ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
04-07-2019
draaiorgelboeken
Tijdelijke super-promotie van 1/7/2019 tot en met 31/7/2019: Nieuwe orgelboeken: (sinds kort vele nieuwe nummers) Prijs per meter: - 18 toets 3 euro - 32 toets Prinsen 4 euro - 36-40 toets Verbeeck 4,5 euro - 42-45 toets Verbeeck 5 euro - 72 toets Decap Antwerpen 7 euro Profiteer nu! Ook nieuwe arrangementen mogelijk aan de meest voordeligste prijzen. Ook andere maten mogelijk tot 125 toe.
orgelmuseum@telenet.be Voor alle merken van orgels. Orgelmuseum westerlo 0498/34.80.85.
Ieder jaar het derde weekeinde van juni zijn er in dat vissersdorpje aan de Schelde ( een deelgemeente van Bornem ) vis- en folkore feesten in enkele straten. Dit doen ze daar al meer dan 40 jaar. En het volk heeft het geweten.
Geen hotdogs of frieten. Neen vis in al zijn vormen en bereidingen dat samen met biertoestanden en muziek. Muziek puur sang. Meezingers op zijn Vlaams, café chantant, rondtrekkende accordeons en blaasmuziekjes. Daar hoort ook draaiorgelmuziek bij, muziek van de gewone man, van vroeger, nostalgie! Een paar oudere mannen hebben afgehaakt:
- De Warre van Boechout, - de boerkes van Beerse - en Sus Cavo, enkele troubadours van het eerste uur.
Wie wil er volgende jaar meedraaien? er kunnen nog een aantal orgels meedraaien. Neem contact op metfrans.van.schoor@pandora.be voorwaarde: - wandelen met het orgel op het parcour - trachten mee te zingen.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels,
Op onze nationale feestdag dd. 21 juli is er een mooi evenement in Les Gets: "La musique mechanique insolite". Een ééndaags draaiorgelfeest in de omgeving van dat mooie museum aldaar. Met muziek als hommage aan Jacques Offenbach. Vorig jaar in 2018 was er nog dat festival dat meerdere dagen duurde. Het zal niet meer zo zijn. Een gebrek aan vrijwilligers noopt de organisatoren om het in de toekomst af te slanken tot 1 dag. Deze maand dus op 21 juli volgens onderstaand programma.
Volgende jaar op 19 juli 2020.
Categorie:draaiorgellinks Tags:les gets, straatmuziek Pier'nlala,draaiorgels in België,
Druk druk deze zomer, de events voor straatmuzikanten komen eraan!!
Vlaanderen heeft er ook eentje, te Izegem, ook dit jaar? "Blafwaf" won vorig jaar in juni de vijfde editie van het Vlaams Kampioenschap straatmuziek. 16 straatmuzikanten namen gedurende de batjes in Izegem eraan deel.
* Er is reeds 1 wedstrijd gespeeld te Eindhoven op 18 mei ll. een heel gezellig parcour in de vele winkelstraten en galerijen. zie de foto reportage bij www.storioni-festival.nl
* Het NK Straatmuzikanten in Elst heeft naam gemaakt in Nederland.
https://www.nkstraatmuzikanten.nl/
Daarom komen muzikanten graag naar deze Overbetuwse plaats. Op zaterdag 15 juni 2019 kunnen muzikanten weer meedoen aan het evenement dat officieel te boek staat als NK, Nederlands Kampioenschap. Het NK Straatmuzikanten is aan de dertiende editie bezig.
In het centrum van Elst klinkt op 15 juni, de zaterdag voor Vaderdag, op tal van plekken muziek. De in totaal 38 acts/deelnemers strijden om de Nederlandse titel en de fraaie trofee in de vorm van een Elstar.
De acts/deelnemers worden in drie categorieën gerangschikt: solisten, duo’s en groepen. Ze wisselen steeds van locatie, zodat jury en publiek de muzikanten op verschillende tijdstippen op verschillende plekken kunnen beoordelen. Zoals gebruikelijk begint het evenement om 12:00 uur en stopt het rond 16:00 uur, waarna de jury in beraad gaat over de verschillende categorieën. Na de prijsuitreiking brengt elke winnaar 1 liedje ten gehore op het podium.
* De gouden pet Leiden de 33e Gouden Pet editie www.goudenpet.nl/
op zondag 30 juni 2019 Leiden Hooglandse Kerkplein
Tijdschema Rondom de Nieuwe Rijn: 13:00 – 17:00 Voorronden Gouden Pet
Hooglandse Kerkplein: 17:00 – 17:15 Winnaar vorig jaar 17:15 – 18:15 Opening en start finale 18:15 – 18:45 Stemmen 18:45 – 19:00 Uitslag 19:00 – 20:00 Muziek
* Georganiseerd door DAT ( of te wel De Alphense Talkshow )
35 internat. draaiorgelfestival Linz am Rhein 2019
Traditioneel wordt op dat verlengde weekeinde van Hemelvaartsdag in Linz een draaiorgelfestival gehouden. Samen met de toeristische dienst is dit festival in handen van een bewoner uit Aken dhr. Christoph Hübner. Heel goed past deze nostalgische muziek in de straten met vakwerkhuizen in dit oudste deel van de stad aan de Rijn.
Donderdag op Hemelvaartsdag was dit gebeuren in samenwerking met de opendeurdag van de stedelijke brandweer. De grote markt met uitstalling van de brandweerwagens met gemoedelijk bierdrinken en eetkramen. De terassen overvol onder een stralende zon.
Zoals de traditie het wil is iedere speler en spelerin gekleed naar de oude tijd, de orgels overwegend van Duitse makelij, versierd met bloemen en "diertjes". Heel anders dan bij ons in Vlaanderen. En zeker anders dan in Nederland waar je grotere orgels hebt en dan nog getooid met een geschulpteerd en beschilderd front. Deze hier in Duitsland kleinere orgeltjes met inlegwerk, Stuber, Hofbauer, Raffin Deleika, Bacigalupo ook een paar zelfbouwers. Aan de rand van de markt stond een groter straatorgel van Hollandse makelij, Minning.
Internationaal, dwz ook met medewerking van Vlaanderen, Zwitzerland en Frankrijk.
Eigenaardig dat ongeveer 3/4 van de orgels draait op midifiles of dergelijke.
Daarbij is ook het gebruik van "funk" eigenaardig. Dwz het draadloze gelijkmatig spelen van diverse orgels ( en ook midi spelende accordeons ) die dezelfde files hanteren. Zo kunnen ze in groepjes sfeer brengen.
Niet te zien en horen bij ons in België.
Op de Burgplatz was het ensemble "die geluckspielze" de publiekstreffer. Voorbijgangers konden meedraaien met één van de 3 orgels, gekombineerd met 2 tuba's, grote en kleine troms en allerlei voorwerpen voor groot en klein. Samen met accordeons "FUNK" a volonté.
50 orgeldraaiers in dit kleine deel vn de oude stad, dan moet je een geschikte plaats vinden. Dit vond ik samen met Stefaan als tegenspeler aan de rand. dwz aan de tunnel die uitmonde aan het auto / voetveer aan de Rijn. De beste plaats zou later blijken!!
Schaduw aan beide zijden vn de oude stadspoort naargelang de voor- of namiddag; aan het begin van het parcour rustig en met feedback van voorbijgangers.
Hier op de foto met een "funk" spelend accordeon.
Moeder en dochter de jonge generatie is ook hier aanwezig.
receptie op zondagvoormiddag in het stadhuis met verdeling vn de oorkondes.
Hier in één vn de vele kerken die Linz rijk is, voor de eerste maal, een klassiek concertje op vrijdag namiddag. Je ziet een deel van de 9 spelers die deelnamen. Sommigen hadden een gezongen repertoire. De voorzitter van het draaiorgelfestival van Sarreguemines Vogezen bracht stukken met een héél klein electronische sirenette en het duo Hildebrand / Gotthard brachten met hun rollenorgels een kleine voorstelling met mimme, een beetje straattheater in de kerk.
Erfgoeddag 2019 HOE MAAKT U HET ? Ofwel de week van de amateurkunsten, het vroegere WAK Ook het draaiorgelmuseum van de familie Peeters uit Westerlo-Voorkapel deed voor de eerste maal mee aan dit Vlaams evenement.
Het was een geslaagde opendeurdag, Luc, Robby en de kleine Stef waren achteraf content. Maria de vrouw zorgde voor de pintjes en de betere Belgische bieren. Zeg maar het aantal van 2 volle busladingen waren afgezakt naar dit gezellige museum. Oude bekende draaiorgelfanaten, ook liefhebbers uit Nederland, maar ook talrijke gezinnen met kinderen. Robby demonstreerde zijn midi gestuurd professionele stansmachine. Ook in het atelier waar het orgelkarton wordt vervaardigd werd een rondleiding voorzien. Stef de jongste, zeg maar de toekomstige opvolger, deed zijn uiterste best om de diverse instrumenten van muziek te voorzien.
De collectie ( zie de link naar de websitewww.orgelmuseum.be ) mag zeker gezien worden . Ook al wordt ze door sommigen geminimaliseerd. Inderdaad er zijn een aantal orgels die in “wacht “ staan om ze speelklaar te maken, maar hetgeen vandaag getoond werd is énig. Er is momenteel geen enkele locatie in België met die inhoud die frequent te bezoeken is. ( er zijn inderdaad mooiere en grotere dansorgels in collecties, maar die kunnen slechts op uitnodiging en héél schaar bezocht worden )
Een dikke proficiat aan de familie Peeters.
zie ook filmpje https://youtu.be/yjc7BJ8vbiI
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels, orgelmuseum Westerlo,
Het museum is reeds een 20-tal jaren in uitbreiding. Zoon Robby maar ook kleinzoon Stef helpen de nu tachtig jarige Luc met zijn bezoekerscentrum.
Geen grote dansorgels hier à la Mortier en Decap, maar een uitgebreide collectie allerhande. Pronkstuk is zeker een volledig gerestaureerd BURSSENS caféorgel uit de jaren1938 gestuurd met papieren muziekkrollen.
Het orgelmuseum neemt deel aan de erfgoeddag 2019 omdat er doorlopend demonstraties gegeven worden hoe draaiorgelboeken worden gemaakt.
- Er wordt orgelkarton gelijmd en gesneden.
- Er wordt muziek genoteerd
- En het orgelkarton wordt manueel en ook digitaal uitgekapt.
Kortom je ziet de manier van papierlijmen tot het beluisteren nadien van het boek op een orgel.
In België zijn de te bezoeken collecties van dans-en draaiorgels bescheiden:
* Je kan ook nog terecht in “de zoeten orgel” Leffinge- Middelkerke bij de familie Goderis Eddy
Van horen zeggen, meer details (voorlopig) van deze twee daagse.
Dit draaiorgelgebeuren wordt op de internationale manier opgevat namelijk: zonder gage voor de orgeldraaier maar met kost en inwoon als teruggave. Het orgelgebeuren is uitgebreid met het grote vernieuwd kerkplein.
zaterdag 7 september: start met draaiorgelmuziek in de namiddag avondmaal gevolgd met een bal populair
zondag 8 september: dankmis met draaiorgelmuziek muziek in de stad middagmaal muziek in de stad apotheose
Straatmuzikant op rust Serafin Weiss ontving vandaag 19 januari voor de tweede maal sympatisanten in zijn lokaal Heidi Weiss en Co te Betekom bij Aarschot.
Een schot in de roos? neen.
Er kwamen slechts een 50-tal bezoekers de collectie van overwegend cilinderorgels bezoeken.
Serafin moet naar mijn mening meer “poeier” steken in promotie van zijn museum. Zelfs de bakker om de hoek op het de Corneel Vissenaekenplein wist niet dat vandaag het “zaaltje” weer opening. Slechts op de website van de VZW Mecha Musica werd bekend gemaakt dat de collectie vandaag te bezoeken was. Laat staan dat er in het plaatselijk reklameblaadje, een spandoek in de straat, iets van vermeld was.
In ons land zijn er slechts 3 ruimtes die de nostalgie van mechanische muziek tonen:
* Museum “de zoeten orgel” van Eddy Goderis te Leffinge aan de kust https://www.kusterfgoed.be/_erfgoedspelers/orgelmuseum-zoeten-orgel-leffinge/
* Het draaiorgelmuseum van Luc Peeters te Westerlo http://www.orgelmuseum.be/
* En deze locatie van de familie Weiss te Betekom
In deze lokaties kan je ook een familiefeestje houden of iets dergelijks. Alle 3 kan je bij een glas bier, een tas koffie kijken en luisteren naar hun eigen collectie draaiorgels.
Insiders weten wel dat er een potentiëel aanwezig is van enkele privécollecties. Spijtig dat die slechts op uitnodiging zijn te bezichtigen. Het gaat om grotere orgels met mooie fronten waar vroeger voor gedanst werd.
Eerder op 13 juni 2015 stelde Serafin zijn mooie collectie voor aan het publiek. Maar hij had problemen met de nodige vergunningen voor zijn zaak, zodat hij genoodzaakt was reeds na enkele dagen het museum te sluiten.
Toch wens ik de familie Weiss alle geluk toe met hun typische straatorgels. Cilinderorgels gelijk ze binnenkort ( begin maart ) weer te horen zijn gedurende het carnavalgebeuren te Binche.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels,draaiorgelmuseum Weiss,
Bezoek de nostalgische winterkermis op het domein Bokrijk. Tal van oude kermis attracties uit Nederland zijn te beleven. Draai mee in de molens op de tonen van kermisorgeltjes (wellis waar zonder een echt orgel erin).
Echte orgel zijn er op het domein aan beide toegangspoorten. Het zijn echte Belgische!
Het zijn orgels van de familie Cremers uit Hasselt.
Categorie:KERST periode Tags:draaiorgel pier'nlala,straatzanger,draaiorgels,Bokrijk,kermisland,
De winterjaarmarkt van Willebroek daar speelden op verzoek 2 Vlaamse orgeldraaiers en 'n Nederlander. Die laatste draaide wel met een orgel van Belgische makelij: A. Steenput uit de buurt.
De orgels kregen van de marktleider ieder een héél mooie plaats (die niet stoorde aan de marskramers)
foto van Wannes Nimmegeers De onthulling van het standbeeld van Willem I lokte een massa volk naar de Reep.
Het standbeeld werd nog even in een houten kast verborgen, maar vandaag 20 oktober is het officiëel onthuld. Gent heeft nu buiten een straat die naar die weldoener is genoemd ook een standbeeld op de Reep.
Een Reenacting met 2 Hollandse grenadiers bij een decap (Hollands )dansorgel
Het 105 toets dansorgel op het Sint Baafsplein
Het "roodborstje" van Herman in de Limburgstraat
Een Heesbeen 42 toets orgel bij de onthulling van het standbeeld op de Reep. De orgelman profiteert mee van de aangeboden receptie.
Straatzanger Pier'n lala met een 32 toets orgel op de drukke korenmarkt. tpv de "Broche" aan de Donkerstraat. Het is ontworpen door de Turkse kunstenares Ayse Erkmen, het stelt diverse raamvormen voor van Middeleeuwse gebouwen.
De gouden Broche op de korenmarkt
Mooie muziek met een 72 toets kermisorgel aan de stadshal, het vijfde deelnemende orgel
het afsluitmoment op de Poelenmarkt met de 5 deelnemende orgels
Ter gelegenheid van 200 jaar Nederlands bewind in ons land had het UIT buro van Gent het initiatief genomen om samen met een aantal orgeldraaiers in Vlaanderen een battle te organiseren tussen Nederlandse en Belgische straatorgels. "Verbazing alom die namiddag onder de Gentenaren en zij die geregeld de stad bezoeken. “Jaaaaren geleden dat we dit soort muziek nog gehoord hebben in de binnenstad.” Zegden sommige mensen me, “we moeten teruggaan tot in onze kindertijd”. Zeg nu zelf: op 6 pleinen, tussen schitterende historische gevels, onder de zon, spelen 12 draaiorgels de mooiste melodieën. Zeker de mooiste, want ze trachtten mekaar de loef af te steken."
Een geslaagde namiddag, nu bijna 3 jaar geleden.
Ter gelegenheid van de heropening van de Nederschelde in Gent zal een monument onthuld worden voor die Nederlandse koning.
U vindt het programma van die dag hieronder. Wederom zijn een aantal straatorgels gevraagd voor die gelegenheid.
De periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I (1815-1830) was voor Gent een periode van sterke economische opgang en culturele ontplooiing. Naast de oprichting van de universiteit, de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen en de impuls voor industrie, handel en werkgelegenheid, was er eindelijk degelijk onderwijs in het Nederlands, was er godsdienstvrijheid, werden de begijnhoven heropend, bruiste het cultureel leven, was er voor het eerst aandacht voor de behandeling van geesteszieken…
Met de oprichting van een bronzen standbeeld door de Stad Gent en het Comité 1815-2015: Willem Bedankt! krijgt deze vorst eindelijk de erkenning die hij verdient. De Gentse gemeenteraad keurde de plaatsing ervan unaniem goed.
De inhuldiging vindt plaats op zaterdag 20 oktober 2018. Neem ook deel aan deze feestelijke dag!
Programma:
10 uur: feestzitting in de Miry Concertzaal, Conservatorium, Biezekapelstraat 9 Gent. Sprekers: Burgemeester Daniël Termont, Minister-president Geert Bourgeois, voorzitter UGent Sas van Rouveroij. Iedereen welkom. Deuren 9.30 uur. Muziek: GUSET / Gents Universitair Studenten Kwintet.
Optocht naar de Bisdomkaai
11.30 uur: inhuldiging van het standbeeld
Volksreceptie en muziek – Bisdomplein
Activiteiten feest- en cultuurnamiddag:
Historische uitbeelding in ‘tableaux vivants‘ door leerlingen v/d Sint-Bavohumaniora – Hotel van Eersel, Reep. 12 – 13 uur.
In de voetsporen van Willem I. Unieke combinatie van gegidste boottocht en wandeling (Bootjes van Gent en Gentse Gidsen). Betalend. Afvaart boottocht om 14 uur, 15 uur en 16 uur. Duur 2 uur. Vertrek: Wijdenaardbrug Bisdomplein. Einde: Protestantse Kerk Brabantdam. Reserveren noodzakelijk bij UitBureau Gent, Veldstraat 82 9000 Gent – www.uitbureau.be – T +32 9 233 77 88 – M tickets@uitbureau.be. Alle informatie op: http://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=5504
Gelegenheidsconcert op de Gentse beiaard door Rachel Perfecto (VS). 15.30 uur
Willem I: een Gentse visie. Lezing door Willem, Bedankt! initiatiefnemer prof.em. Alexander Karel Evrard.16 uur. B ovenzaal Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2.
Draaiorgels in de stad. Grote en kleine draaiorgels uit Vlaanderen en Nederland. Apotheose op het Sint-Baafsplein om 17 uur.Muzikaal slotevenement. Zie Ze Zingen.NL! Samenzang met Nederlandstalige meezingers. Verwelkoming door Michiel Hendryckx. 20 uur. Protestantse Kerk, Brabantdam. Prijs: 5 euro.
Op 20 oktober verwelkomen volgende restaurants u met een gelegenheidsmenu: De Abt, Lange Kruisstraat / Eetcafé Uilenspiegel, Korte Kruisstraat / Groepsreservatie mogelijk.
Ontmoetingspunt en info op 20 oktober: Forum Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent
Tekst overgenomen van het Comité 1815-2015: Willem Bedankt
Aanzet tot dit gebeuren was Professor Evrard is al enkele jaren met emeritaat gegaan, na een lange loopbaan als neuropsychiater en hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de Universiteit Gent. Zijn passie voor Willem I begon tijdens zijn doctoraat in Nederland. “In Delft heb ik neergeknield bij zijn graf en plechtig beloofd dat ik zijn naam in ere zou herstellen”, vertelt Evrard.
Belofte maakt schuld, en ondanks zijn 94 lentes blijft Evrard zich de benen vanonder het lijf lopen om de naam van de vergeten koning te zuiveren.
“Willem I is in de vergetelheid geduwd”, zegt hij. “Hij wordt afgeschilderd als een harde vorst die werd verjaagd, maar het tegendeel is waar: Gent lag bij hem in de bovenste schuif. Na Jacob Van Artevelde is hij de grootste weldoener geweest voor de stad.”
De koning van het kortstondige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden stichtte niet alleen de huidige Universiteit Gent in 1817, hij gaf ook de opdracht om het Kanaal Gent-Terneuzen te graven én bombardeerde Gent tot textielhoofdstad.
Bronzen beeld
Dat de Koning Willem I-kaai er nu eindelijk is, betekent niet dat Evrard op zijn lauweren zal rusten. In het najaar komt er een bronzen standbeeld van Willem I op de Reep. Het beeld werd door Evrard en zijn comité uit eigen zak betaald en is al ruim twee jaar klaar. Maar de werken aan de Reep lopen vertraging op.
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels,willem1,gent
18e festival international de la musique mechanique 2018 Les Gets
900 km autostrade of een reis van ongeveer 12 uur met de rustpauzes erbij. Maar het is de reis waard, één van de betere evenementen in zijn soort. Het is een geweldige locatie, je geniet ook als orgeldraaier van de uitstappen die je er als vakantiedagen bij neemt.
Een zeer uitgebreid museum, dit jaar viering van zijn 30-jarig bestaan. Met de steun van het stadsbestuur, dwz. de toeristische dienst, de grote groep vrijwilligers, de horeca en de talrijke sponsors zetten ze een geweldig festival op poten
Het thema dit jaar was “tijd” talrijke orgels werden door de eigenaars versierd met uurwerken in allerlei materiaal en vormen. Dit was heel duidelijk merkbaar gedurende de parade.
Zwitserland was ook paraat, een uniek momentje in de parade.
tpv de overdekte ruimte voor het huis van de dienst toerisme, de CARROUSEL. Een Italiaans zanggezelschap bracht in de loop van dat weekend ook optredens in de straten met mooie belcanto melodies. Telkens begeleid door een draaiorgel. Dit werd bijzonder gesmaakt door de luisteraars op de terrassen bij een wijntje en bier.
“Carry’on” van d’Armel Plunier met zijn mobiele parade. ( hier in gezelschap van de straatschilder PATOU ) - een ezel trekt een draaiorgel - een varken kijkt of alles goed loopt - en 2 gardevilles die alles in goede banen leid. Spektakel op wielen met een Italiaanse tint.
een orgelboekje kopen ?? dit feit vindt je niet in ons Belgiëland
een orkestrion Limonaire met een heel mooie sound. 49 toets bouwjaar 1904
13 clarinett : bourdon en violle 10 picollo's : flute en bourdon harmon. 10 trompette 9 accompanyment : bourdon 4 bassen : trombonne en bourdon en slagwerk
Buiten het feit dat er talrijke orgels te beluisteren zijn op de straat in het afgesloten parcour, zijn er die typische miniconcertjes op een 5-tal locaties en die van een zeer hoog nivo zijn met telkens de medewerking een één of meerdere “orgue de barbarie”. Gezien ik zelve met men 32 toets orgel op tour was noem ik er een paar op die ik heb beluisterd.
- De optredens van de 3 dames “Carton jaune” ludieke comédie voor de jongste luisteraars.
- In de kerk optredens van 4 concertorgels Raffin met medewerking van Marie Tournel en het koor AMMI uit Italië geholpen door een duo uit een Belgisch operahuis. 3 zussen Raffin die er 35 jaren erook bijwaren als tieners, een prestatie.
- Les malcuits een duo dat een gezongen acts bracht met een 42 toets Odin orgel.
De zaterdag werd besloten met een vuurwerk maar was voorafgegaan door een parade van windvliegers tegen over de nachtelijke hemel. De kleurrijke vliegers werd bij het oplaten, “lopende met touw” belicht met een spot. Dit tegen een achtergrond van draaiorgelmuziek.
Bijzonder voor deze editie was de inwerking stelling van de gerestaureerde carrousel tegenover het buro de toerisme. Mooi centraal gelegen in dit stadje. Fabrication Limonaire, 1871
Je heb zicht op het mechanisme van de molen en ook de achterzijde van het kermisorgel dat speelt met orgelcarton in boxen. Gerestaureerd door la manufacture Fournier en 1990 (48 toetsen met 102 pijpen). Deze carrousel werd eind vorig jaar opgesteld onder dit afdek en is dagelijks geopend voor het publiek. zie de link hiernaartoe yuo tube ....
Ook bijzonder voor deze 18ieme editie te Les Gets was de voorstelling van het gerestaureerde jazz dansorgel in het museum. Vorig jaar in juli inhgehuldigd. Een Limoniare 80 toets orgel bouwjaar 1923. Gerestauratie door Etienne Saillard marqueterie en Christian Fournier orgelbouwer.
- De Spaanse straat kunstenaar Patou maakte gelijk ieder jaar tableaus van muzikanten/orgeldraaiers met verf.
- MuziekParade op dozen en staven door Cie Strombolie voor kinderen en dergelijke.
2 opmerkelijke orgels uit Nederland: - de Victory, het mega Verbeeckorgel - en een orgel aangedreven door stoom
Je zou niet in Franrijk zijn als je niet limonaire kermis orgel tegenkomt. 6 stuks voor deze editie. Gelijk wij Belgen fier zijn op onze Decaps en Mortiers, is het daar al Limonaire dat de klok luid. Toch was er ook één bij van Belgische oorsprong, een Bursens.
Vader en Zoon Mathis: bizarre ”jazzy” muziek met geperforeerd karton op 2 gelijkluidende Odin 42 toets orgels. zie de link hiernaartoe https://youtu.be/wHC8Dvqa9eI Jonathan avec son orgue de barbarie Odin 42 touches.
optredens à la guinguette: sketch à la France met het duo “coinderue” en “la troupe du Pétillon” met Bernard Beaufrère.
lachen en grollen fijne liedjes, een tikkeltje pikant, Montmartere in Les Gets, enkele fijne avonden
2 Belgen vielen op de slotdag in de prijzen: - Een koppel dat opera melodieën bracht in samenwerking met een koor AMMI uit Italië
- En een Brusselse apotheker Jean-Marc Lebout die de collectie van het museum soms helpt. Tips doorgeven over verkoopbare stukken op de markt, ruilen van delen van zijn eigen collectie in Brussel. Een kerel die ik eerder in België ontmoette toen er jaren geleden in ons land meer te doen was rond draaiorgels.
Héél attent van de jury was het feit dat er talrijke jonge spelers in de prijzen vielen. Want zeg nu zelf draaiorgel evenementen zijn toch dingen geworden voor “grijsaards”.
"je leert veel mensen kennen als je de baan opgaat als straatzanger." dat zei Luc .... toen hij me jaren geleden een "Prinsen" draaiorgeltje verkocht.
Stond ik laatsleden te spelen op de markt in Brugge.
Daar maakte ik kennis met een jonge Franse familie, vader en moeder en 4 opgroeiende kleine kinderen. Ze maken regelmatig fietstochten. fijn, het zijn zo'n kleine verrassingen die het leven van een straatzanger "dragelijk" maken.
zie zeker de blog van dat gezin psdp.free.fr
hierna en enkele woorden (vertaling ) uit hun blog:
"Alle vormen een familie, reizen om te fietsen van min of meer lange termijn uit 2012, en op een reis, het aanwakkeren van een blog waarvan de naam werd gekozen: kleine sprongen van vlooien! Omdat kleine sprongen van vlooien gemaakt over lange afstanden reizen. Wanneer het duurt vier dagen naar Belfort naar Besançon, zijn dit echt kleine sprongen van vlooien. Maar wanneer jij de tour van een land of een continent kruising, het is echt een geweldige reis...
Laten we beginnen vanaf het einde: Marjorie werd geboren in oktober 2017, enkel slagen briljant in de eerste nacht in de tent, en die van de eerste SLOK van drinkwater fles aan de kalebas! Voor de rest is het officiële leverancier van knuffels, tot vreugde van het hele team. Over de minder nauwe verwanten het royaal distribueert glimlacht. Toepassingsgebied sinds haar begindagen, ze soms op de rug van de moeder vooral vader reist, en ontdekte met plezier de weinig zetel. Kon het niet vinden een fiets aangepast aan zijn kleine schedel helm!"
Categorie:draaiorgels in België Tags:draaiorgel pier'nlala,straatmuziek,draaiorgels,