ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
14-12-2019
luc peters draaiorgelmuseum
Luc is gisteren 80 jaar geworden. Luc is de bezieler van het draaiorgelmuseum uit Voortkapel, deelgemeente van Westerlo. Gistereavond dus werd hij in de bloemen gezet door familieleden, vrienden en (andere vrienden) orgeldraaiers.
Zijn vrouw had hem die avond nog op pad gestuurd naar het nabijgelegen rust- en verzorgingcentrum om daar nog à 19 uur draaiorgelmuziek te brengen aan de bewoners; welke bewoners? degene die reeds om 18 uur in hun bed werden gestopt.!?
Dat was dus en verzinsel om de zaal te versieren en de gasten ongezien binnen te loodsen.
Geluk gewenst met je gezegende leeftijd en die zo voort met je muzikale hobby.
men had een verrassingsact voorzien, had hij gehoopt op een striptaese nummer ???
neen "Boer Charel" bracht enkele ludieke herrinneringen uit de jeugd van Luc.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, straatzanger,luc peters voortkapel,draaiorgelmuseum,
Vandaag de begrafenis van Sus in de St.- Lambertuskerk. Een goed gevulde kerk. Het kerkkoor waarvan Frans ook deel van uitmaakte begeleidde de kerkelijke dienst.
Als intrde zong zijn klein zoon het "Ave Maria" wat een stem heeft die jonge man. Sus was heel fier op deze jongen. Er mocht gedurende deze dienst mijn inziens wat meer muziek ten gehore zijn. Zijn oudste zoon gaf bij het begin ook een oprechte levensgeschiedenis met eenvoudige woorden over zijn vader.
Naast het altaar de klompen van Sus, de rode halsdoek, de zwarte bolhoed met veertjes en zijnen trekzak ( 'n 10 basser?)
Spijtig dat op op z'n gelegenheid is maar bij dit afscheid kan je wat orgeldraaiers ontmoeten en bijpraten.
de cadillac van zijn broer begeleidde de begrafenis stoet
Dinsdag 8 oktober 2019 is Sus overleden. Ik heb hem 12 jaar gekend als een vrolijke man. Hij ijverde voor het voorzetten van dat volkse ding “zingen op straat”. Was het niet met zijn trekaccordeon, dan met zijn tuureluur. De eerste keer dat ik hem hoorde was op de platte wagen in de openingsstoet te Mariekerke aan de schelde.
Ik ken hem ook als favoriet op de vele edities te Geraardsbergen, hij begreep als geen ander voorbijgangers naar zijn orgel te lokken; de mensen betrok hij meermaals naar zich; hij was ’n troubadoer van deze tijd.
Sus in Dendermonde 2013
Sus in lokeren 2015
TUURELUUR zijn favoriet orgel, telkens een "gedoe" om het in zijn auto te krijgen
Tussen al de marktkraampjes door kon je Pier’nlala tegen het lijf lopen. Pieter uit Hamme is een straatzanger vergezeld van een echt draaiorgel. “Mijn repertoire ligt tussen de jaren 1910 1960, maar soms gooi ik er eens wat anders tussen” vertelt Pieter. Onlangs maakte ikzelf nog een orgelboek van het liefdesliedje “la camisa negra” ik kom geregeld ik steden met Spaans sprekende toeristen en dat slaat dan aan, natuurlijk.
Speel je "een airken voor den hoed op de jaarmarkt Londerzeel". Dan kom je Margo Koekoekx freelance journalist voor het laatste nieuws tegen. "Doe de groeten aan Guy K. Zegt dat hij volgend jaar maar op pensioen moet gaan om zijn dansorgelmuseum te Perk wat uit te breiden".
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, jaarmarkt Londerzeel,het laatste nieuws,guy koekoekx,
Eén van de diverse straatzangers festivals die Nederland rijk is.
We zijn met 26 deenemers!
Alphens Straatmuzikanten Festival | zaterdag 31 augustus 2019 Georganiseerd door DAT | De Alphense Talkshow Kijk voor meer informatie op onze Website en volg ons op Facebook
Afgelopen zaterdag in Alphen aan de Rijn ( in de buurt van Gouda ) was er de jaarlijkse straatmuzikanten wedstrijd “DE FLIEREFLUITER” het 4de evenement in die soort dit jaar in Nederland.
Gewoonlijk speelt er wekelijks op zaterdag het straatorgel van Koos Meulkens, maar dat moest dus plaats maken voor een 30-tal muzikanten.
Verzamelpunt was het Rijnplein met 4 speelbeurten van een ½ uur met telkens een wisseling.
Verdeling van het prijzengeld : De winnaars bij de solisten
Damgan is een residentiedorpje, een lappendeken vanuit de lucht gezien, een verkaveling van verblijfs- en vakantiewoningen, campings rond een oude dorpskern met horeca en magazijntjes.
Het toeristisch buro is heel modern en functioneel opgevat.
Het festival maakt deel uit van het grote aanbod van het vakantieseisoen.
Het regenweer heeft dit jaar de activiteiten wat door elkaar gegooid.
Bij aankomst op maandag was het centrum zon overgoten, er hing een gezellige drukte tussen de diverse terrassen. Een muziekje was toen nog afwezig.
De volgende dag, de wekelijkse goederenmarkt. Ik kon me niet veroorloven als straatzanger er bij te zijn, een tweede chanteur is me in de loop van de middag komen vervoegen: “le boucher chanteur”. Dit nog onder een blauwe hemel.
’s Avonds wat problemen met de huisvesting de iet wat nonchalanche van de président : er is geen chambre d’hote voor mij voorzien. Gelukkig had Françoise, één van de vrijwilligers, nog een kamer vrij.
Op deze dinsdag avond was toen al geweten dat de eerste festivaldag, morgen dus in het water zou vallen. Begon de ochtend nog met zon, en uiteraard met veel muziekjes, het was wachten tot 18 uur heer er weer “chanson” te horen was op de diverse hoeken van de straat.
Een avondmaal in de gemeenschapszaal met gezongen tafelmuziek sloot deze eerste festivaldag af.
Het blijft voor organisatoren een klein probleem om helpende handen bijeen te krijgen. Zeker voor deze kleine gemeenschap. Allen zijn het actieve SENIOREN. En dat is een uitstervend ras (dat weten ze ondertussen ook in Les Gets.) Martin Patrick, de président van dit festival kreeg de vraag van velen om jaarlijks dit feest te houden ipv alle 2 jaar; “jaja het zal afhangen vn de hulp die je daarbij krijgt “ zegt hij.
De hoofddag 15 oogst, een blauwe hemel, de dag van de parade. Iedere deelnemer op elke hoek van het dorp, zang met accordeonbegeleiding of chanson met orgels. Het merendeel met vouwkarton, geen midi toestanden hier, neen nog echte draaiorgels en sirrinettes. Het volk dat binnendruppelde voor het gebeuren om 15 uur. Een parade met deelname van oldtimers, motoren en de praalwagens van het cirque van het nabijgelegen Nantes.
De dag werd besloten met een voorstelling van iedere artist op het podium in het park waarbij het volk kon genieten van Belgische ( Bretoense) kost “mosselen, friet en bier”. Na 21uur als de laatste orgelman/vrouw verdween werd het podium vrijgemaakt voor JONG geweld, een soiré, Franse rock onder de lampions.
’s Anderendaags naar huis, 8 uur autorijden, maar wel op “gladde” wegen.
Een fijne 5 daagse van Bretagne.
zie ook een filmpje
Categorie:kunstig straatmuziek Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, chanteurs de rue,Damgan,
De jaarlijse amabachtenweekinde in het Waasland te Meerdonk tpv de tuin en het natuurvriendenhuis PANNEWEEL.
Een deel vn de winst gaat naar Naturpunt.
Draaiogel, straatzanger Pier'nlala was ook van de partij voor het gode doel.
Zaterdag een typisch Belgisch weer met natigheid, zondagnamiddag een sfeervolle dag onder een stralende zon.
Foto's Wielandt Rudi
De Grote Saleghemgeul geeft via het Sint-Jakobsgat en de Kieldrechtse Watergang uit in de Grote Geule te Kieldrecht. Samen vormen zij het Saleghem Krekengebied. Dit gebied PANNEWEEL is gerangschikt als natuurmonument en erkend als natuurgebied.
Bekijk een videoreportage van vorige editie 2018 van Marc:
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, panneweel,natuurpunt
Tijdelijke super-promotie van 1/7/2019 tot en met 31/7/2019: Nieuwe orgelboeken: (sinds kort vele nieuwe nummers) Prijs per meter: - 18 toets 3 euro - 32 toets Prinsen 4 euro - 36-40 toets Verbeeck 4,5 euro - 42-45 toets Verbeeck 5 euro - 72 toets Decap Antwerpen 7 euro Profiteer nu! Ook nieuwe arrangementen mogelijk aan de meest voordeligste prijzen. Ook andere maten mogelijk tot 125 toe.
orgelmuseum@telenet.be Voor alle merken van orgels. Orgelmuseum westerlo 0498/34.80.85.
Ieder jaar het derde weekeinde van juni zijn er in dat vissersdorpje aan de Schelde ( een deelgemeente van Bornem ) vis- en folkore feesten in enkele straten. Dit doen ze daar al meer dan 40 jaar. En het volk heeft het geweten.
Geen hotdogs of frieten. Neen vis in al zijn vormen en bereidingen dat samen met biertoestanden en muziek. Muziek puur sang. Meezingers op zijn Vlaams, café chantant, rondtrekkende accordeons en blaasmuziekjes. Daar hoort ook draaiorgelmuziek bij, muziek van de gewone man, van vroeger, nostalgie! Een paar oudere mannen hebben afgehaakt:
- De Warre van Boechout, - de boerkes van Beerse - en Sus Cavo, enkele troubadours van het eerste uur.
Wie wil er volgende jaar meedraaien? er kunnen nog een aantal orgels meedraaien. Neem contact op metfrans.van.schoor@pandora.be voorwaarde: - wandelen met het orgel op het parcour - trachten mee te zingen.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels,
Op onze nationale feestdag dd. 21 juli is er een mooi evenement in Les Gets: "La musique mechanique insolite". Een ééndaags draaiorgelfeest in de omgeving van dat mooie museum aldaar. Met muziek als hommage aan Jacques Offenbach. Vorig jaar in 2018 was er nog dat festival dat meerdere dagen duurde. Het zal niet meer zo zijn. Een gebrek aan vrijwilligers noopt de organisatoren om het in de toekomst af te slanken tot 1 dag. Deze maand dus op 21 juli volgens onderstaand programma.
Volgende jaar op 19 juli 2020.
Categorie:draaiorgellinks Tags:les gets, straatmuziek Pier'nlala,draaiorgels in België,
Druk druk deze zomer, de events voor straatmuzikanten komen eraan!!
Vlaanderen heeft er ook eentje, te Izegem, ook dit jaar? "Blafwaf" won vorig jaar in juni de vijfde editie van het Vlaams Kampioenschap straatmuziek. 16 straatmuzikanten namen gedurende de batjes in Izegem eraan deel.
* Er is reeds 1 wedstrijd gespeeld te Eindhoven op 18 mei ll. een heel gezellig parcour in de vele winkelstraten en galerijen. zie de foto reportage bij www.storioni-festival.nl
* Het NK Straatmuzikanten in Elst heeft naam gemaakt in Nederland.
https://www.nkstraatmuzikanten.nl/
Daarom komen muzikanten graag naar deze Overbetuwse plaats. Op zaterdag 15 juni 2019 kunnen muzikanten weer meedoen aan het evenement dat officieel te boek staat als NK, Nederlands Kampioenschap. Het NK Straatmuzikanten is aan de dertiende editie bezig.
In het centrum van Elst klinkt op 15 juni, de zaterdag voor Vaderdag, op tal van plekken muziek. De in totaal 38 acts/deelnemers strijden om de Nederlandse titel en de fraaie trofee in de vorm van een Elstar.
De acts/deelnemers worden in drie categorieën gerangschikt: solisten, duo’s en groepen. Ze wisselen steeds van locatie, zodat jury en publiek de muzikanten op verschillende tijdstippen op verschillende plekken kunnen beoordelen. Zoals gebruikelijk begint het evenement om 12:00 uur en stopt het rond 16:00 uur, waarna de jury in beraad gaat over de verschillende categorieën. Na de prijsuitreiking brengt elke winnaar 1 liedje ten gehore op het podium.
* De gouden pet Leiden de 33e Gouden Pet editie www.goudenpet.nl/
op zondag 30 juni 2019 Leiden Hooglandse Kerkplein
Tijdschema Rondom de Nieuwe Rijn: 13:00 – 17:00 Voorronden Gouden Pet
Hooglandse Kerkplein: 17:00 – 17:15 Winnaar vorig jaar 17:15 – 18:15 Opening en start finale 18:15 – 18:45 Stemmen 18:45 – 19:00 Uitslag 19:00 – 20:00 Muziek
* Georganiseerd door DAT ( of te wel De Alphense Talkshow )
35 internat. draaiorgelfestival Linz am Rhein 2019
Traditioneel wordt op dat verlengde weekeinde van Hemelvaartsdag in Linz een draaiorgelfestival gehouden. Samen met de toeristische dienst is dit festival in handen van een bewoner uit Aken dhr. Christoph Hübner. Heel goed past deze nostalgische muziek in de straten met vakwerkhuizen in dit oudste deel van de stad aan de Rijn.
Donderdag op Hemelvaartsdag was dit gebeuren in samenwerking met de opendeurdag van de stedelijke brandweer. De grote markt met uitstalling van de brandweerwagens met gemoedelijk bierdrinken en eetkramen. De terassen overvol onder een stralende zon.
Zoals de traditie het wil is iedere speler en spelerin gekleed naar de oude tijd, de orgels overwegend van Duitse makelij, versierd met bloemen en "diertjes". Heel anders dan bij ons in Vlaanderen. En zeker anders dan in Nederland waar je grotere orgels hebt en dan nog getooid met een geschulpteerd en beschilderd front. Deze hier in Duitsland kleinere orgeltjes met inlegwerk, Stuber, Hofbauer, Raffin Deleika, Bacigalupo ook een paar zelfbouwers. Aan de rand van de markt stond een groter straatorgel van Hollandse makelij, Minning.
Internationaal, dwz ook met medewerking van Vlaanderen, Zwitzerland en Frankrijk.
Eigenaardig dat ongeveer 3/4 van de orgels draait op midifiles of dergelijke.
Daarbij is ook het gebruik van "funk" eigenaardig. Dwz het draadloze gelijkmatig spelen van diverse orgels ( en ook midi spelende accordeons ) die dezelfde files hanteren. Zo kunnen ze in groepjes sfeer brengen.
Niet te zien en horen bij ons in België.
Op de Burgplatz was het ensemble "die geluckspielze" de publiekstreffer. Voorbijgangers konden meedraaien met één van de 3 orgels, gekombineerd met 2 tuba's, grote en kleine troms en allerlei voorwerpen voor groot en klein. Samen met accordeons "FUNK" a volonté.
50 orgeldraaiers in dit kleine deel vn de oude stad, dan moet je een geschikte plaats vinden. Dit vond ik samen met Stefaan als tegenspeler aan de rand. dwz aan de tunnel die uitmonde aan het auto / voetveer aan de Rijn. De beste plaats zou later blijken!!
Schaduw aan beide zijden vn de oude stadspoort naargelang de voor- of namiddag; aan het begin van het parcour rustig en met feedback van voorbijgangers.
Hier op de foto met een "funk" spelend accordeon.
Moeder en dochter de jonge generatie is ook hier aanwezig.
receptie op zondagvoormiddag in het stadhuis met verdeling vn de oorkondes.
Hier in één vn de vele kerken die Linz rijk is, voor de eerste maal, een klassiek concertje op vrijdag namiddag. Je ziet een deel van de 9 spelers die deelnamen. Sommigen hadden een gezongen repertoire. De voorzitter van het draaiorgelfestival van Sarreguemines Vogezen bracht stukken met een héél klein electronische sirenette en het duo Hildebrand / Gotthard brachten met hun rollenorgels een kleine voorstelling met mimme, een beetje straattheater in de kerk.
Erfgoeddag 2019 HOE MAAKT U HET ? Ofwel de week van de amateurkunsten, het vroegere WAK Ook het draaiorgelmuseum van de familie Peeters uit Westerlo-Voorkapel deed voor de eerste maal mee aan dit Vlaams evenement.
Het was een geslaagde opendeurdag, Luc, Robby en de kleine Stef waren achteraf content. Maria de vrouw zorgde voor de pintjes en de betere Belgische bieren. Zeg maar het aantal van 2 volle busladingen waren afgezakt naar dit gezellige museum. Oude bekende draaiorgelfanaten, ook liefhebbers uit Nederland, maar ook talrijke gezinnen met kinderen. Robby demonstreerde zijn midi gestuurd professionele stansmachine. Ook in het atelier waar het orgelkarton wordt vervaardigd werd een rondleiding voorzien. Stef de jongste, zeg maar de toekomstige opvolger, deed zijn uiterste best om de diverse instrumenten van muziek te voorzien.
De collectie ( zie de link naar de websitewww.orgelmuseum.be ) mag zeker gezien worden . Ook al wordt ze door sommigen geminimaliseerd. Inderdaad er zijn een aantal orgels die in “wacht “ staan om ze speelklaar te maken, maar hetgeen vandaag getoond werd is énig. Er is momenteel geen enkele locatie in België met die inhoud die frequent te bezoeken is. ( er zijn inderdaad mooiere en grotere dansorgels in collecties, maar die kunnen slechts op uitnodiging en héél schaar bezocht worden )
Een dikke proficiat aan de familie Peeters.
zie ook filmpje https://youtu.be/yjc7BJ8vbiI
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, orgelmuseum Westerlo,
Het museum is reeds een 20-tal jaren in uitbreiding. Zoon Robby maar ook kleinzoon Stef helpen de nu tachtig jarige Luc met zijn bezoekerscentrum.
Geen grote dansorgels hier à la Mortier en Decap, maar een uitgebreide collectie allerhande. Pronkstuk is zeker een volledig gerestaureerd BURSSENS caféorgel uit de jaren1938 gestuurd met papieren muziekkrollen.
Het orgelmuseum neemt deel aan de erfgoeddag 2019 omdat er doorlopend demonstraties gegeven worden hoe draaiorgelboeken worden gemaakt.
- Er wordt orgelkarton gelijmd en gesneden.
- Er wordt muziek genoteerd
- En het orgelkarton wordt manueel en ook digitaal uitgekapt.
Kortom je ziet de manier van papierlijmen tot het beluisteren nadien van het boek op een orgel.
In België zijn de te bezoeken collecties van dans-en draaiorgels bescheiden:
* Je kan ook nog terecht in “de zoeten orgel” Leffinge- Middelkerke bij de familie Goderis Eddy
Van horen zeggen, meer details (voorlopig) van deze twee daagse.
Dit draaiorgelgebeuren wordt op de internationale manier opgevat namelijk: zonder gage voor de orgeldraaier maar met kost en inwoon als teruggave. Het orgelgebeuren is uitgebreid met het grote vernieuwd kerkplein.
zaterdag 7 september: start met draaiorgelmuziek in de namiddag avondmaal gevolgd met een bal populair
zondag 8 september: dankmis met draaiorgelmuziek muziek in de stad middagmaal muziek in de stad apotheose