingsplannen
VREG wil dat stroomleveranciers gedragsregels naleven bij afbetalingsplannen
De Vlaamse energieregulator (VREG) eist dat de energieleveranciers minimale gedragsregels respecteren bij de aanpak van wanbetalers. Momenteel zijn te veel afbetalingsplannen te duur en bovendien zijn ze te vaak onrealistisch, zo schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
De VREG hield de meer dan 100.000 afbetalingsplannen van de energieleveranciers tegen het licht. Daaruit bleek dat een op de drie gezinnen die zo’n betaalplan hebben er niet in slagen het na te leven. Als gevolg daarvan worden ze vaak “gedumpt” door hun leverancier.
De VREG heeft daarom een reeks gedragsregels opgesteld waar afbetalingsplannen het best aan voldoen. Zo stelt de regulator voor dat er altijd een afbetalingsplan wordt toegestaan, behalve bij heel zware schulden. Betaalplannen zijn ook het best kosteloos en de toekenning ervan mag niet leiden tot hogere voorschotfacturen. Wie het afbetalingsplan één maand niet volgt, zou niet meteen gestraft mogen worden.
De regulator vraagt de energieleveranciers nadrukkelijk om die regels na te leven, ook al kan hij dat niet verplichten.
Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.
De nieuwe Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), wil snel overleg organiseren met de sector van dierenhandel en hondenkwekers, om komaf te maken met wantoestanden.
“De rotte appels moeten eruit.” Hij reageert daarmee op een artikelenreeks in het Belang Van Limburg, waar de schrijnende praktijken van illegale hondenkweek in Centraal-Europa aan de kaak worden gesteld. Dierenwelzijn is sinds 1 juli een Vlaamse bevoegdheid geworden.
Het Belang pakt dit weekend en de volgende dagen uit met gruwelijke reportages over de illegale puppyhandel in Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Bulgarije en Polen. De dieren leven er in veel te krappe kooien tussen de uitwerpselen; er wordt gefokt tot de teefjes letterlijk doodvallen. Jaarlijks worden tienduizenden puppy’s, die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, illegaal naar ons land gebracht, voor verkoop of voor verder transport naar Frankrijk. Volgens de krant wordt er op grote schaal gefraudeerd met registratiechips, paspoorten en vaccinatiestickers. Dit alles voor grof geldgewin: de Centraal-Europese kwekers krijgen een habbekrats, terwijl de dieren voor het vijf- of tienvoudige worden verkocht aan de Westerse consument.
De praktijken zijn al lang bekend, meer dan een jaar geleden bracht het VTM-magazine Telefacts nog een reportage over de wanpraktijken in de sector.
Dierenwelzijn is sinds de staatshervorming (1 juli) een gewestelijke bevoegdheid. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is naar eigen zeggen “geschokt” door de krantenreportage. Hij wil zo snel mogelijk overleg met de sector. “Het is duidelijk dat de rotte appels eruit moeten. Ik denk dat de sector daar ook vragende partij voor moet zijn”, zegt hij aan de VRT-redactie. Hij wil zondag nog niet in detail treden over de inhoudelijke maatregelen die hij zou kunnen nemen.
Uitbaters van lokale supermarkten eten een derde van hun voedseloverschotten zelf op. ‘De winstmarges zijn klein. Het zou zonde zijn producten weg te gooien’, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in Het Nieuwsblad op Zondag. Ze beklemtoont dat er ook veel aan goede doelen wordt weggeschonken.
Ruim de helft van buurtsupermarkten geeft één of meerdere keren per week voedseloverschotten weg, zo blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het gaat om producten die hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden of waarvan de verpakking is beschadigd. De bestemmelingen zijn heel vaak lokale sociale initiatieven.
‘Logisch, want buurtwinkels staan heel dicht bij de lokale bevolking. Ze ondersteunen liever een plaatselijk goed doel, dan een vereniging zoals de Nationale Voedselbanken, waarmee ze veel minder een band hebben’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
En zo belandt ongeveer een kwart van de voedseloverschotten van buurtwinkels bij plaatselijke goede doelen. Nog eens een vijfde wordt weggegeven aan personeel of klanten. En toch ook opmerkelijk: zowat een derde van alle overschotten – van voedsel dat voor alle duidelijkheid de consumptiedatum niet heeft overschreden – belandt in de keuken of de ijskast van de uitbater zelf.
NSZ pleit voor doortrekken btw-vrijstelling op schenking voedsel aan lokale goede doelen
Voedingszaken die voedseloverschotten schenken aan lokale liefdadigheidsinstellingen, moeten btw op de aankoopprijs terugstorten. Daardoor is het voor hen fiscaal interessanter om het voedsel te vernietigen in plaats van weg te schenken. "De wereld op z'n kop en maatschappelijk onverantwoord", zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ vraagt aan de nieuwe federale minister van Financiën om de btw-vrijstelling die bijvoorbeeld wel geldt voor warenhuizen die voedseloverschotten schenken aan voedselbanken, door te trekken naar schenking aan lokale doelen.
Zeven gekke dingen die gebeuren tijdens onze slaap
Zeven gekke dingen die gebeuren tijdens onze slaap
Slaap: een vreedzaam woord op zich... Toch spookt ons lichaam heel wat uit terwijl we (hopelijk) lekker liggen te dromen. Wist je bijvoorbeeld dat je enkele centimeters groeit tijdens je nachtrust? Lees hier nog zes andere weetjes.
* Je groeit Hoewel je niet meteen wakker zal worden met de lengte van een basketballer, groei je elke nacht enkele centimeters. De schijven in je wervelkolom die fungeren als kussens tussen je botten worden tijdens je slaap namelijk groter omdat het gewicht van je lichaam minder hard 'drukt' dan wanneer je staat.
* Je spieren zijn tijdelijk verlamd Het klinkt eng, maar het is net die verlamming die ervoor zorgt dat je niet spontaan begint te slaapwandelen en weerhoudt ons ervan echt roekeloos te bewegen.
* Je ogen trillen Tijdens je slaap is het heel goed mogelijk dat je ogen van links naar rechts schieten en terug. Een uitleg voor het fenomeen is volgens onderzoekers nog steeds niet gevonden, maar naar alle waarschijnlijkheid gebeurt het wanneer we diep dromen en vooral wanneer je bijna wakker wordt. Het zou ervoor zorgen dat je (hopelijk) fris en monter ontwaakt.
* Je raakt seksueel opgewonden Niet alleen mannen kunnen tijdens de nacht seksueel opgewonden raken, ook vrouwen worden regelmatig geprikkeld. Dankzij de verhoogde activiteit in je hersenen, heeft je lichaam meer zuurstof nodig waardoor je bloedsomloop verhoogd wordt. Zo wordt er ook meer bloed naar de geslachtsdelen gestuurd waardoor die wel eens kunnen 'opzwellen'.
* Je buik zwelt op Je zal het waarschijnlijk niet graag horen of het zelfs 'vies' vinden maar tijdens je nachtrust valt ook je anale sluitspier wat stil waardoor die wat losser wordt. Zo wordt het veel moeilijker om die sluitspier onder controle te houden en ontsnapt er wel af en toe eens een windje. Gelukkig is ook je neus wat minder wat minder actief en haalt die vervelende geur je niet uit je slaap.
* Je kan last hebben van spasmen Ook het gevoel dat je precies 'valt' wannneer je indommelt? Ook dit is weer een samenstrekking van je spieren waarvoor niet meteen een verklaring te vinden is. Sommige deskundigen denken dat deze spasmen te maken hebben met angst of een onregelmatig slaappatroon terwijl andere het gewoon als iets onvermijdelijk zien.
* Je vermagert Dankzij transpiratie en het uitademen van warme lucht, kan het zijn de je 's ochtends een paar grammetjes kwijt bent. Dit gebeurt tijdens de dag ook, maar wordt tegengegaan wanneer we eten of drinken. Als je echter maar vier of vijf uur per nacht slaapt, kan je best kiezen voor slimme voeding en extra lichaamsbeweging. Om je taille te versmallen, heb je namelijk minimaal zeven uur slaap per nacht nodig.
Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, geeft donderdag toe dat de situatie rond de energiebevoorradingszekerheid in België ‘ernstig’ is. ‘Op korte termijn verwachten we geen problemen’, zegt woordvoerster Barbara Verhaegen, maar als het kouder wordt dreigt er wel een tekort aan elektriciteit.
De woordvoerster van Elia reageert daarmee op het nieuws dat kernreactor Doel 4 zeker tot het einde van het jaar buiten gebruik is. Zowat de helft van het Belgische nucleaire productiepark ligt nu uit. ‘Problemen dreigen vanaf eind oktober, begin november’, aldus de woordvoerster.
Van paniek was donderdag nog geen sprake bij de netbeheerder. ‘Elia gaat met de betrokken overheden overleggen over de volgende stappen’, zegt Verhaegen. Volgens haar kunnen er bijvoorbeeld maatregelen genomen worden voor het optimaliseren van het netwerk, ‘bijvoorbeeld door onderhoud te vertragen’.
‘Laat ons ook afwachten wat er met Doel 3 en Tihange 2 gaat gebeuren’, klinkt het. Beide reactoren, goed voor zo’n 2.000 MW capaciteit, liggen al sinds het voorjaar stil wegens uitgebreid onderzoek naar haarscheurtjes. In het najaar zou een nieuwe evaluatie gemaakt worden.
Strategische reserve pas beschikbaar vanaf 1 november
Een uitbreiding van het Belgische productiepark is op korte termijn niet mogelijk, geeft Elia toe. Wel werkt men aan een strategische reserve, maar die kan pas vanaf 1 november ingezet worden. ‘Het gaat om 850 MW’, aldus de woordvoerster.
Een andere maatregel kan bestaan uit het sensibiliseren van de bevolking, om energieverbruik te doen dalen. In uiterste nood zal het afschakelingsplan moeten worden geactiveerd. Maar Elia wil hierover geen details kwijt: ‘dat is een bevoegdheid van de regering’.
Die heeft nog even tijd, Elia verwacht pas vanaf eind oktober, begin november mogelijke problemen op het net. ‘Dan zien we traditioneel de belasting op ons net toenemen. Veel hangt ook af van het weer.’ Ter illustratie: het energieverbruik in België ligt nu op 8.000 à 9.000 MW, maar stijgt in de wintermaanden tot 12.000 MW. De nucleaire capaciteit neemt daarvan normaal de helft in beslag, maar door de problemen bij Doel 3 en 4 en Tihange 2 is 3.000 MW buiten gebruik.
Ja inderdaad goede kwaliteit...helaas ken of herken ik deze man niet
Foto is duidelijker dan die van de bewakingscamera's die we altijd zien
Dinsdag 12 augustus brak deze man op klaarlichte dag in in een huis in Sint-Gillis-Waas. De eigenaar kon de man op heterdaad betrappen, maar die kon ontkomen via de achtertuin van de buren. De buren konden de man op camera vastleggen.
De inbreker ging aan de haal met juwelen en geld. Steven Merckx postte hetfilmpje van de vlucht van de inbreker op zijn Facebookpagina en hoopt zo dat de man snel kan gevat worden.
Kent u deze man of heeft u bruikbare tips? Neem dan contact op met de politie van Sint-Gillis-Waas: 03/470.27.30.
Hoeveel geld krijgen de Vlaamse partijen voor hun werkingskosten? Hoeveel verdient een Vlaams politicus en welke voordelen krijgen ze? Gaan ze daar ook in besparen, of gaan ze rustig door met graaien terwijl wij wel moeten besparen?
Een triest dieptepunt in zijn mooie loopbaan, Bourgeois, ooit Vlaamsgezind², nu niks meer
Wat is er dan veranderd? Ze snoeien elke keer in onderwijs, de welzijnssector en de socio-culturele sector. Andere sectoren kennen onze politici niet. Dus wat zit groen en sp.a te zagen? Ze deden exact hetzelfde. Ik ben wel benieuwd wanneer ze de echte geldverslinde sectoren eens gaan aanpakken. Zoals de werkloosheidsuitkeringen in de arbeidssector bvb? Maar ook N-va houdt hier mooi de handjes af. V voor verandering, laat mij niet lachen...
Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister Annemie Turtelboom van Begroting geven meer uitleg over hoe ze precies gaan besparen. Ze zijn daarvoor teruggeroepen uit vakantie. De oppositie had erop aangedrongen, omdat er voorbije weken verschillende cijfers zijn gelekt. Die cijfers suggereren dat de Vlaamse regering zwaar gaat snoeien, vooral in het onderwijs, de welzijnssector en bij de socio-culturele verenigingen.
De burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, is boos op telecombedrijf Telenet omdat hij zijn oude digicorder tegen een meerprijs moet vervangen door een nieuw exemplaar. 'We behandelen iedereen op dezelfde manier, ook de burgemeester Lippens. We hebben al onze klanten hetzelfde commerciële aanbod gedaan', zo reageert Telenet.
'Ik ben enorm mistevreden. Dit is pure demagogie', aldus Lippens, die zijn ongenoegen eerst tegen Het Laatste Nieuws uitte. 'De klanten worden gedwongen een andere digicorder te kopen. Niet iedereen kan dat. Ze zeggen dat de technologie evolueert, maar die evolueert constant. Wat is het volgende? Om de drie weken veranderen van digicorder?'
De burgemeester gaat zijn abonnement nu opzeggen, en overweegt hetzelfde te doen met alle abonnementen van de gemeente. 'We gaan dat goed bekijken, maar denken er over na om dit naar de gemeenteraad te brengen. We gaan ons niet laten doen. Telenet lapt ons dat al voor een tweede keer, nadat ze eerste alle kanalen op een andere post hadden geplaatst. Ik ga iedereen een overstap naar Belgacom adviseren', aldus Lippens.
Telenet heeft naar eigen zeggen al contact gehad met de burgemeester. 'Telenet heeft iedereen goed ingelicht, via brieven, pancartes enzovoort. We betreuren dat hij nu pas zijn ongenoegen uit, en via de media.'
De wissel van zo’n 100.000 digicorders verloopt vlot volgens Telenet. 'Vanaf 2 september sturen we geen signaal meer naar de oude decoders. Mensen die tegen dan nog geen nieuwe decoder hebben, kunnen wel nog analoog naar televisie kijken.'
Straatmuzikanten hebben soms ongebruikelijke instrumenten maar het instrument dat Jake, ofwelPipe Guy, bespeelt heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Deze Australiër maakte onlangs in een shoppingcentrum in Adelaide muziek met een trom, een aantal pvc-buizen en een paar slippers. Je zou het niet verwachten maar de muziek is best leuk om naar te luisteren.
De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch slaat alarm omdat er allerlei dieren in ons eten zitten. Zo wordt luizenwax gebruikt om appels te laten glanzen, zit er vis in fruitsapjes en rundsvlees in chips. Dat schrijft De Volkskrant.
Foodwatch vindt het niet kunnen dat de dierlijke bestanddelen niet op etiketten staan vermeld. Daardoor wordt het voor vegetariërs, Islamitische en Joodse gemeenschappen wel heel moeilijk om hun overtuiging na te leven. Meike Rijksen van Foodwatch zegt dat veel vegetariërs kaas eten, maar die is niet vrij van vlees. ‘Er zit stremsel uit de maag van geslachte kalveren in’, zegt ze in de krant. Verder bevat brood l-cysteine. Deze smaakversterker is gemaakt van dierenhaar of -pluimen. In pepermuntjes van Wilhelmina of Mentos, en café Noir en Becel Light zit dan weer varkensgelatine. Veel vruchtensapjes bevatten visgelatine.
Verborgen luizen
Voor moslims is het vaker nog moeilijk om ‘veilig’ voedsel te vinden. Veel producten komen immers tot stand dankzij insecten of stoffen die gemaakt zijn met behulp van insecten. Dat is echter ‘haram’, wat zoveel betekent als onrein. Om een idee te geven van welke insecten we allemaal binnenspelen: appels, peren en citrusvruchten glanzen dankzij schellak. Dit wordt gemaakt van luizenafscheiding. Bepaalde soorten yoghurt bevatten zelfs gemalen luizen, zoals Zuivelhoeve BoerenYoghurt. De zogenaamde voedselwaakhond zegt dat dit wel op het etiket staat onder de benaming karmijnzuur. Al weten weinige consumenten wat dat betekent.
Betere etiketten
De oplossing voor dit probleem? Foodwatch roept consumenten om op een petitie te tekenen voor een betere etikettering op producten. Die zal dan naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers worden gestuurd. De Nederlandse organisatie heeft een (onvolledige) lijst op haar site geplaatst met bekende voedingsmiddelen die verborgen dierlijke ingrediënten bevatten. Hier kan je deze bekijken en vind je ook het petitieformulier.
Schuift CD&V op naar rechts? Bij de volgende Federale verkiezingen in de zeer nabije toekomst, zullen CD&V samen met MR vooral richting drempel-partijen schuiven. Want welke kiezer zal die mensen nog geloven?
Zoals in andere partijen loopt ook in de CD&V bepaalde breuklijnen die voor wijzigingen kunnen zorgen. Ook binnen de NVA zijn breuklijnen aanwezig, tussen de harde kern en de gematigden. Hun regeringsdeelname zal uitsluitsel geven in hoeverre deze doorwegen in de partij. Het zou goed kunnen dat op langere termijn er een wijziging komt van het huidige partijlandschap wat voor de toekomst zou wel eens interessant zou kunnen zijn.
De Zweedse coalities plaatsen CD&V op een ideologisch kruispunt. Sommigen menen dat ze als meest linkse partij van de coalitie zichzelf als verdedigers van de solidariteit in de markt kunnen zetten. In een scenario dat voorlopig waarschijnlijker lijkt, staan de christendemocraten echter voor een duurzame verharding van haar programma. Wat wordt het voor CD&V? Blijft ze vaandeldrager van het compromis of wordt ze slippendrager van rechts?
Begripsverkrachting
Het probleem met christendemocraten in een rechtse regering is dat ze op hun tenen moeten lopen om het beleid te verzoenen met hun ideologische uitgangspunten. Creatieve bollebozen gaan dan aan de slag om ideeën een andere betekenis toe te schrijven, om wat krom is recht te kunnen praten.
Dat is wat er rond de eeuwwisseling gebeurde bij onze noorderburen. Onder leiding van Jan Peter Balkenende werd het CDA toen opnieuw de leidende partij in Nederland, met een opvallend rechts programma. In de plaats van het poldermodel voor een verzorgingsstaat schoven ze een confrontatiepolitiek naar voren, met minder overheidsinmenging, maximale individuele verantwoordelijkheid en privatiseringen in de zorgsector en het onderwijs.
Ter verdediging beriepen de Nederlandse christendemocraten zich op het principe van subsidiariteit. Dat is een fundamenteel principe uit de christelijke sociale leer dat aangeeft dat de overheid zich niet moet inlaten met kwesties die gemeenschappen op een lager niveau zelf kunnen aanpakken. De spitsvondigheid was dat ze nu niet langer lokale gemeenschappen en verenigingen, maar de individuele burger beschouwden als uitgangspunt van het subsidiariteitsbeginsel. Zo werd subsidiariteit opeens een synoniem van maximale individuele verantwoordelijkheid.
Een principe dat wezenlijk tot het gemeenschapsdenken behoort, werd op die manier ingepalmd door het individualistische denken. Als politieke marketing kon zoiets tellen, maar intellectueel gezien was dat niets minder dan begripsverkrachting. Eens zo’n verdraaid discours ingang heeft gevonden, is het bovendien moeilijk om de klok terug te draaien.
Vandaar het risico op een duurzame verrechtsing. Dat zien we ook in Nederland. Zo is het quasi ondenkbaar dat het CDA van vóór Balkenende ooit in zee zou zijn gegaan met Geert Wilders.
Participatie
Vervalt CD&V in dezelfde zonde? Wat subsidiariteit was voor het CDA, zou het principe van participatie wel eens kunnen worden voor CD&V. Ooit drukte participatie uit dat je deel uitmaakte van een gemeenschap, tegenwoordig betekent het dat je op jezelf aangewezen bent.
Bij uitstek voor de christendemocratie is participatie altijd een kwestie geweest van opgenomen zijn in een sociaal weefsel van verantwoordelijkheid én solidariteit. Dat staat onder druk. Van de burger wordt nu verwacht dat hij participeert aan de samenleving, wat dan concreet betekent dat hij zelfredzaam is en op die manier geen ‘last’ is voor de overheid. Wie zelf zijn boontjes dopt, participeert aan de samenleving.
Wie rekent op de overheid, plaatst zichzelf buiten de samenleving. Falen in zelfredzaamheid heb je immers aan jezelf te wijten. Daaraan ben je schuldig tot het tegendeel bewezen wordt. Als burgers zichzelf willen organiseren in de coöperatieve en solidaire verbanden van het middenveld, dan is dat prima, zolang ze ook in dat geval niet op ondersteuning van de overheid rekenen.
Gaat CDV&V mee in de ruk naar rechts?
Dat rechtse discours van absolute individuele verantwoordelijkheid en uitholling van solidariteit vindt steeds meer ingang. Invloedrijke stemmen als die van de Britse psychiater Theodore Dalrymple – zowat de goeroe van Bart De Wever – vuren die verharding van de samenleving aan.
In de Zweedse coalities moet het tegengewicht vooral van de christendemocraten komen. Misschien wel dé politieke vraag van de komende vijf jaar is dus of CD&V meestapt in de ruk naar rechts. De Vlaamse christendemocraten waren tot nu toe een heel stuk socialer ingesteld dan hun geestesgenoten uit Nederland of Duitsland. Gaat CD&V dezelfde toer op als CDA en CDU/CSU, of behoudt ze haar identiteit?
De vraag is dan niet alleen of CD&V vasthoudt aan haar ideologische uitgangspunten, maar ook of ze die niet gaat verdraaien. Ofwel zal de partij erin slagen om het beleid een voldoende sociaal profiel mee te geven, ofwel zal ze onder druk komen om haar aandeel in een rechtse regering te rechtvaardigen.
Eens ze dan in eigen rangen overtuigd geraken dat begrippen als subsidiariteit of participatie anders ingevuld moeten worden, kan het gezicht van de Vlaamse christendemocratie voor lange tijd veranderen. Hardnekkige ideeën zijn immers duurzamer dan een legislatuur.
Debat?
De voorlopige berichten over de besparingen van de Vlaamse regering zijn een teken aan de wand. Het feit dat gezinnen en verenigingen – traditioneel de twee oogappels van de christendemocratie –zwaar geviseerd worden, suggereert dat de ideologische prioriteiten aan het verschuiven zijn.
Vijf jaar is lang en ze zijn nog niet eens echt begonnen. Tijd genoeg om mijn ongelijk te bewijzen. De lopende onderhandelingen bieden alvast de nodige kansen.
Als CD&V zich dan toch rechtser van het centrum aan het positioneren is, ondanks een campagne waarin Kris Peeters zich opwierp als de verdediger van een warm en sociaal Vlaanderen, dan verdienen haar kiezers en haar leden een open en kritisch debat, in plaats van een sluipende pervertering van het gedachtegoed. De christendemocratie van de eenentwintigste eeuw is immers de inzet.
(Dries Deweer is politiek filosoof. Hij is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek –Vlaanderen verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven.)
Bourgeois en Turtelboom geven uitleg over Vlaamse besparingen
Bourgeois en Turtelboom geven uitleg over Vlaamse besparingen
Als ze uitleg beginnen geven voor September hangt er stront aan de knikker
Beginnen ze nu toch in hun broek te doen zodat ze nu plots wel uitleg willen geven over de Vlaamse besparingen ?
Van alles dat Turtelboom de laatste jaren kwam uitleggen is er weinig tot niets uitgekomen.
Donderdag om 14.00 uur komt de commissie ad hoc van het Vlaams parlement bijeen over de "financiële toestand van de Vlaamse overheid". Bedoeling is dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom naar het parlement afzakken. Dat werd vernomen in de omgeving van parlementsvoorzitter Jan Peumans.
Aanleiding zijn de - al dan niet correcte - cijfers die de voorbije dagen lekten over de geplande besparingen van de nieuwe Vlaamse regering en de vragen vanuit de oppositie om inzage te krijgen in de begrotingscijfers.
Webbrowsers zijn de toegangspoort tot het internet. Hoewel we het misschien niet altijd beseffen, zijn we sterk afhankelijk van onze webbrowser om onze e-mails te controleren, het laatste nieuws te volgen of onze financiële middelen te beheren. Een browser moet dan ook over enkele essentiële beveiligingsfuncties beschikken, want een zwakke beveiliging kan de prestaties van jouw computer beïnvloeden en aantasten of de deur openzetten voor schadelijke software en zelfs cybercriminelen.
Maar welke browser kies je dan? Hoe kun je nu weten welke browser de beste is uit de tien opties die je hebt? BullGuard heeft alle aspecten op een rijtje gezet die je moet afwegen bij het kiezen van een goede browser.
Op het eerste gezicht lijken Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome enzovoort allemaal heel erg op elkaar. Want naast wat toeters en bellen verschillen ze niet echt veel van elkaar, behalve vanuit veiligheidsoogpunt. Sommige verschillen zijn vrij subtiel, andere eerder subjectief en sommige zijn inherent aan hoe de webbrowser in elkaar steekt. Alle browser vertonen sterke en zwakke punten en BullGuard, een expert in internet security, heeft deze dan ook per browser duidelijk opgelijst.
De kwetsbare plekken van Internet Explorer
Internet Explorer van Microsoft is waarschijnlijk de meest bekende browser, aangezien hij op heel wat computers automatisch geïnstalleerd is. Jammer genoeg heeft deze browser ook de reputatie kwetsbaar te zijn voor lekken en zijn er in het verleden al een aantal ernstige beveiligingslekken opgedoken. Die waren het gevolg van de browser-oorlog waarin Microsoft de bovenhand probeerde te krijgen waardoor nieuwe versies van de browser te snel werden gelanceerd.
De huidige versie van Internet Explorer is vrij robuust en waterdicht, want hij slaagt er goed in om schadelijke software op te sporen. Microsoft heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op veiligheid en dat heeft duidelijke gevolgen gehad voor de nieuwste versie, hoewel er nog steeds beveiligingslekken opduiken.
Een ander probleem met Internet Explorer is dat het programma gebaseerd is op een merkgebonden code zoals alle software van Microsoft. Dat betekent dat programmeurs en websitebouwers niet kunnen zien wat er zich onder de motorkap afspeelt. Door de recente onthullingen over de NSA, heeft dit alarmbelletjes doen rinkelen in de ontwikkelaarsgemeenschap, waar velen zich afvragen of het bedrijf schoorvoetend een of andere deal heeft gesloten met de NSA en een achterpoortje heeft ingebouwd waarlangs de spionnen gebruikers kunnen afluisteren.
Chrome – delen met Google
Google Chrome heeft een goede reputatie op het gebied van veiligheid, maar aangezien Google openlijk heeft verklaard dat het in de toekomst meer gegevens van gebruikers wil vergaren, bundelen en verkopen, moeten we misschien toch wat vraagtekens plaatsen bij deze browser. Eenvoudig gezegd: wanneer je Chrome gebruikt, vertel je Google in feite wat je browsergewoontes zijn, waardoor je hen de informatie op een presenteerblaadje aanbiedt. Deskundigen in de sector beschouwen Chrome dan ook als een ernstige bedreiging voor de privacy.
Robert Epstein van US News vat het goed samen: “Elke zoekopdracht die je met Googles alomtegenwoordige zoekrobot uitvoert – of het nu gaat om medische informatie of informatie over psychische gezondheid, nieuws over jouw favoriete kandidaat-burgemeester, de datum van het buurtfeest in jouw straat, informatie over hoe je de woedeaanvallen van jouw kind moet aanpakken, de remedie voor een slechte adem of de laatste nieuwe seksspeeltjes, helpt het bedrijf om uw interesses te volgen en na verloop van tijd een gedetailleerd dossier over jou aan te leggen waarin nagenoeg elk aspect van jouw persoonlijkheid, jouw favoriete eten, godsdienstige overtuiging, medische problemen, seksuele voorkeur, opvoedingsproblemen, politieke kleur enzovoort beschreven is.”
Firefox – de open-sourcebrowser
Deskundigen geven gewoonlijk de voorkeur aan Firefox van Mozilla. Van deze browser wordt wel eens gezegd dat hij een kleine voetafdruk heeft, wat betekent dat er minder plekken zijn waarop hackers kunnen binnendringen. Extra’s als Adobe Flashplayer worden niet met de browser gebundeld, waardoor er minder code nodig is. Bovendien is Firefox open-sourcesoftware. Dat betekent dat iedereen die over de nodige middelen, kennis en interesse beschikt, deze browser kan opengooien om de code te bekijken en kan bestuderen hoe de browser uit programmeeroogpunt in elkaar zit.
Dat lijkt misschien geen goede zaak, maar dat is het wel. Het betekent immers dat er niets verborgen kan worden (zoals volgsoftware) en die openheid is nu net het sterke punt van deze browser. Bovendien geniet hij ook een goede reputatie wat de intrekking van SSL-certificaten betreft. Wanneer een SSL-certificaat wordt ingetrokken, betekent dat dat diegene die het certificaat heeft aangemaakt, niet langer te vertrouwen is. SSL-certificaten zijn kleine gegevensbestanden die een cryptografische sleutel digitaal verbinden aan de gegevens van een organisatie. Wanneer het certificaat op een webserver wordt geïnstalleerd, worden het slot en het https-protocol geactiveerd en kan een beveiligde verbinding tot stand worden gebracht tussen een webserver en een browser. Als het certificaat is ingetrokken, zou het goed kunnen dat er schadelijke code op de website is geplaatst.
Opera – een minder populaire keuze
Opera is een onopvallende browser die niet zo populair is als de verige browsers. Hij heeft echter wel een goede reputatie op het gebied van veiligheid en staat erom bekend veiligheidslekken sneller te dichten en nieuwe beveiligingsfuncties sneller te implementeren dan de andere browsers. Net zoals Internet Explorer is Opera echter ook merkgebonden: wie achterdochtig is, zou dus kunnen denken dat deze browser iets verbergt. Het marktaandeel van Opera is echter zo klein, dat dat nauwelijks denkbaar is. Bovendien staat deze browser bekend om zijn goede ondersteuning, wat altijd handig is als je overschakelt op een nieuwe browser.
Safari van Apple
In dit artikel hebben we de belangrijkste browsers op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk nog meer, zoals Safari van Apple. Safari wordt niet langer ondersteund voor Windows en krijgt geen beveiligingsupdates meer dus deze browser gebruiken op Windows is dan ook een slecht idee.
Conclusie
Door alle browsers te bekijken en basisfuncties als het blokkeren van pop-ups, ondersteuning voor html5 en incognito surfen, en andere functies zoals flash onder de loep te nemen, konden we er al snel een aantal elimineren. Nadat we ook de beveiligings- en privacyfuncties grondig hadden uitgespit, waren er nog maar een paar over. Aan het eind van de rit gaat onze stem echter zonder enige twijfel naar Firefox.
Een overzichtje van de belangrijkste redenen waarom wij Firefox eruit pikten als veiligste webbrowser:
Je kunt een master-wachtwoord instellen in de Password Manager
Uitstekende controle over cookies
Het is een fluitje van een cent om je favoriete zoekmachine in te stellen
Met de Blocklist Feature worden alle beschikbare add-ons waarvoor veiligheidslekken bekend zijn, geblokkeerd
De browser wordt vaak geüpdatet
Aparte vensters voor downloads, zodat je nooit iets hoeft te missen
Hakbijl regering-Bourgeois dwingt gezinnen tot keuzes
Hakbijl regering-Bourgeois dwingt gezinnen tot keuzes
Nva aan de macht = armoede voor iedereen.
Mevrouw Lieten kan dan wel een schuldenberg hebben gemaakt, maar toevallig regeerde de N-VA al 9 (!) jaar lustig mee.
Ingrid Lieten, Vlaams parlementslid voor sp.a en oud-minister, reageert scherp op de cijfers van de bezuinigingsoperatie van de nieuwe Vlaamse regering die dit weekend circuleerden. Er zou zwaar worden gesnoeid in de subsidies voor sociale organisaties en culturele instellingen, wat volgens Lieten onbegrijpelijk is. "De regering-Bourgeois haalt de hakbijl boven en ontziet niemand", zegt ze. Lieten klaagt dat gezinnen gedwongen zullen worden keuzes te maken.
Ingrid Lieten, Vlaams parlementslid voor sp.a en oud-minister, reageert scherp op de cijfers van de bezuinigingsoperatie van de nieuwe Vlaamse regering die dit weekend circuleerden. Er zou zwaar worden gesnoeid in de subsidies voor sociale organisaties en culturele instellingen, wat volgens Lieten onbegrijpelijk is. "De regering-Bourgeois haalt de hakbijl boven en ontziet niemand", zegt ze. Lieten klaagt dat gezinnen gedwongen zullen worden keuzes te maken.
"Niet alleen de kinderopvang, het onderwijs of het busabonnement van de kinderen worden duurder, ook het lidgeld van de scouts of de lokale voetbalclub wordt dat."
Ingrid Lieten
Lieten vreest dat het verenigingsleven het de komende vijf jaar met 1 miljard euro minder subsidies zal moeten stellen. "Allerhande jeugd-, sport- en culturele verenigingen reageren verbijsterd op de cijfers die uitlekten en gelijk hebben ze", reageert ze. "Dit is niet minder dan een aanslag op het sociale weefsel van onze samenleving."
Chiro, scouts, toneelgezelschappen, sportverenigingen... zullen allen hun prijzen voor activiteiten moeten verhogen als ze hun voortbestaan niet in het gedragen willen brengen, aldus Lieten. "Gezinnen worden zo gedwongen keuzes te maken: niet alleen de kinderopvang, het onderwijs of het busabonnement van de kinderen worden duurder, ook het lidgeld van de scouts of de lokale voetbalclub wordt dat. Wat gaan al die mama's en papa's zeggen? "Sorry jongen, dit jaar kun je niet op kamp, want je busabonnement kostte al te veel'? "
Lieten zet de regering van minister-president Geert Bourgeois - met N-VA, CD&V en Open Vld - weg als "een harde en rechtse factuurregering". "Alle verenigingen maken zich terecht ongerust. Het water staat hen al vaak aan de lippen en wat doet de regering? Er nog een emmer water bovenop gooien."
"Ik begrijp dit niet goed" Een organisatie die zich alvast ongerust maakt is de Gezinsbond. Die vreest het ergste omdat het minimumtarief voor kinderopvang voor kansarme gezinnen zou worden opgetrokken. Dat meldt de VRT.
"Dat minimumtarief is het tarief dat gezinnen die in een moeilijke en kwetsbare positie zitten, moeten betalen", stelt Manu Keirse van de Gezinsbond. "Een verhoging vinden we dan ook moeilijk aanvaardbaar."
Volgens Keise gaat de verhoging ook volledig in tegen wat er in de regeringsverklaring te lezen staat. "Die zegt immers uitdrukkelijk dat de Vlaamse regering extra inzet op betaalbare opvang voor gezinnen met een armoedeproblematiek. Ik begrijp deze maatregel dus niet goed."
Open brief aan de regering-Bourgeois: 'Vlaanderen bestaat niet alleen uit cijfers'
Open brief aan de regering-Bourgeois: 'Vlaanderen bestaat niet alleen uit cijfers'
Volgens cijfers die De Morgen kon inkijken, wil de regering-Bourgeois 203,7 miljoen euro per jaar besparen op cultuur en het verenigingsleven. Dit cijfer zorgt voor consternatie in een sector die de voorbije jaren al met de beruchte kaasschaaf van de vorige regering te maken kreeg.
Er lekte iets uit. Enkele cijfers, die de visie van uw regering weerspiegelen. "Vlaanderen kan en moet beter" herhaalde u tijdens uw regeerverklaring. Nu weten we wat u met die 'beter' bedoelt.
Vlaanderen bestaat niet louter uit cijfers. Vlaanderen bestaat uit mensen. U weet wel, mensen. U kent ze wel. U heeft ze vast al gezien. Het zijn die dingen die naar festivals gaan. Het zijn die dingen die naar school gaan, die op een bus stappen. Het zijn die dingen die naar theater gaan. Het zijn die dingen die daarna op café zitten. Het zijn die dingen die andere, kleinere dingen afzetten om dan te kunnen gaan werken. Het zijn die dingen die samen op kamp trekken. U kent ze wel. U heeft ze vast al gezien.
Het leven is geen optelsom. Er wordt gepraat over zuurstof voor bedrijven, maar de zuurstoftoevoer voor mensen knijpt u af. Die zuurstof bestaat uit cultuur, verenigingen, onderwijs, kinderopvang,... Toevallig de zaken die essentieel zijn om te leven. Toevallig de zaken die mensen gelukkig maken. Toevallig de zaken waar u op bespaart.
We zouden willen dat we die 'toevallig' konden menen. Dat we konden geloven dat u hier echt niet aan heeft gedacht. Dat u dit nu leest en denkt: 'Och, ja, nu je het zegt. Ik ben ook meer dan een wandelende boekhouding.'
En ja, er moet bespaard worden. En ja, dat zal hard zijn. Onlangs was er dat verzonnen event, Tax Liberation Day. De Belgen konden vieren dat ze als laatste land eindelijk voor eigen rekening werkten. Verontwaardiging alom. Wij hebben er geen probleem mee zo lang te werken, als we zien in wat voor land we leven. En dan denken we aan die sociale organisaties, het openbaar vervoer, de culturele mogelijkheden of het betaalbare onderwijs. Maar dacht er iemand aan de multinationals die op nieuwjaar al hun Tax Liberation Day kunnen vieren? Wordt er bespaard op hun belastingsvoordeel?
"Snoeien om te groeien" luidt het credo volgens uw regeerverklaring. Maar weet dat u bespaart op sectoren (sociaal en cultureel) waarin mensen al onderbetaald werken en zich moeten redden met vrijwilligersvergoedingen omdat er te weinig geld is. En dat ze dat desondanks blijven doen, omdat ze die noodzaak voelen. Omdat ze zuurstof geven aan de mensen. Weet dat zij ervoor zorgen dat de horeca draait, mensen uit de nood geholpen worden, jongeren hun eerste podiumkans krijgen, die podia gebouwd worden en mensen weer zelfvertrouwen winnen.
Weet dat ondertussen al veelvuldig is aangetoond dat cultuur een motor voor de economie is. Weet dat als u bespaart op verenigingen, openbaar vervoer, onderwijs en cultuur, dat u dan bespaart op jeugd. En elke tuinman kan u zeggen: als je een jong stekje snoeit, is het dood.
Wilt u de bedrijven gelukkig maken, of de mensen? Wilt u de bedrijven zuurstof geven, of de mensen? En zeg niet dat het één het ander uitlokt. Professor Pascal Gielen wees er al op: we weten ondertussen dat welvaart vanaf een zeker niveau niet echt meer gelukkig maakt. Vlaanderen prijkt bovenaan het lijstje zelfdoding, en we slikken massaal antidepressiva. Wat wel wetenschappelijk is aangetoond, is dat cultuurparticipatie, net als sociale interactie, het verenigingsleven, de kans op mentale en fysieke gezondheid verhoogt.
Dus, voor u deze cijfers definitief maakt, denk eens aan de mensen. U kent ze wel, die dingen. U heeft ze vast al gezien.