Hier vind je alles over mijn grote passie: discussen en het kweken van deze mooie vissen OP DEZE LINK KUN JE HET KWEEKGEDRAG VAN MIJN DISCUSSEN LIVE VOLGEN VIA WEBCAM: http://tashifrodo.ww.com/. Als je op Youtube als zoekopdracht "discusmary" intypt kun je mijn filmpjes bekijken.
25-05-2009
Terug aan het werk
Het lange weekend is voorbij en het wordt hoog tijd om terug te gaan naar de normale gang van zaken. Door omstandigheden is er ook weinig gewerkt aan mijn aquariums. Dat moet ik daarom vandaag goedmaken. Mijn vissen hebben natuurlijk wel op tijd eten gehad, maar er is geen water ververst behalve 2 keer in de kweekbakken. Vandaag zal er hier dus heel wat water gaan vloeien, hopelijk alleen in mijn bakken. Ik heb intussen mijn Turquoise-Rode discussen op Kapaza gezet om te verkopen. Ik was toch niet van plan om met deze discussen te kweken omdat ik meer dan genoeg heb aan de koppels die ik nu heb, tenminste als ze ooit zover geraken dat ze hun jongen grootbrengen in plaats van ze op te eten. Ik ben benieuwd hoe mijn vissen gaan reageren als ze vandaag opnieuw vers water krijgen. Gisteren is dat niet gebeurd en de dagen ervoor is er maar telkens een klein beetje ververst. Ik ga het nu wat ruimer aanpakken. Als mijn Stendker discussen verkocht zijn, ga ik overschakelen naar maanvissen in die bak. Ik ga de bak ook wat lage beplanting geven om zo de Gekuifde dwergcichlides die ik erbij wil zetten wat schuilplaatsen te geven. Natuurlijk wil ik met de maanvissen ook proberen te kweken. Ik heb vroeger ook nog maanvissen gehad en die legden eitjes af zonder dat ik daar iets voor moest doen. De eitjes werden toen natuurlijk opgegeten omdat de vissen in een gezelschapsbak zaten, maar blijkbaar is de kweek van maanvissen dus niet zo moeilijk, tenminste dat hoop ik toch. Ondertussen ga ik mij eens verdiepen in de lectuur hierover. Ik zal het internet moeten afschuimen om iets te vinden en verder ga ik straks op de vergadering van de club eens zien of ze ook boeken over maanvissen hebben. Ik heb vroeger ook al resultaat gehad met de kweek van gekuifde dwergcichlides. Ik heb zelfs jongen gehad van de tweede generatie. Zolang die visjes zich kunnen verschuilen en er niet te veel andere vissen bij zitten die de jongen opeten, zijn deze vissen gemakkelijk te kweken. Je mag alleen geen medicijnen of zo in het water doen met deze vissen erin, want zij verdragen dat niet. Nu ik deze beslissing heb genomen hoop ik dat het niet te lang zal duren voordat ik kan omschakelen. Het zal na de aankoop van de nieuwe vissen toch wel een tijdje duren voordat ze volwassen zijn, zodat ik nog wat geduld zal moeten hebben om te kunnen kweken, en je weet, geduld is niet mijn sterkste kant.
Ik heb gisteren echt geen tijd gehad om nog een berichtje te posten op mijn blog. We zijn namelijk al heel vroeg vertrokken naar Aken, naar Zoo Bünten. Dat is een dierenspeciaalzaak met een groot aanbod voor vijver en aquarium. In vergelijking met andere winkels heeft deze zaak bv veel meer aquariums in alle mogelijke maten te koop. Ook kun je daar heel mooie achterwanden vinden. Bij een bezoek aan zo een grote winkel breng ik meestal een paar zaken mee in grote verpakkingen. Dat is veel goedkoper en je komt er dan ook nog eens lang mee toe. De vorige keer waren we in Würselen geweest in ZooRoyal. Deze winkel heeft ook een online shop waar je alles kan vinden voor alle mogelijke huisdieren. Zij hebben een nog uitgebreider assortiment voor aquarium en vijver dan de winkel die we gisteren bezochten. ZooRoyal is vergelijkbaar met de winkel in Duisburg qua aanbod. Ik vind persoonlijk echter ZooRoyal overzichtelijker aangeboden dan Duisburg. Voor een aquariaan zijn dergelijke winkels natuurlijk de hemel op aarde. Je vindt er zowat alles wat je kan nodig hebben. In ZooRoyal stond ook de publiekswinnaar van de wedstrijd in Duisburg te koop. Eerst kostte deze discus 999 euro. Vorige keer was hij afgeprijsd naar 799 euro. Het is natuurlijk wel een prachtige vis, maar ik denk niet dat hij aan zo een prijs vlug verkocht zal raken, tenzij aan een professionele kweker. Ik ga waarschijnlijk ook een aantal van mijn discussen verkopen. Ik wil namelijk een van mijn bakken klaarmaken als maanvissenbak met dwergcichliden erbij. Ik vind maanvissen ook prachtige vissen, maar toen ik ze bij mijn discussen had zitten werd er nogal eens gevochten tussen de beide soorten. Daarom heb ik toen de maanvissen verkocht. Nu ik meer dan genoeg bakken heb, ga ik ze opnieuw aanschaffen. Ik vind het wel spijtig dat de vissen die weg moeten juist een mooie groep van 6 Rood-Turquoise Stendkers zijn, maar mijn wildvang en mijn kweekkoppels hou ik natuurlijk wel. Ik heb met de groep Stendkers niet geprobeerd om te kweken omdat deze vissen niet meer zo veel worden gevraagd. Het zijn nochtans prachtige vissen en ik ben er zeker van dat er al een koppel tussen zit. Wie dus interesse heeft geeft maar een seintje. Als maanvissen wil ik de driekleurige soort gaan houden, de zwart-wit-gele vissen en als dwergcichliden de Apistogramma Cacatuoïdes, de gekuifde dwergcichlide. Wie weet probeer ik ook te kweken met deze soorten, dat hoor je dan nog wel.
Vanmorgen waren er nog maar een paar jonge visjes over bij de vader. Ik vermoed dat hij de rest van de jongen heeft opgegeten omdat hij er alleen voor stond. Hij heeft dat vorige keer ook gedaan. Als ik de moeder er bij zou laten, zouden alle jongen toch verdwenen zijn omdat zij ze opat, dus kon ik alleen maar winnen met haar weg te nemen. Ik heb de jongen gisteren al dadelijk bevroren baby artemia gegeven en ze gingen er mooi op zitten om ze te eten. Ik had ook al een artemia-kweek opgezet om de jongen te voeren, want ik wou er heel vroeg mee beginnen ingeval ik ze moest weghalen bij de vader. Dat zal dus niet meer nodig zijn. Ik wil nu dit koppel vervangen door het andere koppel Leopard Snakeskin/ Red Turquoise. Zij hebben een tijdje in de rustbak gezeten en zijn nu misschien weer wat bekomen en klaar om opnieuw af te leggen. Hopelijk lukt het heel gauw, want ik begin de moed te verliezen. Ik heb vandaag ook niet zo heel veel tijd om iets te schrjiven want ik moet mijn bakken nog zuiver maken en ik wil deze voormiddag mijn zoon gaan bezoeken die van gisteren in het ziekenhuis ligt.
De larven hebben er hun tijd voor genomen. Het heeft tot gisterennamiddag geduurd voordat ze zijn beginnen te zwemmen. Eigenlijk is dit wel normaal. Het duurt tussen de 2 en 3 dagen voor de jongen van larven naar vrijzwemmend gaan. De bezorgde ouders hadden hun handen vol aan het terugzetten van ieder jong dat wegzwom. Het was voor hun een onbegonnen zaak. Vanmorgen toen ik beneden kwam stond mijn man al voor de bak te kijken. Hij dacht dat de ouders de jongen aan het opeten waren, maar ik zei hem dat het normaal is dat ze de jongen in hun mond nemen om ze terug te zetten op de kegel. Toen ik echter mijn bril opzette, zag ik dat ma de jongen per 4 of 5 in haar mond nam, maar er maar eentje of twee terugspuwde. Elke keer als ik terug ging kijken minderde het aantal jongen. Het is natuurlijk wel zo dat de koppels moeten leren hoe hun jongen groot te brengen, maar van zo een mooi nest zou ik er toch wel wat willen overhouden. Ik heb dus een tijd in twijfel gestaan wat ik zou moeten doen en heb toen toch beslist om de moeder weg te halen. Als ik haar liet zitten zou ze tegen de helft van de voormiddag alle jongen hebben opgegeten. Als ik haar wegnam bestond de kans dat de man de jongen zou gaan opeten, maar natuurlijk zou het ook wel kunnen dat hij verder goed voor de jongen zou zorgen. Hij zwom al de hele tijd mooi met een zwermpje jongen op zijn lijf rond, maar als hij in de buurt van het vrouwtje kwam hapte zij de jongen die wat achterbleven weg en spuwde de helft terug op de kegel. Ik heb dus in allerijl een reservebakje klaar gemaakt om het vrouwtje in te zetten. Terwijl ik hiermee bezig was zijn er weer heel wat jongen gesneuveld, want zij had het er precies moeilijk mee dat de jongen voor haar gezicht kwamen zwemmen, dan hapte zij ze weg en weeral spuwde ze dan maar eentje of twee terug. Nu is ze dus overgezet in een andere bak en de vader is alleen met de rest van de jongen achter gebleven. Een tamelijk groot deel van de jongen zit telkens vooraan in een hoekje van de bak op een hoopje bijeen rond te zoeken naar ik weet niet wat, waarschijnlijk naar voedsel. Ik heb daarom in de beide hoeken een minuskuul klein tabletje met diepgevroren baby-artemia gelegd, zodat ze dat zouden kunnen eten en er zo aan kunnen gewennen. Als ze dat eten wordt het mannetje ook wat ontlast. Het is nu afwachten of het gaat lukken om het mannetje de jongen alleen groot te laten brengen. Er zijn er intussen nog een twintigtal overgebleven.
Vandaag moet het gaan gebeuren, de larven moeten gaan zwemmen. Dit is het spannendste moment van een geslaagde kweek. Het zijn tot nu toe nog wel genoeg jongen om een mooi nest te vormen, maar hopelijk vinden al die jongen de ouders ook op tijd. Ik heb gisteren voorzichtig een foto gemaakt van de jongen op de kegel, kijk maar:
Je ziet achteraan op de kegel de staartjes van de larven uitsteken. Ik heb er geen idee van hoeveel het er zijn, maar ze zijn sinds gisteren iets meer naar de zijkant van de kegel aan het schuiven en het is toch wel een mooi groepje. Ik schat dat het er een vijftigtal zijn, maar het is moeilijk te zeggen, het kunnen er net zo goed honderd zijn. Seffens ga ik de bakken zuiver maken, zodat ze proper zijn tegen dat de jongen hun eerste pogingen gaan doen. Voor de rest is het afwachten. Gisteren heb ik mijn grote showbak eens onder handen genomen. De vallisneria die in deze bak niet wilde groeien heb ik eruit gehaald. Ik moet nu wel een zakje grind halen om de bodem bij te vullen, want met al de wortels die ik heb moeten uittrekken is er nu een hele inzinking in de bodem. Hier zou het vuil zich anders in gaan opstapelen. Ik moet ook nog op zoek gaan naar een andere plant om de vallisneria te vervangen want het is nu nogal kaal aan die kant van de bak. We zijn toch van plan om deze week nog eens naar Aken te gaan naar een van de aquariumwinkels daar of anders naar Duisburg, dus mooie planten zal ik wel kunnen vinden. De vergadering van de discusvrienden gisterenavond bij Hustinx in Hasselt was zeer interessant. Ongelooflijk wat er daar allemaal komt kijken bij de verzorging van zoveel verschillende soorten vissen. Als ik hoorde wat zij betalen aan electriciteit per maand, hield ik mijn hart vast voor mijn afrekening. Al bij al een zeer interessante avond. Hopelijk heb ik morgen goed nieuws.
Toen ik zaterdagmiddag thuis kwam van winkelen zag ik op de plek waar de eitjes waren gelegd een kaal stukje tussen de eitjes. In paniek omdat ik dacht dat de vissen de eieren aan het opeten waren heb ik er een stuk draad voor gezet zodat ze niet meer aan de eitjes konden. Dat was echt niet naar de zin van ma en pa discus, want ze schoten kwaad heen en weer door de bak. Na enkele minuten kalmeerden ze weer en gingen voor de draad staan waaieren. Pffff. Wat een opluchting!!! Omdat ik zaterdag de ganse namiddag in Maastricht heb rondgelopen, winkel in en winkel uit, op zoek naar Epsomzout, had ik mijn bakken zaterdag niet zuiver gemaakt. Schandalig, ik weet het, maar soms mag je er de kantjes wel eens even aflopen, als het maar niet te erg wordt. De bakken waren ook niet zo heel vuil hoor, alleen wat "poep op de stoep" zo te zeggen. Epsomzout heb ik in Maastricht echter niet gevonden, maar vanmorgen zat er een berichtje in mijn mailbox van een vriendelijke lezer die mij tips gaf voor het vinden van dit product. Heel erg bedankt aan de vriendelijke lezer. Ik en mijn kopstaander zijn er heel blij mee. Gisterenmorgen zaten er, tussen de wit geworden eieren, larven op de overloopbuis. Ik ging dus meteen aan de slag om mijn bakken zuiver te maken. Eerst voer ik dan de vissen met het droogvoer dat ze 's morgens krijgen. Meestal eten ze dit niet helemaal op, vooral niet als het de algenvlokken zijn, dus dan is de rest meteen daarna ook weg uit de bak. Bij het voeren heb ik toen mijn koppeltje Leopard Snakeskin gefopt en dadelijk toen ze op het voer afschoten heb ik achter hun rug de draad weer weg genomen. Ik ben er wel bij gebleven om hun reactie te zien en toen ze gedaan hadden met eten, gingen ze gewoon verder met waaieren alsof er niets aan de hand was. Ze hadden echter al heel gauw door dat ze nu wel aan de larven konden en begonnen ze mooi van de buis af te eten en op de kegel over te zetten. Hierbij spuwden ze de jongen wel op de achterkant van de kegel, zodat ik niets ervan kon zien. Toen ze even terug naar de buis waren heb ik voorzichtig de kegel een kwartdraai gegeven om te zien of er al iets de moeite op de kegel zat. Het was inderdaad een mooi groepje. Pa en ma gingen ondertussen gewoon weer door met de larfjes op de achterkant van de kegel te zetten. Toen ze daarmee klaar waren stond aan de zijkant van de kegel pa te waaieren, terwijl ma de achterkant voor haar rekening nam. In de namiddag ging mijn man even kijken hoe het ermee was en hij kwam terug met de mededeling dat alle jongen verdwenen waren. Ik al heel teleurgesteld naar mijn bakken met zoiets van: "Gaat dit dan nooit eens goed komen?", toen ik in de zijwand van de bak, in de weerspiegeling van de ruit zag dat ze gewoon alle larfjes naar de achterkant van de kegel hadden verhuisd, zodat ze niet de ganse tijd allebei moesten staan waaieren en elkaar in plaats daarvan kunnen aflossen. Toch slimme vissen, die van mij, niet? Vanmorgen zag ik dan weer de weerspiegeling van alle achteruitstekende, wiebelende staartjes. Voorlopig blijft er dus nog een heel nest larfjes over op de kegel en tot zo ver is alles goed. De beide ouders zorgen heel goed voor hun legsel en ik hoop dat ze nu geleerd hebben hoe het moet. Ik ben dan ook heel blij dat ze zover zijn geraakt. Nu nog afwachten wat er gaat gebeuren als de larven gaan beginnen zwemmen. Hopelijk gaat allles dan ook heel goed. Vanavond gaan we met de discusclub op bezoek bij de wildvang-expert van Limburg of eigenlijk wel van heel België. We mogen gaan kijken in de afdeling waar de wildvang vissen toekomen als ze arriveren uit Zuid-Amerika. We krijgen dan ook een hele rondleiding achter de schermen van de zaak. Dat zal zeker heel wat interessante informatie opleveren. Ik ben als goede klant al vaker gaan kijken in de bakken waar de nieuwe vissen aankomen, maar de uitleg die erbij hoort, van hoe de vissen in eerste instantie behandeld worden, heb ik natuurlijk nog niet gekregen. Ik kijk er al naar uit. Weer heel wat bijleren over mijn schatjes.
Ik heb hem maar terug gezet in de gezelschapsbak, de kopstaander. Hij zag er zo triestig uit en zijn vrouwtje miste hem heel erg. Ze hing de ganse tijd in een hoekje en kwam alleen naar de voorkant om te eten. Hij blijft wel op zijn kop staan en ik weet niet welke behandeling ik hem nog zou kunnen geven. Ik heb ondertussen zowat alles geprobeerd. Ik ga nu nog op zoek naar Engels zout of bitterzout of Epsom zout. Het is eigenlijk magnesiumsulfaat. Ik heb ook al eens gevraagd bij de apotheker, maar daar konden ze het niet vinden, dus als iemand van jullie weet waar ik dit kan krijgen, dat zou heel fijn zijn. Dit product werkt laxerend en dat zou nog kunnen helpen. Het probleem is dat de verstopping van de zwemblaas verschillende oorzaken kan hebben en dat je niet zeker kan weten wat de oorzaak is zonder de vis open te snijden. Een ontsteking kan het al niet zijn, want ik heb hem behandeld met antibiotica. Een worminfectie heb ik ook al behandeld en ik heb de waterhoogte verlaagd om het probleem zo proberen op te lossen. Niks heeft tot nu toe resultaat gehad en ik ben bang dat hij er van zal sterven als ik het niet kan oplossen. De eitjes zijn ondertussen nog altijd OK. Er zijn er wel wat wit geworden, maar het valt al bij al nog goed mee. Ik ga vandaag nog een beetje anti-schimmelmiddel bij het water doen nadat ik ververst heb. Ik zou eigenlijk wel eens willen proberen om regenwater te gebruiken voor mijn bakken, want dat valt de laatste dagen toch genoeg uit de lucht, maar ik ben bang dat de industrie die rond Genk ligt het water te fel vervuilt en dat mijn vissen dat niet overleven. Wij wonen maar een 20-tal km van Genk, dus zouden we de hele vuiligheid hier op ons dak kunnen krijgen. Osmosewater zal toch veiliger zijn.
Toen we gisterenavond gedaan hadden met eten, wou ik eerst, voordat ik ging wandelen met de honden, nog even het koppel Leopard Snakeskin overplaatsen naar de gezelschapsbak. Ik heb het toch maar niet gedaan, want ze waren volop bezig met afleggen. Het is weer een groot legsel geworden, zoals gewoonlijk bij dit koppel. Ik heb in elk geval eerst de pomp uitgeschakeld, voordat ik met de honden ging wandelen. Bij mijn thuiskomst waren de discussen klaar met afleggen. Ik heb toen het product tegen beschimmelen in de bak gedaan en de pomp terug opgezet. Ik kan geen bescherming rond de eieren plaatsen, want ze zitten weer op de overloopbuis. Vermits ze er tamelijk hoog op zitten zal ik ook moeten opletten met water verversen. Omdat het mannetje alle eieren vorige keer had opgegeten nadat ik het vrouwtje had weggehaald, heb ik haar ook laten zitten. Hopelijk was dat eieren-eten nog een leerfase en gaat ze nu mee voor eventuele jongen zorgen. Ik had het stukje muggengaas van de buis afgehaald omdat het eigenlijk geen nut heeft zolang er geen jonge visjes in de bak zitten. Ik moet nog bekijken hoe ik dat er terug kan op krijgen ingeval de eitjes zouden gaan uitkomen. Het zal moeilijk worden om mijn hoop niet te hoog op te laten lopen, maar als je zo een nest eieren in je bak ziet begin je toch te dromen van grote zwermen jonge visjes. De twee andere koppels in de kweekstelling zitten er nog maar mooi te wezen. Stel je voor dat zij nu, met de vrijgekomen hormonen van het koppel Leopard Snakeskin, ook in de stemming komen om af te leggen. Ik zou mijn handen nogal vol hebben met drie legsels. Mijn moeder zegt van zoiets: "it's always a feast or a famine", wat zoveel betekent als: als het geen feest is, is het hongersnood. Zie je nu wat ik bedoel met mijn hoop te hoog op te laten lopen? Ik heb een groot legsel en ik droom al van drie legsels tegelijkertijd. Het is elke keer wel een hele teleurstelling als de eieren dan toch niet uitkomen omdat ze beschimmelen of opgegeten worden, dus zal ik proberen om niet te veel te verwachten, dan kan ik ook niet zo erg teleurgesteld worden. Maar van de andere kant.... het moet toch één keer lukken, niet? Wordt hopelijk vervolgd met goed nieuws.
Toen ik gisteren de kweekbakken aan het poetsen was, begonnen de vissen in de eerste bak, de Leopard Snakeskin, te wiebelen, zodat ik dacht dat ze zeker zouden gaan afzetten. Ik heb ze daarom nog niet verhuisd. Het koppel dat met jongen zat heb ik wel verhuisd. Ik zag maar 2 jongen meer rondzwemmen en dat is niet de moeite om groot te brengen. Ik heb dus van mijn hart een steen gemaakt en het koppel naar de andere bak verhuisd. Daar kunnen ze nu op adem komen. Ik ga met het andere koppel nog wachten tot vanavond voor ik ze over zet in de gezelschapsbak. Als er dan nog geen eieren zijn dan gaan ze alsnog verhuizen. Het koppel Cobalt Blue zit nu in de kweekbak, samen met het kleine koppel Marlboro. Het mannetje van het andere Marlboro-koppel, dat groter is, staat nog altijd op zijn kop. Ik ga hem dus nog wat langer in de quarantainebak laten zitten en laat het vrouwtje daarom nog zitten in de gezelschapsbak. Ik snap eigenlijk niet hoe het kan dat het kleine koppel Marlboro zondag bezig was met poetsen en proefafzetten en dan gewoon gestopt is zonder iets te doen. Ik had moeten thuis blijven om ze in het oog te houden, want ik denk dat ze geschrokken zijn van iets en misschien toch de eitjes hebben opgegeten die ze gelegd hebben nadat ik weg was. Als dat niet het geval is, dan zouden ze toch zeker een van deze dagen moeten afzetten. Ik heb gisteren de temperatuur van het water in mijn kweekbakken wat hoger gezet. Het stond op 27-28 graden om schimmelvorming tegen te gaan. Het staat nu op 29 graden. Vandaag ga ik alle waardes nog eens meten en dan eventueel iets aanpassen. Op hoop van zege!!!
Het is er niet van gekomen gisteren om de vissen over te zetten. Dat staat dus vandaag op het programma. Ik heb wel de kopstaander in de quarantainebak gezet en hem zijn eerste behandeling gegeven. Hij moet daar tot morgen blijven zitten, daarna kan ik hem terug overzetten in de gezelschapsbak of als de larven niks worden in de kweekbak. Ze zouden vandaag moeten gaan zwemmen, maar het overgrote deel is dood en ligt op de rand van de kegel onderaan. Hetgeen nu op de kegel zit is niet zo heel beweeglijk. Ik denk dat ze het niet zullen halen. Het wordt dus hoog tijd dat dit koppel een beetje rust krijgt. Ze mogen op vakantie in de gezelschapsbak. Het andere koppel maakt geen aantalten om opnieuw af te gaan zetten, dus die moeten zeker de gezelschapsbak in. Ik weet natuurlijk niet hoe lang deze vissen al in een kweekbak zaten bij hun vorige eigenaar. Misschien zijn de arme dingen al ik weet niet hoe lang bezig en zijn ze volledig uitgeput. Hopelijk hebben de Cobalt Blue lang genoeg in de gezelschapsbak gezeten om terug op adem te komen en kunnen zij er nu tegenaan gaan. Wordt het niets met alle koppels, dan ga ik de waardes in de kweekbak ook omhoog brengen om ze zo allemaal wat rust te geven. De eersten die dan beginnen te baltsen gaan dan terug in de kweekstelling. Ik zal het dan ook minder druk hebben met de verzorging, want nu moet toch elke dag de kweekstelling gepoetst worden en daar ben ik toch al gauw bijna een uur aan bezig. Intussen kan ik dan een UV-filter op de kweekstelling hangen om de kans op overbrenging van ziektes tussen de verschillende koppels te verminderen. Als ik die filter dan elke dag een paar uren laat branden, kan het geen kwaad meer. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat mijn koppels een bacterie op zich hebben zitten die voor hun geen kwaad kan, maar die voor de larven nefast is. Op die manier worden de verliezen van de larven dan ook beperkt. Mijn Shih-Tzu komt juist bedelen voor eten, dus moet ik gaan verder doen.
De vergadering van de discusvrienden was gisterenavond weer heel erg interessant. De spreker was Eric Hustinx van Hustinx-aquaristiek in Hasselt. Hij vertelde ons hoe hij en zijn echtgenote hun zaak hebben opgebouwd en hoe hij de vissen in Brazilië gaat vangen en uitsorteren in zijn farm. Het hele verhaal werd ondersteund door een Powerpoint-presentatie met foto's van de vangmethodes en van de voorbereidingen op de verzending naar Hasselt. Hij vertelde ook waar de verschillende soorten discussen gevangen worden in Brazilië. Ik heb nu ook kunnen zien waar mijn wildvang Nhamunda vandaan komen. Ik vind dit nog steeds een van de mooiste soorten discussen, maar smaken verschillen natuurlijk. Van een van de andere leden van de discusclub vernam ik ook dat hij mijn blog gelezen had en dezelfde problemen heeft met het kweken van zijn vissen als ik ondervind. Nochtans is hij iemand die al heel veel jaren kweekt met discussen. Zou er dan ook een crisis zijn in de discuskweek? Volgens hem zouden de Leopard Snakeskin behoren tot de moeilijk te kweken discussen en zou dat de reden zijn waarom hun prijs hoog blijft. Ondertussen heb ik nu definitief besloten dat ik mijn koppels Leopard Snakeskin een rustperiode ga geven in de gezelschapsbak, zodat ze daarna weer met nieuwe energie kunnen beginnen afleggen. Ik moet hiervoor wel de andere koppels die in deze bak zitten overzetten in de kweekbak. Die koppels zijn de Cobalt Blue en het andere koppel Marlboro, waarvan het mannetje nog steeds op zijn kop staat. Ik heb hem nu even terug in de gezelschapsbak gezet om te bekomen van de eerste kuur die hij gekregen heeft. Hij moet vandaag terug in de quarantainebak om zijn volgende behandeling te krijgen. Duimen dus maar dat het deze keer helpt. Als hij genezen is gaat hij in de kweekbak met zijn vrouwtje. Ik heb bij het verversen gisteren de waterwaardes van de gezelschapsbak wat naar beneden gebracht, zodat het verschil voor de vissen niet meer zo groot is als ze worden overgezet. Het water in de gezelschapsbak moet dan vanaf morgen weer harder gemaakt worden. Ondertussen ben ik gisteren ook ternauwernood ontsnapt aan een overstroming van mijn living. Ik had al mijn bakken zuiver gemaakt en de kweekbakken, de babybak en het grote showaquarium terug gevuld met water toen ik zonder osmosewater zat. Ik heb ondertussen het osmosetoestel laten draaien, maar dat gaat niet meer zo vlug de laatste tijd, dus moest ik wachten tot het bijna tijd was om te vertrekken naar de vergadering. Terwijl ik mij aan het omkleden was heb ik toen de waterdarm in de eerste bak gelegd en de pomp aangezet om de bak te vullen. Ik was zo druk bezig met te zorgen dat ik niets zou vergeten mee te nemen, dat ik het water vergat. Toen ik er plots weer aan dacht wist ik niet waar eerst naar toe lopen, naar de pomp of naar de bakken. Het water stond al tot aan de lampen. Goddank zijn die waterdicht, maar ik heb toch heel vlug de stekker uitgetrokken en het overtollige water uit de bak geschept, terwijl de andere bak volliep. Zo zie je maar wat ervan komt als je de boel even uit het oog verliest.
Gisteren was het koppel Marlboro volop bezig met de overloopbuis te poetsen en met proefafzetten. Ik heb dadelijk de pomp stil gelegd, maar na een uurtje oefenen zijn ze gewoon gestopt. Heel gek! Bij het koppel dat met larven zit zijn er weer heel weinig larven over, misschien een 20-tal. De rest van de eieren was wit geworden en nu is alles beschimmeld. Nochtans doe ik er een anti-schimmelmiddel in, maar toch helpt het niet. Ik ververs ook alle dagen water in de kweekbakken, dus aan vuil water kan het ook niet liggen. De microsiemens is ook in orde en de temperatuur is niet te hoog. Toch lukt het maar niet om jongen groot te krijgen in deze bakken. Nochtans had ik enkele weken geleden van dit koppel 6 jonge visjes die 6 dagen lang hebben rondgezwommen. Toen zijn ze door de ouders opgegeten omdat ze opnieuw hadden afgelegd. Het andere koppel Leopard Snakeskin probeert nog nergens naar. Die zouden nochtans nu ook wel moeten gaan afleggen. Ik denk dat ik eens opnieuw al mijn waardes moet gaan testen, want er moet toch iets zijn dat niet klopt. Ondertussen is mijn osmose-apparaat dringend aan vernieuwing van de sedimentfilter en van het membraan toe. Normaal moet het ding enkele honderden liters water per dag kunnen produceren, maar dat is heel sterk geminderd. Dit was al mijn derde osmosetoestel, want de andere toestellen waren binnen de kortste tijd verstopt door de hoge hardheid van ons water. Eigenlijk zou ik moeten verhuizen om beter water te hebben voor mijn vissen. Als ik op 5 km van hier woonde, dan zou ik het water uit de kraan gewoon kunnen gebruiken voor mijn vissen. Dat zou al een hele kost minder zijn. Natuurlijk zou ik voor de kweek nog wat osmosewater nodig hebben, maar zeker niet in de hoeveelheden die ik nu gebruik. Vermits ik vandaag de bakken wil zuiver maken, zal er weer heel wat water verbruikt gaan worden. Amai mijn waterrekening!
Gisteren was het de dag van de filterproblemen. Eerst begon het met de pomp van de bioloog: zonder reden was de pomp stil gevallen. Ik heb toen alles nagekeken, maar er was niets verkeerds te vinden. Op het laatst heb ik gewoon de stekker even uit getrokken en toen terug in gestoken. Daarmee sloeg de pomp opnieuw aan gang. Wat een opluchting. Toen ik een half uurtje later terug ging kijken stond de pomp weer stil. Opnieuw dezelfde procedure herhaald en daarna is ze blijven werken. Ik ben natuurlijk wel een aantal keren gaan controleren of alles nog OK was, zelfs vannacht. Tot nu toe geen probleem. Effe afkloppen. Ik denk dat er ergens een slecht contact is in de stekker of in de stekkerblok van de verlengkabel. Toen ik gisterenavond de vissen hun laatste voederbeurt van de dag ging geven zag ik dat er bijna geen stroming meer was aan de oppervlakte van de bak. Er zitten bovenaan in mijn grote showbak 2 uitstromers die zorgen dat het oppervlaktewater altijd in beweging is en zo zuurstof opneemt. De pomp die achter de achterwand staat om te zorgen dat het water van achter deze wand naar voor in de bak wordt gepompt, werkte nog, maar de grote potfilter van 1400 liter per uur werkt niet. Eerst aan de filter gevoeld, die draaide, toen gekeken naar de instroombuis. Daar staat normaal een zeefje op aan het uiteinde, dat zeefje was weg en in plaats daarvan stak er een vis in de buis. Het was een corydoras aeneus die vast was komen te zitten in het uiteinde van de aanzuigbuis. Het zeefje dat moet voorkomen dat zoiets gebeurt was van de buis af en dreef bovenaan in de bak tussen de drijfplanten. Waarschijnlijk heb ik ertegen gestoten met het uithalen van een van de verwarmers die in dezelfde hoek zitten, en is het zo afgevallen. De corydoras verstopte de hele instroombuis. Van zodra ik hem eruit had gekregen hoorde ik de filter heel hard het water aanzuigen. Ik heb toen nog even het zeefje eraf genomen en er zit daar toch wel een hele sterke instroom, bijna alsof je je hand voor de buis van een stofzuiger houdt. Het visje was, spijtig genoeg, dood. Gelukkig werkt de filter nog en is de motor niet verbrand, er zal dus wel nog een beetje water langs het visje door zijn geraakt, maar niet voldoende zodat er geen stroming was aan de uitstroombuis. Misschien zat het visje er ook nog maar pas in. In elk geval, mijn filter heeft het wel overleefd. Je ziet hoe er soms door hele kleine dingen een defect kan optreden dat grote gevolgen kan hebben als het niet op tijd wordt ontdekt. Een kapotte filter van dat formaat vervangen kost toch al gauw een paar honderd euro. Zoiets heb je natuurlijk ook niet in reserve liggen. De reservefilters die ik wel heb liggen zijn van een veel kleiner formaat en kunnen op een bak van bijna 600 liter niet veel doen. De vissen zouden al vlug last hebben gekregen van nitrietvergiftiging en ziek zijn geworden of dood zijn gegaan. Ik mag er niet aan denken. In de kweekbak zit het middelste koppel nog altijd zijn eieren te bewaken het merendeel is wel weer wit geworden. Nochtans zijn alle waardes perfect om te zorgen voor een goede bevruchting. Ik denk dat het mannetje misschien door zijn voorraad sperma heen is voor deze aflegperiode. Ik kan dit koppel misschien beter wat rust gunnen na dit legsel en het opnieuw proberen met de Cobalt Blue. Mijn kopstaander heeft een ganse dag normaal gezwommen, maar sinds gisterenavond is hij weer meer beginnen op zijn kop te staan. Ik moet het nu nog eens bekijken, maar ik denk dat ik toch nog ga behandelen met een ander middel. In de kleine showbak zitten 5 Red Turquoise discussen. Er zijn hierin enkele prachtige exemplaren. Ik ga volgende week in deze bak de microsiemens eens omlaag brengen om te zien of ik hier geen koppel in kan ontdekken.
Gsiteren heeft het koppel in de middelste bak eieren afgezet. De andere koppels proberen nog nergens naar. Van het Marlboro-koppel weet ik natuurlijk niet hoe lang ze tussendoor nodig hebben, maar zij hebben pas afgelegd op 30 april, dus ze zullen er binnenkort ook wel weer aan beginnen. De twee andere koppels hadden afgelegd op 26 april, dus zou het wel kunnen dat het andere koppel Leopard Snakeskin vandaag nog gaat afleggen. Bij de meeste discussen is er tussen twee legsels een periode van 8 tot 14 dagen. De vissen kunnen zo een tijdlang afleggen en dan een tussenpauze houden. Zo hebben ze elk jaar 2 legperiodes. Het probleem is ook dat ik niet weet hoe vaak de vissen bij de vorige eigenaars al hadden afgelegd. Ik zal dus moeten afwachten hoe lang ze nog gaan doorgaan. Ik ben wel van plan om de eieren te beschermen met een kegel uit draad gemaakt, zodat ze niet kunnen worden opgegeten. Intussen zit de kopstaander weer in de quarantainebak waar hij behandeld wordt voor zijn aandoening. Ik heb deze keer een andere behandeling gekozen en na een dag begon hij al opnieuw normaler te zwemmen. Vandaag heb ik hem nog niet op zijn kop zien staan. Omdat het kopstaan ook kan veroorzaakt worden door een ontsteking in de zwemblaas heb ik de temperatuur zo laag mogelijk gehouden en antibiotica gegeven. Hij moet nu nog tot morgenavond in de quarantainebak zitten, daarna mag hij terug naar zijn vrouwtje. Zij is heel verdrietig nu hij weg is uit de bak, want ze zit de ganse tijd achterin de bak in een hoekje te pruilen. Hoe zou je zelf zijn als je man opeens werd meegenomen zonder uitleg en dan dagen lang wegbleef? Ze vertoont nu zelfs geen dominante trekjes meer tegenover het koppel Cobalt Blue discussen dat ook in de rustbak zit. Het water in deze rustbak is veel hoger van microsiemens dan het water in de kweekbakken. Als ik koppels wil overzetten moet ik eerst de µS in dit water verlagen voor ik ze kan overzetten van of naar de kweekbak. Zo wordt de overgang niet te groot. Na een paar dagen lagere waardes kan ik dan weer de waarde verhogen als de wissel is gebeurd.
Nadat ik gisteren mijn blogtekstje had geschreven dacht ik bij mezelf: "waarom niet de wedstrijd in Amerika die ik gisteren vernoemde aan de Nederlands/Belgische fora over discussen voorstellen?" Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben lid op verschillende fora en heb op 2 ervan dit voorstel gedaan. Ik moest niet lang wachten op respons. Op een forum vond de administrator al dadelijk dat het een geweldig idee was en ging hij naar de mening van de sponsors vragen. Op het andere forum begon er een discussie over het hoe en waarom, maar de meeste mensen die reageerden waren toch heel positief. Wie weet slaat dit idee dus ook hier wel aan, zou dat niet geweldig zijn? Natuurlijk leer je op die manier heel veel bij over het grootbrengen van jonge discussen. Dat zoiets niet altijd even simpel is heb ik zelf wel ondervonden. Ik heb namelijk altijd een aantal jonge discussen die ik aan het grootbrengen ben in een aparte bak. Toen de visjes nog heel klein waren moest ik elke dag minstens de helft van het water verversen en de vissen werden 8 maal per dag gevoerd. Ik heb intussen al heel wat van deze visjes verkocht en de mensen waren heel tevreden. Ik had er 1 visje bij dat een misvorming had aan de buikvin. Deze vin was niet mooi rond gevormd, maar er was aan de voorkant precies een stuk af gesneden, waardoor ze hoekig was. Toen er iemand met zijn kinderen kwam om vissen te kopen heb ik dit visje mee gegeven. Normaal moet je zo een visje doden, maar het arme ding was helemaal gezond en levendig en de man vond het te erg om zo een visje te doden . Hij had er enkele van hetzelfde soort, zonder afwijkingen gekocht, dus heb ik hem dat visje maar mee gegeven als bonus. Hij was toch niet van plan om met de vissen te gaan kweken, zodat de afwijking niet kan worden doorgegeven aan volgende generaties. Dit is namelijk de reden dat zulke vissen worden gedood. Soms zie je een afwijking al op heel jonge leeftijd en moeten de jonge visjes worden uitgehaald en gedood. Soms komt de afwijking pas na enkele maanden tot uiting en ook dan moet de vis gedood worden. Indien een afwijkende discus zou gebruikt worden om er mee verder te kweken, kan hij de afwijking doorgeven aan zijn nakomelingen. Om te voorkomen dat de kwaliteit van de discus achteruit gaat worden alle afwijkingen er dus uit gehaald. Hoe dit visje zijn afwijking had gekregen weet ik niet, want ik heb ze als piepkleine jongen gekocht. Nieuwe jongen zijn er ondertussen nog niet te bespeuren in mijn kweekbakken. Ik denk dat de vissen misschien geen zin meer hebben om eieren af te leggen. Dit kan natuurlijk binnenkort wel gaan gebeuren met de 2 koppels die al vaker eieren hebben afgelegd, maar het koppel Marlboro is nog maar pas opnieuw begonnen, dus zij kunnen nog wel een tijdje doorgaan.
Ik ben net klaar met het lezen van de reacties op een nieuwe wedstrijd op SimplyDiscus.com. Dit is het tweede jaar dat deze wedstrijd doorgaat en ik zou willen dat ik er aan mee kon doen, maar helaas het is alleen in Amerika en Australië. Het gaat om het volgende: de deelnemers die gekozen worden krijgen elk een aantal jonge discussen van ongeveer 5-6 cm groot en dezelfde leeftijd, uit hetzelfde legsel. Ze moeten hiervoor alleen de vervoerskosten betalen. Ze moeten daarna deze discussen zo goed mogelijk groot brengen en elke twee weken foto's plaatsen op de website over hun vooruitgang. Het is ook de bedoeling dat ze alle informatie over het grootbrengen van deze discussen op het forum plaatsen, dus hun waterwaardes, waterwissels, voeding enz. Heel leerzaam allemaal. Op het einde van de wedstrijd worden foto's ingezonden van de vissen en hieruit wordt de winnaar gekozen. Ik moet zeggen dat ze hiervoor zeer strenge normen hanteren. De winnaar krijgt 2 zebrapleco's. De vissen die ze hebben gekregen voor de wedstrijd mogen ze ook houden. Zou het niet geweldig zijn moest er in België ook zo een wedstrijd kunnen gehouden worden? Je hebt dan natuurlijk sponsors nodig om de vissen te schenken, maar het moet toch kunnen op de grotere fora. Gisteren kreeg ik ook een mailtje van iemand die mij had gevraagd waar ik mijn achterwand in mijn grote showbak gehaald had. De mailtjes die we ondertussen hebben uitgewisseld over de aankoop en de installatie van deze acherwand maken dat ik heel benieuwd ben hoe deze bak er zal uitzien als er vissen in zitten. Je ziet, met discussen houden maak je nog nieuwe vrienden. Mijn vissen zijn ondertussen allemaal heel blij met hun zuivere bak. Ik heb gisteren en eergisteren al mijn bakken een groot onderhoud gegeven, dat betekent, heel rigoureus het vuil uit de bodem zuigen, de planten toppen en opnieuw planten, alle ruiten zuiver maken en een grote waterwissel doen. Ik heb heel veel planten moeten weggooien omdat bv de Cabomba enorm was gegroeid. Het was bijna een oerwoud in mijn grote showbak. Ik heb ook een 10-tal jonge Echinodorus Bleheri, dus als iemand er wil hebben, je kan ze komen afhalen, stuur mij maar een mailtje. Ik ga ze wel niet per post versturen, want dat gaat mij te veel kosten. Het zijn jonge plantjes die aan mijn moederplant stonden, ze moeten nog heel wat groeien. De kleinste zullen ongeveer 8 cm groot zijn, maar als je naast de wortels een bolletje klei steekt, zullen ze binnen de kortste tijd de hoogte in schieten. In mijn kweekstelling heeft de grote waterwissel nog niet geleid tot afzetten. Ik verwacht eigenlijk dat het vandaag zo ver zal zijn, dus moet ik deze namiddag weer heel dikwijls gaan kijken of ze nog niet bezig zijn, zodat ik op tijd mijn pomp kan uitzetten en dan begint de spanning weer te stijgen. Wat zal het deze keer geven?
Gisteren heb ik mijn handen vol gehad met het zuiver maken van de showbak met wildvang, de showbak met Rood-Turquoise discussen, de rustbak voor de koppels en de bak met jonge vissen. De voormiddag was om voor ik het wist. Ik gebruik voor het afhevelen van het water een darm met daaraan een stolpje. Dit stolpje plaats ik op de bodem en daar zuigt het de bovenste laag fijn grind op en doet dit opwervelen. Al het vuil dat zich hierin bevindt gaat door de darm naar de afvoer, terwijl het grind dat zwaarder is, terug op de bodem valt. Je moet hierbij natuurlijk wel opletten dat je het stolpje niet te diep in de bodem duwt, anders gaat je grind mee weg. Zo doe ik de bodem telkens stukje per stukje, zodat er geen vuil blijft liggen. Ondertussen worden ook dode plantendelen verwijderd en worden zo veel mogelijk slakken uit de bak gehaald. Ik heb in mijn bakken wel de slak Anentome helena zitten, maar die krijgen de slakjes niet bijgehouden. De Anentome is een slakkenetende slak. Als er geen slakken meer voorhanden zijn dan eet ze afgestorven plantendelen. Slakken heb je namelijk altijd in je bak, maar trop is te veel en dan is de Anentome een handig beestje. Vandaag moeten de kweekbakken nog eens goed onder handen genomen worden. Ik ben daarvoor nog osmosewater aan het maken. Als alles goed gaat moet er deze week weer worden afgelegd door enkele koppels. Ik heb een bescherming rond de overloopbuizen gemaakt, zodat ze hier niet op gaan afzetten, want dan kan ik geen beschermkegel over de eieren zetten. Er is wel een probleempje met het muggengaas dat ik bovenaan rond de overloopbuis had gezet. Als ik dit niet elke dag goed zuiver maak, begint de waterspiegel in mijn bakken te stijgen. Als dat niveau stijgt, zakt het niveau in de bioloog, zodat mijn pomp droog zou kunnen staan. Dat zou natuurlijk nefast zijn. Het probleem is dat er altijd voer en plantenafval tussen de drijfplanten blijft hangen en dat gaat in het gaas vastzitten en verstopt de gaatjes. Je ziet dus dat er altijd wel ergens een probleempje is dat moet worden verholpen. Ik ga proberen om daar vandaag een oplossing voor te vinden. Als alles terug goed zuiver is en mijn waterwaardes zijn goed, dan hoop ik dat ik deze keer terug jonge visjes kan krijgen in mijn bakken. Het is natuurlijk spijtig dat ik mijn kweekbakken niet ergens kan zetten waar niemand door moet en waar de vissen dus niet gestoord worden. De minste schrikreactie is genoeg voor discussen om hun eieren of hun jongen op te eten. Je zou bijna denken dat ze niet gevoerd worden, terwijl ze toch een zeer gezond en gevarieerd dieet krijgen. Ik begin 's morgens met droogvoer voor discussen of vlokkenvoer met algen en spinazie. De rest van de dag krijgen ze dan afwisselend witte, rode en zwarte muggenlarven, mysis, mosselvlees, runder- of kalkoenhart en artemia. In het begin wilden ze het droogvoer en de vlokken niet eten, maar als je een beetje volhoudt, raken ze wel gewoon aan de smaak. De droogvoeren bevatten namelijk altijd toegevoegde vitamines en mineralen die de vissen nodig hebben om gezond te blijven en dat is toch de bedoeling.
Het is niet gelukt. De jonge visjes zijn niet op de ouders gaan zitten, maar achterin de bak tegen de ruit blijven hangen. Het enige visje dat al op de ouders zat is ook weg. Goed dat dit koppel al een keertje jongen heeft gehad die wel goed waren verzorgd, anders zou ik weer denken dat ze de jongen opeten. Mijn waterwaardes gisteren nog eens gecontroleerd en een grotere waterwissel gedaan. Hopelijk gaan ze nu vlug weer over tot afzetten. Ik ga ondertussen mijn microsiemens nog wat laten zakken, die stond gisteren op 100. Als je met discussen wil kweken, zijn de belangrijkste waterwaardes de PH, de microsiemens en het nitraatgehalte. De PH zou laag moeten zijn, nl tussen de 6 en 6,5. Het nitraatgehalte moet zo laag mogelijk zijn en liefst niet hoger dan 25 mg/l. Dit krijg je alleen door zo veel mogelijk te verversen en door geen voedsel in de bak te laten liggen. Wat ook wel helpt om je nitraat laag te houden is eendenkroos. Als je dit als drijfplant in je bak legt, vreet het je nitraatgehalte wel op. Ik zou het wel niet aanraden, want eendenkroos kan je heel moeilijk terug kwijt geraken als je het weg wil doen. Het kleinste stukje dat blijft liggen is voldoende om na enkele dagen weer een nieuw tapijtje op je water te hebben. Het groeit namelijk zo snel dat je heel vaak een gedeelte moet afscheppen om het bij te houden. Ik heb ooit eendenkroos in mijn bakken gekregen door een plantje dat ik van iemand had gekregen. Op geen tijd lag de hele oppervlakte van mijn bak vol met dit plantje. Omdat ik bij de verzorging van de bakken van de ene bak naar de andere ging met de hevelslang, had ik zelf al in elke bak een stukje eendenkroos gebracht met als gevolg dat al mijn bakken vol lagen. Ik kan je verzekeren dat ik een ganse dag heb gewerkt om al die bakken vrij te krijgen van eendenkroos. Het nitraatgehalte in mijn bakken was wel zeer laag geworden. Wat de microsiemens betreft: als je die niet kan meten zal het kweken heel moeilijk zijn. Dit is namelijk zowat de belangrijkste waarde voor het kweken van discussen. Je hebt al een microsiemensmeter voor minder dan 50 euro. Je moet je microsiemens ergens tussen 85 en 100 houden. Dit kun je krijgen als je heel zacht water uit de kraan hebt of door toevoeging van regenwater, osmosewater of water dat door een kation-anionenwisselaar is gegaan. Ikzelf gebruik osmosewater want het kraanwater is in mijn gemeente zeer hard en hoe harder het water, hoe hoger de microsiemens. Als je regenwater wil gebruiken, moet je wel opletten dat er in jouw streek niet te veel industrie is. Daardoor wordt het regenwater namelijk heel erg vervuild. Als je wel regenwater kan gebruiken, kun je best water opvangen nadat het al een tijdje hard heeft geregend. Je mag je regenwater wel niet opvangen van de afvoer van een dak, want dan neem je weer heel wat vuil mee dat op je dak en in de goot bljift hangen. Als je het regenwater nog eerst door actieve kool filtert, zijn de meeste schadelijke stoffen er uit. Het probleem met regenwater gebruiken is dat het soms in de zomer lange tijd niet regent en je dus geen water voorhanden hebt. Niet dat dat de laatste zomers een probleem zou geweest zijn, maar wie weet wat het dit jaar wordt. Wat de KH en de GH betreft: je krijgt alleen een goede microsiemens als deze waardes laag zijn. Nitriet mag er heel zeker niet in je bak zijn, maar als je een goede filter hebt zul je dat ook niet krijgen. Een potfilter moet je natuurlijk wel regelmatig schoon maken. Hierbij moet je er op letten dat je niet de ganse inhoud van de potfilter gaat vervangen, want dan kieper je al je goede bacteriën weg en dan ga je zeker nitriet krijgen. Je vervangt best telkens alleen het materiaal van je voorfilter, bv watten. Als je hiervoor spons gebruikt, kun je die natuurlijk gemakkelijk uitspoelen. Ik gebruik een bioloog en hoef deze dus niet zo vaak zuiver te maken. Het vuil dat door mijn filtermaterialen heen gaat, zal onder de roosters op de bodem van de bioloog gaan liggen. Ik kan dat via een slangetje tussen de scheidingsruiten uit hevelen. In het eerste vak van mijn bioloog ligt spons. Als ik die uitspoel heb ik al heel veel van het vuil dat in mijn bioloog zit verwijderd. Om heel veilig te spelen, kun je best nadat je je filter hebt gekuist de eerste dagen even je nitrietgehalte meten. Moest je onverhoopt toch te ijverig geweest zijn, dan kun je altijd nog je filter helpen door toevoeging van bacteriën die je koopt in de winkel. Ammoniak is ook nog iets dat je zeker niet in je bak mag hebben, maar het ijzergehalte van je water is niet zo belangrijk omdat je normaal toch geen planten in een kweekbak zet. Wil je er toch planten in, dan moet je wel ijzer in je water hebben, anders gaan je planten het niet goed doen. Voor de kweek is echter een kale bak het gemakkelijkst schoon te houden. En ik die vroeger in school dacht dat ik scheikunde toch nooit zou nodig hebben in mijn latere leven....
Ik was gisteren zo blij met mijn nieuwe eitjes van het Marlboro koppel, maar een uurtje later waren ze allemaal opgegeten. Ik had geen bescherming over de kegel gezet omdat ik de eerste keer wou zien of ze de eieren zouden opeten. Ik weet nog niet hoe dit koppel zijn legsels verzorgt, dus moet ik dat uit ondervinding leren. Waarschijnlijk zijn ze ergens van geschrokken en hebben ze daarom de eieren opgegeten. Volgende keer ga ik er wel een bescherming over zetten. Bij het koppel met de larven waren gisterenavond de jongen beginnen zwemmen. Er zaten er nu en dan een paar op de ouders, maar de rest zwom nog rond. Vanmorgen zitten alle jongen op de achterste ruit, dus nu hoop ik maar dat ze op de ouders gaan komen zitten, anders halen ze het niet. Ik begin ondertussen te denken dat ik alleen maar probleemkoppels heb, want de kweek wil maar niet lukken. Telkens is er een kleinigheid waardoor de eieren of de jongen verloren gaan. Aan mijn waterwaardes kan het niet liggen, want die hou ik nauwlettend in het oog. Overal op de clubs waar ik navraag wat de reden dan wel kan zijn, wordt mij gezegd dat niemand zijn goede koppels verkoopt en dat ik de reden hierin moet zoeken. Toch geef ik het niet op. Ik heb al jongen gehad die bijna een week oud waren voor ze door de ouders werden opgegeten en als ik zorg dat ik alle risico's kan vermijden, dan moet ik uiteindelijk tot resultaat komen, zelfs met probleemkoppels. Lukt het zo niet, dan ga ik zorgen dat ik alles klaar heb om de kegels met de jongen in een aparte bak te zetten en de jongen zo groot te brengen. Natuurlijk mogen de ouders de eieren dan niet op de overloopbuis afleggen, want die kan ik niet uit de bak halen. Intussen krijgen ze nog tot het einde van mei om hun jongen zelf groot te brengen voordat ik ga omschakelen naar artificiële opkweek.
Gisteren zijn we de ganse dag weg geweest, we zijn even thuis geweest tussen de middag om de honden uit te laten en zijn pas tegen de avond terug thuis gekomen. Toen ik de vissen ging voeren deed ik een heel mooie ontdekking: het koppeltje Marlboro heeft eieren afgelegd. Het is de eerste keer dat ik dit koppel in een kweekbak heb gezet, dus ik moet afwachten hoe het gaat worden. Tot nu toe zorgen ze heel mooi voor de eieren en ze doen dit om beurt, dus dat zit al goed. De eieren zien er ook heel mooi oranje en glanzend uit, heel gezond, zo te zien. Het is natuurlijk altijd afwachten, dat heb ik intussen ook al wel gemerkt met de andere koppels, zeker omdat ook deze keer de filter niet is stilgelegd tijdens het afzetten. Dit koppel heb ik gekocht bij dezelfde persoon bij wie ik het koppel Cobalt Blue gekocht heb. Die man stopte met de hobby en verkocht daarom zijn koppels. De Cobalt Blue hebben tot nu toe nog niets gedaan, maar zij kunnen natuurlijk juist tussen twee periodes in zitten. Een discus heeft namelijk elk jaar 2 periodes waarin ze afleggen, met daartussen een rustperiode. Misschien dat ze meer geneigd zijn om af te zetten als ze uit het gezelschapsaquarium terug worden gezet in de kweekbak, zoals met dit koppel is gebeurd. Het koppel dat met larven zit is nog altijd goed voor ze aan het zorgen. De larven wiebelen heen en weer op de kegel, soms zitten ze meer naar voor of meer naar boven, dan weer meer naar achter of meer naar onder. De jonge visjes zouden deze avond eventueel kunnen gaan zwemmen, want ik heb gemerkt dat de jongen van dit koppel meestal nogal snel zijn om te beginnen zwemmen. Het is nu wel zo dat de temperatuur van het water nog een beetje lager staat omdat dan de eieren minder vlug beschimmelen en dat heeft ook effect op de snelheid waarmee de larven zich ontwikkelen tot vrijzwemmers. In elk geval zouden ze morgen moeten gaan zwemmen. Morgen is dan weer zo een dag dat ik weinig tot geen tijd ga hebben om voor de vissen te staan om ze te observeren, want morgen is het feest voor de verjaardag van mijn vader. In de voormiddag moeten we alles klaar zetten en in de namiddag is dan het feest. Afwachten dus wat het gaat geven met de visjes.