Vanaf 8 september, touren we elke woensdagavond tussen 18u en 22u in vier regio’s van Gent.
Geen zin om zelf een potje muziek te koken? Bestellen wie bestellen kan, we leveren kant-en-klare deuntjes tot bij jou aan de deur. Kijk nog even hieronder of we in jouw buurt komen. Check en dubbelcheck? Vul jouw gegevens in en we nemen contact op naarmate de datum nadert.
123-piano brengt kunst en muziek tot bij de mensen, als aanzet tot sociale verbintenis.
zie onderstaande foto's alsdat geen mooi initiatef is.
Een muziekinstrument op wielen, waar hebben we dat nog gehoord? In alle Nederlandse steden, vroeger tijd ook in België.
SPIJTG DAT DE STAD GENT GEEN OPROEP GEDAAN HEEFT NAAR VZW MECHA MUSICA of dergerlijke.
Wij hebben toch ook zoiets voor in het straatbeeld dat verbindt.
"MAAR JA" zeg je "DIE MENSEN ZIJN MUZIKANTEN WANT ZE SPELEN MUZIEK" ?????
een orgeldraaier draait maar aan een wielleke, dat is geen kunst zegt de commissie kunstenaars in Brussel http//socialsecurety.belgium.be ( de dienst die de artiestenkaarten uitdeelt) dat is maar een entertainer (tenware natuurlijk als je erbij zingt of er poezie bij brengt.)
wordt vervolgd??
Categorie:draaiorgels in België Tags:123 piano vzw,straatzanger pier n lala,draaiorgels,
In Frankrijk wordt er wat meer gezongen op straat dan bij ons. Dat kan met een gitaar, een accordeon, een klavier, een draaiorgel maar ook met chanterue.
Dat is een buikorgel met een beperkt aantal pijpjes of lamellen, maar tegenwoordig ook digitaal met midifiles. Midifiles waarbij de muziek klinkt via een luidspreker.
Er wordt dus “vals“ gespeeld. Meer en meer want Duitse straatorgeltjes die ook met midifiles draaien, spelen in groep (3 4 5 naast elkaar op ’n rij) met “wifi” met “funk”. Ze spelen ook “vals”.
Er gaat niets boven orgelmuziek met boeken. Dat is nostalgie en volks van vroeger.
Om op straat te zingen is dus een buikorgel, met zijn licht gewicht, ideaal. De klank is weliswaar niet zoals een straatorgel, de mogelijkheden zijn beperkt. Ideaal als je geen instrument kan bespelen of de hulp hebt van een medemuzikant en toch gezongen nummers wil brengen in het straatbeeld.
De bestanden bevinden zich op een SD kaart (soms ook met een ID kaart), op computer voorbereid als midifiles. Via de software kan je de snelheid, de toonaard, het volume wijzigen naar je stembereik.
een chanterue met ID card
Bij het éne systeem kan je dat nog manipuleren op het buikorgel zelve bij andere uitsluitend bij de aanmaak op de computer.
De innovatie van batterijen en speakers is momenteel zo dat ze héél licht wegen. Een geweldig voordeel als je toch meerdere kilo’s aan je schouderriem hebt.
In Nederland is een leverancier waarbij het geluid bekomen wordt via een kleine laptop. De sturing gebeurd via een gepatenteerde mannivel. Zie bijhorende foto en filmpje
Breedte 36 cm / Diepte 23 cm / Hoogte 33 — Gewicht ca. 6 kg (incl. accu en laptop)
In Frankrijk in de buurt van Avignon bij Didier Bougon kan je terecht voor een prachtig portatief buikorgel. Sierlijk gebouwd, keuze uit pijporgelklank of -lamellen. Midifiles via SD kaart eerlijk om mee te zingen. Een repertoire van France chansons maar de inbreng van eigen files kan gebeuren bij de bouwer.
Didier Bougon 44 rue Victor Hugo 84210 Pernes les Fontaines
Ik zelve heb een zelfbouw kit. Met onderdelen van Christian Blanchard
113 rue Champommier 79000 Niort Email : chris@orgautomatech.fr
De files maak ik via het programme Noteur in format O Ik heb een ouderwetse luidspreker ingebracht van mijn hifi keten de batterij 12V is een loodzuur type
Ik maak gebruik van slechts 1 kanaal/instrument om het toch voor zo’n klein ding geloofwaardig te laten overkomen.
Toch nog wat reklame maken voor het speelmoment / kampioenschap orgeldraaien, in het verre Maasmechelen aan de grens.
Zondag 12 september 2021 vanaf de middag.
Zoals je kan lezen op de website van https://www.mechamusica.be/ treden er 19 orgeldraaiers aan. Eén van hen hoopt de wisselbeker in de wacht te slepen.
Marc Marin regionale reporter voor St.-Gillis Waas, heeft een video opname gemaakt op het ontmoetings(ambachten)weekend in Meerdonk. Aan een oude schuur annex boomgaard, beheert door VZW Natuurpunt.
marina 't vliegertje le plus beau tango alexander ragtime band lichtjes v d schelde tant q"'il y aura des étoiles
Categorie:draaiorgels in België Tags:panneweel,straatzanger pier'nlala,draaiorgels,
Je verschiet van jezelve, niet alleen als je je spiegelbeeld beziet in de badkamer na het ontwaken, ook als je foto's ontvangt als straatzanger. bezie onderstaande foto's en merk dat ik enkele grijze haren heb (haha, zwart wit foto's )
Met dank aan Johan Rosseel.
Niet alleen ik, in Vlaanderen zijn de meeste orgeldraaiers op gezegende leeftijd. Een uitstervend ras? Gelukkig ken ik toch enkele van een jongere generatie.
Categorie:black and white retro Tags:straatzanger pier'nlala,draaiorgel pier'nlala,mechamusica,draaiorgels,
De lente kriebelt, en dan tracht ik stilletjes aan weer straamuziek te brengen in deze uitzonderlijke sanitaire periode. Ik ben in het bezit gekomen van een buikorgel, een zacht spelend ding dat op MIDI "draait".
Bij ons in de streek hebben we langsheen de Durme prachtige wandeldijken. Langs beide zijden van de overstekende MIRA brug is omzeggens een pleisterpaats voor fietsers en wandelaars. Een goede locatie om wat liedjes te brengen.
Het culturele dienst van de gemeente Hamme steekt enkele muzikanten een hart onder de riem rond dit thema van Vlaanderen zie een reeks filmpjes van elk met volgende link: www.h-artslag.be
Enkele orgeldraaiers hebben zondag op die zonnige winternamiddag in hun buurt een kleine serenade gebracht:
* Robert Vroman aan de stoep van zijn grote parking
* William Brondeel met de “Concertina” aan zijn oprit
*Orgeldraaier Pier ’n lala: voor de vele wandelaars aan de Mirabrug in Hamme en voor enkele senioren woningen in de Strijderslaan.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel Pier'n lala,week van de Belgische muziek,
“Zie Ze Zingen” ontstond als aanhangsel van het tv-productiehuis Zie Ze Doen (De Bende Van Wim, Het Peulengaleis, Nefast voor De Feestvreugde, Het Bourgondisch complot, …) van Geertrui Coppens. Omdat ze op set iedereen aan zingen bracht, was de stap van televisie naar singalongs klein: ‘Ik ben minstens even verzot op samenzang als op tv-maken. Het is gewoon een andere manier van connecteren. In samenzang kan je alles kwijt: ontroering, uitbundigheid en vooral veel samenhorigheid.’
Zij zochten buddy’s/muzikanten die nummers willen brengen voor bewoners van rust- en verzorgingsinstellingen. Via de laptop van de verzorgenden kunnen we muziek/liedjes overbrengen aan bepaalde bewoners.
Luc is gisteren 80 jaar geworden. Luc is de bezieler van het draaiorgelmuseum uit Voortkapel, deelgemeente van Westerlo. Gistereavond dus werd hij in de bloemen gezet door familieleden, vrienden en (andere vrienden) orgeldraaiers.
Zijn vrouw had hem die avond nog op pad gestuurd naar het nabijgelegen rust- en verzorgingcentrum om daar nog à 19 uur draaiorgelmuziek te brengen aan de bewoners; welke bewoners? degene die reeds om 18 uur in hun bed werden gestopt.!?
Dat was dus en verzinsel om de zaal te versieren en de gasten ongezien binnen te loodsen.
Geluk gewenst met je gezegende leeftijd en die zo voort met je muzikale hobby.
men had een verrassingsact voorzien, had hij gehoopt op een striptaese nummer ???
neen "Boer Charel" bracht enkele ludieke herrinneringen uit de jeugd van Luc.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, straatzanger,luc peters voortkapel,draaiorgelmuseum,
Vandaag de begrafenis van Sus in de St.- Lambertuskerk. Een goed gevulde kerk. Het kerkkoor waarvan Frans ook deel van uitmaakte begeleidde de kerkelijke dienst.
Als intrde zong zijn klein zoon het "Ave Maria" wat een stem heeft die jonge man. Sus was heel fier op deze jongen. Er mocht gedurende deze dienst mijn inziens wat meer muziek ten gehore zijn. Zijn oudste zoon gaf bij het begin ook een oprechte levensgeschiedenis met eenvoudige woorden over zijn vader.
Naast het altaar de klompen van Sus, de rode halsdoek, de zwarte bolhoed met veertjes en zijnen trekzak ( 'n 10 basser?)
Spijtig dat op op z'n gelegenheid is maar bij dit afscheid kan je wat orgeldraaiers ontmoeten en bijpraten.
de cadillac van zijn broer begeleidde de begrafenis stoet
Dinsdag 8 oktober 2019 is Sus overleden. Ik heb hem 12 jaar gekend als een vrolijke man. Hij ijverde voor het voorzetten van dat volkse ding “zingen op straat”. Was het niet met zijn trekaccordeon, dan met zijn tuureluur. De eerste keer dat ik hem hoorde was op de platte wagen in de openingsstoet te Mariekerke aan de schelde.
Ik ken hem ook als favoriet op de vele edities te Geraardsbergen, hij begreep als geen ander voorbijgangers naar zijn orgel te lokken; de mensen betrok hij meermaals naar zich; hij was ’n troubadoer van deze tijd.
Sus in Dendermonde 2013
Sus in lokeren 2015
TUURELUUR zijn favoriet orgel, telkens een "gedoe" om het in zijn auto te krijgen
Tussen al de marktkraampjes door kon je Pier’nlala tegen het lijf lopen. Pieter uit Hamme is een straatzanger vergezeld van een echt draaiorgel. “Mijn repertoire ligt tussen de jaren 1910 1960, maar soms gooi ik er eens wat anders tussen” vertelt Pieter. Onlangs maakte ikzelf nog een orgelboek van het liefdesliedje “la camisa negra” ik kom geregeld ik steden met Spaans sprekende toeristen en dat slaat dan aan, natuurlijk.
Speel je "een airken voor den hoed op de jaarmarkt Londerzeel". Dan kom je Margo Koekoekx freelance journalist voor het laatste nieuws tegen. "Doe de groeten aan Guy K. Zegt dat hij volgend jaar maar op pensioen moet gaan om zijn dansorgelmuseum te Perk wat uit te breiden".
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, jaarmarkt Londerzeel,het laatste nieuws,guy koekoekx,
Eén van de diverse straatzangers festivals die Nederland rijk is.
We zijn met 26 deenemers!
Alphens Straatmuzikanten Festival | zaterdag 31 augustus 2019 Georganiseerd door DAT | De Alphense Talkshow Kijk voor meer informatie op onze Website en volg ons op Facebook
Afgelopen zaterdag in Alphen aan de Rijn ( in de buurt van Gouda ) was er de jaarlijkse straatmuzikanten wedstrijd “DE FLIEREFLUITER” het 4de evenement in die soort dit jaar in Nederland.
Gewoonlijk speelt er wekelijks op zaterdag het straatorgel van Koos Meulkens, maar dat moest dus plaats maken voor een 30-tal muzikanten.
Verzamelpunt was het Rijnplein met 4 speelbeurten van een ½ uur met telkens een wisseling.
Verdeling van het prijzengeld : De winnaars bij de solisten
Damgan is een residentiedorpje, een lappendeken vanuit de lucht gezien, een verkaveling van verblijfs- en vakantiewoningen, campings rond een oude dorpskern met horeca en magazijntjes.
Het toeristisch buro is heel modern en functioneel opgevat.
Het festival maakt deel uit van het grote aanbod van het vakantieseisoen.
Het regenweer heeft dit jaar de activiteiten wat door elkaar gegooid.
Bij aankomst op maandag was het centrum zon overgoten, er hing een gezellige drukte tussen de diverse terrassen. Een muziekje was toen nog afwezig.
De volgende dag, de wekelijkse goederenmarkt. Ik kon me niet veroorloven als straatzanger er bij te zijn, een tweede chanteur is me in de loop van de middag komen vervoegen: “le boucher chanteur”. Dit nog onder een blauwe hemel.
’s Avonds wat problemen met de huisvesting de iet wat nonchalanche van de président : er is geen chambre d’hote voor mij voorzien. Gelukkig had Françoise, één van de vrijwilligers, nog een kamer vrij.
Op deze dinsdag avond was toen al geweten dat de eerste festivaldag, morgen dus in het water zou vallen. Begon de ochtend nog met zon, en uiteraard met veel muziekjes, het was wachten tot 18 uur heer er weer “chanson” te horen was op de diverse hoeken van de straat.
Een avondmaal in de gemeenschapszaal met gezongen tafelmuziek sloot deze eerste festivaldag af.
Het blijft voor organisatoren een klein probleem om helpende handen bijeen te krijgen. Zeker voor deze kleine gemeenschap. Allen zijn het actieve SENIOREN. En dat is een uitstervend ras (dat weten ze ondertussen ook in Les Gets.) Martin Patrick, de président van dit festival kreeg de vraag van velen om jaarlijks dit feest te houden ipv alle 2 jaar; “jaja het zal afhangen vn de hulp die je daarbij krijgt “ zegt hij.
De hoofddag 15 oogst, een blauwe hemel, de dag van de parade. Iedere deelnemer op elke hoek van het dorp, zang met accordeonbegeleiding of chanson met orgels. Het merendeel met vouwkarton, geen midi toestanden hier, neen nog echte draaiorgels en sirrinettes. Het volk dat binnendruppelde voor het gebeuren om 15 uur. Een parade met deelname van oldtimers, motoren en de praalwagens van het cirque van het nabijgelegen Nantes.
De dag werd besloten met een voorstelling van iedere artist op het podium in het park waarbij het volk kon genieten van Belgische ( Bretoense) kost “mosselen, friet en bier”. Na 21uur als de laatste orgelman/vrouw verdween werd het podium vrijgemaakt voor JONG geweld, een soiré, Franse rock onder de lampions.
’s Anderendaags naar huis, 8 uur autorijden, maar wel op “gladde” wegen.
Een fijne 5 daagse van Bretagne.
zie ook een filmpje
Categorie:kunstig straatmuziek Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, chanteurs de rue,Damgan,