MARCHE D'APRES-MIDI / CLUB DES MARCHEURS DE BELLEVAUX / BELLEVAUX 28/10/2006.
MARCHE DAPRES-MIDI
CLUB DES MARCHEURS DE BELLEVAUX.
BELLEVAUX.
Bellevaux, dorpje aan de samenvloeiing van de Ambléve en de Warche.
VAKWERKHUIS MARAITE 1792
We verlaten Bellevaux en het eerste prachtige vakwerkhuis is huis Maraite gebouwd in 1592 en wordt al sinds 1746 bewoond door zeven opeenvolgende generaties van de familie Maraite, tal van de eigenaars waren molenaar; de oude molen van Bellevaux werd pas in 1963 buiten werking gesteld. Deze zou gebouwd zijn in 1387. We wandelen door de prachtige vallei van de Ambléve, hier bevinden we ons in zijn rustig gedeelte en het is adembenemend mooi.
We komen nu in Bellevaux dorp, een prachtige oude hoeve is hersteld en in een van de stallingen is de ambachtelijke brouwerij van Bellevaux ondergebracht. Sinds een paar jaren proberen ze een ambachtelijk bier te brouwen en nu is het zover, De brouwerij gaat binnenkort open voor het publiek en brouwt men bier in de koperen ketels.
BROUWERIJ BELLEVAUX
De brouwer is nog bezig met het ophangen van het uithangbord, hij laat ons even binnenkijken naar de koperen ketels en geeft ons 2 flesjes Bellevaux Blondes mee om te proeven.
We verlaten Bellevaux en klimmen met een prachtig uitzicht als beloning, beneden ligt een bijzonder mooie vakwerkhoeve.
WARCHE
Wat verder komen we in het oude dorpje Warche, genoemd naar de rivier. De huizen in grijze steen, met vakwerk en de hopen hout voor de deur. Een gezellig dorpje waar de rivier door vloeit.
We wandelen verder en komen zo terug in Bellevaux. We komen aan de achterzijde van de brouwerij en komen terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige herfstwandeling, met mooie vakwerkhuizen en de brouwerij. Ook de natuur is nog prachtig, vlinders die nu nog vrolijk rondfladderen gewoon prachtig.
INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG / CHARLYS WANDERCLUB / MONTENAU 21/10/2006.
INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG
CHARLYS WANDERCLUB MONTENAU.
MONTENAU.
Montenau één van de 18 dorpjes van Amel, de landelijke gemeente met wondermooie dorpjes. Bijzonder mooi is het onafgebroken bosgebied dat wij al wandelend ontdekken. Een groene plek in het hart van de Eifel-Ardennen-regio.
In Montenau aan het oude station komt de 18 kilometer lange fietsroute die aangelegd werd op de voormalige spoorweg de Vennbahn waarlangs wij terug naar Montenau komen. Langs de spoorweg wordt het verhaal van de Vennbahn verteld. We verlaten het vertrek en trekken dadelijk het bos binnen waar het prachtig vertoeven is, de herfst heeft hier toegeslagen, de kleuren gewoon prachtig, we komen langs een boshuisje uit hout mooi geschilderd het valt dadelijk op.
We wandelen door het bos en genieten van al de pracht die ons de natuur biedt. We komen ook in Wolfsbusch. Waar een mooie legende over bestaat.
LEGENDE VAN HET WOLFSBUSCH
Eén legende verteld dat in de rotsspleten van de "Kuckerell" in de Wolfsbusch kabouters geleegd hebben en er maalstenen maakten. De afgewerkte maalstenen zouden ze 's nachts naar Montenau gebracht hebben en als tegenprestatie het eten van de inwoners van Montenau meegenomen hebben. Op een zekere dag zouden ze echter voor dag en dauw het dorp verlaten hebben. Niemand weet precies waarom. In hun haast hebben ze echter hun schatkist in de rotsspleet van de "Kuckerell" vergeten. Tot de dag van vandaag werd de schatkist nog niet terug gevonden.
We wandelen ook een stukje langs het riviertje de Amel. Het dorpje Amel is vernoemd naar het riviertje "Amel" in het Frans is dit "Ambleve". Deze rivier ontspringt ten noorden van Hepscheid een van de dorpjes van Amel. De watervallen van Coo, een populair toeristisch oord, liggen ook in de Amel. We komen terug naar Montenau langs de fietsroute van de Vennbahn we wandelen langs het natuurreservaat der Emmels
Wat ons verbaast is dat hier ons grootste waterzoogdier, de bever voorkomt. Hij is een echte landschapsarchitect, hij bouwt er dammen en burchten op de Emmels. Gezien hebben we de bever niet maar zijn knaagsporen wel. Een uitgestrekt natuurreservaat met vele zeldzame diersoorten. We komen aan de Montenauer hammenrokerij waar de heerlijke Ardeense ham wordt gerookt. In de vertrekhal is een standje van de hammenrokerij. Zo eindigt een prachtige herfstwandeling in de Oostkantons.
Natuurpark Our een prachtige streek om te wandelen, vertrek in Cornelyshaff een grote oude boerderij waar nu een bezoekerscentrum, een artisanale brouwerij en restaurant.
De Brasserie Ourdaller is gevestigd in het Natuurpark van de Our te Heinerscheid. Een ambachtelijke productie op de site van Cornelyshaff. «Hengeschter»: blond bier met lage gisting, «Wäissen Ourdaller»: tarwebier met hoge gisting volgens de traditie van de Duitse Weizen Bier, «Wëllen Ourdaller»: amberkleurig boekweitbier met hoge gisting. Heinerscheid, Kalborn en Lieler zijn typische Ardenner dorpjes op een hoogvlakte in de omgeving van de Our en de Clerve vallei. Monument ter ere van de 6e Amerikaanse pantserdivisie in Heinerscheid. Op enkele kilometer het landelijk dorpje Kalborn.
We vertrekken aan de brouwerij om dan door de prachtige natuur te wandelen, wondermooi zijn de bossen met nu en dan een stevige klim en dan dalen. In de bossen staan verschillende soorten paddestoelen we genieten van onze wandeling, Door de lanen door de bossen hebben we een prachtig zicht op de bomen en de herfstkleuren. De bladeren vallen en we wandelen door de ritselende bladeren, dit is nu echt herfst. We wandelen langs prachtige paden en langs trapjes naar het dal.
We klimmen uit het dal en komen zo op het plateau met prachtige zichten. We komen in Tintesmühle. Een klein dorpje met oude boerderijen en dan weer het bos in, we komen terug in Heinerscheid. Een prachtige wandeling in het natuurreservaat van de Our. De Our vallei is een prachtige streek, als we terug komen van Heinerscheid passeren we Oberhausen in België, als we deze richting uitkomen gaan we altijd een lekkere pannenkoek eten in Het Pannenkoekenhuis.
We stoppen nog even bij burg Reuland een ruïne waar de laatste jaren veel aan gewerkt is en het is altijd even genieten van het stadje en de rondgang rond de burg. Een gratis brochure, wijst ons de weg in en rond de burg. Met veel uitleg en interessante weetjes. Zo word verteld dat de graftombe van Balthasar von Pallant (+1625) en zijn gemalin in de parochie kerk St Stephanus te bezichtigen is, we dalen af naar de kerk om te gaan kijken.
Na het bezoek aan de kerk en het centrum klimmen we terug de burg. Een fijne dag in het natuurreservaat de Our.
Pompoenen, kalebassen in allerlei kleuren en gewichten geven sfeer en kleur aan het Pachthof. Heksen zijn zeer talrijk van de partij zijn. Soms parkeren ze zich wel eens verkeerd of letten ze niet goed op, en vliegen ze ergens tegenaan.
Vergeten we de kraaien en vleermuizen niet. In een afgelegen kerker hebben we nog een vergeten kamer gevonden, kortom het is weer bibberen en beven Vanaf het invallen van de duisternis is het griezelen bij de spookachtige effecten. Het is dan ook maar een kleine stap om je onder te dompelen in een sfeer van donker, heksen, tovenaars, pompoenen, vleermuizen, spinrag, vermanende stemmen
Op tonen van muziek begint het regelmatig te donderen en bliksemen In de schuur is er een doolhof, op zolder hebben we nog een vergeten kamer gevonden met in het bed een goedbewaard lijk Her en der kom je schedels tegen, Kortom te veel om op te noemen.
Een bezoek meer dan waard je kun je bezoek afsluiten in de gezellige ingerichte stal waar allerlei lekkers geserveerd word, niet te vergeten het Halloweenbier, en het eigen bier van het Pachthof
MIDWEEKWANDELTOCHT / DE VELDLOPERS / GULPEN 18/10/2006
MIDWEEKWANDELTOCHT
DE VELDLOPERS.
GULPEN. NL.
Een van de mooiste dorpen van het Heuvelland ligt in het dal van de Geul en de Gulp. De Gulpenerberg torent met een hoogte van 150 meter boven het dorpje uit. In de Gulpener bierbrouwerij maken ze verschillende lekker biertjes. Het Kasteel Neuborg met zijn kenmerkende gebouwen. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw, verbouwd en vergroot in de 18e eeuw en weer gerestaureerd rond 1950. Het is een kasteel met vorstelijke allure met hoge torens en uitgebreide neerhoven met dienstgebouwen. De Pannenkoekenmolen/Neuborgermolen uit 1712 heeft het grootste waterrad van Nederland. En niet te vergeten de natuur met zijn prachtige heuvels en weidse zichten. We vertrekken in het centrum en wandelen naar onze eerste bezienswaardigheid buiten het centrum het kasteel gelegen verscholen tussen het groen met een grote boerderij aan.
We wandelen door het landelijk landschap en komen in Roudborn. Een prachtige hoeve uit baksteen met speklagen in mergel.
We wandelen verder en komen langs de Miljoenenlijn. In de verte horen we de stoomtrein aankomen met zijn schrille fluit door de vallei. Boven onze hoofden komt de stoomtrein aangestroomd. Een mooi beeld de oude locomotief die stomend langs ons voorbij rijdt. We wandelen door de lange tunnel onder de spoorweg. We wandelen een prachtig natuurreservaat binnen. En komen zo in de gemeente Eijs.
Hier is een van de stations van de Miljoenenlijn. We wandelen naar de Gulpenerberg en zien het gehucht Wittem liggen. Van op deze berg hebben we prachtige panoramas over het landschap. Het is wel wat sprookjesachtig met de lichte mist over het landschap. We dalen af naar Wittem, langs het klooster en het kasteel van Wittem. Van de oorspronkelijk waterburcht met zeven torens, resten nu nog twee vleugels en een toren. Met een indrukwekkende hoeve in baksteen met speklagen. De koeien grazen in de weide voor het kasteel.
We steken de steenweg over en wandelen langs de weilanden naar de heuvel op de voorgrond met zijn beboste heuvels. Prachtige zichten op de omgeving. We wandelen door het dal met weerzijden beboste heuvelflanken. Zo komen we terug in Gulpen met zijn aangename straatjes en winkels. Een fijne en aangename wandeling op woensdag.
RANDONNEE DES BALLATIS / MARCHEURS DU SOUVENIR DE LEUZE / BLICQY 15/10/2006.
RANDONNEE DES BALLOTIS
LES MARCHEURS DU SOUVENIR DE LEUZE.
BLICQUY.
Blicquy in de heuvelstreek in het land van Ath waar verbondenheid met de natuur al eeuwenlang een vaste waarde is.
In de streek werden vele archeologische vondsten gedaan, en getuigen van de reeds vroegere bewoning van de streek. Het Pays dAth is een landelijke streek met veel groen, in sommige dorpen lijkt de tijd wel stil te staan. In Blicquy een charmant dorpje, maar ook eentje met een rijk Romeins verleden, heeft een klein maar mooi museum met vele Romeinse vondsten, een Romeinse pottenbakkers oven, graven en beeldjes hier is de startcontrole.
We wandelen door het dorp langs de kerkwegels en komen aan de watermolen, prachtig gebouw. Verder door de uitgestrekte landerijen met grote ommuurde kasteelboerderijen gewoon prachtig.
We komen in Tourpes waar brouwerij Dupont onze controlepost is. In 1920 koopt vader Louis Dupont de hoevebrouwerij Rimaux-Derridder uit 1759 en brouwde er het heerlijk bier van de streek. Nu 86 jaar later wordt er nog steeds een heerlijke Saison Dupont gebrouwen. Ook de Moinette word hier gebrouwen. 8.000 hectoliter per jaar word er gebrouwen.
Voor wie eens een lekkere Saison Dupont wil proeven willen we het café tegenover de brouwerij aanraden Les caves Dupont De brouwerijhoeve is nog steeds een indrukwekkend gebouw en van op de straat zien we de koperen brouwketels staan.
We wandelen verder en komen in Aubechies un des plus beaux villages de Wallonië Hier komen we aan de Archéosite wij mogen dit prachtige domein gratis binnen, er werd een dorp gereconstrueerd waarin elke woning de illustratie is uit die tijd. Zo vinden we een oudneolithische boerderij uit het Donaugebied broederlijk naast een Gallische woning uit het einde van het ijzertijdperk. We wandelen rond in dit tijdloze dorp waar ambachten uit die tijd getoond worden, de bronsgieter, de wapensmid en nog vele andere.
We wandelen en brengen een bezoek aan de Romeinse tempel met zijn zuilengang, de Romeinse villa volledig ingericht, de grafmonumenten nemen een belangrijke plaats in. Een prachtig museum waar de ambachtslui uit de oude tijden aan het werk zijn, gekleed in de typische Gallische broek en een geweven bovenstuk juist zoals in die tijd. We nemen ruim de tijd om op ontdekking te gaan en genieten van het schouwspel. We verlaten het domein en wandelen langs de kerk met de eeuwen oude hoeve. Nu komen we terug aan op het plein van Blicquy waar een prachtig gebouw met twee ronde toren staat.
Een prachtige wandeling in een rijke historische omgeving met heel veel mooie en interessante gebouwen.
Een gezellige wandeling in Welkeraedt. Het herfst zonneke schijnt heerlijk, we wandelen door het mooie landschap van het Land van Herve. Eerst wandelen langs de Site du Bosquet een voormalige industriële site, nu omgevormd tot een recreatie gebied.
We wandelen de spoorweg over en komen dan in hetparc du vieux seeule een info bord verwijst naar montagne jaune we wandelen door de prachtige omgeving door velden en bos en zien twee herten grazen, we blijven even kijken naar dit prachtig beeld.
We wandelen naar Baelen en Heggen in de verte zien we de kerktoren van het dorpje, de gedraaide torenspits is wel een uniek zicht en komt niet zoveel voor.
We wandelen verder en genieten van het landschap. Prachtige zichten. We wandelen naar Honthem en zien prachtige huizen in lokale steen, heel mooi.
We wandelen nog wat door de prachtige omgeving om dan terug in Welkenraedt te komen. Een fijne en aangename wandeling.
In Hoepertingen,tegenover de 18de eeuwse Sint-Vedastuskerk, ligt het Kasteel Mariagaarden uit 1617, eigenlijk een waterkasteel dat classicistisch verbouwd werd tot bezinningshuis, waar tegenwoordig nog een aantal Zuster op verblijven, wij vertrekken vanuit de parochiezaal.
Hoepertingen een kasteeldorp waar grote laagstamboomgaarden het landschap sieren en daar heerst er nu grote activiteit. De perenpluk is voorbij en nu is de appelpluk bezig. Wij wandelen door de boomgaarden.
We gaan naar Rijkel, waar reeds in 720 geschiedenis geschreven werd en wat later door de Heren van het Graafschap Rijkel het kasteel gebouwd werd. Het kasteel dat we nu zien is het 16de eeuws kasteel van Rijkel, dat tot voor kort eigendom van de provincie was maar nu doorverkocht aan een particulier, We wandelen door de kastanje dreef en we kunnen niet langer door de poort van het kasteel om via de binnenkoer naar de straat te gaan, een monument waar de belastingsbetaler miljoenen in gestopt heeft en nu in privé handen, hoelang zullen we nog door de kastanjedreef kunnen?
Controlepost in de parochiezaal van Rijkel. Wat wandelen met een club zo aangenaam maakt is dat er een verzorgde controlepost is waar je een koffie en een stukje Limburgse vlaai kunt kopen. We moeten toch ook de vrijwilligers niet vergeten die de ganse dag werken voor de duizend wandelaars, bedank mannen en vrouwen voor je inzet en om het ons aangenaam te maken, we verlaten de controlepost en zetten onze wandeling verder door de velden en langs de boomgaarden tot we terug in Hoepertingen zijn. Een fijne en aangename wandeling door het zonnige Haspengouwse landschap.
MARCHE AU PIED DU TERRIL / MORTIER C'EST L'PIED /BLEGNY 08/10/2006.
MARCHE AU PIED DU TERRIL
MORTIER CEST LPIED.
BLEGNY.
Vertrek aan de vroegere steenkoolmijn van Blegny mine. Dit toeristische domein is een mijnmuseum waar het mogelijk is om nog af te dalen in de mijn de mijn. De prachtige blauwe hemel en de gebouwen van de mijn is een prachtige foto.
We laten ons inschrijven en vertrekken voor de wandeling. Door de prachtige natuur waar de herfst stilaan invloed op begint te krijgen. We wandelen door de vallei en door de weilanden waar de koeien nog staan te grazen, gewoon prachtig, de omgeving die uitnodigt om te wandelen en de heerlijke zon die op ons schijnt gewoon heerlijk.
Na een tijdje zien we in de verte de terriel van de mijn nog liggen ze zijn een bakken in het landschap. We wandelen het bos in met diep ingesneden paden.
We wandelen naar Richelle waar we langs het prachtige kasteel wandelen dan gaan we langs de kastanjedreef en klimmen uit het dal nog een laatste blik op het kasteel.
We wandelen langs een wegkruis uit 1745 van de Mayeur de Richelle. We wandelen Feneur binnen waar we langs de herenhoeve wandelen.
Terug wandelen we naar Blegny en we zien de mijn al staan we wandelen nog een stukje rond de terriel en gaan het domein op. Een prachtige en aangename wandeling. We gaan nog wat rondwandelen en bezoeken de verschillende werktuigen die hier tentoongesteld staan, ook even het onthaalgebouw met winkel bezoeken.
Alles tezamen een fijne en aangename wandeldag in Blegny.
Wandelen in één van de oudste steden van ons land, Tongeren, we genieten van het zonnige weer en gaan door het centrum en passeren Ambiorix. Op de Grote Markt steelt Ambiorix de show. Hij was de koning van de Eburonen, die in 54-53 v. C. in de omgeving van Atuatuca, de legioenen van Julius Caesar onder leiding van Cotta, de grootste nederlaag toediende, die zij bij de verovering van Gallië hebben gekend.
In 1866 werd er voor Ambiorix een standbeeld opgericht, dat gemaakt werd door de beeldhouwer Jules Bertin. Het meest opvallende symbool van Tongeren is de statige toren van de gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Kom je van Hasselt, St-Truiden of Luik, van mijlenver zie je de Belforttoren fier boven de stad uitsteken. Aan deze indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwebasiliek werd meer dan 300 jaar gebouwd. Het resultaat mag er zijn, want de Basiliek is een prachtvoorbeeld van gotische bouwkunst.
Vlak bij de O.L.Vrouwenbasiliek bevindt zich een Romeinse Toren uit de 4de eeuw. Deze toren, deel uitmakend van de tweede Romeinse verdedigingsmuur, werd gebouwd op de plaats waarin de 2de en 3de eeuw een luxueuze stadswoning stond. De archeologische site wordt aan de zuidzijde omsloten door de verdedigingsmuur van de O.L.Vrouwenbasiliek (monasterium), die dateert van omstreeks 1100. Dwars tussen de Romeinse muur en de muur uit de 12de eeuw, staat een muurfragment van de eerste omwalling van de kerk. De site geeft een duidelijk beeld van meer dan 2000 jaar geschiedenis.
Er zijn mensen die beweren dat er nog steeds begijntjes rondlopen in het St-Catharinabegijnhof van Tongeren. We kunnen je verzekeren, dat verbeelden ze zich slechts. Maar je zou voor minder wegdromen tussen de schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes. Een oud vrouwtje brengt haar boodschappen naar huis en slentert over de kasseien. Even lijkt het alsof je terug in de tijd reist. Het Begijnhof van Tongeren is het oudste van Limburg. Het miniatuurstadje overleefde de Grote Brand van Tongeren in 1677 en de meeste huizen bleven gelukkig bewaard. In de Ursulastraat ontdek je de typische begijnenhuizen achter muurtjes. Ook de pas gerestaureerde Ursulakapel is de moeite waard. Bochtige straatjes leiden je naar de Sint-Catharinakerk, één van de mooiste hoekjes van Tongeren. Op het pleintje "Onder de Linde" vindt je de oudste stenen huizen van het Begijnhof. We passeren langs het brugje over de Jeker en bewonderen het mooie zicht op de Ursulakapel en de lakenmakerstoren.
We wandelen Tongeren centrum uit en wandelen het natuurreservaat de Kevie in. Ten zuidoosten van Tongeren bevindt zich het 200 ha groot "Park van de Oostelijke Jeker".
Omwille van zijn gunstige ligging en bijzondere flora en fauna behoort dit natuurpark tot het meest waardevolle van Zuid-Limburg. Een zeldzaam stukje natuur in Haspengouw. We genieten van onze wandeling langs de Jeker. We gaan naar Nerm met zijn voormalige chocoladefabriek in Art Nouveau en vooral het prachtige kasteel. Slechts zichtbaar van op de weg. Langs de fietsroute keren we terug naar Tongeren, een prachtige wandeling in een mooie omgeving.
Deze hommelachtige dieren kunnen tot bijna 5cm groot worden. Op het eerste gezicht lijkt zo'n vliegende bij wel een beetje op een kever. Haar lichaam en vleugels zijn volledig zwart met een blauwe glans. In tegenstelling tot de honingbij leeft deze soort (net als de meest van onze 300 soorten inheemse bijen) niet in een kolonie, maar op haar eentje. Wijfjes knagen een nestgang in dood hout en verdelen deze in verschillende compartimenten, die van elkaar worden gescheiden door een muurtje van houtsnippers en speeksel. Deze kamertjes worden bevoorraad met nectar en stuifmeel, een voedzame brij waar de larven zich aan te goed doen.
Illustratie te vinden op www.natuurfotoalbum.be zoeken op houtbij. Foto van Natuurpunt.