Commando
Welkom op mijn blog Commando (2é Batajon Commando Klas 1963/1964)

Inhoud blog
  • Slot
  • Beroepsvrijwilliger
  • Sport
  • Wacht Koninklijk Paleis
  • Manoeuvres en kampen - deel 2
  • Manoeuvres en kampen - deel 1
  • De raid
  • Commando-training
  • Foto: Vliegtuigsprong.
  • Het echte werk
  • Foto: Ballon te Schaffen.
  • Valschermspringen - Mijn eerste sprongen.
  • Oefeningen.
  • Dagtaak - straffen
  • Foto: Troepenkamer in Kazerne Olt Thibaut.
  • Foto: Ingang Kazerne Olt Thibaut te Flawinne.
  • Dagtaken
  • De eerste uren.
  • De oproep
  • Voorwoord.
  • Welkom


    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Gemeente Flawinne
  • Commandomuseum Flawinne
  • Para-Commando
  • Pegasus-museum
  • 1é Bataljon Parachutisten
  • Para Commando 1961(23 Det.)
  • Para Commando 1961(23 Det..(2)
  • Militaria
  • Para Commando 1961(23 Det.(3)

    22-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valschermspringen - Mijn eerste sprongen.

    De ganse compagnie werd met vrachtauto’s  en jeeps overgebracht van Flawinne naar Schaffen.

    Aldaar werden wij voor een duur van één maand gekazerneerd in het opleidingscentrum “Parachutage”

    Na onze installatie in het gebouw aan de erekoer kon onmiddellijk de eigenlijke training beginnen.

    Deze training bestond erin zo goed mogelijk aan te leren hoe men diende te vallen bij het raken van de grond (ground) en/of de incidenten te leren herkennen en deze op te vangen.

    Tevens werd er ook aandacht geschonken aan de nieuwe bevelen, dit in het Engels, welke bij de drill tot het springen hoorden.

    Men had twee verschillende  toestellen waaruit men diende te springen namelijk de luchtballon of door ons het “Varken” genoemd en het vliegtuig, destijds beter gekend als “Flying Boxcar” gekenmerkt door zijn dubbele staart 

     Eerst en vooral werd er begonnen met grondoefeningen, oefeningen welke plaats vonden op een dikke mat om de val, al dan niet pijnlijk, zo goed mogelijk op te vangen.

    Eens de zijwaartse val zowel links als rechts als de voorwaartse- en achterwaartse val goed onder de knie werd er overgestapt naar een hangend harnas waarbij men de knepen leerde om incidenten tijdens de val op te vangen.

    Zo kende men de botsing voor- en achteraan alsook de zijdelingse botsingen, dit tegen een collega of bij het landen op of tegen een hindernis zoals bomen.

    Deze grond- en harnasoefeningen zouden dagelijks worden hernomen tot de dag zou aanbreken van het springen zelf.

    Bij deze oefeningen werd ook een houten geraamte gebruikt welke het vliegtuig voorstelde om alzo de drill in het vliegtuig zelf aan te leren, gaande van het plaatsnemen, naderhand de banken opplooien, het aanslaan van de staticline[1],  als het verlaten van het vliegtuig.

    Het verlaten van het vliegtuig gebeurde langs beide zijden tegelijk aan de achterzijde van de romp.

    De eerste welke het vliegtuig zou verlaten van elke “stick”[2] diende enkele seconden in de geopende deur te staan alvorens het licht op “green” werd ontstoken door de piloot.

    Om te voorkomen dat de eerste man vroegtijdig het vliegtuig zou verlaten werd deze bij zijn valscherm vastgehouden door de “Dispatcher”[3]

    Het “green” licht werd vooraf gegaan door een “red” licht dat enkele seconden vroeger werd ontstoken eveneens door de piloot bij het naderen van “DZ-zone” of “Droppingzone” genoemd.

    In de loods waar de oefeningen plaats vonden was er ook een “Fan” bevestigd op een hoogte van ongeveer 7 meter, waaruit men de eerste stap uit een kooi bevestigd onder een luchtballon kon ervaren.

    De val op de grond viel mee in die zin dat het mogelijk was toch te landen op beide voeten zonder te vallen, doch o wee als u zich daar aan bezondigde.

    Er diende “gerold” te worden zoals het hoorde, anders niets.

    Onmiddellijk kreeg de zondaar al de (on)nodige verwensingen naar het hoofd geslingerd door de dispatcher met het gevolg dat de oefening opnieuw diende verricht te worden zoals het hoorde.

     

    De grondoefeningen konden steeds plaats hebben gezien dit een binnengebeuren betrof.

    Regen noch wind kon ons deren.

    Daarentegen moest het mooi weer zijn om de valschermsprong(en) te kunnen uitvoeren inzonderheid de allereerste sprong dit uit de luchtballon.

    De oefeningen in de loods werden ook afgewisseld met kleine drilloefeningen, al was het maar om niet te vergeten, alsook met verschillende sporten zoals turnen; volleyball en de gekende road-works  en crossen.

    Fysiek was deze opleiding in zeker geval geen zware opdracht, feit welke men opving met de nodige sporten.

    Na vier maanden intensieve training was dit een welgekomen “rust” om even op adem te komen.

     

    Na een veertiental dagen ongeveer begon men aan de eerste sprong, dit uit de luchtballon.

    De datum werd ook op voorhand vastgelegd om reden dat  de familie de gelegenheid zou hebben dit zelf mee te maken ter plaatse.

    Die bewuste dag zouden geen één maar twee sprongen kunnen plaats hebben wanneer het weer goed was.

    In ieder geval werd dit voor velen van ons een “hoogdag”.

    Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds schenen er zeven zonnen en was er weinig of geen wind, de uitgelezen dag voor een valschermspringer, ook parachutist genoemd.

    Na de vlaggengroet van 08.00 uur op de erekoer werd er verzameld om in pelotonsverband de valscherm te gaan afhalen in het magazijn tevens ook plooikamer, lokaal gelegen rechtover de loods waar de luchtballon was geplaatst.

    Daar werd u in het bezit gesteld van de rugvalscherm en een reservevalscherm welke vooraan op de borst aan het harnas van het rugvalscherm werd gehaakt.

    De nummers van deze valschermen werden genoteerd en vervolgens kreeg men een bijhorende zak om beide valschermen te bergen tot op het ogenblik van gebruik.

    De zak zal later ook meegenomen worden bij de sprong in die zin dat hij tussen de riemen welke in het kruis passeerden werd tussen gestoken, om naderhand de geopende rugvalscherm en de al dan niet geopende reservevalscherm terug naar het magazijn te brengen van de DZ.

    De luchtballon welke voorzien was van een kooi was verankerd aan een stalen kabel welke op zijn beurt bevestigd was aan een lier op een vrachtauto.

    De vrachtauto was met de reeds in de lucht zijnde ballon was de DZ al opgereden klaar om zijn eerste “slachtoffers” te ontvangen.

    Het peloton  bestaande uit een dertigtal personen, waaronder ook het kader werden verdeeld in groepjes van vijf personen.

    Per groep werd u naar de ballon gestuurd waar uw eigen dispatcher u stond op te wachten om samen met u naar boven te gaan.

    Eens in de kooi gestapt werd u een plaats aangeduid en werd het sein gegeven dat de ballon de lucht in kon.

    Zo steeg de ballon tot op ongeveer 1200 feet (voet) of  400 meter hoogte.

    Intussen tijd  had u de mogelijkheid het landschap te bewonderen, indien ge geen hoogtevrees had of kreeg.

    Eens op de bereikte hoogte werd de eerste springer door de dispatcher aangeduid waardoor deze in de uitsparing van de kooi kwam staan.

    Deze uitsparing had de vorm van een deuropening wat dan ook een vergelijking diende te zijn met een geopende deur van een vliegtuig.

    Eens post gevat in deze “deur”, dit op reglementaire wijze zoals aangeleerd, werd het bevel gegeven “GO” door de dispatcher, waarop u onmiddellijk de stap in het ijle deed.

    Vanaf het verlaten van de kooi tot het openen van de valscherm diende drie (3) seconden geteld  te worden als volgt: 301… 302… 303…

    In deze tijdspanne diende het valscherm zich te openen daar dit aan een kabel in de kooi was verbonden met een  riem die tot doel had de valscherm open te trekken.

    Een raar gevoel maakte zich van mij meester in mijn buik, tegelijkertijd zag ik voor mij mijn beide voeten verschijnen en op het ogenblik dat u de mening bent toegedaan dat de maag het verder niet zou uithouden, plots een ruk en het is alsof u terug omhoog gehesen word, het valscherm is open.

    Weerom een getrainde reactie, kijken of het valscherm volledig is geopend, zoniet gebruik maken van de reservevalscherm.

    Alles normaal, trachten te genieten van het wedervaren en het zicht van daarboven.

    De aarde nadert daarentegen snel waardoor men reeds op een dertigtal meter van de grond u met een megafoon opmerkzaam maakt om u gereed te maken voor de landing.

    Dit signaal is u nog maar juist gegeven waarop het  landingsignaal “NU” volgt.

    Met een smak, ongeveer te vergelijken met een vrije sprong van drie meter hoogte, komt men op de grond (grasland)  terecht, voeten samen en “rollen” volgens de windrichting.

    Dit laatste is soms maar enkele meters boven de grond waar te nemen waarbij enig geluk mee speelt om geen benen te breken.

    Eens veilig geland maken dat het valscherm zo spoedig mogelijk is opgerold en geborgen in de meegebrachte zak, intussen tijd uitkijkende naar de neervallende collega’s.

    Alvorens het valscherm in de zak werd geborgen werd het klein nylon koordje welke aan de top van de valschermkoepel werd bevestigd en diende om het valscherm open te trekken, verwijderd en meegenomen als souvenir.

    Een euforie maakt zich van u meester en de volgende sprong kan niet vlug genoeg gebeuren, doch hierbij zijn grenzen, een valschermsprong wordt psychisch gelijkgesteld met een werkdag van acht (8) uren, waarbij twee sprongen per dag als maximum werden beschouwd.

    De zak met de valschermen diende terug gebracht te worden naar het magazijn waar de nummers nogmaals werden nagekeken en eventuele beschadigingen werden gemeld, dit met het oog op het drogen en plooien voor de volgende sprong.

    Een goede raad werd steeds gegeven: “Zorg ervoor als voor een baby; hij redt je leven!”

    De eerste sprong was achter de rug.

    Intussen tijd was de familie reeds gearriveerd en konden wij deze begroeten aan de ingang van het kwartier.

    Uitzonderlijk op zulke dag hadden zij toegang tot de DZ-zone[4] om vandaar ons te kunnen in het oog houden bij een tweede sprong. 

    Afspraken werden gemaakt welke tekens er zouden gegeven worden om hun familielid of vriend te kunnen herkennen van op de grond.

    Een tweede sprong werd dan ook nog gepland in de loop van de namiddag.

    Deze sprong verliep zoals de eerste met dit verschil dat men de risico’s had leren ervaren en er reeds een lichte ongerustheid was ingetreden.

    Deze ongerustheid ging bij enkele jongens zover dat zij eens terug met de ballon  boven waren zij niet meer de kooi durfden verlaten, zelfs na enige aanmaningen en pogingen om hen toch uit de kooi te krijgen, werd er geweigerd de sprong te wagen.

    Zulke weigering ging gepaard met een “weigering van bevel” waarbij gelijk werd gesteld dat men de hoedanigheid van para-commando verloor met alle gevolgen van dien,  het verlies van de “groene muts” alsook een bijhorende tuchtstraf (enkele dagen, maximum 8 dagen cachot).

    Het verschil tussen een sprong uit een ballon of een vliegtuig is het feit dat men bij het verlaten van de kooi onder de ballon, voldoende tijd heeft om na te denken en dat men wel degelijk bewust de “stap” moet zetten om de sprong uit te voeren, terwijl men buitenkomt uit een vliegtuig men door de windkracht deels wordt meegezogen en ook dat men achter elkaar het vliegtuig verlaat waardoor bij enige aarzeling toch nog in de rug druk wordt uitgeoefend door de achteropkomende collega.

    In het geheel de sfeer is anders in het vliegtuig dan in de ballon.

    De ballon is een oord van stilte maar van gierende zenuwen.

     

    Na deze twee eerste ballonsprongen zouden er nog twee volgen alvorens werd overgestapt naar het vliegtuig.

    De eerste dag werd dan ook besloten met een gezellig samen zijn met de familie binnen het kwartier.

    Het brevet “Para” werd maar behaald na zeven (7) sprongen waarvan er vier uit een ballon en de resterende drie uit een vliegtuig.

    De tijdspanne van deze zeven sprongen werd niet bepaald gezien de weeromstandigheden hier ook meespeelden.

    Persoonlijk zal ik tijdens mijn militaire loopbaan zeventien (17)  sprongen uitvoeren.



    [1] Looplijn welke diende gehaakt te worden aan een metalen kabel in het vliegtuig om het valscherm open te trekken.

    [2] Linker en/of  rechterrij in het vliegtuig

    [3] Onderrichter

    [4] :Droppingzone.

    Reageer (0)

    20-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oefeningen.

    Na de "vlaggengroet" werd er een aanvang genomen met de eigenlijke oefeningen op het terrein welke meestal buiten de kazerne plaats hadden.

    Alzo werd de "tactiek" aangeleerd op een militair domein gelegen in de gemeente Belgrado (deelgemeente van Namen) waar met al marcherend naar toe trok.

    De hindernispiste, gekend als een der zwaarste van West - Europa, en de koordenpiste waren gelegen in de kazerne Terra Neuve op de citadel te Namen.

    Naar deze plaats werd men gebracht met de vrachtwagens Bedford 3-tonner voorzien van zitbanken in de laadruimte.

    Het leren schieten op tir werd beoefend te Ronet gelegen tussen de spoorweg en Samber.

    Ook hier ging men al marcherend naar toe, dit al dan niet zingend.

    De turnoefeningen welke tot doel hadden de buikspieren aan de kweken werden gegeven in de polyvalente  zaal binnen het kwartier terwijl het zwemmen werd aangeleerd te Jemeppe - Sur - Sambre alwaar men naar toe trok met de trein, dit in voorbehouden wagons.

    Deze zwempartij ging ook gepaard met het nodige sport ter plaatse om het afwisselen van de pelotons in het zwembad zelf mogelijk te maken.

    De marsen gaande van 20 tot 50 km en meer (manoeuvres) werden afgelegd in de omgeving van Namen.

    Na een zware mars had men de gewoonte een "Alarm" te blazen zodanig dat men midden in de nacht op de blaren kon lopen om te helpen de vrachtauto's te laden met allerlei tuig van bewapening tot keuken toe en uw persoonlijke bezittingen geborgen in kit - bag en bercham (grote rugzak.)

    De wekelijkse veldcross werd buiten het kwartier, in het achtergelegen veld, gelopen over een afstand van 3 tot 5 km.

    Deze veldcross werd op zaterdagvoormiddag gelopen in pelotons- of compagnieverband te 09.00 uur zodanig dat u de mogelijkheid werd geboden te douchen en de wapens te kuisen en binnen te leveren tot bewaring alvorens te 11.00 uur met weekeind te vertrekken.

     

    Bij langdurige oefeningen  werden de eetmalen naar het terrein gebracht in containers en werden ter genuttigd uit de gamellen welke wij ook steeds bij ons droegen in de kleine rugzak.

    In deze rugzak zat buiten het eetgerief  (twee gamellen en een drinkbus met drinkbeker) ook nog een tentzeil (halve tent) en piketten in. 

     

    De opgesomde oefeningen hadden maar één doel, het aanleren van de knepen en het trainen van het lichaam tot de "Testen" na 4 maanden tot het bekomen van de "Groene Muts".

    Een tweemaandelijkse test had tot doel de zwakken uit te schakelen.

    Tijdens deze tweemaandelijkse test maakte men ook voor de eerste maal kennis met het Commandokamp Marche - Les -Dames.

     In dit commandokamp maakte men de eerste maal kennis met de hoogtevrees op de rotsen waar men ook de eerste knepen meegaf tot het beklimmen ervan en zelfs het afdalen met een dead-ride, sensatie verzekerd.

    De tweemaandelijkse test werd dan verder afgerond met een mars in groepjes van 2 à 3 man voorzien van een stafkaart en beladen met een zware rugzak (bergham) in de omgeving van Vielsalm, terwijl er een kort verblijf was geweest in de kazerne aldaar van de "Ardeense Jagers".

     

    De trainingen hadden als doel ons zodanig de knepen aan te leren dat de testen voorzien na vier maanden tegen een bepaalde tijd werden afgelegd.

    Intussen tijd werden er ook "road-works" en "speedmarsen" gelopen van 3 tot en met 16 km in de straten  van Flawinne.

    De uiteindelijke speedmars van 16 km, bepakt met helm en geweer, zou gelopen worden op en rond de citadel te Namen.

     

    De  eigenlijke testen hebben plaats gehad in de kazerne Terra Neuve op de citadel waar de hindernis- en koordenpiste werden afgelegd alsook de 200 meter ver "man dragen" met als sluitstuk de speedmars van 16 km.

    Ik herinner mij deze dag nog zeer goed daar het die dag zeer heet was zodanig dat wij zoutwater  in onze drinkbus hebben gedaan alvorens de speedmars aan te vatten.

    Diegene welke de testen hebben meegedaan zijn daarin ook geslaagd en hebben dan ook hun "Groene Muts" behaald.

     

    De beloning, het ontvangen van deze "Groene Muts" werd met een "Parade" afgesloten, georganiseerd op de erekoer van het Kwartier.

    De familie werd van 's morgens vroeg reeds uitgenodigd waarbij dan na enige toespraken uw "Groene Muts" persoonlijk werd overhandigd door de Compagniecommandant.

    Eens deze "Groene Muts" in bezit werd deze bij een gezamenlijk bevel op het hoofd geplaatst.

    Deze plechtigheid werd dan afgesloten met een troependefilé voor de hoofdtribune waar de genodigden hadden plaats genomen.

    Naderhand was er nog een mogelijkheid om samen met uw familieleden iets te drinken in de kantine tot het tijd was om samen naar huis te vertrekken met trein of auto.

     

    De eerste vier maanden waren achter de rug, maanden waarop wij fier mochten zijn.

    Een volgende training stond voor de deur, zijnde het “Valschermspringen” in de School en Bekwamingscentrum voor Parachutage te Schaffen bij Diest

    .

    Reageer (0)

    14-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagtaak - straffen

    Van straffen gesproken buiten het kwartierarrest (ballen); politiekamer (nacht doorbrengen in het cachot) of het cachot (24/24 uur) waren er de kleinere straffen welke onmiddellijk door een overste, meestal de "sergeant" konden opgelegd worden.

    Alzo zijn mij nog enkele straffen bijgebleven:

    Knop los of afgerukt: zeven knopen op het hemd naaien

    Handen in de zakken: zand en water in de broekzakken en dichtnaaien.

    Geweer vergeten (1é maal) een nacht met dit wapen (ook ons "lief" genoemd) in bed slapen

                                (2é maal) wapen aan lichaam binden en gans de dag ermee rondlopen binnen het kwartier.

    Het dragen van enig nog niet behaald brevet: de ganse dag met een stuk karton rond de hals in het kwartier rondlopen met de tekst erop "Ik ben reeds gebrevetteerd" gevolgd door u zelfgemaakte tekening van het aangehaalde brevet (groene muts; para - wing  of  commandodolk.)

     

    De eigelijke dagtaak begon te 08.00 uur met een "Vlaggengroet"  op de erekoer waarbij de Belgische driekleur werd gehesen terwijl de manschappen in "Geef acht" of "Presenteer geweer" eerder werden bevolen door de  toenmalige rasechte Gentenaar  D.. W….."RSM" (Regiment Sergeant Majoor.)

    Deze "vlaggengroet" werd voorafgegaan van een inspectie van de manschappen en hun wapens dit voor de blok.

    Bij deze inspectie werd vooral gekeken naar de properheid van de kledij en schoenen alsook werd er aandacht geschonken aan de persoonlijke hygiëne waaronder was- en scheerbeurt en zelfs de voetwassing.

    Het wapen wat aanvankelijk een Lee-Enfieldgeweer betrof tijdens de eerste vier maanden om naderhand een Fal-geweer te verkrijgen, dit al dan niet met een plooibare kolf, dit volgens uw functie in het peloton, diende steeds van binnen en van buiten te blinken.

    Een pluisje van het kuisvodje in de loop werd als vuil beschouwd gevolgd met de nodige sanctie.

     

    Voor deze "grote" inspectie was er eerder een "Inspectie kamer" geweest door één der sergeanten, onderrichters.

    De kamer in het algemeen zelfs de vuilbak werd aan deze inspectie onderworpen.

    Van ieder werd  zijn bed en kast nagekeken op onregelmatigheden.

    Lakens; dekens en matras dienden geplooid te worden in een blokvorm, met voor iedereen hetzelfde patroon.

    De inhoud van de eenpersoonskast diende ordelijk te liggen waarbij de kledij diende gevouwen te worden en de hangkledij aan kapstokken dienden te hangen.

    Het geweer diende ook bij nacht of bij afwezigheid in de loop van de week in deze kast te worden geborgen.

    In het weekeind wanneer men een gunstverlof genoot werden de wapens gezamenlijk opgeborgen in de wapenkamer van de compagnie.

    De kast werd afgesloten met een hangslot welke steeds vast moest zijn

    Een open of niet slotvaste kast bij uw fysieke afwezigheid leverde de nodige sancties op, pompen[1].



    [1] : Armbuigingen liggend in gestrekte houding op de grond.

    Reageer (0)

    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto: Troepenkamer in Kazerne Olt Thibaut.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto: Ingang Kazerne Olt Thibaut te Flawinne.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagtaken

    Na de dagtaak welke eindigde te 18.00 uur was er het avondmaal met erna de laatste karwei waar men zo lang aan bezig kon zijn als men zelf wou.

    Deze karwei werd integendeel in een ijltempo afgewerkt om te genieten van de welverdiende rust en de mogelijkheid de kantine te bezoeken.

    Uitgaan in de stad Namen was ingevolge de zware fysische oefeningen  praktisch onmogelijk  en ook het budget liet zulks niet toe.

    Met een soldij van 150 Bef per 14 dagen komt men niet ver wetende dat een treinreis enkel Namen - Antwerpen evenveel kostte.

    Normaliter mocht men om de veertien dagen op zaterdagmorgen 11.00 uur vertrekken om thuis het weekeind door te brengen tot de zondagavond 24.00 uur.

    Om karakter te kweken, zo werd het genoemd, ging men voor de eerste maal maar na drie weken naar huis voor een weekeind.

    Het weekeind welke men in de kazerne doorbracht was de compagnie van "Piket".

    Deze taak bestond in allerlei karweien binnen het kwartier uit te voeren onder leiding van de "Sergeant van week" welke op zijn beurt deze opdrachten kreeg van de "Officier van wacht".

     

    Een werkdag werd ingedeeld in verschillende perioden van elk drie kwartier met telkens één kwartier om het omkleden tussen de verschillende oefeningen mogelijk te maken.

    Dit kwartier werd een "break" genoemd ook om de gelegenheid te hebben iets te drinken; nuttigen en een sigaret te roken.

    De oefeningen bestonden in de eerste vier maanden uitsluitend uit de voorbereiding van de testen tot het behalen van de "GROENE MUTS".

    Deze hielden allerlei oefeningen in op de hindernis- en koordenpiste; turnen om buikspieren aan te kweken; veldcrossen; marsen en speedmarsen.

    Buiten deze fysieke oefeningen werd men militair geschoold met drill; wapenkennis en tactiek.

    De tactiek ging dan weer gepaard met het nodige water en slijk en het camoufleren van lijf en leden.

    Bij nachtoefeningen werd er gebruik gemaakt van kolen om het gelaat zwart te maken zodanig dat wij ons zelf niet meer herkenden in de spiegel.

    Het zwart maken hield weinig in doch naderhand het wassen was heel wat minder want 's anderendaags verschijnen op de "vlaggengroet" te 08.00 uur met zwarte omrande ogen lokte buiten de hilariteit ook de nodige straffen uit.

    Reageer (2)

    11-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste uren.

    Op een koude  01 maart 1963 was het zover, de dag dat ik de ouderlijke woonst diende te verlaten voor mijn intrek in het leger te maken.

    Ik was opgeroepen als kandidaat para - commando te Flawinne voor een duur van vijftien (15) maanden.

    Met het valies in de hand werd er thuis vertrokken, nagekeken door mijn ouders welke een traan wegpinkten bij het nawuiven.

    Op weg naar de lijnautobus  Beveren-waas -  Antwerpen.

    Te Antwerpen diende de trein genomen te worden richting Brussel alwaar een speciale (militaire) trein ons verder naar Flawinne zou brengen.

    Op de trein werden er reeds kontakten gelegd met andere jongens welke hetzelfde lot waren beschoren, de verwachtingen lagen hoog.

    Na een reis van ettelijke uren gezien de speciale trein ten pas en onpas op een zijspoor werd gerangeerd kwamen wij aan in het stationnetje van Flawinne.

    Eens de deuren van de trein open werd er van op het perron geroepen door enkele klaarstaande sergeanten: "Uitstappen,  verzamelen in rijen van drie!"

    Na wat gedrang en getrek was de kolonne gevormd en werd er afgemarcheerd naar de kazerne, Lt Thibaut genaamd, kazerne onder bevel van Majoor Rousseaux.

    Deze tocht was ongeveer een drietal kilometer lang welke in een versnelde pas werd afgehandeld, dit met een zware valies aan de hand.

    Toegekomen in de kazerne diende men zich aanvankelijk aan te melden in het wachtlokaal waar men u vooraf ingedeelde compagnie meedeelde welke ge zelf dan maar verder moest gaan zoeken in een doolhof van gebouwen.

    Alle gebouwen, ook blokken genoemd, rond de erekoer en erachter gelegen terreinen waren identiek zodanig dat wanneer zij geen eendaagse wegwijzers hadden aangebracht  wij 's avonds nog aan het zoeken waren geweest  naar onze compagnie en kamer.

    Ik werd ingedeeld in de 16é Compagnie, Peloton C, kamer 15 (eerste verdieping) van "blok" C.

    De "blok" was gelegen achter blok A, dit links van de erekoer gezien vanaf het  "wachtlokaal" aan het toegangshek.

    De kamer waar ik 15 maanden zou verblijven bestond uit  een 12-tal bedden met ernaast een persoonlijke kast, dit alles in metaal.

    In het midden van de kamer tegen het raam gelegen rechtover de toegangsdeur stond een geschuurde withouten tafel met langs weerszijden een bank.

    Aan het plafond hingen twee peervormige lampen met blaker.

    Dit was het enige meubilair van deze grote kamer.

    Dezelfde namiddag werd de volledige uitrusting uitgedeeld in de "QM" (Kwartier Meester) waarbij dan iedereen onder leiding van sergeant P…… zijn uitrusting diende te vertonen en weg te bergen in de kit-bag[1].

    Vanaf dat ogenblik diende men ook het legerplunje te dragen en de burgerkledij diende opgeborgen te worden in het meegebrachte valies.

    Dit valies werd bij valavond ondergebracht in een leegstaand lokaal verder in de gang, valies welke wij drie weken later maar eerst zouden terug zien om deze mee te nemen naar huis en nooit meer mee terug te brengen.

    Dezelfde namiddag werd ons ook kennis gegeven in de theoriezaal van het inwendig reglement qua  het wekken en doven der lichten; karweien (kamerwacht en de algemene karwei in de blok); tijdstip van de maaltijden; bezoek aan de dokter; cultuuractiviteiten (bibliotheek en filmvoorstellingen binnen het kwartier)  enz.

    Het wekken gebeurde te 06.00 uur onmiddellijk gevolgd door het "appèl aan bed" waarbij men gekleed diende te zijn met linnen broek; kousen en bottines.

    Het bovenlijf mocht hoogstens bedekt zijn met een lijfje.

    In deze kledij kon men ook de waszaal binnen en o wee als men u betrapte wanneer u drager was van een hemd of trui bij het wassen, feit wat in de winter nog al eens plaats had.

    De plantrekker welke zo werd betrapt diende te verschijnen in zwembroek en moest plaats nemen in een hoek van de waszaal waarbij de "sergeant van week" hem overgoot met een emmer koud water.  

    Gewassen en geschoren was er te 06.15 uur de verzameling op de koer voor de blok om het morgenmaal te gaan nuttigen, dit voorzien zijnde van mes en vork.

    Eens de compagnie ( ongeveer 120 man) verzameld werd er per gelid de toelating  gegeven zich in looppas te begeven naar de refter.

    In de refter diende men volgens binnenkomst aan te schuiven aan lange tafels met banken.

    De borden en het eten was reeds op de tafel geplaatst door een eerder aangeduide "karwei refter" welke ook de tekorten moesten bijvullen.

    Een "karwei refter" bestond meestal uit een volledige kamer met uitzondering van de "kamerwacht" en duurde een ganse dag (drie maaltijden).

    "Karwei - refter" heb ik persoonlijk steeds een der zwaarste karweien gevonden gezien na elk eetmaal ook de afwas diende gedaan te worden en de refter diende gekuist.

    Onze kamer werd zo eens voor een duur van één week gestraft met "karwei refter" om reden dat soldaat De B….. een klompje boter van een andere tafel had genomen om verder zijn krentenbrood te smeren.

    Wie nog beschikbaar was buiten de reeds eerder genoemde karweien werd op een karweilijst geplaatst om de algemene lokalen; gangen en trappen in de blok van de compagnie te reinigen.

    Deze reiniging gebeurde overal met water en zeep, driemaal per dag, onmiddellijk na het eetmaal

    De ene karwei was beter dan de andere natuurlijk doch hierin kon men zelf niet kiezen.

    Ondanks deze karweien diende men wel aanwezig te zijn op de verzamelingen  van 08.00 en 14.00 uur.

    Routine en kameraadschap verlichtte uiteindelijk het werk.



    [1] Grote grove zak.

    Reageer (0)

    09-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oproep

    Als jongen van 16 jaar, werkende als treksteenbewerker[1] (diamantindustrie) te Borgerhout, ( Antwerpen) tussen een 60-tal medewerkers begon ik te dromen om mijn verplichte legerdienst te vervullen als "Para - Commando".
    Deze droom werd nog versterkt door het feit dat een toenmalige sergeant Gilbert, neef van een buurman en tevens dorpsgenoot, bij de “Para's” gekazerneerd te Flawinne, (Namen) mij het leven in deze eenheid toelichtte met geuren en kleuren en mij zelfs aanzette om de Onderofficierenschool te Zedelgem binnen te gaan om alzo mijn loopbaan in het leger aan te vatten.
    Dit laatste werd mij afgeraden en ik kreeg de toelating niet van mijn ouders dit te verwezenlijken.
    De uitspraak van moeder was: "Doe eerst uw "term" en dan kunt ge nog zien of ge erbij blijft."
    Er werd dan ook gretig uit gekeken naar de eerste oproepingsbrief om mijn "Drie dagen" te gaan beleven in het "Klein Kasteeltje" te Brussel.
    Uiteindelijk zou het hier maar twee leuke dagen betreffen 07 en 08 december 1962 welke werden ingevuld met medische en schriftelijke proeven en het voorlezen van de militaire reglementen waarbij het bewuste artikel " De dood met de kogel" is blijven na zinderen.
    Het militair reglement werd in een bomvolle zaal jongelingen voorgelezen, zeg maar bulderen, door een fel besnorde sergeant-majoor terwijl de jongens met open mond van verbazing zaten te luisteren, wie zou iets durven zeggen?
    Op het einde van de tweede dag werd er een interview afgenomen door een officier waarbij ge uw keuze tot "het wapen" kon maken.
    Het voornaamste was dat u als toekomstig "para - commando" gezond van lijf en ziel moest zijn om tot deze eenheid te worden toegelaten.
    Gezien er voor mij op dit gebied geen enkel beletsel was heb ik met volle overtuiging gekozen om toch para - commando te worden.
    Het was dan ook mijn eerste soldij, men schrijve "twintig frank (20 Fr)" welke ik ontving voor twee gepresteerde dagen voor het Vaderland.
    "Hier naamtekenen, daar twintig frank!"
    "Dank U wel, mijnheer."
    "Mijnheer, mijnheer, ik ben korporaal."
    Bij deze was ik MILITAIR en werd ik voor de eerste maal met onbepaald verlof naar huis gezonden.
    Gelukkig, het vervoer was gratis gezien men bij de oproepingsbrief een coupon - retour (treinticket) was gevoegd.
    Eens terug thuis en aan het werk, intussentijd was het Kerstmis en Nieuwjaar 1963, ben ik beginnen trainen voor de lichamelijke proeven welke zouden plaatsvinden in de kazerne TERRA NOVA (Terra Neuve) te Namen op de citadel. De datum van deze tests werd ook bepaald door een oproepingsbrief.
    Deze proeven bestonden uit een dertig (30) set-ups; 4 X optrekken aan de balk en een loopcross van 3 km op de citadel.
    De winter 1962-1963 was zeer hard, het vroor dat het kraakte maar toch diende er gelopen te worden.
    Ik oefende in de bossen gelegen op de grens België - Nederland meer bepaald te Nederlands Putte terwijl ik mijn verlofdagen doorbracht bij familie te Putte - Kapellen.
    Ik wilde slagen in de proeven en zou slagen.
    In de loop van de maand januari 1963 meer bepaald op 09 januari 1963 diende ik mij aan te bieden te Namen op de citadel, in de kazerne TERRA NEUVE voor de proeven.
    Aankomende in het station Namen werden wij met een vrachtauto 3-tonner afgehaald en gebracht naar de kazerne op de dicht beboste citadel, op dat ogenblik nog met een laagje sneeuw bedekt.
    Aldaar aangekomen dienden wij ons om te kleden in een sportieve kledij, korte broek a.u.b, al was het maar om het sportiever te doen lijken.
    De set-ups en het optrekken aan de balk werden in een ijltempo afwerkt op het commando van: "Eén en twee."
    Iedereen slaagde in deze proeven.
    Nu het zware werk, aan de start van de cross over een afstand van 3 km in de straten op de citadel. "Volg de jeep en go!"
    Gelukkig met eerdere kilometers in de benen werden deze afstand afgemaald tegen en relatieve korte tijd, uiteindelijk kwam ik als derde over de eindstreep waarbij de tijd werd opgenomen doch angstvallig werd verzwegen al was het maar voor er de spanning in te houden.
    Na de opfrissing onder de douche herhaalde zich het scenario van uitbetaling van soldij, nu maar tien frank (10 Fr) en het terugbrengen naar het station Namen.
    Voor de tweede maal werd ik met onbepaald verlof naar huis gestuurd.
    Zij die dachten dat wij met de eerste trein terug naar huis zouden sporen hadden zich vergist.
    De dorst had zich intussentijd van ons meester gemaakt en diende gelest te worden en met enkele "eendaags" vrienden werd er besloten een glaasje te gaan drinken in een der herbergen omgeving station.
    Zo gezegd zo gedaan waarbij wij in een cafeetje terechtkwamen waar het vrouwelijk schoon genoeg voorhanden was.
    Voor dit laatste was er op dat ogenblik geen oog, de vuile sportpantoffels dienden degelijk ingepakt te worden om het meegebrachte valies niet te bevuilen.
    Na enkele oude kranten te hebben gevraagd in ons schoolfrans werd er in het midden van deze herberg overgegaan tot het inpakken van de sportpantoffels.
    Uiteindelijk zaten een viertal jongens op hun knieën op de vloer ijverig bezig met inpakken.
    "Pinten uitdrinken en wegwezen jongens!" Hop, op weg naar de trein.
    Wat waren wij fier, wij voelden ons zo volwassen want wij zouden para - commando worden en wij waren reeds bij de h…… geweest.


    [1] :Diamant bestemd voor draadfabrieken.

    Reageer (0)

    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorwoord.
    Ik zal trachten zo waarheidsgetrouw mogelijk de belevenissen weer te geven waarbij ik ook de personages zal beschermen.
    Mocht er toch iemand zijn welke zich hierin herkend en zich oneer voelt aangedaan dat hij het mij laat weten.
    Mijn bedoeling is iets mee te geven wat ikzelf heb ervaren waar ik ook levenslessen heb uitgetrokken.
     
    (Uittreksel uit mijn boek  "Mijn Loopbaan")

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom op mijn site als oud para-commando Klas 1963 -1964.

    Via deze site wens ik enkele ervaringen meegeven welke ik heb gehad tijdens de ganse opleiding van para-commando dit als dienstplichtige.


    Reageer (2)

    Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!