Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    08-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het winteroffensief geeft mij inspiratie..

    Eens, heel lang geleden, toen Natoken nog een "onschuldig" kind was, werden er op de lagere school lessen gegeven speciaal voor meisjes " nuttige handwerklessen" heette dat toen, want stel je voor dat een meisje zich bezig hield met iets creatiefs te maken alleen maar voor haar eigen plezier....
    Toen hoorde ook breien tot die "nuttige lessen" en daar vielen sokken, kousen, mutsen, wanten en nog andere gedrochten onder.
    We leerden dus eerst de rechtse breisteek. In die tijd hadden we breipennen die nog niet van roestvrij staal waren. Ik hield niet zo van breien en trok de draad steeds veel te strak aan, daarbij kreeg ik zweethandjes van de inspanning.. je ziet het al aankomen zeker? Mijn breiwerkjes waren altijd vastgeroest aan de pennen!
    Na die rechtse volgde de averechtse en daarna 2 rechts , 2 averechts voor een knikkerzakje, babysokjes, pannenlap...
    Eens moesten we zelfs een lap breien waar de non dan gaten in knipte en dat moesten  we dan repareren (mazen) in een afstekend kleur! Zeker opdat het gat niet meer zou opvallen!!!:-?

    Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar toen ik klein was, liepen de meisjes in de winter nog met kniekousen onder hun jurk of rok. Maillots en lange broeken werden pas later toegelaten, toen was ik al een tiener!

    In de winter werden we helemaal in zelfgebreide wollen spullen  gestoken ( onze moeders hadden ook die handwerklessen gehad!), vooral wollen truien!
    De voorkant was vaak voorzien van strepen of figuurtjes, niet alleen als versiering want de streepjes waren dan weer in verschillende kleuren van de wol van uitgehaalde truien van vorige jaren die te klein waren, maar ook uit zuinigheid!
    Eerst werden die truien uitgehaald, de wol gewassen en dan op een plankje gespannen om te drogen zodat "de krinkeltjes" die ontstaan waren door het breien eruit trokken als de wol droogde! Zo had je bijna een geheel nieuwe trui met daarin je truien van de vorige jaren verwerkt. Van zuinigheid gesproken.
    Gelukkig had ons ma gevoel voor kleur, dus viel het eigenlijk niet op.

    Mijn grootmoeder had een naaimachine want ze naaide voor de mensen. Zij naaide dan ook winterjassen voor ons en daarbij breide ma dan passende wollen wanten, sjaals en mutsen... alles wat we droegen was dus "home made"!

    Sommige van die mutsen waren echte bivakmutsen waar je tegenwoordig beter niet mee buiten komt als je niet wil opgepakt worden !!:wink:
    Ja, we waren kinderen van na de oorlog toen niemand het echt breed had, alle kinderen liepen er zo bij en van de merkengekte die de dag van vandaag heerst, was toen niets te merken...

    Waarom ik daar nu aan denk?
    Omdat ik bij die eerste winterprik in "mijn winterkast" op zoek ging naar iets anders dan de zomerkledij van twee weken terug!!:cry:



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (9)

    08-02-2012
    Kriebel
    Ik krijg nog jeuk als ik aan die zelfgebreide dingen denk, ik heb ooit een blauwe maandag "getten" gedragen, ken je dat ook?
    En breien deed ik wel later, ook voor de kinderen, maar er scheelde altijd wel iets aan, te kort of te lang of te scheef... aiai... ben nooit een handige "harrie" geweest... jij spreekt over de tijd NA de oorlog, mijn kindertijd was IN de oorlog en als ik er nu aan terugdenk moeten het zware tijden geweest zijn voor de ouders om dan hun kinderen gekleed te houden.

    08-02-2012 om 21:38 geschreven door Myette


    Nen avond groeteke uit Retie

                    Image and video hosting by TinyPic

    niet om te stoeven...maar ik had bergen geluk of niet want het kon me niet veel schelen...doen ik nog een snottebelleke was 
    ik had geluk dat ik een nakomertje was 
    en men zus kon naaien en me in poppemiekes kleren stopte !
    brr ik kroop liever in de bomen en speelde graag met de knikkers enz 
    en ik bleef nog al eens in de prikkeldraad hangen...
    en oei.. die just gemaakte kleedjes dan  
    en van dat breien met katoen en veroeste naalden bij de zustertjes
     heb ik fobie van over gehouden

    deze oma wenst je een heel
    fijne midweekavond   ..
    lieve groetjes en knuf van ikke voor jou

                   

    08-02-2012 om 19:03 geschreven door Jeske


    als je zo vergelijkt met die vroegere tijden dan kan je je de vraag stellen waarom ze nu zo klagen Natoken ....of is de situatie nu nog niet erg genoeg
     

    Een aangename avond toegewenst vanwege Amor Fati !

     Tevredenheid en dankbaarheid is ... Weelde in topvorm !


     
    bretagne.jpg
     

    08-02-2012 om 19:02 geschreven door Amor Fati


    Ik heb ook nog geweten dat . . .
    . . . mijn grootmoeder voor ons, mijn broer en ikzelf, lange broeken breidde !  Die mochten we dan als meisje alleen aantrekken onder een rokje, alleen die broek dat mocht niet.  En ik verfoeide het om zo naar school te moeten gaan.  Maar als klein kind had je toen nog niet veel in de pap te brokken dus je deed wat je werd opgedragen.  Mijn grootmoeder die kon voortreffelijk breien, ik ook eigenlijk maar deed het niet graag, mijn grootmoeder dus wel.  En die kon toveren met haar breipriemen, eender welke het waren.  Ze maakte echt mooie stukken ermee en we hebben er allemaal moeten van meegenieten, met of tegen de goesting.  Zo maakte ze voor mij en mijn broer hetzelfde vestje, in een andere maat dan wel.  En oh, dat doet me denken aan die "barbeteuses" die ze maakte voor kleine kinderen, ik zie voor mijn ogen nu dadelijk een foto van mijn kozijntje op een kussen.  Ik weet zelf geen ander woord voor dat ééndeling kledingstuk, meestal met bretellen om over een bloes te dragen, raar toch hé !

    08-02-2012 om 17:35 geschreven door Chrisje


    ba , breien ...
    heb ik nooit graag gedaan , ben dan ook bij geen nonnen groot geworden hé (smile )maar mijn moeder kon alles , naaien , breien , kantklossen ... en ik , ik mocht de afdragertjes van de nichtjes , die ze ook al gekregen hadden , opnieuw dragen , maar dan zo veranderd dat ze gelijk nieuw waren !!ze was vindingrijk mijn moeder ,ze zette graag overal boordjes aan , opzij , vanonder , in de lenden , tussen de naden ( smile ) zoals alle vrouwen van die tijd , die geen luxe gewoon waren en zelf kind waren in de eerste oorlog ...ik kan zo nog uren doorgaan ....maar ja .. ik ben van voor de tweede oorlog , dus OOK geen verwend kind geweest !

    08-02-2012 om 16:36 geschreven door ani


    ..
    Ik had het er gisteren toevallig nog over met mijne zilveren.   Ons moeder breidde ook nog borstverwarmerkes en bedsokjes omdat we boven op het tweede verdiep sliepen in een niet verwarmd, niet geïsoleerd oud huisje met in de ramen enkel glas waar 's morgens de condensatie aangevrozen was in bloemetjesvormen. Ook ik heb op al mijn jeugdfoto's een strepen truitje aan, ook uit zuinigheid natuurlijk, want zoals je schrijft, alles werd meermaals herbruikt. Een oude mantel van moeder werd 'gekeerd' en dan was er nog voldoende stof voor een winterjas voor mijn broertje.   
    Wat de bivakmutsen betreft : ze zijn weer volop mode want onze jongste kleinzoon draagt er eentje voor achterop de fiets en wees maar zeker, deze komt uit de winkel en is niet zelfgebreid!    Bibberknuffel ...

    08-02-2012 om 11:52 geschreven door bojako


    breien, naaien, haken...

    Ik ben er dol op! Ben weer volop aan het breien en heb al een volgende opdracht liggen voor wanneer deze trui klaar is. En daar deed je mij aan iets denken : bivakmutsen! Ik breide toen ik een jaar of 10 was, voor mezelf en mijn zussen en broers (we waren toen nog maar met 5) voor ieder een lichtgele bivakmuts. Eigenlijk was dat de beste muts om alles warm te houden : hals, oren...er kroop niks omhoog waardoor er huid bloot kwam, zoals bij andere mutsen. Ik denk dat ik voor mijn ventje zo nog eens eentje ga breien, want zijn oren komen nu altijd onder zijn mutsrand uitpiepen  Bedankt voor de tip!

    08-02-2012 om 11:39 geschreven door paz


    Natoken ik vind dat gedurende de winter de nostalgie bij de mensen meer opkomt.We hebben meer tijd om te denken.
    Image and video hosting by TinyPic We zijn woensdag 8 februari en het wordt iets minder koud maar ook iets minder zonnig.Ik wens Jullie ALLEN een aangename en toffe midweek toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    08-02-2012 om 11:18 geschreven door Jos Vande Ghinste


    *
    Hahaha, moest mijn dochter dit lezen, dan zou ze weten waar die breigekte van haar moeder vandaan kwam. Tot over enkele jaren heb ik gebreid, gehaakt en genaaid dat het een lieve lust was. Eerst uit zuinigheid, daarna omdat ik het heel graag deed en altijd iets had om aan te doen dat een ander niet had.
    Om terug te komen op Dochterlief, zij ktijgt nog de bibbers wanneer ik het woord breien uitspreek. Waarmee bewezen is dat ze liever truien had uit de winkel. Zoonlief daarentegen was maar wat blij met zijn pantalons die met zachte stof gevoerd was omdat hij tere dijen had.
    Ach, het is bij jou, net als bij mij, pure nostalgie.
    Dikke kus x2

    08-02-2012 om 01:46 geschreven door Huismusje/Petra









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!