De Druif (vitis) is waarschijnlijk één van de merkwaardigste klimplanten. Niet allen zijn ze heel elegant en sierlijk, ze geven ons ook een overvloed aan zoete sappige vruchten. In de fabel ' de vos en de druiven ' was Reintje reeds verlekkerd op de zoete vrucht. Maar omdat ze te hoog hing en dus ook buiten zijn bereik was, gaf hij zich maar gewonnen met de woorden. "Och, ze zijn me toch nog te zuur".
Zo lees je dat de druif al geteeld werd ten tijde van de Romeinen. Rare jongens trouwens, die Romeinen. In die tijden alleen nog maar voor de wijnbereiding. Nu zijn er vele wijnboeren die de druif telen als tafeldruif. Om lekker uit het vuistje naar binnen te spelen. Als je weet hoe makkelijk de druif kan worden gekweekt zal je je zeker laten verleiden om haar in je tuintje aan te planten. Steek gewoon in de herfst een houterige ent van de plant in de grond. Probeer er voor alle zekerheid een tiental.
In de lente word je verrast met een jong plantje. Let op: niet verplanten voor de volgende herfst. Succes wijnbouwers in spe.
Frambozen zijn lekkere vruchten die bovendien makkelijk te kweken zijn. Frambozen stellen geen al te hoge eisen aan de grond. In de zomer niet te droog, 's winters niet te drassig. In de moestuin doet de framboos het dus praktisch altijd goed. Bij het planten van frambozenstruiken is het best eerst de grond te verrijken met stalmest. Plant de frambozen steeds tegen een afsluiting, of span enkele draden die haar steun kunnen geven. De framboos heeft een hartsgrondige hekel aan wind en tocht. Plaats haar dus op een windvrije plaats, zeker beschut tegen noorden- en oostenwind. Na het planten knip je best de takken voor één derde weg. Zo kan de framboos weelderig schieten. Leid haar in een waaiervorm. Dit oogt mooi, en zo krijgen de meeste vruchten het zonlicht. Aanbevolen rassen zijn: Mailig Promise, Glen Clova, Spica, Rode Radboud, Jochems Roem en Schönemann. Smakelijk.
De gladiool is een populaire zomerbloeier om zijn zeer gevarieerde kleurenspel, geschiktheid als snijbloem en het gemak waarmee deze bol groeit en bloeit. Voor een gespreide bloei adviseren wij u om de week een aantal bollen aan te planten. Om vele jaren plezier van deze bloemen te hebben kunt u ze in het late najaar opgraven, het loof en de wortels afbreken; droog ze vervolgens een week op een koele plaats en bewaar ze op een droge vorstvrije plaats. Plant gladiolen 5-10 cm uit elkaar, en 10 cm diep op een zonnige plek.
Tip: Plaats gladiolen niet alle jaren op dezelfde plaats in de tuin, dit is nodig voor een gezonde rijke bloei.
violenbed, het hele perk was vol:je zag geen zand de paarsen leken ernstige oude heertjes, de bruinen glanzend-moll'ge,goed'ge beertjes de gelen pluimen van een goudfazant;
en massa's witte stonden om de rand zo wit als vlinders of als duiveveertjes, net roomsche kindertjes in pinksterkleedjes, die om iets heilig heen staan,hand in hand,-
verwilderd is't,deels plat,deels uitgeschoten, zodat ik-'k zie ze nog-die mooie grooten in de verschrompelden nauw'lijks herken;
maar even lang als toen sta ik te kijken: ze deden goed hun best;'t mag nu niet lijken, alsof 'k voor 't vroeger mooie ondankbaar ben. (J.A.DER MOUW)
Tijdens de zomer zijn de borders, rozen tuin en de tropische tuin op hun mooist.
De zomer borders bieden kleuren vanaf wit, via roze tot blauw en donker paars aan. In de volgende fotos is er een klein selectie gemaakt. Dat zijn, bijvoorbeeld, Delphinium Black Knight, Eremurus spectabilis, Campanula glomerata Superba, Echinacea purpurea, Lavatera, Angelica gigas, Veronica Sunny border blue, Astrantia sunnigdale variegated, Aruncus dioicus en Phlox.
Door de bos en in de Millennium Tuin vindt U meer dan 100 verschillende variëteiten hosta waaronder grootbladige soorten en een collectie met veel roodpaarse pigmentering. De meeste bloeien tussen juni en augustus. Hier zijn er twee
éénmet heel smalle bladeren H. stilleto (links) en één met grote bladeren H. sieboldiana Elegans (rechts).
Clematis zijn ook op het toneel en meestal klimmend door rhododendrons en andere heesters.
Bomen en heesters dat zijn in bloei tijdens juni zijn Liriodendron, Kalmia angustifolia, Cornus kousa Norman Haddon, Sinocalycanthus sinensis, Stuartia pseudocamellia en Philadelphus Dame Blanche.
Acer conspicuum Silver Cardinal is bijzonder mooi de bladderen zijn een spektakel. Verder zijn er veel magnolia in bloei in juni.
Naast en in de vijver zijn irissen en waterlelies in bloei.
Iris kaempferi
Verder zijn juni en juli de maanden voor de eerste bloei van veel rozen.
Dan als de zomer goed op gang is, beginnen de verschillende hydrangeas (hortensias) te bloeien.
de tuin ontwaakt, de tuin ontwaakt de zon brengt haar tot leven stralen zoekend scherp en zeker brengen overhoeds de kleur de wind suist door de bladeren die maar net zijn uitgeknopt ik ruik de lichte bloesemgeuren en verlies me even door de lentezon gegeven in een dagdroom wolkenzacht met fantasie geweven mijn sluimerende wensen aanroert 't zachte fluiten van een merel maakt dat ik uit mijn droom ontwaak
NAAM Blauwe regen is een winterharde, vrij sterk groeiende klimplant. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers Glycine genoemd. De naam Wisteria is afkomstig van een Amerikaans hoogleraar C. Wistar. Eens aangeslagen groeit deze klimmer vrij sterk en kan tot 10 meter lange takken geven. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (FABIACEAE) waartoe ook bijvoorbeeld lupine en tuinboon behoren.
SOORTEN EN VARIËTEITEN De twee voornaamste soorten, die ook vlot in de handel verkrijgbaar zijn:
(1) Wisteria sinensis (afkomstig van China; Kanton) (2) Wisteria floribunda (afkomstig van Japan, in het Japans Fuji genoemd).