24 oktober 2015 in de binnenstad te Gent
draaiorgel derby tussen 6 Nederlandse en 6 Belgische orgels. ( gedurende de lerarendag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs.) Gent kleurt oranje. Waarom? Tijdens dit evenement ontdek je dan ook de relatie tussen Gent en Nederland.
Zo kom je in de Gentse binnenstad op 24 oktober een strijd tussen Nederlandse en Vlaamse straatorgels tegen, is er een Willem-wandelroute te volgen die je langs allerlei monumenten gerelateerd aan de periode 1815-1830 en vind je indrukwekkende exposities in onder andere het Design Museum Gent en MSK.!
In 2015 is het 200 jaar geleden dat koning Willem I over de Verenigde Nederlanden regeerde. De handel en nijverheid in deze Vlaamse stad werd naar een nieuw level gebracht. Niet zonder resultaat: hij gaf Gent een zeekanaal, creëerde een economisch klimaat waarin Gent kon opbloeien en organiseerde voor het eerst onderwijs voor iedereen. Desondanks waren de Verenigde Nederlanden maar een kort leven beschoren. Willem I regeerde als een autocraat, zijn wil was wet, hij hield geen rekening met de mentaliteitsverschillen tussen noord en zuid en reageerde repressief op protest. In 1830 werd Willem I na een korte revolutie opzij geschoven: het zuiden werd België.
Met Gent kleurt oranje wil Stad Gent dit alles herdenken, ook draaiorgels zijn aanwezig,. zeg maar een uitwisseling van volksmuziek.
* Nederland heeft hierbij als buur de hulp gekregen van beroemde Belgische bouwers. En heeft er een straatorgelcultuur van gemaakt.
* België heeft zijn vertier met draaiorgels meer in danszalen en cafés gezocht.
De straatorgels komen die dag (per twee) op de Korenmarkt (t.h.v. de ingang Sint-Niklaaskerk), op het Emile Braunplein (en bij regenweer in de Stadshalle), en op het Sint-Baafsplein (t.h.v. ‘r Vosken).
De (kleinere) handdraaiorgels komen dan (eveneens per twee) op de Groentenmarkt, het Groot Kanonplein en de Kalandeberg.
De orgels spelen om de beurt op hetzelfde toegewezen plein en de omstaanders, voorbijgangers hebben de mogelijkheid om een beoordeling te geven.
Voor de eindpresentatie om 17 u op het Sint-Baafsplein, bij mindergoed weer in de stadshalle.
Hier de voorstelling van de Belgische delegatie ( de Nederlandse volgt later )
een 42 toets Verbeeck orgel van Jan
Hubert Vandewalle
het orgeltje van Frans de Medts
één van de mooie Belgische orgels de "Heen en weer"
één van de orgels Marote Patrick
een nieuw groot concert orgel zal op die dag voor de eerste maal voor het publiek aantreden. Een Primeur!
|