Het ontdekken van het gevoel !!!
Het is moeilijk uit te leggen wat het gevoel is. Je moet gewoon (het) voelen..... Het gevolg van de klap van de Zenmeester is voelen.... Maar goed, ook voor mij was het destijds een enorm probleem om te doorgronden. Want ik voelde met mijn hoofd.
Wij gaan het net-niet principe toepassen. We benaderen het voelen vanuit wat het niet is...
1) Het gevoel heeft niets met gevoelens te maken, want dan hebben we het weer over die onbetrouwbare emoties.
2) Het gevoel heeft bij ons -in eerste instantie- ook niet met een waardering te maken, zoals: ik heb er een goed gevoel bij X. een hak gezet te hebben. Zolang we nog niet geoefend zijn, kunnen we n.l. het authentieke gevoel moeilijk onderscheiden van door onze emoties gestuurde waarderingen van anderen of onszelf.
In beide gevallen zijn wij denkende voelers. Je moet echter van denkend voeler een voelend denker gaan worden (cf Vishnudatt 1996).
Het in je gevoel gaan zitten betekent dan dat je letterlijk in je fysieke of lichamelijk gevoel van je gehele lichaam gaan zitten.
Het lichaam is n.l. de grens tussen de materiële wereld en de geestelijke wereld. Daar is het ontmoetingspunt. Daar ligt ook het oorspronkelijk voelen. Het voelen zonder denken. Je herkent het gevoel als een rustige sterke kracht, wanneer er iets in je wezen is, dat net even hoger gaat dan je alledaagse beleven.
voorbeelden:
je zit lekker zwaar aan de oever van een meer of rivier. De natuur overweldigt je en je denken valt weg. Da's nou voelen.
je kijkt naar de sterrenhemel. Je voelt je klein, maar toch geweldig aanwezig als mens in die machtige kosmos.
je voelt gewoon lekker je hele lichaam als je in de zon ligt te bakken en het denken wegzweeft.
je zit in meditatie, je voelt je lichaam van top tot teen en alles gaat vanzelf.
Het gevoel voelt lekker aan en heeft iets stils, zonder dat het ook weer een Hosanna effect geeft, want daar zitten weer de emoties op de loer.
c. De emoties en gevoelens zijn moeilijker te vangen omdat je er sneller door wordt meegesleept, maar toch kan je d.m.v. oefening ervaren dat zij geen noodzakelijk onderdeel van jezelf zijn.
Zij zijn ook te afwisselend, te vluchtig en te veranderlijk. Je moet kritisch naar deze gevoelens kijken. Waarom werd ik boos, ik wilde dat niet zeggen, waarom heb ik de P in als ik dit lees, dat wil ik helemaal niet.. Allemaal momenten waarop het ik verbaasd is over wat er passeert aan gevoelens. Je moet ze Zelf aanvallen, weerstaan, dan blijf je ze de baas. Bekijk ze als objectieve zaken, dan hebben ze hun grootste kracht al verloren. Het verdriet ben je niet. Je hebt het, wie of wat veroorzaakt dat?
Dat te weten is al de helft van de oplossing. De oorzaak begrijpen of liever nog: inzien is 90 % van de oplossing.
d. de mentale activiteit is ook te afwisselend, te vluchtig en te veranderlijk. Dat is allemaal strijdig met de opvatting van een stabiel en eeuwig zelf. Zij horen daar ook niet bij. Denk maar aan die stroom gedachten, die je 's nachts niet kan stoppen.
In alle gevallen geldt dat je je slachtoffer voelt van bovengenoemde functies. Deze doen maar, kosten een hoop energie en sturen je plannen in de war. Waarom zou je dat blijvend aanvaarden ? Het zijn letterlijk invallen, van buiten in jezelf komend. Gedachtestromen. Bekijk deze. Dam de stroom in. Verleg ze. Pak ze aan door er niet in mee te gaan. Identificeer je er niet mee.
Het denken is een functie van de hersenen, die als functie hebben het indelen en classificeren van ervaringen, beelden, geuren, geluiden e.d.. De taak van de hersenen is te vergelijken met die van het hart of van de darmen. De hersenen kunnen niet anders dan gedachten produceren. En wat die darmen produceren....Daarvoor zijn ze ontwikkeld. Voelen is een kwaliteit van het Zijn.