Qualifier World Carp Classic 2012 voor het eerst in België!
Qualifier World Carp Classic 2012 voor het eerst in België!
Groot nieuws!
Voor het eerst wordt de kwalificatiewedstrijd voor de prestigieuze World Carp Classic in België georganiseerd en dat wel op de Dikkebusvijver die VVHV sinds kort in beheer heeft.
Van 5 tot en met 8 juli verwelkomen we maximum 30 koppels die allen zullen meestrijden naar een duoticket voor de World Carp Classic 2012 die van 2 tot en met 8 september op Lago Bolsena in Italië gehouden wordt en waar de Belgische deelnemers zich met de wereldtop kunnen meten.
Het initiatief komt van Robby Florus, eigenaar van Robby Fish, in samenwerking met Hans Sissingh van Carp Connections en hoofdorganisator Ross Honey.
Meer info tot deelname vindt u in de aankondiging in het volgende Hengelblad (mei/juni nummer) of mail info@robbyfish.be
de grote lijnen van het aanpassingsbesluit maart 2012
De grote lijnen van het aanpassingsbesluit
Wat is er in grote lijnen voor u veranderd?
De Vlaamse Regering keurt definitief het besluit tot aanpassing van het jachtexamenbesluit, het jachtopeningstijdenbesluit en het jachtvoorwaardenbesluit goed.
In deze samenvatting geven wij u de grote lijnen weer van het aanpassingsbesluit.
De juiste tekst van het aanpassingsbesluit zal u later worden bezorgd.
De sneeuwregel
De jacht wordt voortaan niet meer opgeschort bij sneeuwval, maar pas op het ogenblik dat er vijf centimeter sneeuw bereikt wordt.
Deze opschorting duurt tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
De opschorting geldt echter niet voor:
de jacht in bossen en op het wild dat uit deze bossen opgestoten en gestrekt wordt in het open veld (tot 50 meter)
voor de jacht op Houtduif, Canadese gans en Konijn
voor de jacht op waterwild op of onmiddellijk langsheen moerassen, waterplassen en waterlopen
voor de jacht op grof wild
Melding zondagsjacht
In het kader van de administratieve vereenvoudiging is de melding van de zondagsjacht definitief afgeschaft.
Aanzitjacht en bersjacht op Everzwijnen en Reeën
De aanzitjacht en de bersjacht op Everzwijnen en Reeën mag in de toekomst ook tot een uur na de officiële zonsondergang.
De bijzondere bejaging op Vossen
Er wordt in een bijkomende bejagingsmogelijkheid van de Vos voorzien.
Ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, weiden of eigendommen, voor het natuurbeheer of als dat noodzakelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer, en op plaatsen waar geen andere bevredigende oplossing bestaat, kan binnen de volgende aanvullende openingstijden de jacht op Vos worden beoefend, hierna bijzondere bejaging genoemd:
"op Vossen van 15 februari tot en met 14 maart en van 15 mei tot en met 30 september."
Concreet betekent dit dat de Vos het ganse jaar door kan worden bejaagd, met uitzondering van de periode tussen 15 maart en 14 mei (schoontijd).
Deze bijzondere bejaging is evenwel aan bijzondere voorwaarden onderworpen:
De bijzondere bejaging kan enkel uitgeoefend worden op en binnen een zone van maximaal 500 meter rond percelen waar schade kan worden aangericht na uitdrukkelijke toestemming van de grondeigenaar en nadat de eigenaar verklaart dat hij preventieve maatregelen genomen heeft zoals opgenomen in een bij ministerieel besluit vastgestelde code voor goede praktijk.
De bijzondere bejaging mag ook beoefend worden met kastvallen waarin plantaardig en niet-levend dierlijk lokaas mag gebruikt worden als lokmiddel.
Deze nieuwe regels zullen pas in voege treden op de tiende dag na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
Het is thans wachten op de publicatie van de nieuwe regels in het Belgisch Staatsblad.
HVV heeft zich ernstig ingespannen om de Vlaamse beleidsmakers te overtuigen van het nut en de noodzaak van een aantal aanpassingen aan de bestaande jachtreglementering.
HVV is tevreden met de goedgekeurde versoepelingen die het resultaat zijn van intensief maar constructief overleg met andere belangenorganisaties uit de natuur- en landbouwsector en onvermijdelijk op een compromis gesteund zijn.
HVV wenst de Vlaamse Regering en haar Administratie te danken voor het vertrouwen dat zij in de jagerij stellen.
ANB schiet 8 everzwijnen in experiment met drukjacht
ANB schiet 8 everzwijnen in experiment met drukjacht
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft samen met verschillende jachtrechthouders een drukjacht op everzwijnen gehouden.
Dat is een techniek waarbij enkele jagers vaste posten op hoogzitten bemannen, terwijl andere jagers het domein doorkruisen om de everzwijnen uit hun schuilplaats te lokken.
Sinds 5 januari werden al 30 everzwijnen geschoten in domeinen van ANB.
De populatie everzwijnen is de jongste jaren in de Hoge Kempen aanzienlijk toegenomen.
Het ANB wil daarom in nauwe samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en in uitvoering van de nieuwe beheervisie everzwijn van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege verschillende jachttechnieken uittesten om de populatie op een aanvaardbaar niveau te krijgen.
In het kader van dit experiment heeft het Agentschap daarom voor drie maanden (sinds 5 januari) de jacht op everzwijnen in haar domeinen verpacht aan 25 jachtrechthouders.
In het totaal werden zo al 30 everzwijnen geschoten.
Acht daarvan stierven tijdens de drukjacht dinsdag, die ter afsluiting van de pachtperiode werd georganiseerd.
Drukjacht is geen klopjacht waarbij het wild gedreven wordt, maar een techniek waarbij jagers op hoogzitten vaste posten bemannen terwijl zogenaamde 'trakkers' het gebied doorkruisen om de everzwijnen uit hun schuilplaats te lokken.
De locatie van deze eerste drukjacht is een recreatieluw gebied van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.
Het ANB zal nu evalueren of en hoe deze manier van jagen in de toekomst, mogelijk ook in andere gebieden, kan bijdragen tot het sturen van de populatie van everzwijn.
Het Agentschap noemt het experiment in ieder geval een succes. Alles verliep veilig en de publieke opinie onthaalde het experiment goed.
Na het broedseizoen, in het najaar, wordt dit wat ons betreft zeker herhaald, klinkt het tijdens de debriefing.
Behalve met een stijgende populatie aan everzwijnen wordt Vlaanderen geconfronteerd met een toenemend aantal vossen.
Wat de jacht op dat dier betreft, maakte minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege deze week cijfers bekend.
Uit afschotgegevens van de erkende wildbeheereenheden (WBE) blijkt dat het aantal geschoten vossen in de periode 2009-2010 is gestegen van 11.033 tot 11.961.
Ook het aantal vossen dat gedood werd in het verkeer steeg van 301 in 2009, tot 419 in 2010 en 440 in 2011.
De meeste vossen werden geschoten in de provincie West-Vlaanderen (2.718), gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.618), Limburg (2.401), Vlaams-Brabant (2.325) en Antwerpen (1.899).
De meeste verkeersslachtoffers onder de vossen sneuvelden dan weer in Oost-Vlaanderen (134), gevolgd door West-Vlaanderen (122), Vlaams-Brabant (95), Antwerpen (62) en Limburg (27).
De grootte van de vossenpopulatie in Vlaanderen is volgens Schauvliege niet exact te bepalen.
Het INBO beperkt zich voor zijn onderzoek immers tot een heuvelachtig kleinschalig cultuurlandschap van de Vlaamse Ardennen (circa 100 km²).
Op basis van dat onderzoek wordt het aantal vossen per 100 km² in 2009, 2010 en 2011 geraamd op respectievelijk 70, 77 en 87 in het voorjaar en 188, 207 en 236 in het najaar.
Aantal pv's voor stroperij sterk toegenomen in 2011
Het Agentschap voor Natuur en Bos stelde vorig jaar 399 pv's op voor stroperij.
Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege op een schriftelijke vraag van Peter Reekmans (LDD).
Het gaat om een sterke stijging ten opzichte van de voorbije jaren.
In 2008 stelde het Agentschap voor Natuur en Bos 208 pv's op, in 2009 249 en in 2010 269.
"De meest voorkomende diersoorten die in 2011 slachtoffer werden van stroperij zijn zangvogels zoals de vink, de sijs, de groenling, de goudvink en de Europese kanarie", aldus Schauvliege.
"Ook de buizerd, de slechtvalk, de havik en de patrijs moesten het vaak ontgelden.
Daarnaast werden vooral de paling, de snoekbaars, de haas, de vos, de ree en de steenmarter gestroopt.
"
In 2011 werden 186 pv's opgemaakt voor stroperij van beschermde soorten (tegenover 103 in 2010), 146 bij visserij (95) en 67 bij jacht (71).
De meeste overtredingen werden vastgesteld in West-Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
Bij het Agentschap Natuur en Bos zijn momenteel 42 personen bevoegd voor de materie, onder wie 26 natuurinspecteurs en 16 boswachters.
Schauvliege wil het aantal natuurinspecteurs op termijn verhogen tot 40.
Wallonië gaat het voederen van groot wild aan banden leggen.
Onder meer omdat die praktijk het onevenwicht tussen fauna en flora versterkt.
Wallonië wil paal en perk stellen aan de manier waarop uitbaters van private jachtdomeinen groot wild lokken door extra voedsel rond te strooien.
Vanaf 1 oktober zal die wijdverspreide praktijk dan ook niet langer toegelaten zijn, waarschuwt Waals minister Carlo Di Antonio (cdH).
De maatregel moet de landbouw en de bossen helpen beschermen.
Tussen 1990 en 2010 is de everzwijnpopulatie in Wallonië verdrievoudigd van 8.500 tot 24.500 dieren.
"Die overpopulatie zorgt voor verschillende onevenwichten, maar ook voor heel wat schade aan gewassen en bossen.
De minder strenge klimaatcondities en de algemene verhoogde beschikbaarheid van voedsel verklaren die heropleving", aldus de minister.
Bovendien versterkt het kunstmatig en intensief voederen van groot wild op zeer beperkte oppervlaktes ook het onevenwicht tussen fauna en flora.
Uitzonderingen
Vanaf de herfst zullen dan ook nog slechts twee uitzonderingen worden toegelaten op het voederen van groot wild in Wallonië, en dat enkel ten zuiden van Samber en Maas.
Zo zullen herten nog "bijkomend" gevoed mogen worden bij streng winterweer tussen 1 november en 30 april. In bepaalde gevallen zal ook extra voedsel voor everzwijnen nog mogen, maar enkel om zo de oogst te kunnen vrijwaren.
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege voert omwille van de aanhoudende vrieskou tot en met zondag 12 februari een tijdelijk verbod op de jacht in.
De barre winterse weersomstandigheden verzwakken de meeste diersoorten, ook het jachtwild.
Een tijdelijke schorsing van de jacht zorgt ervoor dat de dieren de nodige rust krijgen en geeft hen de kans hun energie te sparen, legt Schauvliege uit.
De jachtwetgeving geeft de minister de bevoegdheid om, in uitzonderlijke gevallen, de jacht tijdelijk op te schorten.
Op basis van de weersvoorspellingen is er, zoals de wetgever voorschrijft, overleg geweest met de Milieu- en natuurraad. Om natuurbehoudsredenen en omwille van het dierenwelzijn schorst de minister nu tijdelijk de jacht aangezien de erg lage temperaturen nog verschillende dagen zullen aanhouden.
Beste jagers,
We krijgen momenteel zeer veel telefoons en berichten van jagers die zich afvragen of er gejaagd kan worden wanneer er sneeuw ligt.
De reden voor deze vragen situeert zich in de bekendmaking van het nieuwe voorstel tot voorwaardenbesluit. In dit voorstel is de sneeuwregel inderdaad aangepast.
Het voorstel moet echter nog de Raad van State passeren en kan pas daarna definitief door de regering worden goedgekeurd.
ACTUEEL IS BEJAGING BIJ SNEEUW WETTELIJK GEZIEN NOG NIET TOEGELATEN!
Hetzelfde geldt trouwens voor de bestrijding van de Vos.
Ook hier blijft de wetgeving van de voorgaande jaren voorlopig nog gelden.
We verwijzen hierbij naar de huidig geldende wetgeving betreffende dit topic (Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend 30 mei 2008; Art 2):
§4.
Met uitzondering van de jacht op reewild is het verboden om te jagen bij sneeuw, welke ook de hoeveelheid sneeuw is die de grond bedekt op de locatie waar er wordt gejaagd. [ ]
Bestrijding is wel toegelaten bij sneeuw (op voorwaarde dat wordt voldaan aan alle wettelijke bepalingen).
We rekenen op uw stem om deze boodschap ook te verspreiden onder uw (jagende) vrienden en kennissen, zodat niet onnodig overtredingen worden begaan.
Vlaamse regering keurt wijziging aan jachtbesluiten goed
Vlaamse regering keurt wijziging aan jacht besluiten goed.
15-01-12
De wijzigingen maken een administratieve vereenvoudiging mogelijk, en een uitbreiding van de bijzondere jacht met de vos.
De wijzigingen volgen het unaniem advies van de Minaraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn.
Het besluit vertrekt nu voor advies naar de Raad van State.
Administratieve vereenvoudiging
De jachtregelgeving zorgde tot nu toe door zijn complexiteit voor veel administratieve rompslomp.
De goedgekeurde wijzigingen maken een pak zaken eenvoudiger. Zo wordt de meldingsplicht voor zondags jacht afgeschaft.
Voor zowel de jager, de burger als de controlerende overheid bleek die regeling nutteloos.
Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd. Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.
Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het ANB (www.natuurenbos.be ).
Dat zorgt voor een efficiëntiewinst en laat tevens een veel betere controle toe.
Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst.
De jacht zal nu automatisch worden opgeschort op de plaats waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten.
Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).
Bijzondere bejaging
Naast de gewone jacht bestaat er voor bepaalde diersoorten zoals het everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn bijzondere bejaging.
Die wordt nu ook mogelijk gemaakt voor de vos.
Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari.
Bijzondere bejaging vindt plaats buiten die periode van de gewone jacht om schade te voorkomen onder strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit.
Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt.
De Minaraad gaf in haar unaniem advies aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.
Vlaams minister Joke Schauvliege: Met dit besluit zetten we resoluut door op administratieve vereenvoudiging.
Voorts laten we onder strikte voorwaarden de bijzondere jacht op de vos toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren.
Contact informatie: Persinfo: Patrick Verstuyft Woordvoerder van Vlaams minister Joke Schauvliege Gsm 0475 51 56 05 persdienst.schauvliege@vlaanderen.be
De Vlaamse regering heeft de jachtregelgeving vereenvoudigd.
Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst.
De jacht op vossen wordt, onder strikte voorwaarden, uitgebreid. We laten bijzondere bejaging op vossen toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren, legt minister van Natuur Joke Schauvliege uit.
De discussie over de vossenjacht woedt al langer. Jagersverenigingen vragen om meer te kunnen jagen op vossen omdat de dieren steeds meer schade veroorzaken, met name bij landbouwers en eigenaars van pluimvee.
Organisaties zoals Vogelbescherming Vlaanderen betwisten dan weer de noodzaak van een intensievere vossenjacht.
Minister Schauvliege heeft nu de knoop doorgehakt. De jachtbesluiten worden gewijzigd conform het unaniem advies van de Milieu- en natuurraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn, benadrukt de minister de brede steun voor haar beslissing.
Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari. Bijzondere bejaging laat toe dat er buiten de periode van de gewone jacht vossen geschoten worden om schade te voorkomen.
Bijzondere bejaging op everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn en nu ook de vos kan enkel onder de strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt. De Minaraad gaf aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.
Voorts wordt de jachtregelgeving ook minder complex.
De goedgekeurde wijzigingen verlichten de administratieve rompslomp.
Zo wordt de nutteloos gebleken meldingsplicht voor zondagsjacht afgeschaft. Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd.
Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.
Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Ter bescherming van het wild wordt de jacht nu automatisch opgeschort op de plaatsen waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw.
Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten.
Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).
Op vraag van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond zullen reisduiven in Vlaanderen en Wallonië opgehokt worden tot 10 januari 2012.
Tijdens deze periode roepen zij de jager en jachtwachter op om verwilderde duiven te reguleren.
Verwilderde duiven zijn gedomesticeerde duiven die niet langer naar huis vliegen en een eigen leven gaan leiden.
Gezien deze soort geen inheemse soort is, die het door de omgevingsfactoren zeer goed doet in stad en platteland, zien we dat steeds grotere populaties ontstaan.
Ook de impact die ze kennen op de wedstrijdduiven door deze sterk te verstoren is niet te onderschatten.
Vanuit HVV kunnen wij dit regulatieinitiatief ondersteunen, doch dient opgemerkt dat er in geen geval sprake is van jacht, noch van bestrijding van een soort.
Wel kan gesproken worden van een regulatie van verwilderde duiven met het geweer.
Om afschot te realiseren moet men in het bezit zijn van een legaal wapen en het bewijs dat men dit daadwerkelijk mag gebruiken, wat als jager/jachtwachter impliceert dat u in het bezit moet zijn van een jachtverlof/beëdiging-acte.
Duiven die tijdens deze acties worden gestrekt mogen in geen geval gecommercialiseerd worden en dienen onmiddellijk vernietigd.
Tenslotte benadrukken wij nog dat deze gerichte actie slechts mogelijk is tot 10 januari 2012
In aanvulling op de gebruikelijke controles van het voertuig (papier, verzekeringen, brandblusser, driehoek, etc.), personen (identiteitspapieren, het rijden onder invloed - alcohol, drugs, verdovende middelen),
kan deze controles ook gericht zijn, in het geval van jagers, de conformiteit van het transport van vuurwapens of (messen), munitie en wild en zelf-bezit zijn van een geldige jachtvergunning voor het seizoen 2011-2012.
Sommige grote controles kunnen worden gemaakt, niet alleen door de politie, lokale of federale, maar ook door de douane, het FAVV, TDR, Economische Zaken, etc ....
Wij nodigen jagers, game vervoerders en andere personen die gecontroleerd worden om te voldoen aan wet-en regelgeving voor het wegverkeer, het vervoer van wapens, munitie, messen en dood wild en de jacht wet en de uitvoeringsbepalingen.
Kleine herinnering van de bepalingen in het vervoer van wapens:
Gelost wapens - lege laders - niet meer munitie in het wapen.
In een woord, waardoor het pistool onmiddellijk buiten werking.
Wapens in een koffer of tas of vergrendeld met een hangslot waarvan de nummers zijn gecodeerd.
Wapens uit het zicht en buiten bereik.
Indien het vervoer per auto, moet plus het transport in de kofferbak van de auto worden vergrendeld.
Opmerking: Als de jager moet een geldige licentie op zich hebben, is het niet verplicht om model negen van wapens op zich dragen.
Het vervoer van munitie:
In de verpakking en in een doos of kast of gesloten hangslot waarvan het getal wordt vervormd, dat werd afgesloten doos of koffer moet onafhankelijk zijn van de zak of de zak met het wapen.
De doos of koffer munitie: in de kofferbak van het voertuig afgesloten.
Waarschuwing: geen munitie op zich, in de jassen of de broekzakken
Contrôle routier 2012 - Transport des armes
Le 27 octobre 2011
Outre les contrôles
habituels du véhicule (papiers, assurance, extincteur, triangle, etc),
des personnes (papier didentité, conduite sous influence alcool, médicaments, stupéfiants),
ces contrôles peuvent aussi viser, dans le cas des chasseurs, la conformité du transport des armes à feu ou blanches (couteaux), des munitions et du gibier ainsi que la possession sur soi dun permis de chasse valide pour cette saison 2011-2012.
Certains grands contrôles peuvent être effectués non seulement par la Police, locale ou fédérale, mais aussi par des agents des douanes, de lAfsca, du DNF, des Affaires économiques, etc .
Nous invitons donc les chasseurs, transporteurs de gibiers et autres personnes susceptibles dêtre contrôlés de se conformer aux législations et réglementations en vigueur pour la circulation routière, le transport des armes, munitions, couteaux ainsi que du gibier mort et la loi sur la chasse et ses arrêtés dexécution.
Petit rappel des dispositions en matière de transport des armes :
Armes déchargées magasins vides - plus aucune munition dans larme.
En un mot, rendre larme inopérante immédiatement.
Armes dans une valise ou housse fermée à clef ou par un cadenas dont les chiffres sont brouillés.
Armes à labri des regards et hors de portée.
Si le transport a lieu en véhicule, sajoute la règle du transport dans le coffre du véhicule qui doit être fermé à clé.
NB : si le chasseur doit avoir son permis valide sur soi, il nest pas obligé de porter les modèles 9 des armes transportées sur soi.
Transport des munitions :
Dans un emballage sur et dans une boîte ou coffret fermé à clef ou à cadenas dont les chiffres sont brouillés, lesquels boîte ou coffre fermé doivent être indépendants de la housse ou de la valise contenant larme.
La boîte ou le coffre à munition : dans le coffre du véhicule fermé à clef.
Attention : plus de munitions sur soi, dans les vestes ou dans les cartouchières
Transport du gibier mort (le transport du gibier vivant est actuellement interdit).
Grand gibier :
Le bracelet de traçabilité placé entre le tendon et los dune patte arrière.
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Si vous transportez du cervidé : il faut aussi le constat de tir ou de mortalité de mortalité délivré par un agent du DNF.
Petit gibier :
Si vous nêtes pas un chasseur ayant participé à la chasse : le gibier doit être accompagné de la déclaration PF (personne formée).
Le transport darmes et munitions est autorisé uniquement si elles sont transportées entre le domicile et la résidence ou entre les domicile ou résidence et le stand de tir ou le terrain de chasse ou entre les domicile ou résidence et une personne agréée.
Agents habilités aux contrôles :
Loi sur les armes : uniquement la Police locale ou fédérale, les agents des douanes et les agents habilités des Affaires économiques
Loi sur la chasse : la Police, locale ou fédérale, et les agents du DNF ou de lUAB.