Verwelkoming door uitbater Johnny Claes, hij vertelt ons over het ontstaan van de dansorgelcultuur in ons land en meer bepaald in Antwerpen.
MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap brengen Muziek Mobile.
Het gebeuren van danszaal Mobile in de Kloosterstraat te Antwerpen aan de hand met overhead projector, waar een enorm dansorgel de bourgeoisie van plezier voorzag.
Pol was op zoek net voor de eerste “grote oorlog” op zoek naar de zingeving van het leven.
En op deze avond gebeurt dat op muziek gebracht door orchestrions, hij vermeldt dat ook in zijn dichtbundel “bezette stad”
Op deze avond doorlopen we enkele uitgaansbuurten
En hij ontdekt de ragtime muziek en er speelt “Tiger rag” op het Mortierorgel; ook de tango is verwaait naar Europa.
De oorlog is bezig en Antwerpen word gebombardeerd via overvliegende zeppelins, er speelt “Mars graaf zeppelin” van Teike op het Mortierorgel.
Zijn zoektocht brengt hem in de betere gelegenheden en Vera speelt het Ave Maria van Gounod.
Vera Steenput brengt het soldaten lied “it's a long way to tipperary” dat iedereen kan meezingen en andere liedjes die wat schuiner zijn (marie planchez).
Modertor Matthijs de Ridder maar zeker woordkunstenaar Peter Holvoet-Hanssen (van zot polleken) leiden ons verder rond in het nachtleven van de bezette stad.
En dat gebeurt met Pol zijn Vlaamse versie van het liedje “Sous les ponts de Paris” en later ook met “Madelon” zie ook het filmfragment op you tube.
De avond besluit met het liedje “La petite Tonkinoise” van V. Scotto uit 1906
Categorie:retro Tags:paul van ostaijen,dansorgels,mechamusica,straatzanger pier'nlala,
Gisteren nog eens op bezoek geweest bij de oudste orgeldraaier in Vaanderen. Robert is 85 jaar, ongedurig om deuntjes te spelen met zijn Heesbeen orgel het "DAMETJE"
binnen enkele tijd zal ik filmpjes op het net plaatsen van zijn nieuw aangekochte orgelboeken.
boek hem gerust Bertje de orgelman uit Bavikhove 0474/75 59 99
Categorie:draaiorgels in België Tags: Vroman Robert,draaiorgels,draaiorgels Heesbeen,straatzanger pier'n lala,
Vorige maand vroeg Thomas Kint me om mekaar te spreken over het reilen en zeilen draaiorgels in ons land. De gebroeders Kint runnen sinds enkele jaren een verhuur/restauratiebedrijf voor piano’s. Een oud pand van een schrijnwerker gelegen in de wijk “Brugse poort” van Gent is hun werkterrein. Zo stellen ze zicht voor in hun website: ...........We bieden topklasse piano’s van de beste bouwers te koop aan (Steinway & Sons, Bösendorfer, Erard, Grotrian Steinweg, Schimmel, Yamaha, C. Bechstein, …), en kiezen bewust om in te gaan tegen de huidige tendens waarin steeds meer goedkoop vervaardigde piano’s als ‘consumptiegoed’ worden aangeboden. Onze duurzame aanpak weerspiegelt zich in onze selectie van de beste piano’s, restauratie met de beste materialen ...........
Het jonge team bestaat naast de 2 broers, uit enkele enthousiastelingen muzikanten, instrumentenbouwers, pianostemmers. Recent hebben ze de opdracht aangenomen om pianola’s te restaureren. Samen met draaiorgelliefhebber Guido Van Pethegem (die een eigen pianola piekfijn heeft gerestaureerd ) hebben we gisterenavond een bezoek gebracht aan het atelier. 3 pianostemmers en 2 stagairs instrumentenbouwers waren nog volop aan het werk. Thomas heeft zeker de expertise van het pianodeel van de pianola in zich; voor het pneumatische/mechanische deel zoekt hij nu de mogelijkheden wie hem daarbij kan helpen. Waar moet hij zoeken om dat ambacht onder de knie te krijgen? Een restaurateur in België vinden is onwaarschijnlijk. Die is zeker te vinden in Nederland en Frankrijk.
Mogelijks hebben we binnen enkele jaren een bijkomende werkplaats voor dat deel van mechanisch spelende instrumenten. Ze brengen geregeld kleinschalige optredens in hun atelier. Zie ook de facebook pagina van dat bedrijf KINT in Gent. https://www.facebook.com/kintpianos
Dit jaar viert de Gezinsbond zijn feest 100 jaar, 100 jaar in dienst van de gezinnen. Vroeger was dat meestal voor de GROTE gezinnen, nu voor ieder gezin.
Het gewest Dendermonde vierde dat op deze zaterdag 16 oktober in het centrum van Dendermonde. Straatzanger Pier'nlala samen met een ballonknoper brachtten wat animatie nabij een sponsor op de Oude Vest.
Categorie:draaiorgels in België Tags:standaard boekhandel,straatzanger Pier'nlala,draaiorgel,Dendermonde,
Op een speelmoment vorige maand in Gent vroeg Renaud de Kerchove of ik met mijn straatorgel muziek wou brengen in Beervelde. Ik heb vrijdag en zaterdag gedurende dat feestweekend tussen de bloemen, planten en vrolijk kijkende mensen vertoefd. Heerlijk ! Prachtig weer, volgens "de vriendenkring van het park" een topscore qua bezoekers. Ik ben met spelen begonnen aan het schuttersplein, gedurende de wachttijden aan de controle covid.
bezie onderstaande video van de heer Carlos Popelier
Bekijk de talrijke foto van mevr. Lut Laureys bij het Nieuwsblad
Volgend weekeinde zal een prachtig herfstweder schijnen over het bekende park van Beervelde. Een aangename sfeer die in binnen- en buitenland is bekend. De prachige aankleding van de standhouders en de inrichters, de buitenlucht met mensen rondom. Ja misschien zelfs met een vleugje draaiorgelmuziek.
Vanaf 8 september, touren we elke woensdagavond tussen 18u en 22u in vier regio’s van Gent.
Geen zin om zelf een potje muziek te koken? Bestellen wie bestellen kan, we leveren kant-en-klare deuntjes tot bij jou aan de deur. Kijk nog even hieronder of we in jouw buurt komen. Check en dubbelcheck? Vul jouw gegevens in en we nemen contact op naarmate de datum nadert.
123-piano brengt kunst en muziek tot bij de mensen, als aanzet tot sociale verbintenis.
zie onderstaande foto's alsdat geen mooi initiatef is.
Een muziekinstrument op wielen, waar hebben we dat nog gehoord? In alle Nederlandse steden, vroeger tijd ook in België.
SPIJTG DAT DE STAD GENT GEEN OPROEP GEDAAN HEEFT NAAR VZW MECHA MUSICA of dergerlijke.
Wij hebben toch ook zoiets voor in het straatbeeld dat verbindt.
"MAAR JA" zeg je "DIE MENSEN ZIJN MUZIKANTEN WANT ZE SPELEN MUZIEK" ?????
een orgeldraaier draait maar aan een wielleke, dat is geen kunst zegt de commissie kunstenaars in Brussel http//socialsecurety.belgium.be ( de dienst die de artiestenkaarten uitdeelt) dat is maar een entertainer (tenware natuurlijk als je erbij zingt of er poezie bij brengt.)
wordt vervolgd??
Categorie:draaiorgels in België Tags:123 piano vzw,straatzanger pier n lala,draaiorgels,
In Frankrijk wordt er wat meer gezongen op straat dan bij ons. Dat kan met een gitaar, een accordeon, een klavier, een draaiorgel maar ook met chanterue.
Dat is een buikorgel met een beperkt aantal pijpjes of lamellen, maar tegenwoordig ook digitaal met midifiles. Midifiles waarbij de muziek klinkt via een luidspreker.
Er wordt dus “vals“ gespeeld. Meer en meer want Duitse straatorgeltjes die ook met midifiles draaien, spelen in groep (3 4 5 naast elkaar op ’n rij) met “wifi” met “funk”. Ze spelen ook “vals”.
Er gaat niets boven orgelmuziek met boeken. Dat is nostalgie en volks van vroeger.
Om op straat te zingen is dus een buikorgel, met zijn licht gewicht, ideaal. De klank is weliswaar niet zoals een straatorgel, de mogelijkheden zijn beperkt. Ideaal als je geen instrument kan bespelen of de hulp hebt van een medemuzikant en toch gezongen nummers wil brengen in het straatbeeld.
De bestanden bevinden zich op een SD kaart (soms ook met een ID kaart), op computer voorbereid als midifiles. Via de software kan je de snelheid, de toonaard, het volume wijzigen naar je stembereik.
een chanterue met ID card
Bij het éne systeem kan je dat nog manipuleren op het buikorgel zelve bij andere uitsluitend bij de aanmaak op de computer.
De innovatie van batterijen en speakers is momenteel zo dat ze héél licht wegen. Een geweldig voordeel als je toch meerdere kilo’s aan je schouderriem hebt.
In Nederland is een leverancier waarbij het geluid bekomen wordt via een kleine laptop. De sturing gebeurd via een gepatenteerde mannivel. Zie bijhorende foto en filmpje
Breedte 36 cm / Diepte 23 cm / Hoogte 33 — Gewicht ca. 6 kg (incl. accu en laptop)
In Frankrijk in de buurt van Avignon bij Didier Bougon kan je terecht voor een prachtig portatief buikorgel. Sierlijk gebouwd, keuze uit pijporgelklank of -lamellen. Midifiles via SD kaart eerlijk om mee te zingen. Een repertoire van France chansons maar de inbreng van eigen files kan gebeuren bij de bouwer.
Didier Bougon 44 rue Victor Hugo 84210 Pernes les Fontaines
Ik zelve heb een zelfbouw kit. Met onderdelen van Christian Blanchard
113 rue Champommier 79000 Niort Email : chris@orgautomatech.fr
De files maak ik via het programme Noteur in format O Ik heb een ouderwetse luidspreker ingebracht van mijn hifi keten de batterij 12V is een loodzuur type
Ik maak gebruik van slechts 1 kanaal/instrument om het toch voor zo’n klein ding geloofwaardig te laten overkomen.
Toch nog wat reklame maken voor het speelmoment / kampioenschap orgeldraaien, in het verre Maasmechelen aan de grens.
Zondag 12 september 2021 vanaf de middag.
Zoals je kan lezen op de website van https://www.mechamusica.be/ treden er 19 orgeldraaiers aan. Eén van hen hoopt de wisselbeker in de wacht te slepen.
Marc Marin regionale reporter voor St.-Gillis Waas, heeft een video opname gemaakt op het ontmoetings(ambachten)weekend in Meerdonk. Aan een oude schuur annex boomgaard, beheert door VZW Natuurpunt.
marina 't vliegertje le plus beau tango alexander ragtime band lichtjes v d schelde tant q"'il y aura des étoiles
Categorie:draaiorgels in België Tags:panneweel,straatzanger pier'nlala,draaiorgels,
Je verschiet van jezelve, niet alleen als je je spiegelbeeld beziet in de badkamer na het ontwaken, ook als je foto's ontvangt als straatzanger. bezie onderstaande foto's en merk dat ik enkele grijze haren heb (haha, zwart wit foto's )
Met dank aan Johan Rosseel.
Niet alleen ik, in Vlaanderen zijn de meeste orgeldraaiers op gezegende leeftijd. Een uitstervend ras? Gelukkig ken ik toch enkele van een jongere generatie.
Categorie:black and white retro Tags:straatzanger pier'nlala,draaiorgel pier'nlala,mechamusica,draaiorgels,
De lente kriebelt, en dan tracht ik stilletjes aan weer straamuziek te brengen in deze uitzonderlijke sanitaire periode. Ik ben in het bezit gekomen van een buikorgel, een zacht spelend ding dat op MIDI "draait".
Bij ons in de streek hebben we langsheen de Durme prachtige wandeldijken. Langs beide zijden van de overstekende MIRA brug is omzeggens een pleisterpaats voor fietsers en wandelaars. Een goede locatie om wat liedjes te brengen.
Het culturele dienst van de gemeente Hamme steekt enkele muzikanten een hart onder de riem rond dit thema van Vlaanderen zie een reeks filmpjes van elk met volgende link: www.h-artslag.be
Enkele orgeldraaiers hebben zondag op die zonnige winternamiddag in hun buurt een kleine serenade gebracht:
* Robert Vroman aan de stoep van zijn grote parking
* William Brondeel met de “Concertina” aan zijn oprit
*Orgeldraaier Pier ’n lala: voor de vele wandelaars aan de Mirabrug in Hamme en voor enkele senioren woningen in de Strijderslaan.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel Pier'n lala,week van de Belgische muziek,
“Zie Ze Zingen” ontstond als aanhangsel van het tv-productiehuis Zie Ze Doen (De Bende Van Wim, Het Peulengaleis, Nefast voor De Feestvreugde, Het Bourgondisch complot, …) van Geertrui Coppens. Omdat ze op set iedereen aan zingen bracht, was de stap van televisie naar singalongs klein: ‘Ik ben minstens even verzot op samenzang als op tv-maken. Het is gewoon een andere manier van connecteren. In samenzang kan je alles kwijt: ontroering, uitbundigheid en vooral veel samenhorigheid.’
Zij zochten buddy’s/muzikanten die nummers willen brengen voor bewoners van rust- en verzorgingsinstellingen. Via de laptop van de verzorgenden kunnen we muziek/liedjes overbrengen aan bepaalde bewoners.
Luc is gisteren 80 jaar geworden. Luc is de bezieler van het draaiorgelmuseum uit Voortkapel, deelgemeente van Westerlo. Gistereavond dus werd hij in de bloemen gezet door familieleden, vrienden en (andere vrienden) orgeldraaiers.
Zijn vrouw had hem die avond nog op pad gestuurd naar het nabijgelegen rust- en verzorgingcentrum om daar nog à 19 uur draaiorgelmuziek te brengen aan de bewoners; welke bewoners? degene die reeds om 18 uur in hun bed werden gestopt.!?
Dat was dus en verzinsel om de zaal te versieren en de gasten ongezien binnen te loodsen.
Geluk gewenst met je gezegende leeftijd en die zo voort met je muzikale hobby.
men had een verrassingsact voorzien, had hij gehoopt op een striptaese nummer ???
neen "Boer Charel" bracht enkele ludieke herrinneringen uit de jeugd van Luc.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, straatzanger,luc peters voortkapel,draaiorgelmuseum,