Ter gelegenheid van 200 jaar Nederlands bewind in ons land had het UIT buro van Gent het initiatief genomen om samen met een aantal orgeldraaiers in Vlaanderen een battle te organiseren tussen Nederlandse en Belgische straatorgels. "Verbazing alom die namiddag onder de Gentenaren en zij die geregeld de stad bezoeken. “Jaaaaren geleden dat we dit soort muziek nog gehoord hebben in de binnenstad.” Zegden sommige mensen me, “we moeten teruggaan tot in onze kindertijd”. Zeg nu zelf: op 6 pleinen, tussen schitterende historische gevels, onder de zon, spelen 12 draaiorgels de mooiste melodieën. Zeker de mooiste, want ze trachtten mekaar de loef af te steken."
Een geslaagde namiddag, nu bijna 3 jaar geleden.
Ter gelegenheid van de heropening van de Nederschelde in Gent zal een monument onthuld worden voor die Nederlandse koning.
U vindt het programma van die dag hieronder. Wederom zijn een aantal straatorgels gevraagd voor die gelegenheid.
De periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I (1815-1830) was voor Gent een periode van sterke economische opgang en culturele ontplooiing. Naast de oprichting van de universiteit, de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen en de impuls voor industrie, handel en werkgelegenheid, was er eindelijk degelijk onderwijs in het Nederlands, was er godsdienstvrijheid, werden de begijnhoven heropend, bruiste het cultureel leven, was er voor het eerst aandacht voor de behandeling van geesteszieken…
Met de oprichting van een bronzen standbeeld door de Stad Gent en het Comité 1815-2015: Willem Bedankt! krijgt deze vorst eindelijk de erkenning die hij verdient. De Gentse gemeenteraad keurde de plaatsing ervan unaniem goed.
De inhuldiging vindt plaats op zaterdag 20 oktober 2018. Neem ook deel aan deze feestelijke dag!
Programma:
- 10 uur: feestzitting in de Miry Concertzaal, Conservatorium, Biezekapelstraat 9 Gent.
Sprekers: Burgemeester Daniël Termont, Minister-president Geert Bourgeois, voorzitter UGent Sas van Rouveroij. Iedereen welkom. Deuren 9.30 uur. Muziek: GUSET / Gents Universitair Studenten Kwintet.
- Optocht naar de Bisdomkaai
- 11.30 uur: inhuldiging van het standbeeld
- Volksreceptie en muziek – Bisdomplein
Activiteiten feest- en cultuurnamiddag:
- Historische uitbeelding in ‘tableaux vivants‘ door leerlingen v/d Sint-Bavohumaniora – Hotel van Eersel, Reep. 12 – 13 uur.
- Fototentoonstelling ‘Het ON-Verenigd Koninkrijk’ van Michiel Hendryckx – Protestanse Kerk, Brabantdam.
- In de voetsporen van Willem I. Unieke combinatie van gegidste boottocht en wandeling (Bootjes van Gent en Gentse Gidsen). Betalend.
Afvaart boottocht om 14 uur, 15 uur en 16 uur. Duur 2 uur. Vertrek: Wijdenaardbrug Bisdomplein. Einde: Protestantse Kerk Brabantdam. Reserveren noodzakelijk bij UitBureau Gent, Veldstraat 82 9000 Gent – www.uitbureau.be – T +32 9 233 77 88 – M tickets@uitbureau.be. Alle informatie op: http://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=5504
- Gelegenheidsconcert op de Gentse beiaard door Rachel Perfecto (VS). 15.30 uur
- Willem I: een Gentse visie. Lezing door Willem, Bedankt! initiatiefnemer prof.em. Alexander Karel Evrard.16 uur. B ovenzaal Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2.
- Draaiorgels in de stad. Grote en kleine draaiorgels uit Vlaanderen en Nederland.
Apotheose op het Sint-Baafsplein om 17 uur.Muzikaal slotevenement. Zie Ze Zingen.NL! Samenzang met Nederlandstalige meezingers. Verwelkoming door Michiel Hendryckx. 20 uur. Protestantse Kerk, Brabantdam. Prijs: 5 euro.
Op 20 oktober verwelkomen volgende restaurants u met een gelegenheidsmenu: De Abt, Lange Kruisstraat / Eetcafé Uilenspiegel, Korte Kruisstraat / Groepsreservatie mogelijk.
INFO www.willembedankt.org / info@willembedankt.org / Tel +32 (0)485 84 67 79 / +32 (0)485 50 83 60
Ontmoetingspunt en info op 20 oktober: Forum Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent
Tekst overgenomen van het Comité 1815-2015: Willem Bedankt
Aanzet tot dit gebeuren was Professor Evrard is al enkele jaren met emeritaat gegaan, na een lange loopbaan als neuropsychiater en hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de Universiteit Gent. Zijn passie voor Willem I begon tijdens zijn doctoraat in Nederland. “In Delft heb ik neergeknield bij zijn graf en plechtig beloofd dat ik zijn naam in ere zou herstellen”, vertelt Evrard.
Belofte maakt schuld, en ondanks zijn 94 lentes blijft Evrard zich de benen vanonder het lijf lopen om de naam van de vergeten koning te zuiveren.
“Willem I is in de vergetelheid geduwd”, zegt hij. “Hij wordt afgeschilderd als een harde vorst die werd verjaagd, maar het tegendeel is waar: Gent lag bij hem in de bovenste schuif. Na Jacob Van Artevelde is hij de grootste weldoener geweest voor de stad.”
De koning van het kortstondige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden stichtte niet alleen de huidige Universiteit Gent in 1817, hij gaf ook de opdracht om het Kanaal Gent-Terneuzen te graven én bombardeerde Gent tot textielhoofdstad.
Bronzen beeld
Dat de Koning Willem I-kaai er nu eindelijk is, betekent niet dat Evrard op zijn lauweren zal rusten. In het najaar komt er een bronzen standbeeld van Willem I op de Reep. Het beeld werd door Evrard en zijn comité uit eigen zak betaald en is al ruim twee jaar klaar. Maar de werken aan de Reep lopen vertraging op.
|