Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    14-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De middelbare school ' 57-' 63 (slot)

    Wat wel eigen was aan de Berenklas was het feit dat we steeds éen blok vormden soms tot radeloosheid van de “ moeders”. Verklikken zat er niet in ook niet toen we eens een deel van ons maandelijks “weekend verlof” werden afgenomen.
    We mochten om de maand op zaterdagmiddag naar huis en  kwamen op zondagavond terug binnen. Nu moesten  we op zondagmiddag binnenkomen tenzij we vertelden wie op het bord een caricatuur  van een leraar had getekend!!! We hadden samen lol gehad dus zouden we de straf ook wel samen dragen en zo was het……Het viel tegen dat ons thuisbezoek zo kort was maar dat was nu “ de berenklas”, éen blok! (l’ union fait la farce was onze leuze!!!)
    Dat  verlof verliep altijd volgens hetzelfde ritueel. Om 12 u mochten we de school verlaten maar niet vooraleer we “ moeder overste” met een “ réverence” hadden gegroet. ( klinkt het bekend Pazke ?).  Ze kende ons allemaal bij naam , meer dan 600 internen!!!!!!! Omgekeerd was het ook zo dat we op zondagavond pas naar onze kamer mochten nadat we weer met dat knikje een goede avond gewenst hadden aan " eerwaarde moeder". Zo werd gecontroleerd of iedereen “ binnen” was tegen 20.00u.

    De school verlaten gedurende de week was een utopie…. Je geraakte niet buiten tenzij je een briefje had van je klassetitularis of moeder overste waarop stond van wanneer tot wanneer je buiten mocht. En daarvoor moest er een heel serieuze reden zijn. Met dat briefje ging je naar de concierge en die opende dan de grote , zware houten deur en stond je al op te wachten als je terugkwam. Ik herinner mij niet dat iemand het ooit waagde om later dan de afgesproken tijd terug te zijn!

    Tucht en dicipline stonden hoog in het vaandel van die school. Overtredingen werden gestraft met van school vliegen voor een paar dagen ofwel definitief. Ik heb het al gezegd het was het cachot van West Vlaanderen maar we hadden daarvoor in ruil prima leerkrachten vooral de lekenleerkrachen die meestal een goede band hadden met hun leerlingen. Anderzijds was die discipline wel nodig want hoe houd je anders zo’n 600 internen onder controle?? xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Ook hier had elke klas een baddag maar door de grote populatie was dat voor elke klas een andere dag. Hier waren er geen ligbaden maar douches. In de kelder waren zo’n 30 douchekamertjes  naast elkaar voorzien. Je moest je in hokjes uitkleden en dan met een badjas naar de douches gaan. Je kreeg even wat water en de tijd om je in te zepen, daarna werd een teken gegeven en moest je je afspoelen. Diegenen die dicht bij de verwarming stonden riepen dan “ te warm”  maar de versten  “ neen te koud” . Je begrijpt dat het dus altijd een gevecht was voor de beste douches. Zelf konden we het water niet regelen daar diende de klastitularis voor. Dus genieten van een douche dat hoorde er niet bij. Trouwens “ lichamelijke geneugten” waren des duivels zoals lang slapen ook het oorkussen van de duivel was!!!!!.  Douchen was dus  eerder een rush tegen de tijd zoniet kon je met half uitgespoelde haren terug verder gaan…..

    Om te breken met de eentonigheid waren veel internen lid van de jeugdbeweging VKSJ ( Vlaamse katholieke studerende jeugd!) Zo zagen we kans om elke woensdagnamiddag de lange studienamiddag te doorbreken. Het gaf ons ook de kans om deel te nemen aan VKSJ dagen binnen en buiten de school. Zo herinner ik me dat we eens een "gouwdag" hadden in Brugge. Daar kwamen alle VKSJers van de vlaamse scholen bijeen voor een sport- en bezinningsdag. Die werd dan afgesloten met een openluchtmis. Die bewuste keer was het thema “ eenzaamheid”. Via luidsprekers werden we op een groot marktplein over dat thema aangesproken. Dus ook buitenstaander konden volgen! Toen tijdens de misviering een moment van stilte gevraagd werd om over de “ eenzaamheid “ in de wereld na te denken was daar een “snoodaard” die in een café op een juke box de plaat van Will Tura “ IK ben zo eenzaam zonder jouw” over de markt liet schallen….Dagen hebben we het moeten aanhoren wat een schande het was en hoe “ onchristelijk” om dat zomaar te doen en diegenen die teveel gelachen hadden (waaronder yours truly) werden nog eens heel misprijzend  aangekeken!!! 

    En toch was hun strengheid niet altijd onterecht!!! Dat zegt een bezorgde oma nu!!

    In mijn jaren opleiding regentaat, ik was zo’n 19j en had moeten beter weten, hadden we nu een eigen kamer zonder bel. Dus eindelijk wat meer privacy!

    Wij sliepen op de derde verdieping en ons ramen zaten in de korte opstaande kant van het dak verwerkt. Zo’n goeie  meter onder het raam was de dakgoot. Op zekere dag had mijn buurmeisje haar raam laten openstaan en er was een briefje van 20 fr in de dakgoot gewaaid !!! We lagen er door ons raam naar te kijken tot ik opeens het “ lumineus” idee had om dat briefje uit de goot te halen. Het was putje winter en ik had korte witte botjes aan. Ik was de enige op gans de school die met witte botjes liep dus goed herkenbaar. Ik klom dus uit het raam maar daarvoor moest ik mijn “ spannend rokje” omhoogschuiven om bewegingsvrijheid te hebben. Wij droegen toen nog geen panties zoals nu maar lange nylonkousen die met “ chartellen” opgehouden werden. Dus “do you get the picture??.... Ik met de rok omhoog, chartellen bloot  in een dakgoot op 3 hoog!!!!! Ik moest dan ook nog zo’n 2tal meters in die goot gaan om dat briefje op te rapen. Ik ben erin geslaagd , heb hemel en aarde moeten bewegen om weer in mijn kamer te geraken, en daarvoor kreeg ik dan een reep chocolade van mijn buurmeisje!!!!!! Ze mogen mij nu miljoenen geven maar ik durf het niet meer te doen en ik mag er niet aan denken dat éen van de kleinkinderen zo’n toeren zou uithalen!! Dus was het te begrijpen dat die “ moeder” die mij vanuit een klaslokaal aan de andere kant van het gebouw zag  bijna een hartinfarct kreeg!! Mijn botjes hadden mij verraden want nogal snel was de regentaatsverantwoordelijke ter plekke!! Waarover ze uiteindelijk het meest kwaad was, die “ schandalige vertoning" in de goot of het onbedachte… dat laat ik in het midden. Mijn ouders werden verwittigd en ik kreeg langs alle kanten een flinke bolwassing…Ik heb toen veel geluk gehad dat ik niet een paar dagen “ geschorst “ werd!!

    Jong en onbezonnen was het  maar voor hetzelfde geld was ik er niet meer of nog erger voor de rest van mijn dagen invalide….

    Telkens als wij voorbij die school rijden dan zegt mijn “ half bedde” : “ zou je niet nog eens in die dakgoot lopen”!! en dan vraag ik mij telkens af waar ik toen toch was met gedachten... zo hoog en zo’n smalle goot!!!!!
    We hebben het er op de laatste bijeenkomst nog over gehad. Nu konden we flink lachen toen we terug een voorstelling probeerden te krijgen van hoe ik me daar “ exposeerde”…en wat de " moeder moet gedacht hebben maar het blijft een onbezonnen daad. 

    Gelukkig is dat maar een éenmalig feit geweest. Waarmee ik maar wil staven dat het soms wel nodig was dat er  strenge regels bestonden!!!! 

    Was in mijn eerste internaat alles nogal eng strikt gehouden dan had ik hier het gevoel dat ze persé brave, deftige “ seutekes” van ons wilden maken.We moesten altijd  zo “ voornaam”  zijn, mochten  nooit eens gezond uitbundig zijn wat zo eigen was aan onze leeftijd, we mochten:

    -        niet lopen in de gangen dat betaamde niet voor “ deftige” meisjes.

    -        We moesten altijd een “ reverence” maken als we door een “ moeder” werden aangesproken of zelf iets wilden vragen. .

    -        Telkens als er iemand de klas binnen kwam, moesten we rechtstaan en “ dag moeder  of meneer of  juffrouw”  zeggen en blijven staan tot we  toestemming kregen om te gaan zitten.

    -        In de gangen gingen we in perfecte rijen zonder te praten of aan mekaar te trekken of te lachen.

    -        Naaldhakken waren uit den boze, toch zeker bij ons. De leerkrachten mochten wel hakken dragen.

    -        Juwelen ( oorbellen of halskettingen , tenzij een kruisje, )waren verboden. Bij mijn  vriendin hebben ze ooit eens bijna haar oorbellen uitgetrokken omdat ze weigerde van die uit te doen.

    -        En last but no least Ludovikus geen make up!!!! In onze laatste jaren (18/20j) waren er al die “ vrijden” en een beetje make up gebruikten om uit te gaan maar voor ze een voet in de school zetten op zondagavond werd die shmink er nog rap afgehaald. Dat gebeurde meestal  in de wc's van het treinstation!!!!

     

    En zo kan ik nog dagen doorgaan met het ophalen van herinneringen. Inderdaad Lipske die herinneringen aan vroeger die zitten erin gebeiteld , eigenaardig hé? Maar uiteindelijk hebben jullie er niets meer aan.

    In mijn ogen zijn het geen verloren jaren geweest en hebben we naast  “ kennis” ook doorzetting  meekregen .Mijn ouders hebben het goed bedoeld en wilden het maximum uit ons halen.

     De strenge regels domineerden ons leven niet altijd. We hadden geleerd in groep en vriendschap elk ongemak te relativeren. Maar vooral  het feit dat we door de lekenleerkrachten niet langer in de cocon van het “ nonnenleven” opgesloten zaten, maakte dat wij er finaal geen  “ complexen “aan overhielden.
    Sommige blogbezoekers hebben de schoolervaringen erkend en anderen hebben zich afgevraagd hoe je dat kon volhouden en er ongeschonden uitkomen?
    Het kon, wie mij kent, kan  dat beamen . Ik ben nog " vrij normaal" ( Al zeg ik het zelf!! :lol:). En dit gezegd zijnde, zet ik er een punt achter.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    17-04-2008
    hallo
    Je eindigt met te zeggen dat je er een punt achterzet...je wil toch niet zeggen dat je definitief stopt he Natoken? Het is hier zo stilletjes,daarom Kus van Lipske!

    17-04-2008 om 08:49 geschreven door hotlips


    16-04-2008
    Oh jee,
    Dit doet me er ineens aan denken dat wij op de nonnenschool waar ik zat, het hoofd van de school moesten  aanspreken met 'Ma Mère'. Alsof ik aan één moeder niet voldoende had.

    16-04-2008 om 21:02 geschreven door thea


    15-04-2008
    daarom!
    Dus dààrom hebben jullie geen zichtbare dakgoten! Eindelijk snap ik het.... Als je in een nostalgische bui nog eens even met witte bottekens in een dakgoot wilt zitten, mag je die van ons gebruiken, Natoken
    Bedankt voor je verhalen, het heeft ook bij mij zoveel herinneringen losgeweekt. Ik kijk al  uit naar je verslagen over jullie buitenlandse periode!Liefs,

    15-04-2008 om 20:10 geschreven door paz


    ...
    En ik heb er ook van genoten ,inderdaad..het brengt onze eigen jeugd naar boven met alle ups en downs(ik ben altijd verschrikkelijk verlegen geweest,dus ik denk WEL dat ik er iets aan heb overgehouden,hihi )
    new24bed3.gif
    kus1djhk0.gif
    Je herkent jezelf aan je vrienden.
    Heb je geen vrienden, dan herken je jezelf niet.
    Kiss from Lips

    15-04-2008 om 10:55 geschreven door hotlips


    *
    Hier moet ik je toch even tegenspreken hoor Natoken! Quote: "Inderdaad Lipske die herinneringen aan vroeger die zitten erin gebeiteld , eigenaardig hé? Maar uiteindelijk hebben jullie er niets meer aan."Unquote
    Ik denk dat de lezers van je blogje er wel degelijk iets, zo niet veel, aan die memories van jou gehad hebben.  Al is het maar dat we onze eigen herinneringen weer voor de geest konden halen.  Zo  is het althans voor mij, want die zitten er ook in ingebeiteld.  Mijn internaatsleven vloeide  niet voort uit goede bedoelingen, integendeel. Maar inderdaad, de dicipline van toen heeft mij vaak geholpen in latere nare omstandigheden. Om nog niet te spreken van ons relativeringsvermogen.
    Bedankt om je verhaal te willen delen.
    Lieve groetjes

    15-04-2008 om 02:12 geschreven door huismusje/troubadoerke









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!