Bomenpark
Inhoud blog
  • Wandeling door de Perenhof, Woudenstein en de Hintzentuin, deel 3
  • Sorbus vilmoriniana
  • Picea abies 'Inversa'
  • Fagus sylvatica 'Tortuosa Purpurea'
  • Treurceder van Libanon

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn favorieten
  • Arboretum Trompenburg
  • Arboretum Oudenbosch

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    01-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aesculus hippocastanum 'Laciniata'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .

    01-01-2006, 14:12 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    31-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 7
    Enkele meters verder staat Queen of Hearts' met mooie donkerrode bloemen. Verderop staat een Sequoia sempervirens 'Adpressa'. Deze blijft kleiner dan haar soortgenoot, en heeft kortere naalden. De volgende struik is Rhododendron 'Rothenburg' met cremekleurige bloemen. Dieper in de beplanting staat een Sequoiadendron giganteum, in 1961 als vier meter hoge boom geplant. Hij staat er ruim 45 jaar en heeft al een stamdoorsnede van 1 meter. Het pad volgend zien we nog een rhododendron met lange rode klokvormige bloemen, Rhododendron cinnabarium var. roylci. De twee bomen die we nu tegen komen heten Platanus x acerifolia, een kruising tussen twee andere platanen en wel de oosterse plataan Platanus orientalis en de westerse plataan Platanus occidentata. Deze boom komt in Nederland veel voor. Ze zijn in 1870 door Zocher geplant. Oorspronkelijk stonden er vier platanen, maar bij een septemberstorm in 1944 is de meest westelijke boom omgewaaid, omdat hij te veel wind opving.Er bleven er toen drie over , waarvan de middelste kort werd gehouden om de twee andere bomen meer kans te geven zich verder te ontwikkelen. In 2004 is een van de drie bomen bij een hevige storm omgewaaid. Als we links afslaan komen we op een smal pad, dat tussen het pinetum en de beek loopt. Aan het begin van dit pad staat een witbonte esdoorn, Acer pseudoplatanus 'Variegata', in 1870 bij de eerste aanleg geplant. Aan de waterkant staat Myrica gale, de gewone gagel, uit de Brabantse vennen.Waarschijnlijk zijn deze planten ook door Zocher geplant.Aan de rechterkant staat een blauwe atlasceder, Cedrus libani subsp. 'Atlantica Glauca'. Aan dezelfde kant zien we een reusachtige kruipende conifeer, Picea omorica 'Exansa'. Voor deze plant staat nog een kruiper nl. Microbiota decussata, in 1923 al ontdekt, ten noordwesten van Wladiwostok in Oost-Siberie. Na de Tweede Wereldoorlog is deze conifeer naar Europa gekomen. Geplant in 1970. Oorspronkelijk dacht men dat de plant tweehuizig was,mannelijke en vrouwelijke bloemen ieder op een andere struik. Er werden echter hele minuscule kegeltjes met vier schubjes op de plant ontdekt, met een doorsnede van twee milimeter. Bij rijpheid wordt er maar een enkel zaadje voortgebracht. Van deze plant zijn over de hele wereld stekken verspreid. Bijna aan het eind van dit pad staat ook een ceder, (Cedrus libani subsp. 'Brevifolia'),die alleen voorkomt op Cyprus in het Troodosgebergte en in zuiden van Turkije in het Taurusgebergte.

    31-12-2005, 21:55 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zicht naar de ceders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .

    31-12-2005, 14:04 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruggetje anno 1820.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .

    31-12-2005, 13:42 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinetum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de toegang tot het Pinetum met de twee libanonceders.  Onder de linker ceder staat de Turkse klimop, Hedera colchica, deze verdraagt veel schaduw en droogte.

    31-12-2005, 13:27 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    30-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 6
    Teruglopend komen we langs een vijvertje met aan de oever Lysichiton americanum en Lysichiton camtschatcensis.Deze bloeien vanaf eind April tot en met Juni, met grote gele en witte bloemen. Het is een aronskelkachtige, met een groene kolf: de eigenlijke bloem, de schutbladeren zijn geel en wit. Later ontwikkelt zich het blad, dat meer dan een meter groot kan worden. De wortels zijn lang en dik, daarom is het een goede bescherming van de oever. Hier staat ook een zeer mooi exemplaar van een gouden treurbeuk (Fagus sylvatica 'aurea Pendula). Dicht erbij staat ook een mooie Rhododendron 'Purple Splendour'. Verder door lopend komen we bij een heel bijzondere boom, de vaantjes- of zakdoekjesboom Davidia involucrata. De bloem is een klein bolletje met onopvallende bloempjes, het is omgeven door twee grote witte schutbladeren, waardoor het lijkt als of er zakdoeken in de boom hangen. Hij bloeit van Mei t/m Juni.

    We lopen weer in de richting van het eikenprieel en gaan dan rechtsaf een brug over. Daar gaan wij het Pinetum in, de coniferentuin, Hier staan de kegeldragers (conus = kegel). Vooraan het pad staan twee grote libanonceders (Cedrus libani). Links staat een boom, die we bij onze eerste wandeling al hebben gezien maar dan kleiner, Sciadopytis verticilata, de parasolden. Verderop staat aan de rechterkant -iets van het pad af- een schijncipres met de naam Chamaecyparis Lawsoniana 'Imbricata Pendula'.
    Deze boom is op verzoek van Trompenburg in Nieuw-Zeeland in 1979 ge-ent, is  naar Trompenburg gekomen en daar in 1984 geplant. Het is de moederplant van alle in Europa voorkomende bomen van deze soort. Ongeveer aan het eind van het pad, bij de splitsing, staat de Cunninghamia lanceolata, deze is niet helemaal winterhard, waardoor er elk jaar wel een paar takken bevriezen en daardoor een wat slordige indruk maakt. De boom die we nu tegen komen is de Himalayaceder (Cedrus deodara); in 1930 geplant. In het begin van de jaren veertig verloor deze boom al zijn naalden en enkele takken door de toen heersende strenge winter. Daarna leek het verder goed te gaan met de boom, tot men in 1962 ontdekte dat er zonnebrand op de stam was ontstaan. Het hout onder de bast was voor 90% verrot. Het verrotte hout is tot op het gezonde hout weggehaald en met houtteer behandeld. Voorts werd er bewapening in aangebracht, en van een oude zinken dakgoot schubben aangebracht. Daarna  werd het gat volgegoten met beton. De wond is al meer dan voor 95% dicht.

    30-12-2005, 18:09 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 5
    Wandeling door Trompenburg, deel 5 Als we nu een smal bruggetje over gaan zien we aan de rechterkant een mooie moerascypres staan (Taxodium distichum), met een hele rij kniewortels. We zijn op een plein aangekomen met in het midden een rond perkje,waar in een Ginkgo biloba pendula staat,dit boompje is in 1969 hier geplant. Hier staat ook het woonhuis van de familie van Hoey- Smith Aan de zijkant van het huis, naast de keuken, staat tegen de muur een klimmende ribes (Ribes speciosum) met bloemen die sterk op die van Fuchsia's lijken. Naast het zijraam aan de voorkant groeit een soort brem tegen de muur, het is de Argyrocytisus battandieri uit Marokko en is in 1998 meegebracht als zaad dat hoog in de bergen, tussen de atlasceders is gevonden. Hierdoor is ze hier vrij winterhard. De grote gele bloemen zijn een lust voor het oog. Drie grote zuilvormige bomen beheersen dit gedeelte: het zijn beuken, Fagus sylvatica 'Dawyck'. In 1860 op het landgoed Dawyck in Schotland ontdekt als een van onderaf vertakt boompje. Men heeft het boompje meegenomen naar een kwekerij, en zijn toen vegetatief gaan vermeerderen, dus door alleen te stekken. Hierdoor werden ze allemaal onvruchtbaar (steriel). Honderd jaar later in 1968, lagen er beukenootjes onder de boom. Waarschijnlijk zijn ze door andere beuken (de bruine, de gele en de rode) uit de omgeving bestoven. De boom is na 100 jaar vruchtbaar geworden. De zaden waren voor 60% gewone en voor 40% zuilvormig. Tenbate van het Arboretum zijn de kweekrechten verkocht, ze komen nu voor in de catalogi van de kwekers.

    30-12-2005, 15:17 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen M. en Vr. bloemen van Abies procera.

    29-12-2005, 18:58 geschreven door Bert Boom

    Reageer (9)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hydrangea
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hydrangea aspera subsp.sargentiana,  met paarse  vertiele  bloemen in het midden en witte steriele schijnbloemen aan de rand.

    29-12-2005, 18:54 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen dit is de nieuwe brug naar de Hintzentuin. (2004).

    29-12-2005, 18:45 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnolia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Magnolia   'Galaxy' , deze komt van het National Arboretum Washington.

    29-12-2005, 18:42 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cersis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Cercis canadensis "Forest pancy". Een hele mooie judasboom met donkerrood blad.
    Een goede solitair.

    29-12-2005, 18:21 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yucca
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een groep yucca's (Yucca filamentosa) 

    29-12-2005, 00:00 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    27-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We lopen nu een stukje door en komen bij het eikenprieel. Dit prieel dateert van 1820. Oorspronkelijk was hier een treures geplant, deze is aan het eind
    van de 19e eeuw dood gegaan; men heeft toen wederom een treures geplant,welke in de jaren vijftig is dood gegaan. De derde boom die er werd geplant,was een treureik (Quercus robur pendula). Deze eik heeft er tot 2004 gestaan, maar omdat er veel op de voet rondom de stam gelopen werd, ging de grond er onder vaster en vaster worden. De boom ging daarvan lijden en begon dode takken te maken.De boom is gerooid en op een andere plek geplant.Men heeft nu een houten vlonder geplaatst onder het prieel en een nieuwe treureik geplant.    Op de foto van het prieel staat nog de oude eik. Hier staan ook drie echte tulpenbomen: Liriodendron tulipifera "Mediopictum" met een gele vlek in het midden van het blad, Liriodendron tulipifera "Integrifolium" heeft bladeren zonder zijlobben en de mooiste herfstkleuren en Liriodendron tulipifera "Crispum" met gekroest blad.In het prieel staat ook een zware antieke gietijzeren tuintafel.

    Vooraan het pad waar wij nu in gaan staat een groep coniferen met de naam Podocarpus nivalis, (Podo= voet+ carpus= bes) dus de bes met het voetje.
    Deze plant werd vroeger als alternatief gebruikt voor de taxus (Taxus baccata), deze was zeer giftig en mocht niet meer langs de openbare weg aangeplant worden.

    Doorlopend zien we twee grote bomen staan. Dit zijn de oudste bomen van Trompenburg, het zijn zomereiken (Quercus robur).Ze zijn in 1820 geplant.
    De eerste boom is begroeit met een kamperfoelie (Lonicera periclymenum), deze uit het wild meegebracht uit Voorne's Duin en in 1947 hier geplant.
    Op de hoek staat een heel mooi treurbeukje, Fagus sylvatica "Purpurea pendula". Dit boompje is in 1930 geplanten is dus 76 jaar oud. Het is een zeer langzame groeier die heel zeldzaam een zijtak maakt, en daardoor weinig etages vormt.



    27-12-2005, 22:17 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    26-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen .

    26-12-2005, 19:18 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aesculus parviflora,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ,

    26-12-2005, 19:12 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zicht op de ceders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zicht naar de ceders vanaf de goudvissenvijver. Op de achtergrond staat aesculus parviflora,

    26-12-2005, 19:03 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 1
    We beginnen onze wandeling bij het informatiecentrum, waar wij eerst op het bord met de plattegrond gaan kijken. Daar zien we hoe de tuin is ingedeeld.

    Het arboretum is verdeeld in zes stukken, ten eerste het oudste gedeelte dat dateert van1820,
    dan volgt het westelijk deel dat in 1870 aangelegd is door de bekende Haarlemse tuin en landschapsachitect Zocher. Hier staan nog enkele exoten uit die tijd die door hem zijn geplant.
    Dan is er het ge deelte met het rosarium, de goudvissenvijver, de heidetuin en de succulenten
    kas. Hier staan ook de schuren voor de tuinlieden, met het gereedschap om de tuin te onderhouden.

    Dan is er de Hostalaan (v.h. de langelaan)deze isaangelegd in 1900. deze laan is tevens de grens tussen Trompenburg en het gedeelte dat in 1965 bij het arboretum gevoegd is, teweten Wou-
    denstein. Dit is een voormalige buitenplaats,waar van het huis in 1929 is afgebroken.
    De reden daar van was dat toen in Rotterdam de Waalhaven werd gegraven.Met de bagger die
    daar uit kwam is toen heel Woudenstein opgehoogd. Door de druk daarvan is het huis gaan scheuren. Het eerste gedeelte van Woudenstein is de Perenhof. Hier stond vroeger een openluchttheater met een podium waar nu een aantal coniferen op staan. het andere gedeelte van Woudestein bestaat uit een groot gazon omringd door paden en beplanting. Dit alles is in 1965 opnieuw aangelegd.

    26-12-2005, 00:00 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 2
    Het laatste gedeelte is de z.g. Hintzentuin, deze is in 1991 bij het Arboretum gevoegd. De in het voorjaar bloeiende bloembollen die hier bloeien, zijn gekregen van de promotieorganisatie van de Nederlandse bloembollenkwekers, het IBC. Als tegenprestatie moet er ieder jaar gekeken worden hoe alles opkomt. ieder voorjaar komen hier ook de Winteraconieten en de sneeuwklokjes op, de z.g. stinszenplanten.
    De grote vasteplanten border in dit gedeelte is in de volle zon aangelegd. hier wordt in principe niet regelend opgetreden, Het veranderd hierdoor langzaam, er zal meer schaduw komen door de grotere houtige gewassen.

    We lopen nu vanaf het voorplein rechtdoor langs het bord met de plattegrond, en zien aan de linkerkant een boom staan met een roodbruine afschilfererde stam staan. Het is de enige esdoorn die afschilfert. Het is  Acer griseum die ook wel papieresdoorn genoemd wordt.
    We gaan nu linksaf en zien aan de rechterkant een struikvomige boom staan,hetis de Canadese judasboom (Cercis canadensis "Forest pancy")met heel mooi donkerrrood blad. Over de brug gaan we direct rechtsafen zien op de hoek een conifeer staan,het is een parasolden (Sciadopitys verticilata) met op een parasolletje gelijkende scheuten. het pad verder oplopend zien we rechts nog een judasboom (Cercis Siliquastrum), dit is een boom met "cauliflorie", de bloemen staan ophet hout van de takken en de stam.

    26-12-2005, 00:00 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling door Arboretum Trompenburg, deel 3
    De volgende brug die we over gaan is nog van de eerste aanleg (1820).Op de hoek staat aan het water een bolvormige haagbeuk(Carpinus betulus).  Verder lopend komen we een aantal Yuca's tegen (Yuca filamentosa), dit zijn planten die eigelijk in een droog klimaat groeien,Bij ons staan ze langs een sloot,Maar omdat er enkele grote bomen tussen geplant zijn, houden die de grond vrij droog  door het water dat zij opnemen.
    deze bomenzijn een blazenboom (Koelreuteria paniculata)die in de zomer met grote gele pluimen bloeit, gevolgd door blaasachtige vruchten met twee of drie zwarte zaden en een grote van onderaf vertakkende ceder (Cedrus libani subsp.atlantica "Glauca" We zijn nu op een plein aangekomen, waarop in het midden een groot anker licht. Dit was vroeger de speelplaats.Om ons heen kijkend zien we een aantal grote bomen staan o.a.aan de linker kant drie eiken Quercus pubescens of zachte eik,Quercus x turneri 'Pseudoturneri" of groenblijvende eik en de libanoneik Quercus libani.
    Achter deze bomen staat een struikkastanje Aesculus parviflora.
    Aan de zuidzijde van het plein is een verhoging, die wij het bergje noemen.
    In vroegere jaren was hier een z.g. ijskelder, waar in de winter blokken ijs werden bewaard die uit de vijver werden gehakt. zodoende had men in de zomer de beschikking over ijs voor de ijskast.De bomen die op het bergje geplant zijn, zijn Coniferen, araucaria's, ceders en moerascipressen.Aan de andere kant is nog een verhoging. Deze is ontstaan in 1935 toen het zwembad werd gegraven. men heeft er toen de ceders opgeplant.Wij noemen dit het Atlascedergebergte.


    26-12-2005, 00:00 geschreven door Bert Boom

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!