Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
10-04-2006
Vandaag beginnen we aan de Goede Week
Inderdaad vandaag beginnen we aan de "Goeweek" en deze maandag noemde men Kalfdag. Men sloeg het volk toen met een vod of met een lap, die men kalf noemde. Men maakte de gedaante van een kalf om de vasten te verbeelden, en men versmoorde het. Wie bijvoorbeeld laatst in de school of thuis kwam, werd voor kalf uitgescholden en gegeseld. Die kinderplagerij werd gedaan met een vod of puppe, die men, zoals al gezegd, kalf noemde. De woensdag van de "Goeweek" noemde men Schorseldag. Men schorst de rokken en de klokken. De spinrokken omdat men 's avonds niet meer spint vanaf vandaag en dit tot het einde van de zomer. De klokken werder(worden) geschorst omdat die morgen, donderdag dus, naar Rome vliegen. De woensdag namiddag beginnen de Donkere metten, het rouw, treur- en lijdensofficie. De Metten en Lauden werden de drie laatste dagen van de goeweek in de namiddag gezongen. Er branden op een heg 13 kaarsen waarvan 12 achtereenvolgens, onder de officiezang, uitgedoofd werden als symbool voor het wegvluchten van de apostelen. Op het altaar branden er zes die gedurende de Benedictus uitgedoofd werden. Bij het zingen van de Miserere werd de laatste brandende kaars van de heg verborgen en daarna weer te voorschijn gebracht, gelijk Christus stierf en daarna weer verrees. Een volksgezegde uit die tijd zei dat men heden niet mocht spinnen uit vrees van koorden spinnen waarmee men Ons Heer zou binden. Morgen vertel ik verder over Witte Donderdag waar ook weer heel veel rond te doen was, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 April 2005 was een bewolkte dag, het werd niet warmer dan 12,4° om 16u45 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 5,7° en dat werd om 7u33 genoteerd. 10 April 2004 was eveneens een bewolkte dag met in de namidag motregen. De maximum temperatuur bedroeg toen 9,4 ° om 14u20. De minimum temperatuur daalde onder nul met een min 0,8° om 5u45 's ochtends. De warmste 10 april ooit kwam in 1981 voor met 22°
Morgen beginnen we aan de Goede Week en in deze week herdenkt men het lijden van de Zaligmaker. Bij geen enkele plechtigheid werd (wordt) het Mysterie in het kerkelijk leven zo treffend voorgesteld aan het volk dan nu. Men vertoonde er zo veel het lijden van de Zaligmaker, de intrede van Jezus te Jeusalem. Het lijdensverhaal werd gezongen door de priester, diaken, subdiaken of het koor. De instelling van het Allerheiligste, Jezus in het hofke van Olijven. De kruisaanbidding en de begravenis van Jezus (Goede vrijdag), en tot slot de verrijzenis op zaterdag. De Goede Week wordt ook Stille week, Pijnweek, Heilige week, Grote- of Hoge week genoemd. Deze week maakte vroeger een grote indruk op het volk, het volksleven was er helemaal van doordrongen. Bij al die dagen van de week paste vroeger ook een gebruik, en een erg oud gedicht maakt dat duidelijk. Palm, Palmzondag den Maandag slaan ik mijn kalf, den Dinsdag deel ik het kalf, den Woensdag schort men de klokken, den Donderdag is het soppe-doppe, den Vrijdag zoo kruipt men, den Zaterdag klopt men den vasten uit. Een oud volkgezegde zegt dat alles wat in de Goede Week gezaaid werd, vruchten zou meebrengen. Morgen vertel ik u wat in feiten een "kalf slaan" was, 't is dan immers de eerste dag van de Goede Week
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 April 2005 was een bewolkte dag met op sommige plaatsen zelfs sneeuw ! De maximum temperatuur bedroeg 8,8° en om die te bereiken moest men toen wachten tot 17u59 - De minimum temperatuur noteerde men om 6u52 en die bedroeg 1,8° 9 April 2004 was ook een bewolkte dag met zon in de namiddag, het werd niet warmer dan 10,7° en die liet zich ook pas om 17u15 optekenen. De miminum temperatuur bedroeg 3,8° om 1u30 De warmste 9 april ooit kwam in 1952 voor met 24°
Vandaag is het Palmzondag en dan zou het het hel en klaar moeten zijn. Ook zou vandaag de wind uit een goed "gat" moeten waaien, maar of dat allemaal zo is ?
" Palmzondag hel en klaar, brengt een vruchtbaar jaar. "
En de wind dan, hopelijk waait die goed vandaag want :
" Palmzondagse wind, verandert niet gezwind. "
Morgen komt Sint-Ezechiel op bezoek, en die heeft ons ook weer wat te vertellen :
" Zaait g'op Sint Ezechiel, zeker lukt de vlasgaard wel. "
Dus mensen met een tuin, je weet wat u morgen te doen staat !
Vroeger jaren ging men vandaag, en meer bepaald in Zuid-Limburg de graven van het kerkhof schoon maken. 's Anderdaags, op palmzondag dus, ging zowat iedereen die graven bezoeken, of tenminste toch een lid van elk gezin. Net zoals op Allerheilige en Allerzielen. Al de graven waren toen vers geschilderd en met groen en bloemen versierd. De kinderen maar ook de grote mensen brachten toen ganse bussels palm naar de hoogmis om gewijd te worden. Na de hoogmis trok men processiegewijs en al biddend, naar het kerkhof waar elkeen ging bidden bij het graf van zijn overledenen. De rijke lieden bij hun caveau en de arme bij het eenvoudig graf, staken er dan de gewijde palmtakken in de grond. Vanaf morgen begin ik dan al te vertellen over de "Goede week" die er aanstaande maandag al aankomt.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 April 2005 was een bewolkte dag met een bui ! De temperatuur steeg ook toen niet hoger dan 10,4° en die werd om 16u12 genoteerd. De minimum temperatuur bedroeg toen 5,2° en die werd 's avonds om 20u28 opgetekend. 8 April 2004 was een bewolkte dag met even wat zon en met zelfs een licht plaatselijk onweer. De maximum temperatuur bedroeg 10,8° om 12u30 opgetekend, en de minimum zakte tot 1,8° om 4u45 genoteerd. De warmste 8 april ooit kwam in 1969 voor met 24° !
Op de boeren-buiten weten ze direct wanneer men zonder de paraplu de deur uit kan. Een erg mooie weerspreuk vertelt het ons toch zo mooi, dat ik niet nalaten kan om ze aan u mee te geven :
" Wees maar voor geen buien bang, als er uren, lui en lang, op de mesthoop ligt het zwijntje want duren blijft dan 't zonneschijntje. "
Zeg nu zelf, is dat geen mooie ? Nu het zonnetje nog en wat warmer weer, en dan een wandeling door al dat landelijk schoon. Wie weet zie je dan dat zwijntje niet ?
Inderdaad in april is altijd opletten geblazen, laat u zeker niet misleiden door een mooie zonnige dag. Guido Gezelle waarschuwde er ons jaren geleden al voor. En hoe hij dat toen verwoorden :
" 't Mag vroeg of laat zijn, april wil kwaad zijn. "
April is en blijft nu eenmaal een erg grillige maand !
7 April 2005 was een bewolkte dag met af en toe een fikse aprilse gril. Het werd toen niet warmer dan 12,8° en dat werd om 14u19 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 6,4° en die werd om 5u50 opgetekend. 7 April 2004 was de gelijkenis van 2005, een bewolkte dag met aprilse grillen. Het kwik bereikte toen amper 10,1° om 13u30. De laagste temperatuur die dag werd om 1u30 opgetekend en die bedroeg 2,9° De warmste 7 april ooit kwam in 1969 voor met 23°.
Gisteren ben ik gestopt bij de landman die na de vespers palmtakken op zijn veld ging steken. Wel terwijl men toen die palm stak, moest men bidden zonder stil te blijven staan. Wanneer men een nieuw huis liet bouwen, kwam de eigenaar de eerste steen leggen. Hij dopte een takje gewijde palm in wijwater, besprenkelde er de steen mee die hij ging leggen, en daarna werd dat palmtakje in de muur gemetseld. In de streek van Aalst en Geraardsbergen deed de koster altijd zijn ronde in de parochie. Hij ging iedereen een Zalige Pasen wensen en ontving zijn paasei, of liever eieren. De "Goe-week" die er aankwam, was immers een zeer lastige week voor de koster en onze brave voorouders begrepen dat en beloonde er de koster voor. Rond Pasen slachte men vroeger altijd een koe of een kalf. De boer zorgde er dan voor dat er een Paasbeest, speciaal voor die gelegenheid, gekweekt werd. Vroeger zag men in de steden de slachterswagens rond rijden met gekroond geslacht vlees dat dan voor de vensters bij de beenhouwers tentoongesteld lag. Het vlees lag er versierd of gekroond met bloemen en kransen. De kinderen die toen met hun moeder achter vlees kwamen, kregen van de beenhouwer een roos als geschenk. Morgen vertel ik nog wat over een Zuid-Limburgse gewoonte op de zaterdag voor Palmzondag, tot dan ?
Gisteren vertelde ik hoe het er in Tienen en Hoegaarden aan toe ging, wel te Antwerpen moesten diegene die het beeld droegen de reis naar Jerusalem gedaan hebben. In de S. Salvatorskerk te Brugge zag men in een kapel verschillende taferelen van het H. Kruis, anders gezegd het Rode Cruis. Vroeger gingen de Capucienen het Rode Cruus halen om het naar hun klooster te brengen. In de processie stelde men toen het leven en het lijden van Jezus en de VII Weeën van Maria voor. De taferelen werden door boetelingen gedragen. Dat kruis was een ex-voto van Pater Melchior van Menen, die in 1665 om het ophouden van de pest te verkrijgen, rond de stad reed, gezeten op een ezel, en dat kruis in de hand hield. Hij ging toen naar de S. Salvatorskerk om er O.L.Vrouw van VII Weeën te smeken. De ziekte hield op en het kruis werd aan de kerk gegeven. In Rond den Heerd wordt vertelt dat de eigenlijke processie ter ere van O.L.Vrouw van VII Weeën sedert 1625 pleegde uit te gaan en dat de boetelingen soms zware ijzere bollen sleepten. De Gewijde palm werd eerbiedig in de huizen bewaard tot welzijn van ziel en lichaam. De landlieden staken de palmen naar een aloud gebruik op de hoeken van hun bezaaid land. De palmtak werd aan het Christusbeeld of wijwatervat gehecht om de zegen te bekomen over het huis en de huisgenoten. Hij diende ook om het wijwater op de zieken in de doodstrijd, en rond huizen en andere gebouwen tijdens een onweer, te sproeien. Vooral 's namiddags na de vespers ging de landman op zijn veld de takken steken, en zei dan 't volgende : " Ik zegen hier mijn koorn, tegen den bliksem en den oorm, tegen meisens en knechten, dat ze mijn koorn niet om en vechten, en tegen dat duivelsch zwijnges, dat zoo kwaad om pikken es. Amen." Morgen vertel ik u het slot van Palmzondag en palm, tot dan ?
Hoe was het weer vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 April 2005 was een bewolkte dag waar het kwik om 15u03 zijn maximum hoogte bereikte van 15,5°. De minimum temperatuur die dag bedroeg 4,4° en die werd om 4u16 opgetekend. 6 April 2004 was eveneens een bewolkte dag maar ook een dag met buien van hagel, aprilse grillen weet je wel. De maximum temperatuur bedroeg toen 11,9° om 16u25 genoteerd. De minimum temperatuur werd 's ochtends om 4u30 opgetekend en die bedroeg 4,7° De warmste 6 april ooit kwam in 1961 voor met 22° !
Ik vond in mijn verzameling een "weerspreuk" die ons een zeer duidelijk antwoord geeft, of een erg goeie vergelijking maakt hoe de maand april wel is, lees eens :
" De echtelijke staat is als de maand april, nu storm, dan zonneschijn, dan weer alles stil. "
Een mooier vergelijk moet je nergens nog gaan zoeken dacht ik ! Je gaat het toch niet vinden.
Wie wil er nu geen mooi en warm weer ? Maar is dat altijd goed ? Niks zo schoon als een mooie maand mei, ja toch ? Maar of we die gaan krijgen, zal misschien afhankelijk van april zijn, lees eens :
" April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn. "
Dus laat dan april toch nog maar wat wild zijn, is het niet ? Heeft er iemand onder jullie al een zwaluw gezien ? Mocht dit zo zijn, wilt u het mij dan laten aub ?
Welk weer was het vandaag nu precies 1 jaar geleden ?
5 April 2005 was een tamelijk mooie dag met een maximum temperatuur van 15,1° om 16 uur opgetekend. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 5,7° en die werd 's ochtends om 5u51 genoteerd. 5 April 2004 was een bewolkte dag met nu en dan een bui. De maximum temperatuur bedroeg 11,6° om 12u45 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 6,4° om 6u30 in de morgen. De warmste 5 april ooit was in 1957 toen het kwik tot 23° steeg.
Vanaf vandaag en ook de komende dagen wil ik al wat vertellen over Palmzondag. Op die dag, nu aanstaande zondag dus, herinnert de Kerk ons aan de intocht van Jezus te Jeruzalem. Ter dien gelegenheid wordt er voor de hoogmis, en met een grote plechtigheid, de palmen gewijd en processiegewijs rondgedragen. Zo was het vroeger jaren althans. Men sloot(sluit) de pastoor buiten zeiden de mensen toen. Wanneer hij dan met het kruis op de kerkdeur klopte, bij het gezang van Attollite portas vestras werd hij binnen gelaten en werd er aan het misoffer begonnen. De palm werd in verschillende streken vervangen door planten die het beste aan het zinnebeeld van de hoop voldeden. In onze gewesten was dat bukshout aangezien die winter en zomer altijd groen blijft. Dat betekende ook het blijvend vurig geloof van het volk. Reeds in de 6de eeuw had de processie in Rome plaats, en in de 9de eeuw werd ze in de liturgie opgenomen. Deze processie was in de middeleeuwen zeer indrukwekkend door het mysteriespel waarover de boeken en de handvesten spraken. In die processie droeg of voerde men het beeld van Jezus op den ezel rond. Te Tienen was het vergezeld van de twaalf apostelen die barvoets mee gingen in de stoet buiten de kerk. Bij de terugkeer werd het kruis aanbeden. Ook te Hoegaarden geschiedde of geschiedt? dit en dat was een middeleeuwsch schouwspel . Het beeld was vergezeld door de apostelen, de geestelijkheid en de confreers. Na de processie werd de mis gezongen. Tijdens het verhaal van het lijden, verlieten de "apostelen" de kerk om aan te tonen dat de apostelen vluchtten wanneer de Zaligmaker aangehouden werd. Na het evangelie kwamen ze terug, gingen te offer en naderde ter H. Tafel, na de communie van de priester. Hoe het er te Antwerpen en te Brugge aan toe ging, vertel ik u morgen.
Ook al zijn we er nog enkele dagen van verwijderd, wil ik vanaf heden toch al stilaan een en ander vertellen over de dagen rond de Paas-periode waar vroeger heel veel rond te doen was. Aanstaande vrijdag, of de vrijdag voor Palmzondag, is het de Feestdag van O.L.Vrouw van VII weeën. Deze feestdag werd bij een kerkvergadering in Keulen, in 1423 voor het eerst voorgesteld en weldra door de gehele Kerk aanvaard. In vele plaatsen bestonden er die dag VIbroederschappen ter ere van de VII Weedommen van Maria, en verhefte er zich heiligdommen op. Dat was het geval in de S. Salvatorskerk te Brugge, in S. Gery te Brussel, in S. Salvator en de kapel van de Schreiboom te Gent. In S. Willebrordus te Anntwerpen, en te Mechelen in O.L.Vrouw aan de dijle waar men de feestdag vierde met een processie. In Zele(O-Vl.) vereert men sedert de 16de eeuw O.L.Vrouw in de Kouterkapel. In de kouter werd een kapelleke gebouwd in 1545 dat kort daarop door de Calvinisten afgebroken werd. In 1645 kwam er door toedoen van Mgr. A. Triest een nieuw kapelleke dat rijkelijk versierd en begiftigd werd. Men richtte er de zeven statiën rond, waarvan de bijzonderste het H. Graf, onder het koor van de kapel gemaakt. Deze statiën vormde een ommegang rondom het heiligdom en tussen een dubbele rij lindebomen. De grote begankenis, van uit de parochiekerk naar de kapel, geschiedde vroeger de 4de zondag na Pasen. Men noemde die kapellekes-aflaat. Na de Franse omwenteling waarbij hier alles stukgeslagen werd, kon men de kapel herstellen.Op 5 augustus kwam (komt?) men er Maria aanroepen als Troosteres der bedrukten.
Welk weer was het, vandaag precies 1 jaar geleden ,
4 April 2005 was een mooie dag tot ongeveer 16u30 toen het begon te regenen. De maximum temperatuur bereikte die dag 19,5° om 15u05 opgetekend. De minimum bedroeg 6,2° en die werd om 4u22 genoteerd. 4 April 2004 was een bewolkte dag met een weinig motregen, de maximum temperatuur bedroeg toen 15,2° om 15 uur precies. De minimum temperatuur bedroeg die dag 9,6° om 8u20 opgetekend. De warmste 4 april ooit kwam in 1946 voor met 25°. Dat jaar kende 3 opeenvolgende mooie zomerdagen ! Wel met nachtvorst tot min 2 en min min 3°