Foto
Inhoud blog
  • De Nacht van de Geschiedenis 2018
  • Inferno Innovation 50 jaar geleden...
  • 27ste quiz in oktober 2017
  • Open Monumentendag: Natuur in de stad
  • 27ste quiz in het GC Den Dam
  • Activiteiten september 2017 - juni 2018
  • Viering Lutgardiscollege op 7 mei 2017
  • Verslag Lezing KVS
  • Verslag Algemene Vergadering 2017
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Gilbert Vanden Eynde - Wijkmeester

    Foto
    Michel Colemans, Penningmeester +
    Quizmaster + Wijkmeester
    + Boekenmeester
    Foto

    Rit Goetschalckx, secretaris

    Foto

    Willy Stroobants, wijkmeester

    Foto

    Frederic Kubben en Victoria Morré

    DAVIDSFONDS OUDERGEM
    Welkom in cultuur
    29-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing Nederlandstalig Onderwijs in Brussel 27 april 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel: Quo vadis?

    Een lezing door Vlaams parlementslid Paul Delva

     

    Hoe zien we de toekomst van het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel? Met die vraag in het achterhoofd was het verzamelen geblazen in GC Den Dam op dinsdagavond 27 april. Zo'n 30 toehoorders zochten naar antwoorden in de uiteenzetting van Vlaams parlementslid Paul Delva.

     

    Het Nederlandstalige onderwijs in onze hoofdstad is hoe langer hoe meer onderwerp van discussie en een politiek 'hot item'. Al is het voor Paul ook veel méér dan dat: als geboren en getogen Brusselaar zat hij hier zelf in de schoolbanken. Later stapte hij ook in het schoolbestuur van het Sint-Jan-Berchmanscollege, en als vader van drie is hij ook al betrokken partij. Vanuit het Vlaamse parlement volgt hij reeds drie jaar met argusogen de onderwijsgerelateerde dossiers.

     

    In het 'probleemdenken' van sommigen wil Paul vooralsnog niet meegaan. Hij spreekt liever over de 'uitdagingen' die we in de nabije toekomst tegemoet gaan. Vier items verdienen volgens hem bijzondere aandacht:

    -       CAPACITEIT: Toen de Nederlandstalige scholen in de jaren '70 en '80 begonnen leeg te lopen, werden er campagnes opgezet om een nieuw publiek te bereiken. De actie sloeg aan, en onze scholen zitten vandaag letterlijk vol. Het beoogde doel (het Vlaamse karakter van Brussel waarborgen) bleef echter uit. Geen 10% van de leerlingen spreekt nog Nederlands in de thuiscontext...

    De komende decennia wordt er nog een overweldigende toename van het aantal kinderen in Brussel verwacht. Wil Vlaanderen zijn aandeel behouden, dan moeten er dringend scholen gebouwd worden. Maar wat met de kwaliteit?

    -       KWALITEIT / DRAAGKRACHT: Vlamingen gaan internationaal graag prat op het kwaliteitsvolle onderwijs dat we organiseren. Toch trekken steeds meer directies en leerkrachten in Vlaamse grootsteden aan de alarmbel. Kan een school in Brussel die 90% anderstaligen herbergt nog dezelfde kwaliteit afleveren als een schooltje 'op de buiten' in Vlaanderen?

    Paul Delva heeft cijfers getoond waaruit blijkt dat veel Vlaamse ouders uit Brussel (ondanks alle maatregelen ten gunste van het Brusselse onderwijs) van het tegendeel overtuigd zijn en hun kinderen liever sturen naar scholen de Vlaamse rand.. Een tendens die dringend omgekeerd moet worden!

    -       INSCHRIJVINGEN: Iedereen kent ze ondertussen. De verhalen van kamperende ouders voor de schoolpoort. Het inschrijvingsbeleid in de steden blijft een hoofdbreken voor de beleidsmakers. Sinds de GOK-decreten in 2002 stapelen de onduidelijkheden en misbruiken zich op, ondanks de budgetten die vrijgemaakt werden om de inschrijvingen te stroomlijnen. Paul Delva heeft gepleit om de huidige verklaring op eer, waarbij men bevestigt dat men een bij een voorrangsgroep hoort, te vervangen door een objectieve maatstaf, bijvoorbeeld het voorleggen van een diploma in het Nederlandstalig onderwijs van één van beide ouders. Directies moeten namelijk deze verklaring op eer nu aanvaarden, hoewel dit soms manifest onjuist is. Dit is te wijten aan het gebrek aan vertrouwen bij en autonomie voor de directies.

    -       LERARENTEKORT: Elke klas krijgt een leerkracht. Dat lijkt evident, maar in Brussel is het tekort aan leerkrachten nú reeds opgelopen tot 5%. Bijna 3 op de 5 jonge leerkrachten stoppen of verlaten Brussel binnen 5 jaar nadat ze gestart zijn. De taak van de blijvers wordt steeds zwaarder. Toch is er nog geen (financieel) verschil tussen een leerkracht in pakweg Kuregem of Molenbeek en een lesgever in pakweg Zedelgem. Maatregelen die de vorige onderwijsminister Vandenbroucke nam om leerkrachten aan te sporen om in Brussel te komen werken, zijn door zijn opvolger Pascal Smet nog voor hun aanvang weggesnoeid...

     

    Deze punten vormden aanleiding tot een geanimeerd debat waar een verscheidenheid aan visies kwam bovendrijven. Aan het einde van de lezing benadrukte Paul dat deze punten niet los van elkaar gezien kunnen worden. Sleutelen aan één van deze pijlers heeft steeds een impact op de andere pijlers.

     

    Het vraagstuk rond het Brussels Nederlandstalige Onderwijs is na dinsdag nog niet opgelost, maar dankzij Paul kunnen we ons wel een beeld vormen van de grote uitdagingen waar we voor staan. Benieuwd wat de toekomst brengt!

     

    meester Lieven.

     

























    29-04-2010 om 20:43 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemene Vergadering van 27 april 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Algemene Vergadering van het Davidsfonds

    Afdeling Oudergem/Watermaal-Bosvoorde

    gehouden in Den Dam te Oudergem

    op dinsdag 27 april 2010

     

     

     

    Voorzitter Hubert Soumillion heette 21 individuele leden welkom en gaf een bondig overzicht van alle activiteiten die plaatsvonden van januari tot december 2009.

     

    In februari 2009 vond andermaal de Interverenigingenquiz plaats gepresenteerd door Michel Colemans. Er kwamen zes deelnemende ploegen opdagen en in totaal namen 40 personen deel aan de activiteit.

    In maart en juni werd een bezoek gebracht, in het raam van de Nacht van de Geschiedenis, aan de Waversesteenweg, de Matongewijk en de handtassenfabrikant Delvaux. Deze activiteit werd samen met Davidsfonds Elsene-Etterbeek georganiseerd.

    In april onderhield de gevangenisaalmoezenier van de hulpgevangenis te Leuven ons na de algemene vergadering. Geboeid luisterden 30 personen naar zijn betoog. In juni werd de jaarlijkse ledenmis, deze maal in de Sint-Juliaanskerk, afgesloten met een wandeling en een receptie in zaal Edelweiss.

     

    In september ontvingen we onze zustervereniging uit Merelbeke voor een bezoek aan het Vlaams Parlement, o.l.v. Paul Delva, Vlaams volksvertegenwoordiger, het Magrittemuseum waar we vakkundig werden gegidst door zijn lieftallige echtgenote Isabelle. De prachtige dag werd afgesloten met een picknick in de Warande waaraan 30 personen deelnamen.

     

    Vlaanderen Quizt werd in oktober georganiseerd zoals elk jaar en over heel Vlaanderen. Dit jaar deden we dit samen met Davidsfonds Elsene-Etterbeek.

    Het kerstconcert in de Sint-Annakerk vond plaats in december. Sabien Tiels kwam Angelsaksische kerstliederen zingen en werd aan de toetsen begeleid door haar echtgenoot.

    De kerk zat afgeladen vol met ongeveer 120 personen.

     

    Het ledenfeest van december werd gevolgd door een uiteenzetting van Evert Kets over Congo sloot het jaar af.

    31 personen namen aan dit feest deel.

     

    De voorzitter gaf vervolgens het woord aan de penningmeester, Michel Colemans. Deze gaf de nauwkeurige cijfers weer van activa en passiva. Het jaar werd afgesloten met een klein negatief saldo, te wijten aan de lagere subsidies die onze afdeling kreeg voor het organiseren van de activiteit rond de Waversesteenweg (Nacht van de Geschiedenis). Al een geluk dat we met de subsidie van onze gemeente de bankkosten konden betalen! De penningmeester besloot zijn uiteenzetting met het goede nieuws dat de vereniging nog altijd kan beschikken over een gezonde reserve.

     

    Onder luid applaus werden het beleid en de rekeningen voor het boekjaar 2009 door de aanwezige leden goedgekeurd.

     

    Michel Colemans

     

                                               

     

     

    29-04-2010 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel: Uitdagingen en oplossingen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel:
    Uitdagingen en oplossingen.


    Op dinsdag 27 april 2010 om 20 uur in het G. C. Den Dam is Vlaams Parlementslid Paul Delva te gast bij Davidsfonds Oudergem om een lezing te geven over het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Onze scholen in de hoofdstad staan vandaag voor vier grote uitdagingen:

    1.    De grote aanwezigheid van anderstalige leerlingen, wat bij heel  wat ouders vragen over de kwaliteit van het onderwijs doet rijzen;

    2.   Het inschrijvingsbeleid, met o.a. de onthutsende vaststelling dat sommige Nederlandstalige kinderen geen plaats krijgen in een Nederlandstalige school;

    3.   Een steeds nijpender tekort aan leerkrachten;

    4.    Het capaciteitsvraagstuk: onze scholen zitten vandaag overvol; moeten er nieuwe scholen bijgebouwd worden?


    Paul Delva gaat op elk van deze vier uitdagingen dieper in.
    Na de lezing is er natuurlijk ruimte voor debat en vragen.

    Entree: € 5,00
    Davidsfonds leden: € 4,00

    29-03-2010 om 20:19 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag: Nacht van de Geschiedenis 23-3-2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verslag Nacht van de Geschiedenis

    Lezing door prof. emeritus John Everaert


    Op dinsdag 23 maart werd - reeds voor de achtste maal - de ‘Nacht van de Geschiedenis’ georganiseerd. Dit evenement, georganiseerd door het Davidsfonds, bracht maar liefst 18.000 mensen op de been voor één van de 200 historische activiteiten verspreid over Vlaanderen en Brussel.

     

    Ook Davidsfonds Oudergem droeg zijn steentje bij door een lezing te organiseren over de ‘Portugese ontdekkingsreizen: de globalisering avant la lettre’. Professor Emeritus John Everaert bracht dit onderwerp in Gemeenschapscentrum Den Dam tot leven en gidste ons de wereld rond doorheen de 15de en 16de eeuw.

     

    Zo vulden we het ruim van ons ontdekkingsschip achtereenvolgens met specerijen uit het oosten, suikerriet uit Noord Afrika, edelmetalen uit de zuidelijker gelegen continenten, zijde, thee en porselein uit het ‘Verre Oosten’ en koffie uit alle windstreken.

     

    Deze wedloop naar bodemrijkdommen, die aanvankelijk vooral Portugezen en Spanjaarden voor het ruime sop deed kiezen, deed al snel de (goud)koorts in heel Europa stijgen. Professor Everaert had dan ook aandacht voor de rol van tussenhandelaar die de Italianen en Centraal Europeanen vervulden, voor de Nederlanders die in het tegenoffensief gingen, voor de Deense vloten, en de Arabieren en Iraniërs die hun graantje meepikten.

    Maar, meer verbazend, was de rol die de Vlamingen speelden in dit hele verhaal. De professor trok zelf de wereld rond op zoek naar sporen van Vlaamse avonturiers, en wist heel wat verhalen samen te brengen van Vlamingen in (voornamelijk) Portugese loondienst. Zo kwamen we aan de weet dat wij in die tijden beruchte kanonniers waren die zich, meer dan eens, wisten op te werken binnen de gelederen van de Portugese strijdkrachten.

     

    Het enthousiasme waarmee professor Everaert ons zijn kennis deelde, bezorgde velen onder ons een nieuwe kijk op de geschiedenis van de ontdekkingsreizen. De leerhonger van de aanwezigen was aan het einde van de avond nog niet gestild, getuigen de vele vragen die de professor nog mocht beantwoorden.

     

    Onder de aanwezigen bevond zich ook onze volgende gastspreker, Vlaams parlementslid Paul Delva. Op dinsdag 27 april komt hij ons zijn visie geven op de uitdagingen en oplossingen voor het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel, een thema dat zeer actueel is. Natuurlijk bent u ook dan van harte welkom in GC Den Dam vanaf 19u30.

     

     

                                                                                                                         Lieven Lemmens.

     

    29-03-2010 om 20:17 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag Triduum Paschale 7-3-2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verslag
    Triduum Paschale


    Ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan, organiseerde de Davidsfondsafdeling van Sint-Lambrechts-Woluwe een heerlijk concert in de plaatselijke Sint-Lambertuskerk. Deze mooie Romaanse kerk, waarvan sommige gedeelten (o.a. de toren) uit de 12de eeuw dateren, en die lange tijd eigendom was van de Kanunniken van de Collegiale Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, vormde een gedroomde locatie voor het muzikale programma “Triduum Paschale”.

    Paasgezangen uit verschillende tijdvakken werden er gebracht door topmuzikanten. Het ensemble Psallentes o.l.v. Hendrik Vanden Abeele zong Gregoriaans uit het “Antiphonarium Cisterciensis Ordinis”, een handschrift uit 1545 dat in Westvleteren bewaard wordt. En Dirk Snellings en zijn Capilla Flamenca vertolkten polyfoon werk van o.m. Agricola, De La Rue en Lassus.

    Na een gesmaakte inleiding door Mich Meyfroots, voorzitter van de Davidsfondsafdeling van Sint-Lambrechts-Woluwe, konden de twee ensembles zich beurtelings uitleven. Hemelse klanken, gebracht door glasheldere stemmen daalden over de toehoorders neer. Een gewijde rust maakte zich meester van de meer dan 300 aanwezigen, die de kerk volledig vulden. De zuivere tonen en de melodieuze gezangen vulden het hart van de toehoorders met ontroering én sereniteit. Iedereen besefte onmiddellijk dat dit concert van een uitzonderlijk hoog niveau was.

    Na afloop van het concert werden alle deelnemers uitgenodigd op een afsluitende receptie in het gemeenschapscentrum Op-Weule. Ik mijmerde onderweg nog na over een zin die me aangegrepen had in de folder van het concert : “De gezangen die al eeuwenlang het gebed van de cisterciënzermonniken vertolken, drukken misschien het best uit waar het een abdijgemeenschap om te doen is : de diepe en onpeilbare verbondenheid met de aarde, met de mens en met God”. Verbonden met de aarde, met de mens en met God : zo voelde ik me ook tijdens “Triduum Pascale”. Het concert bracht me aldus terug naar de essentie van wat was, wat is, en wat zal zijn : de schepping, de mens en Hij die aan de oorsprong van beide ligt.

    Dank aan de Davidsfondsafdeling van Sint-Lambrechts-Woluwe en haar bestuursleden voor deze onvergetelijke zondagnamiddag, die de talrijke aanwezigen heel wat geestelijke zuurstof bezorgde. Onnodig te zeggen dat mijn batterijen de volgende maandagmorgen weer helemaal opgeladen waren. En, aan de 100-jarige jubilaris, zeg ik met volle overtuiging : proficiat voor de ontelbare activiteiten die in de lange geschiedenis van de afdeling al werden georganiseerd, en vooral : “ad multos annos !”.

    Paul Delva

    29-03-2010 om 20:15 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nacht van de Geschiedenis over De Portugese ontdekkingen ontsluiten de wereld 23-3-2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Davidsfonds Oudergem nodigt u hartelijk uit op de 8ste Nacht van de Geschiedenis. Voor het derde jaar op rij wordt een activiteit georganiseerd samen met Davidsfonds Elsene/Etterbeek.

     Dit jaar kozen we voor een causerie
    door prof. John Everaert (U.Gent)
    over
    Globalisering avant-la-lettre

     

    De Portugese ontdekkingen ontsluiten de wereld

     

    Als verlengstuk van zijn eigen territoriale “reconquista” - herovering op de Moren – verwierf Portugal eerst bruggenhoofden in Marokko. Aldus begon een overzeese expansie die op een eeuw tijd werd uitgebouwd tot een maritiem handelsrijk. Dit lag verankerd op de Atlantische eilanden, op de Afrikaanse kust en in Brazilië, maar nestelde zich vooral in Zuid-Oost Azië, Arabië en het Verre Oosten.

     Meester op zee en beschikkend over een netwerk van “fort-factorijen” – een combinatie van militaire steunpunten en strategische handelsposten – controleerde Portugal de aanvoer van rietsuiker, Guinees stofgoud en negerslaven, maar bovenal van Oosterse specerijen, naast curiosa als zijde en porselein.

     Doch gebrek aan mankracht en nood aan extra-financiering verplichtten hen een beroep te doen op vreemde inbreng. Dank zij intense handelsbetrekkingen en dynastieke banden tussen Vlaanderen en Portugal, ontstond te Lissabon rond 1450 een Vlaamse “natie”. Deze diende als springplank voor de Vlaamse aanwezigheid op de Atlantische eilanden, in West-Afrika, Indië en Brazilië, allemaal steunpunten voor de wereldwijde Portugese ontdekkingen.

     Prof. John Everaert is em. Hoogleraar aan de Universiteit Gent en doceerde koloniale geschiedenis met bijzondere aandacht voor Latijns-Amerika. Hij reisde regelmatig naar Brazilië en bestudeerde er o.a. de Vlaamse immigratie. Daarnaast is hij reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen. 

                               Wanneer: dinsdag 23 maart 2010 om 20u00

     Waar: Gemeenschapscentrum Den Dam,
               Waversesteenweg 1747,
               1160 Oudergem.

    De toegang is € 5 (€ 4 voor Davidsfonds leden).

    Inschrijven is niet nodig.

    Info: E. Boodts secretaris DF Oudergem  0472/55 56 33 of         davidsfonds.oudergem@hotmail.com

     Organisatie: Davidsfonds Oudergem 
                          ism DavidsfondsElsene/Etterbeek.

     

     

     

     

    04-03-2010 om 14:13 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagreis naar IEPER 07 mei 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Davidsfonds Elsene/ Etterbeek

     

    Dagreis naar Ieper op 7 mei 2010

     

     

     Deze reis naar Ieper in de Westhoek is een initiatief van Davidsfonds Elsene-Etterbeek met de medewerking van Davidsfonds Brussel-Centrum, Davidsfonds Oudergem-Watermaal Bosvoorde, Davidsfonds Sint-Joost/Brussel Noord-Oost, Davidsfonds Sint-Pieters-Woluwe, KAV Elsene, KAV Etterbeek, Seniorenclub  Etterbeek.

     



    Ieper is een stad met een rijke geschiedenis. Tijdens de middel-eeuwen was Ieper een bloeiende handelsstad. Laken was het belangrijkste exportproduct. Hiervan getuigen de indrukwekkende Lakenhalle. De St.-Maartenskathedraal en de prachtige vestigingen zijn ook overblijfselen van het middeleeuwse Ieper.

    Tijdens de eerste wereldoorlog werd de charmante stad herleid tot een grote puinhoop.  Ieper werd volledig verwoest door het grote geweld. Het “In Flanders Fields Museum” in de Lakenhalle vertelt op een originele manier over Den Grooten Oorlog en tracht met persoonlijke getuigenissen de herinnering levend te houden. Onvergetelijk is het meemaken van de Last Post om 20u onder de Menenpoort. Volgende maand vindt u in contact het volledig uitgeschreven programma.

     

    Op vrijdag 7 mei bezoeken wij Ieper. Wij brengen onder andere een bezoek aan het Middeleeuwse Ieper, Mesen, De Oude Kaasmakerij van Passendale, Tyne Cote militaire begraafplaats en natuurlijk blijven we in Ieper voor de Last Post. Dit alles kost € 50 (€ 45 voor leden van Davidsfonds, KAV en de Seniorenclub Etterbeek).

     

    Inbegrepen is het vervoer per bus, alle toegangsgelden, de gids, ’s morgens koffie, middag- en avondmaal met drankje.
    Je kan vanaf nu
    inschrijven bij Bertje De Keyzer (02/735.76.97) of via
    davidsfonds.elsene-etterbeek@telenet.be.

    Inschrijvingen zijn definitief na betaling
    op rekeningnummer
    437-6213301-04 van Davidsfonds Etterbeek met vermelding van “Reis Ieper—naam(-eventueel lid van/geen lid)- plaats van vertrek” (plaatsen van vertrek zijn Etterbeek (Jubelpark)– Sint-Pieters-Woluwe (Vogelenzang) en Oudergem (Herrmann-Debroux).

     

    04-03-2010 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (21)
    14-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 20ste Interverenigingenquiz op 13-02-2010

    20STE INTERVERENIGINGENQUIZ
    VAN HET
    DAVIDSFONDS OUDERGEM/WATERMAAL-BOSVOORDE

     

    Op zaterdag 13 februari 2010 vond de twintigste interverenigingenquiz plaats in het Gemeenschapscentrum Den Dam te Oudergem.

     

    Zes ploegen van 5 personen kwamen opdagen, m.n. DAVIDSFONDS Oudergem, DAVIDSFONDS Sint-Pieters-Woluwe, Jeugdhuis ALLEMAN, K.A.V.-K.W.B., Zaalvoetbalploeg OUDERGEM 78 en CHIRO Oudergem.

     

    Zoals altijd kon de quizmaster rekenen op Marie-José Soumillion en Roza Deceuninck om de vragen uit te delen en de antwoorden op te halen en op Chantal om de dorstigen te laven en mooie foto’s te maken. Een driekoppige jury, bestaande uit Thilda Scholliers, Norbert Mosselmans en Willy Stroobants, verbeterde de antwoorden op strenge doch rechtvaardige wijze


    Dit jaar waren volgende thema’s aan de orde:

     1  CULINAIR           20 PUNTEN
     2 GEOGRAFIE           20 PUNTEN 
     3 KUNST EN LITERATUUR           20 PUNTEN  
     4 MUZIEK           20 PUNTEN  
     5 GESCHIEDENIS           20 PUNTEN  
     6 SPORT & ONTSPANNING           20 PUNTEN 
     7 TELEVISIE & FILM           20 PUNTEN  
     8 FOTO’S           20 PUNTEN  
     9 VARIA           20 PUNTEN 
            180 PUNTEN  
    + RODE DRAAD    +    20 PUNTEN
    TOTAAL       200 PUNTEN


    De Rode Draad bestond ook dit jaar uit het herkennen van 20 fragmenten van 30 seconden van bekende Filmmuziek en TV-tunes uit de jaren 1960 tot nu.

     

    Michel Colemans presenteerde voor de tiende maal deze quiz en Jacques Deceuninck, alias de Spelbreker, had opnieuw een hamvraag voorzien die deze keer handelde over de drukste grensovergang met Frankrijk (Menen), Heer Halewijn en Klokke Roeland, waarop de leden van het DF Oudergem spontaan begonnen te zingen. Zij wonnen dan ook de hamvraag met 15 punten op 30 en tweede was verrassend K.A.V.-K.W.B. met 10 punten ! Eendracht maakt macht !!!

     

    Jacques Deceuninck slaagde er zoals altijd in de behaalde punten van deze algemene quiz tijdig samen te tellen en hier volgen de resultaten op een totaal van 200 te behalen punten:


     1 JEUGDHUIS ALLEMAN 160 punten
     2 DAVIDSFONDS ST.-PIETERS-WOLUWE 132 punten
     3 CHIRO OUDERGEM 126 punten
     4 OUDERGEM 78 (ZAALVOETBAL) 116 punten
     5 K.A.V.-K.W.B. 106 punten
     6 DAVIDSFONDS OUDERGEM 73 punten



    De quizmaster dankt de bereidwillige helpers en de volgende sponsors: Kapper Steve BORRA (Waversesteenweg); COLRUYT, Halle; DAVIDSFONDS Leuven; Slagerij DEBUSSCHER-DEPESER (Invalidenlaan); KBC Oudergem; Paul Delva, Vlaams Volksvertegenwoordiger; Gemeenschapscentrum Den Dam en Gilbert Vanden Eynde, bestuurslid Davidsfonds Oudergem.  

                                                                     

              Michel Colemans / 14.02.2010




    Ploeg van het Davidsfonds Oudergem


    Ploeg van de K.A.V. & K.W.B.





    Ploeg van het Jeugdhuis Alleman


    Ploeg van het Davidsfonds Sint-Pieters-Woluwe





    Ploeg van de Chiro Oudergem


    Ploeg van het Zaalvoetbal Oudergem 78





    De quizmaster Michel Colemans en de spelbreker Jacques Deceuninck








    De Jury


    De Jury


    De spelbreker Jacques Deceuninck


    De quizmaster Michel Colemans


    Michel Colemans en Chantal De Keyster barmeid van dienst





    Voorzitter Davidsfonds Sint-Pieters-Woluwe























    De winnaars van het Jeugdhuis Alleman





    De prijzen


    De prijzen


    De prijzen





    2de Prijs voor Davidsfonds Sint-Pieters-Woluwe


    3de Prijs voor de Chiro Oudergem


    4de prijs voor het zaalvoetbal Oudergem 78


    5de Prijs voor K.A.V & K.W.B


    6de prijs voor het Davidsfonds Oudergem

                           
    Twee dikke vrienden

    14-02-2010 om 18:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20ste Interverenigingenquiz 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    20ste INTERVERENIGINGENQUIZ
    VAN HET DAVIDSFONDS
    OUDERGEM / WATERMAAL-BOSVOORDE

     

    Het Davidsfonds van Oudergem en Watermaal-Bosvoorde nodigt u uit deel te nemen aan zijn 20ste INTERVERENIGINGENQUIZ die zal plaatsvinden 
                          op zaterdag 13 februari 2010 om 14 uur stipt

    op de benedenverdieping van het Gemeenschapscentrum DEN DAM, Waversesteenweg 1747 te 1160 Oudergem.

     

    De quiz met als thema ALGEMENE KENNIS is toegankelijk voor iedereen.

    Elke deelnemende ploeg mag ten hoogste 5 (vijf) personen inzetten.

    Individuele personen zijn ook welkom; zij worden ingelijfd in een bestaande ploeg.

    De deelnemingsprijs is 15 euro per ploeg, contant te betalen, net vóór de aanvang van de quiz.

    De quizmaster is Michel Colemans.

     

    Een jury van neutrale waarnemers zal de antwoorden op hun juistheid beoordelen en onherroepelijk beslissen.

    Deelnemen is deze regels en voorwaarden aanvaarden.

     

    Iedere deelnemer ontvangt een mooi geschenk naar keuze als prettige herinnering aan een spannende en leerrijke quiz.

     

    Deelnemende verenigingen, gezinnen of personen dienen hun participatie aan deze quiz te melden
    vóór 6 februari 2010 aan:


    Michel Colemans, Tervuurse steenweg 77 A, 1160 Oudergem 
    Telefoon 02/660.77.77 
    E-mail : mico@brutele.be

    20-01-2010 om 14:30 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag Ledenfeest op 13/12/2009

    Verslag van het Ledenfeest
    op zondag 13 december 2009


    Den Dam in Kinshasa?

     

    Op zondag 13 december vond het jaarlijkse ledenfeest van Davidsfonds Oudergem plaats in GC Den Dam. Zo’n 30 leden schoven mee aan tafel voor een hapje en een drankje, een hartelijke babbel en een lezing door Evert Kets. Als onafhankelijk onderzoeker van internationale vraagstukken met een voorliefde voor Centraal-Afrika kwam hij voor ons de ‘Belgische taalstrijd in Congo’ uit de doeken doen.

     

    In grote lijnen schetste hij het verhaal dat voorafging aan de diplomatieke rel tussen Congo en België in het voorjaar van 2008. Toen lokten uitspraken van toenmalig buitenlandminister Karel De Gucht over corruptie en mensenrechten boze reacties uit in de vroegere kolonie.

    Evert Kets gidste ons vakkundig door de geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse land, en had hierbij aandacht voor de geschiedenis, de geografische ligging, leidinggevende figuren, bodemontginning, de culturele en taalkundige aspecten, maar zeker ook de speciale band met ons land. De verschillende (ver)houdingen van Walen en Vlamingen tot Congo zijn een bron van fascinatie voor hem, en hij wist ons publiek dan ook erg te boeien met zijn uiteenzetting hieromtrent.

     

    De opbouw van zijn discours leidde ons vanuit de Vrijstaat Kongo in 1885 naar de recente politieke ontwikkelingen in ons land, en de gevolgen van de opeenvolgende paars(groen)e regeringen op de diplomatieke betrekkingen met het huidige Congo. Vreemd genoeg worden de communautaire verschillen én geschillen tot op vandaag geëxporteerd naar de voormalige kolonie.

    De spreker sprak aan het einde  zijn wens uit om een Vlaams Huis te vestigen in Kinshasa (naar het voorbeeld van de Franstalige Gemeenschap), dat niet zozeer een economisch dan wel een cultureel platform kan zijn. Of hoe we luidop durfden dromen van ‘Den Dam’ in Congo…

     

    De vele vragen die de spreker mocht beantwoorden aan het einde van zijn discours wezen op de interesse en de aandacht die onze leden toonden voor het onderwerp en de spreker. Tevreden en enkele boeken rijker keerden zij huiswaarts aan het einde van een meer dan geslaagde ledendag! 

                                                                                      
                                                                                            Lieven Lemmens







                    Evert Kets























    17-12-2009 om 21:09 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenfeest op zondag 13 december 2009
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op zondag 13 december 2009
    nodigen wij iedereen uit
    om 14u30 op het Ledenfeest in Den Dam.

     

    Met een lekker stuk taart en een heerlijke kop koffie, voor de luttele prijs van € 4,00 per persoon.
    (niet-leden : € 5,00)


    En  bij een interessant gesprek van Evert Kets over “De Belgische taalstrijd in Congo, Rwanda en Burundi “  zullen wij onze zondagnamiddag vullen.

     Iedereen die zijn bestelling op tijd heeft afgegeven en betaald heeft, kan dan ook met zijn boeken naar huis gaan.


    Kuifje & Tintin kibbelen in Afrika

     EVERT KETS

     

    In mei 2008 breekt er opnieuw een diplomatieke rel uit tussen België en Congo. Door zijn uitspraken over mensenrechten en corruptie komt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in aanvaring met president Joseph Kabila. Merkwaardig genoeg kiezen De Guchts Franstalige coalitiepartners daarbij openlijk partij voor Kabila. Is dit een louter politiek meningsverschil binnen de federale regering, of speelt hier een cultuurverschil mee, mede bepaald door de taalstrijd?

     

    In Kuifje & Tintin kibbelen in Afrika kijkt auteur Evert Kets naar wat de Belgen, en de Vlamingen in het bijzonder, nog bindt met hun gewezen kolonie en mandaatgebieden in Centraal-Afrika (Congo, Rwanda, Burundi) en hoe ze met die erfenis omgaan. Hij neemt daarbij niet alleen de taaltoestanden in het koloniale verleden onder de loep, maar reikt ook ideeën aan voor een stabielere Grote Merenregio in de toekomst.

    Voor dit onderzoek maakte hij gebruik van diverse bronnen, gaande van de Europese en de Afrikaanse pers over academisch werk tot persoonlijke reiservaringen.

     

    EVERT KETS is historicus en werkte als journalist voor TV Brussel, als politiek analist bij het Belgische Ministerie van Defensie en als onderzoeker bij ‘Clingendael’, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen in Den Haag. Momenteel is hij een onafhankelijk onderzoeker van internationale vraagstukken, met bijzondere aandacht voor Centraal-Afrika.

     

    29-11-2009 om 11:03 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarkalender 2009-2010
    Jaarkalender 2009 - 2010
    vrijdag 27/11/2009 20u00 Gospelconcert met
    The White Spirits
    St.-Annakerk
    zondag 13/12/2009 14u30 Ledenfeest met
    Evert Kets
    G. C. Den Dam
    zaterdag 13/02/2010 14u00 Interverenigingenquiz
    met Quizmaster
    Michel Colemans
    G. C. Den Dam
    dinsdag 23/03/2010 20u00

    Nacht van de Geschiedenis met Prof. John Everaert (Hoogleraar U.Gent)
    Globalisering avant-la-lettre
    De Portugese ontdekkingen ontsluiten de wereld 

    G. C. Den Dam
    dinsdag 27/04/2010 19u30 Algemene vergadering + Lezing over Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel: Uitdagingen en oplossingen door Vlaams Parlementslid Paul Delva G. C. Den Dam
    vrijdag 07/05/2010 - Busreis naar Ieper Davidsfonds Etterbeek/Elsene
    zaterdag 19/06/2010 17u30 Ledenmis
    Aperitief
    St.-Annakerk
    G. C. Den Dam

    07-11-2009 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op de blog van het Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde

    Welkom op de blog van het Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde
    Vragen of suggesties ?
    Graag een bericht op ons Gastenboek.

    07-11-2009 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gospelconcert met de White Spirits op 27 november 2009

    Het Davidsfonds Oudergem/Watermaal–Bosvoorde
     
    en Den Dam

    nodigen jullie uit voor het

    Kerstconcert met de White Spirits

    op vrijdag 27 november 2009

    om 20u30

    in de Sint-Annakerk,

    Tervuurse steenweg 91, te Oudergem

     

    Op 21 december 1998 kwam Veronique Vermeiren één van de kernleden van de KAV -  Krokegem op het idee om de misviering op te luisteren met gospelliederen. Iedereen dacht wat voor een gek idee is dat, maar niemand durfde iets te zeggen.

    Toen had ze Jan Couck meegebracht (dirigent,trompettist en leraar koperinstrumenten maar vooral muzikant in hart en nieren).

    De eerste repetities vielen heel goed mee en de groep breidde zich geleidelijk uit. De sfeer zat er van meet af aan in. Jan Couck heeft van ongeschoolde stemmen, die bovendien onbekend waren met samenzingen in vier stemmen dan nog, een harmonieus geheel gemaakt.

    De misviering werd een enorm succes. Na enkele optredens hier en daar, dachten ze “moeten we er nu mee stoppen of zouden we ermee doorgaan” ? De meerderheid heeft toen besloten om er mee door te gaan. Het Krokegems Gospelkoor was geboren.

    Een 4-stemmig koor en een gedreven dirigent dompelen je onder in meeslepende ritmes en liederen.  Dit kan je gewoon niet weerstaan.

    Gestart naar aanleiding van de viering van 20 jaar KAV in Krokegem-Asse is dit koor uitgegroeid tot één van de betere in zijn genre. 

    Plaats: Sint-Annakerk

    Tervuurse steenweg 91 – 1160 Oudergem

    Tickets: € 10

    Cultuurwaardebons VGC worden aanvaard

    Info:
    G. C. Den Dam 02/663 89 50

    en bij het secretariaat van het Davidsfonds- Oudergem
    davidsfonds.oudergem@hotmail.com



    De Sint-Annakerk

    24-10-2009 om 17:51 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Gospelconcert met de White Spirits
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel quizte mee met Vlaanderen op 17 oktober 2009

    Brussel quizte mee met Vlaanderen
    in de Maalbeek

      

    Op meer dan 60 locaties in heel Vlaanderen en Brussel organiseerde het Davidsfonds op zaterdag 17 oktober voor de derde maal Vlaanderen Quizt. Van de 800 ploegen zakten er 12 af naar Zaal De Maalbeek in Etterbeek waar Davidsfonds Elsene-Etterbeek, Davidsfonds Oudergem en het Gewestbestuur tekenden voor een puike organisatie. De voorronde verliep in een gezonde competitieve sfeer maar toch stond een gezellige acond voorop. Quizmaster van de avond was Jill Vandereken, Davidsfonds bestuurslid in Jette. Achter de jurytafel namen Mich Meyfroots (voorzitter van het Davidsfonds Gewestbestuur), Henri Deschouwer (Brussels lid van het Nationaal Bestuur van het Davidsfonds) en Willy Stroobants (bestuurslid van onze afdeling) plaats. 

    .

    In de 80 vragen kwamen veel thema’s aan bod zoals actualiteit, geschiedenis, muziek, literatuur… met een aantal vragen over Brussel in de aanbieden. Zo onder andere… Hoe heette het schilderij dat onlangs uit het Magrittemuseum in Jette werd gestolen? (Antwoord: Olympia). U merkt het, gemakkelijk waren de vragen zeker niet.

     

    Hoewel het natuurlijk niet alleen om de competitie ging waren er toch winnaars en verliezers. De eerste 3 ploegen kregen al enkele mooie Davidsfonds boeken mee naar huis. De Etterbeekse ploeg “Op zoek naar het vergeten antwoord”, met onder andere een leerkracht Nederlands en enkele van haar leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Etterbeek gingen met de hoogste eer lopen. Over de tachtig vragen scoorden ze net even goed als de ploeg van onder andere de secretaris van onze afdeling Emmanuel Boodts. De wezlies moesten echter in de 11de en beslissende regionale ronde de duimen leggen met één puntje. Op zoek naar het vergeten antwoord mag zichzelf al beginnen voorbereiden voor de nationale finale van Vlaanderen Quizt die op zaterdag 21 november zal plaatsvinden in de Concert Noble. Daar komen alle winnende ploegen uit heel Vlaanderen samen om te bepalen wie de uiteindelijke winnaar is van Vlaanderen Quizt. We duimen alvast voor onze eigen Etterbeekse ploeg!

     

    De Davidsfonds afdelingen Elsene-Etterbeek en Oudergem hebben maar weer eens gemerkt dat samenwerking loont en kunnen terugblikken op een heel geslaagde avond!

     

     





































    24-10-2009 om 17:26 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Vlaanderen Quizte op 17 oktober 2009
    >> Reageer (0)
    14-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw bestuur vanaf 12 oktober 2009

    Nieuw bestuur vanaf 12 oktober 2009


    vlnr : Willy Stroobants - Hubert Soumillion - Lieven Lemmens -
    Sarah Boon - Emmanuel Boodts - Gilbert Vanden Eynde -
    Chantal De Keyster - Michel Colemans


    Lieven Lemmens


    Sarah Boon

    14-10-2009 om 19:26 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Tags:Nieuw bestuur 12 oktober 2009
    >> Reageer (0)
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Davidsfonds Merelbeke-Flora kwam naar Brussel. (met mooie foto's)

    Zaterdag 26 september 2009:
    Davidsfonds Merelbeke brengt een bezoek aan haar Brusselse zustervereniging van Oudergem. Rondleiding in het Vlaams Parlement, boterhammen in de Warande en bezoek aan het Magrittemuseum o.l.v. onze deskundige gids, Isabel Vermote.


    Na deze tekst enkele mooie foto's

     

     

    Omstreeks 10 uur ontvingen we met 9 leden van DF Oudergem onze 27 bezoekers uit Merelbeke. Na een korte wandeling (bergop weliswaar) naar de Warande (het park rechtover het Koninklijk Paleis, van waaruit de Belgische revolutie startte in 1830), ging de tocht verder naar het Vlaams Parlement, gelegen in de Hertogsstraat (naast de Wetstraat).

     

    Het gebouw is prachtig gerenoveerd en heeft het oude gebouw van de Posterijen ernaast opgekocht en geïntegreerd. Door de centrale ingang kwamen eertijds de postkoetsen binnengereden tot op de binnenplaats. De kasseistenen van toen werden verwijderd, er werden twee verdiepingen uitgegraven en er werd een glazen koepel overheen geplaatst die uniek ter wereld is. Het zijn allemaal glazen driehoeken die in elkaar passen en geen dragende structuur hebben. Als het regent of hagelt hoor je amper iets aan de binnenkant. Merkwaardig is ook de glazen vloer over een vergaderzaal. Hier en daar werden toch wandelpaden aangelegd met opaak glas zodat vrouwelijke parlementairen rustig over de vloer kunnen bewegen zonder indiscrete blikken van onderaf ! Na een bezoek aan het kantoor van Paul Delva en Emmanuel Boodts kwamen we terecht in de mooie receptiezaal met een houten vloer uit Afrikaans hout en een kunstwerk van Jan Fabre aan het plafond dat bestond uit vriesgevroren kevers met prachtige kleuren. We kregen ook een rondleiding in de zaal waar de technische commissies samenkomen en later ook in de algemene vergaderzaal die dikwijls in het nieuws komt dankzij Villa Politica. Via Paul Delva vernamen we ook dat het hoogtijd is dat er iets gedaan wordt aan de rampzalige situatie van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De komende  jaren zullen tientallen scholen moeten worden gebouwd !

     

    Na een verfrissend drankje richtten onze stappen zich richting Warande waar we onze picknick opaten op de banken vóór de kiosk. Het weer was prachtig en de sfeer was enorm goed en ontspannen. Willy Stroobants schetste nog even de gebouwen rondom de warande, gebouwd door de Oostenrijkers en de Belgische Revolutie en na enkele groepsfoto’s ging het gezelschap naar het Magrittemuseum dat op enkele honderden meters is gelegen op het Koningsplein. Aangezien we met een grote groep waren moesten we wel de ingang aan de Regentschapsstraat nemen. Daar werden we verwelkomd door Isabel Vermote, dochter van onze vorige voorzitter, die ons deskundig gidste doorheen de drie verdiepingen en de verschillende zalen van het museum. Isabel is zodanig enthousiast dat zij iedereen in een mum van tijd wist te begeesteren met haar liefde voor René Magritte en zijn meesterwerken.

     

    Chantal De Keyster, fotograaf van dienst en ondergetekende hebben achteraf nog de dag afgesloten met onze gasten uit Merelbeke en samen het glas geheven op de verbroedering tussen de twee afdelingen.

     

     

                                                                                                          Michel Colemans



    .










































































































    01-10-2009 om 17:52 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertrek uit bestuur Guido Kayaert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Onze proost gaat weg uit het bestuur.

    Guido Kayaert blijft lid van het Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde maar heeft op de laatste bestuursvergadering gevraagd zijn taak als bestuurslid te mogen neerleggen. Inderdaad, sinds april 2008 was Guido onze proost ofte aalmoezenier
    ter vervanging van Jos Fannes.
     
    Zo droeg hij steeds onze ledenmis op en vergezelde hij ons vaak op onze activiteiten. Door zijn drukke bezigheden is het hem
    niet meer mogelijk zijn taak als bestuurslid te combineren met andere opdrachten.
     
    Het bestuur heeft hiervan akte genomen en laat Guido met spijt in het hart gaan.
    Wij wensen hem nog veel succes toe in zijn drukke leven.

                                                                                                 Michel

    23-09-2009 om 19:02 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 127/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewestdag zaterdag 19 september 2009

    Na een goede vergadering en een lekker buffet, deden we een leerrijke wandeling in het Jubelpark, met een bezoek aan "de tempel der menschelijke driften" door Jef Lambeau (1852-1908).
    Het omstreden werk zit verborgen achter gesloten deuren omdat er veel tegenkanting kwam door de voorstelling die de menselijke lusten niet verbloemd weergeeft, en ook door de centrale plaats van de dood in plaats van een goddelijke macht.
    Het geheel valt onder het culturele erfgoed, is Victor Horta's (1861-1947) eerste werk hier. Het is gelegen op het einde van de lange dreef, in de noordwestelijke hoek van het Jubelpark te Brussel, naast het Palais Moresque (moskee).

    Daarna brachten we een bezoek aan het Cauchiehuis.  Het Maison Cauchie wordt beschouwd als een van de mooiste meesterwerken van de Art Nouveau in Brussel. Het is gelegen voor het Jubelpark en werd in 1905 door architect, schilder en decorateur Paul Cauchie (1875-1952) voor zichzelf gebouwd. Het bevat tal van uitzonderlijke decoratieve elementen waaronder de beroemde Art Nouveau muurschilderingen. Elk jaar komen bezoekers van over de hele wereld langs om dit juweeltje van het Brusselse architecturale erfgoed te bewonderen en te bezoeken.

                                                                                                     Chantal






































































































    22-09-2009 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DF Merelbeke brengt een bezoek aan DF Oudergem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                                                                                    
                                                                                 Onze penningmeester ging op 30 mei 2009 
                                                                                  een kijkje nemen en vond het fantastisch !












    Op zaterdag 26 september 2009 brengt het

    Davidsfonds van Merelbeke een bezoek aan Brussel.

     

    Onze afdeling stelt een aantrekkelijk programma samen.

     

    ¨   9u45 afspraak in de inkomsthal van Brussel-Centraal.

    ¨   10u00 aankomst trein (Df-Merelbeke) in Brussel-

         Centraal.

    ¨   Bezoek aan het Vlaams Parlement met uitleg over de

         Werking en bezoek aan het gebouw.

    ¨   Picknick in de Warande (Bij slecht weer is er een

         alternatief voorzien) en geleide wandeling in de omgeving.

    ¨   14u00 bezoek aan het splinternieuwe Magritte museum

         onder de deskundige begeleiding van Isabel Vermote.

    ¨   Samen nagenieten en/of vrije tijd in Brussel Centrum.

     

    We hopen dat een aantal Davidsfondsleden van Oudergem,

    Watermaal-Bosvoorde en Etterbeek-Elsene zullen kunnen deelnemen.

     

    De totale prijs bedraagt € 15,00 per persoon

    ( toegang museum/professionele gids )

     

    Voor het bezoek aan het Vlaams Parlement moeten we een lijst inleveren met

    de namen en de geboortedatum van de bezoekers.

    Misschien kan dat bij inschrijving al genoteerd worden?

     

    Inschrijven vóór 10 september 2009 ten laatste door,

    € 15,00 te storten op rek.nr: 425-4156921-82 ,

    met de vermelding “Bezoek Brussel” en het aantal deelnemende personen.

     

    De inschrijving is pas bevestigd na storting van de vereiste som.

     

    Het aantal plaatsen is beperkt, dus snel reageren is gewenst naar:

     

    ¨  per e-mail :     stroobantsinbrussel@skynet.be  of naar

                                  davidsfonds.oudergem@hotmail.com

    ¨  per telefoon : Willy Stroobants 02/672 21 30 of naar

         Emmanuel Boodts 0472/55 56 33 (secretariaat DF-Oudergem)

                                                                         

                                                                           Willy Stroobants

     

     

     

    25-08-2009 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Foto



    Foto

    Gastenboek
  • Goedemorgen
  • dhr.
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Een bloemende Lentelach
  • Een jaarprogramma die mag gezien worden.

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    Foto

    E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Foto

    Blog als favoriet !


    Mijn favorieten
  • Davidsfonds Nationaal
  • Heemkundige Kring Oudergem
  • Heemkundige Kring Oudergem - site van de gemeente
  • DF Oudergem op de officiële website van DF Nationaal
  • Gymclub Het Forum

  • Foto

    Een interessant adres?



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!