Verkiezingen 2010.
Dit land en zijn inwoners zijn er niet goed aan toe. De patient is ziek, doodziek. Sedert 1973 zijn de diverse regeringen (met of zonder SP-a, Agalev/Groen!, PS, Ecolo) met niks anders bezig geweest dan besparen. Enkele jaren terug nog was er het Generatiepact, mede goedgekeurd door sociaal-democraten en groenen, dat zwaar woog en weegt op de gewone mensen. De meest recente regering Leterme is er in geslaagd niks te presteren dan bakkeleien over BHV en een eventuele staatshervorming terwijl de financiële en economische crisis doorheen het land en de wereld raast. Het is dus allesbehalve verbazingwekkend dat 87% van de kiezers het vertrouwen in al die dames en heren politici totaal kwijt is.
De gevolgen zijn op het terrein overduidelijk merkbaar. De werkloosheid neemt steeds grotere proporties aan, massaal veel jongeren hebben 1 jaar na afstuderen nog altijd geen job, een kwart van de gepensioneerden leeft in armoede, 1 op de 7 Belgen zit tout court in de armoede, wachtlijsten in de gezondheidszorg worden steeds langer, pensioenen en sociale zekerheid staan onder zware druk enzovoorts enzoverder...
Dat terwijl er deze week uit een studie nog bleek dat de staat door sociale en fiscale fraude op jaarbasis zeker zo een slordige 20 miljard misloopt. Al decennia zeggen ongeveer alle partijen dat daar iets moet aan gedaan worden, enfin in verkiezingsperiodes zeggen zij dat toch. Eens de verkiezingen voorbij wordt actie steevast 'vergeten' en het punt wordt opgeborgen tot de volgende verkiezingen om dan weer bovengehaald te worden.
Het recept om de pensioenen te 'vrijwaren' is voor alle partijen langer werken terwijl jongeren amper aan een job geraken. De politici die dit voorstellen hebben waarschijnlijk geen weet van hoeveel werknemers tussen 55 en 65 jaar meer bij de dokter zitten dan op hun werk.
Onder het voorwendsel van 'de profiteurs moeten eruit' zal onze sociale zekerheid, die de voorbije dertig jaar al serieus uitgehold werd, nu totaal uitgekleed worden.
En dat allemaal terwijl de 90.000 rijkste families in dit land altijd maar rijker worden zonder dat hen ook maar iets in de weg gelegd wordt. Bankiers gaan rustig door met superbonussen uit te betalen. Grote bedrijven die serieuze dividenten uitkeren aan hun aandeelhouders, danken massaal af, energieprijzen in dit land zijn veel te hoog waardoor Suez via Electrabel de superwinsten blijft opstapelen.
Hoe lang kan dit nog blijven duren? Hoe lang zal de Belgische kiezer dit nog tolereren? Zal het politieke landschap in Vlaanderen er na de verkiezingen nog rechtser uitzien dan het al is? Zullen de huidige politici na 13 juni een vrijgeleide krijgen om de verarming massaal door te zetten, zoals zij nu al aankondigen? Deze keer durf ik te hopen van niet!
|