Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    24-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ieder volgeltje zingt zoals het gebekt is

    Ieder heeft in zijn eigen dialect die typische woorden. Zo'n vergelijk kan soms heel grappig zijn . Vandaag een klappeke gedaan ( met de straat tussen ons) met de buurvrouw  die er altijd op wijst dat ik zo stilaan " Antwaarps" mag sprekenspreek maar zelfs na al die jaren blijf ik toch nog de voorkeur geven aan mijn eigen streekdialect. Niet dat ik geen moeite doe om me aan te passen, maar in mijn AN haal je er dat West Vlaams accentje wel altijd uit en ik ben nog steeds fier op mijn roots!!!!

    Omdat de buurvrouw en ik nogal aardig wat bezig zijn met bloemen in onze tuin, leidt dat soms tot grappige verwarringen als we het over bepaalde bloemen hebben.

    Terwijl ik spreek over " jodengeld" dat zich zo gemakkelijk overal zaait, duurt het een tijdje voor zij dat linkt aan Judaspenning...... En zeg nu eens zelf wat benadert meer de aard van de bloem, het woord " 12 apostels" of gladiolen???( denk even aan de vorm van de bloem!!)

    We houden allebei van anjers omwille van de bloem en de geur, maar voor haar zijn dat " genoffels " en voor mij " vuilneuzen"!!!

    Lupinen hebben we in alle kleuren en als er een nieuwe kleur bijkomt dat wordt het zaad mooi gedeeld maar wat zij dus lupinen noemt, zijn voor ons " koffiebonen"... Nogmaals heel benaderend als je de bloem bekijkt!!!! Stinkertjes heten niet alleen Afrikaantjes maar ook tageten. Ik hou het bij het eerste. En zo kunnen we door gaan.

    Heel in het begin toen wij hier woonden was winkelen ook niet altijd simpel. Een " kieken zonder kop" is hier een blinde vink dus daar sta je dan maar als je de eerste keer zo'n kieken vraagt :oops:.

    Wij kopen hesp maar waarom hier heps?? Een beuling is bij ons bloedworst . Wij maken een broodje gekapt en hier een broodje gehakt.

    Bij ons geeft een vrijer zijn lief een pieper, maar hier geeft een "lief zijn of haar lief "een bees!!! Een bees ( uitgesproken beze) is bij ons een bes en dat is toch wat anders dan een zoen dacht ik!!!:lol:

    Onze lattenstore is hier een blaffetuur en onze blaffeturen blijken hier luikens te zijn!!!!

    Bij ons thuis gebruikten we in de tuin een "kortewagen" hier is dat een kruiwagen ( dat hebben we nu stilaan overgenomen!!!). Wij dragen kloefen in de tuin , hier klompen.

    Als het heel hard regent, zeggen wij: " trint mollejongen". of " trint kattejongen" .Als wij iemand aanmanen is het met " gow", hier "allé kom...."

    Als wij wandelen en een mooi huis voorbijkomen ,spreken we van " 't is een skone doeninge"... En als je echt de koopwoede hebt dan zeggen we :" Ie è zoveel goesting als geirnaars (garnaal) poaten" !! En zo kunnen we doorgaan.

    Tot voor een paar jaar woonde nog een rasechte West Vlaming in de straat en we plaagden de buurvrouw vaak door samen ons dialect te spreken als ze erbij stond. Jammer genoeg is die persoon weg en oefen ik ons taaltje niet zoveel meer. Ik vind het spijtig dat stilaan dat typische streekdialect vervaagt. Het is zo kenmerkend voor een volk en heeft zijn eigen charme.. Bij ons ma werd er nog volop West Vlaams gesproken, maar ik vrees dat er nu veel woorden en uitdrukkingen uit onze woordenschat zullen verdwijnen want ons kinderen verstaan het WVL wel maar spreken het niet.

    Wat hiervan de bedoeling is?

    Gewoon even aangeven dat " ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is" ... en dat vind ik heerlijk!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (10)

    25-04-2020
    . . .

    Wij zeggen hier ook judaspenning en jenoffel en seringen zijn suzzemienen, lupinen en stinkers kennen we ook  en blinde vinken ook samen met blaffeturen maar ook houten blokken voor klompen.  En ietwat verder dan ons heten de viootjes, fledders of zo, ik wist nooit waarover ze het hadden, wel over violetten werd hier ook gesproken.  Maar zelf spreek ik geen echt Leuvens, het is een verbastering van de twee dialekten, ikzel ben van Rotselaar afkomstig, niet zover van Leuven maar ik hoor toch wel andere klanken als ik in mijn geboortestreek terug kom.

    Ach iedereen heeft zo wel iets, er zijn ook talen waarin een bepaalde woord net hetzelfde betekend in een andere taal.  Zo waren we een tiental jaren geleden in Tsjechië op bezoek bij onze vriendin, de dame die vroeger als kind bij ons was bij een schooluitwisseling.  Toen ik sprak over een veranda, wel dat was in hun taal net hetzelfde zo hoor je dat ook weer eens van een ander !  het contact daar verliep in het Engels, al was dat niet echt de taal die Ivo goed begreep maar ja, het ging toch allemaal wel vrij vlot, net zoals toen ze hier was, toen was het met handen en voeten uit te leggen maar ook dat lukte.  Al had ik spijt van niet meer contact met haar persoonlijk gehad te hebben, ik vond het wel erg om een zo jong meisje voor de allereerste keer in het buitenland bij mij te hebben.  Er zijn wel tranen geweesd toen we afscheid namen, dat kan ik verzekeren en niet bij ons alleen, iedereen stond er maar bedrukt bij, het was een mooie tijd en wij zijn nu ook al voor een paar vakanties in hun land geweest, wat een land is dat je doet verbazen, op alle gebied maar vooral de natuur.

    Nog een heel fijne dag en geniet nog van het mooie weer !

    25-04-2020 om 17:43 geschreven door Chris


    dag Nancy

    ik wens jou alvast een heel fijn en zonnig weekend    ...
    samen houden we er de moed in   !

    liefs meeuw

    90pu5ez.jpg

    25-04-2020 om 16:11 geschreven door meeuw


    Goedemorgen

    g9s7nlrlb.gif

    Het is weer is nu wat aan het veranderen
    Blijf gezond en houd afstand als het kan..
    We moeten nog even, in ons kot blijven.
    wens u nog een heel mooi weekend.
                                      gr.Dirk

    25-04-2020 om 09:49 geschreven door Dirk


    Fijne zaterdag aan al mijn blogvrienden !!!!!
    gxrygfwa.jpg

    Goedemorgen lieve vrienden.Voor het ogenblik hangt hier een lichte mist die bij ons in het westen maar langzaam zal oplossen.Dus het zonneke zal moeten drummen om de bovenhand te krijgen bij het begin van het laatste volledige weekend van deze grasmaand.Je voelt sedert gisteren dat het warme lenteweer wat aan het degraderen is en er veel kans is dat het voor de rest van volgende week minder zal zijn met nu en dan een verspreide bui die zeker de droogte niet zal oplossen.Ik heb terug een probleem want mijn wasmachine wil niet opstarten,maar dit is ondertussen verholpen.Gisteren is een firma gekomen om de verwarming na te zien in alle appartementen en die had een stopcontact nodig voor zijn stofzuiger en nu merkte ik dat hij de stekker er niet terug ingestoken had.Brrr.weeral zorgen waar er normaal geen moesten geweest zijn.En hopelijk vergeet ik niet terug 3 vrienden te bezoeken wat gisterenmorgen het geval was.Mijn excuses ervoor.Ja en nu maar hopen dat het zonneke zich laat zien en ik terug kan genieten op mijn terras.Ik wens Jullie een fijne en een gezellige zaterdag en een zonnig weekend toe en dit met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jullie blogvriend Jos en hopelijk word ik vandaag een beetje gerust gelaten zodat ik terug ongehinderd kan op bezoek komen en hou Jullie gezond.Ké minne voe verstukt an die stomme ketel.

    25-04-2020 om 09:14 geschreven door JVG


    Dag Natoken
    Goede morgen ,, waar we een gevoel van vriendschap krijgen komen we het liefst , dus kom ik U een heel fijn dagje wensen ,, hou U goed,, met deze vriendelijk groet liefs Ingrid.
    jb5j1v3m1y8sj..png

    25-04-2020 om 06:50 geschreven door Ingrid.


    24-04-2020
    fijne vrijdag
    vxxuf1d.jpg

    24-04-2020 om 13:37 geschreven door kinrooi webradio


    Goedemiddag lieve Natoken

     

    d1wzpn66oyrh.gif

    24-04-2020 om 12:57 geschreven door Lenie


    zeker weten !



    eax7wfizzr.jpgmijn kinderen wonen in gent en Spanje en spreken nog steeds hun = MIJN DIALECT !en de kleinkinderen ook ! goed he !mijn Andalousiche schone vindt dat minder zij zegt dat we te rap klappen , maar als zij met haar familie spreekt moet ik ook vragen --for favor mas lento !---alee gauw , we goan voortdoenn en me sluffers pakkn ze vor buttn ! tot tonne we

    24-04-2020 om 10:08 geschreven door ani


    Zonnige groetjes op deze heerlijke vrijdag aan al mijn blogvrienden.
    ha3f1pjsk0w.gif

    Goedemorgen lieve blogvrienden.Geen sterren en geen blauwe hemel maar ook nog geen zonneke dat vandaag de strijd moet aangaan met de sluierbewolking.Voor het ogenblik is het hier licht mistig,alhoewel het een mooie lentedag zal worden en de 20 graden nog in het verschiet liggen.Dit zal ook nog het ganse weekend zijn en neem er maandag nog maar bij.Dus we mogen niet klagen want de wind blijft in zijn kot net als wij.Vandaag komt de nationale veiligheidsraad bijeen en er heel weinig ruimte zal zijn om iets los te laten want de onzichtbare sluipmoordenaar is nog verre van verslagen.Velen zullen terug ontgoocheld zijn en de politiek zal weer de boeman zijn,maar pas op,ik zou niet graag in hun plaats zijn.Nu helden als ze toegevingen doen en komt er een piek dan is het een slechte regering.Dat terzijde gelaten in afwachting wens ik Jullie een mooie en een zonnige vrijdag toe en dit met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jullie blogvriend Jos en blijf gezond door in Jullie kot te blijven.Maggie is er door wereldberoemd mee geworden.Wie lust er nu het sappige West-Vlaams niet..Keere ke weere.

    24-04-2020 om 09:11 geschreven door JVG


    Dag Natoken

    Zo is dat maar we verstaan gelukkig elkaar wel he .

    We tellen wat we hebben ,, niet wat we missen ,, daarmee wens ik U een fijne vrijdag,, geniet van dit mooie weertje dat ga ik straks ook zeker doen,, een vriendelijk groetje van mij erbij liefs Ingrid.
    thuq74.jpg

    24-04-2020 om 07:29 geschreven door Ingrid.









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!