Sterke verhalen over reizen, pikant eten , en veel van dies meer
31-05-2006
De bom !
Iedereen heeft in zijn studententijd wel eens wat
kattenkwaad of erger uitgehaald vermoed ik.
Ook ik wil hier niet bij achterblijven....
Nochtans was ik een braaf manneke tijdens mijn
studententijd, maar stille waters, diepe gronden, zegt het spreekwoord.
Ik studeerde , (studeren ?) aan de hotelschool in Koksijde,
maar scheikunde en ook elektronica waren
mijn favoriete bezigheden. Niet mijn favoriete vakken, dat is weer wat
anders...
Ooit ben ik er in gelukt om mijn kamer in brand te steken
met zelf gemaakt buskruit.
Radiootjes bouwen , die meestal niet wilden spelen, was een
van mijn andere geliefkoosde hobbys.
Honderden zilverkleurige muntstukjes van een halve frank
hebben Koksijde gecirculeerd omdat ik ze verkwikt had. Dat kwik per toeval
een beetje giftig is wist ik toen nog niet (?).
Glas graveren met fluorwaterstof was ook plezant... Nog
plezanter was om bommen te maken en die te doen ontploffen in de duinen
....Meestal mislukte dat wel maar ooit is er een boom in een orbit om de aarde
vertrokken...
Een dichtbij wonende apotheker was mijn bondgenoot hij
bezorgde mij alle grondstoffen die ik ook maar vroeg...hij had waarschijnlijk
iets tegen de school en hoopte op die manier om De Mijn, want zo heette het
gebouw,ooit eens in de lucht te zien
vliegen...
Op het einde van mijn schooltijd heb ik voor mijn
technologie toepassingen een speciale prijs gekregen; ....een boek over wijn !
Wat dat met techniek te maken heeft weet ik nog steeds niet
...
Als ik goed zoek denk ik dat ik nog wel ergens kan terug
vinden.
Dit was de inleiding !
In1996 vierde de
Hotelschool van Koksijde haar vijftigjarig bestaan.
Er werd een boek uitgegeven over het 50 jarig bestaan van
de school en wat is er te lezen bij de promotie 62 ?De
bom.
De hele verdere verhaal is te lezen op onderstaand ingescand
stukje uit het boek.
Toch een beetje uitleg want dit boek is opgesteld voor
mensen die de school goed kennen.
Berten, ( zaliger) die hier aangehaald wordt is de leraar
die zaal gaf. Dus hij leerde ons serveren! ....Hij deed dat meesterlijk goed , ten andere
!!!
Het systeem in de school, toen, ging als volgt: er waren
drie groepen:
Eén groep werkte, letterlijk, in de keuken en zij kookten
toen voor al de rest...
Een andere groep, serveerde, volgens de regels van de kunst.
De derde groep kwam aan tafel zitten en zij mochten alles
opeten en zij werden bediend !!!
Nu had de maitre dhotel , dat was de zaalleraar, "den
Berten", de slechte gewoonte om ons te pousseren om wijn te drinken aan
tafel....
Wat is er hiermee fout zou je nu denken ?
Wel, dat kostte geld. Een fles wijn , de aller-goedkoopste, een
pélure dOignon, koste toen 20 oude Belgische franken....
Wij voelden dat aan als zakkenklopperij , misschien
verdiende hij er wel een procentje aan ???
Op een middag stond hij weer zo aan te dringen om toch maar
en een flasseltje wien , dit is Brugs dialect, te kopen...en wij wilden niet
... na !
We zouden hem zelfs eens mores leren...met zijn gezaag ...!
We zouden hem een poets bakken die hij zich nog lang zou
herinneren!
En dat is inderdaad gelukt !
Het verhaal stond en staat nog steeds te lezen in het
jubileumboek van de school uitgegeven in 1996.