Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    02-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect en Chapeau!!
    Image Hosted by ImageShack.us

    Ik heb jullie al verteld dat mijn ventje zendamateur is en via die weg veel contacten heeft over de hele wereld. Eén ervan is met een Belgische priester/pater in Bolivia.
    Om even te situeren, Bolivia is qua oppervlakte het vijfde land van Zuid-Amerika en meet 1.098.581 km2. Het is daarmee ongeveer net zo groot als Spanje en Frankrijk samen en ongeveer 26x zo groot als Nederland. Bolivia ligt in het centrum van het Andesgebergte dat van noord naar zuid over het Zuid-Amerikaanse continent loop
    Onze connectie heet pater Jan en woont momenteel in Sucre.
    Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia, en hoofdstad van het departement Chuquisaca. Hoewel Sucre officieel de hoofdstad is, is de regering in La Paz gevestigd. De enige overheidsinstantie van belang in Sucre is het hooggerechtshof. De stad heeft een inwoneraantal van 190.000. Ze ligt op 2900 m boven zeeniveau en heeft een gematigd klimaat.Tot hier de info
    Om de twee jaar komt pater Jan naar België op verlof en verblijft dan bij zijn zus in Turnhout. Omdat T. wekelijks contact heeft met hem( als de radiocondities goed zijn) gaan we hem ook elke keer halen voor een etentje bij ons. Bij zijn verhalen over zijn werken en realisaties, kan je alleen maar respect en bewondering opbrengen voor die man. Niettegenstaande zijn leeftijd (81j) gaat hij nog steeds terug naar Bolivia ( volgende week) boordevol plannen en verwachtingen. Wat die man gedurende de 52j die hij in Bolivia doorbracht , gerealiseerd heeft .. grenst aan het ongelooflijke!!
    Ik hing echt aan zijn lippen en kon niet genoeg vragen en … het kriebelde weer een beetje.
    Moest ik terug jong zijn en ik moest met niemand rekening houden dan zou ik voor zo'n  avontuur ook wel te vinden zijn, denk ik.
    Het stootte mij tegen de borst toen ik hoorde hoe de indiaanse meisjes in de pampa’s ( gebied waar hij woont en werkt) nog ongeletterd opgevoed worden.
    Vrouwen zijn in Bolivia maar tweederangsburgers, zegt Jan.
    Op mijn vraag of ze nu al niet wat verder staan en de meisjes al naar school gaan , zei hij neen. Jongens worden opgeleid en lopen school. De meisjes dienen om de kuddes schapen of koeien naar de heuvels of bergen te begeleiden maar lopen geen school.
     “ Hebben jullie dan nooit een school voor meisjes opgericht”? was mijn vraag want uiteraard gaat mijn bezorgdheid vooral uit naar hen.
    Hij heeft tot voor een 5tal jaren in Esquiri een canton gelegen aan de rivier Mataca tussen Sucre en Potosi  gewerkt en daar hadden ze een internaat opgericht voor een 40 tal jongens en 40 meisjes. Ze hadden toch hier en daar al indianen kunnen overtuigen om hun meisjes naar dat internaat te sturen en daarvan zijn er al een 10 tal die als verpleegster meedraaien in een “ dispensarium”!! Maar het schijnt niet eenvoudig te zijn om de bevolking massaal op die denkpiste te krijgen.
    Als je hem hoort vertellen hoe een tweedehandse "pik-dorsmachine" van hier naar daar verscheept werd en dan jaren door hem gebruikt werd om immense graanvelden te bewerken en waar dan uiteindelijk, na het opgeven van de machine, de onderdelen terechtkwamen???!! Ongelooflijk. Uiteindelijk werd op een toren met de onderdelen een windmolen  in mekaar gestoken die electricteit produceert in een afgelegen indianengebied  om ’s avonds wat licht te hebben, wat een hele luxe is  want vroeger hadden ze dat niet!!
    Ik kreeg een dejà vue beeld van jaren terug in bergdorpjes in Peru en toestanden uit Nigeria.!!
    Jan heeft ook een  loopbrug van 150m lang gemaakt over een rivier die in het regenseizoen niet meer doorwaadbaar was.Via die brug werd dan op muilezels de oogst van de ene kant naar de andere kant gebracht. Nu is er uiteindelijk een echte brug waar de vrachtwagens over rijden en wordt binnenkort de hangbrug afgebroken om elders te gebruiken.
    Hij heeft zijn eigen kerk gebouwd, de mensen getoond hoe ze venster in hun huizen moesten plaatsen. Hij heeft hen leren slapen op bedden ipv dierenvellen, hun akkers leren bewerken zodat ze meer opbrachten dan wat ze zelf nodig hadden. Hij heeft electriciteit tot in bepaalde dorpjes gebracht via relaties en geld van donateurs. Hij heeft een landbouwschool opgericht, les gegeven, dispensaria verbeterd, een weeshuis geopend… . Wat een gevoel van geluk en voldoening moet hij hebben als hij even op zijn 52j werken daar terugblikt. Mocht er reïncarnatie bestaan dan teken ik direct voor eenzelfde leven in de veronderstelling dat ik als “ man ” mag terugkomen want als vrouw lukt zoiets  je nooit.!!
    Kunnen jullie je voorstellen dat je als een 30j jonge vrouw tussen indianen gaat  leven , hun taal moet leren ( Quetchua) en dan van alles probeert te realiseren in een maatschappij waar je als tweederangs burger aanzien wordt???… No way..
    Mist Jan de luxe van ons niet? Neen, zo zegt hij want de voldoening en de dankbaarheid en respect die hij van de indianen daar krijgt, overtreft elke vorm van luxe , volgens hem.
    Ik herinner mij hoe ik als kind geld  en zilverpapier “ ronselde” voor de zwartjes en hoe ik met ingehouden adem luisterde naar de verhalen van de missionarissen. Is daar het "zaadje  avontuur” gegroeid dat mij later heeft doen besluiten om mee te gaan met T.?  Misschien want ik hing nu weer geboeid aan zijn lippen te luisteren!!.
    Ik kan nu echter enkel zeggen dat ik een enorme respect heb voor die mens die hier de namiddag doorbracht.
    Sponseren van allerhande inzamelacties/geldacties doen we zelden.  Maar steun geven, zowel materieel als financieel, aan zo'n “ pionier - idealist” dat doen we wel en dan weten we ook dat elke euro voor 100% gebruikt wordt. Dat hebben we ook een beetje uit concrete ervaring geleerd.
     Ik kijk nu al uit naar het volgend bezoekje van pater Jan. Maar hoe lang zal hij het nog volhouden?? .


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (4)

    03-10-2008
    ..
    Een mens waar ik veel respect voor heb, die Jan. Je zou denken dat een Jezus op regelmatige tijdstippen herboren wordt. Zoals een Deans, Pater Damiaann Mandela, Ghandi, en anderen die nooit enige aandacht krijgen, er ook niet naar vragen, maar het wel verdienen. . Slaapwel.

    03-10-2008 om 01:00 geschreven door Ludovikus


    02-10-2008
    Fantastisch werk wat pater Jan daar al gepresteerd heeft....

    ..... die man zal daar bij wijze van spreken dikwijls het wiel hebben moeten uitvinden of het zal wel niet veel gescheeld hebben... respect en bewondering voor zulke mensen Natoken...

    je zou denken , vroeger waren er missionarissen en paters die dit werk deden waarvan er nu nog enige overblijven.... en toch zijn er nog jongeren hoor die dit werk doen, ook al is het dan niet meer voor zo een lange periodes ....
    Mechelen heeft o.a. een stedenband met Sucre en doet projecten zoals campagnes voor duurzame landbouw en eerlijke handel.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Via de stedenband wordt op die manier ondersteuning gegeven aan de lokale economie met aandacht op de situatie van de lokale producenten. De capaciteitsopbouw van het beleid rond eerlijke handel en het creëren van lokale markten voor de kleine lokale producenten, wordt op deze manier extra gestimuleerd.

     

     

    02-10-2008 om 23:54 geschreven door Amor Fati


    Excuus
    Dag Nancy, sorry voor de foutjes, klavier werkt niet naar behoren, zal ook eens moeten rondgaan.
    voor centjes
    Knuffels P.B.

    02-10-2008 om 07:47 geschreven door peeters robert


    Ja zeker mijn petje af voor Jan

    Dag Nancy,
    wat een prachtkerel.
    Nu moet ik bekennen dat ik gestopt ben met het geld geven naar goede doelen, vanwaar ik niet weet waar het terechtkomt, wordt teveel met gesjoemeld, men zegt wel eens  van ontwikkelingshulp  het geld is van arme mensen in rijke landen dat gaat na rijke mensen in arme landen.
    Echte help komt vn mensen die daar verblijven en toezicht houden en daar hun energie in steken, het ergste is dat ze maar over beperkte middellen
    besciken. Ik heb een non in de familie die ook naar Afrika trekt, er feitelijk woont, maar naar hier komt om van eigen centjes die ze hier en daar krijgt, medecijnen te kopen. En dan moet ze die nog smokkelen ook, want het is niet toegelaten.
    Vraag me af of het haar nu nog lukt met die veiligheidsmaatregelen.
    Niet als vrouw zeg je, en moeder Theresa dan, en zusters die in China veel geholpen hebben.
    En ja in de meeste landen zijn vrouwen nog tweederangsburgers. Was het hier ook niet zo vroeger, we zijn nu op goede weg om gelijkwaardig te worden behandeld, maar er is nog een lange weg af te leggen, ik ben er in ieder geval voorstaander van, we zijn tenslotte allemaal mensen nietwaar.
    Dus kort samengevat, mensen die er echt om geven om te helpen, houden er beter zelf een oogje op.Hier in Antwerpen lopn ook zwervers rond, als ik echt een sukkelaar tegenkom, ga ik er samen mee eten (vroeger, nu heb ik de middellen niet meer) en een beetje geld voor een beetje drank of sigaretten.
    Zo nancy dat was het en beetje, groetjes en knuffels van pietje-bob

    02-10-2008 om 07:44 geschreven door peeters robert









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!