STOOMSTROOPFABRIEK SPREEKBEURT DOOR LAURA ENKELS VAN LUMMEN.
Enkel tijd geleden kwan ik een studente van Lummen tegen die in het Stoomstroopfariek met haar ouders op bezoek waren, al gauw ontdekte we dat ze hier was voor een spreekbeurt over "Stroop" en de "Stoomstroopfabriek" graag hebben we ze geholpen met een rondleiding en de nodige info over stroopstokken door Raf Bleus. Enkele dagen later kregen we via de post de spreekbeurt van Laura in de brievenbus. Wauw onze eerste reactie een spreekbeurt om U tegen te zeggen. We hadden Laura wat strooppotjes meegeven om aan haar mede leerlingen uit te delen. Naar ik hoor was de spreekbeurt een succes. We willen Laura langs deze weg een dikke proficiat toewensen en zeker danken voor haar steun aan het Stoomstroopfabriek in de monumentenstrijd.
VANDAAG NOG EEN LAATSTE INSPANNING VOOR MORGEN DE STRIJD LOSBARST. MEER DAN 2.000 BEZOEKERS KWAMEN HET STOOMSTROOPFABRIEK BEZOEKEN EN KONDEN DE HEERLIJKE PANNENKOEKEN MET LOONSE STROOP PROEVEN.EEN GEZELLIG DRUKTE MET EEN RONDLEIDING MET GIDS.
Alken, de gemeente van de Cristal, de kastelen en kapellen. Ook het dorp met de watermolens.
Hier staan nog 3 watermolens, de Groenmolen 1782 in het Meerdegat, de Dorpsmolen 1650 en de Nieuwmolen 1698 gewoon prachtige gebouwen, ook de boerderijen zijn prachtig we passeren er eentje uit 1786 in baksteen.
Spijtig dat het weer zo regenachtig is. Voor mij is het de eerste dag na 5dagen buikgriep en het word een korte wandeling even langs het dorpspleintje met een mooi gebouw en het standbeeld van de tonnendragers. Een ode aan de brouwers.
Ook een bezoekje langs de brouwerij waar je duidelijk de groei van de brouwerij ziet, van de bakstenen gebouwen naar de meer moderne hallen.
Ondanks de korte afstand en de regenachtig weer toch blij dat we hebben kunnen wandelen.
WANDELCLUB STROOPLEKKERS STEUNT DE STOOMSTROOPFABRIEK.
OP DE WANDELING VAN DE STROOPLEKKERS TOONDEN VEEL WANDELAARS HUN SYMPATIE EN HUN STEUN AAN DE STOOMSTROOPFABRIEK. ZOALS VELE BEKENDE VLAMINGEN STEUNEN ZE DOOR ZICH EEN STROOPSNOR TE LATEN MAKEN DE STOOMSTROOPFABRIEK. ENKELE SFEERBEELDEN.
We bevinden ons in het zuiden van het plateau van Herve. Het dorpje Soiron heeft zich te midden van bosrijke valleien in twee verdiepingen ontwikkeld.
Op het eerste niveau vind je de kerk en kasteel; we bewonderen de zachtheid die dit dorpje uitstraalt, rode en grijze daken, harmonie van baksteen en natuursteen en vooral een indrukwekkende kerk waarvan je een prachtig zicht hebt.
We wandelen door dit pittoreske dorp naar het kasteel, de prestigieuze kasteelingang, met twee torens, rechts staat de oude boerderij van het kasteel, het eerste gebouw van de boerderij is niets anders dan een gigantische droogkamer voor distels die omstreeks 1836 tegen de schuur aan opgetrokken werd. De topgevel vertoont meer dan negentig ventilatiegaten.
Kaardendistels.
Deze stekelige planten worden ook wel eens weverskaardenbollen of cardere genoemd. Kaarden zijn manuele kammen of mechanische kammachienes. Het hoeft geen betoog dat de bloeiende textielindustrie van deze regio veel dergelijke gedroogde distels nodig had voor het rouwen of ruwen van lakens. Dit proces bestaat erin het textiel zodanig met kruisvormige kaarden en distels te behandelen dat er een wol- en pluisachtige donseffect verkregen wordt. Metalen kaarden hebben dit ongebruikelijke ambacht in de vergetelheid gebracht. De distels werden in augustus geoogst en vervolgens gedurende drie maanden gedroogd in gebouwen die speciaal hiervoor opgetrokken waren, je herkent deze droogkamers aan de talrijke ventilatieopeningen tussen de bakstenen.
Als we door het dorpje wandelen komen we langs de voormalige brouwerij tot op het einde van de 19de eeuw er hier bier gebrouwen, wat verder komen op een pleintje met waterpoel de in 1983 gerestaureerde fontein die vroeger als wasplaats werd gebruikt. Dit dorpje met zijn zachte uitstraling was een belangrijk dorpje voor de textiel nijverheid en voor de landbouw wat duidelijk te zien is aan de indrukwekkende boerderijen, ook valt de veel te grote kerk voor dit kleine dorpje dadelijk op. We moeten zeker nog eens hier de wandeling komen doen die ons naar de nabij gelegen gehuchten brengen waar prachtige boerderijen te zien zijn, dit zal voor een andere keer, de lichten rond de kerk springen al aan en we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang in de vallei.
Na de wandeling in Pepinster deze morgen en het bezoek aan Soiron welke we afsluiten met een bezoekje aan de lokale taverne kan een prachtige dag in het Land van Herve niet meer stuk.
MARCHE INT. HOEGNE ET VESDRE / HOEGNE ET VESDRE / PEPINSTER 04/02/2007
MARCHE INT. HOEGNE ET VESDRE
HOEGNE ET VESDER.
PEPINSTER.
Wandelen tussen de Hoëgne en de Vesder is een avontuur, zeker deze wandeling, van de ganse tocht is meer dan de helft serieus klimmen, maar gelukkig is het prachtig wandelweer met veel zon, een schitterende blauwe hemel. En veel natuur is er ook bij. Gewoon prachtig te wandelen tussen de bomen.
Pepinster was vroeger de streek van de textiel, wat te zien is aan de grote herenhuizen en de kastelen. Aan de rivier staat het oude textielfabriek. Eigenlijk is het een mooi gebouw maar wel wat vervallen. We wandelen een eindje langs de Vesder en genieten van het landschap.
In het dal ligt het prachtige goed les Mazures een kasteel met een prachtige ingangstoren. Het kasteel ligt prachtig in het dal. Op de heuvel tegenover staat de ruine van de oude burg. Aan de andere kant staat het nieuwe kasteel eigenlijk is dit een prachtige streek. We komen de heuvel af en komen langs de grote hoeve.
En zien het kasteel met ronde torens in het dal liggen. De natuur kan toch aangenaam zijn de bomen op de flank van de heuvel tegen de hel blauwe hemel, een pracht van een beeld. Als we wat verder wandelen komen we in Goffontaine en komen aan het nieuwe witte kasteel gelegen in een prachtig park. Eerst komen we aan de privé-kapel met een mooie dreef naar het kasteel. Spijtig dat we geen volledig beeld te zien krijgen van het kasteel het is een prachtig gebouw.
We wandelen verder en komen in Pepinster met het gemeentehuis en het monument van de gesneuvelden. De voorgevel in blauwe steen is een juweeltje is het dorp.
Wat verder komen we langs de rotsen en de grot hier beginnen we onze laatste klim en krijgen een uitzonderlijk mooi zicht op de omgeving waar we in wandelden.
Op het einde na een klim van meer dan een kilometer komen terug aan de start. Een prachtige en zware wandeling die ons langs prachtige gebouwen en nog veel mooiere natuur bracht, moe maar tevreden beëindigen we deze prachtige wandeling
MARCHE DU PANDA / LES PANDAS DE JEMEPPES-SUR-SAMBRE / HAM-SUR-SAMBRE 03/02/2007
MARCHE DU PANDA
LES PANDAS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE.
HAM-SUR-SAMBRE.
Ham-sur-Sambre de streek van de man van Spy telt nogal wat hoeven en gedrongen huizen in blauwe arduin. In 1886 kreeg Spy wereldfaam. In de grot van Betche-al-Roche ontdekte twee archeologen toen twee skeletten die toebehoorden aan de Homo Sapiens Neandertalensis. Van op deze rots kan men genieten van een grandioos panorama, gelegen in een 17ha groot natuurreservaat. Nu een beschermt monument.
SAMBER
Wij wandelen een stukje langs de Samber en komen langs een kolonie aalscholvers, het is een viseter bij uitstek en daarom is de waterraaf dan ook verre van populair bij vissers. In het verleden is er daarom veel op hem gejaagd en was hij vrij zeldzaam geworden. Tegenwoordig is de populatie echter weer aardig hersteld. Het is prachtig te zien hoe deze grote vogels in de bomen zitten. Op de wandelingen aan de Samber komen geregeld aalscholvers tegen.
AALSCHOLVER
De wandeling blijft vooral in de bossen waar het aangenaam is om te wandelen. Het is een prachtige streek om te wandelen.
We komen aan een prachtig kasteel met hoeve. Gelegen aan de rand van het bos. De boerderij is groots met een toren en een vijver. Een prachtige hoogstamboomgaard met oude bomen ligt ervoor gewoon prachtig we wandelen terug het bos in en genieten van de stilte en van de natuur. Door de holle wegen het bos binnen en dan maar klimmen en dalen.
Een heel afwisselend parkoers, met prachtige vergezichten. Zo komen we terug in Ham-sur Sambre. Een prachtige wandeling.
MARCHE DE A.C.T. DE MANAINHANT / MARCHEURS AMICALE CYCLO TANDEM MANAIHANT / BRUYERES 28/01/2007.
MARCHE DE A.C.T. DE MANAIHANT
MARCHEURS AMICALE CYCLO TANDEM MANAIHANT.
BRUYERES-BATTICE.
Als we Battice uitrijden en naar Manaihant rijden komen aan een nieuw rondpunt met een prachtige aangelegd parkje, in het midden een grote koperen stroopketel met drie houten karren gewoon prachtig.
We zijn hier in het Land van Herve Het heuvelachtige plateau van Herve in d eerste plaats een zuivelstreek; de kaas van Herve is alom gekend. Maar ook de fruitteelt is van enig belang. Waarvan er nog enige getuigen overblijven. De hoogstamboomgaarden komen hier nog voor. De streek is dun bewoond en de enkele woningen rondom de kerk en voor de rest boerderijen die tussen de velden en akkers verspreid liggen.
Deze eerder bescheiden, functionele boerenwoningen spreken aan door hun charme en door hun volmaakte intergratie in het landschap. Typische voor het Land van Herve zijn ook de wilde hagen. Zij werden niet enkel aangeplant om eigendommen of landerijen af te bakenen, zij spelen eveneens een belangrijke rol in de vrijwaring van de plaatselijke flora en fauna. Ze zijn een schuilplaats voor de dieren en de vogels. Zonder de hagen zou een wandeling door het Land van Herve veel van haar charme verliezen.
Echte prestigieuze gebouwen staan er niet in het Land van Herve maar op het platte land staan toch verschillende indrukwekkende woonhuizen en boerderijen (17de en 18de eeuw) trouwe getuigen van de streekarchitectuur.
We moeten ook niet vergeten welke smakelijke en geurende streekproducten die hier hun oorsprong vonden. Sinds de 16de eeuw wordt er aan veeteelt gedaan en dit heeft typische kaassoorten voortgebracht. De typische kaas in de vorm van een kubus die omgeven wordt door een rozige korst, en verspreid een zeer krachtige geur. Hier is hij gekend als stinkkaas van Herve wel bijzonder lekker met een boterham met stroop. Ook hiervan zijn nog getuigen te vinden in het Land van Herve.
Siroperie Nyssen waar de bereiding van de artisanale stroop gebeurt al vier generaties lang volgens het voorouderlijke recept van de hoeven van het Land van Herve. Deze stroop die nog steeds, zonder toegevoegde suiker, wordt bereid in koperen kuipen die op hoog vuur worden verwarmd, is het geconcentreerde sap van appelen en peren afkomstig van de hoogstammen van het Land van Herve. Ook siroperie Meurens maar dan op een industriële wijze. De wandeling door deze prachtige streek is bijzonder aangenaam en men ontdekt telkens weer iets nieuw.
Een paradijs voor wandelaars en genieters van de natuur en zijn producten.
WINTERWANDERUNG / MARSCHFREUNDE KELMIS / LA CALAMINE. 20/01/2007.
WINTERWANDERUNG
MARSCHFREUNDE KELMIS.
KELMIS LA CALAMINE.
Kelmis, kenmerkend voor deze vriendelijke gemeente in het hart van de Drielandenhoek is de grote menigvuldigheid van de natuur. Een verrukkelijk landschap ligt de voeten van de wandelaar: het Hoge Veen, het Hertogenbos in 't zuiden, in 't noorden en oosten het Pruisbos (vroeger: Pruys) en in het westen het Herver Heuvelland. Het gebied rondom de zinkmijn Vielle Montange was tussen 1816 en 1919 onafhankelijk als Neutraal Moresnet.
In Kelmis spreken de meeste mensen drie talen, Duits en Frans en dan ook Platduits voor een Limburger is het bijna Limburgs. Hier volgen enkele zinnen in Platduits. Kelmis ies ein plaats en de twiede groeëtste gemeinte in de Ost-Kantons, de Duutsjtalige gemeenschap, 't Franstalig Gewes. De gemingde liegkt in provincie Luuk, arrondissement Verviers, in Belsj. De gemeinte tèlt ruum 10.000 inwonersj. Kelmis liek op 'n paar kilomaeter van de Duutsje grens aaf, in de buurt van de sjtad Aoke en ouch de Nederlandse grens ies vlakbie mèt es groater plaats Vols. De plaats liek aan de rivier de Geul. In Kelmis weurt Duutsj, Frans en Platduutsj gesjproke. D'r besjteit nog ummer 'n groate Esperantobewaeging en de meiste luuj zint drietalig. De natuur is hier prachtig, de bossen zijn indrukwekkend en hier kan men nog genieten van de rust en kalmte.
We komen aan één van de mooiste gebouwen op onze wandeling. Het kasteel EYNEBURG deze prachtige gelegen burg is indrukwekkend, er is nu een cafetaria waar je kunt genieten van een natje en een droogje. We kunnen even rondwandelen op de binnenkoer met de kapel en de andere gebouwen. Het is één van de weinige kastelen van het hertogdom Limburg dat op een heuvel gebouwd is in plaats van in een dal men beschermde zich door middel van kunstmatig aangelegde grachten. Eynebourg bepaalt het landschap van de linker Geuloever en bevindt zich op 1150 meter ten zuidwesten van de klokkentoren van Hergerwath. Men kan kasteel Eynebourg, door zijn hoge ligging en vanwege de ronde toren met slanke spits, van zeer ver zien. In 1960 (nog), was het kasteel, als gevolg van het afbreken van een brug tijdens de Tweede Wereldoorlog slechts toegankelijk via de tweede weg. De in gebruik zijnde gebouwen en boerderij liggen achter de muur; daarbuiten liggen de kasteelgebouwen, dat wil zeggen ten noorden en gedeeltelijk ten oosten.
Zij bepalen het totaalbeeld van dit zéér gevarieerde geheel, waarvan de korte zijde uitloopt in een kapel. De noordoostelijke vleugel wordt gevormd door le Palas, het hoofdgedeelte. Dit deel is, uitgebreid niet een naar het westen lopende vleugel die stukje bij beetje wordt uitgebouwd en die de voet van de toren geheel omsluit. De oudste delen van deze bouwwerken zijn ongetwijfeld le Palas, met muren van omtrent twee meter doorsnee en de toren, die in eerste instantie verbonden was met de rest door middel van een muur. Deze dateren uit de dertiende of veertiende eeuw. Zij hebben door de tijden heen veel veranderingen ondergaan. We hebben kunnen genieten van het bezoek aan deze burg.
We keren terug naar Kelmis langs de grote vijver. Een prachtige wandeling.
Het is weer zover, het komende weekend van 3 en 4 februari staat in het teken van de nu al 7de nationale tuinvogeltelling. Vorig jaar was een unieke telling met meer dan 350.000 vogels in 8.100 tuinen. De koude en de hogere aantallen van anders zeldzamere soorten zoals keep, zwarte mees en boomklever zorgden ervoor dat allerlei records sneuvelden. De aantallen vogels op de voederplaatsen waren voor de toptien soorten 16 tot 96 % hoger dan in 2005! Huismus was de nummer 1 van de talrijkste vogelsoorten, gevolgd door koolmees, merel, Turkse tortel en vink. De meest verspreide soort was de merel die in 97 op de 100 tuinen werd gespot
WINTERTOCHT / DE LOONSE TSJAFFELEERS / GORS-OPLEEUW 17/01/2007
WINTERTOCHT
DE LOONSE TSJAFFELEERS.
GORS-OPLEEUW.
Borgloon telt maar liefst 12 kastelen in verschillende stijlen, en bekleedt met deze hoge concentratie een unieke positie in België. Gors-Opleeuw telt er vier van. Belle-Vue is een heerlijke plek die haar naam niet gestolen heeft.
KASTEEL BELLE-VUE.
Een geklasseerd vergezicht over weidse lichtglooiende landerijen aan de achterzijde van het 18e eeuwse romantische kasteel, een al even rustgevend en groen uitzicht over het park, de indrukwekkende Romantische dreef en het lieflijke tot het 30ha grote domein horende Belle-Vuebos aan de voorzijde ervan. Het kasteel Belle Vue was het jachtpaviljoen van het kasteel van Opleeuw. Dit kasteel van Opleeuw waarvan nog één derde overgebleven is. Gelegen in een prachtige omgeving is dit classicistische gebouw gewoonweg prachtig.
KASTEEL OPLEEUW
Halverwege tussen de startplaats en het kasteel staat de kapel midden in de boomgaard.
Midden in het dorp staat het Kasteel van Gors ook kasteel Beaufort genoemd de 17de eeuwse kern en in 1820 herbouwd in empirestijl. Tegenover staat de gietijzeren waterpomp op een van de mooiste pleintjes in de fusie. Een vierde kasteeltje vinden we een einde buiten het dorp het is kasteelhoeve en kasteel Haagsmeer gelegen in een Engels park.
Niet alleen de kastelen geven dit dorp een aangenaam zicht maar ook de natuur, de oude spoorwegzate nu natuurreservaat met het Sint Annabos waar de natuurvereniging een plankenpad aangelegd heeft die naar de vijver leid gewoon prachtig. Een aangename wandeling door dit prachtig dorp genieten is het. En na de wandeling pannenkoeken met Loonse stroop. Gewoon zalig.
MET BLIJDSCHAP VERNEMEN WE DAT HET STOOMSTROOPFABRIEK VAN BORGLOON NAAR DE FINALE GAAT DIT KON ALLEEN MAAR DOOR DE MASSALE STEUN VAN VELE. IK WIL DAAROM ALLE BLOGVRIENDEN DANKEN DIE HUN STEM UITGEBRACHT HEBBEN OP HET STOOMSTROOPFABRIEK.