In aanvulling op de gebruikelijke controles van het voertuig (papier, verzekeringen, brandblusser, driehoek, etc.), personen (identiteitspapieren, het rijden onder invloed - alcohol, drugs, verdovende middelen),
kan deze controles ook gericht zijn, in het geval van jagers, de conformiteit van het transport van vuurwapens of (messen), munitie en wild en zelf-bezit zijn van een geldige jachtvergunning voor het seizoen 2011-2012.
Sommige grote controles kunnen worden gemaakt, niet alleen door de politie, lokale of federale, maar ook door de douane, het FAVV, TDR, Economische Zaken, etc ....
Wij nodigen jagers, game vervoerders en andere personen die gecontroleerd worden om te voldoen aan wet-en regelgeving voor het wegverkeer, het vervoer van wapens, munitie, messen en dood wild en de jacht wet en de uitvoeringsbepalingen.
Kleine herinnering van de bepalingen in het vervoer van wapens:
Gelost wapens - lege laders - niet meer munitie in het wapen.
In een woord, waardoor het pistool onmiddellijk buiten werking.
Wapens in een koffer of tas of vergrendeld met een hangslot waarvan de nummers zijn gecodeerd.
Wapens uit het zicht en buiten bereik.
Indien het vervoer per auto, moet plus het transport in de kofferbak van de auto worden vergrendeld.
Opmerking: Als de jager moet een geldige licentie op zich hebben, is het niet verplicht om model negen van wapens op zich dragen.
Het vervoer van munitie:
In de verpakking en in een doos of kast of gesloten hangslot waarvan het getal wordt vervormd, dat werd afgesloten doos of koffer moet onafhankelijk zijn van de zak of de zak met het wapen.
De doos of koffer munitie: in de kofferbak van het voertuig afgesloten.
Waarschuwing: geen munitie op zich, in de jassen of de broekzakken
Contrôle routier 2012 - Transport des armes
Le 27 octobre 2011
Outre les contrôles
habituels du véhicule (papiers, assurance, extincteur, triangle, etc),
des personnes (papier didentité, conduite sous influence alcool, médicaments, stupéfiants),
ces contrôles peuvent aussi viser, dans le cas des chasseurs, la conformité du transport des armes à feu ou blanches (couteaux), des munitions et du gibier ainsi que la possession sur soi dun permis de chasse valide pour cette saison 2011-2012.
Certains grands contrôles peuvent être effectués non seulement par la Police, locale ou fédérale, mais aussi par des agents des douanes, de lAfsca, du DNF, des Affaires économiques, etc .
Nous invitons donc les chasseurs, transporteurs de gibiers et autres personnes susceptibles dêtre contrôlés de se conformer aux législations et réglementations en vigueur pour la circulation routière, le transport des armes, munitions, couteaux ainsi que du gibier mort et la loi sur la chasse et ses arrêtés dexécution.
Petit rappel des dispositions en matière de transport des armes :
Armes déchargées magasins vides - plus aucune munition dans larme.
En un mot, rendre larme inopérante immédiatement.
Armes dans une valise ou housse fermée à clef ou par un cadenas dont les chiffres sont brouillés.
Armes à labri des regards et hors de portée.
Si le transport a lieu en véhicule, sajoute la règle du transport dans le coffre du véhicule qui doit être fermé à clé.
NB : si le chasseur doit avoir son permis valide sur soi, il nest pas obligé de porter les modèles 9 des armes transportées sur soi.
Transport des munitions :
Dans un emballage sur et dans une boîte ou coffret fermé à clef ou à cadenas dont les chiffres sont brouillés, lesquels boîte ou coffre fermé doivent être indépendants de la housse ou de la valise contenant larme.
La boîte ou le coffre à munition : dans le coffre du véhicule fermé à clef.
Attention : plus de munitions sur soi, dans les vestes ou dans les cartouchières
Transport du gibier mort (le transport du gibier vivant est actuellement interdit).
Grand gibier :
Le bracelet de traçabilité placé entre le tendon et los dune patte arrière.
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Si vous transportez du cervidé : il faut aussi le constat de tir ou de mortalité de mortalité délivré par un agent du DNF.
Petit gibier :
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Le transport darmes et munitions est autorisé uniquement si elles sont transportées entre le domicile et la résidence ou entre les domicile ou résidence et le stand de tir ou le terrain de chasse ou entre les domicile ou résidence et une personne agréée.
Agents habilités aux contrôles :
Loi sur les armes : uniquement la Police locale ou fédérale, les agents des douanes et les agents habilités des Affaires économiques
Loi sur la chasse : la Police, locale ou fédérale, et les agents du DNF ou de lUAB.
Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Jagers willen niet opdraaien voor everzwijnenschade
Vorig jaar troffen jagers en jachtverenigingen voor het eerst financiële en andere regelingen met landbouwers die schade leden door everzwijnen. Limburgse wildbeheereenheden geven nu te kennen dat zij niet meer willen opdraaien voor de aangerichte schade. De huidige jachtwetgeving is volkomen onaangepast en ontoereikend om everzwijnen te bejagen, zegt Jef Schryvers van Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).
De huidige wetgeving laat tussen 1 oktober en 31 december de jacht op everzwijnen toe van een uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Everzwijnen zijn bijna uitsluitend s nachts actief zodat het heel moeilijk is om tussen die tijdstippen een everzwijn te zien. Bovendien zijn in herfst en winter de nachten juist op hun langst, verklaart Schryvers het probleem.
Het jachtdecreet bepaalt dat wie de jachtpacht heeft, instaat voor de schade veroorzaakt door wildsoorten. Schryvers benadrukt dat de jagers erg hun best doen met de middelen die ze nu hebben. "Vorig jaar werden er in totaal 137 everzwijnen geschoten in Limburg. Dit jaar werd dat aantal al bereikt in de maand juni. De meeste zwijnen werden geschoten in het kader van bijzondere bejaging en bestrijding, uitzonderingsmaatregelen die driemaandelijks specifiek aangevraagd moeten worden bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel schade de everzwijnen dit jaar op de akkers hebben aangericht. Daar wordt deze week over vergaderd in de provincie Limburg. De jagers zijn niet van zin die schade voor hun rekening te nemen en hopen zo druk op de ketel te zetten bij de wetgever. In Limburg wordt het aantal everzwijnen op 1.000 tot 2.000 geschat, maar niemand durft er met zekerheid een getal op te plakken. De populatie is alleszins in sneltempo aan het uitbreiden, aldus Schryvers.
Op 29 november wordt het everzwijnenbeheerplan voorgesteld waar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse overheid aan werkt. Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft bedenkingen bij een plan dat zones wil creëren waar wel en waar geen everzwijnen mogen leven. In die laatste moeten dan alle everzwijnen geschoten worden, weet Schryvers, maar de praktijk in Nederland leert dat dat zeer moeilijk is, zelfs met zeer ruime jachtmiddelen in vergelijking met de vele beperkingen in de Vlaamse jachtwetgeving.
bron Het Belang van Limburg/eigen verslaggeving
29/09/2011
Nederlandse staatssteun voor natuuraankopen onterecht
Nederlandse staatssteun voor natuuraankopen onterecht
Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties en provinciale landschapsorganisaties hebben voor enkele honderden miljoenen euros onterechte staatssteun ontvangen voor de aankoop van gronden. Zo heeft de Europese Commissie geoordeeld na een klacht van de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters, dat 80 particuliere grondeigenaars uit Nederland vertegenwoordigt.
Volgens De Telegraaf krijgen de zogenaamde Terrein Beherende Organisaties in Nederland jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro subsidie. Daarmee kunnen zij grote gebieden aankopen. De Vereniging Gelijkberechting Grondbezitters was niet akkoord met deze praktijken en diende in 2008 een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de organisatie werkte de Nederlandse staatssteun marktverstorend en concurrentievervalsend.
De Europese Commissie heeft nu beslist dat die regeling inderdaad marktverstorend heeft gewerkt. Particuliere landeigenaren die gronden wilden aankopen, visten decennialang achter het net omdat ieder bod dat zij uitbrachten, overtroefd werd door een gesubsidieerde organisatie. De Commissie is van oordeel dat voor dergelijke terreinbeherende organisaties dezelfde regels moeten gelden als voor een gewone onderneming. Overheidssubsidies om grondaankopen te doen, horen daar niet bij. Tenzij voor particuliere eigenaars dezelfde regels gelden.
De Nederlandse vastgoedwebsite vastgoedmarkt.nl merkt op dat de Nederlandse staat al eerder tot het inzicht was gekomen dat er sprake was van marktverstoring, want vanaf 1 januari 2011 werd de subsidieregeling vervangen door een nieuwe. Hierin worden de Terrein Beherende Organisaties en particulieren gelijkgeschakeld. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt dat iedereen die een terrein goed kan beheren nu in aanmerking komt voor subsidie.
De Hubertusvereniging Vlaanderen vraagt zich af of de situatie in Vlaanderen niet vergelijkbaar is. Ook het Vlaams gewest heeft de afgelopen jaren enorme hoeveelheden subsidies naar natuurverenigingen laten vloeien. Dikwijls zelfs zonder al te veel controle op wat er eigenlijk achteraf precies met die gelden gebeurd is. De beslissing van de Europese Commissie moet ook in Vlaanderen verder uitgediept worden. Een typisch Vlaams item dat hieraan toegevoegd kan worden, is het fameuze recht van voorkoop dat al veel kwaad bloed heeft gezet op het platteland, klinkt het.
Reglement V.z.w.Provinciaal Sport - Recreatiecentrum 2011
ALLE VISSOORTEN moeten onmiddellijk worden terug gezet vanaf 2005 tot herziening van het reglement
Artikel 1
Hengelen in de vijver van het provinciaal sport& recreatie centrum is enkel toegelaten indien men beschikt over een geldige hengel vergunning afgeleverd door voor genoemde V.Z.W. Jaarkaarten zijn geldig vanaf 1 januari tot en met 31 december.
Week en weekend kaarten zijn uitsluitend via reservatie beschikbaar.
tel.015 /34 85 59 & GSM 0496 950 598
Reservatie is definitief na volledige betaling
Artikel 2
Tarieven der jaarkaarten
Jaarkaart 2 hengels 50.00 Euro (van zonsopgang tot zonsondergang)
Jaarkaart 3 hengels 90.00 Euro (dag en nacht) (Bailey boot redding vest verplicht)
Jaarkaart 1 Hengel 50.00 Euro (Bailey boot redding vest verplicht )
Week en weekend kaart 40.00 Euro 3 hengels (dag en nacht)
Nacht hengelen is gans het jaar toegestaan voor houders van een jaarkaart(90.00 Euro) of een week en weekendkaart (40.00 Euro per week of weekend.)
Als nacht verblijf zijn enkel overdekte paraplu toegelaten in milieu vriendelijke kleuren groen bruin of camouflage.
Nieuwe dijk
leden krijgen een sleutel met een waarborg van 50 hiebij tekenen zij een ontvangstbewijs bij verlies van sleutel wordt dan ook de waarborg ingetrokken
er mogen geen tenten of piketten op het pad gezet of geslagen worden
er mag enkel een tent gezet worden tussen het pad en de oever
er mag ook niets op de stijgers gemonteerd worden doormiddel van schroeven, bouten enz. geen honden toegelaten bezoek mag tot max. 4 personen
De sleutel wordt afgehaald en terug gebracht in hengelsport de goudvoorn
Artikel 3
Nacht hengelen onder de 15 jaar is enkel toegelaten onder begeleiding van een meerderjarige.
Op verzoek van Bijzondere Veldwachter of de door de vereniging aangestelde viswachter(zie attest of identiteitsbewijs) moet de hengelsport vergunning samen met het identiteitsbewijs worden getoond met oog op het vergemakkelijken van het toezicht mogen de hengelaars hun hengelsport materialen niet alleen laten
Evenmin mogen zij in het bezit zijn van verboden hengel martiaal of toestellen zoals b.v: Leefnet ,kruisnet en gaf voor het lande van de gehaakte vis. ( zie Wetgeving Vlaamse Gemeenschap ter zaken)
Op verzoek van de viswachter moet de hengelaar zijn hengels laten nazien evenals de inhoud van de netten of korven waarin vis kan geborgen worden.
Houders van jaarkaarten verplichten zich ertoe controle uit te oefenen op naleving van de reglementen Onregelmatigheden worden onmiddellijk ter orde geroepen, en kunnen met uitsluiting worden bestraft. Naargelang het visbestand kan het reglement gewijzigd worden.
Bij eender welke overtreding mag de toegewezen viswachter kaart en sleutel onmiddellijk intrekken en wordt er een verbod opgelegt van 3 jaar
Dit geld dan ook over het gehele water
Artikel 4
Er mag slechts gehengeld worden van op de boord van de vijver en weekkaart.
De hengelaar mag zich niet te water begeven, (met uitzondering voor het landen van de gehaakte vis) noch gebruik maken van een bootje of een ander drijvend object zonder toestemming van de directie en de hengel sportclub.
Er mag slechts gehengeld worden met de hengel voorzien van een enkele haak.
De hengelaar mag niemand toelaten zijn hengel martiaal te gebruiken of te bezigen.
De hengelaar mag zich wel laten helpen bij het aan land brengen van de vis.
Er mag slechts een plaats in beslag genomen worden voor het hengelen behorende die het eerst aanwezig is.
Een later komend hengelaar zal zich op min.30 meter van een collega hengelaar installeren.
Artikel 5
Op het plan in bijlage kan men de toegewezen zones terugvinden van de diverse watersporten. De hengel zones bevinden zich aan de westelijke en oostelijke oevers.
Artikel 6
Het is ten strengste verboden elke vorm van vuilnis achter te laten of in het water te werpen alsook enige schade toe te brengen aan beplanting dijken en boorden van de vijver.
Vuilnis binnen de 15 m zone van de hengel plaats moet door de hengelaar op voorhand worden opgeruimd zoniet wordt dit geacht zijnde van de hengelaar zelf.
Tevens geldt het verbod om hengel plaatsen uit te graven te verstevigen of uit te bouwen op welke manier dan ook.
Het is verboden: Onder het ijs te hengelen
Te hengelen vanaf de oever in de strand - of de surf zone en het natuurreservaat beheert door de vereniging de wielewaal
Te hengelen waar de vis paait De watervogels of andere op welke manier dan ook te storen.
Zich op een andere manier toegang verschaffen tot het domein en anders dan via de officiële poorten houdt uitsluiting en vervolging in.
Wie echter vroeger dan het vermelde tijdstip wil hengelen kan zich via de natuurlijke toegangen(dijk langs dijle of platte beek)tot aan de vijver begeven.
De aanschaf van een kaart is enkel op voorhand mogelijk.
Artikel 7 .
Kunstaas mag voorzien zijn van dreggen.
Kunstaas gebruiken is tevens gans het jaar toegestaan
ALLE VISSOORTEN moeten onmiddellijk worden terug gezet.
Er mag geen enkele vissoort in het bezit van de hengelaar worden aangetroffen.
Artikel 8
Er mag gehengeld worden met alle soorten natuurlijke aas of lokaas (met uitzondering van gekleurde made)
Enkel gedurende de nacht is het toegelaten specimen te bewaren ineen voldoende leef zak, met als doel, het wegen van de vis maken of het nemen van een foto dit ten laatste een uur na zonsopgang. Enkel gedurende een wedstrijd ingericht door de hengels portklup mag er gebruik gemaakt worden van een leefnet met een minimum lente van drie meter
Artikel 9
De vzw provinciaal sport - & recreatiecentrum de nekker en de hengel sportclub is niet verantwoordelijk voor gebeurtelijke ongevallen en wijst alle verantwoordelijkheid af in verband met gebeurtenissen die slaan op het gebruik van de wateroppervlakte in verband met de visvangst. Overtreders op de hengelsport reglement worden aan de gerechtelijke overheid overgemaakt. Aanvullend Hengelreglement V.Z.W. Sport -& Recreatiecentrum 2011
Het aanvullend reglement is enkel van toepassing op de karper visser ongeacht het type kaart dat hem het visrecht verschaft.
Artikel l 0
Iedere karpervisser dient zich zoals de andere leden aan het algemeen reglement te houden.
Artikel 11
Iedere karpervisser dient in het bezit te zijn van een onthakingmat
Alle handelingen met karpers op het droge moeten boven deze mat gebeuren onthaken, meten, in het bezit te zijn van een ruime en stevige weegzak, bij voorkeur nylon -type of soortelijk visvriendelijk materiaal
Geen andere type mag voor dit doel gebruikt worden.
Artikel 12
Bij het transport van de onthaking mat naar het water moet iedere karper in een bewaarzak of een weegzak gehouden worden.
Artikel 13
Bij het zakken van een vis moet dat zo diep mogelijk gebeuren.
De karper mag de kant of de stenen in de oeverzone niet raken.
Artikel 14
Alle materialen waarmee een karper op het droge in aanraking komen moeten vooraf nat gemaakt worden.
Artikel 15
Het is ten strengste verboden eender welke vissoort uit te zetten zonder nadrukkelijke toelating van de Bijzondere Veldwachter.
Artikel 16
Het is ten strengste verboden montages te gebruiken waarbij het lood na breuk niet van de lijn kan schuiven
Artikel 17
Het is ten strengste verboden haken te gebruiken waarvan de steel ineen duidelijk geknikte hoek staat (Benthook)
Artikel 18
Het is ten strengste verboden voorslag te gebruiken in eender welke vorm (nylon inbegrepen)
Einde maximum lijndikte wordt bepaald op 15 lbs.
Artikel 19
Zoals voor de andere hengelaars geldt,
Kan ook de kappervisser geen aanspraak maken op een stek.
Artikel 20
Het is verboden haken met GROTE weerhaak te gebruiken
Artikel 21
Overtredingen op dit aanvullend reglement hebben onmiddellijke uitsluiting tot gevolg.
NO KIL VIJVER VANAF JANUARI 2005
Het meenemen en dode van gevangen vis is steeds verboden voor alle soorten
V.z.w.Provinciaal Sport Recreatiecentrum DE NEKKER
Sommige aanvragen voor een jachtverlof kunnen niet worden ingewilligd omdat de regelgeving dat
verbiedt of omdat de arrondissementscommissaris meent dat de jachtwapens verkeerd kunnen
worden gebruikt.
Hieronder vindt u een overzicht van de situaties waarin geen jachtverlof zal worden uitgereikt.
A. De provinciegouverneur heeft iemand het recht op wapenbezit ontzegd door het schorsen, het
intrekken of het weigeren van wapenbezit omdat betrokkene niet voldoende waarborgen biedt.
Het jachtverlof moet worden geweigerd tot men opnieuw het recht krijgt op wapenbezit.
B. Iemand werd veroordeeld wegens enig misdrijf vergezeld van daden van geweld of
weerspannigheid.
Het jachtverlof moet worden geweigerd zolang het misdrijf op het strafregister staat.
C. Iemand werd veroordeeld wegens een jachtmisdrijf.
Tenzij de rechter een vrijstelling van examens verleende, kan een jachtverlof slechts worden
uitgereikt als betrokkene opnieuw slaagt in de jachtexamens.
Bij veroordeling wegens een jachtmisdrijf met verboden wapens of in bende of met verboden
tuigen of motorvoertuigen, mag geen jachtverlof uitgereikt worden zolang de veroordeling op het
uittreksel uit het strafregister staat.
Bij veroordeling wegens andere jachtmisdrijven mag het jachtverlof een jaar lang niet worden
uitgereikt.
D. De arrondissementscommissaris heeft redenen om aan te nemen dat het slecht gedrag, de
geestestoestand of het vorig gedrag laten veronderstellen dat de aanvrager van een
jachtverlof een slecht gebruik zou kunnen maken van de jachtwapens.
Het jachtverlof wordt geweigerd maar daartegen kan men hoger beroep aantekenen.
De basis van deze weigering kan een veroordeling zijn wegens diefstal, oplichting of misbruik
van vertrouwen, bepaalde verkeersinbreuken of overlappingen van jachtplannen.
Jagers moeten getuigen van een voorzichtig en verantwoord gedrag.
Daarom wordt een
weigering overwogen bij de volgende verkeersinbreuken:
- drie veroordelingen wegens strafbare intoxicatie als bestuurder of één maal dronken sturen
of vluchtmisdrijf bij een ongeval zonder gekwetsten: een weigering voor één jachtseizoen;
- twee maal dronken voeren en/of vluchtmisdrijf bij een ongeval zonder gekwetsten: een
weigering voor twee jachtseizoenen.
Daarna kan het jachtverlof uitgereikt worden mits
gunstig advies van de procureur des Konings;
- bij dronken voeren bij een ongeval met gekwetsten of vluchtmisdrijf bij een ongeval met
gekwetsten: een weigering voor drie jachtseizoenen.
Daarna kan het jachtverlof worden uitgereikt mits gunstig advies van de procureur des
Konings.
overlappingen van jachtplannen
Conflicten op betwiste jachtterreinen brengen de veiligheid in het gedrang.
Jagers die geen
passende maatregelen nemen om betwistingen over overlappingen ongedaan te maken,
getuigen niet van de voorzichtigheid die men moet eisen van de jagers opdat zij geen
verkeerd gebruik van hun wapens zouden maken.
- voorbeeld één: als de overlappingen aanslepen zonder dat de betrokken partijen ernstige
stappen zetten om hun aanspraken op de jachtterreinen in rechte te laten erkennen
(bijvoorbeeld door het inleiden van een rechtszaak of een arbitrage);
- voorbeeld twee: als iemand een jachtplan indient dat in aanzienlijke mate overlapt met
jachtplannen van anderen, zonder dat hij die anderen er tijdig van in kennis stelde.
Telkens de arrondissementscommissaris redenen heeft om aan te nemen dat het slecht
gedrag, de geestestoestand of het vorig gedrag van de aanvrager van een jachtverlof
laten veronderstellen dat hij/zij een slecht gebruik zou kunnen maken van de jachtwapens
Besluit van de Waalse Regering dat de opening, sluiting en opschorting van de jacht regelt voor de periode van 1 juli 2011
tot 30 juni 2016
Donderdag 12 mei keurde de Waalse Regering het nieuwe Openingsbesluit goed voor de jacht in het Waalse Gewest voor de komende vijf jaar (vanaf 1 juli 2011 tot en met 30 juni 2016)
Grofwild
Roodwild:
01/10 tot 31/12 hert (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 hert (bers- en aanzitjacht)
01/10 tot 31/12 hinde en kalveren (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 hinde en kalveren (bers- en aanzitjacht)
Reewild:
01/10 tot 31/12 bok (drijfjacht)
01/05 tot 31/05 bok (bers- en aanzitjacht)
15/07 tot 31/12 bok (bers- en aanzitjacht)
01/10 tot 31/12 bok,geit en kitsen(drijfjacht)
Damwild:
01/10 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
Moeflon:
01/10 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
21/09 tot 31/12 beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
Everzwijn:
01/08 tot 31/12 beide geslachten (drijfjacht)
gans het jaar beide geslachten (bers- en aanzitjacht)
01/08 tot 30/09 (open veld) drijfjacht en lopende honden
01/10 tot 31/12 drijfjacht en lopende honden
Jachttijden aanzitjacht:
van één uur voor zonsopgang tot één uur na zonsondergang.
Kleinwild
01/10 tot 31/12 Haas
01/10 tot 31/01 Fazanthaan
01/10 tot 31/12 Fazanthen
01/09 tot 30/11 Patrijs
15/10 tot 31/12 Houtsnip (loerjacht 1 u voor zonop tot 1 u na zononder)
Jacht op Haas en Patrijs enkel toegestaan in een erkende wildbeheereenheid.
Waterwild
01/08 tot 15/03 Canadagans (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/08 tot 31/01 Wilde eend (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/10 tot 31/01 Meerkoet
15/10 tot 31/01 Wintertaling
Overig wild
gans het jaar Konijn (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
15/08 tot 28/02 Houtduif
gans het jaar Vos (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
gans het jaar Verwilderde kat (loerjacht van een uur voor zonop tot 1 u na zononder)
Jacht met de vogel
De jacht met de vogel op alle wildsoorten die voorkomen in dit besluit is geopend van 01/09 tot 31/01.
De jacht met de vogel op houtduif is echter open van 15/08 tot 28 of 29/02.
De jacht met de vogel op Konijn, Vos en Verwilderde kat is gans het jaar geopend.
Jacht met buidels en fretten
De jacht op Konijnen met buidels en fretten is gans het jaar geopend.
Verbodsbepalingen
In periodes van strenge vorst kan de bevoegde minister de jacht op waterwild schorsen voor een periode van maximum 15 dagen.
Deze periode kan vernieuwd worden.
Het is binnen 200 m van woningen verboden te vuren in de richting van die woningen.
Diverse bepalingen
Van 15/07 tot 30/09 is het vervoer van reebokken naar plaatsen van verbruik of verkoop slechts toegelaten als het dier zijn uiterlijke kenmerken van zijn geslacht draagt.
De verkoop, het transport voor verkoop, het te koop stellen en de opslag voor verkoop van dood wild afkomstig van de jacht met de vogel, is het ganse jaar verboden.
Dit geldt eveneens voor elke dode vogel of deel van een dode vogel of elk product bekomen uit deze vogels dat eenvoudig identificeerbaar is, als de betreffende vogel behoort tot een van de volgende soorten: Houtsnip, Canadagans, Meerkoet of Wintertaling.