Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
23-11-2007
Zomer 2008
Tijdens het zomerseizoen 2008 begeleiden onze medewerkers wandeltochten in West-Kreta voor Heliades Diakopes. Ook de kookworkshops worden verder georganiseerd. Binnenkort vindt je het programma op deze blog en op www.amaltheia-workshops.com.
Het zomerseizoen 2007 zit er inmiddels op. U kan ons tijdens de wintermaanden contacteren op volgend (Belgisch) telefoonnummer: 0032/499 36 48 10. Kalo cheimona!
Aangezien we - Griekenland o Griekenland - nog steeds problemen hebben met een internetaansluiting, kunnen we onze e-mail maar 1 keer per week checken. Wie ons (last minute" wil contacteren voor wandelingen, kookworkshops etc., doet dit best telefonisch of per fax. Het fax- en telefoonnummer is 0030-28250 71065 (best bellen na de werkuren).
De afgelopen zomer werd Griekenland geteisterd door honderden bosbranden. De ergste branden ontstonden eind augustus in de Peloponessos, het Griekse vasteland. Tientallen mensen, duizenden stuks vee kwamen om in de vlammen. Zelfs de historische stad Olympia en het historisch museum wenden door de vlammen bedreigd. De meeste branden werden aangestoken (volgens een BBC-reportage in opdracht van de Calabrese maffia), om het gebied nadien te verkavelen.
We zijn ondertussen een aantal weken verder ... in het buitenland wordt er intussen niet meer over deze brandstichtingen gesproken. Toch is financiele hulp voor het getroffen gebied nog altijd noodzakelijk. De Griekse regering heeft ondertussen een rekening geopend waarop vanuit het buitenland geld gestort kan worden:
De laatste chartervluchten zijn uit Kreta vertrokken. Op het eiland maakt iedereen zicht stilletjesaan klaar voor de olijvenoogst. Een leuk intermezzo tussen de zomerdrukte en de oogst, is het stoken van de "tsikoudia", de locale sterke drank. Dit gebeurt zo'n anderhalve maand na de wijnoogst. Het druivenafval (velletjes, pitjes, ...) heeft al die tijd gegist in houten of plastieken vaten, en kan nu verwerkt worden. Het stoken gebeurt in een koperen "kazani", of distilleerinstallatie. Deze enorme ketels worden op houtvuren gestookt en gevuld met gedroogde tijm of bremtakken (naargelang de streek). Hierdoor wordt vermeden dat de druivenafval in de ketel blijft kleven. Het stoken is traditioneel een echt familie- en dorpsgebeuren. De mannen nemen traditioneel enkele dagen vrij, omdat sinds enkele jaren voor een beperkte tijd stookvergunningen worden afgeleverd. Het stoken gaat - hoe kan het anders - gepaard met het nodige drankgebruik, en copieuze maaltijden in open lucht. Eens de "tsikoudia" gestookt, wordt dit dé Kretenzische drank bij uitstek: aperitief, digestief, medicijn, psychiater. Zelf zweren wij bij verkoudheid voor een Kretenzische grog: het sap van 2 citroenen vermengen met een flinke lepel tijmhoning, een "royale" scheut "tsikoudia" en kokende bergthee ... warm drinken!
Kreta ... dichtbij en toch heel anders! Bergen, cultuursteden, archeologische sites, natuur ... Wie Kreta "anders" wil ontdekken, kan bij "Amaltheia" terecht voor de nodige tips. De individuele reiziger kan ons contacteren via info@amaltheia-workshops.com. Plant u echter een groepsreis met uw vereniging, of heeft u een reiskantoor, dan kunnen wij voor u een speciale Kreta-avond organiseren. U krijgt dan algemene toeristische informatie over het eiland, de belangrijkste bezienswaardigheden, tips over excursies ... uiteraard gedocumenteerd met prachtige beelden van het eiland. De info-avonden worden verzorgd door Anna, die onder meer de kookworkshops voor "Amaltheia" organiseert. Zij werkt tijdens de zomermaanden bovendien als (natuur-)gids voor plaatselijke bureau's op Kreta. Uitgebreide informatie over de excursiemogelijkheden op Kreta is dan ook gegarandeerd. Indien u een groepsreis organiseert op Kreta, kan zij uw groepsreis (of enkele uitstappen ervan) ook begeleiden. Een unieke manier om Kreta met een locale, Belgische gids te ontdekken!
Deze winter organiseert "Amaltheia" ook olijfoliedegustaties in Belgie. Anna, vrijwilligster bij "Amaltheia" laat u kennismaken met uitstekende olie uit West-Kreta, meer bepaald uit de Apokoronas. U krijgt volop gelegendheid om olijfolie te proeven, en desgewenst te kopen. Bovendien krijgt u heel wat tips over de kwaliteitscriteria, koken met olijfolie en nog veel meer. Anna gidst immers op Kreta excursies naar olijvenperserijen. Informatie uit "1e hand" is dan ook verzekerd! Voor meer informatie en reservaties: info@amaltheia-workshops.com. Tot eind oktober kan u ons contacteren op het nummer 0030/6946 87 15 67. Vanaf begin november zijn wij bereikbaar op het nummer 0032/499 36 48 10.
De Kretenzische olijfolie staat wereldwijd bekend om z'n uitzondelijke kwaliteit. Dit is te danken aan de unieke combinatie van bodemgesteldheid en klimaat. Wenst u een uitstekende kwaliteit olijfolie te kopen voor een aantrekkelijke prijs? Dat kan! Voor 35,00 euro (exclusief verzendkosten) krijgt u 5 liter uitstekende olie (extra vergine) in huis. De olie zit verpakt in handige blikken (met schenktuit). Bestellen kan tot 18 oktober 2006 via annereyniers@hotmail.com. De opbrengst gaat integraal naar het bomenproject van amaltheia.
Onze kookworkshops zijn beslist een succes te noemen. Ondanks het feit dat we pas deze lente startten - en dit zonder noemenswaardige publiciteit in Belgie - zijn er heel wat landgenoten komen koken. Op algemene aanvraag zullen er vanaf volgend seizoen ook marktbezoeken aan de workshops gekoppeld worden. We vertrekken vroeg naar de markt (Chania of Rethymnon) om er groenten, fruit en andere basisingredienten in te kopen. Tijdens de kookworkshop zal er dus geimproviseerd worden met de producten die er die dag op de markt worden aangeboden. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar ook boerenmarkten in de Apokoronas bezoeken. De locale vereniging "Nerohori - Topos na Zeis" heeft immers concrete plannen om met zo'n initiatief te starten.
Concreet ziet het programma er als volgt uit: 9.00 vertrek aan uw hotel 9.30 start marktbezoek 10.45 vertrek naar de locatie waar de kookworkshops gegeven wordt 11.30 start kookworkshop 14.00 aanvang gezamenlijk diner met aperitief, maaltijd, landwijn uit de streek, nagerecht, koffie en locaal borreltje (tsikoudia)
Indien u in de streek van Chania verblijft, kan de kookworkshop principieel alle dagen plaatsvinden. We zullen dan inkopen in de overdekte markt van de stad. Op zaterdag bezoeken we de grote, niet overdekte markt, vlakbij de overdekte markt. Verblijft u in de streek van Rethymnon, dan kan er gekookt worden op maandag, donderdag en zaterdag (de marktdagen in Rethymnon). Aangezien onze kookinstructeurs op vrijwillige basis werken, zijn zij - wegens beroepswerkzaamheden - niet alle dagen beschikbaar. Daarom kan u best een tijdje op voorhand met ons contact opnemen. Dit kan bijvoorbeeld via het volgend adres: annereyniers@hotmail.com.
Het zomerseizoen is nog niet voorbij, maar "Amaltheia" bruist reeds van de plannen voor het komende jaar. Op het programma staan alvast natuurwandelingen (al dan niet begeleid), culinaire wandelingen, wijntrips en -degustaties, autotrips waarbij je op weg gaat met onze roadboekjes en een overvloedig gevulde pick-nickmand, dansstages en nog veel meer!