Links in Vlaanderen: Een contradictio in terminis!
In de marge van het grote politieke gebeuren in het kleine, onbeduidende België en in het nog kleiner en onbeduidender Vlaanderen zijn er nog altijd enkele duizenden mensen actief die denken dat zij een begin van verandering kunnen bewerkstelligen. Zij dwalen.
Zij dwalen om een aantal redenen:
1. Links in Vlaanderen is van oudsher minoritair.
In Vlaanderen heeft links in de ruime betekenis nooit voet aan de grond gekregen. De sociaal-democratie en de groene beweging zijn hier nooit echt van de massa geweest. Als er hier een vrij goed uitgebouwde sociale bescherming bestaat dan hebben wij dat in hoofdzaak te danken aan onze Waalse vrienden die in dit land altijd de motor geweest zijn in de strijd voor verandering. Er wordt ook al te gemakkelijk over het hoofd gezien dat deze regio eeuwenlang onder het juk van de katholieke kerk geleefd heeft en dat eigenlijk nog altijd doet bij middel van alle organisaties met een 'c' of 'k' in de naam. Die houden de touwtjes hier stevig in handen en ik zie daar nog niet al te snel verandering in komen. Men kan geen domein bedenken waar het christelijke gedachtengoed niet overheersend is. Zo is bijvoorbeeld heel de christelijke arbeidersbeweging nog altijd doordrongen van het idee dat samenwerking met de (christelijke) patroons meer loont dan strijd ertegen. Bij tijd en wijle ontstaat er binnen die beweging wel zoiets als een strijdbeweging (zoals nu met de Witte Woede) maar die ebt na verloop van tijd ook weer weg.
Het katholiek onderwijs is nog nooit zo sterk geweest als nu. De (katholieke) Boerenbond beheerst en overheerst de landbouw. De middenstand wordt geleid door Unizo (het vroegere NCMV). De grote Vlaamse werkgevers zijn ook al van christelijk huize. De gepensionneerden zijn verenigd in OKRA (ook al christelijk), de jeugdbewegingen zijn overwegend christelijk geïnspireerd, de gezondheidszorg is voor het grootste gedeelte in handen van Caritas, ja zelfs de organisaties die zich bezig houden met pleegzorg en adoptie zijn, op één uitzondering na, allemaal van christelijke signatuur. Zo zou ik nog wel een tijdje kunnen doorgaan maar dat zal ik niet doen want wie nadenkt kan wel zelf verder invullen. De kerk als instelling mag dan al veel van zijn macht en glorie verloren hebben maar het katholieke en christelijke ideeëngoed heeft nog nooit zo gefloreerd in Vlaanderen.
2. Wat klein links-Waar klein links-Hoe klein links?
Er wordt wel eens beweerd dat klein, revolutionair, consequent (of hoe ze zichzelf verder ook mogen noemen) steeds meer aanhang krijgt in Vlaanderen. Fout! Eerder het tegenovergestelde is waar. Men heeft hier al altijd met een vergrootglas moeten zoeken naar wat ik gemakshalve 'echt' links zal noemen. Er zijn hooguit een paar duizend mensen die het goed menen en die elk voor zich denken dat zij het warm water opnieuw zullen uitvinden. M.a.w. ze zijn hopeloos verdeeld en ook daar zie ik niet snel verandering in komen omdat:
3. De kleine, stalinistische PVDA+ overheerst de nog kleinere rest.
Ik woon in een gebied waar al snel 150.000 mensen nog nooit van deze partij gehoord hebben. Toch denkt deze partij, die in wezen nog altijd zeer stalinistisch is, de rest van 'echt' links te kunnen en mogen overheersen. Deze partij is zo overtuigd van haar eigen grote gelijk dat een gesprek altijd weer op niets uitdraait. Ik mag er niet aan denken ooit in een wereld te leven waar zij het voor het zggen hebben. Gelukkig is dit nog niet meteen voor morgen of zelfs niet voor overmorgen. Het wordt tijd dat binnen 'echt' links de PVDA+ herleid wordt tot wat het is nl. een klein partijtje dat totaal niets betekent in het grote politieke gebeuren.
4. De Europese samenlevingen zijn gebaseerd op ongelijkheid.
Wie zijn geschiedenis goed kent weet dat onze samenleving al bijna 6.000 jaar gebaseerd is op rijken en armen, onderdrukkers en onderdrukten. Of denkt er soms iemand dat de Egyptische pyramiden gebouwd werden door arbeiders met een goeie sociale bescherming? Natuurlijk is er ook altijd de verzuchting geweest van de massa armen om op een goeie dag een beter leven te hebben maar het is helaas altijd bij een verzuchting gebleven. Die tegenstelling rijk-arm is er altijd geweest en heeft zich altijd maar verfijnd tot wat men vandaag het kapitalisme noemt. Begrijpelijk dat de tegenstelling rijk-arm nog wel een tijdje zal blijven verder bestaan want die rijken hebben hun systemen om de rijkdom voor zichzelf te houden altijd maar verfijnd en doen dat nog altijd.
|