Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
30-12-2022
BESTE WENSEN 07
Ook Robert en Mimi OOMS - VAN DER BORGT stuurden een mooi kerstkaartje....
Spek- en Jeneverwandeling - Zondag 8 januari 2023 om 10:00 uur
Walter VALGAEREN ging al eens op verkenning voor deze wandeling en stuurde een foto van de ruïnes van "La Bonne Espérance", de oude cement- en steenfabriek, die gelegen zijn vlakbij het kanaal van Turnhout. Deze ruïnes werden door Natuurpunt aangekocht en omgevormd tot een natuurgebied. De oude ruïnes van de fabriek fungeren nu als een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Dankzij de inrichtingswerken is het aantal overwinterende vleermuizen op 10 jaar tijd gestegen van 100 naar 560 overwinterende vleermuizen. "La Bonne Espérance" behoort daardoor tot de top 10 van beste overwinteringsgebieden in Vlaanderen. Recentelijk werd een oude silo omgebouwd tot overwinteringsplaats en wordt er een nieuw object gebouwd. Verdere info volgt nog.....
Daar de tuin van de Alfons Smet Residenties een publieke tuin is heeft de Gemeente Dessel de actie genomen om twee essen, waarvan er één dor was en de andere op sterven na dood was, geveld. Het gevaar van vallende takken voor een passerende wandelaar is daardoor voorkomen. Een stukje van de stam is nog blijven staan; hier kan de natuur zijn vrije gang gaan.
Inmiddels knutselde Charlie een torenvalkennestbak in mekaar. Deze werd met een cementen stoeptegel bodem geplaatst op de oude straatmuur die nog wacht op de laatste fase van de bouwwerken. Met de hoop dat de torenvalk de natuurtuin tot zijn biotoop zal nemen zien we uit naar een broedgeval. ’t Wordt spannend......
Roger DAMEN.
Klik op de "play-knop om filmpje te bekijken (Geluid aan)
Vorige week op pad geweest om opgenomen te worden in het winterlandschap, dat wat werd opgelicht door de zon. Met thermisch ondergoed heeft de -7°C geen vat op je. Wat kan de natuur toch indrukwekkend mooi zijn!
Roger DAMEN
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Geluid aan) Fotografie: Roger DAMEN
Natuurvereniging Den Bunt betreurt kappen bomen in centrum: “Dessel verandert in stenen woestijn”
(Het Nieuwsblad donderdag 22-12-2022)
Natuurvereniging Den Bunt is niet te spreken over het recente kappen van een aantal beuken in het centrum van Dessel. “Het is al een hele tijd aan de gang. Als het zo doorgaat wordt het kerngebied van de gemeente een stenen woestijn”, zegt Roger Damen van Den Bunt.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen (Pdf)
Leo en Annemie nodigden de Bunters uit om mee te genieten van hun genomen foto’s en filmpjes tijdens hun 12 dagen durende trip door de Azoren. De Azoren is een eilandengroep (Portugees) midden in de Atlantische Oceaan tussen Europa en N.Amerika op een drieplatenpunt, van vulkanische oorsprong, met een subtropisch klimaat, met steile kliffen, overal watervallen en omringd door een azuurblauwe oceaan. De wandelaar, mits een degelijke fysieke conditie, wordt getrakteerd op kratermeren, weelderige begroeiing van planten en bloemen, reuzebomen en op daar tussenlopende kronkelende en steile wandelpaadjes. Vroeger leefde de bevolking van walvisvangst, nu kan men ze samen met dolfijnen spotten. Ze teelt vooral bananen, druiven, ananas, thee, leeft van kleinschalige landbouw en opkomend toerisme, en houdt de Rooms-Katholieke traditie in ere. Onze luxe van stress en hartfalen zijn hun onbekend. Dit toegevoegde toetje aan de buntjaarkalender is een nog een heel dessert geworden.
Eekhoorns eten paddenstoelen, maar of ze ook eekhoorntjesbrood lusten is niet zeker. De paddenstoel heeft deze naam omdat er vaak vraatsporen aanzitten en omdat de hoed -die een doorsnede van 8 tot 30 cm kan hebben- met wat fantasie lijkt op een brood. Deze paddenstoel leeft in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komt het meest voor bij eik en beuk.
Op weilanden en akkers zie je in de herfst grote groepen kieviten. In ons land is deze weidevogel een standvogel: kieviten kan je hier het hele jaar vinden. Ten noorden en oosten van ons land en Nederland komt de kievit alleen in de lente en zomer voor, als broedvogel. Die trokken hier in de herfst ook door, en toen was het aantal kieviten in ons land het grootst van het jaar. Helaas worden de aantallen steeds kleiner, en als broedvogel gaat de kievit in ons land hard achteruit. Sommige kieviten trekken helemaal verder naar het zuiden, tot in Noord-Afrika. Andere blijven hier. Wel trekken ze in de loop van de winter met de vorstgrens mee. Bij kou weer schuiven ze op naar Engeland en Frankrijk, bij zacht weer zijn ze hier de hele winter te vinden.
Grote kaardenbol - Dipsacus fullonum – Wild teasel
Aan zijn grote stekelige hoofdjes met daarin lila bloemen is de grote kaardenbol, in de zomer goed te herkennen. Ook de stekelige bladeren en stengels vallen direct op. Deze tweejarige plant wordt soms tot twee meter hoog, staat vaak in ruigten, maar ook wel in bermen en op de hellingen van dijken. Na de zaadzetting sterft deze bijzonder stevige plant af. Rond die periode worden ze nog vaak bezocht door putters en vinken die gespecialiseerd zijn in distel- en kaardenbolzaad. Ze blijven zelfs in de winter nog een hele tijd overeind.
Als mens moet je even twee keer kijken om de honden te spotten middenin de kudde, maar omgekeerd is dat zeker níet zo. Kuddebeschermingshonden zijn altijd alert. Zelfs als ze maar wat lijken te suffen, staan hun zintuigen op scherp. Niets of niemand kan hun kudde ongemerkt benaderen. Iedere beweging zien ze, ook op grote afstand. Ze blijven stoïcijns; hooguit verraadt een spitsend oor of verstrakkende blik dat ze iets opmerken. Vaak blijft het daarbij, omdat het loos alarm blijkt. Maar komt een dreiging te dichtbij, dan laten de honden dat vol machtsvertoon weten: blaffen, grommen, rennen, rondstuiven. ‘Wáág het niet om in de buurt van mijn kudde te komen’, stralen ze uit. Dat doen ze met zo veel overtuigingskracht dat zelfs een slim en sterk roofdier als de wolf liever onverrichter zake afdruipt dan een confrontatie aangaat. Staatsbosbeheer (NL) doet op dit ogenblik testen. De “kuddelijfwachten” zijn onder meer aan het werk op de Veluwe.
De manier van determineren om aan de hand van het soort hout waarop ze groeien aan te nemen om welke soort het gaat, is wetenschappelijk niet geaccepteerd. Professionals weten dat vele soorten paddenstoelen het niet zo nauw nemen met de boom- of houtsoort waar ze normaal gesproken op thuis horen en dat uitzonderingen vaak de regel bevestigen. Ook komt het vaak voor dat de houtsoort waarop de kelkzwammen zitten niet meer zo goed is te herkennen door de staat van verrotting. Alleen met microscopisch onderzoek kunnen de verschillen tussen de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam duidelijk worden gezien.
Rode kelkzwam of krulhaarkelkzwam? (Alle foto's: Karel VERBRUGGEN)
De Azoren - Leo Peeters vertelt…! - Vrijdag 16 december om 19:30 uur
Graag willen we U nog eens herinneren.....
Kom op vrijdag 16 december naar ons lokaal in het oude gemeentehuis van Dessel. Om 19.30u gaat Leo vertellen over de reis die hij samen met Annemie maakte en natuurlijk zijn daar ook prachtige beelden bij!
We hopen dat jij er ook bij bent! Samen genieten is dubbel genieten!
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen.(WordDoc)
De Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollectie van Europa, en introduceerde Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China.
Een eerste, vluchtige winterse kennismaking schept de drang om nog eens terug te komen. En dan brengen we ook ‘meer tijd’ mee, nodig om in deze fascinerende plantenwereld te verdwalen.
Klik op onderstaande afbeelding om Power Point te bekijken (Geluid aan) Daarna klikken op eigen tempo.
Hortus Botanicus in Leiden (Fotografie: Roger DAMEN)