ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
05-03-2014
la viole, cilinderorgelcultuur te Binche
Lundi gras of te wel de middelste dag van het topweekend van de carnaval te Binche, een grijs stadje in de buurt van Lalouvrière. Geen electronisch versterkte muziek op de straat, ook geen praalwagens. Wel een verscheidenheid aan akoestische muziek. Besef wel dat gisteren zondag een topdag was waarbij de diverse verenigingen pronkten in de stoet in mooie kostumes (ontwerpen die angstvallig geheimgehouden werden voor de concurrentie) Morgen, vette dinsdag, is het dan de topdag als de folkloregroepen uitstappen: de gilles, de boeren, de harlekijnen en de pierrots. De repetities voor die stoet zijn de 6 zondagen vooraf. De groepen hebben hun bevriende lokalen en in de straten worden de pasjes en de muziek uitgeprobeerd. Die weken van samenhorigheid binnen de bevolking is een even groot carnavalmoment als de stoet zelf. Men noemen het daar de “soumonces”.
Maar nu dus vette maandag. De dag van de gemoedelijkheid en de dag vn de kinderen. Reeds vanaf 10 uur komen de diverse carnaval verenigingen buiten met blaasmuziek en met de viole. Een klein straatorgel, een cilinderorgel met piccolo’s, dit zijn scherpe fluitjes. Tegenwoordig is de viole wederom in de running, al blijft het moeilijk om jongeren te vinden die een ganse dag een orgel om de schouder willen torsen van 25 a 40 kg. Josselin Lebon is de grote bezieler tegenwoordig van de muziek bij die carnaval. Van huis uit hadden ze een bedrijfje dat trommels maakte, de tambours. Die waren bekend tot zelfs in Vlaanderen, zie hiervoor de video http://www.youtube.com/watch?v=gWSACAqn_Io&feature=share.
Meneer Lebon is nu ook de drijfveer achter de viole. Er was nood aan luidklinkende instrumenten met een bijpassend repertoire, deuntjes uit Wallonië. Met vallen en opstaan dragen nu diverse “harmonipans” zijn naam, zie hiervoor de video http://www.youtube.com/watch?v=uYTWnHLhd5I.
De stad pronkt ook met statuts zoals er zijn de tambour, de gille, maar ook de viole speler.
In de latere namidag als de straatkeien bedolven zijn met confetti mogen de kinderen appelsienen gooien die dag. Ze worden dan begeleid door de muziekgroepen. Het is een eer de 16 standard melodieën met de trompet te mogen spelen. Even belangrijk zijn de tambours. Men heeft met zelfs een aparte school in Binche om de jeugd de ritmes aan te leren.
het glas wordt beschermd tegen vliegende appelsienen
AMBIANCE !!!! het is 10u15
2 ruikertjes mimosa in Binche
dansende hoedjes
oude hoedjes
versierde hoofddeksels maken het straatbeeld uit gedurende "lundi gras"
viole in 't café
eindeloos herhalen van deze deuntjes, op een cilinderorgel kan je dat, een cirkel is eindeloos!!
de gilles
het standbeeld van een viole speler de kunst van de orgeldraaier om zijn vereniging te vermaken, hij trekt ze mee in de stillere straten
er waren een 6-tal violes dit jaar 2014
kinder carnaval
grote mensen carnaval
fiere tambourspelers, één van de 3 verenigingen
het is 16 uur, tijd voor vliegende appelsienen deze dag
zo zal het er morgenochtend aan toe gaan: de gilles worden van thuis uit begeleid met trommelaars