ik tracht de mensen enthousiast te maken voor de glorie van bekend Belgisch vakmanschap "draaiorgelbouwers"
telefoonnr. 0479/185 094
mailadres pietervanpuyvelde1@hotmail.com
04-09-2014
Nederl. kampioenschap handdraaiorgels 2014
31 augustus de St. Roza feesten te Sittard. De bijhorende winkelzondag en kermis werd opgeluisterd door handdraaiorgels, zeg maar een kampioenschap voor die kleine orgeltjes. Op het moment dat de kop van de jaarlijkse St. Rosaprocessie de St. Rosakapel in het zicht kreeg, barstte een enorme plensbui los. Spijtig, ook de draaiorgelmuziek werd in de loop van de namiddag geplaagd door kleinere regenbuien.
Initiatiefnemer Gert bij een uitstekende Duitse zingende orgeldraaier.
Pier Lala staat even zijn orgel af.
Op het einde van de dag in de gelagzaal op de markt: hier een bekeruitreiking voor de man met het origineelste orgeltje, gemaakt van een boomstam. zie het filmpje gemaakt door Pier lala:
tekst overgenomen uit “Sittard Geleen nieuws” begin september:
Zo'n 25 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland namen zondagmiddag deel aan het open Nederlands Kampioenschap handorgeldraaien. Daarbij was de door de orgeldraaier geboden performance vanzelfsprekend het belangrijkst.
Wie op deze koopzondag tijdens het Sint Rosa Festival met de ogen dicht door de binnenstad van Sittard liep zou zich in een pretpark kunnen wanen. "Mama, het is net de Efteling", riep een kleine meid van een jaar of zes tegen haar moeder. Kenners horen meteen of het een 16er, een 21er, een 26er of een 41er is, waarbij het getal staat voor het aantal pijpen dat aangeblazen wordt, alleen: de kenners zijn de mensen die achter hun orgeltje staan te draaien. Er zijn handorgels die werken met orgelboeken, er zijn er die werken met een ponsband en er zijn er die werken met een metalen cilinder. Die laatsten spelen maar 1 melodie, de andere varianten kunnen gevoed worden met andere ponsband rollen of orgelboeken. De oudste deelnemer aan het festival is een Antwerpenaar van 85 jaar, het oudste orgeltje was nog eens 65 jaar ouder. De orgeldraaiers maakten er vaak een leuke voorstelling van, een enkeling zong zelfs de gedraaide nummers uit volle borst mee en het publiek keek er met veel plezier naar.