2 maal per jaar zijn er de legendarische tuindagen in het park van Beervelde. Naast de optredens op het podium achter het kasteel, zijn er ook wandelende muziekjes. Ik mag er reeds enkele malen aan deelnemen ... en het zijn telkens de betere speelmomenten van mijn speeljaar: - droog weer (uitgezonderd het begin van deze editie) - mooi decor, - opgedirkte mensen, - het prachtige park zelve.
Er is zelfs een tweede draaiorgelspeler, Bertje, de oudste van België. "Ja ik was moe hoor Pieter " zei hij achteraf op zondag, hij had ALLE paadjes afgelopen met zijn orgelkar, hij moet het nog leren ...
zie ook de link naar een promotiie filmje van meneer de graaf Renaud
De Tuindagen zijn als de Ronde van Vlaanderen voor koersliefhebbers”: de ultieme tips en keuzemogelijkheden voor plantenliefhebbers.
Renaud en zijn vrienden uit Oekraine
Renaud de graaf heeft een steunfonds voor die mensen in het Oostblok
ja de start op vrijdagochtend ... maar na 10 u 15 kwam de zon erdoor
straatzanger pier 'n lala
muziek uit de Sixteens, happy flower ... en Valerie
terrasjesweer en muziek op het podium achteraan het kasteel
straatloper Pier'n lala aan de stand van "de tuinier" ( de vroegere volktuintjes)
happy flower in flesjes, maar een deel van de prachtige foto reportage van Benny vdp@ de lochristinaar en het nieuwsblad waarvan ik er enkele gebruik
zie je die 2 fleurige koppels links op het plankier van het kasteel; mensen van de "RETROFIETSERS" "m'a ta vue" heb je me gezien ... ik heb er vrijdagmiddag gezellige momenten mee beleeft.
de bekende steltenlopers uit Hamme of zijn het 2 hippies?
Categorie:diverse Tags:straatzanger pier 'n lala,draaiorgel, mechamusica, parkdagen van Beervelde,
De lente kriebelt, en dan tracht ik stilletjes aan weer straamuziek te brengen in deze uitzonderlijke sanitaire periode. Ik ben in het bezit gekomen van een buikorgel, een zacht spelend ding dat op MIDI "draait".
Bij ons in de streek hebben we langsheen de Durme prachtige wandeldijken. Langs beide zijden van de overstekende MIRA brug is omzeggens een pleisterpaats voor fietsers en wandelaars. Een goede locatie om wat liedjes te brengen.
Vandaag de begrafenis van Sus in de St.- Lambertuskerk. Een goed gevulde kerk. Het kerkkoor waarvan Frans ook deel van uitmaakte begeleidde de kerkelijke dienst.
Als intrde zong zijn klein zoon het "Ave Maria" wat een stem heeft die jonge man. Sus was heel fier op deze jongen. Er mocht gedurende deze dienst mijn inziens wat meer muziek ten gehore zijn. Zijn oudste zoon gaf bij het begin ook een oprechte levensgeschiedenis met eenvoudige woorden over zijn vader.
Naast het altaar de klompen van Sus, de rode halsdoek, de zwarte bolhoed met veertjes en zijnen trekzak ( 'n 10 basser?)
Spijtig dat op op z'n gelegenheid is maar bij dit afscheid kan je wat orgeldraaiers ontmoeten en bijpraten.
de cadillac van zijn broer begeleidde de begrafenis stoet
Eén van de diverse straatzangers festivals die Nederland rijk is.
We zijn met 26 deenemers!
Alphens Straatmuzikanten Festival | zaterdag 31 augustus 2019 Georganiseerd door DAT | De Alphense Talkshow Kijk voor meer informatie op onze Website en volg ons op Facebook
Afgelopen zaterdag in Alphen aan de Rijn ( in de buurt van Gouda ) was er de jaarlijkse straatmuzikanten wedstrijd “DE FLIEREFLUITER” het 4de evenement in die soort dit jaar in Nederland.
Gewoonlijk speelt er wekelijks op zaterdag het straatorgel van Koos Meulkens, maar dat moest dus plaats maken voor een 30-tal muzikanten.
Verzamelpunt was het Rijnplein met 4 speelbeurten van een ½ uur met telkens een wisseling.
Verdeling van het prijzengeld : De winnaars bij de solisten
35 internat. draaiorgelfestival Linz am Rhein 2019
Traditioneel wordt op dat verlengde weekeinde van Hemelvaartsdag in Linz een draaiorgelfestival gehouden. Samen met de toeristische dienst is dit festival in handen van een bewoner uit Aken dhr. Christoph Hübner. Heel goed past deze nostalgische muziek in de straten met vakwerkhuizen in dit oudste deel van de stad aan de Rijn.
Donderdag op Hemelvaartsdag was dit gebeuren in samenwerking met de opendeurdag van de stedelijke brandweer. De grote markt met uitstalling van de brandweerwagens met gemoedelijk bierdrinken en eetkramen. De terassen overvol onder een stralende zon.
Zoals de traditie het wil is iedere speler en spelerin gekleed naar de oude tijd, de orgels overwegend van Duitse makelij, versierd met bloemen en "diertjes". Heel anders dan bij ons in Vlaanderen. En zeker anders dan in Nederland waar je grotere orgels hebt en dan nog getooid met een geschulpteerd en beschilderd front. Deze hier in Duitsland kleinere orgeltjes met inlegwerk, Stuber, Hofbauer, Raffin Deleika, Bacigalupo ook een paar zelfbouwers. Aan de rand van de markt stond een groter straatorgel van Hollandse makelij, Minning.
Internationaal, dwz ook met medewerking van Vlaanderen, Zwitzerland en Frankrijk.
Eigenaardig dat ongeveer 3/4 van de orgels draait op midifiles of dergelijke.
Daarbij is ook het gebruik van "funk" eigenaardig. Dwz het draadloze gelijkmatig spelen van diverse orgels ( en ook midi spelende accordeons ) die dezelfde files hanteren. Zo kunnen ze in groepjes sfeer brengen.
Niet te zien en horen bij ons in België.
Op de Burgplatz was het ensemble "die geluckspielze" de publiekstreffer. Voorbijgangers konden meedraaien met één van de 3 orgels, gekombineerd met 2 tuba's, grote en kleine troms en allerlei voorwerpen voor groot en klein. Samen met accordeons "FUNK" a volonté.
50 orgeldraaiers in dit kleine deel vn de oude stad, dan moet je een geschikte plaats vinden. Dit vond ik samen met Stefaan als tegenspeler aan de rand. dwz aan de tunnel die uitmonde aan het auto / voetveer aan de Rijn. De beste plaats zou later blijken!!
Schaduw aan beide zijden vn de oude stadspoort naargelang de voor- of namiddag; aan het begin van het parcour rustig en met feedback van voorbijgangers.
Hier op de foto met een "funk" spelend accordeon.
Moeder en dochter de jonge generatie is ook hier aanwezig.
receptie op zondagvoormiddag in het stadhuis met verdeling vn de oorkondes.
Hier in één vn de vele kerken die Linz rijk is, voor de eerste maal, een klassiek concertje op vrijdag namiddag. Je ziet een deel van de 9 spelers die deelnamen. Sommigen hadden een gezongen repertoire. De voorzitter van het draaiorgelfestival van Sarreguemines Vogezen bracht stukken met een héél klein electronische sirenette en het duo Hildebrand / Gotthard brachten met hun rollenorgels een kleine voorstelling met mimme, een beetje straattheater in de kerk.
Een aantal jaren geleden heeft een Vlaamse minister van Cultuur topstukken uit de muziekwereld aangekocht. De draaiorgelverzameling van Jef Ghysels. Een prachtige zaak, echt waar.
Na een half jaar in het jubelpark in Brussel opgesteld voor het publiek is het tot op heden te bezichtigen en te beluisteren in Kallo, onder de hoede van het Vleeshuis/muziekmuseum Antwerpen. Maar aan alle schone liedjes komt een einde.
Zaterdag 28 april ek. kan je die collectie voor het laatst in zijn totaliteit bewonderen. Dan sluit de locatie “de kantoennatie” zijn deuren. Dan worden (’t is van horen zeggen’) de orgel op diverse locaties gedeponeerd, voor een tijdje??
De voltallige ploeg medewerks onder de leiding van Hubert Rubbens
De karvelen Boa Esperanza en Noa Victoria als publiekstrekkers. Die laatste is een replica van het schip waarmee de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan de wereld rondreisde.
De editie van dit jaar stond in het teken van de binnenscheepvaart naast een delegatie uit de Loire ook talrijke uit Wallonië. Toch was de Russische viermaster Kruzenshtern, het grootste schip dat aan dit evenement deelnam.
straatmuziek
"Kimbers men". a capella sea men songs van de bovenste plank. muziek vanuit de "buik"
Categorie:diverse Tags:oostende voor anker,draaiorgel muziek,draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,
16 oktober de laatste dag van de 2 jaarlijkse opendeurdagen bij Decap Herentals. Ik ben met de vrouw en kleinkinderen op weg naar Limburg. Waarom dan niet even binnenwippen bij Decap. Het volk komt druppelsgewijs binnen bij de fabriek. Het is nog kalm, het meeste volk zal komen voor de avondshow. Toch is Mauricke Wouters met zijn “Verbeeckske” al aan het zingen in de spiegeltent, om de eerste drinkers te verwelkomen. De rondleidingen in de fabriek zullen seffens aanvangen als Tony wat gerust heeft na de optredens van gisteravond. Ja het zijn drukke dagen voor de familie Decap. Enkele orgelfronten in MDF plaat zijn in opbouw. Het pijpwerk van de orgel van wijlen Jan van de Eede staat er nog, ook een pijporgel van Frans Decap wacht op onderhoud.
De showroom vol met digitaal gestuurde dansorgels wacht op de bezoekers, maar wij moeten spijtig genoeg naar Heusden Zolder, de familie wacht
Spijtig de rondleiding zal voor een volgende keer zijn.
In Baasrode Dendermonde, is een vriendenkring die er een pettige hobby op nahoudt: het openhouden van een oude spoorlijn tussen Baasrode en Puurs. Daarbij restauren ze oud spoorweg materieel in een werkpaats van het verlaten spoorwegstion aldaar. Gedurende de zomermaanden baten zij de toeristische spoorlijn uit tussen beide gemeentes met tussenstops te Sint Amands en Oppuurs.
Afgelopen weekeinde was een mooie GAST trein op het traject aanwezig namelijk de prachtig gerestaureerde locomotief ENERGIE uit het Gr. Hertogdom Luxemburg, gebouwd in 1946.
Zoals uit de foto blijkt, werd er lustig meegezongen op Franse airkes tussen de machinisten en draaiorgelspeler Pier'nlala.
met dank aan Kurt Willaerts voor het aanreiken van de foto
week van de muziek in de basisschool Coloma te Mechelen. op de 4° dag, donderdag, waren een aantal muzikanten uitgenodigd op de school om hun instrument te tonen aan de kinderen. De bedoeling was de leerlingen aanmoedigen om muziekonderwijs te volgen. Bekijk het bijhorend filmpje met foto's die door de juffen waren genomen.
draaiorgel Pier'nlala ... kost dat veel zo'n orgel meneer?
In het kerkje van het begijnhof te Dendermonde. Het kerkje voor ¾ gevuld met bekende gezichten van beide spelers : initiatiefneemster Vera Steenput en Hammenaar Pieter Van Puyvelde.
Op de speellijst afwisselend gespeeld door Vera en Pieter:
2 welkomsmarsen
Abide with me
Jesus bleibet meine freude
Amazing grace
Heilig heilig
Halleluja
Looney tunes medley
Once upon a time in the west
Valse d’Amelie
Hongaarse dans
Lili marleen
Der dritten mann
o mio babbino caro
Pump and circumstance
Come facette mammeta
La danza
Czardas
Radetsky
De stelende ekster
en als bis numm. voor de Dendermondse gasten de ros beijaardmars
Nadien volgde de naamgeving van dit 31 toets Raffin concertorgel van Vera De kleine Steenput Een verwijzing naar haar familienaam en ook haar belangstelling van draaiorgelmuziek naar de aankoop van 2 Cd van het fameuze concertorgel de grote steenput die eertijds in België 1927 was gebouwd door de gebr. Steenput.
Dit intiem concert werd gesmaakt door de luisteraars, sympatisanten die niet zo vertrouwd waren met draaiorgelmuziek.
De bloemstukken die het kerkje sierden werden achteraf verkocht aan de aanwezigen voor de werken van de VZW begijnhof Dendermonde.
Met dank ook aan Zuster Lieve voor het openstellen van dit kerkje.
de naamgevening van dit Raffin draaaiorgel DE KLEINE STEENPUT
In de loop van volgend week volgt nog een link naar dit concert met een video reportage
Een vergelijk van 3 kleine straatorgeltjes op een volksfeest, deze zomer, zoals ik ze ken sinds enkele jaren ( hun eerdere muziek speelgeschiedenis ken ik niet )
Alle drie weten ze het publiek te bespelen op hun eigen manier, den éne al wat luidruchtiger dan de andere.
1 - Warre, Eddy van Meerbergen uit Boechout:
Een gekende figuur, kent het klappen van de zweep, trad vroeger ook op als entertainer, volksvermaak.
heeft een welluidend tongen Raffin orgel en/of een buikorgeltje, beide met rolletjes.
Hij wisselt in de loop der jaren geregeld van orgel.
Eddy is beperkt in zijn mobiliteit, blijft op één plaats staan in de straat, maar kan zich wel verplaatsen als hij zijn buikorgel meebrengt.
Hij spreekt ook de mensen aan, hij nodigt ze uit om te blijven luisteren.
Hij begeleid zich met “tante Stans” een beweegbare pop.
Hij is steeds verzorgd gekleed.
Hij doet zijn ding speciaal gericht op kinderen. Tegen een vergoeding kunnen kinderen een diploma orgeldraaien bekomen. Kinderen kunnen meedoen met allerlei muziekinstrumentjes als begeleiding, met een keuze uit verschillende hoofddeksels enz.
Hij heeft een groot zichtbaar mansbakje.
De Warre treedt veelvuldig op.
Maakt geregeld reklame voor draaiorgel activiteiten.
Zingt niet mee met de airkes, maar wanneer hij een binnen optreden heeft doet hij andere leuke dingen, moppen tappen, spelletjes.
2 - De boerkes van Beerse, een duo uit Beerse:
Ad Moeskops en zijn makker Marcel.
Ad is een olijke volksfiguur die vroeger zijn inkomen verdiende op markten.
Het zijn inderdaad “boerkes” dat is te zien aan hun iet of wat schoffele kledij, zet daar de goedlachse muilentrekkerij van Ad bij, de dikke sappige buik van Marcel die wat in de weg zit voor zijn trom en je hebt een komisch duo dat goed in de markt ligt.
Ad zingt heel graag liedjes, met een stem als een klok, ze zijn niet altijd afgewerkt maar ze geven een zekere sfeer in de straat, zeker met de afwisseling van trekzak en draaiorgel. Soms slaat hij daar nog een schuine mop ertussendoor of hij doet met zijn smoelentrekkende “aap” de mensen verschieten.
Ad draait het pijporgeltje “ het vlierbesje” en speelt de laatste jaren liever op zijn diatonische accordeon met lepels. Alhoewel, het draaiorgeltje heeft een lieflijke zoete klankkleur, als het gestemd is.
Marcel slaat begeleiding met de gros casque.
De boerkes kunnen terugblikken op een lange geschiedenis, te zien aan de gamelijke toestand van hun orgel met een oude vierwiel kar. Dit jaar zijn ze aan hun 34° jaar toe.
Ad vermaakt ook mensen binnenskamer met gezang en een electr. klavierorgel.
Ze hebben een stevige band met de voorbijtrekkende toehoorders.
Het repertoire van de orgelboeken is beperkt en ze hebben geen recente aanwinst van boeken.
Maakt nooit reklame voor draaiorgel activiteiten. Hij heeft een groot zichtbaar mansbakje. Ze wandelen niet met hun orgel, blijven op één plaats.
3 – Straatmuziek Pier’nlala uit Hamme:
Pieter is een laatbloeier, heeft een recent orgeltje 32 toets, aangekocht op het Hooghuysfestival, 8 jaar geleden.
Zingt héél graag met overgave zijn liedjes mee.
Kleed het orgeltje aan met diverse orgelfronten, naargelang.
Heeft 2 orgelkarren: één voor een vaste plaats, een andere om met te “wandelen”
Een goedrijdende kar is gerieflijk en wandelen is minder storend voor de omgeving waar je speelt.
Heeft ook qua outfit afwisseling naargelang omgeving waar moet gedraaid worden.
Hij heeft een zeer uitgebreid repertoire met teksten in meerdere talen, dat geregeld wordt aangevuld met recente boeken.
Spreekt graag de mensen aan, hij vindt de feedback héél belangrijk, zingt met een zangmicro.
Hij heeft weinig attributen mee, soms een vliegertje maar steeds een aap.
Maakt geregeld reklame voor draaiorgel activiteiten.
Goed weer dinsdag voormiddag te Sint Kwintens Lennik. Straatzanger Pier'nLala stond er samen met de Gronckelman ( bij ons thuis noemen ze dat een stadsomroeper, een belleman, iemand met een klok van een stem ) en Lenitha Danckaert van de dienst Vrije Tijd promotie te maken voor de Week van de volkscafés dat dit weekend van start gaat.
Ieder jaar bij het begin van de warmere dagen, neemt VZW muziekmozaïek uit Gooik het initiatief om Folkmuziek te promoten. Dit gelijktijdig zoals er zijn
week van de amateurkunsten
en de erfgoeddagen.
Folk dus dit jaar in het Pajottenland, vorig jaren in Halle, Tienen, Ieper, Leuven …
Straatzanger Pier’nLala helpt hier ook aan mee om op een paar markten promotie te voeren voor die week. In de deelgemeenten van Lennik worden de volkscafés onder de aandacht gebracht door VZW muziekmozaïek. Met dank aan die éne dorpscafé vandaag te Gaasbeek “de pajot” op het kleine dorpsplein met een fris pintje kriek van Boon uit ’t vat.
Marskramers en hun wekelijkse klanten hebben genoten van straatmuziekjes.
Ik heb dat optreden op de wekelijkse boerenmarkt gecombineerd met wandelingen in die mooie glooiende streek. Hierbij een aantal beelden uit het domein “kasteel Gaasbeek” en bijhorende site “Groenberg”. Op die prille lentedag staat alles frisgroen te blinken en de eerste bosbloemen tussen de beukebomen.
de ommuurde museumtuin
eerste bosbloemen
domein Groenberg
wat reklame voor brouwerij Boon, mooi glas, mooi rood ... met dank aan volkscafé de pajot