Foto
Rondvraag / Poll
Is Johan Vande Lanotte tever gegaan in het dossier van Electrawinds
JA
NEEN
Bekijk resultaat

Zoeken in blog

Foto
Startpagina !
Rondvraag / Poll
Wie heeft volgens U de VLD kapot gemaakt?
Guy Verhofstadt
Patrick De Wael
Karel De Gucht
Herman De Croo
Alexander De Croo
Gwendolyn Rutten
Vincent Van Quickenborne
Hugo Coveliers
Jean-Marie Dedecker
Ward Beysen
Bart De Wever
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • Karel De Gucht Columnist bij Het Laatste Nieuws
  • Tobback for president SPA
  • Karel De Gucht's opinie over een goed politicus
  • Marc Van de Looverbosch zwaar uit de bocht als journalist
  • Moslimterroristen in België
    JOEPIE: België in Guiness Book! Meeste politici per inwoner!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    POLITIE BLAAST ZELF BIJ ALCOHOLCONTROLES!
    Foto
    Foto
    Foto
    Politie-agent verbrandde alcoholtester op BBQ!
    Foto
    Foto
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Heeft Karel De Gucht volgens U in het verleden reeds "gesjoemeld"?
    Ja natuurlijk zijn gezicht staat er scheef van
    Neen hij is heiliger dan de paus
    Ik durf het niet zeggen. Ik weet het niet
    Bekijk resultaat

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Karel De Gucht betaalt DEXIAgeld NIET terug!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hogeschool Gent gaf Bachelordiploma aan mentaal gehandicapte
    Foto
    Foto
    Foto
    Cancellara moet verkeersboete betalen voor te snelle sprint
    Foto
    Dendermondse politie-agent klopt op notabele
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    APENLAND
    Waar Koning Filip I regeert
    En het ABVV en de PS de bevolking terroriseert
    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACTIVITEITEN AAN DE BELGISCHE KUST
    BELGISCH WEERBERICHT

    Naar goede Belgische gewoonte voorspelde het weerbericht kletterende regen en het werd...zonneschijn. Omdat ik geen risico wou nemen ging ik zondag naar Center Parcs in DE HAAN. Center Parcs staat van oudsher bekend als een subtropisch waterparadijs.

    AFGELEEFD CENTERPARCS DE HAAN

    Wat mij bij mijn aankomst dadelijk opviel, was dat alles gedateerd is. Er kleeft een duidelijke "jaren negentig look" op alles; De kleuren, de balustrades, de inkom, de architectuur etc. Maar dat is niet alles. De wegmarkeringen in het vakantiedorp zijn hier en daar afgesleten. Het onderhoud laat er duidelijk de wensen over. In het comlex zelf hingen  vele kleedkastjes nog met haken en ogen aan elkaar. En in het zwembad zelf  bladerde de verf overal af. Ook sommige douches werkten gewoon niet. Het is duidelijk dat Center Parcs De Haan dringend gerenoveerd dient te worden. Of kampt de groep misschien met financiële problemen? Aan de inkomprijs kan het toch niet liggen? Voor een namiddag met drie personen betaalden we 50 euro! Dat is toch niet niks voor een veredeld zwembad.

    PLOPSALAND DE PANNE

    Gert Verhulst heeft het als zakenman waar gemaakt. Hij weet als geen ander de consument te bespelen. Zaterdag gingen we naar Plopsaland in De Panne. We wilden eens een kijkje gaan nemen naar de "TIEN NIEUWE MAYA-ATTRACTIES" zoals ze zo uitgebreid in de media werden gebracht. Plopsaland is een verzorgd kinderpark dat iets heeft van Disneyland en de Efteling. Maar de tien nieuwe Maya-attracties waren er toch wat over. In een groot nieuw overdekt magazijn zijn er een paar "indoor" attracties aangebracht: een veredelde draaimolen, nog een variant erop, een speelhoek voor de kinderen met een loopbrug. Kortom, op een boerenkermis van een kleine gemeente staat er minstens zoveel als de "TIEN NIEUWE ATTRACTIES". Ik begrijp natuurlijk wel de marketing strategie. Alle pretparken willen zich in de zomer profileren. Bobejaanland en anderen doen dit ook. En dan maar uitpakken met halve of opgeklopte waarheden zeker? 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Katholieke kerk en haar wereldbeeld


    Tijdens mijn vakantie las ik een biografie over de Italiaanse wetenschapper Galilei. Deze ingenieuze en leergierige academicus kwam net zoals Copernicus tot de constatatie dat de aarde niet het centrum van het heelal was. De Katholieke kerk en haar "heilige" inquisitie ging over tot het vervolgen van deze uitzonderlijke wetenschapper. Uiteindelijk moest Galilei zijn verklaringen intrekken en kreeg hij "slechts" huisarrest. Andere "ketters" werden toen immers op de brandstapel gezet. Volgens bepaalde bronnen waren het vooral de Jezuïeten die Galilei's vel wilden.

    Hoe dan ook, dit levensverhaal geeft ons een beeld van de greep van de Kerk op het dagdagelijkse leven enkele eeuwen geleden. De Kerk als instituut had het klaargespeeld niet enkel in te staan voor de menselijke ziel, maar had greep gekregen op de ganse maatschappij. De toenmalige machthebbers kregen hun macht van God en dit werd gesymboliseerd door de kroning in kerken. Staatshoofden moesten knielen voor de almachtige kerk, haar bisschoppen en natuurlijk ook de "heilige" Paus. (Tot op de dag van vandaag zijn de hoge adele en de kerk met elkaar verweven.) In praktijk waren vele kerkleiders meer politiek dan geestelijk actief. En sommige Pausen gingen extreem ver. Historici hebben brieven van Pausen ontcijferd, waarin de kerkvorst opdracht gaf tot het vermoorden van vermeende tegenstanders. Sommige Pausen leidden een leven vol excessen met bastaarden als gevolg. Er was zelfs een Paus die werd opgevolgd door zijn zoon. De kerk als instituut heeft doorheen de geschiedenis dikwijls gefaald. Te dikwijls werden keuzes gemaakt die diametraal tegenover haar eigen leer stonden. 

    Wat de geloofsleer zelf betreft, zien we eveneens een grondige evolutie. Sinds het ontstaan van de bijbel ging men er vanuit dat alles wat in de Heilige Schrift stond het woord van God was en dus onfeilbaar. God zou alles in zeven dagen geschapen hebben en de mens was het evenbeeld van God. Het geheel zat zeer logisch in elkaar en werd door vele kunstenaars prachtig afgebeeld. Er was zelfs een hel en een vagevuur voorzien. Gedurende 15 eeuwen kon dit geloofsbeeld standhouden. Maar toen kwamen wetenschappers met gefundeerde alternatieven voor de proppen. Met Copernicus, Galilei en anderen brokkelde het christelijk wereldbeeld volledig af. Vanaf de 17e eeuw moest de kerk steeds meer gebied prijsgeven. Toen Darwin in de 19e eeuw zijn reis maakte met de beagle kwam die tot de conclusie dat de mens net zoals alle andere dieren geëvoleerd was volgens het principe van "the survival of the fittest". De mens was niet langer het evenbeeld van God, maar een zoogdier dat uit aapachtigen geëvoleerd was tot een rechtopstaand intelligent dier. Een aarde die niet langer centraal stond in het universum, een menselijk wezen dat onmogelijk het evenbeeld kon zijn van God...Er bleef steeds minder over en rezen steeds meer vragen. De Katholieke kerk trachtte zich dan maar vast te klampen aan symboliek en spiritualiteit. Op een vage semi-mysterieuze manier tracht men in de 21e eeuw het geloof te belijden. Kerkleiders als oud-aartsbisschop Danneels spreken op een speciale bijna mediterende manier de mensen toe. 

    Anderen klampen zich momenteel vast aan heiligen en mirakels. Maar ieder mirakel dat door de wetenschap onderzocht wordt, krijgt een plausibele niet-godsdienstige verklaring. Heel mijn leven lang ben ik op zoek geweest naar een fenomeen of een gebeurtenis die buitengewoon is en die niet wetenschappelijk kan worden verklaard. Iets onnatuurlijks kan immers een aanwijzing zijn van een bovennatuurlijke kracht. Neem nu de Heilige Theresia van Lisieux. Mijn familie is een vurige fan van deze Heilige. Maar de manier waarop God of Maria aan de Heiligen is verschenen is zo Westers en zo blank dat ik het moeilijk kan geloven. Moeten we er echt van uitgaan dat God de gedaante heeft van een mooie blanke Westeuropeaan? Zelfs Christus wordt als een blanke man voorgesteld, terwijl de Joden in die tijd bruin waren. Waarom verschijnt God eens niet in de gedaante van een Chinees of een zwarte? Bovendien valt het mij op dat God de voorbije eeuw bijna nergens meer verschenen is. Echte mirakels komen minder en minder voor. Men moet ze bijna gaan uitvinden. Zoals bij de Heiligverklaring van Pater Damiaan. Ik heb het meeste respect voor deze pater die zijn leven heeft gegeven voor de mensen. Maar is het echt een Heilige? Indien we de biografieën van deze Heiligen erop nalezen, zien we figuren met heel menselijke kanten. Ook Heiligen kunnen boos worden of zwakheden vertonen. Als iemand als Pater Damiaan Heilig verklaard werd, komen er nog mensen in aanmerking voor een dergelijke hoge status.

    Onze geloofsbelevenis is de voorbije vier eeuwen teruggebracht tot de essentie: Vanwaar komt al het leven vandaan? Vanwaar komt de "Big Bang" en de oermaterie die aan de oorzaak ligt van ons universum? Het is onmogelijk om deze existentiële vragen te beantwoorden. Maar één ding is zeker: We moeten af van het belachelijke geloofsbeeld van een menselijke blanke God zoals die in de christelijke geloofsleer voorkomt.



    GALILEI

    Jeugd

    Galilei werd op 15 februari 1564 geboren te Pisa als oudste zoon van Vincenzo Galilei en Giulia Ammananti.[3] Zijn vader was een bekend luitspeler-componist en schrijver van muziektheoretische boeken. In 1574 zou Vincenzo samen met zijn vrouw en vijf jongste kinderen naar Florence trekken, terwijl de tienjarige Galileo achterbleef in Pisa bij schoonfamilie van zijn moeder, Muzio Tedaldi, een koopman met wie Galileo's vader korte tijd een handel in wol had gehouden.[4] In 1574 zou Galileo zich weer bij zijn familie in Florence voegen, waar hij werd onderricht in het Camaldulenzer klooster van Santa Maria van Vallombrosa.[3] De jonge Galileo werd zo aangetrokken tot het kloosterleven dat hij zelfs een tijdje novice was, totdat zijn vader hem daar weghaalde.[5] Deze wenste namelijk dat zijn zoon een dokter zou worden zoals een vijftiende eeuws voorzaat van de familie Galilei, Galileo Bonaiuti, naar wie Galileo was genoemd.[5] Het gezin had moeite om rond te komen. Galilei onderhield zijn leven lang zijn broers en zusters.

    Universitaire studies

    In 1581 zou Vincenzo ervoor zorgen dat zijn zoon werd ingeschreven aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Pisa en het zo regelen dat Galileo opnieuw bij Tedaldi kon intrekken.[5] Galilei zou in 1583 echter met hulp van Ostilio Ricci (die hem had ingewijd in de toegepaste wiskunde) zijn vader overtuigen om zich in de wiskunde te bekwamen.[6] Hij zou ook aan een studie natuurkunde beginnen, maar moest door geldgebrek na vier jaar stoppen. Deze bepaalde soortelijke massa's en hield zich bezig met stromende en rustende vloeistoffen, waar Galilei's eerste onderzoekingen over zouden gaan. Groothertog Ferdinand wilde hem niet financieel steunen om zijn doctorstitel te halen.

    Standbeeld in de Uffizi, Florence

    Hoogleraar

    Maar in 1589 werd hem op voorspraak van zijn beschermheer markies Guidobaldo del Monte een leerstoel wiskunde aangeboden in Pisa, die hij aannam. Naar het schijnt had hij het hier niet zo naar zijn zin, hij ervoer geregeld onenigheden met collega's, en het salaris was relatief laag (60 scudi (schilden) per jaar). Daardoor moest hij bijlessen geven en studenten in huis nemen. In 1590 publiceerde hij zijn eerste boek De motu (Over beweging). Hij nam in 1592 ontslag en trok weer in bij zijn ouders.

    Na enkele maanden werd hij door de universiteit van Padua aangenomen, waar hij tot 1610 als hoogleraar les gaf in meetkunde, mechanica en sterrenkunde. Hij zou het hier erg naar zijn zin hebben gehad, en het salaris was flink hoger, vooral ook door de bijlessen die hij gaf en de studenten die hij in huis nam.

    Galilei richtte een werkplaats als instrumentenmakerij in, voor eigen proeven en de verkoop van bijvoorbeeld zijn proportionaalpasser. Hiermee kon men worteltrekken en andere berekeningen doen. In 1609 maakt hij, geïnspireerd door het ontwerp van de telescoop, die in Nederland uitgevonden was door Hans Lippershey, een verbeterde versie van de kijker, waarmee hij in 1609 een aantal opzienbarende astronomische ontdekkingen doet. In deze periode deed Galilei zijn ontdekkingen in zuivere en toegepaste wetenschap, onder meer de bewegingsleer (kinematica), sterrenkunde maar ook sterkteleer van materialen. Daarnaast doceerde hij aan zijn studenten vernieuwende theorieën bijvoorbeeld in de natuurkunde waar hij doceerde dat de valversnelling in tegenstelling tot Aristoteles' ideeën, onafhankelijk was van de massa. Ook begon hij te twijfelen aan de leer van Ptolemeus, en verdedigde hij de leer van Copernicus.

    Samenwonen en kinderen

    Hoewel hij katholiek was leefde Galileo ongetrouwd samen met Marina Gamba, en leefde daarmee in de ogen van de katholieke kerk in zonde. Ze kregen twee dochters en een zoon. De dochters werden vanwege hun onwettige geboorte - niemand zou hen willen trouwen - naar het klooster San Matteo in Arcetri gestuurd.[7]

    Publicaties en conflict met Kerk

    In 1610 publiceerde Galilei zijn waarnemingen met de telescoop van de maan, de sterrenhemel, de Melkweg en de manen van Jupiter in zijn Sterrenbode. Het jaar daarop kwam Galilei naar Rome om de Jezuïeten van het Collegio Romano de telescoop te demonstreren. Hij werd toen ook lid van de Accademia dei Lincei.
    Vanaf 1612 ontstond er verzet tegen Galilei's bewijzen voor een Copernicaans, heliocentrisch zonnestelsel, dat vrijwel als ketterij werd beschouwd. Galilei kwam weer naar Rome, nu om zich te verdedigen. Kardinaal Bellarmino vermaande Galilei in 1616 de Copernicaanse theorie niet meer te verbreiden. In 1622 schreef Galilei zijn tweede boek Il saggiatore dat werd goedgekeurd en uitgegeven in 1623. In 1630 vroeg Galilei in Rome toestemming om zijn Dialogo uit te geven. Het verscheen in Florence in 1632. In oktober 1632 werd Galilei opgeroepen om te verschijnen voor de kerkelijke rechtbank in Rome. Zie onder Conflict met Katholieke Kerk hoe dit afliep.

    Galileo Galilei, circa 72 jaar oud door Justus Sustermans 1636
    Grafmonument van Galilei in de Santa Croce kerk te Florence

    De Discorsi en overlijden

    Terwijl Galilei onder huisarrest stond, slaagde hij erin een belangrijk boek naar Nederland te laten smokkelen: Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze (Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen). Hierin verdedigde hij zijn nieuwe inzichten. Dezelfde personen van De dialoog van 1632 keren erin terug. Het werd in 1637 in Leiden gepubliceerd.

    Galileo stierf op 8 januari 1642. De groothertog van Toscane, Ferdinando II, wenste hem te begraven in het voornaamste deel van de Basilica di Santa Croce in Florence, naast de tombes van zijn vader en andere voorouders, en een marmeren mausoleum ter zijner ere op te trekken.[8] Deze plannen werden echter geschrapt, nadat paus Urbanus VIII en diens neef, kardinaal Francesco Barberini, hiertegen hadden geprotesteerd.[9] Hij werd in plaats daarvan begraven in een kleine kamer naast de novicenkapel aan het eind van een gang van het zuidelijke transept van de basilica naar de sacristie.[10] In 1737 werden de stoffelijke resten van Galilei opgegraven en herbegraven in het voornaamste deel van de basilica nadat er een fraai grafmonument te zijner ere was opgetrokken.[11] Bij de opgraving werd om onduidelijke redenen de middelvinger van zijn rechterhand afgehakt.[12] Dit relikwie is te bezichtigen in het Museo di Storia della Scienza, ook in Florence.

    Sterrenkunde

    Schijngestalten van de maan door Galilei
    Galilei's afschrift van een brief in het Italiaans uit omstreeks augustus 1609 aan Leonardo Donato, Doge van Venetië. Halverwege de bladzijde onder de streep staan schetsen met de waarnemingen van Jupiter en zijn vier manen op 7 januari 1610.

    Pionier van de telescoop

    Voordat Galileo Galilei de telescoop gebruikte voor zijn astronomische waarnemingen had hij deze in ongeveer augustus 1609 voor de Doge van Venetië gedemonstreerd voor oorlogsgebruik. Anders dan men vooral in Italië nog wel beweert, had Galilei de telescoop niet uitgevonden: hij vond de Hollandse kijker op de markt. Dit vroege type telescoop was omstreeks 1608 in Middelburg uitgevonden door Lippershey of Sacharias Jansen.
    Galilei verbeterde in 1609 de telescoop. Lange tijd dacht men dat hij de telescoop ook als eerste voor astronomische waarnemingen gebruikte maar dat is recentelijk weerlegd en die eer gaat nu naar Thomas Harriot.[13] Galilei ontdekte dat de maan niet mooi gaaf was, zoals men altijd beweerd had, dat de Melkweg een verzameling sterren is en dat rond Jupiter vier heldere manen draaien. Hij nam ook de schijngestalten van de planeet Venus waar en kraters op de Maan. Deze waarnemingen beschreef hij in Sidereus Nuncius, in het Nederlands de Sterrenbode, die in maart 1610 verscheen.

    Enige maanden later richtte hij de kijker op Saturnus en merkte "iets" op aan beide zijden van deze planeet. Hij dacht dat Saturnus twee manen had. Pas Christiaan Huygens concludeerde in 1656 dat wat er gezien werd een ringenstelsel moest zijn.

    De kraters op de maan en de zonnevlekken, die hij later ontdekte, waren in strijd met de leer van Aristoteles over de volmaaktheid van de objecten aan de hemel. Hij had ruzie met de Jezuïeten uit Zürich over wie de zonnevlekken het eerst had ontdekt, dit waren de Jezuïeten.

    Bewijs voor Copernicus' heliocentrisch systeem

    Galilei is de vader van de moderne astronomie. Op grond van de waarnemingen van Jupiters manen en vooral Venus' fasen kwam Galilei tot de conclusie dat de Zon in het midden van ons zonnestelsel staat. Eerder dacht men, op grond van wat men zag en op grond van de geschriften van Plato, Aristoteles en later Ptolemaeus, dat de aarde in het middelpunt van het gehele universum stond, en dat de zon, de planeten en alle sterren om de aarde heen draaiden. Dit was ook de opvatting van de christelijke Kerken en met name van de Rooms-Katholieke Kerk. De nieuwe waarnemingen van Galilei waren in strijd met het toen gangbare geocentrische model van Claudius Ptolemaeus, terwijl ze wel verklaard konden worden met de heliocentrische theorie van Nicolaas Copernicus.

    Conflict met Katholieke Kerk

    Na een aantal jaren kwam Galilei dan ook in conflict met de Kerk, hoewel hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield, en niet in conflict was met de godsdienst, die hijzelf ook aanhing. Hij meende juist te laten zien hoe doordacht het door God geschapene in elkaar zat.

    Francesco Villamena's titelplaat voor Galileo Galilei's Il Saggiatore, uitgegeven in 1623 door de Accademia dei Lincei te Rome.
    Stefan Della Bella's frontispice en titelpagina voor Galileo Galilei's Dialogo, uitgegeven in 1632 door Giovanni Battista Landini te Florence.

    Galilei wordt twee keer onderzocht door de Inquisitie. De eerste keer wordt hij gedwongen afstand te nemen van zijn ontdekkingen. Galilei hield zich aan deze veroordeling. Een paar jaar later probeert Galilei zich toch weer te mengen in de discussie tussen het heliocentrisme en het geocentrisme via een student van hem. Pas vijf jaar later schrijft Galilei weer een boek onder eigen naam, Il saggiatore, de analyticus. Hierin beschouwt Galileo op een voor die tijd ongebruikelijke, bijna cynische, wijze de manier waarop wetenschap wordt bedreven. Galileo draagt dit boek op aan de toenmalige paus en goede vriend, paus Urbanus VIII, Maffeo Cardinal Barberini. Als teken hiervan plaatst hij het familiewapen van de Barberini’s, drie bijen, op de titelpagina van zijn werk (zie eerste afbeelding rechts). Een jaar later, in 1624, gaat Galilei weer naar Rome en spreekt daar met paus Urbanus over zijn werk, zoals zijn theorie over de getijden, wat ook zou duiden op een bewegende aarde. Paus Urbanus geeft Galilei toestemming om een boek te schrijven over de heliocentrische theorie zolang hij het maar als een theoretische mogelijkheid beschouwt en niet als een bewezen theorie. Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, tolemaico e copernicano is het boek waar Galileo vanaf 1624 met de toestemming van de paus aan gewerkt heeft. Galilei voltooide het werk in 1632. Het boek had eerst een andere titel, Dialoog over de getijden, maar deze werd door de Inquisitie afgekeurd. Galilei werd de opdracht gegeven alle verwijzingen naar de getijden te verwijderen uit de titel en van het titelblad, de frontispiece (zie tweede afbeelding rechts). Dit omdat Galilei eerder met de getijdentheorie had willen aantonen dat de aarde niet stilstond. Het boek ontving al snel het Imprimatur, de benodigde toestemming om het boek te laten drukken.[14] Galilei wist deze slim te verkrijgen door in het voorwoord op te nemen dat al het volgende puur hypothetisch was. In het boek behandelt Galilei de twee systemen die in de wereld bekend waren over de vorm van het heelal. Dit deed hij door vier dialogen te schrijven tussen twee personen, Salviati en Simplicio. Salviati vertegenwoordigde het Coperniaanse standpunt terwijl Simplicio het Ptolemeïsche standpunt verwoorde. Galilei schrijft het boek echter zo dat duidelijk naar voren komt dat de Coperniaanse theorie de enige logische is en dat de Ptolemeïsche theorie belachelijk is. Hierdoor besluit de paus opnieuw een onderzoek in te stellen naar Galileï.

    In 1633 was Galilei al een oude man van 69 jaar. Men zegt dat hij na het vernemen van het vonnis, levenslang huisarrest, de woorden "Eppur si muove!" ("En toch beweegt zij!" - namelijk de aarde om de zon) heeft geroepen.[15] Dat kan niet waar zijn, maar hij was er ongetwijfeld van overtuigd dat de aarde in beweging was, en dat zijn vonnis daar niets aan kon veranderen. Het heliocentrisch wereldbeeld werd inderdaad door Johannes Kepler en Isaac Newton verder aannemelijk gemaakt. Nicolaas Copernicus had het idee van een heliocentrisch zonnestelsel ook al openbaar gemaakt, echter met het gevolg dat niemand zich er wat van aantrok. Zijn opvattingen werden gezien als een dwazenuitspraak omdat het niet aannemelijk was wat hij had ontdekt.

    Excuus van Katholieke Kerk

    In oktober 1992 sprak paus Johannes Paulus II een excuus uit, waarmee Galilei's naam werd gezuiverd en Galilei werd erkend als gelovig mens. Reeds lang voor die tijd was men er in kerkelijke kringen van overtuigd dat Galileo een betreurenswaardige behandeling had gekregen.[16] In 2008 waren er in het Vaticaan plannen om de rehabilitatie van Galilei kracht bij te zetten door een beeld van hem binnen de muren van Vaticaanstad te plaatsen. Paus Benedictus XVI prees dat jaar ook Galilei's grote bijdrage aan de sterrenkunde.

    Visie moderne wetenschap

    Ironisch genoeg laat de wetenschap vandaag toe de zon of de aarde als middelpunt te kiezen. De algemene relativiteitstheorie stelt namelijk dat alle fysische processen in een willekeurig referentiestelsel intern consistent kunnen worden beschreven en verklaard. Puur wetenschappelijk gezien valt er niet te kiezen tussen geocentrisme of heliocentrisme, omdat er geen stabiel referentiepunt in het universum valt te definiëren. Maar met enkele kleine aannames kunnen de bewegingen van de planeten rond de aarde of de zon wel beschreven worden, al is de beschrijving wel eenvoudiger als er voor de zon wordt gekozen.

    Natuurkunde

    Galileithermo­meter

    Galilei legde de grondslag voor de experimentele natuurkunde. Zijn bijdragen zijn onder meer:

    Wiskunde

    Voor zijn dynamica greep Galilei terug op ideeën van Oresme, zoals het snelheid-tijddiagram. Galileis behandeling van de kogelbaan met de ontbinding in constante horizontale en eenparig versnelde verticale beweging was nieuw. Hij voerde infinitesimale grootheden van hogere orde in.
    Zijn leerling Cavalieri zette dit werk voort.

    Publicaties

    • 1586 - La Bilancetta (Het weegschaaltje)
    • 1590 - De motu (Over beweging)
    • Circa 1600 - Le Meccaniche (Mechanica)
    • 1610 - Sidereus Nuncius (Sterrenbode)
    • 1612 - Discorso intorno alle cose che stanno in su l'acqua
    • 1613 - Historia e dimostrazioni intorno alle Macchie Solari (Vertoog over zonnevlekken)
    • 1613 - Lettera al Padre Benedetto Castelli
    • 1615 - Lettera a Madama Cristina di Lorena (Brief aan de groothertogin Christina)
    • 1615 - Discorso sopra il flusso e il reflusso del mare (Verhandeling over eb en vloed)
    • 1619 - Il Discorso delle Comete (Verhandeling over de komeet)
    • 1623 - Il saggiatore (De keurmeester)
    • 1632 - Dialogo di Galileo Galilei sopra i due Massimi Sistemi del Mondo Tolemaico e Copernicano (Tweegesprek van Galileo Galilei over de twee belangrijkste wereldsystemen, het Ptolemeïsche en Copernicaanse)
    • 1638 - Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze, Leiden (Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen)

    Verzameld werk:

    • Le Opere di Galileo Galilei, Edizione Nazionale, ed. Antonio Favaro, Florence, Barbera, 1890-1909; herdrukt 1929-1939 en 1964-1968. Overzicht van "Le Opere" @ Finns Fine Books [1]

    Anagrammen

    Galilei aarzelde soms om een ontdekking te publiceren. Hij liep het risico niet serieus genomen te worden als naderhand bleek dat hij het verkeerd had gezien. Aan de andere kant wilde hij niet het risico lopen dat een andere ontdekker er eerder mee zou komen.[17]

    Toen Galileo twee raadselachtige vlekjes aan weerszijden van Saturnus zag, waarvan later bleek dat het een ring zou zijn, schreef hij het anagram: SMAISMRMILMEPOETALEVMIBVNENVGTTAVIRAS aan de Toscaanse ambassadeur in Praag en aan Johannes Kepler.

    Kepler trachtte het probleem op te lossen en vond: Salve umbistineum geminatum Martia proles (Heil, stralende tweelingzoons van Mars), waaruit hij concludeerde dat Galilei twee manen bij Mars had gezien. Mars heeft inderdaad twee maantjes, maar die waren buiten bereik van Galileo's telescoop. De juiste oplossing was: Altissimum planetam tergeminum observavi (Ik heb de hoogste planeet drievoudig gezien)

    Een maand later ontdekte Galileo de schijngestalten van Venus. Hij zond het bericht: Haec immatura a me jam frustra legunturoy (Dit onvolwassene heb ik vergeefs gelezen) aan Giuliano de' Medici.

    Kepler herordende de letters en vond: Macula rufa in Jove est gyratur mathemarum (Een rode vlek op Jupiter draait mathematisch rond). Inderdaad heeft Jupiter een rode vlek, maar die werd pas twee maanden later gezien. De juiste oplossing was: Cynthiae figuras aemulatur mater Amorum (De moeder van Amor (dus Venus) imiteert de vormen van Cynthia (dus de maan)).

    Opgemerkt wordt dat Galileo in geen van zijn anagrammen een hemellichaam bij de naam noemde, ongetwijfeld om het ontraadselen te bemoeilijken.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trouwen in dialect

    Gent huwt eerste koppels in de streektaal

    Gents schepen van burgerlijke stand Catharina Segers (Open Vld)

    In Gent zijn deze morgen de eerste koppels gehuwd in de streektaal. "Huwen wordt persoonlijker en we respecteren daarmee ook ieders eigenheid", zegt schepen van burgerlijke stand Catharina Segers, na afloop van de eerste "Gentsche trèws".

    Nadat de passages uit het wetboek over de wederzijdse rechten en plichten van gehuwden in het algemeen Nederlands voorgelezen worden, volgt een versie in de streektaal.
     
    Eén van de eerste koppels die in het Gentsch trouwden waren Sammy Vanden Borre en Maithy Desmedt uit de Gentse deelgemeente Mariakerke. "Het voorstel om in het Gents te trouwen was een verrassing, echt wel 'leutig' aan de vooravond van de Gentse Feesten", klinkt het. "We zijn geen stijve mensen, waardoor de plechtigheid in het dialect veel comfortabeler was."
     
    Wellicht huwen vandaag zes van de 22 trouwkoppels vandaag in het Gents. "Ik vraag het hen telkens op voorhand", aldus schepen Catharina Segers (Open vld). "Ik was verrast dat een stel uit Antwerpen en Kortrijk vond dat ze in het Gents moesten trouwen, net als een Oosterse man die met een Gentse trouwde."
     
    De stad besliste recent om huwen in de streektaal toe te laten, nadat eerder ook al in het Frans, Duits en Engels getrouwd kan worden.
    De tekst met wederzijdse rechten en plichten werd vertaald door de 'prezedent' van de vzw Variaties, de Koepelorganisatie voor Dialecten en Oraal Erfgoed in Vlaanderen, die samenwerkt met het Seminarie voor Nederlandse Taalstudie en Dialectologie van de UGent.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaldansen voor de doden

    Begrafenissen in Taiwan: paaldansen en striptease

    Andere landen, andere gewoontes. Bij ons is een begrafenis steevast een serene gebeurtenis met afscheidsmuziek en veel gebeden. In Taiwan doen ze het anders: daar wuiven ze de doden al eens uit met knallende muziek, paaldanseressen en stripteaseuses. De Amerikaanse antropoloog Marc Moskowitz, professor aan de universiteit van South Carolina en een Taiwan-specialist, heeft er zijn reportage 'Dansen voor de doden: In Taiwan Funeral Strippers' aan te danken. Hierboven en hieronder ziet u enkele fragmenten.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeiend

    Californische draait penis van echtgenoot door afvalvermaler

     

    Catherine Kieu Becker drogeerde haar echtgenoot, bond hem vast aan het bed, sneed zijn penis af en draaide die door de afvalvermaler. "Hij verdiende het", zei ze aan de politie. Becker riskeert levenslang voor haar daad.

    Catherine Becker (48) sloeg maandag toe in Garden Grove in Californië. Haar 51-jarige echtgenoot had het gevoel dat er iets niet pluis was met zijn avondmaal en ging op het bed liggen. Toen hij wakker werd, ontdekte hij dat hij vastgebonden was en dat zijn vrouw, van wie hij aan het scheiden is, zijn kleren uittrok.

    Wat volgt, is niet geschikt voor gevoelige lezers. Becker pakte een mes en sneed daarmee het lid van haar man af. Ze wierp het geslachtsorgaan in de afvalvermaler en drukte op 'aan'. Vervolgens belde Becker zelf de hulpdiensten met de mededeling: "Hij verdiende het".

    De agenten troffen de man vastgebonden op het bed en hevig bloedend aan de schaamstreek aan. De toestand van het slachtoffer is, na een chirurgische ingreep, ernstig. De vrouw werd aangeklaagd en moet vandaag voor de rechter verschijnen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechter beslist over naam kind

    Ouders ruziën over naam dochter (2): rechter beslist

    Klucht in Australië. Een moeder en een vader kunnen het maar niet eens worden over de naam van hun dochtertje van twee jaar. Al sinds de geboorte gaven beide ouders hun kind een andere naam, maar nu wordt het dochtertje eindelijk officieel ingeschreven en moet er beslist worden. Mama en papa komen er zelf niet uit en dus moest de rechter de knoop doorhakken.

    Die koos voor de eerste naam die de moeder haar spruit bij de geboorte schonk. De achternaam had ze al van de vader. Voor alle duidelijkheid: de ouders waren al gescheiden toen hun tweede kindje geboren werd.

    Papa, een moslim, was het niet eens met de rechter. Hij vond dat het kind later zelf maar moest kiezen welke naam ze het liefst zou horen. Ook van het voorstel van de moeder om voor beide namen te opteren, met een streepje ertussen, moest de man totaal niks weten. De naam van de moeder was lasterlijk voor hem als moslim, of die nu alleen of in een samenstelling met zijn voorkeursnaam gebruikt werd. Volgens de rechter was er echter niks lasterlijks voor moslims aan de door de moeder gekozen naam, zo had een imam getuigd.

    De rechter vond dat de bezwaren van de vader vooral ingegeven waren door zijn vastberadenheid om de moeder en haar opvoeding van hun twee kinderen in zijn greep te houden. En zo is de cirkel rond: wat een klucht.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doelman scoort !

    Doelman scoort vanuit eigen strafschopgebied in oefenpot

    De debuterende doelman David Bingham scoorde voor de Amerikaanse MLS-ploeg San Jose Earthquakes vanuit zijn eigen strafschopgebied tegen West Bromwich Albion uit de premier league. Vanop meer dan 80 meter stuiterde de bal in het doel aan de overkant. De Earthquakes wonnen de oefenpot met 2-1.

    Mooi debuut voor een keeper. Al zag de 21-jarige Bingham zelf zijn uittrap - al in de derde minuut van de wedstrijd - niet in het doel verdwijnen. Hij was op dat moment aan het foeteren op zichzelf omdat hij te ver getrapt had. Net ver genoeg, zo bleek dus, maar Bingham miste in zijn woedebui zijn eerste goal als professional.

    De premier league-doelman aan de overkant, Boaz Myhill, zag er niet te goed uit. Maar... hij droeg geen petje en werd verblind door de lage zon in het Buck Shaw Stadium.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant

    Bepaalde tattoos blijven het goed doen in sommige milieu's

    Jawel, er is nog steeds een markt voor vulgaire tatoeages. Dat bewijst deze Patrick Brooks. De 21-jarige jongeman uit Californië werd maandag gearresteerd voor inbraak, vervalsing en heling. Benieuwd hoe zijn nieuwe vrienden in de cel gaan reageren op de tatoeage op zijn voorhoofd. (sps)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cursus hoe rijke man versieren

    School in China leert vrouwen rijkaard te strikken

    In China is een school opgericht waar je voor 2.200 euro in 30 uur tijd leert hoe je een rijke man aan de haak kunt slaan. Al 2.800 vrouwen zagen hun kans schoon en schreven zich in.

    Volgens een advertentie leert de cursus dames onder meer het karakter van een man te doorzien en bedriegers te ontmaskeren. Er wordt ook uit de doeken gedaan hoe je er zelf heel wat aantrekkelijker kunt uitzien.

    Persoonlijke ontwikkeling wordt ook gedoceerd, "hoewel veel Chinezen beweren die kwaliteiten al te bezitten", aldus de directeur van het 'hoe verleid ik een rijke man?'-instituut.

    Niet alleen vrouwen laten zich vangen, ook heel wat mannelijke vrijgezellen toonden al interesse. Voor 300 euro kunnen zij zich inschrijven om alumni te ontmoeten.

    De bizarre opleiding resulteerde al in zo'n dertig huwelijken.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc Van der Kelen is een kazakkendraaier


    Ik was de voorbije week in het buitenland. Daar las ik de vakantie-editie van het Het Laatste Nieuws. Elke dag werd ik getrakteerd op de analyses van hoofdredacteur Luc Van der Kelen. Normaal gezien lees ik de opiniestukjes maar diagonaal, maar nu had ik meer tijd om ze eens grondig te bestuderen. 

    Ik heb Van der Kelen ooit al horen beweren dat hij volledig onafhankelijk zijn mening kan verkondigen. Dat kan kloppen, maar het zou mij verwonderen dat de liberale kranteigenaars, de gebroeders Van Thillo, bij wijze van voorbeeld socialistische opiniestukjes zouden verdragen. De onafhankelijkheid van de hoofdrecacteur is natuurlijk zeer relatief. Gelukkig voor Het Laatste Nieuws is hoofdredacteur Van der Kelen van inborst een overtuigd liberaal of misschien beter een "VLD-er". Want eerlijk gezegd liberaal en VLD zijn hoegenaamd geen synoniemen. Hoe liberaal is immers de open VLD nog? Toen ik student was, stond de toenmalige PVV voor een soort van Vlaamse variant van de Britse conservatieve partij van Margeret Tatcher. De eeuwige Guy Verhofstadt werd toen smalend "baby Tatcher" genoemd. Na jarenlange oppositie werd Verhofstadt in de jaren negentig regeringsleider en voerde terstond "de nieuwe politieke cultuur" in. Groot was onze verbazing toen dat "joenk" -zoals Verhofstadt ooit genoemd werd- een soort van "links-liberaal" beleid begon te voeren en openlijk op een bank zat te flirten met de Gentse SPster Freya Vandenbossche. Hij joeg zonder verpinken de snel-Belg Wet door onze strot. Onze voorvaderen hadden voor de nationaliteit moeten vechten en nu werd ze aan  iedereen cadeau gegeven. En wat meer is, deze Wet kostte ons bakken vol geld waarvoor we  tot op de dag van vandaag de gevolgen dragen. Toch volgden platte opportunisten hun grote leider Verhofstadt in zijn neergang. Verhofstadt had zijn eigen ideologie verloochend om toch premier te kunnen worden.

    Als een trouwe en volgzame partijmilitant heeft Luc Van der Kelen dat allemaal geslikt. Hij heeft de Vlaamse Liberalen gevolgd in hun zwalpende koers van rechts naar links zonder veel opmerkingen te durven maken. Niet de minste kritiek durft hij nu te spuien op "baby De Croo". Alexander De Croo heeft het niet. Net zoals vele koningskinderen is hij slechts de schaduw van zijn vader Herman. Maar het schoolvoorbeeld bij uitstek is toch wel Jean-Jacques De Gucht. De jongste De Gucht zou zelfs niet in een Berlaarse gemeenteraad verkozen raken indien hij Janssens of Peeters had geheten, zo incompetent is die kerel. Met de jongste De Croo is het dan weer iets beter gesteld, al  heeft hij het ook niet. De amatareuristische manier waarop De Croo de regering deed vallen, sprak boekdelen. De pers noemde hem "aangeslagen", terwijl het eigenlijk "onzeker" moest zijn. De reden waarom De Croo de regering deed vallen had niets vandoen met de staatshervorming dan wel met interne partijpolitieke redenen. Alexander De Croo achtte de tijd rijp om af te rekenen met de groepen De Gucht en Verhofstadt. Beide bendes hadden overal hun vriendjes neergepoot en via nieuwe verkiezingen wou De Croo hen in snelheid pakken. En inderdaad een aantal getrouwen van De Gucht kwamen niet meer op verkiesbare plaatsen. Zogezegd koos De Croo voor "verjonging en vernieuwing". In feite was het dus een interne partijpolitieke afrekening. De verkiezingen brachten geen succes voor de Vlaamse liberalen. Toch staat De Croo al maanden te trappelen om in een regering te worden opgenomen. Dat deze links en anti-Vlaams is, zal hem worst wezen. Hij wil vooral een postje voor zichzelf en de zijnen. Dat Alexander De Croo wil onderhandelen rond de nota van Di Rupo is toch veelzeggend. Di Rupo wil de werkende Vlaming nog meer belasten en zelfs een vermogensbelasting invoeren. Een échte liberaal zou op zo'n moment passen. De Croo wil onderhandelen...

    Zo soepel hoofdredacteur Van der Kelen is voor de open VLD, zo onverdraagzaam is hij voor Bart De Wever van het NVA. Hij omschrijft de nationalistische voorman als een soort van Milosovic, een hardliner, een verdoken extremist, de vijand nummer één. Alleen durft hij het niet met die woorden te schrijven. En natuurlijk dat hij voor de open VLD uiterst lief en braaf blijft.           


    Als we eerlijk blijven dienen we in de huidige politieke impasse twee groepen te onderscheiden: De beleidsgezinden en de beleidsonwilligen. Ook de terminologie is steeds belangrijk in het discours. In het linkse kamp worden de bereidsonwilligen als extremistisch of zelfs separatistisch omschreven, terwijl in het rechtse kamp de beleidsgezinden opportunisten genoemd worden. De beleidsonwilligen noemen zich zichzelf liever principieel of ideologisch, terwijl  de beleidsgezinden  zichzelf dan weer als een "beleidspartij" zien. Het is maar hoe je het bekijkt. En ding is zeker: We moeten dringend een regering hebben. België heeft een enorm gezichtsverlies geleden in de internationale gemeenschap en dat kost ons ook veel geld. We boeren steeds meer achterop op Duitsland en Frankrijk. We moesten al lang economische maatregelen getroffen hebben. En indien we er écht niet uit geraken, dan dienen we maar te splitsen met in drie of in vier stukken. Onze tijd is op! 














    Di Rupo kan de Tour niet winnen"
     
    Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) laat zich op zijn blog inspireren door de Ronde van Frankrijk en de opmerkelijke zege van Jelle Vanendert. "Over de Tour de Belgique in de Wetstraat zal ik dit weekend geen commentaar geven. De Wever heeft de Tour verlaten en bereidt zich voor op de Ronde van Vlaanderen en de Grote Scheldeprijs. Hij heeft er niets meer te winnen vermits hij de zware Tourcols niet aan kan of aan wil. Hij verkiest de lucratieve criteriums in Vlaanderen; of hij de Tour uitrijdt zal niets veranderen aan zijn startpremie of jaarsalaris."

    Wouter Beke kan voor Van Rompuy niet opgeven "omdat zijn twee kopmannen nog steeds rondrijden in de gele trui (Yves in die van de tricolore regering en Kris in de zwart-gele regering)". CD&V wil Parijs halen maar enkel als er perspectief is op een aantal ritzeges één van de 'dikke' truien.

    Geen etappezeges
    Di Rupo heeft volgens hem de klasse niet om de Tour te winnen en heeft met de andere ploegleiders al afspraken gemaakt om Beke zeker geen etappezeges of een 'dikke' trui te gunnen. Hij heeft ook geen ploeg die de vrijbuiters in de Ronde onder controle kan houden. Beke staat voor een zware keuze, luidt het.

    De vraag blijft voor de CD&V'er: wil iedereen wel eindigen op de Champs Elysées of stapt een deel van het peloton af omdat deze Tour te zwaar is en er toch geen eer mee te halen is?

    Ook Alexander De Croo haalt in een opmerkelijk Twitterbericht zijn moster bij de Tour: "Als een Belg na 30 jaar weer een bergrit kan winnen in de tour, kan 'het onmogelijke' ons inspireren te doen wat 14 maanden onmogelijk was?"
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.straf

    Christus met erectie levert Brits museum klacht op

    De reeks 'Gone, Yet Still' van kunstenaar Terence Koh.
    Een Brits museum heeft een klacht aan de broek omdat het een Jezusfiguur met erectie tentoon stelt. Het gaat om een werk uit de reeks 'Gone, Yet Still', waarin kunstenaar Terence Koh ook een Mickey Mouse en een E.T. met opgeheven lid toont.

    Verstoring van de zeden
    De 40-jarige Emily Mapfuwa voelt zich danig in het kruis getast door het beeld en spant een rechtszaak aan tegen het Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead. "Het museum zou het er niet op wagen Mohammed in een dergelijke positie te tonen", voert de vrouw aan. Ze dient een klacht in wegens verstoring van de zeden, waarop een maximumstraf van zes maanden cel en 6.200 euro staat.

    Beledigend
    Het Christian Legal Centre ondersteunt de klacht en beweert dat het beeld geen ander doel heeft dan de christenen te beledigen en Jezus in een slecht daglicht te stellen.

    Nauwelijks enkele dagen geleden haalde een gekruisigde kikker in het museum van Bolzano zich de toorn van de christenen op de hals. Dat museum heeft intussen beslist het kunstwerk niet te verwijderen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huwelijk in Monaco

    Vandaag was het zover: Het langverwachte huwelijk van Charlene en Prins Albert van Monaco. België kwam over het algemeen goed in the picture, met onze koning en koningin op de eerste rij naast de Franse president. Onze prins Laurent was ook van de partij en maakte natuurlijk weer eens een "slippertje". Ik vond het prachtig dat de Zuidafrikaanse priester een stukje in onze zustertaal afrikaans sprak.

    Het geheel had iets van een glamourgebeuren met al die internationale vedettes en modekings. Monaco is meer een imago dan een prachtig "land". Een doorsnee gemeente in Vlaanderen is veel groter dan dit land. Er zijn amper een paar duizend échte Monegasken en het piepklein gebiedje telt een 40.000 inwoners. Ons Knokke is veel groter dan Monaco. En je ziet dat ook. Monaco is niet gemaakt voor dit soort events. De ruimten en gebouwen moesten allemaal worden aangepast. Het had iets van trouwen in Mini-Europa of Legoland.

    Verschrikkelijk is die eeuwig kleinerende Marlène de Wouters. Ze kan het niet laten uit de hoogte te doen over Jan en alleman. Zelf is ze van lage adel, maar ze doet alsof ze een koningin is. Ook wil ze niet inzien dat we in de 21e eeuw leven en dat prinsen niet langer met adel trouwen, maar met hun geliefde ongeacht rang of stand. (Zelf is ze natuurlijk ouderwets getrouwd met haar saaie jonkman Hervé) Ik zou het écht leuk vinden mochten toekomstige huwelijken niet meer door haar becommentarieerd worden. 

    Ik hoop dat het koppel gelukkig kan worden, al is het leeftijdsverschil toch enorm groot. Prins Albert heeft zijn verleden als playboy tegen en nog deze week verscheen het verhaal van een derde buitenechtelijk kind. Dat kan toch allemaal niet aangenaam zijn voor zo'n jonge bruid. En eerlijk gezegd ik vond haar weinig stralen vandaag. Waren het de zenuwen, is het haar gewone lichaamshouding? Ik hoop echt dat het niet iets anders was. Ik vrees dat ook dit huwelijk niet zal standhouden. Al zou ik het wel anders hopen voor de bruid.
     

    Prins Laurent tegen de vlakte tijdens huwelijk in Monaco

    © reuters
    Ook prins Laurent was samen met echtgenote Claire uitgenodigd op het huwelijk van Albert II en Charlene Wittstock in Monaco. Zijn passage op de rode loper ging echter niet onopgemerkt voorbij. De Belgische excellentie struikelde immers en zag het rode tapijt wel van erg dichtbij. Gelukkig werd de prins snel recht geholpen door een koninklijke wacht maar ondertussen hadden de persfotografen al duchtig op de ontspanknop van hun toestel gedrukt. 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rookverbod op cafés

    Ik heb mijn bedenkingen bij het rookverbod op cafés. Cafés vervullen een belangrijke sociale functie. Rokers toegang ontzeggen is een vorm van discriminatie. Wat is het nut hiervan? Zogezegd voor de volksgezondheid. Maar blijkbaar is alcohol ook schadelijk voor de gezondheid en zelfs kankerverwekkend. De volgende stap is een "café zonder bier". Ach, men draait door in de Belgische en Europese politiek. Er zijn gewoon teveel politici die zich willen profileren. Iedereen wil wel een wet laten stemmen die zijn naam draagt. Onze maatschappij wordt ondragelijk en onwerkbaar.


    Rookverbod goed nageleefd op eerste dag

     

    Het algemeen rookverbod in de horeca, dat vandaag inging, werd vrij goed nageleefd op deze eerste dag. Dat blijkt uit de eerste controles, aldus een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid.

    150 cafés werden gecontroleerd. Het ging om zaken waar het rookverbod eerder niet gold. Een vijftal van de 150 zaken bleek zich niet aan de controles te houden. De resterende cafés waren volledig in orde, of kregen enkele kleinere opmerkingen (zoals het ontbreken van een rookverbodbordje).
     
    "De eerste indrukken waren positief", aldus de woordvoerder. Voor de controleurs is het alvast makkelijker werken nu de uitzonderingen uit het rookverbod zijn gehaald.
     
    Volksgezondheid kreeg opdracht deze zomer 3.000 controles uit te voeren. Volgens de woordvoerder zal dat aantal gehaald kunnen worden.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oplossing voor fiscale vluchtelingen: Cayman eilanden

    Vandaag moest ik naar de vlieghaven in Deurne. Over een afstand van 30 kilometer heb ik anderhalf uur gedaan. Dit land draait vierkant. We betalen ons bont en blauw en belastingen en onze overheid slaagt er niet in goed openbaar vervoer en gewoon vervoer te regelen. Opgeblazen figuren als Descheemaecker krijgen bonussen uitbetaald terwijl de NMBS er niets van bakt. 

    De socialisten en de groenen bepalen de agenda van onze beleidsvoerders. Brussel en Antwerpen liggen bijna de volledige dag plat. Hoe vrij is Antwerpen als iedereen in de file staat? Het is een ramp. En wat kost dat niet aan verlies voor onze economie? Wij hebben recht op een degelijke mobiliteit!
     
    Ondertussen staan onze landsgrenzen wagewijd open voor het crapuul van heel de wereld. Dat hebben we weer eens aan de socialisten te danken. En niemand doet er iets aan. Hebben daarvoor onze voorvaderen gevochten? Een echte schande is het.

    Ons onderwijs was van oudsher ons paradepaardje. Nu krijgt een hond met een hoed op een bachelordiploma. Alsof het een vodje papier is. Afgestudeerde A1's kennen geen talen meer, kunnen met moeite zonder dt fouten schrijven...Wie bepaalt die eindtermen? Het is duidelijk dat kwantiteit al lang primeert op kwaliteit. Hoe gaat onze gezondheidszorg de komende jaren evolueren?

    Een goede democratie beschikt over een goed werkend gerecht. Als er nu iets is wat er zeker in dit land vierkant draait, dan is het toch ons gerecht. Mensen moeten hier gemakkelijk vijf jaar wachten op een vonnis. De rechters schamen er zich al lang niet meer voor. Welke rechtszekerheid hebben wij hier nog? Er zijn bedrijven die failliet gaan omdat hun schuldenaars maar niet betalen. De rechtbanken kijken toe en doen weinig of niets. Een regelrechte schande is het. En dan spreken we nog niet over de deontologie van sommige advocaten. Eergevoel en morele waarden hebben de meesten al lang niet meer. Nutteloze en eindeloze peperdure procedures genieten hun voorkeur.

    Dit land en dit werelddeel zit aan de vooravond van een compleet verval. Als wij niet dringend ingrijpen is het te laat. Zo simpel is het.


    En voor wie het niet meer ziet zitten, hier misschien een alternatief:

    De Kaaiman Eilanden

    1. Geografie, taal, hoofdstad, e.d.
    In de Caraïbische zee, ongeveer halverwege tussen Jamaica en de straat van Yucatan komen drie toppen van een onderzeese bergketen boven de waterspiegel uit. Ontdekt door Columbus, die de eilandengroep 'las Tortugas' noemde, maar omgedoopt tot de Kaaiman Eilanden door sir Francis Drake. We onderscheiden 'Grand Cayman', 'Cayman Brac' en 'Little Cayman' in een warm en vochtig subtropisch klimaat, getemperd door passaatwinden. Door de afwezigheid van rivieren, is het zeewater rond de eilanden ongewoon helder, en de bloeiende koraalriffen hebben er zowat de meest populaire bestemming ter wereld van gemaakt voor sportduikers. Zowel Grand Cayman, waar de hoofdstad Georgetown ligt, als Cayman Brac hebben een internationale luchthaven. Het Amerikaanse vasteland ligt op ongeveer een uur vliegen, en verschillende grote luchtvaartmaatschappijen doen Europese bestemmingen aan. Inwijkelingen van overal ter wereld maken deel uit van de bevolking, en deze is voor het grootste deel gevestigd op Grand Cayman. De drie eilanden samen tellen minder dan 50.000 inwoners, en daarvan heeft ongeveer twee derden de nationaliteit an de Caymans. De continentale tongval waarmee het Engels wordt gesproken verraadt het koloniale verleden, en ook immigratie uit Jamaica heeft een kleurrijke stempel gedrukt op de officiële taal.

    2. Overheid & politieke situatie
    De Kaaiman eilanden kwamen onder Engelse heerschappij in 1655, maar aan het einde van de 18e eeuw leed een Britse handelsvloot er schipbreuk, en na hun heldhaftige redding, stelde koning George III het gebied vrij van belastingen. Toen Jamaica in 1962 de onafhankelijkheid verwierf, verkozen de Kaaiman Eilanden een Britse kroonkolonie te blijven. Ze consolideerden die status in de grondwet van 1972, en er zijn om de vier jaar vrije verkiezingen. In 2005 werden die gewonnen door een voorstander van onafhankelijkheid. Deze evolutie weerspiegelt een geleidelijke machtsverschuiving van de Britse gouverneur naar locale verkozenen, maar de politieke situatie is stabieler dan ooit. De eilanden kennen een hoge levensstandaard, en het bruto nationaal product is met circa 35.000 US $ per capita één van de hoogste ter wereld. De Cayman dollar is 1,2198 US dollar waard, en zonder valutacontrole is er vrij verkeer van kapitaal voor de meer dan 1 miljoen, meestal gegoede, toeristen die de eilanden per jaar aandoen.

    De Kaaiman eilanden huisvesten het grootste offshore bankwezen ter wereld. De meer dan 350 banken beheren er minstens 1000 miljard dollar. Trusts zouden een waarde van meer dan 500 miljard dollar vertegenwoordigen, en na de oprichting van de aandelen beurs in juli 1997, nam de vestiging van fondsen op de Kaaiman eilanden eveneens overhand toe. Na Bermuda is het ook het grootste centrum voor verzekeringen, met ongeveer 700 maatschappijen en voor 20 miljard dollar aan tegoeden. In totaal zijn meer dan 65.000 bedrijven gevestigd op de Kaaiman Eilanden. Daarvan zijn ongeveer twee derden in buitenlandse handen.

    De verhouding met de Europese Unie is over het algemeen uitstekend, maar lichtjes gespannen waar het belastingontwijking betreft, vooral sinds de Britse regering in 2004 een richtlijn oplegde aangaande de controle op spaargelden. Dit heeft zich electoraal vertaald in een grotere vraag naar onafhankelijkheid. Na het toerisme vormt de financiële dienstverlening immers de belangrijkste pijler van de economie.

    3. Belastingregime

    3.1. Voor residenten
    De Kaaiman-overheid haalt haar inkomsten komen uit invoerheffingen, de jaarlijkse registratiepremie voor bedrijven, en zegeltaksen. Kasbons en aandelen van fondsen zijn daar in de meeste gevallen van vrijgesteld. De beschrijfkosten van onroerende goederen is voorlopig teruggebracht van 7,5 naar 5 % na de economische terugval van 2001, en ook invoerrechten werden verlaagd. Andere belastingen zijn er niet.

    Bezoekers aan de eilanden moeten in het bezit zijn van een retourticket. Inwoners van de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben verder genoeg aan een geldig identiteitsbewijs. Andere nationaliteiten hebben een paspoort nodig, en in sommige gevallen een visum. Buitenlanders die langer dan de toegelaten zes maanden wensen te verblijven, kunnen een werkvergunning aanvragen. Deze worden niet altijd toegekend, en vervallen meestal na 2 of 3 jaar. Naturalisatie is hoofdzakelijk voorbehouden voor inwoners van Angelsaksische landen.

    3.2. Voor niet-resident spaarders
    Kapitaal, noch winsten of intresten worden belast op de Kaaiman Eilanden. Het financieel verkeer is volledig vrij, en offshore activiteiten worden aangemoedigd van overheidswege. Buitenlanders en autochtonen worden gelijk behandeld wat betreft investeringen op de eilanden zelf, maar het zijn de offshore activiteiten die de basis vormen van de financiële sector. De accomodaties en de dienstverlening voldoen aan de hoogste normen, maar zijn niet goedkoop. Rechtszekerheid is echter gegarandeerd, en de eilanden hebben een jarenlange reputatie van betrouwbaarheid hoog te houden. Het zakelijk klimaat is uitstekend, en de supervisie over de banken blijft beperkt tot het bestrijden van criminele witwaspraktijken en grootschalige belastingontduiking. Een Europese richtlijn, bedoeld om de fiscale controle te verscherpen, werd gedurende 2003 aangevochten, maar trad toch in werking in juli 2005. Hoe actief de richtlijn echter zal nageleefd worden valt nog af te wachten.

    3.3. Voor vennootschappen
    Voor vennootschappen geldt een jaarlijkse registratiepremie, en een zegeltaks van 1% op wettelijke documenten, die transacties of waardebepalingen registreren. Kasbons en aandelen van fondsen worden daar in principe niet onder gerekend. Grote transfers van gelden zonder documentatie worden met in achtname van vertrouwelijkheid gecontroleerd. Het aantal bedrijven op de Kaaiman Eilanden neemt nog steeds toe, maar de laatste jaren is de aangroei aan het verminderen. Mogelijk heeft dit te maken met de verhoogde controle. Omdat het oprichten van een bedrijf meestal minder dan een dag in beslag neemt, zijn 'kant -en - klaar - bedrijven' minder gebruikelijk dan in andere belastingparadijzen.

    4. Belangrijkse vennootschapsvormen en kenmerken ervan
    De bedrijfswetgeving dateert van 1961, met aanpassingen in 1990 en 1995, en is gebaseerd op het Engels recht.

    Ordinary Resident Company
    Bedrijven die activiteiten op de eilanden zelf uitvoeren, vallen onder het regime van de 'rdinary resident company'. Een vergunning is noodzakelijk, alsook een jaarlijks in te schrijven lijst van aandeelhouders. Alleen ingeschreven aandelen zijn geldig.

    OFFSHORE-BUSINESS<br> In de offshore komen bijna uitsluitend vennootschappen met aandelen voor. De vennootschappen moeten een kantoor hebben op de Eilanden, maar slechts één aandeelhouder dient ingeschreven te zijn in het nationale bedrijfsregister. Voor bepaalde bedrijfsvormen zijn ook geen vereisten wat betreft minimum kapitaal of controle van de boeken. Een jaarverslag is evenmin verplicht . Er wordt echter druk uitgeoefend vanuit het buitenland om die normen te verstrengen.

    Ordinary Non-Resident Company
    De autoriteiten leveren een certificaat af aan bedrijven die kunnen aantonen dat ze geen handel drijven op de eilanden zelf. Dit ontslaat het bedrijf van verplichtingen zoals een vergunning, en het voorleggen van alle aandeelhouders. 'Ordinary Non-Resident Companies' hebben normaal een minimum kapitaal van 42.000 CI $ (Kaaiman Dollar) en dienen een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering te houden. Ze kunnen echter bij aanvraag omgevormd worden tot 'Exempt Companies', waarvoor soepeler regels gelden.

    Exempt Company
    Voor een 'Exempt Company' valt de jaarlijkse registratiepremie is iets duurder uit, maar deze bedrijfsvorm krijgt de voorkeur van investeringsfondsen vanwege de volgende voordelen. Minimum kapitaal noch jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zijn vereist, aandelen aan toonder zijn toegelaten, en een certificaat van toekomstige belastingvrijstelling kan aangeschaft worden. De registratiepremie bedraagt 410 CI $ voor kapitalen tot 42.000 CI $, en 660 CI $ daarboven. Voor kapitalen vanaf een half miljoen CI $ schommelt de registratiepremie rond de 0,1 % van het totaal.

    Limited Duration Exempt Company
    Deze bedrijfsvorm is dezelfde als de voorgaande, maar de looptijd blijft beperkt tot maximum 30 jaar. Bovendien worden er criteria vooropgesteld die automatisch leiden tot opheffing van de vennootschap. Er zijn altijd minstens twee partners, en de registratiepremies bedragen 200 CI $ meer.

    Foreign Company
    Het gaat om bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn, maar met een filiaal in de Kaaiman Eilanden. Bij registratie betalen ze 850 CI $, gevolgd door een jaarlijkse premie van 500 CI $.In een volgend stadium kan de maatschappij ervoor opteren haar vestiging in de Kaaiman Eilanden als hoofdzetel te laten registreren zonder extra kosten.

    Limited Partnership
    Eén of meer partners zijn onbeperkt aansprakelijk. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer. De aansprakelijkheid van de andere partners beperkt zich tot hun aandeel in het bedrijf. Alle partners moeten ingeschreven zijn in een openbaar register.

    Exempted Limited Partnership
    Niet alle partners moeten ingeschreven worden. Deze vennootschapsvorm kan een certificaat verwerven voor toekomstige belastingvrijstelling, maar kan geen zaken doen met inwoners van de Kaaiman Eilanden.

    Trusts
    Trusts moeten niet geregistreerd worden, maar als ze er voor opteren om dit toch te doen, kunnen ze een vrijstelling van toekomstige belasting verkrijgen. Deze garantie geldt voor 50 jaar. Privé-personen moeten geen vergunning hebben voor een Trust. Bedrijven die een Trust in beheer hebben daarentegen wel.

    5. trust regime
    De trustwetgeving op de Kaaiman Eilanden gaat terug op de Engelse 'Trustee Act' van 1925 maar is er sindsdien op een aantal cruciale punten van afgeweken. Zo kan een Kaaiman Trust voor zelfs 150 jaar worden opgericht, en is het beter beveiligd tegen schuldeisers, alsook tegen uitspraken van buitenlandse instanties. Bedrijven die aan Trustbeheer doen moeten een vestiging op de eilanden hebben, en een waarde van minstens 400.000 US $ vertegenwoordigen. Er is ook een jaarlijkse controle van de boeken. Beperkte trustvergunningen worden ook afgeleverd aan bedrijven met een minimumwaarde van 20.000 US $. In dat geval moeten alle begunstigden bij de aanvang geregistreerd worden.

    6. Financiele sector

    Bankwetgeving
    De Kaaiman Eilanden geven drie types van bankvergunningen uit. Klasse A - Banken : kunnen onbeperkt bankieren, zowel op de eilanden als offshore. Ze handelen meestal op internationale markten en beurzen. Klasse B - Banken zonder beperkingen : moeten een minimum van 400.000 US $ eigen vermogen bezitten. Ze opereren alleen offshore, maar het aantal van hun klanten is onbeperkt Klasse B - Banken beperkt : Dit zijn ook offshore banken, maar met een minimum kapitaal van slechts 20.000 US $ zijn ze onderhevig aan aanzienlijke administratieve controle, en hun cliënteel is beperkt tot een vaste lijst.

    Alle Kaaiman banken dienen de Conventie van Bazel na te leven. Deze regels voor internationaal bankieren worden ook vereist door de G8. Daarenboven werden een aantal controles op klanten bij wet verscherpt in 2000. Niet alle bankiers reageerden hierop even enthousiast. Het bankgeheim blijft volledig gehandhaafd op de Kaaiman Eilanden, en wordt alleen opgeschort in geval van ernstige misdrijven. De autoriteiten weigeren medewerking met het buitenland in fiscale dossiers, en zelfs in het kader van samenwerkingsverdragen blijft de uitwisseling van informatie beperkt tot een strikt minimum.

    Investeringsfondsen
    In de Kaaiman Eilanden zijn Fondsen niet beperkt in hun investeringsbeleid. Er zijn allerlei soorten fondsen (Commodity Funds, Currency Funds, Equity Funds, Venture Capital Funds, etc. etc.). Hun boekhouding wordt jaarlijks gecontroleerd. Sinds begin 2003 is voor handel in kasbons een vergunning vereist. De beheerder van een Mutual Fund moet in het bezit zijn van een vergunning, competent handelen, en minstens een waarde van 400.000 CI $ vertegenwoordigen.

    Om beursgenoteerd te worden, moet tenminste 25 % van het Fonds in openbare handen zijn. Een Fonds kan de vorm aannemen van 'exempt company', 'limited duration exempt company', 'ordinary non-resident company', 'exempted trust', en 'exempted limited partnership'.

    7. E-commerce
    Naast de groeiende markt in digitale producten, zoals muziek, videobeelden, en software, wordt het internet steeds meer een plaats waar ook traditionele goederen verhandeld worden. Bedrijven richten zich vooral op het nieuwe medium voor marketing en verkoop. Gezien de economische voordelen, ligt het voor de hand dat deze trend zich zal doorzetten, en dat in een volgend stadium dienstverlening en distributie zullen volgen. Belastingparadijzen vormen natuurlijk een ideale thuisbasis. Omgekeerd kan de offshore industrie online snel en efficiënt zaken doen met haar klanten in fiscaal minder vriendelijke oorden.

    Op de Kaaiman Eilanden is offshore bedrijvigheid via het internet in volle ontwikkeling. In juni 2002 overhandigde de beroepsvereniging van Kaaiman bankiers daaromtrent een rapport van specialisten aan de regering. In dezelfde maand werd na lang beraad een beleidsorgaan in het leven geroepen, dat het hele proces in goede banen moet leiden : the Cayman Islands Information and Communications Technology Authority (ICTA) . Er werd ook jaren gewerkt aan een breedomvattende nieuwe wetgeving, die het initiatief omkadert. Bij de introductie ervan in 2002 juichte de verantwoordelijke minister de uniformiteit van het systeem toe.

    In mei 2005 kwam tevens een breedband telefoonverbinding over het internet tot stand met uitgebreide mogelijkheden. Nauwelijks twee maanden later riep een gespecialiseerd Londens tijdschrift verbonden aan de 'Financial Times' de Kaaiman Eilanden uit tot het land met de beste infrastructuur voor internet en telecommunicatie in de Caraïben. Ze werden tevens de op één na beste bevonden voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, alsook voor hooggeschoold personeel, en vervoer.

    8. Dubbelbelastingverdragen
    De Kaaiman Eilanden nemen deel aan de bijeenkomsten van de Caraïbische Economische Gemeenschap, zonder lidmaatschap te ambiëren.

    Aangezien de Kaaiman Eilanden geen enkele vorm van inkomstenbelastingen kennen, zijn er ook geen dubbelbelastingverdragen afgesloten. Er is wel een juridisch samenwerkingsakkoord met de Verenigde Staten, en op 1 januari 2004 werd ook een fiscale overeenkomst van kracht, waarbij de Verenigde Staten onder bepaalde voorwaarden inzage kunnen krijgen in de dossiers van mogelijke fraudeurs. De termen van de overeenkomst beperken de informatieverstrekking tot gevallen van manifeste belastingontduiking. Er moet grond zijn tot redelijke verdenking, en het onderzoek moet aan precieze voorwaarden voldoen.

    Toen de overeenkomst in November 2002 werd afgesloten had een hoge Amerikaanse belastingsambtenaar onomwonden verklaard dat de Kaaiman Eilanden een broeinest waren voor belastingontduiking, maar dat er een stap in de goede richting was gezet. De uitspraak kwam anderhalf jaar nadat de Kaaiman Eilanden dankzij verbeterde maatregelen tegen witwaspraktijken, waren geschrapt van een internationale zwarte lijst.

    Amendementen zijn ondertussen toegevoegd aan bank- en trustwetten om twijfelachtige transacties aan banden te leggen, maar tenzij afkomstig van de Verenigde staten, reageren de Kaaiman autoriteiten zelden of nooit op verzoeken om fiscale informatie.

    Met het Verenigd Koninkrijk bestaat er wel een gerechtelijk verdrag, maar een wet van 1999 tegen belastingontduiking is grotendeels dode letter gebleven. Sancties waren immers slechts mogelijk als er ook in de Kaaiman Eilanden een inbreuk was gepleegd, en belastingontduiking is er als juridisch concept logischerwijs onbestaande.

    De EU besloot daarom uit hoofde van het Verenigd Koninkrijk een richtlijn te doen aannemen waarbij de Europese lidstaten toegang zouden krijgen tot bepaalde fiscaal relevante informatie. De Kaaiman Eilanden hebben zich hiertegen met hand en tand verzet gedurende 2003, maar de Britse minister van financiën maakte duidelijk dat de maatregel hoe dan ook zou worden opgelegd, waarna het Kaaimans parlement deze schoorvoetend aannam. Er wordt nu in versneld tempo gewerkt aan een mogelijk belastingverdrag.

    9. Bijzonder interessant voor:
    De meeste belangrijke financiële instellingen verzorgen een aanwezigheid op de Kaaiman Eilanden. Deze concentratie van hooggeschoold personeel verzekert niet alleen een indrukwekkend aanbod van gespecialiseerde diensten, maar ook interessante vernieuwingen op het gebied van financiële dienstverlening. Beleggers kunnen daarbij rekenen op een betrouwbaar juridisch systeem, dat gebaseerd is op het Engels recht.

    De Kaaiman Eilanden nemen hun reputatie, met name bij de Europese gemeenschap, ernstig. Ze letten dan ook op de naleving van hun internationale verbintenissen. Het bankgeheim echter wordt beschouwd als één van de fundamenten voor het economisch succes, en blijft bijzonder goed beschermd. Hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd bij schending ervan.

    Kaaiman trusts zijn uitstekend beschermd tegen uitspraken van buitenlandse autoriteiten, en bieden dus een hoge graad van financiële bescherming voor iemand die betrokken is bij een belangen conflict, of er in de toekomst één voorziet.

    Investeerders met ondernemingszin die een eigen fonds wensen op te richten zullen aangenaam verrast zijn door de grote vrijheid die ze genieten op de Kaaiman Eilanden. Exempt Companies bijvoorbeeld mogen aandelen aan toonder uitgeven, en het aantal richtlijnen waaraan beleggingsfondsen onderhevig zijn, is erg beperkt.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindeloos gezever over Monaco

    Mensen die er al geweest zijn kunnen het weten. Monaco is één van de meest overschatte plaatsen van de wereld. Het is een rotsig klein ministaatje waar weinig te beleven valt. De enige reden waarom het zulke grote kapitalen aantrekt is haar fiscaal regime. Zonder dat zou er geen kat over spreken. Veel is er niet te zien. Een zoo langs de zijkant van het prinselijk paleis dat niet veel groter is dan een doorsnee tuin in Vlaanderen, de botanische tuin en twee baaien met enkele mooie jachten. Och ja, ik vergeet de casino van Monte Carlo.

    In de buurt is het Zuid-Franse Cannes veel eleganter. Ook onze badplaats Knokke is veel mooier en mondainer. In Knokke zijn massa's mooie winkels die Monaco niet heeft. Het heeft een aantal sterrenrestaurants waar je in Monaco hopeloos naar op zoek kunt gaan en Knokke is minstens vier keer groter.

    Het huwelijk van "playboy" prins Albert met de Zuidafrikaanse Charlene is gedoemd om te mislukken. Al zijn escapades hebben zijn imago geen goed gedaan. Ik kan mij inbeelden dat Charlene het niet bij hem zal uithouden



    Charlene wilde prins Albert vorige week verlaten
     

    Volgens verschillende Franse media stond Charlene Wittstock vorige week op het punt prins Albert van Monaco te verlaten. De twee trouwen het komende weekend.

    © photo news
    © photo news
     
    'L'Express' stelt dat Wittstock vorige week danig verveeld zat met onthullingen over het privéleven van Albert dat ze een enkel vliegticket Zuid-Afrika had geboekt.

    Twee onechte kinderen
    Wat ze precies aan de weet was gekomen, is niet duidelijk. Het liefdesleven van Albert is altijd al chaotisch geweest. Zo heeft hij twee onechte kinderen.

    Onderschept op luchthaven
    Op de luchthaven van Nice zou Charlene onderschept zijn door de politie, die lange tijd op haar moest inpraten totdat ze bereid was terug naar Monaco mee te gaan. Volgens 'L'Express' zou een krant in het bezit zijn van "een verhaal dat het prinsdom eens te meer in een slecht daglicht kan stellen".

    Duitse vrouw
    Het hele gerucht zou op Twitter ontstaan zijn, vorige zaterdag. Charly Boudet, journaliste bij France3, schreef op haar pagina: "Scoop (maar heb geen tijd om het te checken): Albert van Monaco zou bij een vrouw een kind hebben verwekt. Charlene werd gisteren van de luchthaven geplukt". En later: "De vrouw waarover sprake, zou een Duitse zijn, volgens een lek bij de politie van Monaco".

    De vragen die nu door Monaco gonst, is of Albert misschien een derde liefdeskind heeft, en wanneer hij dat zou hebben verwekt en met wie. Vrijdag trouwen prins Albert en de Zuid-Afrikaanse voormalige zwemkampioene voor de wet, zaterdag voor de kerk. Toch?
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichte straf voor stelende bankdirecteur

    Stelende bankdirecteur verbrast 500.000 euro van klanten: slechts vier jaar cel

     
    Ex-bankdirecteur Willy V. (46) uit Dendermonde is vanochtend door de Dendermondse strafrechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van amper vier jaar en een boete van 2.750 euro. Hij is voor tien jaar ontzet uit zijn burgerrechten. V. sjoemelde met huurwaarborgen en dupeerde ettelijke klanten zo voor minstens 500.000 euro.
     
    De fraudezaak kwam in oktober 2008 aan het licht toen bankdirecteur Willy V. van de Recordbank in de Dendermondse deelgemeente Appels zichzelf ging aangeven bij de politie. Uit het onderzoek bleek dat de man sinds 1999 zo'n 500 klanten oplichtte. Willy V. stortte de huurwaarborgen die hij ontving van het Dendermonds immokantoor D.-D. nooit op een aparte rekening van Recordbank, maar stak het geld allemaal in eigen zak. Volgens sommige advocaten is de zaakvoerster van dit kantoor op zijn minst zeer onzorgvuldig tewerk gegaan. Maar liefst 9 jaar lang kon de bankdirecteur zijn gang gaan, zonder dat er door haar vragen werden gesteld... 

    Cocaïne, uitgaan en prostituees
    In totaal ging het om minstens 500.000 euro. De man gaf tijdens verhoren zelfs toe dat het de centen allemaal verbraste aan cocaïne, uitgaan en prostituees. "En ik zal de gedupeerden ook niet terug kunnen betalen, want zo'n bedrag kan je met werken alleen nooit terugverdienen", zei hij tijdens zijn proces tegen de rechter.
     
    V. had een lichte straf gevraagd. "Het is nu eenmaal gebeurd, ik kan de klok niet terugdraaien en probeer nu een zo normaal mogelijk leven te leiden", zei hij.
    Een groot deel van de gedupeerde klanten zijn ondertussen vergoed door Recordbank zelf. De anderen stelden zich tijdens het proces burgerlijke partij.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Di 50

    Zo zou Lady Di er op haar 50 uitzien volgens Newsweek

    Foto: Newsweek op Facebook.

    Newsweek stelt zich deze week voor hoe Lady Di's leven, en de prinses zélf, er vandaag zouden uitzien, als Diana nog zou leven. In dat geval zou ze vijdag 50 worden. In werkelijkheid overleed ze in 1997 in een autocrash na een wilde achtervolging door paparazzi in Parijs.

    Newsweek geeft op de cover een verouderingsfoto van Lady Di weer, waarop de prinses aan de zijde van haar schoondochter Kate Middleton wandelt. Haar gezicht zou jong en strak gebleven zijn dankzij botox en haar bezoekjes aan de gym zouden voor stevige armen gezorgd hebben.

    Binnen in het blad beeldt Newsweek zich in hoe bijvoorbeeld de Facebookpagina van Diana er zou uitzien. Ze zou er vriendjes zijn met J.K. Rowling en Carole Middleton en een affaire hebben met een Pakistaanse generaal. Ze zou minstens twee keer hertrouwd zijn intussen. Haar Prinses Diana-stichting zou haar erg invloedrijk gemaakt hebben. Op Twitter zou ze zo'n tien miljoen volgers tellen.

    Haar smaak wat mannen betreft zou geëvolueerd zijn van playboys naar elegante moslims in uniform of een grijze Franse bankier, voorbestemd voor het Elysée. Ze zou de Middletons verdedigen tegen de paleissnobs en Carole Middleton zou haar beste vriendin zijn.

    Hier kan u het artikel van Newsweek lezen, met nog een andere verouderingsfoto van Lady Di, die u ook op Facebook vindt. Let ook op haar mobieltje... 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UFO's eindelijk geland

    Naderen ze? UFO's gefilmd boven BBC-gebouw in Londen

    Daar zijn de UFO's weer! Een nieuwe video toont beelden van wat een moederschip annex vloot zou kunnen zijn, die tussen de wolken boven een BBC-gebouw in Londen zweven. Als deze niet erg verlegen aliens tv-aandacht zochten, krijgen ze toch zeker internet-exposure...

    Een voorbijganger filmde het bizarre spektakel en, zo zien we in het filmpje, hij was blijkbaar niet alleen om het vast te leggen. Plaats van opname is de hoek van Bolsover Street en Clipstone Street in West-Londen. De camera zoekt de hogere regionen op en vindt, boven het Yalding House van de BBC, drie supersnelle witte stippen in driehoeksformatie, gevolgd door twee andere gelijkaardige witte vlekjes.

    Dan komt er een groter, meer helder en zich trager voortbewegend schijfvormig object op de proppen. Het cirkelt even rond en zoeft weg. Iemand van de omstanders neemt meteen het woord UFO in de mond.

    Firma gespecialiseerd in visual effects aan het werk?
    De Daily Mail blijft op zijn site sceptisch: "We willen niet suggereren dat dit een hoax is, maar dat gebied in Londen telt wel een aantal productiehuizen die zowel de expertise als de faciliteiten hebben om met een geloofwaardige video voor de pinnen te komen." Ze voegen eraan toe dat er eerder al eens een gelijkaardige video gepost werd door alymc01, die werd geschoten vanuit een kantoor van The Mill, een bedrijf dat visuele effecten creëert voor de filmwereld.

    De omschrijving op YouTube bij het filmpje zegt dan weer: "Als het toch zo makkelijk gephotoshopt zou zijn, doe het dan zelf eens en laat het ons allemaal zien".

    De 31-jarige alymc01 postte de video als eerste op YouTube, maar EllasVirgo, die zichzelf op de filmpjessite voorstelt als een landbouwer uit Australië met een computerachtergrond, nam hem over en verspreidde hem voor een breder publiek. Virgo's YouTube staat vol met video's over de ruimte, asteroïden en UFO-toestanden. Volgens de Daily Mail zou de bewuste video op 3, 10 of 17 juni geschoten zijn.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama weigert Filip en Mathilde


    Ik herinner het mij alsof het gisteren was, de voorstelling van Mathilde als toekomstige echtgenote van prins Filip. Ze was een mooie stijlvolle verschijning. Haar Nederlands was zoals weliswaar ondermaats, maar er zat  een  potentieel in. Er zou een nieuwe frisse wind gaan waaien in het Belgische koningshuis.

    Zoveel jaar later blijkt dit alles een ijdele hoop geweest. Mathilde heeft het houterige saaie van haar echtgenoot overgenomen. Er zit bovendien iets tragisch in het koppel: De troon die er maar niet komt. Waar anderen stilaan beginnen denken aan hun pensioen, moet voor Filip het "beste" nog komen. Filip is daarenboven absoluut niet geliefd in de Vlaamse pers. Er is zijn grijs imago, zijn Franstaligheid en vooral zijn "Tsjevenmentaliteit". Prins Filip zou perfect kunnen doorgaan voor de zoon van wijlen Koning Boudewijn en zijn devote echtgenote de Spaanse Fabiola. Nergens ter wereld zijn de clerus en de adel zo in elkaar verstrengeld als in België. Deze positie heeft iets middeleeuws, iets van ver uit de tijd toen onze maatschappij nog drie standen kenden: De adel, de clerus en het plebs. De Koning die zijn macht gekregen heeft van God...Alles speelt zich ver af boven de hoofden van de mensen. Het water was zelden zo diep tussen een Koningshuis en haar bevolking.
     
    En men weet duidelijk niet meer van welk hout pijlen te maken. De Prinselijke missies van Prins Filip dienen om zijn imago op te poetsen, maar het lukt niet écht. In een recent verleden bekloegen de deelnemers van zulke missies zich over zijn speechen, zijn stijl en zijn gespeelde interesse. En nu de Obama's die hem zelfs niet willen zien, terwijl ze wel graag in contact komen met de Britse William en Kate en de Hollandse kroonprins Alexander en zijn Maxima. In tegenstelling tot Filip en Mathilde zijn deze andere prinsen wel mensen van deze wereld. Zij nemen een normale houding aan, zijn natuurlijk oprecht en niet houterig gespeeld. Bovendien zit Filip opgezadeld met de internationale perceptie dat ons land aan de vooravond staat van een ontbinding. Wat is het nut voor een wereldleider om een kroonprins te ontmoeten van een land dat morgen misschien niet meer bestaat? Het is  natuurlijk allemaal tragisch voor de man en zijn entourage...





    Filip en Mathilde te min voor Obama

     
     
    Prins Filip en prinses Mathilde zijn er deze week niet in geslaagd de Amerikaanse president Barack Obama te spreken te krijgen. Het paar bezocht afgelopen dagen New York, waar zich op dat moment ook Obama bevond.

    Maar ondanks diplomatieke inspanningen van de Belgen weigerde de Amerikaanse protocollaire dienst een ontmoeting met de president te regelen. Een kroonprins bevindt zich op het niveau van een vicepresident. Meer dan een gesprekje met Joe Biden zat er voor Filip en Mathilde dan ook niet in.

    Volgens De Morgen was de gang van zaken extra pijnlijk voor het Belgische paar omdat prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2009 wel een onderonsje met Obama wisten te versieren.
     
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant...

    Baas legt werkneemster over de knie en geeft pakje slaag

    Een Britse salesmanager verschijnt voor de rechter op beschuldiging van het pesten van een werkneemster. Angelina Ashby (41) verklaarde voor de rechtbank in Sheffield dat haar ex-baas, Pete Smith, een vrouwelijke collega achternazat op kantoor, en haar vervolgens over de knie legde en een pak voor de billen gaf.

    Pete Smith wordt samen met nog een paar andere collega's van de firma Cathelco aangeklaagd voor pestgedrag. Zo zou hij, duidelijk zichtbaar voor Ashby die achter hem zat, uitgebreid op het internet naar seksspeeltjes zoals opblaaspoppen hebben zitten gluren. Smith moedigde volgens Ashby zijn personeel ook aan "om naar zijn genitaliën te grijpen". Ashby beweert dat ze aan de antidepressiva moest tijdens haar periode bij Cathelco, door de "niet aflatende stroom van mishandeling".

    Smith vindt de beschuldigingen "verschrikkelijk" en ontkent in alle toonaarden. Volgens hem was Ashby een buitenbeentje op de werkvloer en werkte ze niet goed samen met haar collega's. "Ze werkte liever op zichzelf. Een erg ongewoon karakter voor mij om mee om te gaan. Maar ze kreeg dezelfde kansen als alle anderen en werd goed opgeleid." Cathelco ontkent ook de aantijgingen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Rondvraag / Poll
    Wanneer gaat Martine Tanghe best op pensioen?
    Hoe sneller hoe liever
    Op 65 jaar
    Op 67 jaar
    Nooit
    Bekijk resultaat


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    VRT start zoekprogramma "De DSK van Vlaanderen"
    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Correctioneel veroordeelde Noël Slangen kreeg 6,5 miljoen € voor Lange Wapper!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Bachelor Vastgoed Hogeschool Gent blijkt analfabeet
    Foto

    Foto

    Foto

    Overheid plaatst flitscamera's op circuit Spa-Francorchamps
    Foto

    Onderzoekers unaniem:Programma Peeters & Pichal verhoogt kans zelfdoding
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    EXPERT: "KOEN WOUTERS ZONG ENORM VALS TIJDENS DUET MET KATIE MELUA"
    Waals MR-politicus Serge Kubla nam deel aan seksfuiven
    Foto

    Foto

    LEEGLOOP BELGIE IS BEGONNEN...
    Foto

    Foto

    Nieuws Politics

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RECORDAANTAL BELGEN VLUCHT NAAR BUITENLAND
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!