900 km autostrade of een reis van ongeveer 12 uur met de rustpauzes erbij. Maar het is de reis waard, één van de betere evenementen in zijn soort. Het is een geweldige locatie, je geniet ook als orgeldraaier van de uitstappen die je er als vakantiedagen bij neemt.

Een zeer uitgebreid museum, dit jaar viering van zijn 30-jarig bestaan. Met de steun van het stadsbestuur, dwz. de toeristische dienst, de grote groep vrijwilligers, de horeca en de talrijke sponsors zetten ze een geweldig festival op poten

Het thema dit jaar was “tijd” talrijke orgels werden door de eigenaars versierd met uurwerken in allerlei materiaal en vormen. Dit was heel duidelijk merkbaar gedurende de parade.


 Zwitserland was ook paraat, een uniek momentje in de parade.
 tpv de overdekte ruimte voor het huis van de dienst toerisme, de CARROUSEL. Een Italiaans zanggezelschap bracht in de loop van dat weekend ook optredens in de straten met mooie belcanto melodies. Telkens begeleid door een draaiorgel. Dit werd bijzonder gesmaakt door de luisteraars op de terrassen bij een wijntje en bier.
zie de link hiernaartoe Marie Tournel & Manivel http://musicanicarts.free.fr/

“Carry’on” van d’Armel Plunier met zijn mobiele parade. ( hier in gezelschap van de straatschilder PATOU ) - een ezel trekt een draaiorgel - een varken kijkt of alles goed loopt - en 2 gardevilles die alles in goede banen leid. Spektakel op wielen met een Italiaanse tint.


 een orgelboekje kopen ?? dit feit vindt je niet in ons Belgiëland
 een orkestrion Limonaire met een heel mooie sound. 49 toets bouwjaar 1904
13 clarinett : bourdon en violle 10 picollo's : flute en bourdon harmon. 10 trompette 9 accompanyment : bourdon 4 bassen : trombonne en bourdon en slagwerk
Buiten het feit dat er talrijke orgels te beluisteren zijn op de straat in het afgesloten parcour, zijn er die typische miniconcertjes op een 5-tal locaties en die van een zeer hoog nivo zijn met telkens de medewerking een één of meerdere “orgue de barbarie”. Gezien ik zelve met men 32 toets orgel op tour was noem ik er een paar op die ik heb beluisterd.
- De optredens van de 3 dames “Carton jaune” ludieke comédie voor de jongste luisteraars.
- In de kerk optredens van 4 concertorgels Raffin met medewerking van Marie Tournel en het koor AMMI uit Italië geholpen door een duo uit een Belgisch operahuis. 3 zussen Raffin die er 35 jaren erook bijwaren als tieners, een prestatie.
- Les malcuits een duo dat een gezongen acts bracht met een 42 toets Odin orgel.
De zaterdag werd besloten met een vuurwerk maar was voorafgegaan door een parade van windvliegers tegen over de nachtelijke hemel. De kleurrijke vliegers werd bij het oplaten, “lopende met touw” belicht met een spot. Dit tegen een achtergrond van draaiorgelmuziek.
Bijzonder voor deze editie was de inwerking stelling van de gerestaureerde carrousel tegenover het buro de toerisme. Mooi centraal gelegen in dit stadje. Fabrication Limonaire, 1871
Je heb zicht op het mechanisme van de molen en ook de achterzijde van het kermisorgel dat speelt met orgelcarton in boxen. Gerestaureerd door la manufacture Fournier en 1990 (48 toetsen met 102 pijpen). Deze carrousel werd eind vorig jaar opgesteld onder dit afdek en is dagelijks geopend voor het publiek. zie de link hiernaartoe yuo tube ....
Ook bijzonder voor deze 18ieme editie te Les Gets was de voorstelling van het gerestaureerde jazz dansorgel in het museum. Vorig jaar in juli inhgehuldigd. Een Limoniare 80 toets orgel bouwjaar 1923. Gerestauratie door Etienne Saillard marqueterie en Christian Fournier orgelbouwer.
- De Spaanse straat kunstenaar Patou maakte gelijk ieder jaar tableaus van muzikanten/orgeldraaiers met verf.
- MuziekParade op dozen en staven door Cie Strombolie voor kinderen en dergelijke.
2 opmerkelijke orgels uit Nederland: - de Victory, het mega Verbeeckorgel - en een orgel aangedreven door stoom
Je zou niet in Franrijk zijn als je niet limonaire kermis orgel tegenkomt. 6 stuks voor deze editie. Gelijk wij Belgen fier zijn op onze Decaps en Mortiers, is het daar al Limonaire dat de klok luid. Toch was er ook één bij van Belgische oorsprong, een Bursens.

Vader en Zoon Mathis: bizarre ”jazzy” muziek met geperforeerd karton op 2 gelijkluidende Odin 42 toets orgels. zie de link hiernaartoe https://youtu.be/wHC8Dvqa9eI Jonathan avec son orgue de barbarie Odin 42 touches.


optredens à la guinguette: sketch à la France met het duo “coinderue” en “la troupe du Pétillon” met Bernard Beaufrère.
lachen en grollen fijne liedjes, een tikkeltje pikant, Montmartere in Les Gets, enkele fijne avonden



2 Belgen vielen op de slotdag in de prijzen: - Een koppel dat opera melodieën bracht in samenwerking met een koor AMMI uit Italië
- En een Brusselse apotheker Jean-Marc Lebout die de collectie van het museum soms helpt. Tips doorgeven over verkoopbare stukken op de markt, ruilen van delen van zijn eigen collectie in Brussel. Een kerel die ik eerder in België ontmoette toen er jaren geleden in ons land meer te doen was rond draaiorgels.
Héél attent van de jury was het feit dat er talrijke jonge spelers in de prijzen vielen. Want zeg nu zelf draaiorgel evenementen zijn toch dingen geworden voor “grijsaards”.
zie ook de links naar een paar you tube filmpjes
https://youtu.be/qhu_rGRrmlk andere bezoeker
https://youtu.be/YOXo05uGFBE carrousel pier’nlala
https://youtu.be/FNwi_TmjSU0 Mathis en guintguette
https://youtu.be/XB8QjwRtVTA 18e music festival Les Gets
|