Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    12-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tijd van toen...
    Binnen kort vieren we de Eerste Communie van twee kleinkinderen. De zoon van de dochter viert nog de traditionele communie de dochter van de zoon een lentefeest.
    Die " rasechte communicant" wordt nu al maanden "klaargestoomd" voor de grote dag maar wat een verschil met dat klaarstomen voor onze eerste communie!

    En daarom ga ik even terug in de tijd.

    Ik ben terug bij Zuster Madeleine in het eerste leerjaar. Stilaan werden wij voorbereid op onze Eerste Communie. Daarvoor kregen we elk een “catechismus” ( ik heb die nog steeds liggen!!) al konden we amper lezen. Mijn eerste gedacht was dat het een vertelselboekje was. Maar néé hoor. Misschien raadseltjes, dacht ik dan, raadseltjes waar ’t antwoord bij vermeld was ?

    Ik verstond er niet al te veel van, tot op het moment dat die rondborstige zuster Madeleine met heel wat uitleg op de proppen kwam. Verdorie wat nu?

    Vanaf nu hadden we 6 jaar zei ze om op het moment van onze Plechtige Communie ( in het zesde leerjaar)  dat boekje helemaal glad van buiten te kennen mét vragen en antwoorden. Nu moesten we enkel de vragen in vette druk kennen. Daarom zouden wij daar elke dag over ondervraagd worden.

    Bij het horen van die eerste vragen kreeg ik al de indruk dat mijn zieltje zo zwart was lijk het gat van zwarte Piet! Ah ja, ik durfde wel zo af en toe eens ondeugend te zijn , speelde het liefst met jongens samen en dan keek ik ook niet altijd naar de andere kant! Volgens dat boekje zou dat allemaal niet meer mogen….. Dat waren allemaal doodzonden! Het woord alleen al!

    Ik voelde mij verdoemd om naar de hel te gaan en met momenten begon ik ze te nijpen tot ik er bijna het “schi…….” van kreeg!

    Zuster Madeleine had dat natuurlijk in " de mot",  ik zat daar zo wat te draaien op mijn stoel. 

    "Wat is ’t Natoken, zijt ge niet goed?"

    Eerst durfde ik niet zeggen wat er scheelde, maar op de duur moest ik toch toegeven dat ik met een ferm ei zat.

    Ze vertelde dat, als we ons deel van het  "boekje " van buiten zouden kennen, wij bij “meneer de paster” zouden mogen gaan biechten en dat die onze deugnieterij wel zou kwijtschelden.

    "Biechten, wat is dat zuster," was mijn vraag?.

    "Wel Natoken, je moet aan "meneer de Paster" al je zonden gaan vertellen en zie dat je er geen enkele vergeet, want Onze Lieve Heer weet het wel als je iets verzwijgt. "

    Wel mensen, jullie mogen het weten, in plaats van gerust gesteld te zijn, werd dat ei nog groter. Zo'n last op die jonge schoudertjes....

    De sfeer de maanden voor onze Eerste Communie werd in de klas gans anders. Na het ochtendgebed begonnen de ondervragingen over de catechismus…leerden we het Onze Vader en de Weesgegroet, de vier akten…wat je allemaal moest geloven…..op wat  je allemaal mocht hopen…..wie je allemaal (mocht) moest gaarne zien..…en waarover je allemaal spijt moest hebben ! Mens toch, wat stond er ons 7 jarigen nog allemaal te wachten ?

    Maar het ergste waren toch die vrijdagnamiddagen want dan kwam  "Meneer de Paster" ons daarover persoonlijk ondervragen. Geloof mij of niet, maar dat ei in mijn broekje werd met de dag groter. En mijn ma, wel die zag dat op mijn gezicht van zodra ik thuis kwam.

    "Wat scheelt er Natoken ,je ziet zo bleekskes..scheelt er wat ?"

    Met stukken en brokken ( ook niet van mijn gewoonte) vertelde ik haar dan gans de historie. Ma trachtte mij gerust te stellen. Maar kind toch, dat is allemaal zo erg niet. Als je braaf bent en altijd gehoorzaamt wel dan moet je je daar geen zorgen over maken. Ja , maar juist daar spande het schoentje dat deed ik dus wel want weten jullie wel wat dat betekent dat altijd braaf en gehoorzaam zijn als je pas 7 bent?

    De laatste vrijdag voor mijn communie was er op school algemene herhaling. "Meneer de Paster" kwam ons nog een laatste keer ondervragen en ons de les spellen hoe godsvruchtig wij in 't vervolg moesten leven. In de namiddag moesten wij met gans de klas in de kerk te biechten gaan. "Meneer de Paster" had stellig benadrukt dat we ook maar geen enkele zonde mochten “vergeten” te biechten!!

    Ik had er de dagen voordien niets beter op gevonden dan op een stuk oud behangpapier (dat was thuis mijn schrijfboek) wat "kolommetjes " te trekken. Zo kon ik mijn zonden in categorieën indelen. Boven de doodzonden had ik een zwart kruisje gezet want die mocht ik zeker niet vergeten!!

    Op het moment echter dat we moesten gaan biechten, was ik mijn lijst met zonden toch wel vergeten zeker. Ik stond ( zat) daar voor een voldongen feit. Ik ben in die biechtstoel gekropen met een ei op als van een struisvogel. En opeens ging dat schuifje open en ik zat voor één keer met de mond vol tanden. Op de langen duur heb ik daar dan toch maar het een en het ander uitgebrabbeld. En " meneer de Paster" maar  vragen :

    " Hoeveel keer meisje?"

    Ik heb mij dan zo wat wiskundig trachten te redden met "min of meer " te antwoorden.

    Al bij al ben ik toch die periode door geraakt en kwam de dag dat ik mijn  Eerste Communie mocht doen.

    Wordt vervolgd



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (8)

    12-04-2012
    Goedenamiddag Natoken
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag donderdag 12 april en hopelijk wordt het na het optrekken van de mist geen veregende namiddag als gisteren want het hemelwater kwam hier met bakken naar beneden.Toch is onze wedstrijd tegen de Provinciale selectie van West-Vlaanderen kunnen doorgaan en we behaalden een prachtig 3-3 gelijkspel.Ik wens Jullie ALLEN een mooie en gezellige donderdagnamiddag zonder regen toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

    12-04-2012 om 17:30 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Een fijne donderdag kom ik je wensen
    Eeen nzeer mooi verhaal gelezen natoken,
    wat waren we nog groen onder ons neus he
    Image and video hosting by TinyPic

    Zolang de zon
    haar stralen geeft
    en de vogels
    zingen in de lucht,
    de boom zijn blad bemint,
    blijft vriendschap nog
    dat grote geschenk
    dat 't leven adem geeft
    Nikki

    12-04-2012 om 15:10 geschreven door nikki


    Dag Natoken,
    Ik sta hier wel wat in het krijt maar heb alles bijgelezen eens goed gelachen dat had indertijd de kapitijn van de Titanic ook beter gedaan hihi.
    Je weet dat ik volledig in een Frans internaat zat maar de catechismus dat was in het Nederlands , kwestie dat we het niet zouden begrepen hebben zeker, de rest zoals wiskunde etc was in 't Frans dat was niet zo belangrijk voor die nonnen.
    Nu was er een leerling bij de examenen van Godsdienst de catechismus vragen dus had zij als antwoord geschreven zie catechismus blz zoveel nr van de vraag zoveel.
    Kind had nul punten , nochtans was alles juist wat ze als antwoord had gegeven,stond allemaal op de juiste plaats.
    Knuffel en nog een mooie dag ,
    Fjak@

    12-04-2012 om 14:15 geschreven door Fjak@


    *
    Hier geen communicantjes. Wij doen niet aan dopen. Aan niets Ik ben in de Katholieke kerk getrouwd voor mijn ex ( al bleek die dat te doen uit gewoonte en niet uit overtuiging) Biechten? Het lijkt mij wel iets , wanneer je "zonden" je ineens worden vergeven en je weer gewoon kunt verder doen. Nee, dan zijn er geloven die stukken "beter" zijn. Daar bestaat nog de hel en de verdoemenis! Dat is pas het echte werk!

    Henegouws knuffie
    Loes

    12-04-2012 om 12:52 geschreven door Loewiesa


    ..
    Ach ..wat waren we nog groen,mijn eerste communie heb ik nog in Turnhout gedaan,enne..mijne catechismus kende ik helmaal van buiten...zal dus echt wel een "dezeke" geweest zijn he...mensengrut...nu ga je toch wel ver terug zenne volgende keer niet over de kleur van mijn kinderwagen beginnen,want daar weet ik echt niks meer van,haha
    lips-1-1.jpg
    Wat zou je doen als je mij was?
    Precies hetzelfde want dan was ik jou.
    Prettige lievekesdag met liefs
    van Nestje&Lipske

    12-04-2012 om 11:04 geschreven door lipske


    je moet je niet afvragen hoe het komt dat we ons dit nog zo goed herinneren.... niet moeilijk hé Natoken, het werd er ingestampt of gepompt..... krijg er nog de kriebels van...grrr
     

    Een aangename dag toegewenst vanwege Amor Fati !

     Eenvoud is weten wanneer minder te weinig, en meer te veel wordt !

    Image and video hosting by TinyPic
     
    resizedsevilla.jpg
     

    12-04-2012 om 09:49 geschreven door Amor Fati


    Amaai wat een gedoen toen ...
    Het was de tijd dat ze ons leerde liegen ..met nadien dat bichten ... we waren altijd even braagen we moesten gaan vertellen aan dat manneke achter die gaatjes ...die loerder... we zijn zodikwijls ongehoorzaam zijn ...en dan die jaren ernaar al die aktes ...maar ik wijk af het gaat over nu zeker ...nu mogen we ons beurske open doen ...DIKKE KNUF van ikke

    12-04-2012 om 07:25 geschreven door Jeske


    *
    Geen eerste communie gedaan, geen plechtige communie gedaan en niet getrouwd voor de kerk. Ik zal dus regelrecht naar de hel gaan. Tenzij...ik heb ook al enkele keren "mensenlevens  gered". Dus misschien toch naar boven...?
    Dikke kus x2

    12-04-2012 om 01:23 geschreven door Huismusje/Petra









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!