WALRAMTOCHT
WSV LIWALK.
VALKENBURG A/D GEUL.
Valkenburg een prachtige stad aan de Geul. De gloed van de gele mergelsteen verwarmt het sfeervolle Valkenburg in alle jaargetijden. Hierdoor is een bezoek aan het mergelstadje altijd een succes. Het mergelgesteente kom je in Valkenburg zowel ondergronds in de vele grotten, als bovengronds verwerkt in prachtige gebouwen tegen.
Net buiten Valkenburg, in de pittoreske dorpjes rondom Valkenburg wordt je omgeven door veel natuurschoon. In de tuinen rond Château St. Gerlach, natuurgebied t Ingendael en het bijna 200 hectare grote natuurgebied het Gerendal vind je een zee van rust, flora en fauna. Maar eerst wandelen we Valkenburg uit langs de spoorweg, we komen hier prachtige huizen, kleine kastelen tegen gebouwd met mergelstenen. We komen in Houthem langs het station en het Vroenhof, dan langs de verschillende boerderijen de witte hoeve met zonnewijzer uit 1699.
WITTE HOEVE 1699
Wat verder komen we aan de Geulhemermolen. Ook een bijzondere plek zijn de Grotwoningen. In de krijtrotsen van de Geulemerberg bevonden zich in het verleden verschillende grotwoningen. Tot in 1900 woonden er nog blokbrekers in de huizen, deze mensen haalden mergelblokken uit de grotten en leefden in deze eenvoudige woningen, in 1976 werden enkele gerestaureerd en bewaard voor de volgende generaties.
GEULHEMERMOLEN
GROTWONINGEN.
We wandelen de Geulemerberg op en klimmen naar de gemeente Berg. Hier hebben we een prachtig zicht op Kasteel Geulzicht. Dit prachtige kasteel met zijn vierkante, ronde en achthoekige torens, zijn trapgevels en balustrades geeft het kasteel Geulzicht een Engels accent. Het is een van de laatste kastelen gebouw aan het einde van de 19de eeuw door rijke industriëlen. Tijdens de tweede wereldoorlog werden Joden verborgen in het kasteel ondanks dat Duitse officieren er verbleven. In de kelders werden luchtfoto van de frontlinies ontwikkeld, een gedenkplaat aan de ingang van het kasteel vertelt ons het verhaal.
KASTEEL GEULZICHT.
We klimmen terug uit het dal en wandelen de Bergseheide binnen een uitgestrekt natuurgebied. Zo komen we terug in Houthem St-Gerlach met zijn klooster en kasteel. Landgoed Château St. Gerlach ligt in een van de meest schilderachtige beekdalen van het Limburgse heuvelland: het Geuldal.
ST GERLACH
Het riviertje de Geul meandert hier soepel langs verwilderde bossages en begroeide mergelhellingen. Op het domein kan je eindeloos wandelen door de royale baroktuinen en uitgestrekte parken.
In de kloostertuin bevindt zich een hoogstam fruitarboretum met 2 grote vijvers. In de prinses Juliana rozenhof tref je een kleurrijke verzameling rozen aan. Op veel plaatsen kan het gekletter van de fonteinen worden gehoord en kan je genieten van de betoverende weerspiegeling van de indrukwekkende oude bomen in de vredige meren en plassen. Enkele van de vele vergezichten zullen doen denken aan een klein Versailles.
Het park loopt naadloos over in het omringende natuurgebied Ingendael. Meer dan 800 jaar geleden woonde ridder Gerlachus op zijn landgoed aan de rivier de Geul. Na een dramatische gebeurtenis in zijn leven, besloot hij een pelgrimstocht naar Rome en het Heilig Land te maken. Na zijn terugkeer ging hij op zijn landgoed in Houthem - St. Gerlach wonen, alwaar hij een kluizenaarsbestaan leidde en zich afsloot in een holle eikenboom.
Een klooster van de orde van Prémontré werd gesticht in 1201 ter ere van St. Gerlach naast het kerkhof waar hij begraven ligt. Door de jaren werd het klooster zelf een doel van vele pelgrimstochten. Door de eeuwen heen gebeurden hier vele wonderen. Wie nu Houthem - St. Gerlach aandoet, zal meteen het gevoel krijgen dat deze wonderrijke geschiedenis nog steeds doorleeft in en rond Château St. Gerlach. De barokke St. Gerlachkerk met zijn unieke fresco's van de Australische schilder Adam Schöpf is een van de tien belangrijkste monumenten in Nederland.
KERK ST-GERLACH
De heilige Gerlachus van Houthem leefde in de 12de eeuw en gestorven in 1165, is de bekendste Nederlandse Heilige Kluizenaars. Het domein is een en al pracht kan rustig bezocht worden en we mogen zeker niet vergeten de prachtige kerk uit 1720-1727, in 1751 werd de kerk van frescos voorzien, de prachtige barokke muur- en gewelfschilderingen vertellen het leven van St Gerlach. Ook zijn Praalgraf in het midden van de kerk is uitzonderlijk. De gewijde kalkzand onder de tombe word nu nog meegenomen om uitgestrooid te worden in de stallen van de dieren om hen te beschermen. We verlaten dit uitzonderlijk mooie domein en komen dan in Strabeek, waar de paarden en koeien het natuurreservaat Ingeldael begrazen.
NATUURRESERVAAT INGELDAEL
Zo komen we terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige en aangename wandeling met honderden mooie taferelen.
|